|
 |
Monitor Polski 2002 Nr 61 poz. 882 - Wykaz towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej
OBWIESZCZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 19 grudnia 2002 r.
w sprawie wykazu towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej.
(M.P. z dnia 31 grudnia 2002 r.)
Na podstawie art. 41 ust. 8 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362) zarządza się, co następuje:
§ 1. Ustala się wykaz towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej, stanowiący załącznik do obwieszczenia.
§ 2. 1. Granicznej kontroli sanitarnej podlegają towary, o których mowa w załączniku do obwieszczenia, od dnia 1 stycznia 2003 r. do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej. 2. Z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej graniczną kontrolę sanitarną przeprowadza się w odniesieniu do towarów, o których mowa w załączniku do obwieszczenia, pochodzących z państw niebędących członkami Unii Europejskiej.
________ 1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833).
ZAŁĄCZNIK
WYKAZ TOWARÓW, KTÓRE PODLEGAJĄ GRANICZNEJ KONTROLI SANITARNEJ*)
Lp. | Kod PCN | Nazwa towaru |
1. | ex0701 | Ziemniaki, świeże lub chłodzone a) |
2. | 0702 00 00 | Pomidory, świeże lub chłodzone |
3. | ex0703 | Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe świeże lub chłodzone, z wyłączeniem podpozycji 0703 10 11 0 - dymka |
4. | 0704 | Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub chłodzone |
5. | 0705 | Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub chłodzone |
6. | 0706 | Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub chłodzone |
7. | 0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone |
8. | 0708 | Warzywa strączkowe, nawet łuskane, świeże lub chłodzone |
9. | ex0709 | Pozostałe warzywa, świeże lub chłodzone, z wyłączeniem podpozycji 0709 60 95 0 - do przemysłowej produkcji olejków eterycznych lub żywicznych |
10. | 0710 | Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone |
11. | 0711 | Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym dwutlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia |
12. | 0712 | Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone |
13. | ex0713 | Suszone warzywa strączkowe, łuskane, nawet bez skórki albo dzielonea) |
14. | ex0714 | Maniok, maranta, salep, karczochy jerozolimskie, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi i inuliny, świeże, chłodzone, mrożone lub suszone, nawet w plastrach, nawet w postaci granulek; rdzeń sagowcaa) |
15. | ex0801 | Orzechy kokosowe, orzechy brazylijskie i orzechy nerkowca, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obranea) |
16. | ex0802 | Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obranea) |
17. | 0803 00 | Banany, włącznie z plantanami, świeże lub suszone |
18. | 0804 | Daktyle, figi, ananasy, avokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone |
19. | 0805 | Owoce cytrusowe, świeże lub suszone |
20. | 0806 | Winogrona, świeże lub suszone |
21. | 0807 | Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże |
22. | 0808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże |
23. | 0809 | Morele, wiśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże |
24. | 0810 | Pozostałe owoce, świeże |
25. | 0811 | Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
26. | 0812 | Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym dwutlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia |
27. | 0813 | Owoce suszone, inne niż te objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych niniejszym działem |
28. | 0814 00 00 0 | Skórki owoców cytrusowych i melonów (włącznie z arbuzami), świeże, mrożone, suszone lub zakonserwowane tymczasowo w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących |
