Monitor Polski 2000 Nr 28 poz. 589 - Rejestry państw, z których może być przywożone i przewożone przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej mięso, środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego, niejadalne


OBWIESZCZENIE
GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII

z dnia 25 sierpnia 2000 r.

w sprawie rejestrów państw, z których może być przywożone i przewożone przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej mięso, środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego, niejadalne surowce zwierzęce, pasze.

(M.P. z dnia 26 września 2000 r.)


Na podstawie art. 11 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752) ogłasza się:

  1)   rejestr państw, z których może być przywożone i przewożone przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej: świeże mięso, podroby oraz jelita naturalne: wołowe, cielęce, baranie, jagnięce, kozie, wieprzowe; świeże mięso i podroby drobiowe; mleko i przetwory mleczne; przedżołądki wołowe i baranie; tłuszcze topione, smalec; ryby konsumpcyjne, skorupiaki, mięczaki oraz przetwory z ryb, skorupiaków i mięczaków; jaja konsumpcyjne i przetwory jajczarskie; zwierzęce jadalne preparaty białkowe; świeże mięso: wieprzowe, wołowe, baranie, kozie i końskie nie przeznaczone do konsumpcji; mączka rybna; pasza dla zwierząt; przetworzone białko zwierzęce do produkcji środków żywienia zwierząt, stanowiący załącznik nr 1 do obwieszczenia,
  2)   rejestr państw, z których mogą być przywożone i przewożone przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przetwory mięsne oraz suszone mięso i ekstrakty mięsne z: bydła domowego, parzystokopytnych zwierząt łownych hodowlanych, domowych owiec lub kóz, świń domowych, dzików hodowlanych, domowych jednokopytnych, drobiu domowego, dzikiego ptactwa hodowlanego, domowych królików, parzystokopytnych zwierząt łownych, dzików, dzikich królików i zajęcy oraz dzikiego ptactwa łownego, stanowiący załącznik nr 2 do obwieszczenia.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr 1

REJESTR PAŃSTW, Z KTÓRYCH MOŻE BYĆ PRZYWOŻONE I PRZEWOŻONE PRZEZ TERYTORIUM RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ: ŚWIEŻE MIĘSO, PODROBY ORAZ JELITA NATURALNE: WOŁOWE, CIELĘCE, BARANIE, JAGNIĘCE, KOZIE, WIEPRZOWE; ŚWIEŻE MIĘSO I PODROBY DROBIOWE; MLEKO I PRZETWORY MLECZNE; PRZEDŻOŁĄDKI WOŁOWE I BARANIE; TŁUSZCZE TOPIONE, SMALEC; RYBY KONSUMPCYJNE, SKORUPIAKI, MIĘCZAKI ORAZ PRZETWORY Z RYB, SKORUPIAKÓW I MIĘCZAKÓW; JAJA KONSUMPCYJNE I PRZETWORY JAJCZARSKIE; ZWIERZĘCE JADALNE PREPARATY BIAŁKOWE; ŚWIEŻE MIĘSO: WIEPRZOWE, WOŁOWE, BARANIE, KOZIE I KOŃSKIE NIE PRZEZNACZONE DO KONSUMPCJI1); MĄCZKA RYBNA; PASZA DLA ZWIERZĄT; PRZETWORZONE BIAŁKO ZWIERZĘCE DO PRODUKCJI ŚRODKÓW ŻYWIENIA ZWIERZĄT
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kod ISO
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kraj
Świeże mięso, podroby i jelita naturalneŚwieże mięso i podroby drobiowePrzedżołądki wołowe i baranieMleko i przetwory mleczneTłuszcze topione, smalecRyby konsumpcyjne, skorupiaki, mięczaki oraz przetwory z ryb, skorupiaków i mięczakówJaja konsumpcyjne i przetwory jajczarskieZwierzęce jadalne preparaty białkoweMączka rybna; pasza dla zwierząt; przetworzone białko zwierzęce do produkcji środków żywienia zwierzątŚwieże mięso wieprzowe nie przeznaczone do konsumpcjiŚwieże mięso wołowe, baranie, kozie i końskie nie przeznaczone do konsumpcji
  wołowe, cielęce, baranie, jagnięce, koziewieprzowe          
1234567891011121314
ARRepublika Argentyńska--XX*XXXXXX--
AUZwiązek AustralijskiXXXXXXXXXXXX
ARepublika AustriiXXXXXXXXXXXX
BKrólestwo BelgiiXXXXXXXXXXXX
BYRepublika Białoruś---X*--XX----
BGRepublika Bułgarii-XX--XXXXXX-
CNChińska Republika LudowaW***W*----X-----
HRRepublika ChorwacjiX-XXXXXXXX-X
CZRepublika CzeskaXXXXXXXXXXXX
DKKrólestwo DaniiXXXXXXXXXXXX
ESRepublika EstoniiW***W***-X*X-XX-X--
SFRepublika FinlandiiXXXXXXXXXXXX
FRepublika FrancuskaXXXXXXXXXXXX
GRRepublika Grecji--XX*XXXXXX--
EKrólestwo HiszpaniiXXXXXXXXXXXX
NLKrólestwo HolandiiXXXXXXXXXXXX
IRRepublika Irlandzka-XX-XXXX--X-
ISRepublika IslandiiXXXXXXXXXXXX
ILPaństwo IzraelX-XXXXXXXX-X
CAKanadaXXXXXXXXXXXX
LIRepublika LitewskaW***W***-X*X-XX----
LX
Wielkie Księstwo
Luksemburga
 
