|
 |
Monitor Polski 2003 Nr 57 poz. 900 - Wykaz towarów podlegających weterynaryjnej kontroli granicznej
OBWIESZCZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 1 grudnia 2003 r.
w sprawie wykazu towarów podlegających weterynaryjnej kontroli granicznej
(M.P. z dnia 22 grudnia 2003 r.)
Na podstawie art. 14 ust. 16 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z późn. zm.2)) ogłasza się wykaz towarów podlegających weterynaryjnej kontroli granicznej, który jest określony w załączniku do obwieszczenia.3)
________ 1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305). 2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438, z 2002 r. Nr 112, poz. 976 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 450, Nr 122, poz. 1144, Nr 165, poz. 1590 i Nr 208, poz. 2020. 3) Niniejsze obwieszczenie zastępuje obwieszczenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 maja 2003 r. w sprawie wykazu towarów podlegających weterynaryjnej kontroli granicznej (M. P. Nr 26, poz. 376).
ZAŁĄCZNIK
WYKAZ TOWARÓW PODLEGAJĄCYCH WETERYNARYJNEJ KONTROLI GRANICZNEJ1)
TABELA I
Część I. Towary - zwierzęta, materiał biologiczny | Kod ANIMO | Pozycja PCN2) |
| 1 | 2 | 3 | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
01 Koniowate | | | | | |
01 tranzyt koniowatych | 21010900010000 | | | | 01013) |
02 import koniowatych | | | | | |
01 zarejestrowane koniowate | | | | | |
01 konie zarejestrowane | 21010109010000 | | | | 01013) |
02 pozostałe koniowate zarejestrowane | 21010109020000 | | | | 01013) |
02 koniowate do rozrodu i produkcji | 21010101000000 | | | | 01013) |
03 koniowate rzeźne | | | | | |
01 bezpośrednio do rzeźni | 21010102000000 | | | | 01013) |
02 przechodzące przez rynek | 21010101010000 | | | | 01013) |
03 tymczasowe dopuszczenie zarejestrowanych koni (do 90 dni) | 21010110010000 | | | | 01013) |
04 ponowne wprowadzenie zarejestrowanych koni | 21010109030000 | | | | 01013) |
02 Bydło (włącznie z Bison bison i Bubalus bubalus) | | | | | |
01 cielęta w wieku poniżej 15 dni | 21020100000000 | | | | 01023) |
02 bydło do rozrodu | 21020200000000 | | | | 01023) |
03 bydło utrzymywane w celach produkcyjnych | 21020400000000 | | | | 01023) |
04 bydło rzeźne | 21020300000000 | | | | 01023) |
05 pozostałe rodzaje bydła | 21021090000000 | | | | 01023) |
03 Świnie | | | | | |
01 świnie do rozrodu | 21050200000000 | | | | 01033) |
02 świnie utrzymywane w celach produkcyjnych | 21050100000000 | | | | 01033) |
03 świnie rzeźne | 21050300000000 | | | | 01033) |
04 Owce i kozy | | | | | |
01 owce do rozrodu | 21030200000000 | | | | 01043) |
02 owce przeznaczone do tuczu | 21030100000000 | | | | 01043) |
03 owce rzeźne | 21030300000000 | | | | 01043) |
04 kozy do rozrodu | 21040200000000 | | | | 01043) |
05 kozy przeznaczone do tuczu | 21040100000000 | | | | 01043) |
06 kozy rzeźne | 21040300000000 | | | | 01043) |
05 Drób | | | | | |
01 w partiach liczących po 20 lub więcej sztuk | | | | | |
01 drób jednodniowy | 22010900000000 | | | | 01053) |
02 drób przeznaczony do rozrodu i produkcji | 22020900000000 | | | | 01053) |
03 drób przeznaczony do odtworzenia zasobów dzikiego ptactwa łownego | 22040900000000 | | | | 01063) |
04 drób rzeźny | 22030900000000 | | | | 01053) |
02 drób w partiach liczących poniżej 20 sztuk | 22090900000000 | | | | 01053) |
06 Jaja wylęgowe | | | | | |
01 jaja wylęgowe w liczbie 20 sztuk i powyżej | 41010100000000 | | | | 0407 |
02 jaja wylęgowe w liczbie poniżej 20 sztuk | 41010200000000 | | | | 0407 |
07 Ryby | | | | | |
01 wrażliwe gatunki ryb (na ISA, VHS, IHN, SVC, IPN, ERM, Gyrodactylosis) | 23040109 | PI | Y | | 03013) |
02 pozostałe gatunki ryb | 230402 | PI | N | | 03013) |
08 Skorupiaki | | | | | |
01 wrażliwe gatunki skorupiaków (na Aphanomyces astaci) | 23040309000000 | | | | 03063) |
02 pozostałe gatunki skorupiaków | 230404 | CR | N | | 03063) |
09 Mięczaki | | | | | |
01 wrażliwe gatunki mięczaków (na Bonomia ostreae, Marteilia refringens) | 23040509 | MO | Y | | 03073) |
02 pozostałe gatunki mięczaków | 230406 | MO | N | | 03073) |
10 Pozostałe wodne bezkręgowce | 230407 | AQ | | | 03073) |
11 Ikra, mlecz i gamety ryb | | | | | |
01 wrażliwych gatunków ryb ISA, VHS, IHN, SVC | 230601 | PI | Y | | 0511 |
02 pozostałych gatunków ryb | 230609 | PI | N | | 0511 |
12 Pozostałe ssaki | | | | | |
01 primates - naczelne (np. małpy, lemury) | 1101 | | | D1 | 01063) |
02 artiodactyla; ruminantia - parzystokopytne, przeżuwacze | | | | | |
01 bos bovis - bydło (pozostałe niż wymienione w poz. 02) | 11030101 | | | D1 | 01023) |
02 pozostałe Bovidae | 11030191 | | | D1 | 01063) |
03 antylopy | 11030102 | | | D1 | 01063) |
04 renifery, caribu | 11030192 | | | D1 | 01063) |
05 żyrafy | 11030103 | | | D1 | 01063) |
06 jelenie, sarny, daniele | 11030104 | | | D1 | 01063) |
07 pozostałe jeleniowate | 11030101 | | | D1 | 01063) |
08 pozostałe przeżuwacze | 11030105 | | | D1 | 01063) |
03 artiodactyla; camelidae - parzystokopytne, wielbłądowate | | | | | |
01 wielbłądy i lamy | 113021 | | | D1 | 01063) |
04 artiodactyla; suidae - parzystokopytne, świniowate | | | | | |
01 pozostałe świniowate | 11030302 | | | D1 | 01033) |
02 dziki | 11030303 | | | D1 | 01033) |
05 hipopotamidae - hipopotamy | 11030301 | | | D1 | 01063) |
06 perissodactyla - nieparzystokopytne | | | | | |
01 rhinocerotidae (np. nosorożce) | 110401 | | | D1 | 01063) |
02 tapiridae - tapiry | 110402 | | | D1 | 01063) |
07 sirenia - syreny (np. krowy morskie, manaty) | 1105 | | | | |
08 hyracoidae - góralki (np. góralek drzewny) | 1106 | | | D1 | 01063) |
09 proboscidae - trąbowce | | | | | |
01 słonie afrykańskie | 110701 | | | D1 | 01063) |
02 słonie azjatyckie | 110702 | | | D1 | 01063) |
10 tubulidentata - słupozębne (np. mrównik) | 110801 | | | D1 | 01063) |
11 carnivora - drapieżne | | | | | |
01 felidae - kotowate | | | | | |
01 koty w wieku poniżej 3 miesięcy | 11090101 | | | D1 | 01063) |
02 koty w wieku powyżej 3 miesięcy | 11090102 | | | D1 | 01063) |
03 pozostałe kotowate | 11090109 | | | D1 | 01063) |
02 canidae - psowate | | | | | |
01 psy w wieku poniżej 3 miesięcy | 11090201 | | | D1 | 01063) |
02 psy w wieku powyżej 3 miesięcy | 11090202 | | | D1 | 01063) |
03 pozostałe psowate | 11090209 | | | D1 | 01063) |
03 hyenidae - hienowate (np. hieny) | 11090305 | | | D1 | 01063) |
04 viverridae - łaszowate (np. mangusty, cywety) | 11090301 | | | D1 | 01063) |
05 mustelidae - łasicowate (np. norki, kuny, borsuki) | 11090302 | | | D1 | 01063) |
06 procyonidae - szopowate | 11090303 | | | D1 | 01063) |
07 ursidae - niedźwiedziowate (np. niedźwiedzie) | 11090304 | | | D1 | 01063) |
12 pinnipedia - płetwonogie | | | | | |
01 phocidae - fokowate (np. foka właściwa) | 111001 | | | D1 | 01063) |
02 odobenidae - morsy (np. mors) | 111002 | | | D1 | 01063) |
03 otaridea - uchatkowate (np. uchatka) | 111003 | | | D1 | 01063) |
13 cetacea - walenie | 1111 | | | D1 | 01063) |
14 rodentia - gryzonie | | | | | |
01 caviidae - marowate (np. świnka morska) | 1112010101 | | | | |
02 hystricidae - jeżozwierze (np. jeżozwierz) | 1112010199 | | | D1 | 01063) |
03 muridae - myszowate (np. szczury, myszy) | 1112010201 | | | D1 | 01063) |
04 cricetidae - chomikowate (np. chomik) | 1112010401 | | | D1 | 01063) |
