|
 |
Dziennik Ustaw 1995 Nr 151 poz. 743 - Ustanowienie kontyngentów celnych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Czeskiej, Republiki Słowackiej i Republiki Węgier
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 14 grudnia 1994 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów celnych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Czeskiej, Republiki Słowackiej i Republiki Węgier.
(Dz. U. z dnia 27 grudnia 1994 r.)
Na podstawie art. 9 pkt 2 oraz art. 4 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. - Prawo celne (Dz. U. z 1994 r. Nr 71, poz. 312 oraz z 1995 r. Nr 85, poz. 427 i Nr 87, poz. 434) zarządza się, co następuje:
§ 1. Do dnia 31 grudnia 1996 r. ustanawia się: 1) kontyngenty celne ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Republiki Czeskiej i Republiki Słowackiej, wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku, 2) kontyngenty celne ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Republiki Węgier, wymienionych w załączniku nr 2 do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku, 3) kontyngent celny wartościowy w wysokości 12,5 mln ECU na przywóz części zamiennych do silników i pojazdów samochodowych pochodzących z Republiki Węgier, wymienionych w załączniku nr 3 do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne zerowe stawki celne.
§ 2. Preferencyjne stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
§ 3. W zakresie uregulowanym w § 1 i 2 nie stosuje się stawek celnych określonych w taryfie celnej stanowiącej załącznik nr 1 do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 14 grudnia 1995 r. w sprawie ceł na towary przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 151, poz. 737).
§ 4. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1996 r.
Załączniki
Załącznik nr 1
WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI CELNYMI ILOŚCIOWYMI POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI CZESKIEJ I REPUBLIKI SŁOWACKIEJ
| | | | Kontyngent |
Pozy- cja | Kod PCN | Wyszczególnienie | Stawka preferen- cyjna | dla Repu-bliki Cze- skiej | dla Re- publiki Słowac- kiej |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
2203 | 2203 00 | Piwo otrzymywane ze słodu: | | 60 000 hl | 40 000 hl |
| | - W pojemnikach zawierających nie więcej niż 10 litrów: | | | |
| 2203 00 01 0 | - - W butelkach | 21 | | |
| 2203 00 09 0 | - - Pozostałe | 21 | | |
| 2203 00 10 0 | - W pojemnikach zawierających więcej niż 10 litrów | 21 | | |
2204 | 2204 | Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: | | 6 000 hl | 15 000 hl |
| 2204 10 | - Wino musujące: | | | |
| | - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% objętościowych: | | | |
| 2204 10 11 | - - - Szampan: | | | |
| 2204 10 11 1 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 22% | 15 minimum 21 ECU/hl | | |
| 2204 10 11 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% | 33 + 66,35 ECU/hl + 0,16 ECU/kg | | |
| 2204 10 19 | - - - Pozostałe: | 15 minimum 21 ECU/hl | | |
| | - - Pozostałe: | | | |
| 2204 10 91 0 | - - - Asti spumante | 15 minimum 21 ECU/hl | | |
| 2204 10 99 0 | - - - Pozostałe | 15 minimum 21 ECU/hl | | |
| | - Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nie rozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu: | | | |
| 2204 21 | - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: | | | |
| 2204 21 10 | - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku węgla w roztworze pod ciśnieniem nie mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20oC: | | | |
| 2204 21 10 1 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% | 15 minimum 21 ECU/hl | | |
| 2204 21 10 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej niż 22% | 33 + 66,35 ECU/hl + 0,16 ECU/kg | | |
| | - - - Pozostałe: | | | |
| | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.: | | | |
| | - - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych rejonach: | | | |
| | - - - - - - Białe: | | | |
| 2204 21 11 0 | - - - - - - - Alsace | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| 2204 21 12 0 | - - - - - - - Bordeaux | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| 2204 21 13 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| 2204 21 17 0 | - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| 2204 21 18 0 | - - - - - - - Mosel-Saar -Ruwer | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| 2204 21 19 0 | - - - - - - - Pfalz | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| 2204 21 22 0 | - - - - - - - Rheinhessen | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| 2204 21 24 0 | - - - - - - - Lazio (Latium) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| 2204 21 26 0 | - - - - - - - Toscana (Tuscany) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| 2204 21 27 0 | - - - - - - - Trentino, Alto Adige i Friuli | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| 2204 21 28 0 | - - - - - - - Veneto | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| 2204 21 32 0 | - - - - - - - Vinho Verde | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| 2204 21 34 0 | - - - - - - - Penedes | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| 2204 21 36 0 | - - - - - - - Rioja | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| 2204 21 37 0 | - - - - - - - Valencia | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| 2204 21 38 0 | - - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| | - - - - - - Pozostałe: | | | |
| 2204 21 42 0 | - - - - - - - Bordeaux | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| 2204 21 43 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| 2204 21 44 0 | - - - - - - - Beaujolais | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| 2204 21 46 0 | - - - - - - - Cotes du Rhone | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| 2204 21 47 0 | - - - - - - - Languedoc -Rousillon | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| 2204 21 48 0 | - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| 2204 21 62 0 | - - - - - - - Piemonte (Piemont) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| 2204 21 66 0 | - - - - - - - Toscana (Tuscany) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| 2204 21 67 0 | - - - - - - - Trentino i Alto Adige | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| 2204 21 68 0 | - - - - - - - Veneto | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| 2204 21 69 0 | - - - - - - - Dao, Bairrada i Douro | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| 2204 21 71 0 | - - - - - - - Navarra | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| 2204 21 74 0 | - - - - - - - Penedes | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| 2204 21 76 0 | - - - - - - - Rioja | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| 2204 21 77 0 | - - - - - - - Valdepenas | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| 2204 21 78 0 | - - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| | - - - - - Pozostałe: | | | |
