|
 |
Dziennik Ustaw 1998 Nr 139 poz. 901 - Zm.: rozporządzenie w sprawie obowiązku stosowania Polskich Norm
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 20 października 1998 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie obowiązku stosowania Polskich Norm.
(Dz. U. z dnia 17 listopada 1998 r.)
Na podstawie art. 19 ust. 2 ustawy z dnia 3 kwietnia 1993 r. o normalizacji (Dz. U. Nr 55, poz. 251, z 1995 r. Nr 95, poz. 471 i z 1997 r. Nr 121, poz. 770) zarządza się, co następuje:
§ 1. "Wykaz Polskich Norm do obowiązkowego stosowania", stanowiący załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 27 czerwca 1997 r. w sprawie obowiązku stosowania Polskich Norm (Dz. U. Nr 83, poz. 535), otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§ 2. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 60 dni od dnia ogłoszenia.
ZAŁĄCZNIK
WYKAZ POLSKICH NORM DO OBOWIĄZKOWEGO STOSOWANIA
Lp. | Polska Norma | Treść |
1 | 2 | 3 |
1 | PN-83/A-07005 | Towary żywnościowe. Warunki klimatyczne i okresy przechowywania w chłodniach. |
2 | PN-A-07006:1997 | Towary żywnościowe. Wytyczne zamrażania w chłodniach. |
3 | PN-64/A-07008 | Warunki higienicznosanitarne w chłodniach. |
4 | PN-91/A-74017 | Przetwory zbożowe i makaron. Pakowanie, przechowywanie i transport. |
5 | PN-91/A-74022 | Przetwory zbożowe. Mąka pszenna - wraz ze zmianą PN-A-74022/A1:1996. |
6 | PN-86/A-74032 | Przetwory zbożowe. Mąka żytnia. |
7 | PN-88/A-74036 | Przetwory zbożowe. Kasza manna - w zakresie tabl. 1, lp.: 6, 8, 10-12. |
8 | PN-82/A-74037 | Przetwory zbożowe. Płatki owsiane - w zakresie tabl. 1, lp.: 10, 12-14. |
9 | PN-A-74040:1996 | Produkty specjalnego przeznaczenia. Otręby zbożowe. |
10 | PN-92/A-74101 | Pieczywo żytnie - wraz ze zmianą PN-92/A-74101 Zmiana 2:1996. |
11 | PN-93/A-74103 | Pieczywo mieszane - wraz ze zmianą PN-93/A-74103 Zmiana 2:1996. |
12 | PN-92/A-74105 | Pieczywo pszenne zwykłe i wyborowe - wraz ze zmianą PN-92/A-74105 Zmiana 2:1996. |
13 | PN-94/A-74106 | Pieczywo pszenne półcukiernicze - wraz ze zmianą PN-A-74106/A1:1996. |
14 | PN-A-74109:1996 | Pieczywo o przedłużonej trwałości. |
15 | PN-A-74110:1994 | Pieczywo. Pakowanie, przechowywanie i transport. |
16 | PN-A-74111:1998 | Wyroby piekarskie - Wyroby z ciasta zaparzonego w roztworze wodorotlenku sodowego lub w wodzie. |
17 | PN-A-74112:1997 | Pieczywo trwałe żytnie, mieszane i pszenne. |
18 | PN-A-74123:1997 | Produkty dietetyczne. Pieczywo bezglutenowe. |
19 | PN-87/A-74131 | Makaron - w zakresie wymagań mikrobiologicznych. |
20 | PN-93/A-74133 | Makaron zwyczajny - w zakresie wymagań mikrobiologicznych. |
21 | PN-79/A-74201 | Przetwory zbożowe. Kasza jaglana - w zakresie tabl. 1, lp.: 8-11. |
22 | PN-60/A-74202 | Przetwory zbożowe. Kasza pęczak pszenny - w zakresie tabl. rubr.: 6, 8, 12, 13. |
23 | PN-87/A-74203 | Przetwory zbożowe. Kasza jęczmienna - w zakresie tabl. 1, lp.: 6, 11-13. |
24 | PN-76/A-74204 | Przetwory zbożowe. Kasza gryczana - w zakresie tabl. rubr.: 5-7, 9. |
25 | PN-A-74205:1997 | Przetwory zbożowe - Kaszki i mączki kukurydziane - w zakresie tabl. 1, lp.: 8-10. |
26 | PN-A-74220:1997 | Przetwory zbożowe - Ryż - w zakresie p. 2.1, 2.2 tabl. 1, lp.: 15, 16, 17. |
27 | PN-73/A-74600 | Przetwory zbożowe. Groch obłuskany polerowany - w zakresie tabl. lp.: 6, 7, 13, 14, 16. |
28 | PN-84/A-74771 | Przetwory skrobiowe. Glukoza krystaliczna. |
29 | PN-A-74780:1996 | Przetwory ziemniaczane - Smażone przekąski ziemniaczane - w zakresie liczby kwasowej i zawartości nadtlenków w tłuszczu oraz wymagań mikrobiologicznych. |
30 | PN-87/A-74820 | Skrobia, pochodne i produkty uboczne. Słownictwo. |