29. | ex0901 90 10 0 | Kawa, nawet palona lub bezkofeinowa; substytuty kawy zawierające kawę naturalną w każdej proporcji |
30. | 0902 | Herbata, nawet aromatyzowana |
31. | 0903 00 00 0 | Herbata paragwajska |
32. | 0904 | Pieprz z rodzaju Piper; suszone lub rozgniatane lub mielone owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimpenta |
33. | 0905 00 00 0 | Wanilia |
34. | 0906 | Cynamon i kwiaty cynamonowca |
35. | 0907 00 00 0 | Goździki (całe owoce, kwiaty i szypułki) |
36. | 0908 | Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony |
37. | 0909 | Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu i kminku; jagody jałowca |
38. | 0910 | Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne |
39. | ex1001 | Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin) a) |
40. | ex1002 00 00 0 | Żyto a) |
41. | ex1003 00 | Jęczmień a) |
42. | ex1004 00 00 0 | Owies a) |
43. | ex1005 | Kukurydza (ziarna )a) |
44. | ex1006 | Ryż a) |
45. | ex1007 00 | Ziarna sorgo a) |
46. | ex1008 | Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża a) |
47. | ex1101 00 | Mąka pszenna i żytnio-pszenna a) |
48. | ex1102 | Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą a) |
49. | ex1103 | Kasze, grysiki i granulki zbożowe a) |
50. | ex1104 | Ziarna zbóż obrobione w inny sposób ( np. łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, śrutowane lub krojone), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone a) |
51. | ex1105 | Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki ziemniaczanea) |
52. | ex1106 | Mąka, mączka i proszek z suszonych roślin strączkowych objętych pozycją 0713, z sago, korzeni lub bulw objętych pozycją 0714 lub produktów objętych działem 8 a) |
53. | ex1107 | Słód, nawet palony a) |
54. | ex1108 | Skrobie; inulina a) |
55. | ex1109 00 00 0 | Gluten pszenny, nawet suszony a) |
56. | ex1201 00 | Nasiona soi, nawet łamane a) |
57. | ex1202 | Orzeszki ziemne, niepalone ani nieprzygotowane inaczej, nawet łuskane lub łamane a) |
58. | ex1203 00 00 0 | Kopra a) |
59. | ex1204 00 | Nasiona lnu, nawet łamane a) |
60. | ex1205 | Nasiona rzepaku lub rzepiku nawet łamane a) |
61. | ex1206 00 | Nasiona słonecznika, nawet łamane a) |
62. | ex1207 | Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane, z wyłączeniem podpozycji: 1207 20 - nasiona bawełny i 1207 99 91 0 - nasiona konopii a) |
63. | ex1208 | Mąka i mączka z nasion lub owoców oleistych innych niż z gorczycy a) |
64. | ex1210 | Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina a) |
65. | ex1211 10 00 0 | Korzenie lukrecji a) |
66. | ex1211 20 00 0 | Korzenie żeńszenia a) |
67. | ex1211 90 70 0 | Lebiodka pospolita (Origanum vulgare) (gałązki, łodyżki, liście) a) |
68. | ex1211 90 75 0 | Szałwia (Salvia officinalis) (liście i kwiaty) a) |
69. | ex1212 | Chleb świętojański, wodorosty morskie i inne algi, burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, chłodzone, mrożone, lub suszone, nawet mielone; pestki i jądra owoców oraz inne produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum) w rodzaju stosowanych głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone a) |
70. | ex1301 10 00 0 | Szelak a) |
71. | ex1301 20 00 0 | Guma arabska a) |
72. | ex1302 | Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i inne śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych, z wyłączeniem podpozycji 1302 19 91 0 - lecznicze, wyłączeniem podpozycji 1302 11 00 0 - opium, 1302 14 00 0 - ze złocienia lub z korzeni roślin zawierających rotenon, 1302 19 05 0 - olej żywiczny z wanilii a) |
73. | ex1507 | Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie a) |
74. | ex1508 | Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie a) |
75. | ex1509 | Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie a) |