X
 
X
 
X
 
X
 
X
 
X
 
X
 
X
 
X
 
X
 
X
 
X
LVRepublika ŁotewskaW***W***-X*X-XX----
NKrólestwo NorwegiiXXXXXXXXXXXX
NZNowa ZelandiaXXXXXXXXXXXX
PRepublika Portugalska--X-XXXX----
D
Republika Federalna
Niemiec
 
X
 
W*
 
X
 
X
 
X
 
X
 
X
 
X
 
X
 
X
 
-
 
X
RUFederacja Rosyjska---X*--XX----
RORumuniaXXXXXXXXXXXX
SKRepublika SłowackaXXXXXXXXXXXX
SIRepublika SłoweniiXXXXXXXXXXXX
CH
Konfederacja
Szwajcarska
 
-
 
X
 
X
 
-
 
X
 
X
 
X
 
X
 
-
 
-
 
X
 
-
SKrólestwo SzwecjiXXXXXXXXXXXX
HRepublika WęgierXXXXXXXXXXXX
IRepublika WłochW****W**XXXXXXXXW**X
UAUkraina---X*--XX----
UY
Wschodnia Republika
Urugwaju
 
X
 
-
 
X
 
X
 
X
 
X
 
X
 
X
 
X
 
X
 
-
 
X
US
Stany Zjednoczone
Ameryki2)
 