31 | PN-76/A-74821 | Spożywcze przetwory ziemniaczane. Nazwy i określenia. |
32 | PN-A-74850:1996 | Cukier biały. |
33 | PN-A-74852:1998 | Półprodukty i produkty przemysłu cukrowniczego - Terminologia. |
34 | PN-71/A-75000 | Przetwory owocowe i warzywne. Klasyfikacja, nazwy i określenia - z wyłączeniem części dotyczącej klasyfikacji. |
35 | PN-A-75028:1997 | Produkty i półprodukty owocowe, warzywne, owocowo-warzywne, mięsno-warzywne, grzybowe - Wymagania mikrobiologiczne. |
36 | PN-70/A-75030 | Grzyby świeże i przetwory grzybowe. Nazwy i określenia. |
37 | PN-A-75045:1997 | Przetwory dla dzieci - Konserwy - Wymagania. |
38 | PN-A-75048:1994 | Przetwory owocowo-warzywne. Soki dla dzieci. |
39 | PN-A-75049:1996 | Przetwory owocowe - Kremogeny. |
40 | PN-A-75054:1997 | Mrożone owoce i warzywa - Terminologia. |
41 | PN-A-75100:1994 | Przetwory owocowe. Dżemy. |
42 | PN-93/A-75102 | Przetwory owocowe. Powidła śliwkowe. |
43 | PN-93/A-75103 | Przetwory owocowe. Marmolada. |
44 | PN-A-75104:1994 | Przetwory owocowe. Galaretki. |
45 | PN-A-75201:1997 | Produkty owocowe - Śliwki suszone. |
46 | PN-A-75951:1994 | Przetwory owocowe. Soki owocowe. |
47 | PN-75/A-75953 | Przetwory owocowe. Kompoty. |
48 | PN-A-75955:1998 | Produkty owocowe - Soki owocowe słodzone. |
49 | PN-A-75956:1994 | Przetwory owocowe. Nektary. |
50 | PN-A-75957:1994 | Przetwory owocowe. Soki owocowe zagęszczone. |
51 | PN-A-75958:1996 | Produkty warzywne i owocowo-warzywne - Soki. |
52 | PN-A-75959:1997 | Produkty owocowe - Soki z owoców południowych. |
53 | PN-A-75960:1996 | Konserwy mięsno-warzywne. |
54 | PN-A-75965:1998 | Produkty owocowe - Soki z owoców leśnych. |
55 | PN-A-75966:1997 | Produkty owocowe - Zagęszczone soki owocowe dosładzane. |
56 | PN-A-75980:1997 | Produkty mięsno-warzywne i warzywne - Zupy zagęszczone. |
57 | PN-93/A-76100 | Kawa palona. |
58 | PN-75/A-77601 | Przetwory warzywne. Koncentrat pomidorowy. |
59 | PN-72/A-77603 | Przetwory warzywne. Warzywa suszone. |
60 | PN-75/A-77605 | Przetwory owocowe. Owoce leśne suszone. |
61 | PN-A-77606:1996 | Przetwory warzywne - Przecier pomidorowy. |
62 | PN-A-77607:1997 | Produkty owocowe i grzybowe - Susze - Wymagania mikrobiologiczne. |
63 | PN-A-77608:1997 | Produkty owocowe - Jabłka, gruszki, wiśnie suszone. |
64 | PN-A-77609:1997 | Produkty owocowe - Przeciery owocowe i słodzone. |
65 | PN-A-77610:1998 | Przetwory owocowe - Owoce pasteryzowane. |
66 | PN-88/A-77626 | Miód pszczeli. |
67 | PN-A-77627:1996 | Koncentrat propolisu. |
68 | PN-72/A-77700 | Przetwory warzywne. Kapusta kwaszona. |
69 | PN-A-77701:1997 | Produkty warzywne - Ogórki kwaszone i przeciery z ogórków kwaszonych. |
70 | PN-A-77750:1997 | Produkty warzywne i warzywno-grzybowe - Sałatki. |
71 | PN-A-77801:1997 | Przetwory warzywne - Ogórki konserwowe i korniszony. |
72 | PN-76/A-77802 | Przetwory warzywne. Fasolka konserwowa. |
73 | PN-76/A-77803 | Przetwory warzywne. Groszek konserwowy. |
74 | PN-A-77805:1997 | Produkty warzywne - Zagęszczony sok z buraków ćwikłowych. |
75 | PN-A-77806:1997 | Produkty warzywne, owocowe i warzywno-owocowe - Warzywa i owoce marynowane. |
76 | PN-A-77807:1997 | Produkty warzywne - Warzywa konserwowe. |
77 | PN-A-77808:1998 | Produkty warzywne - Fasola w sosie pomidorowym. |
78 | PN-A-78503:1997 | Produkty grzybowe. Grzyby marynowane. |
79 | PN-A-78505:1998 | Produkty grzybowe. Grzyby sterylizowane. |
80 | PN-89/A-78510 | Przetwory grzybowe. Grzyby suszone - z wyłączeniem p. 3.4. |
81 | PN-93/A-79021 | Wyroby spirytusowe, produkty i półprodukty. Terminologia. |
82 | PN-A-79030:1997 | Produkty spożywcze - Ekstrakt karotenowy. |