| 2204 21 79 0 | - - - - - - Białe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| 2204 21 80 0 | - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15% obj.: | | | |
| | - - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: | | | |
| 2204 21 81 0 | - - - - - - Białe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| 2204 21 82 0 | - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| | - - - - - Pozostałe: | | | |
| 2204 21 83 0 | - - - - - - Białe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| 2204 21 84 0 | - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18% obj.: | | | |
| 2204 21 87 0 | - - - - - Marsala | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| 2204 21 88 0 | - - - - - Samos i Muscat de Lemnos | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| 2204 21 89 0 | - - - - - Port | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| 2204 21 91 0 | - - - - - Madeira i Setubal Muscatel | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| 2204 21 92 0 | - - - - - Sherry | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| 2204 21 93 0 | - - - - - Tokay (Aszu i Szamorodni) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| 2204 21 94 0 | - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie przekraczającej 22% obj.: | | | |
| 2204 21 95 0 | - - - - - Port | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| 2204 21 96 0 | - - - - - Madeira, sherry i Setubal muscatel | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| 2204 21 97 0 | - - - - - Tokay (Aszu i Szamorodni) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| 2204 21 98 0 | - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | | |
| 2204 21 99 0 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl | | |
| 2204 29 | - - Pozostałe: | | | |
| 2204 29 10 | - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczone inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku węgla w roztworze, pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20oC: | | | |
| 2204 29 10 1 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% | 12,5 minimum 21 ECU/hl | | |
| 2204 29 10 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% objętościowych | 33+66,35 ECU/hl + 0,16 ECU/kg | | |
| | - - - Pozostałe: | | | |
| | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.: | | | |
| | - - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: | | | |
| | - - - - - - Białe: | | | |
| 2204 29 12 0 | - - - - - - - Bordeaux | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | | |
| 2204 29 13 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | | |
| 2204 29 17 0 | - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | | |
| 2204 29 18 0 | - - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | | |
| | - - - - - - Pozostałe: | | | |
| 2204 29 42 0 | - - - - - - - Bordeaux | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | | |
| 2204 29 43 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | | |
| 2204 29 44 0 | - - - - - - - Beaujolais | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | | |
| 2204 29 46 0 | - - - - - - - Côtes du Rhône | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | | |
| 2204 29 47 0 | - - - - - - - Languedoc -Rousillon | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | | |
| 2204 29 48 0 | - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | | |
| 2204 29 58 0 | - - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | | |
| | - - - - - Pozostałe: | | | |
| | - - - - - - Białe: | | | |
| 2204 29 62 0 | - - - - - - - Sicilia (Sicily) | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | | |
| 2204 29 64 0 | - - - - - - - Veneto | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | | |
| 2204 29 65 0 | - - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | | |
| | - - - - - - Pozostałe: | | | |
| 2204 29 71 0 | - - - - - - - Puglia (Apuglia) | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | | |
| 2204 29 72 0 | - - - - - - - Sicilia (Sicily) | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | | |
| 2204 29 75 0 | - - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | | |
| | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15% obj.: | | | |
| | - - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: | | | |
| 2204 29 81 0 | - - - - - - Białe | 12,5 minimum 3,5 ECU/hl | | |
| 2204 29 82 0 | - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 3,5 ECU/hl | | |
| | - - - - - Pozostałe: | | | |
| 2204 29 83 0 | - - - - - - Białe | 12,5 minimum 3,5 ECU/hl | | |
| 2204 29 84 0 | - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 3,5 ECU/hl | | |
| | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18% obj.: | | | |
| 2204 29 87 0 | - - - - - Marsala | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | | |
| 2204 29 88 0 | - - - - - Samos i Muscat de Lemnos | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | | |
| 2204 29 89 0 | - - - - - Port | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | | |
| 2204 29 91 0 | - - - - - Madeira i Setubal muscatel | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | | |
| 2204 29 92 0 | - - - - - Sherry | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | | |
| 2204 29 93 0 | - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | | |
| 2204 29 94 0 | - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | | |
| | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie przewyższającej 22% obj.: | | | |
| 2204 29 95 0 | - - - - - Port | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | | |
| 2204 29 96 0 | - - - - - Madeira, Sherry i Setubal muscatel | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | | |
| 2204 29 97 0 | - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | | |
| 2204 29 98 0 | - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | | |
| 2204 29 99 0 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 33+66,35 ECU/hl+0,16 ECU/kg | | |
2208 | 2208 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe: | | 7 500 100% alk. | 7 500 100% alk. |
| 2208 20 | - Napoje alkoholowe otrzymywane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron: | | | |
| | - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: | | | |
| 2208 20 12 0 | - - - Cognac | 37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %hl | | |
| 2208 20 14 0 | - - - Armagnac | 37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %hl | | |
| 2208 20 26 0 | - - - Grappa | 37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %hl | | |
| 2208 20 27 0 | - - - Brandy de Jerez | 37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %hl | | |
| 2208 20 29 0 | - - - Pozostałe | 37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %hl | | |
| | - - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry: | | | |
| 2208 20 40 0 | - - - Surowy destylat | 37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %hl | | |
| | - - - Pozostałe: | | | |
| 2208 20 62 0 | - - - - Cognac | 37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %hl | | |
| 2208 20 64 0 | - - - - Armagnac | 37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %hl | | |