X
 
X
 
X
 
X
 
X
 
X
 
X
 
X
 
X
 
X
 
X
 
X
GB
Zjednoczone Królestwo
Wielkiej Brytanii
i Irlandii Północnej
 
-
 
-
 
X
 
-
 
X
 
X
 
X
 
X
 
-
 
-
 
-
 
-
 
Legenda:
1)   Towary mogą być przywożone i przewożone wyłącznie z zakładów posiadających uprawnienia UE lub Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej lub skontrolowanych i zaakceptowanych przez Głównego Lekarza Weterynarii, gdy kraj wysyłający jest krajem pochodzenia. W przypadku innego pochodzenia towaru niż z kraju wysyłającego, a wyprodukowania go w kraju wskazanym w rejestrze do przywozu i przewozu bez zezwolenia Głównego Lekarza Weterynarii, towarowi takiemu powinna towarzyszyć dokumentacja weterynaryjna:
-    kserokopia oryginału świadectwa zdrowia wystawionego w kraju pochodzenia towaru,
-    świadectwo zdrowia w wersji wymaganej przez Polskę, wystawione w kraju wysyłającym towar.
2)   Towary mogą być przywożone i przewożone wyłącznie z zakładów posiadających uprawnienia federalne lub UE.
X -        możliwość przywozu i przewozu bez zezwolenia Głównego Lekarza Weterynarii,
X* -       przedżołądki muszą być poddane obróbce termicznej do temp. nie niższej niż 100°C przez co najmniej 5 min. lub nie niższej niż 90°C przez co najmniej 15 min.,
W* -       możliwość przywozu i przewozu jelit wyłącznie z landów/prowincji wolnych od klasycznego pomoru świń,
W** -      z wykluczeniem Sardynii i Sycylii,
W*** -     możliwość przywozu i przewozu wyłącznie jelit,
W**** -    z wykluczeniem Sardynii.

ZAŁĄCZNIK Nr 2

REJESTR PAŃSTW, Z KTÓRYCH MOGĄ BYĆ PRZYWOŻONE I PRZEWOŻONE PRZEZ TERYTORIUM RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ PRZETWORY MIĘSNE ORAZ SUSZONE MIĘSO I EKSTRAKTY MIĘSNE Z: BYDŁA DOMOWEGO, PARZYSTOKOPYTNYCH ZWIERZĄT ŁOWNYCH HODOWLANYCH, DOMOWYCH OWIEC LUB KÓZ, ŚWIŃ DOMOWYCH, DZIKÓW HODOWLANYCH, DOMOWYCH JEDNOKOPYTNYCH, DROBIU DOMOWEGO, DZIKIEGO PTACTWA HODOWLANEGO, DOMOWYCH KRÓLIKÓW, PARZYSTOKOPYTNYCH ZWIERZĄT ŁOWNYCH, DZIKÓW, DZIKICH KRÓLIKÓW I ZAJĘCY ORAZ DZIKIEGO PTACTWA ŁOWNEGO1)
 
  Przetwory mięsne z:
Kod ISOKrajbydła domowego, parzystokopytnych zwierząt łownych hodowlanychdomowych owiec lub kózświń domowych, dzików hodowlanychdomowych jednokopytnychdrobiu domowego, dzikiego ptactwa hodowlanegodomowych królikówparzystokopytnych zwierząt łownychdzikówdzikich królików i zajęcydzikiego ptactwa łownego
123456789101112
ARepublika AustriiAAAAAAAAAA
BKrólestwo BelgiiAAAAAAAAAA
BGRepublika BułgariiB-DB-DB-DB-DB-DB-DB-DB-DB-DB-D
CZRepublika CzeskaAADAAAADAA
DKKrólestwo DaniiAAAAAAAAAA
SFRepublika FinlandiiAAAAAAAAAA
FRepublika FrancuskaAAAAAAAAAA
GRRepublika GrecjiB-DB-DB-DAAAB-DB-DAA
EKrólestwo HiszpaniiAAAAAAAAAA
NLKrólestwo HolandiiAAAAAAAAAA
IRRepublika Irlandzka--AAAAAAAA
ISRepublika IslandiiBBBA-ABBA-
CAKanadaAAAAAAAAAA
LX
Wielkie Księstwo
Luksemburga
 
A
 
A
 
A
 
A
 
A
 
A
 
A
 
A
 
A
 
A
D
Republika Federalna
Niemiec
 
A
 
A
 
B-D
 
A
 
A
 
A
 
A
 
B-D
 
A
 
A
PRepublika Portugalska--B-DAAAAB-DAA
RORumuniaAADAAAADAA
SKRepublika SłowackaAADAAAADAA
SIRepublika SłoweniiAADADAADAD
US
Stany Zjednoczone
Ameryki2)
 
A
 
A
 
A
 
A
 
A
 
A
 
A
 
A
 
A
 
A
CHKonfederacja Szwajcarska--AAAAADAA
SKrólestwo SzwecjiAAAAAAAAAA
HURepublika WęgierAAAAAAAAAA
IRepublika WłochAAA*AAAAA*AA
UKZjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej
 