83 | PN-93/A-79031 | Napoje bezalkoholowe. Terminologia, klasyfikacja - z wyłączeniem części dotyczącej klasyfikacji. |
84 | PN-93/A-79032 | Napoje bezalkoholowe gazowane - wraz ze zmianą PN-A-79032/A1:1996 i zmianą PN-79032/A2:1997. |
85 | PN-A-79034:1994 | Napoje bezalkoholowe niegazowane - wraz ze zmianą PN-A-79034/A1:1997. |
86 | PN-A-79035:1994 | Napoje bezalkoholowe niskogazowane. |
87 | PN-A-79036:1997 | Zaprawy do napojów - w zakresie wymagań mikrobiologicznych i dodatku barwników syntetycznych. |
88 | PN-A-79038:1995 | Napoje bezalkoholowe gazowane słodzone aspartamem i aspartamem z acesulfamem K. |
89 | PN-A-79039:1996 | Napoje bezalkoholowe gazowane słodzone cukrem i aspartamem, cukrem i aspartamem z acesulfamem K oraz cukrem i acesulfamem K. |
90 | PN-A-79098:1995 | Piwo - z wyłączeniem części dotyczącej znakowania opakowań jednostkowych. |
91 | PN-A-79522:1994 | Spirytus rektyfikowany. |
92 | PN-90/A-79523 | Spirytus surowy. |
93 | PN-A-79530:1995 | Wyroby spirytusowe gatunkowe - Wspólne wymagania i badania. |
94 | PN-A-79531:1995 | Wyroby spirytusowe czyste - Wspólne wymagania i badania. |
95 | PN-A-79733:1996 | Ocet. |
96 | PN-65/A-82000 | Mięso i podroby zwierząt rzeźnych. Wspólne wymagania i badania. |
97 | PN-91/A-82001 | Mięso w tuszach, półtuszach i ćwierćtuszach - wraz ze zmianą PN-A-82001/A1:1995 i zmianą PN-A-82001/A2:1996. |
98 | PN-86/A-82002 | Wieprzowina. Części zasadnicze. |
99 | PN-88/A-82003 | Wołowina. Części zasadnicze. |
100 | PN-86/A-82004 | Podroby zwierząt rzeźnych. |
101 | PN-A-82005:1996 | Cielęcina - Części zasadnicze. |
102 | PN-A-82006:1996 | Baranina - Części zasadnicze. |
103 | PN-A-82007:1996 | Przetwory mięsne - Wędliny - wraz ze zmianą PN-A- 82007/A1:1998. |
104 | PN-A-82009:1997 | Mięso i przetwory mięsne - Mięso mielone. |
105 | PN-A-82010:1997 | Mięso i przetwory mięsne - Hamburgery. |
106 | PN-A-82011:1996 | Wyroby garmażeryjne - Półprodukty z mięsa i podrobów. Wymagania. |
107 | PN-A-82012:1996 | Wyroby garmażeryjne - Wyroby gotowe z mięsa i podrobów - Wymagania. |
108 | PN-A-82013:1996 | Wyroby garmażeryjne kulinarne - Wymagania. |
109 | PN-A-82015:1998 | Wyroby garmażeryjne - Galarety - w zakresie wymagań mikrobiologicznych. |
110 | PN-A-82016:1998 | Wyroby garmażeryjne - Sałatki - w zakresie wymagań mikrobiologicznych. |
111 | PN-A-82017:1998 | Wyroby garmażeryjne - Terminologia. |
112 | PN-A-82022:1998 | Mięso i przetwory mięsne - Konserwy mięsne. |
113 | PN-A-82201:1996 | Mrożone wyroby kulinarne - Półprodukty i potrawy. |
114 | PN-93/A-82245 | Żelatyna spożywcza. |
115 | PN-A-82300:1995 | Wyroby garmażeryjne niemięsne. |
116 | PN-76/A-85700 | Kości. Klasyfikacja, nazwy i określenia - z wyłączeniem części dotyczącej klasyfikacji. |
117 | PN-85/A-85800 | Słonina - z wyłączeniem części dotyczącej znakowania opakowań jednostkowych. |
118 | PN-90/A-85802 | Tłuszcze zwierzęce jadalne topione - z wyłączeniem p. 5.2. |
119 | PN-88/A-85804 | Tłuszcze zwierząt rzeźnych. Podstawowe nazwy, określenia i klasyfikacja - z wyłączeniem części dotyczącej klasyfikacji. |
120 | PN-A-86002:1995 | Mleko surowe do skupu - z wyłączeniem p. 5.2 w zakresie częstotliwości badań. |
121 | PN-A-86003:1996 | Mleko i przetwory mleczne - Mleko spożywcze - wraz ze zmianą PN-A-86003/A1:1998. |
122 | PN-91/A-86005 | Mleko kozie pasteryzowane. |
123 | PN-92/A-86024 | Mleko i przetwory mleczarskie - Mleko w proszku - wraz ze zmianą PN-A-86024/A1:1996. |
124 | PN-A-86025:1994 | Modyfikowane mleko i mieszanka dla niemowląt typu Laktovit. |
125 | PN-82/A-86043 | Mleko i przetwory mleczarskie - Mleko zagęszczone - wraz ze zmianą PN-82/A-86043 Zmiana 3:1996. |