05 castaridae - bobry (np. bóbr europejski) | 1112010501 | | | D1 | 01063) |
06 chinchillidae - szynszylowate (np. szynszyla) | 1112010601 | | | D1 | 01063) |
07 sciuridae - wiewiórkowate (np. wiewiórki, świstaki) | 11120103 | | | D1 | 01063) |
08 pozostałe gryzonie | 1112010299 | | | D1 | 01063) |
15 lagomorpha - zajęczaki | | | | | |
01 króliki | 11120203 | | | D1 | 01063) |
02 dzikie króliki | 11120202 | | | D1 | 01063) |
03 zające | 1112020101 | | | D1 | 01063) |
04 pozostałe zajęczaki | 1112020102 | | | D1 | 01063) |
16 pholidota - łuskowce (np. łuskowiec) | 1113 | | | D1 | 01063) |
17 edenta - szczerbaki (np. pancernik, leniwiec, mrówkojad) | 1114 | | | D1 | 01063) |
18 chiroptera (np. nietoperze) | 1115 | | | D1 | 01063) |
19 insectivora - owadożerne (np. krety, ryjówki, jeże) | 1116 | | | D1 | 01063) |
20 dermoptera - skóroskrzydłe (np. lotokot) | 1117 | | | D1 | 01063) |
21 marsupialia - torbacze (np. kangury, koala, oposy, wilk workowaty) | 1118 | | | D1 | 01063) |
22 monotremata - stekowce (np. kolczatka, dziobak) | 1119 | | | D1 | 01063) |
13 Pozostałe ptaki | | | | | |
01 passeriformes - wróblowate (np. jaskółki, wróble, kanarki) | 1201 | | | D1 | 01063) |
02 piciformes - dzięciołowate (np. dzięcioły, tukany) | 1202 | | | D1 | 01063) |
03 coraciiformes - kraskowate (np. zimorodki, dzioborożce, żołny) | 1203 | | | D1 | 01063) |
04 trogoniformes - trogonowate | 1204 | | | D1 | 01063) |
05 coliiformes - czepigowate | 1205 | | | D1 | 01063) |
06 apodiformes - jerzykowate (np. jerzyki, kolibry) | 1206 | | | D1 | 01063) |
07 caprimulgiformes - kozodojowate (np. lelki) | 1207 | | | D1 | 01063) |
08 strigiformes - sowowate (np. sowy) | 1208 | | | D1 | 01063) |
09 cuculiformes - kukułkowate (np. kukułki) | 1209 | | | D1 | 01063) |
10 psittaciformes - papugowate (np. papugi, papużka falista) | 1210 | | | D1 | 01063) |
11 columbiformes - gołębiowate | 1211 | | | D1 | 01063) |
12 gruiformes - żurawiowate (np. żurawie) | 1212 | | | D1 | 01063) |
13 charadriiformes - siewkowate (np. mewy, alki, siewki) | 1213 | | | D1 | 01063) |
14 galliformes - grzebiące (np. paw) | 1214 | | | D1 | 01063) |
15 falconiformes - drapieżne (np. orły, sokoły) | 1215 | | | D1 | 01063) |
16 anseriformes - blaszkodziobe (np. łabędź) | 1216 | | | D1 | 01063) |
17 ciconiiformes - brodzące (poza kaczkami i gęśmi; np. czaple, bociany, flamingi) | 1217 | | | D1 | 01063) |
18 pelicaniformes - wiosłonogie (np. pelikany, kormorany) | 1218 | | | D1 | 01063) |
19 procellariiformes - rurkonose (np. albatrosy, petrele) | 1219 | | | D1 | 01063) |
20 podicipediformes - perkozowate (np. perkozy) | 1220 | | | D1 | 01063) |
21 gaciiformes - nurowate (np. nury) | 1221 | | | D1 | 01063) |
22 tinamiformes - kusakowate (np. kusaki) | 1222 | | | D1 | 01063) |
23 apterygiformes - kiwi | 1223 | | | D1 | 01063) |
24 casuariformes - kazuarowate (np. kazuary) | 1224 | | | D1 | 01063) |
25 rheiformes - (np. struś nandu) | 1225 | | | D1 | 01063) |
26 struthioniformes - strusiowate | 1226 | | | D1 | 01063) |
27 sphenisciformes - pingwinowate | 1227 | | | D1 | 01063) |
14 Gady | | | | | |
01 squamata - łuskoskóre (np. węże) | 1302 | | | D1 | 01063) |
02 squamata - łuskoskóre (np. jaszczurki) | 1301 | | | D1 | 01063) |
03 crocodylia - krokodyle (np. krokodyle, aligatory) | 1304 | | | D1 | 01063) |
04 testudines chelonidae - żółwie morskie | 130301 | | | D1 | 01063) |
05 testudines - pozostałe żółwie | 130399 | | | D1 | 01063) |
15 Pozostałe zwierzęta | | | | | |
01 amphibia; anura - płazy bezogonowe | | | | | |
01 anura ranidae - żaby | 140101 | | | D3 | 01063) |
02 pozostałe anura (np. ropuchy) | 140199 | | | D3 | 01063) |
02 amphibians; urodela - płazy ogoniaste | | | | | |
01 płazy ogoniaste (np. traszki, salamandry) | 1402 | | | D3 | 01063) |
02 pozostałe płazy ogoniaste (np. aksolotl) | 1403 | | | D3 | 01063) |
03 pozostałe kręgowce | 1901 | | | D3 | 01063) |
04 arachnida - pajęczaki (np. skorpiony, pająki, kleszcze) | 2402 | | | D3 | 01063) |
05 annelida - pierścienice (np. pijawka lekarska, dżdżownica ziemna) | 140501 | | | D3 | 01063) |
06 owady | | | | | |
01 hymenoptera - błonkówki: pszczoła- matka | 240101 | | | D3 | 01063) |
02 hymenoptera - błonkówki: pszczoły (robotnice) - rój | 240102 | | | D3 | 01063) |
03 pozostałe lepidoptera - motyle (np. motyle, ćmy, gąsienice) | 240192 | | | D3 | 01063) |
04 lepidoptera - motyle: jedwabniki | 240103 | | | D3 | 01063) |
05 pozostałe błonkówki (np. mrówki, osy, trzmiele) | 240199 | | | D3 | 01063) |
07 pozostałe bezkręgowce | 2402 | | | D3 | 01063) |
16 Nasienie, komórki jajowe, zarodki | | | | | |
01 nasienie bydła | 46010100000000 | | | | 0511 |
02 nasienie świń | 46010200000000 | | | | 0511 |
03 nasienie pozostałych gatunków | | | | | |
01 koni | 46010901000000 | | | | 0511 |
02 owiec | 46010902000000 | | | | 0511 |
03 kóz | 46010903000000 | | | | 0511 |
04 pozostałych gatunków zwierząt | 46010999 | | | D2 | 0511 |
17 Komórki jajowe | | | | | |
01 komórki jajowe bydła | 46020100000000 | | | | 0511 |
02 komórki jajowe pozostałych gatunków | | | | | |
01 świń | 46020901000000 | | | | 0511 |
02 koni | 46020902000000 | | | | 0511 |
03 owiec | 46020903000000 | | | | 0511 |
04 kóz | 46020904000000 | | | | 0511 |
05 pozostałych gatunków zwierząt | 46020999 | | | D2 | 0511 |
18 Zarodki | | | | | |
01 zarodki bydła | 46030100000000 | | | | 0511 |
02 zarodki pozostałych gatunków | | | | | |
01 świń | 46030901000000 | | | | 0511 |
02 koni | 46030902000000 | | | | 0511 |
03 owiec | 46030903000000 | | | | 0511 |
04 kóz | 46030904000000 | | | | 0511 |
05 pozostałych gatunków zwierząt | 46030999 | | | D2 | 0511 |
Część II. Towary - mięso, produkty pochodzenia zwierzęcego, niejadalne produkty zwierzęce oraz środki żywienia zwierząt | Kod ANIMO | Pozycja PCN2) |
| 1 | 2 | 3 | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
01 Mięso zwierząt gospodarskich i świeża dziczyzna, w tym mięso i przetwory mięsne, podroby i krew - przeznaczone do spożycia przez ludzi, łącznie z przetworami mięsnymi4) | | | | | |
01 mięso zwierząt jednokopytnych | | | | | |
01 tusze | 310101 | M1 | | | 0205 |
02 mięso w elementach | 310103 | M2 | | | 0205 |
03 podroby | 310102 | M3 | | | 0206 |
02 mięso wołowe | | | | | |
01 tusze | 310201 | M1 | | | 0201, 0202 |
02 mięso w elementach | 310203 | M2 | | | 0201, 0202 |
03 podroby | 310202 | M3 | | | 0206 |
03 mięso wieprzowe | | | | | |
01 tusze | 310301 | M1 | | | 0203 |
02 mięso w elementach | 310303 | M2 | | | 0203 |
03 podroby | 310302 | M3 | | | 0206 |
04 mięso baranie | | | | | |
01 tusze | 310401 | M1 | | | 0204 |
02 mięso w elementach | 310403 | M2 | | | 0204 |
03 podroby | 310402 | M3 | | | 0206 |
05 mięso kozie | | | | | |
01 tusze | 310501 | M1 | | | 0204 |
02 mięso w elementach | 310503 | M2 | | | 0204 |
03 podroby | 310502 | M3 | | | 0206 |
06 mięso zwierząt dzikich udomowionych przez człowieka | | | | | |
01 z dzikiego ptactwa udomowionego | 311001 | PO | A | | 0208 |
02 z pozostałego dzikiego ptactwa udomowionego | 31100199 | BI | | | 0208 |
03 z dużej zwierzyny udomowionej (przeżuwacze) | 31110102 | RU | | | 0208 |
04 z dużej zwierzyny udomowionej (świniowate) | 31110101 | SU | | | 0208 |
05 z zającowatych | 31110104 | LA | | | 0208 |