| 2208 20 86 0 | - - - - Grappa | 37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %hl | | |
| 2208 20 87 0 | - - - Brandy de Jerez | 37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %hl | | |
| 2208 20 89 0 | - - - - Pozostałe | 37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %hl | | |
| 2208 30 | - Whisky: | | | |
| | - - Whisky burbońskie w pojemnikach zawierających: | | | |
| 2208 30 11 0 | - - - 2 litry lub mniej(1) | 42,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %hl | | |
| 2208 30 19 0 | - - - Więcej niż 2 litry(1) | 42,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %hl | | |
| | - - Szkocka whisky: | | | |
| | - - - Whisky "pure malt", w pojemnikach zawierających: | | | |
| 2208 30 32 0 | - - - - 2 litry lub mniej | 42,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %hl | | |
| 2208 30 38 0 | - - - - Więcej niż 2 litry | 42,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %hl | | |
| | - - - Whisky "blended", w pojemnikach zawierających: | | | |
| 2208 30 52 0 | - - - - 2 litry lub mniej | 42,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %hl | | |
| 2208 30 58 0 | - - - - Więcej niż 2 litry | 42,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl | | |
| | - - - Pozostałe, w pojemnikach zawierających: | | | |
| 2208 30 72 0 | - - - - 2 litry lub mniej | 42,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl | | |
| 2208 30 78 0 | - - - - Więcej niż 2 litry | 42,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl | | |
| | - - Pozostałe, w pojemnikach zawierających: | | | |
| 2208 30 82 0 | - - - 2 litry lub mniej | 42,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl | | |
| 2208 30 88 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 42,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl | | |
| 2208 40 | - Rumy: | | | |
| 2208 40 10 0 | - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej | 40 minimum 6,25 ECU/hl + 0,65 ECU %/hl | | |
| 2208 40 90 0 | - - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry | 40 minimum 4,5 ECU/hl + 0,45 ECU %/hl | | |
| 2208 50 | - Giny i gin Geneva: | | | |
| | - - Gin w pojemnikach zawierających: | | | |
| 2208 50 11 0 | - - - 2 litry lub mniej | 42 minimum 6,25 ECU/hl + 0,65 ECU %/hl | | |
| 2208 50 19 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 42 minimum 4,5 ECU/hl + 0,45 ECU %/hl | | |
| | - - Gin Geneva, w pojemnikach zawierających: | | | |
| 2208 50 91 0 | - - - 2 litry lub mniej | 42 minimum 6,25 ECU/hl + 0,65 ECU %/hl | | |
| 2208 50 99 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 42 minimum 4,5 ECU/hl + 0,45 ECU %/hl | | |
| 2208 90 | - Pozostałe: | | | |
| | - - Arak, w pojemnikach zawierających: | | | |
| 2208 90 11 0 | - - - 2 litry lub mniej | 52,5+1,25 ECU %/hl | | |
| 2208 90 19 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 52,5+1,25 ECU %/hl | | |
| 2208 90 33 0 | - - - 2 litry lub mniej | 52,5+1,25 ECU %/hl | | |
| 2208 90 38 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 52,5+1,25 ECU %/hl | | |
| | - - Pozostałe wódki i inne napoje alkoholowe, w pojemnikach zawierających: | | | |
| | - - - 2 litry lub mniej: | | | |
| 2208 90 41 0 | - - - - Ouzo | 52,5+1,25 ECU %/hl | | |
| | - - - - Pozostałe: | | | |
| | - - - - - Wódki i napoje alkoholowe (z wyłączeniem likierów): | | | |
| | - - - - - - Destylowane z owoców: | | | |
| 2208 90 45 0 | - - - - - - - Calvados | 52,5+1,25 ECU %/hl | | |
| 2208 90 48 0 | - - - - - - - Pozostałe | 52,5+1,25 ECU %/hl | | |
| | - - - - - - Pozostałe: | | | |
| 2208 90 52 0 | - - - - - - - Korn | 52,5+1,25 ECU %/hl | | |
| 2208 90 57 0 | - - - - - - - Pozostałe | 52,5+1,25 ECU %/hl | | |
| 2208 90 69 | - - - - - Pozostałe napoje alkoholowe: | | | |
| 2208 90 69 1 | - - - - - - Gotowe preparaty ziołowe będące farmaceutykami, na bazie alkoholu | 3,5 | | |
| 2208 90 69 9 | - - - - - - Pozostałe | 52,5+1,25 ECU %/hl | | |
| | - - - Więcej niż 2 litry: | | | |
| | - - - - Wódki (z wyłączeniem likierów): | 52,5+1,25 ECU %/hl | | |
| 2208 90 71 0 | - - - - - Destylowane z owoców | 52,5+1,25 ECU %/hl | | |
| 2208 90 74 0 | - - - - - Pozostałe | 52,5+1,25 ECU %/hl | | |
| 2208 90 78 0 | - - - - Likiery i inne napoje alkoholowe | 52,5+1,25 ECU %/hl | | |
| | - - Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach zawierających: | | | |
| 2208 90 91 0 | - - - 2 litry lub mniej | 52,5+1,25 ECU %/hl | | |
| 2208 90 99 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 52,5+1,25 ECU %/hl | | |
2402 | 2402 | Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu: | | 50 ton | 50 ton |
| 2402 10 00 0 | - Cygara, również z obciętymi końcami i cygaretki, z tytoniu | 27,5 | | |
| 2402 20 00 | - Papierosy z tytoniu: | | | |
| 2402 20 10 0 | - - Zawierające goździki | 45 minimum 4,5 ECU/tys. szt. | | |
| 2402 20 90 0 | - - Pozostałe | 45 minimum 4,5 ECU/tys. szt. | | |
| 2402 90 00 0 | - Pozostałe | 45 | | |
2403 | 2403 | Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń "homogenizowany" i "odtworzony"; ekstrakty i esencje tytoniowe: | | | |
| 2403 10 | - Tytoń do palenia, nawet zawierający namiastki tytoniu w dowolnej proporcji: | | | |
| 2403 10 10 0 | - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 500 g | 60 | | |
| 2403 10 90 0 | - - Pozostałe | 60 | | |
| | - Pozostałe: | | | |
| 2403 91 00 0 | - - Tytoń "homogenizowany" lub "odtworzony" | 27,5 minimum 0,565 ECU/kg | | |
| 2403 99 | - - Pozostałe: | | | |
| 2403 99 10 0 | - - - Tytoń do żucia i tabaka | 32,5 | | |
| 2403 99 90 0 | - - - Pozostałe | 27,5 minimum 0,565 ECU/kg | | |
Załącznik nr 2
WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI CELNYMI ILOŚCIOWYMI POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI WĘGIER
Pozy- cja | Kod PCN | Wyszczególnienie | Prefe- rencyjna stawka celna | Kontyn- gent |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
0406 | 0406 | Sery i twarogi: | | 300 ton |
| 0406 10 | - Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym ser serwatkowy i twaróg: | | |
| 0406 10 20 0 | - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 40% | 0 | |
| 0406 10 80 0 | - - Pozostały | 0 | |
| 0406 20 | - Ser tarty lub proszkowany, wszystkich rodzajów: | | |
| 0406 20 10 0 | - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami | 0 | |
| 0406 20 90 0 | - - Pozostały | 0 | |
| 0406 30 | - Ser przetworzony (ser topiony) inny niż tarty lub proszkowany: | | |
| 0406 30 10 0 | - - Do produkcji którego nie użyto innych serów, jak Emmentaler, Gruyere i Appenzell i który może zawierać jako dodatek ziołowy ser Glarus (znany jako Schabziger); przygotowany do sprzedaży detalicznej, o zawartości tłuszczu nie przekraczającej 56% suchej masy | 0 | |
| | - - Pozostały: | | |
| | - - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 36% i o zawartości tłuszczu w suchej masie: | | |
| 0406 30 31 0 | - - - - Nie przekraczającej 48% | 0 | |
| 0406 30 39 0 | - - - - Powyżej 48% | 0 | |
| 0406 30 90 0 | - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 36% | 0 | |
| 0406 40 | - Ser z przerostami niebieskiej pleśni: | | |
| 0406 40 10 0 | - - Roquefort | 0 | |