126 | PN-90/A-86050 | Mleko i przetwory mleczarskie. Śmietanka i śmietana - wraz ze zmianą PN-90/A-86050 Zmiana 2:1996. |
127 | PN-83/A-86061 | Mleko i przetwory mleczarskie - Napoje mleczne fermentowane - wraz ze zmianą PN-83/A-86061 Zmiana 4:1996 i zmianą PN-83/A-86061 Zmiana 5:1996. |
128 | PN-A-86155:1995 | Mleko i przetwory mleczne - Masło. |
129 | PN-68/A-86230 | Mleko i przetwory mleczarskie - Sery podpuszczkowe dojrzewające - wraz ze zmianą PN-68/A-86230 Zmiana 13:1996. |
130 | PN-66/A-86233 | Mleko i przetwory mleczarskie - Sery topione - Wspólne wymagania i badania - wraz ze zmianą PN-66/A-86233 Zmiana 16:1996. |
131 | PN-91/A-86300 | Mleko i przetwory mleczarskie. Sery twarogowe niedojrzewające - wraz ze zmianą PN-A-86300/A1:1996 i zmianą PN-A-86300/A2:1997 - w zakresie wymagań mikrobiologicznych. |
132 | PN-80/A-86431 | Mleko i przetwory mleczarskie - Lody - wraz ze zmianą PN-80/A-86431 Zmiana 7:1996 i zmianą PN-80/A-86431 Zmiana 8:1997. |
133 | PN-A-86501:1996 | Przetwory jajowe chłodzone i mrożone - Wymagania i metody badań. |
134 | PN-89/A-86502 | Przetwory jajowe suszone. |
135 | PN-85/A-86503 | Jaja spożywcze. |
136 | PN-90/A-86505 | Jaja i przetwory jajowe. Terminologia. |
137 | PN-84/A-86520 | Tuszki drobiowe. |
138 | PN-92/A-86521 | Mięso i przetwory drobiowe. Terminologia. |
139 | PN-92/A-86522 | Mięso drobiowe oddzielone mechanicznie. |
140 | PN-A-86523:1995 | Produkty drobiarskie - Podroby drobiowe. |
141 | PN-A-86524:1994 | Mięso drobiowe w elementach - wraz ze zmianą PN-A-86524/A1:1998. |
142 | PN-A-86525:1996 | Produkty drobiarskie - Konserwy drobiowe - Wymagania wspólne. |
143 | PN-A-86526:1995 | Produkty drobiarskie - Wędliny drobiowe - Wymagania wspólne - wraz ze zmianą PN-A-86526/A1:1998 - z wyłączeniem p. 5.1. |
144 | PN-A-86527:1996 | Produkty drobiarskie - Półprodukty z surowego mięsa drobiowego - Wymagania i metody badań. |
145 | PN-A-86528:1996 | Produkty drobiarskie - Wyroby garmażeryjne gotowe z mięsa drobiowego - Wymagania i metody badań. |
146 | PN-A-86529:1998 | Produkty drobiarskie - Mrożone potrawy kulinarne z mięsa drobiowego. |
147 | PN-A-86900:1997 | Olejki eteryczne. |
148 | PN-A-86901:1997 | Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Tłuszcze kuchenne - w zakresie parametrów jełczenia tłuszczu oraz kwasu erukowego. |
149 | PN-A-86902:1997 | Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Tłuszcze cukiernicze i piekarskie - w zakresie parametrów jełczenia tłuszczu oraz kwasu erukowego. |
150 | PN-A-86903:1997 | Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Tłuszcze przeestryfikowane - w zakresie parametrów jełczenia tłuszczu oraz kwasu erukowego. |
151 | PN-A-86904:1997 | Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Lecytyna rzepakowa i sojowa - w zakresie parametrów jełczenia tłuszczu oraz kwasu erukowego. |
152 | PN-92/A-86907 | Margaryna. Wspólne wymagania i badania - z wyłączeniem wymagań dotyczących zawartości środków konserwujących. |
153 | PN-86/A-86908 | Tłuszcze roślinne jadalne. Rafinowane oleje roślinne. |
154 | PN-A-86909:1996 | Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Rafinowane tłuszcze uwodornione - w zakresie liczby kwasowej oraz zawartości nadtlenków i sumy kwasów C22 w tłuszczu uwodornionym. |
155 | PN-74/A-86945 | Produkty przemysłu olejarskiego. Klasyfikacja, nazwy i określenia z wyłączeniem części dotyczącej klasyfikacji. |
156 | PN-A-86946:1997 | Substancje aromatyczne i aromaty spożywcze -Terminologia - Klasyfikacja i metody badań. |
157 | PN-A-86947:1998 | Naturalne substancje zapachowe i aromatyczne -Terminologia. |
158 | PN-A-86950:1995 | Majonez - z wyłączeniem p. 4.1.2. |