06 z pozostałej dużej zwierzyny udomowionej | 31110199000000 | | | | 0208 |
07 mięso zwierząt łownych (dziczyzna) | | | | | |
01 z dzikiego ptactwa | 311002 | PO | A | | 0208 |
02 z pozostałego dzikiego ptactwa | 31100299 | BI | | | 0208 |
03 z dużej zwierzyny dzikiej (przeżuwacze) | 31110202 | RU | | | 0208 |
04 z dużej zwierzyny dzikiej (świniowate) | 31110201 | SU | | | 0208 |
05 z dzikich zającowatych | 31110204 | LA | | | 0208 |
06 z pozostałej dużej zwierzyny dzikiej | 31110202990000 | | | | 0208 |
08 mięso drobiowe5) | | | | | |
01 z kur i kurcząt | 311201 | M4 | A | | 0207 |
02 z indyków | 311202 | M4 | A | | 0207 |
03 z perliczek | 311203 | M4 | A | | 0207 |
04 z kaczek | 31120401 | M4 | | | 0207 |
05 z gęsi | 31120402 | M4 | | | 0207 |
09 mięso z królików domowych | 31130000000000 | | | | 0208 |
10 pozostałe mięso | | | | | |
01 ze zwierząt morskich | 31190100000000 | | | | 0208 |
02 z gadów | 311902 | RE | | | 0208 |
03 z owadów | 31199900000000 | IN | | | 0208 |
04 z nieparzystokopytnych (np. nosorożce, tapiry) | 311905 | PE | | | 0208 |
05 z syren (np. diugonie, manaty) | 31190600000000 | | | | 0208 |
06 z góralków | 31190700000000 | | | | 0208 |
07 z trąbowców (np. słonie) | 311908 | PB | | | 0208 |
08 z słupozębnych (np. mrównik) | 31190900000000 | | | | 0208 |
09 z mięsożernych | 311910 | CA | | | 0208 |
10 z płetwonogich | 311911 | PN | | | 0208 |
11 z waleni | 311912 | CE | | | 0208 |
12 z gryzoni | 311913 | RO | | | 0208 |
13 z naczelnych (np. małpy i lemury) | 31191400000000 | | | | 0208 |
14 z łuskowców (np. pangolin) | 31191500000000 | | | | 0208 |
15 ze szczerbaków (np. pancernik, leniwiec, mrówkojad) | 31191600000000 | | | | 0208 |
16 z nietoperzy | 31191700000000 | | | | 0208 |
17 z owadożernych (np. ryjówki, krety, jeże) | 31191800000000 | | | | 0208 |
18 ze skóroskrzydłych (np. lotokot) | 31191900000000 | | | | 0208 |
19 z torbaczy (np. kangury, koala, oposy, wilk workowaty) | 31192000000000 | | | | 0208 |
20 ze stekowców (np. kolczatka, dziobak) | 31192100000000 | | | | 0208 |
21 z wielbłądowatych | 311922 | CM | | | 0208 |
22 pozostałe | 31199900000000 | | | | 0208 |
02 Produkty mięsne i pozostałe produkty pochodzenia zwierzęcego przeznaczone do spożycia przez ludzi | | | | | |
01 surowe mięso wieprzowe wędzone lub zakonserwowane w inny sposób | | | | | |
01 krótko dojrzewające (poniżej 9 miesięcy) | 311701 | M5 | | | 0210 |
02 długo dojrzewające (9 miesięcy i dłużej) | 311711 | M5 | | | 0210 |
02 pozostałe surowe mięso konserwowane (wędzone lub zakonserwowane w inny sposób) | 311705 | M6 | A | | 0210 |
03 żołądki, pęcherze i jelita, oczyszczone, solone, suszone lub parzone | | | | | |
01 wołowe | 31171502000000 | | | | 0504 |
02 wieprzowe | 31171503000000 | | | | 0504 |
03 owcze | 31171504000000 | | | | 0504 |
04 kozie | 31171505000000 | | | | 0504 |
05 z pozostałych gatunków zwierząt | 31171509000000 | | | | 0504 |
04 pozostałe produkty pochodzenia zwierzęcego suszone, solone, marynowane, wędzone lub zakonserwowane w inny sposób | 311706 | M6 | | | 0210, 1601 |
05 produkty mięsne zakonserwowane sterylizowane (z warzywami lub bez), Fo ł 3 | | | | | |
01 wołowina peklowana | 31150701000000 | | | | 1602, 1601 |
02 pozostałe produkty pochodzenia zwierzęcego zawierające jedynie mięso wołowe lub cielęce | 31150702000000 | | | | 1602, 1601 |
03 szynka (wieprzowa) | 31150703000000 | | | | 1602, 1601 |
04 łopatka wieprzowa | 31150704000000 | | | | 1602, 1601 |
05 pasztety wyłącznie z mięsa wieprzowego | 31150705000000 | | | | 1602, 1601 |
06 pasztety z mięsa wieprzowego i mięsa wołowego lub cielęcego | 31150706000000 | | | | 1602, 1601 |
07 pasztety z mięsa wieprzowego i mięsa drobiowego | 31150707000000 | | | | 1602, 1601 |
08 pasztety z mięsa wieprzowego i mięsa króliczego | 31150708000000 | | | | 1602, 1601 |
09 pasztety i paszteciki z mięsem wieprzowym i mięsem zwierząt łownych (dziczyzną) | 31150709000000 | | | | 1602, 1601 |
10 pozostałe pasztety z mięsem wieprzowym | 31150710000000 | | | | 1602, 1601 |
11 pozostałe produkty żywnościowe zawierające mięso wieprzowe | 31150711000000 | | | | 1602, 1601 2005 |
12 wątroby stłuszczone (drobiowe) | 31150712000000 | | | | 1602, 1601 |
13 produkty z udziałem mięsa wyłącznie drobiowego | 31150713000000 | | | | 1602, 1601 |
14 pozostałe konserwy zawierające wyłącznie mięso drobiowe | 31150714000000 | | | | 1602, 1601 |
15 produkty pochodzenia zwierzęcego wyłącznie z mięsa króliczego | 31150715000000 | | | | 1602, 1601 |
16 produkty pochodzenia zwierzęcego wyłącznie z dziczyzny | 31150716000000 | | | | 1602, 1601 |
17 pozostałe mięso zakonserwowane Fo ł 3 | 31150799000000 | | | | 1602, 1601 |
06 produkty mięsne o ograniczonym okresie przechowywania pasteryzowane Fo Ł 3 (przynajmniej 70°C w centrum) | | | | | |
01 szynka (wieprzowa) | 31150803000000 | | | | 1602, 1601 |
02 łopatka wieprzowa | 31150804000000 | | | | 1602, 1601 |
03 pozostałe mięso wieprzowe pasteryzowane | 31150811000000 | | | | 1602, 1601 |
04 pasteryzowana wołowina i cielęcina | 31150801000000 | | | | 1602, 1601 |
05 wątroby stłuszczone (drobiowe) | 31150812000000 | | | | 1602, 1601 |
06 pozostałe mięso drobiowe pasteryzowane | 31150814000000 | | | | 1602, 1601 |
07 pozostałe mięso z pozostałych gatunków zwierząt lub z więcej niż jednego gatunku pasteryzowane | 31150899000000 | | | | 1602, 1601 |
07 produkty mięsne o ograniczonym okresie przechowywania niepasteryzowane Fo< 3 (mniej niż 70°C w centrum) | | | | | |
01 mięso wołowe lub cielęce | 31150902000000 | | | | 1602, 1601 |
02 mięso wieprzowe | 31150903000000 | | | | 1602, 1601 |
03 mięso drobiowe | 31150912000000 | | | | 1602, 1601 |
04 pozostałe | 31150999000000 | | | | 1601, 1602 |
08 mięso o ograniczonym okresie przechowywania dojrzewające powyżej 9 miesięcy, aw Ł 0,793 i pH < 6 | | | | | |
01 wyłącznie mięso wieprzowe | 31151003000000 | | | | 1601, 1602 |
02 mięso wieprzowe wraz z innym mięsem | 31151099000000 | | | | 1601, 1602 |
09 produkty żywnościowe i pozostałe produkty garmażeryjne, gotowane lub parzone i chłodzone | | | | | |
01 poddane obróbce cieplnej (co najmniej 70°C w centrum) | 311801 | M7 | | | 1601, 1602, 1902, 2104 |
02 poddane obróbce cieplnej (poniżej 70°C w centrum) | 311802 | M7 | | | 1602, 1902, 2104 |
10 ekstrakty z mięsa | 31151200000000 | | | | 1603 |
11 wytapiane tłuszcze zwierzęce (włącznie z kośćmi) | | | | | |
01 tłuszcz jadalny (wołowy, owczy, kozi) | 31160201000000 | | | | 1502, 1503 |
02 tłuszcz rafinowany (wołowy, owczy, kozi) | 31160202000000 | | | | 1502, 1503 |
03 smalec jadalny (wieprzowy) | 31160101000000 | | | | 1501 |
04 smalec rafinowany (wieprzowy) | 31160102000000 | | | | 1501 |
05 pozostałe jadalne tłuszcze zwierzęce | 31169901000000 | | | | 1503, 1504, 1506 |
06 pozostałe rafinowane tłuszcze zwierzęce (np. koński) | 31169902000000 | | | | 1503, 1504, 1505, 1506 |
12 przetworzone białko zwierzęce | | | | | |
01 słonina w proszku | 31151301000000 | | | | 0210 |
02 mączka mięsna i mączka kostna, suszona krew i mączka z krwi | 31151302000000 | | | | 0210, 2301, 0511, 0506 |
03 skwarki | 31151303000000 | | | | 2301 |
03 Mleko płynne | | | | | |
01 mleko surowe przeznaczone do bezpośredniego spożycia | 330101 | LM | | | 0401 |