-
 
-
 
B-D
 
A
 
A
 
A
 
A
 
B-D
 
A
 
A
 
Legenda:
1)   Przetwory mięsne mogą być przywożone i przewożone wyłącznie z zakładów posiadających uprawnienia UE lub USA lub skontrolowanych i zaakceptowanych przez Głównego Lekarza Weterynarii, gdy kraj pochodzenia jest krajem wysyłającym; przetwory mięsne muszą odpowiadać polskim wymaganiom, w tym mikrobiologicznym, chemicznym i fizycznym; świeże mięso użyte do wytworzenia przetworów mięsnych musi odpowiadać wymaganiom zdrowotnym, określonym dla eksportu mięsa.
2)   Przetwory mięsne mogą pochodzić wyłącznie z zakładów posiadających uprawnienia federalne lub UE.
Minimalne parametry obróbki termicznej przetworów mięsnych:
A -   nie ustalono specyficznej temperatury obróbki termicznej, jednakże produkt musi być poddany obróbce w taki sposób, aby na przekroju nie posiadał cech mięsa świeżego;
B -   obróbka w hermetycznie zamykanych pojemnikach (konserwy) do wartości Fo 3 lub wyższej;
C -   minimalna temperatura 80°C, która musi być osiągnięta w bloku podczas obróbki termicznej;
D -   minimalna temperatura 70°C, która musi być osiągnięta w bloku podczas obróbki termicznej, lub dla szynek - procesy obejmujące naturalną fermentację i dojrzewanie przez okres nie krótszy niż 9 miesięcy, w wyniku których uzyskuje się:
aw nie wyższą od 0,93,
pH nie wyższe od 6,0;
A* -  z Sycylii i Sardynii B-D.

Pozycje

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479, 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486, 487, 488, 489, 490, 491, 492, 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532, 533, 534, 535, 536, 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555, 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576, 577, 578, 579, 580, 581, 582, 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597, 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611, 612, 613, 614, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651, 652, 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659, 660, 661, 662, 663, 664, 665, 666, 667, 668, 669, 670, 671, 672, 673, 674, 675, 676, 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683, 684, 685, 686, 687, 688, 689, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 696, 697, 698, 699, 700, 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715, 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730, 731, 732, 733, 734, 735, 736, 737, 738, 739, 740, 741, 742, 743, 744, 745, 746, 747, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 754, 755, 756, 757, 758, 759, 760, 761, 762, 763, 764, 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774, 775, 776, 777, 778, 779, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 787, 788, 789, 790, 791, 792, 793, 794, 795, 796, 797, 798, 799, 800, 801, 802, 803, 804, 805, 806, 807, 808, 809, 810, 811, 812, 813, 814, 815, 816, 817, 818, 819, 820, 821, 822, 823, 824, 825, 826, 827, 828, 829, 830, 831, 832, 833, 834, 835, 836, 837, 838, 839, 840, 841, 842, 843, 844, 845, 846, 847, 848, 849, 850, 851, 852, 853, 854, 855, 856, 857, 858

Polecamy

Poszukując najlepszego prawnika na dolnym śląsku pamiętajmy że tylko prawnik Wrocław oferuje najtańsze usługi prawnicze w tej części kraju. Planujesz remont? Poszukujesz projektanta domu? Najlepsi fachowcy pomogą Ci w każdej pracy budowlanej – kwiaty na telefon Wrocław – najtaniej zakupisz w kwiaciarni Margarita we Wrocławiu przy ul. Orląt Lwowskich. Kiedy zdaży Ci się stłuczka lub kiedy Twój samochód odmówi Ci posłuszeństwa - znajdź najlepszą firmę holowniczą dzięki serwisowi o tematyce "pomoc drogowa". Polecamy równierz.
Wszelkie prawa zastrzeżone, © ZnanyPrawnik 2025
Dodaj do ulubionych Mapa strony Polityka prywatności Regulamin Reklama Współpraca Kontakt