159 | PN-A-86951:1997 | Produkty warzywne, owocowe, warzywno-owocowe i warzywno-grzybowe - Sosy. |
160 | PN-A-86952:1997 | Przyprawy ziołowe - Pieprz ziołowy. |
161 | PN-A-86959:1997 | Przyprawy ziołowe - Bazylia. |
162 | PN-A-86960:1997 | Przyprawy ziołowe - Czarnuszka. |
163 | PN-A-86961:1997 | Przyprawy ziołowe - Estragon. |
164 | PN-A-86962:1997 | Przyprawy ziołowe - Gorczyca biała. |
165 | PN-A-86963:1997 | Przyprawy ziołowe - Gorczyca czarna. |
166 | PN-A-86964:1997 | Musztarda. |
167 | PN-A-86965:1997 | Przyprawy ziołowe - Pieprz czarny. |
168 | PN-A-86966:1997 | Przyprawy ziołowe - Pieprz biały. |
169 | PN-A-86967:1998 | Przyprawy ziołowe - Mieszanki przyprawowe. |
170 | PN-93/A-88000 | Wyroby cukiernicze trwałe. Terminologia - wraz ze zmianą PN-A-88000:1993/A1 - z wyłączeniem p.: 4.2.12. i 4.4. |
171 | PN-A-88036:1998 | Chrupki - Wymagania. |
172 | PN-93/A-88100 | Wyroby cukiernicze trwałe. Guma do żucia. |
173 | PN-A-88101:1998 | Wyroby i półprodukty ciastkarskie - Pierniki. |
174 | PN-A-88102:1998 | Wyroby cukiernicze - Czekolada. |
175 | PN-A-88103:1998 | Wyroby cukiernicze - Kakao. |
176 | PN-A-88104:1998 | Wyroby cukiernicze - Cukierki. |
177 | PN-A-88106:1998 | Wyroby ciastkarskie - Wyroby z ciasta drożdżowego. |
178 | PN-A-88107:1998 | Wyroby cukiernicze - Wyroby wschodnie. |
179 | PN-A-88108:1998 | Wyroby cukiernicze - Wyroby żelowe. |
180 | PN-A-88109:1998 | Wyroby ciastkarskie - Herbatniki i suchary. |
181 | PN-A-88111:1998 | Wyroby cukiernicze - Wyroby czekoladowane. |
182 | PN-A-88112:1998 | Wyroby cukiernicze - Wyroby czekoladopodobne i w polewie kakaowej. |
183 | PN-A-88114:1998 | Wyroby ciastkarskie - Wafle przekładane i nadziewane. |
184 | PN-A-88115:1998 | Wyroby ciastkarskie - Wyroby biszkoptowe i biszkoptowo-tłuszczowe. |
185 | PN-A-88116:1998 | Wyroby cukiernicze - Marcepan i wyroby pokrewne. |
186 | PN-A-88117:1998 | Wyroby cukiernicze - Wyroby z mas tłustych. |
187 | PN-A-89000:1998 | Wyroby i półprodukty ciastkarskie - Terminologia. |
188 | PN-86/A-94000 | Koncentraty spożywcze. Klasyfikacja, nazwy i określenia - z wyłączeniem części dotyczącej klasyfikacji. |
189 | PN-77/A-94001 | Mrożone wyroby kulinarne. Klasyfikacja, nazwy i określenia - z wyłączeniem części dotyczącej klasyfikacji. |
190 | PN-A-94011:1996 | Koncentraty spożywcze - Koncentraty lodów. |
191 | PN-A-94012:1998 | Koncentraty spożywcze - Koncentraty napojów. |
192 | PN-A-94013:1998 | Koncentraty spożywcze - Ekstrakty kaw zbożowych. |
193 | PN-A-94014:1998 | Koncentraty spożywcze - Błyskawiczne kleiki i kaszki dla niemowląt i dzieci. |
194 | PN-A-94015:1998 | Modyfikowane mleko i mieszanki mleczne dla niemowląt. |
195 | PN-A-94050:1996 | Koncentraty spożywcze - Koncentraty obiadowe. |
196 | PN-A-94051:1996 | Koncentraty spożywcze - Koncentraty deserów. |
197 | PN-A-94052:1996 | Koncentraty spożywcze - Buliony, rosoły i hydrolizaty białkowe. |
198 | PN-93/A-95000 | Koncentraty ciast bezglutenowych. |
199 | PN-75/A-99000 | Tytoń i wyroby tytoniowe. Nazwy i określenia - wraz ze zmianą PN-A-99000/A1:1996. |
200 | PN-B-10720:1998 | Wodociągi - Zabudowa zestawów wodomierzowych w instalacjach wodociągowych - Wymagania i badania przy odbiorze. |
201 | PN-92/B-12041 | Melioracje wodne. Obszar oddziaływania. |
202 | PN-93/B-12043 | Drenowanie. Wykonawstwo. Roboty przygotowawcze. |
203 | PN-B-12045:1994 | Drenowanie. Projektowanie. Zabiegi towarzyszące. |
204 | PN-B-12077:1997 | Urządzenia wodno-melioracyjne - Wodopój - Wymagania i metody badań. |
205 | PN-B-12078:1997 | Urządzenia wodno-melioracyjne - Poidła - Wymagania i metody badań. |
206 | PN-B-12079:1997 | Gnojowica - Terminologia. |