02 mleko surowe przeznaczone dla przemysłu mleczarskiego | 310102 | LM | | | 0401 |
03 mleko termizowane | 330103 | LM | | | 0401 |
04 mleko poddane obróbce cieplnej | | | | | |
01 mleko pasteryzowane | 33010401 | LM | | | 0401 |
02 mleko o przedłużonym terminie ważności UHT | 33010410 | LM | | | 0401 |
03 mleko sterylizowane | 33010411 | LM | | | 0401 |
05 mleko płynne nieprzeznaczone do spożycia przez ludzi lub wyłącznie do bezpośredniego spożycia przez zwierzęta | | | | | |
01 siara | 33010901 | LM | | | 2309 |
02 pozostałe mleko płynne | 33010999 | LM | | | 0401 |
04 Przetwory mleczne | | | | | |
01 przetwory mleczne z mleka poddanego obróbce cieplnej (przeznaczone do spożycia przez ludzi) | | | | | |
01 śmietanka i śmietana, masło, przetwory smakowe, o konsystencji żelu (desery mleczne), mrożone (lody mleczne) i mleko fermentowane (jogurt, kefir i pozostałe mleko fermentowane) | 330301 | L1 | | | 0403, 0405, 2105, 1901 |
02 pozostałe płynne przetwory | | | | | |
01 serwatka | 33030301 | LM | | | 0404 |
02 maślanka | 33031401 | LM | | | 0403 |
03 mleko zagęszczone | 33010412 | LM | | | 0402 |
03 przetwory mleczne w proszku | 330302 | L2 | | | 1702, 3501 3502, 3504 |
04 sery | | | | | 0402 |
01 ser świeży (twarogi i twarożki) | 33040101 | LM | | | 0406 |
02 ser miękki | 33040201 | LM | | | 0406 |
03 ser twardy | 33040301 | LM | | | 0406 |
04 ser długo dojrzewający | 330404 | LM | | | 0406 |
05 ser przetworzony (np. topiony) | 330405 | LM | | | 0406 |
05 przetwory mleczne przeznaczone do smarowania | 33040600000000 | | | | 0405 |
02 przetwory zawierające mleko surowe (przeznaczone do spożycia przez ludzi) | | | | | |
01 śmietanka i śmietana, masło, przetwory smakowe, o konsystencji żelu (desery mleczne), mrożone (lody mleczne) i mleko fermentowane (jogurt, kefir i pozostałe mleko fermentowane) | 330201 | L1 | | | 0403, 2105, 1901 |
02 pozostałe płynne przetwory | | | | | |
01 serwatka | 33030302 | LM | | | 0404 |
02 maślanka | 33031402 | LM | | | 0403 |
03 sery | | | | | |
01 ser świeży (twarogi i twarożki) | 33041101 | LM | | | 0406 |
02 ser miękki | 33041201 | LM | | | 0406 |
03 ser twardy | 33041301 | LM | | | 0406 |
04 ser długo dojrzewający | 330414 | LM | | | 0406 |
04 przetwory mleczne przeznaczone do smarowania | 33041600000000 | | | | 0405 |
03 pozostałe przetwory mleczne (przeznaczone do spożycia przez ludzi) | | | | | |
01 ser ricotta | 33090100000000 | | | | 0406, 2106 |
02 płatki mleczne | 33090200000000 | | | | 0404, 1901 2106 |
03 pozostałe przetwory | 33099900000000 | | | | 0404, 1901, 2106, 3504, |
04 przetwory zawierające mleko nieprzeznaczone do spożycia przez ludzi, w tym środki żywienia zwierząt | | | | | 1702 |
01 płynne | | | | | |
01 płynna serwatka | 33100101000000 | | | | 0404 |
02 płynna maślanka | 33100102000000 | | | | 0403 |
03 pozostałe płynne przetwory | 33100199000000 | | | | 0401 |
02 przetwory w proszku | 331002 | L2 | | | 3501, 3502, 3504, 2309, 1702, 0402 |
05 Produkty rybne przeznaczone do spożycia przez ludzi | | | | | |
01 ryby, wątroby, ikra i mlecz | | | | | |
01 ryby żywe przeznaczone do natychmiastowego spożycia przez ludzi | | | | | |
01 wrażliwe gatunki ryb, ISA, VIS, IHN, SEC | 320111 | PI | Y | | 0301 |
02 pozostałe gatunki ryb | 320199 | PI | N | | 0301 |
02 ryby całe lub patroszone, z głowami lub bez, świeże, chłodzone lub mrożone | | | | | |
01 chłodzone | 320121 | PI | | | 0302 |
02 mrożone | 320131 | PI | | | 0303 |
03 filety rybne, kawałki lub mięso mielone ze świeżych, chłodzonych lub mrożonych ryb | | | | | |
01 chłodzone | 320122 | PI | | | 0304 |
02 mrożone | 320132 | PI | | | 0304 |
04 filety rybne, surowe, panierowane lub w sosie i mrożone | 320135 | PI | | | 1604 |
05 ryby lub filety rybne suszone, solone lub nie | 320140 | PI | | | 0305 |
06 ryby i filety rybne niesuszone, solone lub w solance | 320150 | PI | | | 0305 |
07 ryby i filety rybne wędzone | 320160 | PI | | | 0305 |
08 konserwy rybne (Fo ł 3) | 320180 | PI | | | 1604 |
09 wątroby, ikra, mlecz | | | | | |
01 świeże lub chłodzone | 320221 | PI | | | 0302 |
02 mrożone | 320231 | PI | | | 0303 |
03 suszone, wędzone lub niewędzone | 320240 | PI | | | 0305 |
04 solone albo w solance, wędzone lub nie | 320250 | PI | | | 0305 |
05 kawior (w szczelnych pojemnikach) | 32029500000000 | | | | 1604 |
06 substytuty kawioru (w szczelnych pojemnikach) | 32029600000000 | | | | 1604 |
07 pozostałe przetworzone lub częściowo przetworzone ryby, wątróbki, ikra i mlecz | 320297 | PI | | | 1604 |
02 skorupiaki | | | | | |
01 skorupiaki żywe przeznaczone do natychmiastowego spożycia przez ludzi | | | | | |
01 wrażliwe gatunki skorupiaków | 32101100000000 | | | | 0306 |
02 niewrażliwe gatunki skorupiaków | 321012 | CR | N | | 0306 |
02 skorupiaki surowe, całe lub w kawałkach | | | | | |
01 chłodzone | 321021 | CR | | | 0306 |
02 mrożone | 321031 | CR | | | 0306 |
03 skorupiaki gotowane, w skorupach | | | | | |
01 chłodzone | 321023 | CR | | | 0306 |
02 mrożone | 321033 | CR | | | 0306 |
04 skorupiaki gotowane, bez skorup | | | | | |
01 chłodzone | 321024 | CR | | | 1605 |
02 mrożone | 321034 | CR | | | 1605 |
05 skorupiaki w opakowaniach hermetycznych | 321080 | CR | | | 1605 |
03 mięczaki | | | | | |
01 mięczaki żywe przeznaczone do natychmiastowego spożycia przez ludzi | | | | | |
01 wrażliwe gatunki mięczaków, ostrygi płaskie (z gatunku ostreae), marteilia refringens | 322011 | MO | Y | | 0307 |
02 niewrażliwe gatunki mięczaków | 322012 | MO | N | | 0307 |
02 mięczaki surowe, całe | | | | | |
01 chłodzone | 322021 | MO | | | 0307 |
02 mrożone | 322031 | MO | | | 0307 |
03 mięczaki surowe, bez skorup | | | | | |
01 chłodzone | 322022 | MO | | | 0307 |
02 mrożone | 322032 | MO | | | 0307 |
04 mięczaki gotowane, w skorupach | | | | | |
01 chłodzone | 322023 | MO | | | 1605 |
02 mrożone | 322033 | MO | | | 1605 |
05 mięczaki gotowane bez skorup | | | | | |
01 chłodzone | 322024 | MO | | | 1605 |
02 mrożone | 322034 | MO | | | 1605 |
06 mięczaki suszone, wędzone lub nie | 322040 | MO | | | 0307 |
07 mięczaki solone lub marynowane, wędzone lub nie | 322050 | MO | | | 0307, 1605 |
08 mięczaki w opakowaniach hermetycznych | 322080 | MO | | | 1605 |
04 pozostałe wodne bezkręgowce | | | | | |
01 żywe przeznaczone do natychmiastowego spożycia przez ludzi | 323011 | AQ | | | 0307 |
02 surowe całe lub w kawałkach | | | | | |
01 chłodzone | 323021 | AQ | | | 0307 |
02 mrożone | 323031 | AQ | | | 0307 |
03 suszone, wędzone lub niewędzone | 323040 | AQ | | | 0307 |
04 solone, marynowane, wędzone lub nie | 323050 | AQ | | | 0307, 1605 |
05 konserwowane Fo ł 3 | 323080 | AQ | | | 1605 |
05 pozostałe produkty rybne | | | | | |
01 mączka, granulat przeznaczony do spożycia przez ludzi | | | | | |
01 z ryb | 32017000000000 | | | | 0305 |
02 ze skorupiaków | 32107000000000 | | | | 0306 |
03 z mięczaków i pozostałych wodnych bezkręgowców | 32407000000000 | | | | 0307 |
02 białko z ryb w formie żelu (Surimi) | | | | | |
01 chłodzone | 32019200000000 | | | | 1604 |
02 mrożone | 32019300000000 | | | | 1604 |
03 gotowane lub wstępnie gotowane produkty przeznaczone do spożycia | | | | | |
01 z ryb, chłodzone | 320126 | PI | | | 1604, 1902 |
02 z ryb, mrożone | 320136 | PI | | | 1604, 1902 |
03 ze skorupiaków, chłodzone | 321026 | CR | | | 1605, 1902 |