76. | ex1510 00 | Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 1509 a) |
77. | ex1511 | Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie a) |
78. | ex1512 | Olej słonecznikowy, z krokosza barwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie a) |
79. | ex1513 | Olej kokosowy (z kopry) oraz jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie a) |
80. | ex1514 | Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie a) |
81. | ex1515 | Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie a) |
82. | ex1516 | Tłuszcze i oleje roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale dalej nieprzetworzone a) |
83. | ex1517 | Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów z niniejszego działu inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje objęte pozycją 1516 |
84. | ex1701 | Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej a) |
85. | ex1702 | Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel, wyłącznie do celów spożywczych a) |
86. | ex1703 | Melasy powstałe z ekstrakcji lub rafinacji cukru a) |
87. | ex1704 | Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao, z wyłączeniem podpozycji 1704 90 55 0 - pastylki od bólu gardła i dropsy od kaszlu |
88. | 1801 00 00 0 | Ziarna kakaowe, całe lub łamane, surowe lub palone |
89. | 1803 | Pasta kakaowa, nawet odtłuszczona |
90. | ex1804 00 00 0 | Kakaowe masło, tłuszcz, oleja) |
91. | ex1805 00 00 0 | Proszek kakaowy niezawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącego a) |
92. | 1806 | Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao |
93. | 1901 | Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
94. | ex1902 | Makarony, również gotowane lub nadziewane lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, connelloni; kuskus, nawet przygotowany b) |
95. | 1903 00 00 0 | Tapioka i jej namiastki przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach |
96. | ex1904 | Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznienie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone b) |
97. | ex1905 | Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarskie, nawet zawierające kakao; wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby b) |
98. | 2001 | Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego |
99. | 2002 | Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego |
100. | 2003 | Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego |
101. | ex2004 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, mrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006 b) |
102. | ex2005 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006 b) |
103. | 2006 00 | Warzywa, owoce, orzechy, skórki z owoców i inne części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane) |
104. | 2007 | Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymywane przez gotowanie, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej |
105. | 2008 | Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
106. | 2009 | Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej |
107. | 2101 | Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej; cykoria palona i inne palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty |
108. | ex2102 | Drożdże (aktywne lub nieaktywne); inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia a) |
109. | ex2103 | Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka z gorczycy oraz gotowa musztarda c) |
110. | ex2104 | Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze homogenizowane c) |
111. | ex2105 00 | Lody śmietankowe i inne lody jadalne, nawet zawierające kakao c) |
112. | ex2106 | Przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione ani niewłączone c) |