| 0406 40 50 0 | - - Gorgonzola | 0 | |
| 0406 40 90 0 | - - Pozostały | 0 | |
| 0406 90 01 0 | - - Do przetworzenia (topienia) | 0 | |
| | - - Pozostałe: | | |
| | - - - Emmentaler, Gruyére, Sbrinz, Bergkäse i Appenzell: | | |
| | - - - - O zawartości tłuszczu w suchej masie 45% lub więcej, dojrzewające przez 3 miesiące lub więcej: | | |
| 0406 90 02 0 | - - - - - Sery w całości w cenie franco granica powyższej 401,85 ECU, lecz nie przekraczającej 430,62 ECU za 100 kg masy netto | 0 | |
| 0406 90 03 0 | - - - - - Sery w całości w cenie franco granica powyżej 430,62 ECU za 100 kg masy netto | 0 | |
| 0406 90 04 0 | - - - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, ze skórką przynajmniej z jednej strony, o masie netto 1 kg lub większej, lecz nie przekraczającej 5 kg i w cenie franco granica powyżej 430,62 ECU, ale nie przekraczającej 459,39 ECU za 100 kg masy netto | 0 | |
| 0406 90 05 0 | - - - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, ze skórką przynajmniej z jednej strony, o masie netto 1 kg lub większej i w cenie franco granica powyżej 459,39 ECU za 100 kg masy netto | 0 | |
| 0406 90 06 0 | - - - - - Kawałki bez skórki, o masie netto poniżej 450 g i w cenie franco granica przekraczającej 499,67 ECU za 100 kg masy netto, pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, w opakowaniach, na których znajduje się opis sera, zawartość tłuszczu, odpowiedzialny za pakowanie oraz kraj producenta | 0 | |
| | - - - - - Pozostałe: | | |
| 0406 90 07 0 | - - - - - - Emmentaler | 0 | |
| 0406 90 08 0 | - - - - - - Gruyére, Sbrinz | 0 | |
| 0406 90 09 0 | - - - - - - Bergkäse, Appenzell | 0 | |
| | - - - - Pozostałe: | | |
| 0406 90 12 0 | - - - - - Emmentaler | 0 | |
| 0406 90 14 0 | - - - - - Gruyére, Sbrinz | 0 | |
| 0406 90 16 0 | - - - - - Bergkäse, Appenzell | 0 | |
| 0406 90 18 0 | - - - - - Fromage fribourgeois, Vacherin Mont d'Or i Tete de Moine | 0 | |
| 0406 90 19 0 | - - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami | 0 | |
| 0406 90 21 0 | - - - Cheddar | 0 | |
| 0406 90 23 0 | - - - Edam | 0 | |
| 0406 90 25 0 | - - - Tilsit | 0 | |
| 0406 90 27 0 | - - - Butterkäse | 0 | |
| 0406 90 29 0 | - - - Kashkaval | 0 | |
| | - - - Feta: | | |
| 0406 90 31 0 | - - - - Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry | 0 | |
| 0406 90 33 0 | - - - - Pozostałe | 0 | |
| 0406 90 35 0 | - - - Kefalo-Tyri | 0 | |
| 0406 90 37 0 | - - - Finlandia | 0 | |
| 0406 90 39 0 | - - - Jarlsberg | 0 | |
| | - - - Pozostałe: | | |
| 0406 90 50 0 | - - - - Ser z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry | 0 | |
| | - - - - Pozostałe: | | |
| | - - - - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 40% i o zawartości masy wody w substancji beztłuszczowej: | | |
| | - - - - - - Nie przekraczającej 47%: | | |
| 0406 90 61 0 | - - - - - - - Grana Padano, Permigiano Reggiano | 0 | |
| 0406 90 63 0 | - - - - - - - Fiore Sardo, Pecorino | 0 | |
| 0406 90 69 0 | - - - - - - - Pozostałe | 0 | |
| | - - - - - - Powyżej 47%, ale nie przekraczającej 72%: | | |
| 0406 90 73 0 | - - - - - - - Provolone | 0 | |
| 0406 90 75 0 | - - - - - - - Asiago, Caciocavallo, Montasio, Ragusano | 0 | |
| 0406 90 76 0 | - - - - - - - Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo, Havarti, Maribo, Sams | 0 | |
| 0406 90 78 0 | - - - - - - - Gouda | 0 | |
| 0406 90 79 0 | - - - - - - - Esrom, Italico, Kernhem, Saint- Nectaire, Saint- Paulin, Taleggio | 0 | |
| 0406 90 81 0 | - - - - - - - Cantal, Cheshire, Wensleydale, Lancashire, Double Gloucester, Blarney, Colby, Monterey | 0 | |
| 0406 90 82 0 | - - - - - - - Camembert | 0 | |
| 0406 90 84 0 | - - - - - - - Brie | 0 | |
| 0406 90 85 0 | - - - - - - - Kefalograviera, Kasseri | 0 | |
| | - - - - - - - Pozostałe sery, o zawartości wody w masie serowej beztłuszczowej: | | |
| 0406 90 86 0 | - - - - - - - - Powyżej 47%, ale nie przekraczającej 52% | 0 | |
| 0406 90 87 0 | - - - - - - - - Powyżej 52%, ale nie przekraczającej 62% | 0 | |
| 0406 90 88 0 | - - - - - - - - Powyżej 62%, ale nie przekraczającej 72% | 0 | |
| 0406 90 93 0 | - - - - - - Powyżej 72% | 0 | |
| 0406 90 99 0 | - - - - - Pozostałe | 0 | |
0701 | 0701 0701 90 0701 90 90 0 | Ziemniaki, świeże lub chłodzone: - Pozostałe: - - Pozostałe: - - - Młode: - - - Pozostałe | 10 | 10 tys. ton |
0703 | 0703 0703 10 0703 10 11 0 0703 10 19 0 0703 10 90 0 | Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz inne warzywa cebulowe świeże lub chłodzone: - Cebula i szalotka: - - Cebula: - - - Dymka - - - Pozostałe - - Szalotka | 10 10 10 | 1500 ton |
0710 | 0710 0710 21 00 0 | Warzywa (nie gotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone: - Warzywa strączkowe, nawet łuskane: - - Groch (Pisum sativum) | 10 | 20 tys. ton |
| 0808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże: | | |
0808 | 0808 10 | - Jabłka: | | |
| 0808 10 10 0 | - - Jabłka na sok, luzem, od 16 września do 15 grudnia | 10 | |
| | - - Pozostałe: | | |
| | - - - Od 1 stycznia do 31 marca: | | |
| 0808 10 51 0 | - - - - Odmiany Golden Delicious | 10 | |
| 0808 10 53 0 | - - - - Odmiany Grany Smith | 10 | |
| 0808 10 59 0 | - - - - Pozostałe | 10 | |
| | - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca: | | |
| 0808 10 61 0 | - - - - Odmiany Golden Delicious | 10 | |
| 0808 10 63 0 | - - - - Odmiany Grany Smith | 10 | |
| 0808 10 69 0 | - - - - Pozostałe | 10 | |
| | - - - Od 1 do 31 lipca: | | |
| 0808 10 71 0 | - - - - Odmiany Golden Delicious | 10 | |
| 0808 10 73 0 | - - - - Odmiany Grany Smith | 10 | |
| 0808 10 79 0 | - - - - Pozostałe | 10 | |
| | - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia: | | |
| 0808 10 92 0 | - - - - Odmiany Golden Delicious | 10 | |
| 0808 10 94 0 | - - - - Odmiany Grany Smith | 10 | |
| 0808 10 98 0 | - - - - Pozostałe | 10 | 10 tys. ton |
1701 | 1701 | Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: | | |
| | - Cukier surowy nie zawierający dodatku środków aromatyzujących ani barwiących: | | |
| 1701 12 | - - Cukier buraczany: | | |
| 1701 12 10 0 | - - - Do rafinacji | 35 | |
| 1701 12 90 0 | - - - Pozostały | 35 | 140 tys. hl |
2204 | 2204 | Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: | | |
| 2204 10 | - Wino musujące: | | |
| | - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj. | | |
| 2204 10 11 | - - - Szampan | 15 minimum 19 ECU/hl | |
| 2204 10 11 1 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 22% obj. | | |
| 2204 10 11 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | | |
| 2204 10 19 | - - - Pozostałe: | 15 minimum 19 ECU/hl | |
| 2204 10 19 1 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 22% obj. | | |
| 2204 10 19 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | | |
| | - - Pozostałe: | | |
| 2204 10 91 0 | - - - Asti spumante | 15 minimum 19 ECU/hl | |
| 2204 10 99 0 | - - - Pozostałe | 15 minimum 19 ECU/hl | |
| | - Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nie rozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu: | | |
| 2204 21 | - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: | | |