04 ze skorupiaków, mrożone | 321036 | CR | | | 1605, 1902 |
05 z mięczaków, chłodzone | 322026 | MO | | | 1605, 1902 |
06 z mięczaków, mrożone | 322036 | MO | | | 1605, 1902 |
07 mieszane, chłodzone | 32402600000000 | | | | 1604, 1605, 1902 |
08 mieszane, mrożone | 32403600000000 | | | | 1604, 1605, 1902 |
04 ekstrakty i soki | | | | | |
01 z ryb, łącznie z tranem | 32019400000000 | | | | 1504, 1603, 2104 |
02 ze skorupiaków | 32109400000000 | | | | 1603, 2104 |
03 z mięczaków | 32209400000000 | | | | 1603, 2104 |
04 z pozostałych wodnych bezkręgowców | 32309400000000 | | | | 1603, 2104 |
06 Jaja przeznaczone do spożycia, produkty jajeczne, produkty pszczele | | | | | |
01 jaja przeznaczone do spożycia | | | | | |
01 kurze | 34010100000000 | | | | 0407 |
02 pozostałych gatunków | 34010900000000 | | | | 0407 |
02 produkty z jaj poddanych obróbce termicznej | | | | | |
01 w formie płynnej, zagęszczone lub mrożone | 34020100000000 | | | | 0408 |
02 wysuszone | 34020200000000 | | | | 0408, 3502 |
03 koagulowane | 34020300000000 | | | | 0408, 3502 |
04 krystalizowane | 34020400000000 | | | | 0408, 3502 |
03 produkty z jaj niepoddane obróbce termicznej | 34030100000000 | | | | 0408, 3502 |
04 produkty pszczele8) | | | | | |
01 przeznaczone do spożycia przez ludzi | 390401 | HO | | | 0409, 0410 |
02 przeznaczone do użycia wyłącznie w hodowli pszczół | 390402 | HO | | | 0511, 0409, 1521, 0410, 9602 |
03 przeznaczone do przemysłowego wykorzystania | 390403 | HO | | | 0511, 1521, 0410 |
07 Ślimaki, żaby oraz żabie udka - przeznaczone do spożycia przez ludzi | | | | | |
01 ślimaki | | | | | |
01 żywe | 39220101000000 | | | | 0307 |
02 chłodzone lub mrożone | 39220102000000 | | | | 0307 |
03 konserwowane (poddane obróbce cieplnej Fo ł 3) | 39220103000000 | | | | 1605 |
02 pozostałe ślimaki lądowe | | | | | |
01 żywe | 39229901000000 | | | | 0307 |
02 chłodzone lub mrożone | 39229902000000 | | | | 0307 |
03 konserwowane (poddane obróbce cieplnej Fo ł 3) | 39229903000000 | | | | 1605 |
03 żaby i żabie udka | | | | | |
01 żaby żywe | 39210100000000 | | | | 0106 |
02 chłodzone lub mrożone | 39210200000000 | | | | 0208 |
03 konserwowane (poddane obróbce cieplnej Fo ł 3) | 39210300000000 | | | | 1602 |
08 Skóry ze zwierząt kopytnych, wełna, włosie zwierząt, włosie końskie, szczecina, pióra, puch lub części piór - trofea myśliwskie | | | | | |
01 surowe skóry | | | | | |
01 surowe skóry bydlęce | 43010100000000 | | | | 4101 |
02 surowe skóry owcze | 43010200000000 | | | | 4102 |
03 surowe skóry kozie | 43010300000000 | | | | 4103 |
04 surowe skóry świńskie | 43010400000000 | | | | 4103 |
05 surowe skóry ze zwierząt jednokopytnych | 43010500000000 | | | | 4101 |
06 surowe skóry z pozostałych zwierząt kopytnych | 43010900000000 | | | | 4103 |
07 pozostałe surowe skóry i skórki (ptasie, nielotów, rybie, futerkowe) | 43011900000000 | | | | 4103, 4301 |
02 skóry i skórki poddane obróbce6) | | | | | |
01 skóry bydlęce | 43020100000000 | | | | 4101 |
02 skóry owcze | 43020200000000 | | | | 4102 |
03 skóry kozie | 43020300000000 | | | | 4103 |
04 skóry świńskie | 43020400000000 | | | | 4103 |
05 skóry ze zwierząt jednokopytnych | 43020500000000 | | | | 4101 |
06 skóry z pozostałych zwierząt kopytnych | 43020900000000 | | | | 4103 |
03 wełna, włosie, końskie włosie, szczecina | | | | | |
01 nieprzetworzone7) | 440101 | H1 | | | 0502, 0503, 5101, 5102, 5103 |
04 pióra, puch lub części piór | | | | | |
01 nieprzetworzone7) | 45010000000000 | | | | 0505 |
02 barwione, poddane obróbce cieplnej, gotowane lub przetworzone8) | 45020000000000 | | | | 0505, 6701 |
05 trofea myśliwskie | | | | | |
01 nieprzetworzone | 46010000000000 | | | | 0506, 0507, 4103, 9705 |
02 przetworzone9) | 46020000000000 | | | | 0506, 0507, 4103 |
09 Kości, rogi, kopyta i odpadki tych produktów inne niż mączki; żelatyna, surowiec przeznaczony do produkcji żelatyny oraz podobne produkty | | | | | |
01 kości, rogi, kopyta i pozostałe wytwory naskórka i tkanki kostnej przeznaczone do spożycia przez ludzi lub zwierzęta | | | | | |
01 z bydła | 48010100000000 | | | | 0506, 0507 |
02 z owiec i kóz | 48010200000000 | | | | 0506, 0507 |
03 ze świń | 48010300000000 | | | | 0506, 0507 |
04 z pozostałych gatunków zwierząt (łącznie z rybami) | 48010900000000 | | | | 0410, 0506, 0507, 0508 |
02 produkty zawierające kości, rogi, kopyta i pozostałe wytwory naskórka i tkanki kostnej przeznaczone do spożycia przez ludzi lub zwierzęta | | | | | |
01 żelatyna przeznaczona do użytku w przemyśle spożywczym | 48011100000000 | | | | 3503 |
02 pozostałe produkty łącznie z kolagenem, białkami hydrolizowanymi i fosforanem diwapnia | 48011900000000 | | | | 3504, 2835 |
03 kości, rogi, kopyta i produkty z nich wytworzone, przeznaczone do celów technicznych10) | | | | | |
01 żelatyny do celów technicznych | 48012100000000 | | | | 3503 |
02 pozostałe produkty łącznie z kolagenem, białkami hydrolizowanymi i fosforanem diwapnia | 48012900000000 | | | | 3504 |
10 Krew, produkty z krwi, płyn owodniowy przeznaczone dla przemysłu farmaceutycznego, do użytku technicznego, inne niż te w artykułach żywnościowych lub przeznaczone do pozostałych celów. Czynniki patogenne | | | | | |
01 krew oraz produkty z krwi koniowatych | | | | | |
01 przeznaczone do użytku w przemyśle farmaceutycznym | 490101 | BL | | | 3002 |
02 przeznaczone do użytku technicznego w pozostałych gałęziach przemysłu | 490102 | BL | | | 0511, 3002 |
02 krew i produkty z krwi pozostałych gatunków innych niż koniowate | | | | | |
01 przeznaczone do użytku w przemyśle farmaceutycznym | 490103 | BL | | | 3002 |
02 przeznaczone do użytku technicznego w pozostałych gałęziach przemysłu | 490104 | BL | | | 0511, 3002 |
03 czynniki patogenne | 49020000000000 | | | | 3002 |
11 Pozostałe odpady pochodzenia zwierzęcego: nieprzetworzone materiały wysokiego ryzyka; materiały niskiego ryzyka przeznaczone dla przemysłu farmaceutycznego, do celów technicznych oraz do produkcji środków żywnościowych | | | | | |
01 nieprzetworzone materiały wysokiego ryzyka | | | | | |
01 martwe zwierzęta, martwe płody, łożyska | 48021001000000 | | | | 0511 |
02 martwe zwierzęta padłe w czasie transportu | 48021002000000 | | | | 0511 |
03 pozostałe martwe zwierzęta, łącznie ze ścinkami skór | 48021099000000 | | | | 0511 |
04 zwierzęta zabite profilaktycznie w ramach zwalczania chorób | 48022001000000 | | | | 0511 |
05 odpady poubojowe ze zmianami wskazującymi na chorobę zakaźną | 48022002000000 | | | | 0511 |
06 części zabitych zwierząt, które nie podlegają badaniu poubojowemu (z wyjątkiem: skór, rogów, kopyt, wełny, piór, krwi) | 48023001000000 | | | | 0511 |
07 mięso, ryby, produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego o niewłaściwej jakości zdrowotnej | 48023002000000 | | | | 0511 |
08 produkty mięsne i rybne importowane z krajów trzecich niespełniające wymogów Unii Europejskiej | 48023003000000 | | | | 0511 |
09 odpady zwierzęce, mleko oraz produkty zawierające pozostałości | 48023004000000 | | | | 0401, 0402, 0511 |
10 ryby ze zmianami wskazującymi na chorobę zakaźną | 48023005000000 | | | | 0511 |
02 materiały niskiego ryzyka przeznaczone dla celów farmaceutycznych, inne niż krew, produkty z krwi czy płyn owodniowy | | | | | |