113. | 2201 | Wody, w tym naturalne lub sztuczne wody mineralne i wody gazowane, niezawierające dodatku cukru lub innej substancji słodzącej ani aromatyzującej; lód i śnieg |
114. | ex2202 | Wody, w tym wody mineralne i wody gazowane, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych objętych pozycją 2009 b) |
115. | 2203 00 | Piwo otrzymywane ze słodu |
116. | 2204 | Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż ten objęty pozycją 2009 |
117. | 2205 | Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi |
118. | 2206 00 | Pozostałe napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
119. | ex2207 10 00 0 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej a) |
120. | 2208 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i pozostałe napoje alkoholowe |
121. | 2209 00 | Ocet i namiastki octu otrzymywane z kwasu octowego |
122. | ex2302 | Otręby zbożowe a) |
123. | ex2501 00 | Sól (również kuchenna i denaturowana) i czysty chlorek sodu, nawet w roztworze wodnym lub zawierająca dodatek środków zapobiegających zbrylaniu lub środków zapewniających dobrą sypkość a) |
124. | ex2508 10 00 0 | Bentonit a) |
125. | ex2508 20 00 0 | Ziemie odbarwiające i ziemie bielące a) |
126. | ex2512 00 00 0 | Skały krzemionkowe kopalne (np. ziemia okrzemkowa, trypla i diatomit) i podobne ziemie krzemionkowe, nawet wypalone, o pozornej gęstości 1 lub mniej a) |
127. | ex2711 12 | Propan a) |
128. | ex2711 13 | Butan a) |
129. | ex2801 20 00 0 | Jod a) |
130. | ex2801 30 10 0 | Fluor a) |
131. | ex2804 30 00 0 | Azot a) |
132. | ex2804 40 00 0 | Tlen a) |
133. | ex2804 70 00 0 | Fosfor a) |
134. | ex2804 90 00 0 | Selen a) |
135. | ex2805 11 00 0 | Sód a) |
136. | ex2805 12 00 0 | Wapń a) |
137. | ex2806 10 00 0 | Chlorowodór (kwas chlorowodorowy) a) |
138. | ex2807 00 10 0 | Kwas siarkowy a) |
139. | ex2809 20 00 0 | Kwas fosforowy i kwasy polifosforowe a) |
140. | ex2811 21 00 0 | Ditlenek węgla a) |
141. | ex2811 22 00 0 | Ditlenek krzemu a) |
142. | ex2811 23 00 0 | Ditlenek siarki a) |
143. | ex2815 11 00 0 | Wodorotlenek sodu, stały a) |
144. | ex2815 20 10 0 | Wodorotlenek potasu, stały a) |
145. | ex2816 10 00 0 | Wodorotlenek magnezu a) |
146. | ex2817 00 00 0 | Tlenek cynku a) |
147. | ex2821 10 00 0 | Tlenki i wodorotlenki żelaza a) |
148. | ex2823 00 00 0 | Tlenki tytanu a) |
149. | ex2825 90 11 0 | Wodorotlenek wapnia a) |
150. | ex2825 90 19 0 | Tlenek wapnia a) |
151. | ex2826 11 00 0 | Fluorek sodu a) |
152. | ex2826 19 00 0 | Pozostałe fluorki a) |
153. | ex2827 20 00 0 | Chlorek wapnia a) |
154. | ex2827 31 00 0 | Chlorek magnezu a) |
155. | ex2827 36 00 0 | Chlorek cynku a) |
156. | ex2827 39 | Pozostałe chlorki a) |
157. | ex2827 60 00 0 | Jodki a) |
158. | ex2832 10 00 0 | Siarczyny sodu a) |
159. | ex2832 20 00 0 | Pozostałe siarczyny a) |
160. | ex2833 19 00 0 | Siarczan sodu a) |
161. | ex2833 21 00 0 | Siarczan magnezu a) |
162. | ex2833 23 00 0 | Siarczan chromu a) |
163. | ex2833 25 00 0 | Siarczan miedzi a) |
164. | ex2833 26 00 0 | Siarczan cynku a) |
165. | ex2833 29 | Pozostałe siarczany a) |
166. | ex2834 10 00 0 | Azotyny a) |
167. | ex2834 21 00 0 | Azotan potasu a) |
168. | ex2834 29 | Pozostałe azotany a) |
169. | ex2835 22 00 0 | Fosforany mono lub disodu a) |
170. | ex2835 23 00 0 | Fosforany trisodu a) |
171. | ex2835 24 00 0 | Fosforany potasu a) |
172. | ex2835 25 | Fosforan wapnia a) |
173. | ex2835 26 | Pozostałe fosforany wapnia a) |
174. | ex2835 29 | Pozostałe fosforany a) |
175. | ex2835 39 00 0 | Pozostałe polifosforany a) |
176. | ex2836 10 00 0 | Węglan i wodorowęglan amonu a) |
177. | ex2836 20 00 0 | Węglan sodu a) |
178. | ex2836 30 00 0 | Wodorowęglan sodu a) |
179. | ex2836 40 00 0 | Węglany potasu a) |
180. | ex2836 50 00 0 | Węglan wapnia a) |