207 | PN-B-12080:1996 | Urządzenia wodno-melioracyjne - Elementy drewnianych ścianek szczelnych - Wymagania i badania. |
208 | PN-B-12081:1996 | Urządzenia wodno-melioracyjne - Przepusty rurowe - Wymiary. |
209 | PN-B-12082:1996 | Urządzenia wodno-melioracyjne - Darniowanie - Wymagania i badania przy odbiorze. |
210 | PN-B-12083:1996 | Urządzenia wodno-melioracyjne - Bruki z kamienia naturalnego - Wymagania i badania przy odbiorze. |
211 | PN-B-12084:1996 | Drenowanie - Terminologia. |
212 | PN-B-12085:1996 | Drenowanie - Zasady rozplanowania sieci drenarskiej. |
213 | PN-B-12086:1997 | Drenowanie - Wymiarowanie zbieraczy. |
214 | PN-B-12087:1997 | Drenowanie - Ujęcie i odprowadzenie wód źródlanych i wysiękowych. |
215 | PN-B-12088:1997 | Drenowanie - Zabezpieczenia rurociągów drenarskich. |
216 | PN-B-12089:1997 | Drenowanie - Układanie sączków drenarskich - Wymagania i badania przy odbiorze. |
217 | PN-B-12090:1997 | Urządzenia wodno-melioracyjne - Bród - Wymagania i metody badań. |
218 | PN-B-12091:1997 | Urządzenia wodno-melioracyjne - Mnichy drewniane - Wymagania i metody badań. |
219 | PN-B-12092:1997 | Urządzenia wodno-melioracyjne - Zastawki - Wymiary. |
220 | PN-B-12093:1997 | Urządzenia wodno-melioracyjne - Stopnie - Wymiary. |
221 | PN-B-12094:1997 | Urządzenia wodno-melioracyjne - Mnichy żelbetowe - Wymiary. |
222 | PN-B-12095:1997 | Urządzenia wodno-melioracyjne - Nasypy - Wymagania i badania przy odbiorze. |
223 | PN-B-12096:1997 | Urządzenia wodno-melioracyjne - Przepusty z rur betonowych i żelbetowych - Wymagania i metody badań. |
224 | PN-B-12097:1997 | Urządzenia wodno-melioracyjne - Otwory jazów - Wymiary. |
225 | PN-87/E-05026/01 | Ogrodzenia elektryczne w rolnictwie. Postanowienia ogólne. |
226 | PN-87/E-05026/02 | Ogrodzenia elektryczne w rolnictwie. Elektryzatory. Bezpieczeństwo użytkowania. Ogólne wymagania i badania. |
227 | PN-E-05301:1997 | Bezpieczeństwo elektrycznych urządzeń do połowu ryb w wodach śródlądowych - Wymagania i badania. |
228 | PN-ISO 3720:1997 | Herbata czarna - Definicja i podstawowe wymagania. |
229 | PN-87/P-22027 | Skóry surowe futrzarskie. Nazwy i określenia. |
230 | PN-R-01000:1997 | Nawodnienia - Nawodnienia umiejscowione -Terminologia. |
231 | PN-R-01001:1997 | Nawodnienia - Deszczowanie - Terminologia podstawowa. |
232 | PN-R-04033:1998 | Gleby i utwory mineralne - Podział na frakcje i grupy granulometryczne. |
233 | PN-R-04151:1997 | Gospodarka ziemią w rolnictwie - Terminologia. |
234 | PN-R-04152:1997 | Erozja i melioracje przeciwerozyjne - Terminologia. |
235 | PN-R-64757:1994 | Pasze - Aflatoksyny - dopuszczalna zawartość i oznaczanie. |
236 | PN-R-64791:1994 | Pasze. Wymagania i badania mikrobiologiczne. |
237 | PN-93/R-64801 | Pasze. Mączki paszowe pochodzenia zwierzęcego. |
238 | PN-92/R-64809 | Wytyczne sanitarnohigieniczne w produkcji mączek paszowych i tłuszczów technicznych pochodzenia zwierzęcego. |
239 | PN-78/R-65023 | Materiał siewny. Nasiona roślin rolniczych. |
240 | PN-75/R-65031 | Ziarno roślin strączkowych jadalnych. Fasola. |
241 | PN-81/R-65032 | Ziarno roślin strączkowych jadalnych. Groch. |
242 | PN-79/R-65648 | Materiał siewny. Sadzeniaki ziemniaka. |
243 | PN-R-65649:1997 | Rośliny przemysłowe - Chmielarstwo - Terminologia. |
244 | PN-90/R-66151 | Rośliny przemysłowe oleiste. Ziarno rzepaku i rzepiku podwójnie ulepszonego - w zakresie zawartości kwasu erukowego w tłuszczu. |
245 | PN-R-67008:1996 | Materiał siewny. Nasiona drzew owocowych. |
246 | PN-R-67009:1997 | Materiał siewny. Nasiona roślin zielarskich. |
247 | PN-84/R-67010 | Materiał szkółkarski. Podkładki drzew i krzewów owocowych. |