01 podroby ze świeżych ryb | 50010601000000 | | | | 0510, 3001 |
02 serca | 50010102 | AN | | | 0206, 0207, 3001 |
03 jelita | 50010103 | AN | | | 0504, 3001 |
04 trzustki | 50010104 | AN | | | 0510, 3001 |
05 śledziony | 50010105 | AN | | | 0510, 3001 |
06 gruczoły nadnercza | 50010106 | AN | | | 0510, 3001 |
07 migdałki | 50010107 | AN | | | 0510, 3001 |
08 genitalia | 50010108 | AN | | | 0510, 3001 |
09 tarczyce | 50010109 | AN | | | 0510, 3001 |
10 mózgi, gruczoły przysadkowe | 50010410 | AN | | | 0510, 3001 |
11 maź stawowa | 50011011 | AN | | | 0510, 3001 |
12 żółć | 50010112 | AN | | | 0510, 3001 |
13 śluzówki jelit lub soki jelitowe | 50011013 | AN | | | 0510, 3001 |
14 pozostałe tkanki limfoidalne | 50011014 | AN | | | 0510, 3001 |
15 pozostałe, łącznie z mlekiem | 50011099 | AN | | | 0401, 0402, 0510, 3001 |
03 materiały niskiego ryzyka przeznaczone do wyrobów technicznych, z wyjątkiem krwi, produktów z krwi oraz płynu owodniowego | | | | | |
01 pochodzenia bydlęcego | 50020100000000 | | | | 0511 |
02 z nieparzystokopytnych | 50020200000000 | | | | 0511 |
03 pochodzące z owiec lub kóz | 50020300000000 | | | | 0511 |
04 pochodzenia wieprzowego | 50020400000000 | | | | 0511 |
05 z drobiu | 50020500000000 | | | | 0511 |
06 z ryb | 50020600000000 | | | | 0511 |
07 pozyskane z pozostałych gatunków zwierząt | 50029900000000 | | | | 0511, 0510 |
04 materiały niskiego ryzyka przeznaczone do produkcji środków żywienia zwierząt | | | | | |
01 odpady zwierzęce z produkcji świeżego mięsa | 5003 | AN | | | 0511 |
02 pochodzące ze zwierząt wodnych | | | | | |
01 ryby złowione do produkcji mączki | 50030615000000 | | | | 0301, 0511 |
02 odpady i wnętrzności ze świeżych ryb | 50030601000000 | | | | 0511 |
05 topione tłuszcze i oleje przeznaczone do użytku technicznego, farmaceutycznego lub produkcji środków żywienia zwierząt | 50040000000000 | | | | 1501, 1502, 1503, 1504, 1505, 1506, 1516, 1517, 1518, 1522 |
12 Przetworzone białka pochodzenia zwierzęcego przeznaczone lub nie do produkcji środków żywienia zwierząt (mączki i skwarki) - środki żywienia zwierząt domowych | | | | | |
01 przetworzone białko ssaków11) | | | | | |
01 mączka mięsno-kostna | 47010101000000 | | | | 2301, 2309 |
02 mączka z krwi | 47010103000000 | | | | 0511 |
03 mączka kostna | 47010104000000 | | | | 0506 |
04 mączka z rogów | 47010105000000 | | | | 0507 |
05 mączka z kopyt | 47010106000000 | | | | 0507 |
06 suszone skwarki | 47010108000000 | | | | 2301 |
07 mieszanki tych mączek | 47010199000000 | | | | 2309 |
02 przetworzone białko ssaków nieprzeznaczone do produkcji środków żywnościowych | | | | | |
01 mączka mięsno-kostna | 47010301 | D4 | | | 2301, 2309 |
02 mączka z krwi | 47010303 | D4 | | | 0511 |
03 mączka kostna | 47010304 | D4 | | | 0506 |
04 mączka z rogów | 47010305 | D4 | | | 0507 |
05 mączka z kopyt | 47010306 | D4 | | | 0507 |
06 suszone skwarki | 47010308 | D4 | | | 2301 |
07 mieszanki tych mączek | 47010399 | D4 | | | 2309 |
03 przetworzone białko pochodzenia zwierzęcego niepochodzące od ssaków, przeznaczone do produkcji środków żywienia zwierząt | | | | | |
01 mączka rybna | 47010102000000 | | | | 2301 |
02 mączka mięsno-kostna z odpadów drobiowych | 47010109000000 | | | | 2301, 2309 |
03 mączka z piór | 47010107000000 | | | | 0505 |
04 mieszanki tych i pozostałych mączek, łącznie z produktami jajecznymi | 47010499000000 | | | | 0408, 2309 |
04 środki żywienia zwierząt domowych | | | | | |
01 karma mrożona, niepoddana obróbce cieplnej | 47010201000000 | | | | 2309 |
02 karma konserwowana (poddana obróbce cieplnej Fo ł 3) | 47010202000000 | | | | 2309 |
03 karma półwilgotna | 47010203000000 | | | | 2309 |
04 karma sucha | 47010204000000 | | | | 2309 |
05 karma z przetworzonych skór | 47010205000000 | | | | 2309 |
05 przetworzone białko ssaków przeznaczone do produkcji środków żywienia zwierząt, inne niż w poz. 12.01 | | | | | |
01 mączka mięsno-kostna | 47010501000000 | | | | 2301, 2309 |
02 mączka z krwi | 47010503000000 | | | | 0511 |
03 mączka kostna | 47010504000000 | | | | 0506 |
04 suszone skwarki | 47010508000000 | | | | 2301 |
05 mieszanki tych mączek | 47010599000000 | | | | 2309 |
13 Nawozy | | | | | |
01 produkty przetworzone zawierające nawóz | 48150100000000 | | | | 3101 |
02 nawozy nieprzetworzone | | | | | |
01 drobiowe | 48150201000000 | | | | 0511, 3101 |
02 pochodzące od koniowatych | 48150202000000 | | | | 0511, 3101 |
03 pochodzące od pozostałych gatunków | 48150209000000 | | | | 0511, 3101 |
14 Towary roślinne pozostałe | | | | | |
01 słoma | | | | | 1213 |
02 siano | | | | | 1214 |
_________ 1) Towarom podlegającym weterynaryjnej kontroli granicznej wymienionym w tabeli I odpowiadają kody ANIMO podane w kolumnie 1. Kody ANIMO są uzupełniane w szczególnych przypadkach o dodatkowe kody kwalifikacyjne zamieszczone w kolumnach 2 i 3. Kody te zamieszczone są w tabelach II oraz III i odpowiadają grupom zwierząt, gatunkom i typom produktów oraz/lub miejscu przeznaczenia towarów. 2) Czterocyfrowa pozycja PCN została ustalona na podstawie rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 17 grudnia 2002 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 226, poz. 1885 oraz z 2003 r. Nr 12, poz. 124, Nr 53, poz. 469, Nr 108, poz. 1010, Nr 122, poz. 1145, Nr 124, poz. 1155 i 1156, Nr 129, poz. 1178 i Nr 156, poz. 1518). 3) Zwierzętom może być przypisana pozycja PCN 9508, jeżeli są zwierzętami cyrkowymi lub uczestniczą w menażeriach lub wędrownych pokazach. 4) Wykaz obejmuje tusze, mięso w elementach mniejszych niż 100 g, mięso mielone, mięso mechanicznie odkostnione i jadalne surowe tłuszcze. 5) Wykaz obejmuje: tuszki całkowicie patroszone, tuszki częściowo patroszone, części tuszek, mięso bez kości, preparaty mięsne, mięso mechanicznie odkostnione, żołądki mięśniowe, wątroby, także stłuszczone oraz pozostałe podroby. 6) Z wyłączeniem skór surowych, które zostały poddane całkowitemu procesowi garbowania, "wet blue", skór gołych poddanych kąpieli piklującej, "skór poddanych obróbce wapnem" (w zalewie o pH od 12 do 13, przez co najmniej 8 godzin). 7) Nieprzetworzona wełna owcza i szczecina świńska oznaczają wełnę owczą i szczecinę świńską, które nie przeszły fabrycznego prania, nie zostały pozyskane przez garbowanie, ani poddane innym rodzajom obróbki zapewniających zniszczenie czynników patogennych. 8) Z wyłączeniem piór dekoracyjnych oraz piór, które stanowią przedmiot handlu lub importu na terytorium Unii Europejskiej w formie partii towarów przesyłanych prywatnym odbiorcom indywidualnym w celach nieprzemysłowych. 9) Z wyłączeniem trofeów łowieckich ze zwierząt kopytnych i ptaków poddanych całkowitemu wypchaniu, zapewniającemu ich zakonserwowanie w temperaturze pokojowej i gatunków innych niż zwierzęta kopytne i ptaki. 10) Wyłącznie produkty, które mają styczność z produktami przeznaczonymi do spożycia przez ludzi i zwierzęta. 11) Parametry przetworzenia zgodnie z załącznikiem V, rozdział III rozporządzenia Parlamentu Europejskiej i Rady Unii Europejskiej Nr 1774/2002 z dnia 3 października 2002 r. określającym przepisy zdrowotne dotyczące odpadów zwierzęcych nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi (O.J. L 273).