181. | ex2836 99 11 0 | Węglany magnezu i miedzi a) |
182. | ex2836 99 18 0 | Wodorowęglan amonu a) |
183. | ex2837 11 00 0 | Tlenocyjanek sodu a) |
184. | ex2837 19 00 0 | Tlenocyjanki potasu i wapnia a) |
185. | ex2837 20 00 0 | Cyjanki złożone a) |
186. | ex2839 | Krzemiany a) |
187. | ex2842 10 00 0 | Krzemiany podwójne lub złożone, włącznie z glinokrzemianami, nawet niezdefiniowanymi chemicznie a) |
188. | ex2902 11 00 0 | Cykloheksan a) |
189. | ex2902 90 30 0 | Bifenyl a) |
190. | 2903 12 00 0 | Dichlorometan, wyłącznie jako substancja pomagająca w przetwarzaniu środków spożywczych |
191. | ex2903 14 00 0 | Tetrachlorek węgla a) |
192. | ex2903 30 33 0 | Bromometan (bromek metylu) a) |
193. | 2905 11 00 0 | Metanol, wyłącznie jako substancja pomagająca w przetwarzaniu środków spożywczych |
194. | ex2905 12 00 0 | Propanol-1 (alkohol propylowy) i propanol-2 (alkohol izopropylowy) a) |
195. | ex2905 13 00 0 | Butanol-1 (alkohol n-butylowy) a) |
196. | ex2905 32 00 0 | Glikol propylenowy a) |
197. | ex2905 43 00 0 | Mannit a) |
198. | ex2905 44 | D-Sorbit (sorbitol) a) |
199. | ex2905 45 00 0 | Gliceryna a) |
200. | ex2905 49 59 0 | Estry gliceryny a) |
201. | ex2906 11 00 0 | Mentol a) |
202. | ex2906 14 00 0 | Terpineole a) |
203. | 2906 21 00 0 | Alkohol benzylowy, wyłącznie jako substancja pomagająca w przetwarzaniu środków spożywczych |
204. | ex2907 11 00 0 | Fenol i jego sole a) |
205. | 2909 11 00 0 | Eter dietylu, wyłącznie jako substancja pomagająca w przetwarzaniu środków spożywczych |
206. | ex2912 42 00 0 | Etylowanilina a) |
207. | ex2915 21 00 0 | Kwas octowy a) |
208. | ex2915 22 00 0 | Octan sodu a) |
209. | ex2915 29 00 0 | Pozostałe octany a) |
210. | ex2915 31 00 0 | Octan etylu a) |
211. | ex2915 39 30 0 | Octan metylu i octany gliceryny a) |
212. | ex2915 50 00 0 | Kwas propionowy i jego sole a) |
213. | ex2915 70 20 0 | Sole i estry kwasu palmitynowego a) |
214. | ex2915 70 30 0 | Sole kwasu stearynowego a) |
215. | ex2915 90 10 0 | Kwas laurynowy a) |
216. | ex2916 31 00 0 | Kwas benzoesowy, jego sole i estry a) |
217. | ex2917 12 10 0 | Kwas adypinowy i sole kwasu adypinowego a) |
218. | ex2918 11 00 0 | Kwas mlekowy i jego estry a) |
219. | ex2918 12 00 0 | Kwas winowy a) |
220. | ex2918 13 00 0 | Sole i estry kwasu winowego a) |
221. | ex2918 14 00 0 | Kwas cytrynowy a) |
222. | ex2918 15 00 0 | Sole i estry kwasu cytrynowego a) |
223. | ex2918 16 00 0 | Sole kwasu glukonowego a) |
224. | ex2918 29 30 0 | Kwas 4-hydroksybenzoesowy, jego sole i estry a) |
225. | ex2918 29 50 0 | Sole kwasu galusowego a) |
226. | ex2922 42 00 0 | Kwas glutaminowy i jego sole a) |
227. | ex2923 20 00 0 | Lecytyna a) |
228. | ex2925 11 00 0 | Sacharyna i jej sole a) |
229. | ex2930 90 12 0 | Cysteina a) |
230. | ex2936 10 00 0 | Prowitaminy, niezmieszane a) |
231. | ex2936 21 00 0 | Witaminy A i ich pochodne a) |
232. | ex2936 22 00 0 | Witamina B1 i jej pochodne a) |
233. | ex2936 23 00 0 | Witamina B2 i jej pochodne a) |
234. | ex2936 24 00 0 | Kwas pantotenowy (witamina B3 lub B5) i jego pochodne a) |
235. | ex2936 25 00 0 | Witamina B6 i jej pochodne a) |
236. | ex2936 26 00 0 | Witamina B12 i jej pochodne a) |
237. | ex2936 27 00 0 | Witamina C i jej pochodne a) |
238. | ex2936 28 00 0 | Witamina E i jej pochodne a) |
239. | ex2936 29 | Pozostałe witaminy i ich pochodne a) |
240. | ex2936 90 | Pozostałe witaminy, włącznie z naturalnymi koncentratami a) |
241. | ex2942 00 00 | Pozostałe związki organiczne a) |
242. | ex3203 | Środki barwiące pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego a) |
243. | ex3204 | Syntetyczne organiczne środki barwiące a) |