| 2204 21 10 | - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające dzieli obecności dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20oC: | 15 minimum 19 ECU/hl | |
| 2204 21 10 1 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj. | | |
| 2204 21 10 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | | |
| | - - - Pozostałe: | | |
| | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.: | | |
| | - - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: | | |
| | - - - - - - Białe: | | |
| 2204 21 11 0 | - - - - - - - Alsace | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| 2204 21 12 0 | - - - - - - - Bordeaux | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| 2204 21 13 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| 2204 21 17 0 | - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| 2204 21 18 0 | - - - - - - - Mosel-Saar -Ruwer | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| 2204 21 19 0 | - - - - - - - Pfalz | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| 2204 21 22 0 | - - - - - - - Rheinhessen | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| 2204 21 24 0 | - - - - - - - Lazio (Latium) | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| 2204 21 26 0 | - - - - - - - Toscana (Tuscany) | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| 2204 21 27 0 | - - - - - - - Trentino, Alto Adige i Friuli | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| 2204 21 28 0 | - - - - - - - Veneto | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| 2204 21 32 0 | - - - - - - - Vinho Verde | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| 2204 21 34 0 | - - - - - - - Penedes | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| 2204 21 36 0 | - - - - - - - Rioja | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| 2204 21 37 0 | - - - - - - - Valencia | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| 2204 21 38 0 | - - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| | - - - - - - Pozostałe: | | |
| 2204 21 42 0 | - - - - - - - Bordeaux | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| 2204 21 43 0 | - - - - - - - Bourgone (Burgundy) | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| 2204 21 44 0 | - - - - - - - Beaujolais | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| 2204 21 46 0 | - - - - - - - Cotes du Rhone | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| 2204 21 47 0 | - - - - - - - Languedoc -Rousillon | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| 2204 21 48 0 | - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| 2204 21 62 0 | - - - - - - - Piemonte (Piemont) | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| 2204 21 66 0 | - - - - - - - Toscana (Tuscany) | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| 2204 21 67 0 | - - - - - - - Trentino i Alto Adige | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| 2204 21 68 0 | - - - - - - - Veneto | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| 2204 21 69 0 | - - - - - - - Dao, Bairrada i Douro | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| 2204 21 71 0 | - - - - - - - Navarra | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| 2204 21 74 0 | - - - - - - - Penedes | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| 2204 21 76 0 | - - - - - - - Rioja | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| 2204 21 77 0 | - - - - - - - Valdepenas | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| 2204 21 78 0 | - - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| | - - - - - Pozostałe: | | |
| 2204 21 79 0 | - - - - - - Białe | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| 2204 21 80 0 | - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15% obj.: | | |
| | - - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: | | |
| 2204 21 81 0 | - - - - - - Białe | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| 2204 21 82 0 | - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| | - - - - - Pozostałe: | | |
| 2204 21 83 0 | - - - - - - Białe | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| 2204 21 84 0 | - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18% obj.: | | |
| 2204 21 87 0 | - - - - - Marsala | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| 2204 21 88 0 | - - - - - Samos i Muscat de Lemnos | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| 2204 21 89 0 | - - - - - Porto | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| 2204 21 91 0 | - - - - - Madeira i Setubal muscatel | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| 2204 21 92 0 | - - - - - Sherry | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| 2204 21 93 0 | - - - - - Tokay (Aszu i Szamorodni) | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| 2204 21 94 0 | - - - - - Pozostałe | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie przekraczającej 22% obj.: | | |
| 2204 21 95 0 | - - - - - Port | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| 2204 21 96 0 | - - - - - Madeira, sherry i Setubal muscatel | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| 2204 21 97 0 | - - - - - Tokay (Aszu i Szamorodni) | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| 2204 21 98 0 | - - - - - Pozostałe | 15 minimum 10 ECU/hl | |
| 2204 21 99 0 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | | |
| 2204 29 | - - Pozostałe: | | |
| 2204 29 10 0 | - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku węgla w roztworze, pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20oC: | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
| | - - - Pozostałe: | | |
| | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.: | | |
| | - - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: | | |
| | - - - - - - Białe: | | |
| 2204 29 12 0 | - - - - - - - Bordeaux | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
| 2204 29 13 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
| 2204 29 17 0 | - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
| 2204 29 18 0 | - - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
| | - - - - - - Pozostałe: | | |
| 2204 29 42 0 | - - - - - - - Bordeaux | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
| 2204 29 43 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
| 2204 29 44 0 | - - - - - - - Beaujolais | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
| 2204 29 46 0 | - - - - - - - Cotes du Rhone | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
| 2204 29 47 0 | - - - - - - - Languedoc -Rousillon | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
| 2204 29 48 0 | - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
| 2204 29 58 0 | - - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
| | - - - - - Pozostałe: | | |
| | - - - - - - Białe: | | |
| 2204 29 62 0 | - - - - - - - Sicilia (Sicily) | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
| 2204 29 64 0 | - - - - - - - Veneto | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
| 2204 29 65 0 | - - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