DODATKOWE KODY KWALIFIKACYJNE ODPOWIADAJĄCE GRUPOM ZWIERZĄT, GATUNKOM I TYPOM PRODUKTÓW
TABELA II
Dodatkowe kody kwalifikacyjne | Nazwa towaru |
1 | 2 | 3 | 4 |
AN | A | 0100 | Bydło rogate |
| A | 0200 | Jednokopytne |
| A | 0300 | Trzoda chlewna |
| A | 0400 | Owce |
| A | 0500 | Kozy |
| | 0600 | Drób |
| A | 9900 | Pozostałe |
AQ | N | 9100 | Osłonice, żachwy (Ascidiacea) |
| N | 9210 | Jeżowce (Echinoidae) |
| N | 9999 | Pozostałe bezkręgowce wodne |
BI | | 0101 | Wróblowate Passeriformes (np. jaskółki, kruki, kanarki) |
| | 0201 | Dzięciołowate Piciformes (np. dzięcioły, tukany) |
| | 0301 | Kraskowate Coraciiformes (np. zimorodki, dzioborożce, żołny) |
| | 0401 | Trogonowate Trogoniformes (np. trogony, piliki,) |
| | 0501 | Czepigowate Coliiformes |
| | 0601 | Jerzykowate Apodiformes (np. jerzyki, kolibry) |
| | 0701 | Kozodojowate Caprimulgiformes (np. lelki) |
| | 0801 | Sowowate Strigiformes (np. sowy) |
| | 0901 | Kukułkowate Cuculiformes (np. kukułki) |
| | 1001 | Papugowate Psittaciformes (np. papugi, papużki faliste) |
| | 1101 | Gołębiowate Columbiformes |
| | 1201 | Żurawiowate Gruiformes (np. żurawie) |
| | 1301 | Siewkowate Charadriiformes (np. mewy, alki, sieweczka) |
| | 1401 | Grzebiące Galliformes (inne niż drób, np. paw) |
| | 1501 | Drapieżne Falconiformes (np. orły, sokoły, sępy) |
| | 1601 | Blaszkodziobe Anseriformes (inne niż kaczka lub gęś, np. łabędź) |
| | 1701 | Brodzące Ciconiiformes (np. czaple, bociany, flamingi) |
| | 1801 | Pełnopłetwe Pelicaniformes (np. pelikany, kormorany) |
| | 1901 | Rurkonose Procellariiformes (np. albatrosy, burzyki) |
| | 2001 | Perkozowate Podicipediformes (np. perkozy) |
| | 2101 | Nurowate Gaviiformes (np. nur) |
| | 2201 | Kopetony Tinamiformes (np. kopetona) |
| | 2301 | Apterygiformes (np. kiwi) |
| | 2401 | Strusie australijskie Casuariformes (np. kazuary) |
| | 2501 | Strusie amerykańskie Rheiformes (np. nandu) |
| | 2601 | Strusie afrykańskie Struthioniformes (np. struś afrykański) |
| | 2701 | Sphenisciformes (np. pingwiny) |
BL | | 0100 | Świeża krew (niepreparowana) |
| | 0150 | Krew (w pełni preparowana) |
| | 0200 | Surowica (niepreparowana) |
| | 0250 | Surowica (w pełni preparowana) |
| | 0300 | Przecier ziarnisty |
| | 0400 | Płyn owodniowy (niepreparowany) |
| | 0450 | Płyn owodniowy (w pełni preparowany) |
| | 0500 | Produkty z krwi |
| | 0600 | Produkty do diagnostyki in vitro |
| | 0700 | Odczynniki laboratoryjne zawierające produkty z krwi |
| | 9900 | Pozostałe produkty |
CA | | 0100 | Koty |
| | 0200 | Psy |
| | 0300 | Hieny Hyenidae (np. hieny) |
| | 0400 | Łaszowate Viverridae (np. mangusta, cyweta) |
| | 0500 | Łasicowate Mustelidae (np. norka, kuna, borsuk) |
| | 0600 | Szopowate Procyonidae (np. szop pracz) |
| | 0700 | Niedźwiedzie Ursidae (np. niedźwiedzie) |
CE | | 0100 | Wieloryby |
| | 0102 | Delfiny |
| | 0103 | Pozostałe walenie (Cetacea) |
CM | | 0100 | Baktriany |
| | 0101 | Dromadery |
| | 0102 | Lamy |
| | 0103 | Wigonie |
| | 0104 | Pozostałe wielbłądowate (Camelidae) |
CR | N | 7020 | Pąkle (Balanidae) |
| N | 7110 | Kryl (Euphausidae) |
| N | 7120 | Penaeidae |
| N | 7130 | Palaemonidae |
| N | 7140 | Krewetki z rodzaju Crangon (Crangonidae) |
| N | 7199 | Pozostałe krewetki |
| N | 7200 | Langusty (Palinuridae) |
| N | 7310 | Rak amerykański (Astacidae-Orconectes spp.) |
| N | 7399 | Pozostałe raki (pozostałe Astacidae) |
| N | 7410 | Homary amerykańskie/europejskie (Nephropidae-Homarus spp.) |
| N | 7420 | Homary norweskie (Nephropidae-Nephrops norvegicus) |
| N | 7510 | Kraby jadalne (Cancridae-Cancer spp.) |
| N | 7599 | Pozostałe kraby |
| N | 7900 | Pozostałe skorupiaki |
H1 | | 0100 | Wełna owcza |
| | 0200 | Sierść bydlęca |
| | 0300 | Sierść borsuka |
| | 0400 | Włosie końskie |
| | 0500 | Szczecina świńska |
| | 0600 | Szczecina z dzika |
| | 9900 | Sierść gryzoni i pozostałych zwierząt |
HO | A | 0100 | Miód |
| A | 0200 | Wosk |
| A | 0300 | Mleczko pszczele |
| A | 0400 | Pyłek |
| A | 0500 | Produkty pszczelarskie |
| | 0600 | Kit pszczeli |
| A | 0700 | Pozostałe |
IN | | 0103 | Błonkówki Hymenoptera: (królowa pszczół) |
| | 0203 | Błonkówki Hymenoptera: pszczoły (rój) |
| | 0209 | Pozostałe motyle Lepidoptera (np. motyle, ćmy, gąsienice) |
| | 0303 | Motyle Lepidoptera: larwy jedwabnika (bombyx) |
| | 9903 | Pozostałe błonkówki (np. mrówki, osy) |
L1 | | 0100 | Śmietana |
| | 0200 | Masło |
| | 0300 | Jogurt |
| | 0400 | Pozostałe fermentowane mleko |
| | 0500 | Przetwory smakowe |
| | 0600 | Przetwory mleczne o konsystencji żelu lub zakwaszone mleko lub desery mleczne |
| | 0700 | Lody mleczne |
L2 | | 0100 | Mleko w proszku |
| | 0200 | Mieszanki w proszku z mleka |
| | 0300 | Serwatka w proszku i pochodne |
| | 0400 | Maślanka w proszku i pochodne |
| | 0500 | Kazeiny, kazeiniany i pozostałe frakcje białek |
| | 9900 | Pozostałe przetwory mleczne w proszku |
LA | | 0100 | Króliki |
| | 0200 | Dziki królik |
| | 0300 | Zające |
| | 0400 | Pozostałe gryzonie |
LM | | 0100 | Mleko krowie |
| | 0200 | Mleko bawole |
| | 0300 | Mleko owcze |
| | 0400 | Mleko kozie |
| | 0500 | Mleko wielbłądzie |
| | 0600 | Mleko kobyle |
| | 0700 | Pozostałe |
MI | | 0100 | Całe tusze |
| | 0200 | Półtusze |
| | 0300 | Ćwierćtusze |
M2 | | 0100 | Półtusze pokrojone na maksymalnie trzy części |
| | 0200 | Kawałki |
| | 0300 | Mięso bez kości |
| | 0400 | Mięso w kawałkach mniejszych niż 100 g |
| | 0500 | Mięso mielone |
| | 0600 | Przetwory mięsne |
| | 0700 | Mięso rozebrane mechanicznie |
| | 0800 | Jadalne surowe tłuszcze |
M3 | A | 0100 | Serca |
| A | 0200 | Mięśnie przeponowe |
| A | 0300 | Mięśnie żwacze |
| A | 0400 | Języki |
| A | 0500 | Podroby mielone |
| A | 0600 | Przetwory zawierające podroby |
| A | 0700 | Wątroby |
| A | 0800 | Wątroby w plastrach |
| | 0900 | Grasica |
| A | 1000 | Mózgi i pozostałe tkanki nerwowe (rdzeń kręgowy) |
| A | 1200 | Krew |
| A | 9900 | Pozostałe podroby |
M4 | A | 0100 | Tusze całkowicie patroszone |
| A | 0200 | Tusze częściowo patroszone |
| A | 0300 | Tusze, w których odłożono patroszenie |
| A | 0400 | Kawałki |
| A | 0500 | Bez kości |
| A | 0600 | Przetwory mięsne |
| A | 0700 | Mięso rozebrane mechanicznie |
| A | 0800 | Wątroby |
| | 0900 | Wątroby otłuszczone |
| A | 1000 | Mielce |
| A | 9900 | Pozostałe podroby |
M5 | | 0100 | Szynki bez kości |
| | 0200 | Szynki z kością |
| | 0300 | Łopatki |
| | 0400 | Kiełbasy (łącznie z mieszankami) |
M6 | A | 0100 | Jednokopytne |
| A | 0200 | Bydło rogate |
| | 0300 | Trzoda chlewna |
| A | 0400 | Owce |
| A | 0500 | Kozy |
| A | 0600 | Udomowione dzikie ptactwo |
| A | 0700 | Udomowione dziki |
| A | 0800 | Pozostała udomowiona dziczyzna |
| A | 0900 | Dzikie ptactwo |
| A | 1000 | Dziki |
| A | 1100 | Pozostała dziczyzna |
| A | 1200 | Drób |
| A | 1300 | Króliki |
| A | 1400 | Pozostałe gatunki |
M7 | | 0100 | Gotowane potrawy zawierające mięso |
| | 0200 | Pozostałe gotowane potrawy |
| | 0300 | Kiełbasy |
| | 9900 | Pozostałe gotowane lub parzone produkty mięsne |
MO | Y | 0100 | Ostrygi płaskie (Ostreidae-Ostrea edulis) |
| N | 8110 | Ślimaki morskie (Haliotidae-Haliotis spp.) |
| N | 8120 | Ślimaki morskie (trąbik) (Buccinidae-Buccinum undatum) |
| N | 8130 | Ślimaki morskie (Littorinidae-Littorina spp.) |
| N | 8199 | Pozostałe ślimaki morskie |
| N | 8211 | Wypukłe ostrygi pacyficzne (Ostreidae-Crassostrea gigas) |
| N | 8299 | Pozostałe ostrygi (pozostałe Ostreidae) |