244. | ex3301 | Olejki eteryczne (nawet pozbawione terpenów), włącznie z konkretami i absolutami; rezinoidy; wyekstrahowane oleożywice; koncentraty olejków eterycznych w tłuszczach, nielotnych olejkach, woskach lub w podobnych substancjach otrzymanych metodą enfleurage lub maceracji; terpenowe produkty uboczne deterpenacji olejków eterycznych; wodne destylaty i wodne roztwory olejków eterycznych a) |
245. | ex3302 | Mieszaniny substancji zapachowych i mieszaniny (włącznie z roztworami alkoholowymi) oparte na jednej lub na wielu takich substancjach, stosowane jako surowce w przemyśle; pozostałe preparaty oparte na substancjach zapachowych, w rodzaju stosowanych do produkcji napojów a) |
246. | ex3505 | Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (np. skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub pozostałych modyfikowanych skrobiach a) |
247. | ex3507 90 20 0 | Proteaza alkaliczna Aspergillus a) |
248. | ex3824 90 55 0 | Mieszaniny mono-, di- i triestrów glicerynowych kwasów tłuszczowych (emulgatorów tłuszczów) a) |
249. | ex3901 | Polimery etylenu w formach podstawowych a) |
250. | ex3902 10 00 0 | Polipropylen a) |
251. | ex3903 19 00 0 | Polistyren a) |
252. | ex3917 10 | Sztuczne jelita (osłonki kiełbas) z utwardzonych białek lub materiałów celulozowych b) |
253. | ex3923 | Artykuły do transportu i pakowania towarów z tworzyw sztucznych; korki, pokrywki, kapsle i pozostałe zamknięcia, z tworzyw sztucznych d) |
254. | ex3924 | Naczynia stołowe, kuchenne, inne artykuły gospodarstwa domowego i artykuły toaletowe z tworzyw sztucznych d) |
255. | ex4402 00 00 0 | Węgiel drzewny (również węgiel z łupin lub orzeszków), także celulozowy a) |
256. | ex4416 00 00 0 | Beczki drewniane, baryłki, kadzie, cebry i inne wyroby bednarskie oraz ich części z drewna, włącznie z klepkami d) |
257. | 4419 00 | Przybory kuchenne i stołowe z drewna d) |
258. | ex4503 10 | Korki i zatyczki d) |
259. | ex4602 10 91 0 | Wyroby koszykarskie, wikliniarskie i pozostałe wyroby z materiałów do wyplatania d) |
260. | ex4805 40 00 0 | Papier i tektura, filtracyjne d) |
261. | ex4806 | Pergamin roślinny, papiery tłuszczoodporne, kalki techniczne, papier pergaminowy satynowany oraz pozostałe satynowane papiery przezroczyste lub przeświecające, w zwojach lub arkuszach d) |
262. | ex4812 00 00 | Bloki i płyty filtracyjne z masy papierowej d) |
263. | ex4819 | Kartony, pudła, pudełka, torby i pozostałe pojemniki opakowaniowe, z papieru, tektury, waty celulozowej lub wstęg włókien celulozowych, segregatory, pudełka na listy i podobne wyroby z papieru lub tektury w rodzaju stosowanych w biurach, sklepach d) |
264. | ex4823 | Pozostały papier, tektura, wata celulozowa i wstęgi włókien celulozowych, pocięte do wymiaru lub kształtu; inne wyroby z masy papierniczej, papieru, tektury, waty celulozowej lub wstęg włókien celulozowych d) |
265. | ex6305 | Worki i torby w rodzaju stosowanych do pakowania towarówd) |
266. | ex7615 | Stołowe, kuchenne lub inne artykuły gospodarstwa domowego i ich części z aluminium; zmywaki, tampony do czyszczenia, szorowania lub polerowania naczyń, rękawice i podobne artykuły, z aluminium d) |
267. | ex8005 00 00 0 | Folia cynowa (nawet zadrukowana, łączona z papierem, tekturą, z tworzywami sztucznymi lub podobnym materiałem podłożowym) o grubości (z wyłączeniem dowolnego podłoża) nieprzekraczającej 0,2 mm; proszki i płatki cyny d) |
268. | ex8007 00 00 0 | Pozostałe artykuły z cyny d) |
269. | 8208 30 | Noże i ostrza tnące: do urządzeń kuchennych lub do maszyn używanych w przemyśle spożywczym |
270. | ex8210 00 00 0 | Ręcznie obsługiwane urządzenia mechaniczne, o masie 10 kg lub mniejszej, stosowane do przygotowania, obróbki lub podawania potraw lub napojów d) |
271. | ex8211 | Noże z ostrzami tnącymi, nawet ząbkowanymi (włączając noże ogrodnicze), inne niż noże z poz. 8208 oraz ostrza do nich d) |