248 | PN-83/R-67011 | Materiał szkółkarski. Drzewka owocowe - jabłonie, grusze, śliwy, czereśnie, wiśnie, brzoskwinie i morele - z wyłączeniem części dotyczącej etykietowania opakowań jednostkowych drzewek owocowych. |
249 | PN-91/R-67012 | Materiał szkółkarski. Zrazy i sadzonki roślin sadowniczych. |
250 | PN-R-67032:1996 | Materiał siewny. Nasiona roślin kwiaciarskich. |
251 | PN-R-67040:1996 | Materiał szkółkarski. Sadzonki truskawki i poziomki - w zakresie truskawek. |
252 | PN-R-67043:1996 | Materiał szkółkarski. Sadzonki maliny i jeżyny. |
253 | PN-R-67045:1996 | Materiał szkółkarski. Krzewy leszczyny. |
254 | PN-R-67046:1996 | Materiał szkółkarski. Rośliny porzeczek, agrestu i winorośli. |
255 | PN-R-67050:1996 | Materiał siewny. Nasiona roślin warzywnych. |
256 | PN-75/R-74450 | Rośliny okopowe. Ziemniaki jadalne. |
257 | PN-75/R-74453 | Rośliny okopowe. Ziemniaki jadalne wczesne. |
258 | PN-84/R-75024 | Owoce świeże. Jabłka. |
259 | PN-73/R-75025 | Owoce świeże. Gruszki. |
260 | PN-73/R-75026 | Owoce świeże. Śliwki. |
261 | PN-72/R-75027 | Owoce świeże. Czereśnie. |
262 | PN-72/R-75028 | Owoce świeże. Wiśnie. |
263 | PN-R-75031:1996 | Agrest. |
264 | PN-R-75033:1996 | Porzeczka. |
265 | PN-75/R-75078 | Grzyby świeże. Pieczarki uprawne. |
266 | PN-R-75101:1997 | Sadownictwo - Terminologia. |
267 | PN-R-75349:1996 | Uprawy warzywne i ozdobne pod osłonami - Terminologia. |
268 | PN-70/R-75350 | Warzywa świeże. Podstawowe nazwy i określenia. |
269 | PN-71/R-75356 | Warzywa świeże. Badanie jakości. |
270 | PN-87/R-75357 | Warzywa świeże. Cebula. |
271 | PN-84/R-75358 | Warzywa świeże. Marchew. |
272 | PN-85/R-75359 | Warzywa świeże. Ogórki. |
273 | PN-72/R-75361 | Warzywa świeże. Kalafiory. |
274 | PN-72/R-75362 | Warzywa świeże. Kapusta. |
275 | PN-91/R-75368 | Warzywa świeże. Pomidory. |
276 | PN-R-75409:1996 | Przechowywanie warzyw - Terminologia. |
277 | PN-R-75502:1996 | Morele. |
278 | PN-R-75505:1996 | Bakłażan. |
279 | PN-R-75508:1996 | Kapusta brukselska. |
280 | PN-R-75518:1996 | Czosnek. |
281 | PN-R-75519:1996 | Winogrona. |
282 | PN-R-75521:1996 | Por. |
283 | PN-R-75522:1996 | Sałaty oraz endywie o liściach kędzierzawych i endywie o liściach szerokich (batawie). |
284 | PN-R-75526:1996 | Brzoskwinie i nektaryny. |
285 | PN-R-75528:1996 | Papryka słodka. |
286 | PN-R-75532:1996 | Maliny. |
287 | PN-R-75534:1996 | Szpinak. |
288 | PN-R-75535:1996 | Truskawki. |
289 | PN-R-75538:1996 | Cykoria sałatowa. |
290 | PN-R-75541:1996 | Cukinia. |
291 | PN-73/R-75761 | Warzywa świeże. Szparagi. |
292 | PN-77/R-75762 | Warzywa świeże. Fasola szparagowa. |
293 | PN-80/R-75763 | Warzywa świeże. Groch zielony. |
294 | PN-76/R-78505 | Grzyby świeże. |
295 | PN-85/R-78563 | Jaja kurze wylęgowe. |
296 | PN-R-78564:1998 | Jaja wylęgowe indycze, kacze i gęsie. |
297 | PN-R-78565:1998 | Jaja wylęgowe bażantów, przepiórek japońskich i kaczek krzyżówek. |
298 | PN-R-78566:1998 | Drób - Pisklęta jednodniowe. |
299 | PN-R-78890:1996 | Wosk pszczeli. |
300 | PN-R-78891:1996 | Propolis - kit pszczeli. |
301 | PN-R-78892:1996 | Świeże mleczko pszczele. |
302 | PN-R-78893:1996 | Obnóża pyłkowe. |
303 | PN-R-78894:1997 | Węza. |
304 | PN-76/R-93000 | Rybactwo stawowe. Nazwy i określenia. |
305 | PN-R-93100:1998 | Ryby hodowlane - Materiał zarybieniowy łososia i troci. |

Pozycje