| | - - - - - - Pozostałe: | | |
| 2204 29 71 0 | - - - - - - - Puglia (Apuglia) | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
| 2204 29 72 0 | - - - - - - - Sicilia (Sicily) | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
| 2204 29 75 0 | - - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
| | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15% obj.: | | |
| | - - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: | | |
| 2204 29 81 0 | - - - - - - Białe | 12,5 minimum 1,5 ECU/hl | |
| 2204 29 82 0 | - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 1,5 ECU/hl | |
| | - - - - - Pozostałe: | | |
| 2204 29 83 0 | - - - - - - Białe | 12,5 minimum 1,5 ECU/hl | |
| 2204 29 84 0 | - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 1,5 ECU/hl | |
| | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18% obj.: | | |
| 2204 29 87 0 | - - - - - Marsala | 12,5 minimum 1,5 ECU/hl | |
| 2204 29 88 0 | - - - - - Samos i Muscat de Lemnos | 12,5 minimum 1,5 ECU/hl | |
| 2204 29 89 0 | - - - - - Port | 12,5 minimum 1,5 ECU/hl | |
| 2204 29 91 0 | - - - - - Madeira i Setubal muscatel | 12,5 minimum 1,5 ECU/hl | |
| 2204 29 92 0 | - - - - - Sherry | 12,5 minimum 1,5 ECU/hl | |
| 2204 29 93 0 | - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) | 12,5 minimum 1,5 ECU/hl | |
| 2204 29 94 0 | - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 1,5 ECU/hl | |
| | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie przewyższającej 22% obj.: | | |
| 2204 29 95 0 | - - - - - Port | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | |
| 2204 29 96 0 | - - - - - Madeira i Setubal muscatel | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | |
| 2204 29 97 0 | - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | |
| 2204 29 98 0 | - - - - - Pozostałe | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
| 2204 29 99 0 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 33+64,35 ECU/hl+0,11 ECU %/hl | |
| 2204 30 | - Pozostały moszcz winogronowy: | | |
| 2204 30 10 | - - W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną inaczej niż przez dodanie alkoholu: | | |
| 2204 30 10 1 | - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj. | 22,5 | |
| 2204 30 10 9 | - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 33+64,35 ECU/hl+0,11 ECU %/hl | |
| | - - Pozostały: | | |
| | - - - O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w 20°C i o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 1% obj.: | | |
| 2204 30 92 0 | - - - - Skoncentrowany | 22,5 | |
| 2204 30 94 0 | - - - - Pozostały | 22,5 | |
| | - - - Pozostały: | | |
| 2204 30 96 | - - - - Skoncentrowany: | | |
| 2204 30 96 1 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 1%, ale nie większej niż 22% obj. | 22,5 | |
| 2204 30 96 9 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 33+64,35 ECU/hl+0,11 ECU %/hl | |
| 2204 30 98 | - - - - Pozostały: | | |
| 2204 30 98 1 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 1%, ale nie większej niż 22% obj. | 22,5 | |
| 2204 30 98 9 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 33+64,35 ECU/hl+0,11 ECU %/hl | 42 tys. hl |
2205 | 2205 | Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi: | | |
| 2205 10 | - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: | | |
| 2205 10 10 0 | - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub mniejszej | 15 minimum 4,25 ECU/hl | |
| 2205 10 90 | - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj.: | | |
| 2205 10 90 1 | - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18%, ale nie większej niż 22% obj. | 33 minimum 7,35 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl | |
| 2205 10 90 9 | - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 33 minimum 7,35 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl | |
| 2205 90 10 0 | - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub mniejszej | 15 minimum 3 ECU/hl | |
| 2205 90 90 | - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj.: | | |
| 2205 90 90 1 | - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18%, ale nie większej niż 22% obj. | 33 minimum 7,35 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl | |
| 2205 90 90 9 | - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 33 minimum 7,35 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl | 1400 l 100% alk. |
2208 | 2208 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe: | | |
| 2208 20 | - Napoje alkoholowe otrzymywane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron: | | |
| | - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: | | |
| 2808 20 12 0 | - - - Cognac | 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl | |
| 2208 20 14 0 | - - - Armagnac | 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl | |
| 2208 20 26 0 | - - - Grappa | 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl | |
| 2208 20 27 0 | - - - Brandy de Jerez | 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl | |
| 2208 20 29 0 | - - - Pozostałe | 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl | |
| | - - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry: | | |
| 2208 20 40 0 | - - - Surowy destylat | 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl | |
| | - - - Pozostałe: | | |
| 2208 20 62 0 | - - - - Cognac | 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl | |
| 2208 20 64 0 | - - - - Armagnac | 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl | |
| 2208 20 86 0 | - - - - Grappa | 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl | |
| 2208 20 27 0 | - - - Brandy de Jerez | 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl | |
| 2208 20 89 0 | - - - - Pozostałe | 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl | |
| 2208 30 | - Whisky: | | |
| | - - Whisky burbońskie w pojemnikach zawierających: | | |
| 2208 30 11 0 | - - - 2 litry lub mniej(1) | 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl | |
| 2208 30 19 0 | - - - Więcej niż 2 litry(1) | 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl | |
| | - - Szkocka whisky: | | |
| | - - - Whisky "malt", w pojemnikach zawierających: | | |
| 2208 30 32 0 | - - - - 2 litry lub mniej | 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl | |
| 2208 30 38 0 | - - - - Więcej niż 2 litry | 42,5 minimum 8,5 ECU/hl+ 0,85 ECU %/hl | |
| | - - - Whisky "blended", w pojemnikach zawierających: | | |
| 2208 30 52 0 | - - - - 2 litry lub mniej | 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl | |
| 2208 30 58 0 | - - - - Więcej niż 2 litry | 42,5 minimum 8,5 ECU/hl+ 0,85 ECU %/hl | |
| | - - - Pozostałe, w pojemnikach zawierających: | | |
| 2208 30 72 0 | - - - - 2 litry lub mniej | 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl | |
| 2208 30 78 0 | - - - - Więcej niż 2 litry | 42,5 minimum 8,5 ECU/hl+ 0,85 ECU %/hl | |
| | - - Pozostałe, w pojemnikach zawierających: | | |
| 2208 30 82 0 | - - - 2 litry lub mniej | 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl | |
| 2208 30 88 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl | |
| 2208 40 | - Rumy: | | |
| 2208 40 10 0 | - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej | 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl | |
| 2208 40 90 0 | - - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry | 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl | |
| 2208 50 | - Giny i gin Geneva | | |
| | - - Gin w pojemnikach zawierających: | | |
| 2208 50 11 0 | - - - 2 litry lub mniej | 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl | |
| 2208 50 19 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 42,5 minimum 4,5 ECU/hl + 0,45 ECU %/hl | |
| | - - Gin Geneva w pojemnikach zawierających: | | |
| 2208 50 91 0 | - - - 2 litry lub mniej | 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl | |
| 2208 50 99 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl | |
| 2208 60 | - Wódka: | | |
| | - - O objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 45,4% obj. lub mniej, w pojemnikach zawierających: | | |
| 2208 60 11 0 | - - - 2 litry lub mniej | 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl | |
| 2208 60 19 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl | |
| | - - O objętościowej mocy alkoholu większej niż 45,4% obj. w pojemnikach zawierających: | | |
| 2208 60 91 0 | - - - 2 litry lub mniej | 184,6 minimum 4,35 ECU/%hl | |
| 2208 60 99 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 184,6 minimum 4,35 ECU/%hl | |
| 2208 70 | - Likiery i kordiały: | | |
| 2208 70 10 0 | - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej | 184,6 minimum 4,35 ECU/%hl | |
| 2208 70 90 0 | - - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry | 184,6 minimum 4,35 ECU/%hl | |
| 2208 90 | - Pozostałe: | | |
| | - - Arak, w pojemnikach zawierających: | | |
| 2208 90 11 0 | - - - 2 litry lub mniej | 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl | |
| 2208 90 19 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl | |
| | - - Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem likierów), w pojemnikach zawierających: | | |
| 2208 90 33 0 | - - - 2 litry lub mniej | 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl | |
| 2208 90 38 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl | |
| | - - Pozostałe wódki i inne napoje alkoholowe, w pojemnikach zawierających: | | |
| | - - - 2 litry lub mniej: | | |
| 2208 90 41 0 | - - - - Ouzo | 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl | |
| | - - - - Pozostałe: | | |
| | - - - - - Wódki i napoje alkoholowe (z wyłączeniem likierów): | | |
| | - - - - - - Destylowane z owoców: | | |
| 2208 90 45 0 | - - - - - - - Calvados | 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl | |
| 2208 90 48 0 | - - - - - - - Pozostałe | 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl | |
| | - - - - - - Pozostałe: | | |
| 2208 90 52 0 | - - - - - - - Korn | 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl | |
| 2208 90 57 0 | - - - - - - - Pozostałe | 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl | |
| 2208 90 69 | - - - - - Pozostałe napoje alkoholowe: | 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl | |
| 2208 90 69 1 | - - - - - - Gotowe preparaty ziołowe będące farmaceutykami, na bazie alkoholu | 3,5 | |
| 2208 90 69 9 | - - - - - - Pozostałe | 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl | |
| | - - - Więcej niż 2 litry: | | |
| | - - - - Wódki (z wyłączeniem likierów): | | |
| 2208 90 71 0 | - - - - - Destylowane z owoców | 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl | |
| 2208 90 74 0 | - - - - - Pozostałe | 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl | |
| 2208 90 78 0 | - - - - Inne napoje alkoholowe | 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl | |
| | - - Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach zawierających: | | |
| 2208 90 91 0 | - - - 2 litry lub mniej | 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl | |
| 2208 90 99 0 | - - - Więcej niż dwa litry | 184,6 minimum 4,35 ECU/%/hl | |
Załącznik nr 3
WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTEM CELNYM WARTOŚCIOWYM, POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI WĘGIER
Pozycja | Kod PCN | Wyszczególnienie |
1 | 2 | 3 |
8409 | 8409 | Części nadające się do stosowania wyłącznie lub głównie do silników z pozycji nr 8407 lub 8408: |
| | - Pozostałe: |
| 8409 91 00 0 | - - Nadające się do stosowania wyłącznie lub głównie do tłokowych silników spalinowych |
| 8409 99 00 0 | - - Pozostałe |
8415 | 8415 | Klimatyzatory zawierające wentylator napędzany silnikiem oraz elementy służące do zmiany temperatury i wilgotności, także klimatyzatory nie posiadające możliwości oddzielnej regulacji wilgotności: |
| 8415 10 00 0 | - Typu okiennego lub ściennego, samodzielne |
| | - Pozostałe: |
| 8415 81 | - - Zawierające agregat schładzający oraz zawór umożliwiający zamianę pomiędzy chłodzeniem a grzaniem: |
| 8415 81 90 0 | - - - Pozostałe |
| 8415 82 | - - Pozostałe, zawierające agregat schładzający: |
| 8415 82 80 0 | - - - Pozostałe |
| 8415 83 | - - Nie zawierające agregatu schładzającego: |
| 8415 83 90 0 | - - - Pozostałe |
| 8415 90 | - Części: |
| 8415 90 90 0 | - - Pozostałe |
8482 | 8482 | Łożyska toczne: |
| 8482 10 | - Łożyska kulkowe: |
| 8482 10 10 0 | - - O największej średnicy zewnętrznej nie przekraczającej 30 mm |
| 8482 10 90 0 | - - Pozostałe |
| 8482 20 00 0 | - Łożyska wałeczkowe stożkowe, także bez pierścienia wewnętrznego lub zewnętrznego |
| 8482 30 00 0 | - Łożyska baryłkowe |
| 8482 40 00 0 | - Łożyska igiełkowe |
| 8482 50 00 0 | - Pozostałe łożyska wałeczkowe |
| 8482 80 00 0 | - Pozostałe, także kombinowane łożyska kulkowo- wałeczkowe |
| | - Części: |
| 8482 91 | - - Kulki, igiełki i wałeczki: |
| 8482 91 10 0 | - - - Wałeczki stożkowe |
| 8482 91 90 0 | - - - Pozostałe |
| 8482 99 00 0 | - - Pozostałe |
8483 | 8483 | Wały napędowe (także wały krzywkowe i wały wykorbione) i korby; obudowy łożysk i łożyska ślizgowe; mechanizmy i przekładnie zębate; mechanizmy śrubowo-kulkowe; skrzynie przekładniowe i inne układy zmieniające prędkość, także przemienniki momentu obrotowego; koła zamachowe i koła pasowe lub linowe, także wielokrążki i zblocza; sprzęgła rozłączne i nierozłączne (także przeguby uniwersalne): |
| 8483 10 | - Wały napędowe (także wały krzywkowe i wały wykorbione) i korby: |
| | - - Pozostałe: |
| | - - - Korby i wały wykorbione: |
| 8483 10 30 0 | - - - - Wały wykorbione budowane z oddzielnych części (wały wykorbione składane) |
| | - - - - Pozostałe: |
| 8483 10 41 0 | - - - - - Z żeliwa lub staliwa |
| 8483 10 51 0 | - - - - - Ze stali kutej swobodnie |
| 8483 10 53 0 | - - - - - Ze stali kutej matrycowo |
| 8483 10 58 0 | - - - - - Pozostałe |
| 8483 10 90 0 | - - - Pozostałe |
| 8483 20 | - Obudowy łożysk, zawierające łożyska toczne: |
| 8483 20 10 0 | - - W rodzaju używanych w lotnictwie i kosmonautyce |
| 8483 20 90 0 | - - Pozostałe |
| 8483 30 | - Obudowy łożysk, nie zawierające łożysk tocznych; łożyska ślizgowe: |
| | - - Pozostałe: |
| | - - - Obudowy łożysk: |
| 8483 30 31 0 | - - - - Do łożysk tocznych |