272. | ex8214 90 00 0 | Pozostałe artykuły nożownicze (np. tasaki rzeźnicze, noże do siekania i mielenia mięsa) d) |
273. | 8215 | Łyżki, widelce, chochle, cedzidła, łopatki do podawania tortów, noże do ryb, noże do masła, szczypce do cukru i podobne artykuły kuchenne lub stołowe |
274. | ex8309 | Korki, pokrywki i wieczka (także korki z główką, zakrętki i korki ułatwiające nalewanie), kapsle do butelek, plomby i inne akcesoria do opakowań, z metali nieszlachetnych d) |
275. | 8417 20 | Piece piekarnicze, także piece do wyrobów cukierniczych |
276. | ex8421 | Wirówki także suszarki wirówkowe; urządzenia i aparatura do filtrowania lub oczyszczania cieczy lub gazów d) |
277. | ex8422 30 00 0 | Urządzenia do napełniania, zamykania, uszczelniania lub etykietowania butelek, puszek, pudełek, worków lub innych pojemników, urządzenia do kapslowania butelek, słoików, tubek i podobnych pojemników; maszyny do gazowania napojów d) |
278. | ex8422 40 00 0 | Pozostałe urządzenia do pakowania lub paczkowania (włączając urządzenia do pakowania termokurczliwego) d) |
279. | ex8434 | Dojarki mechaniczne i urządzenia mleczarskie d) |
280. | 8435 | Prasy, tłocznie, rozdrabniacze i podobne urządzenia stosowane w produkcji wina, jabłecznika, soków owocowych lub podobnych napojów |
281. | ex8437 | Urządzenia do czyszczenia, sortowania lub klasyfikowania nasion, ziarna lub suszonych warzyw strączkowych; urządzenia stosowane w przemyśle zbożowym lub do obróbki zbóż, lub suszonych warzyw strączkowych, inne niż urządzenia stosowane w gospodarstwie rolnym d) |
282. | ex6911 | Zastawy stołowe, naczynia kuchenne oraz inne wyroby gospodarstwa domowego i toaletowe, z porcelany, również chińskiej d) |
283. | ex6912 | Zastawy stołowe, naczynia kuchenne oraz inne wyroby gospodarstwa domowego i toaletowego, inne niż z porcelany, również chińskiej d) |
284. | ex6914 | Pozostałe wyroby ceramiczne d) |
285. | ex7010 | Balony, butle, butelki, słoje, dzbany, fiolki, ampułki i inne pojemniki ze szkła, w rodzaju stosowanych do transportu lub pakowania towarów, słoje szklane na przetwory; korki, przykrywki i inne zamknięcia szklane d) |
286. | ex7012 00 | Szklane wkłady do termosów lub innych naczyń próżniowych d) |
287. | ex7013 | Wyroby ze szkła w rodzaju używanych do celów stołowych, kuchennych, toaletowych, biurowych, dekoracji wnętrz lub podobnych (inne niż te objęte pozycją 7010 lub 701)d) |
288. | ex7114 | Wyroby jubilerskie ze złota i srebra oraz ich części, z metalu szlachetnego lub metalu platerowanego metalem szlachetnym d) |
289. | ex7321 | Piece, kuchnie, ruszty, kuchenki (włącznie z tymi, które wyposażone są w kotły centralnego ogrzewania), rożna, piecyki koksowe, palniki gazowe, podgrzewacze płytowe i podobne nieelektryczne urządzenia używane w gospodarstwie domowym oraz ich części, z żeliwa lub ze stali d) |
290. | ex7323 | Stołowe, kuchenne lub inne artykuły gospodarstwa domowego i ich części, z żeliwa lub stali; wełna stalowa; zmywaki do czyszczenia, szorowania lub polerowania naczyń, rękawice i podobne artykuły, ze stali, z wyłączeniem poz. 7323 10 00 0 d) |
291. | ex7418 | Stołowe, kuchenne lub inne artykuły gospodarstwa domowego i ich części, z miedzi; zmywaki i tampony do czyszczenia, szorowania lub polerowania naczyń, rękawice i podobne artykuły z miedzi (z wyłączeniem poz. 7418 20 00 0) d) |
292. | ex7611 00 00 0 | Zbiorniki, cysterny, kadzie i podobne pojemniki z aluminium, na dowolny materiał (inny niż stężony lub skroplony gaz), o pojemności przekraczającej 300 litrów, nawet pokrywane lub izolowane cieplnie, ale niewyposażone w urządzenia mechaniczne lub termiczne |