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479, 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486, 487, 488, 489, 490, 491, 492, 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532, 533, 534, 535, 536, 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555, 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576, 577, 578, 579, 580, 581, 582, 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597, 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611, 612, 613, 614, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651, 652, 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659, 660, 661, 662, 663, 664, 665, 666, 667, 668, 669, 670, 671, 672, 673, 674, 675, 676, 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683, 684, 685, 686, 687, 688, 689, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 696, 697, 698, 699, 700, 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715, 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730, 731, 732, 733, 734, 735, 736, 737, 738, 739, 740, 741, 742, 743, 744, 745, 746, 747, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 754, 755, 756, 757, 758, 759, 760, 761, 762, 763, 764, 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774, 775, 776, 777, 778, 779, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 787, 788, 789, 790, 791, 792, 793, 794, 795, 796, 797, 798, 799, 800, 801, 802, 803, 804, 805, 806, 807, 808, 809, 810, 811, 812, 813, 814, 815, 816, 817, 818, 819, 820, 821, 822, 823, 824, 825, 826, 827, 828, 829, 830, 831, 832, 833, 834, 835, 836, 837, 838, 839, 840, 841, 842, 843, 844, 845, 846, 847, 848, 849, 850, 851, 852, 853, 854, 855, 856, 857, 858, 859, 860, 861, 862, 863, 864, 865, 866, 867, 868, 869, 870, 871, 872, 873, 874, 875, 876, 877, 878, 879, 880, 881, 882, 883, 884, 885, 886, 887, 888, 889, 890, 891, 892, 893, 894, 895, 896, 897, 898, 899, 900, 901, 902, 903, 904, 905, 906, 907, 908, 909, 910, 911, 912, 913, 914, 915, 916, 917, 918, 919, 920, 921, 922, 923, 924, 925, 926, 927, 928, 929, 930, 931, 932, 933, 934, 935, 936, 937, 938, 939, 940, 941, 942, 943, 944, 945, 946, 947, 948, 949, 950, 951, 952, 953, 954, 955, 956, 957, 958, 959, 960, 961, 962, 963, 964, 965, 966, 967, 968, 969, 970, 971, 972, 973, 974, 975, 976, 977, 978, 979, 980, 981, 982, 983, 984, 985, 986, 987, 988, 989, 990, 991, 992, 993, 994, 995, 996, 997, 998, 999, 1000, 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1006, 1007, 1008, 1009, 1010, 1011, 1012, 1013, 1014, 1015, 1016, 1017, 1018, 1019, 1020, 1021, 1022, 1023, 1024, 1025, 1026, 1027, 1028, 1029, 1030, 1031, 1032, 1033, 1034, 1035, 1036, 1037, 1038, 1039, 1040, 1041, 1042, 1043, 1044, 1045, 1046, 1047, 1048, 1049, 1050, 1051, 1052, 1053, 1054, 1055, 1056, 1057, 1058, 1059, 1060, 1061, 1062, 1063, 1064, 1065, 1066, 1067, 1068, 1069, 1070, 1071, 1072, 1073, 1074, 1075, 1076, 1077, 1078, 1079, 1080, 1081, 1082, 1083, 1084, 1085, 1086, 1087, 1088, 1089, 1090, 1091, 1092, 1093, 1094, 1095, 1096, 1097, 1098, 1099, 1100, 1101, 1102, 1103, 1104, 1105, 1106, 1107, 1108, 1109, 1110, 1111, 1112, 1113, 1114, 1115, 1116, 1117, 1118, 1119, 1120, 1121, 1122, 1123, 1124, 1125, 1126, 1127, 1128, 1129, 1130, 1131, 1132, 1133, 1134, 1135, 1136, 1137, 1138, 1139, 1140, 1141, 1142, 1143, 1144, 1145, 1146, 1147, 1148, 1149, 1150, 1151, 1152, 1153, 1154, 1155, 1156, 1157, 1158, 1159, 1160, 1161, 1162, 1163, 1164, 1165, 1166, 1167, 1168, 1169, 1170, 1171, 1172, 1173, 1174, 1175, 1176, 1177, 1178, 1179, 1180, 1181, 1182, 1183, 1184, 1185, 1186, 1187, 1188, 1189, 1190, 1191, 1192, 1193, 1194, 1195, 1196, 1197, 1198, 1199, 1200, 1201, 1202, 1203, 1204, 1205, 1206, 1207, 1208, 1209, 1210, 1211, 1212, 1213, 1214, 1215, 1216, 1217, 1218, 1219, 1220, 1221, 1222, 1223, 1224, 1225, 1226, 1227, 1228, 1229, 1230, 1231, 1232, 1233, 1234, 1235, 1236, 1237, 1238, 1239, 1240, 1241, 1242, 1243, 1244, 1245, 1246, 1247, 1248, 1249, 1250, 1251, 1252, 1253, 1254, 1255, 1256, 1257, 1258, 1259, 1260, 1261, 1262, 1263, 1264, 1265, 1266, 1267
|