| | - - - - Pozostałe: |
| 8483 30 51 0 | - - - - - Z żeliwa lub staliwa |
| 8483 30 59 0 | - - - - - Pozostałe |
| 8483 30 90 0 | - - - Łożyska ślizgowe |
| 8483 40 | - Mechanizmy i przekładnie zębate, z wyłączeniem kół zębatych, kół łańcuchowych i innych elementów układów przenoszenia napędu, przedstawianych oddzielnie; mechanizmy śrubowo- kulkowe; skrzynie przekładniowe i inne układy zmieniające prędkość, także przemienniki momentu obrotowego: |
| | - - Pozostałe: |
| 8483 40 91 0 | - - - Mechanizmy i przekładnie zębate |
| 8483 40 93 0 | - - - Skrzynie przekładniowe i inne układy zmieniające prędkość |
| 8483 40 98 0 | - - - Pozostałe |
| 8483 50 | - Koła zamachowe i koła pasowe lub linowe, także wielokrążki i zblocza: |
| | - - Pozostałe: |
| 8483 50 91 0 | - - - Z żeliwa lub stali |
| 8483 50 99 0 | - - - Pozostałe |
| 8483 60 | - Sprzęgła rozłączne i nierozłączne (także przeguby uniwersalne): |
| | - - Pozostałe: |
| 8483 60 91 0 | - - - Z żeliwa lub staliwa |
| 8483 60 99 0 | - - - Pozostałe |
| 8483 90 | - Części: |
| | - - Pozostałe: |
| 8483 90 30 0 | - - - Obudów łożysk |
| | - - - Pozostałe: |
| 8483 90 92 0 | - - - - Z żeliwa lub stali |
| 8483 90 98 0 | - - - - Pozostałe |
8484 | 8484 | Uszczelki i podobne przekładki z cienkiej blachy łączonej z innym materiałem lub utworzone z dwóch lub więcej warstw metalu; zestawy lub komplety uszczelek i podobnych przekładek, różniących się między sobą, umieszczone w torebkach, kopertach lub podobnych opakowaniach; uszczelnienia mechaniczne: |
| 8484 10 | - Uszczelki i podobne przekładki z cienkiej blachy łączonej z innym materiałem lub utworzone z dwóch lub więcej warstw metalu: |
| 8484 10 90 0 | - - Pozostałe |
| 8484 90 | - Pozostałe: |
| 8484 90 90 0 | - - Pozostałe |
8511 | 8511 | Elektryczne urządzenia zapłonowe lub rozrusznikowe stosowane w silnikach wewnętrznego spalania o zapłonie iskrowym lub samoczynnym (np. iskrowniki, prądnice iskrownikowe, cewki zapłonowe, świece zapłonowe, świece żarowe, silniki rozruszników); prądnice (np. prądu stałego lub przemiennego) oraz wyłączniki współpracujące z takimi silnikami: |
| 8511 10 | - Świece zapłonowe: |
| 8511 10 90 0 | - - Pozostałe |
| 8511 20 | - Iskrowniki; prądnice iskrownikowe; magnetyczne koła zamachowe: |
| 8511 20 90 0 | - - Pozostałe |
| 8511 30 | - Rozdzielacze; cewki zapłonowe: |
| 8511 30 90 0 | - - Pozostałe |
| 8511 40 | - Silniki rozruszników oraz rozruszniki pełniące rolę prądnic: |
| 8511 40 90 0 | - - Pozostałe |
| 8511 50 | - Inne prądnice: |
| 8511 50 90 0 | - - Pozostałe |
| 8511 80 | - Inne urządzenia i przyrządy: |
| 8511 80 90 0 | - - Pozostałe |
| 8511 90 00 0 | - Części |
8512 | 8512 | Elektryczny sprzęt oświetleniowy i sygnalizacyjny (oprócz wyrobów z pozycji nr 8539), elektryczne wycieraczki szyb, urządzenia zapobiegające zamarzaniu i potnieniu szyb w rodzaju używanych do rowerów i pojazdów mechanicznych: |
| 8512 10 10 0 | - Sprzęt oświetleniowy lub sygnalizacji wzrokowej do rowerów: |
| 8512 20 00 0 | - Inny sprzęt oświetleniowy lub sygnalizacji wzrokowej |
| 8512 30 00 0 | - Sprzęt sygnalizacji dźwiękowej |
| 8512 40 00 0 | - Wycieraczki szyb, urządzenia zapobiegające oszronieniu lub potnieniu szyb |
| 8512 90 00 0 | - Części |
8708 | 8708 | Części i akcesoria do pojazdów samochodowych z pozycji od nr 8701 do 8705: |
| 8708 10 | - Zderzaki i ich części: |
| 8708 10 90 | - - Pozostałe: |
| 8708 10 90 9 | - - - Pozostałe |
| | - Pozostałe części i akcesoria nadwozi (także kabin): |
| 8708 21 | - - Pasy bezpieczeństwa: |
| 8708 21 90 9 | - - - Pozostałe |
| 8708 29 | - - Pozostałe: |
| 8708 29 90 | - - - Pozostałe: |
| 8708 29 90 9 | - - - - Pozostałe |
| | - Hamulce, także hamulce ze wspomaganiem oraz ich części: |
| 8708 31 | - - Zmontowane okładziny hamulcowe: |
| | - - - Pozostałe: |
| 8708 31 91 | - - - - Do hamulców tarczowych: |
| 8708 31 91 9 | - - - - - Pozostałe |
| 8708 31 99 | - - - - Do pozostałych: |
| 8708 31 99 9 | - - - - - Pozostałe |
| 8708 39 | - - Pozostałe: |
| 8708 39 90 | - - - Pozostałe: |
| 8708 39 90 9 | - - - - Pozostałe |
| 8708 40 | - Skrzynie biegów (przekładniowe): |
| 8708 40 90 | - - Pozostałe: |
| 8708 40 90 9 | - - - Pozostałe |
| 8708 50 | - Mosty napędowe z mechanizmem różnicowym, także wyposażone w inne elementy przekładniowe: |
| 8708 50 90 | - - Pozostałe: |
| 8708 50 90 9 | - - - Pozostałe |
| 8708 60 | - Osie nie napędzane oraz ich części: |
| | - - Pozostałe: |
| 8708 60 91 | - - - Stalowe, odkute w matrycy zamkniętej: |
| 8708 60 91 9 | - - - - Pozostałe |
| 8708 60 99 | - - - Pozostałe: |
| 8708 60 99 9 | - - - - Pozostałe |
| 8708 70 | - Koła jezdne oraz ich części i akcesoria: |
| | - - Pozostałe: |
| 8708 70 50 | - - - Felgi aluminiowe; aluminiowe części i akcesoria kół: |
| 8708 70 50 9 | - - - - Pozostałe |
| 8708 70 91 | - - - Piasty kół w kształcie gwiazdy, zakładane na osie kół, jako odlewy jednoczęściowe, żeliwne lub staliwne: |
| 8708 70 91 9 | - - - - Pozostałe |
| 8708 70 99 | - - - Pozostałe: |
| 8708 70 99 9 | - - - - Pozostałe |
| 8708 80 | - Amortyzatory układu zawieszenia: |
| 8708 80 90 | - - Pozostałe: |
| 8708 80 90 9 | - - - Pozostałe |
| | - Pozostałe części i akcesoria: |
| 8708 91 | - - Chłodnice: |
| 8708 91 90 | - - - Pozostałe: |
| 8708 91 90 9 | - - - - Pozostałe |
| 8708 92 | - - Tłumiki i rury wydechowe: |
| 8708 92 90 | - - - Pozostałe: |
| 8708 92 90 9 | - - - - Pozostałe |
| 8708 93 | - - Sprzęgła i ich części: |
| 8708 93 90 | - - - Pozostałe: |
| 8708 93 90 9 | - - - - Pozostałe |
| 8708 94 | - - Koła kierownicy, kolumny kierownicy, oraz przekładnie kierownicy: |
| 8708 94 90 | - - - Pozostałe: |
| 8708 94 90 9 | - - - - Pozostałe |

Pozycje
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479, 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486, 487, 488, 489, 490, 491, 492, 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532, 533, 534, 535, 536, 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555, 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576, 577, 578, 579, 580, 581, 582, 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597, 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611, 612, 613, 614, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651, 652, 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659, 660, 661, 662, 663, 664, 665, 666, 667, 668, 669, 670, 671, 672, 673, 674, 675, 676, 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683, 684, 685, 686, 687, 688, 689, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 696, 697, 698, 699, 700, 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715, 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730, 731, 732, 733, 734, 735, 736, 737, 738, 739, 740, 741, 742, 743, 744, 745, 746, 747, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 754, 755, 756, 757, 758, 759, 760, 761, 762, 763, 764, 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774, 775, 776, 777, 778, 779, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 787, 788, 789, 790, 791, 792, 793, 794, 795, 796, 797, 798, 799, 800, 801
|