293. | ex7612 | Beczki, bębny, puszki, skrzynki i podobne pojemniki z aluminium (także sztywne i składane pojemniki rurowe) na dowolny materiał (inny niż stężony lub skroplony gaz) o pojemności nieprzekraczającej 300 litrów, nawet pokrywane lub izolowane cieplnie, ale niewyposażone w urządzenia mechaniczne lub termiczne d) |
294. | 8438 | Maszyny niewymienione ani niewłączone gdzie indziej w niniejszym dziale, do przemysłowego przygotowania lub produkcji żywności, napojów, inne niż maszyny do otrzymywania lub przyrządzania tłuszczów i olejów zwierzęcych i roślinnych |
295. | 8509 40 00 0 | Młynki i miksery spożywcze; sokowirówki |
296. | ex8509 80 00 0 | Pozostałe urządzenia gospodarstwa domowego d) |
297. | ex9604 00 00 0 | Sita i przesiewacze, ręczne d) |
298. | ex9617 00 | Termosy i inne pojemniki próżniowe, kompletne z obudowami z wyłączeniem poz. 9617 00 90 0 d) |
*) Wykaz towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej, obejmuje również: 1) żywność (środki spożywcze) rozumiane jako każda substancja lub produkt przetworzony, częściowo przetworzony lub nieprzetworzony, przeznaczony do spożycia przez ludzi (z wyłączeniem żywności pochodzenia zwierzęcego), niewymieniona ani niewłączona gdzie indziej; 2) dozwolone substancje dodatkowe według definicji zawartej w ustawie o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia niewymienione ani niewłączone gdzie indziej; 3) substancje pomagające w przetwarzaniu według definicji zawartej w ustawie o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia niewymienione ani niewłączone gdzie indziej; 4) materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością według definicji zawartej w ustawie z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia niewymienione ani niewłączone gdzie indziej.
a) Wyłącznie do celów spożywczych. b) Z wyłączeniem środków spożywczych zawierających produkty pochodzenia zwierzęcego. c) Z wyłączeniem środków spożywczych zawierających produkty pochodzenia zwierzęcego - niebędące dozwolonymi substancjami dodatkowymi. d) Przeznaczone do kontaktu z żywnością.

Pozycje
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479, 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486, 487, 488, 489, 490, 491, 492, 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532, 533, 534, 535, 536, 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555, 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576, 577, 578, 579, 580, 581, 582, 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597, 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611, 612, 613, 614, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651, 652, 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659, 660, 661, 662, 663, 664, 665, 666, 667, 668, 669, 670, 671, 672, 673, 674, 675, 676, 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683, 684, 685, 686, 687, 688, 689, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 696, 697, 698, 699, 700, 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715, 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730, 731, 732, 733, 734, 735, 736, 737, 738, 739, 740, 741, 742, 743, 744, 745, 746, 747, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 754, 755, 756, 757, 758, 759, 760, 761, 762, 763, 764, 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774, 775, 776, 777, 778, 779, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 787, 788, 789, 790, 791, 792, 793, 794, 795, 796, 797, 798, 799, 800, 801, 802, 803, 804, 805, 806, 807, 808, 809, 810, 811, 812, 813, 814, 815, 816, 817, 818, 819, 820, 821, 822, 823, 824, 825, 826, 827, 828, 829, 830, 831, 832, 833, 834, 835, 836, 837, 838, 839, 840, 841, 842, 843, 844, 845, 846, 847, 848, 849, 850, 851, 852, 853, 854, 855, 856, 857, 858, 859, 860, 861, 862, 863, 864, 865, 866, 867, 868, 869, 870, 871, 872, 873, 874, 875, 876, 877, 878, 879, 880, 881, 882
|