| N | 8311 | Przegrzebki królowej (Pectinidae-Pecten jacobeus) |
| N | 8312 | Przegrzebki zwyczajne, Coquilles Saint Jacques (Pectinidae-Pecten maximus) |
| N | 8319 | Pozostałe przegrzebki z rodzaju Pecten spp. |
| N | 8399 | Pozostałe przegrzebki Pectinidae |
| N | 8410 | Małże z gatunku Mytilus spp. |
| N | 8499 | Pozostałe małże (pozostałe Mytilidae) |
| N | 8510 | Mątwa zwyczajna (Sepiidae-Sepia officinalis) |
| N | 8520 | Mątwa mniejsza (Sepiolidae) |
| N | 8530 | Kałamarnice przybrzeżne - Loligo spp. (Loliginidae) |
| N | 8540 | Kałamarnice Ommastrephes spp. (Ommastrephidae) |
| N | 8550 | Ośmiornice (Octopodidae) |
| N | 8900 | Pozostałe mięczaki |
PB | | 0101 | Słoń afrykański |
| | 0201 | Słoń azjatycki |
PE | | 0101 | Nosorożce Rhinocerotidae |
| | 0201 | Tapiry Tapiridae |
PI | Y | 0400 | Pstrąg (Salmo gairdneri), VHS, IHN |
| Y | 0401 | Karp (Cyprinus carpio), SVC |
| Y | 0402 | Karaś srebrzysty (Carassius auratus), SVC |
| Y | 0403 | Karaś (Carassius carassius), SVC |
| Y | 0404 | Amur biały (Ctenopharyngodon idella), SVC |
| Y | 0405 | Tołpyga biała (Hypophthalmichtys molitrix), SVC |
| Y | 0406 | Hypophthalmichtys nobilis, SVC |
| Y | 0407 | Jaź (Leuciscus idus), SVC |
| Y | 0408 | Lin (Tinca tinca), SVC |
| Y | 0409 | Płoć (Rutilus rutilus), SVC |
| Y | 0410 | Wzdręga (Scardinius erythrophthalmus), SVC |
| Y | 0500 | Pozostałe łososiowate, VHS, IHN |
| Y | 0600 | Łosoś atlantycki (Salmo salar), ISA, VHS, IHN |
| Y | 0700 | Lipień (Thymallus thymallus), VHS |
| Y | 0701 | Sum pospolity (Silurus glanis), SVC |
| Y | 0800 | Sielawa (Coregonus spp.), VHS, IHN |
| Y | 0900 | Szczupak (Esox lucius), VHS, IHN, SVC |
| N | 0999 | Pozostałe ryby słodkowodne |
| N | 1000 | Halibut (Reinhardtius spp.-Hippoglossus spp.) |
| N | 1100 | Gładzica (pleuronectes platessa) |
| N | 1200 | Sola (Solea spp.) |
| Y | 1901 | Skarp (Scophthalmus maximus), VHS |
| N | 1999 | Pozostałe płastugi |
| N | 2000 | Tuńczyk długopłetwy lub albakora (Thunnus alalunga) |
| N | 2100 | Tuńczyk żółtopłetwy (Thunnus albaceres) |
| N | 2200 | Tuńczyk latający lub paskowany bonito (Euthynnus pelamis) |
| N | 2999 | Pozostałe ryby z rodzaju Thunnus i Euthynnus |
| N | 3000 | Śledź (Clupea spp.) |
| N | 3100 | Dorsz (Gadus spp.) |
| N | 3200 | Sardynki, sardynele, szproty (Sardina spp. Sardinella spp.-Sprattus) |
| N | 3300 | Łupacze (Melanogrammus aeglefinus) |
| N | 3400 | Czarniaki (dorsze z czarnym grzbietem) (Pollachius virens) |
| N | 3500 | Makrele (Scomber spp.) |
| N | 3600 | Rekiny (wszystkie gatunki) |
| N | 3700 | Płaszczka (Raja spp.) |
| N | 4000 | Jesiotr (Acipenser spp.) |
| N | 4100 | Węgorz (Anguilla spp.) |
| N | 4200 | Zębacz pasiasty (Anarchichas lupus) |
| N | 4300 | Okoń morski (Dicentrarchus spp.) |
| N | 4400 | Witlinek (Merlangus merlangus) |
| N | 4500 | Witlinek błękitny (Gadus poutassou) |
| N | 4600 | Ling (Molva spp.) |
| N | 4700 | Mintaj i wątłusz (Theragra chalcogramma-Pollachius) |
| N | 4800 | Merlin (Makaira spp.) |
| N | 5000 | Centroscymnus coelolepis |
| N | 5100 | Sardela (Engraulis spp.) |
| N | 5200 | Dentex dentex-Pagallus spp. |
| N | 5300 | Morszczuk (Merluccius spp.) |
| N | 5400 | Leszcz promieniowy (Brama spp.) |
| N | 5500 | Żabnica (Lophius spp.) |
| N | 5600 | Ryby z gatunków 'Orcynopsis unicolor' |
| N | 5700 | Karmazyn (Sebastes spp.) |
| N | 5800 | Ryby z gatunków 'Boreogadus saida' |
| N | 6000 | Łuskopłyń (Lepidopus caudatus-Aphanopus carbo) |
| N | 6100 | Miecznik (Xiphias gladius ) |
| N | 6200 | Ostrobok pospolity (Caranx trachurus-Trachurus) |
| N | 6300 | Ryby jadowite (Dyrektywa 91/493/EWG, art. 5) |
| N | 6900 | Pozostałe ryby |
PN | | 0101 | Foki Phocidae (np. foka zwyczajna) |
| | 0201 | Morsy Odobenidae (np. mors) |
| | 0301 | Uchatki Otaridea (np. uchatka) |
PO | | 0100 | Grzebiące |
| | 0200 | Indyki |
| | 0300 | Perlica dzika |
| | 0400 | Kaczki |
| | 0500 | Gęsi |
| A | 0600 | Przepiórki |
| | 0700 | Gołębie |
| A | 0800 | Bażanty |
| A | 0900 | Kuropatwy |
| | 0950 | Pozostałe drobne dzikie ptactwo |
| A | 1000 | Ptaki nielatające (bezgrzebieniowce) |
RE | | 0100 | Łuskoskóre (np. węże) |
| | 0200 | Łuskoskóre (np. jaszczurki) |
| | 0300 | Krokodyle (np. krokodyle i aligatory) |
| | 0400 | Żółwie Testudines chelonidae (np. żółwie) |
| | 0500 | Pozostałe testudines |
RO | | 0100 | Cavidae (np. świnka morska) |
| | 0200 | Jeżozwierze Hystrichidae (np. jeżozwierz) |
| | 0300 | Myszowate Muridae (np. szczury, myszy) |
| | 0400 | Chomikowate Cricetidae (np. chomik) |
| | 0500 | Bobry Castoridae (np. bóbr) |
| | 0600 | Szynszyle (np. szynszyla) |
| | 0700 | Wiewórkowate Sciuridae (np. wiewiórka, świstak) |
| | 9900 | Pozostałe gryzonie |
RU | | 0101 | Krętorogi |
| | 0105 | Pozostałe krętorogie |
| | 0201 | Antylopy |
| | 0205 | Renifery, karibu |
| | 0301 | Żyrafy |
| | 0401 | Jelenie |
| | 0405 | Pozostałe jeleniowate cervine |
| | 0501 | Pozostałe przeżuwacze |
SU | | 0101 | Hipopotamy |
| | 0201 | Pozostałe suinae |
| | 0301 | Dziki |
DODATKOWE KODY KWALIFIKACYJNE DLA MOŻLIWYCH MIEJSC PRZEZNACZENIA ZWIERZĄT ŻYWYCH, NASIENIA, KOMÓREK JAJOWYCH, ZARODKÓW ORAZ PRODUKTÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO
TABELA III
Dodatkowe kody kwalifikacyjne | Miejsce przeznaczenia |
1 | 2 | 3 |
D1 | 01 | Do ogrodu zoologicznego |
| 02 | Do organu, instytutu lub zatwierdzonego ośrodka |
| 03 | W celach hodowlanych lub odnowienia hodowli |
| 04 | Przemieszczanie cyrków i zwierząt wystawowych |
D2 | 01 | Do ogrodu zoologicznego |
| 02 | Do organu, instytutu lub zatwierdzonego ośrodka |
| 03 | W celach hodowlanych |
D3 | 02 | Do organu, instytutu lub zatwierdzonego ośrodka |
| 03 | W celach hodowlanych |
D4 | 01 | Nieprzeznaczone do użytku jako artykuł żywnościowy - jedynie w celu spopielenia lub użycia jako paliwo |
| 02 | Nieprzeznaczone do użytku jako artykuł żywnościowy - jedynie w celu przetworzenia |

Pozycje
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479, 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486, 487, 488, 489, 490, 491, 492, 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532, 533, 534, 535, 536, 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555, 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576, 577, 578, 579, 580, 581, 582, 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597, 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611, 612, 613, 614, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651, 652, 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659, 660, 661, 662, 663, 664, 665, 666, 667, 668, 669, 670, 671, 672, 673, 674, 675, 676, 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683, 684, 685, 686, 687, 688, 689, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 696, 697, 698, 699, 700, 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715, 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730, 731, 732, 733, 734, 735, 736, 737, 738, 739, 740, 741, 742, 743, 744, 745, 746, 747, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 754, 755, 756, 757, 758, 759, 760, 761, 762, 763, 764, 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774, 775, 776, 777, 778, 779, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 787, 788, 789, 790, 791, 792, 793, 794, 795, 796, 797, 798, 799, 800, 801, 802, 803, 804, 805, 806, 807, 808, 809, 810, 811, 812, 813, 814, 815, 816, 817, 818, 819, 820, 821, 822, 823, 824, 825, 826, 827, 828, 829, 830, 831, 832, 833, 834, 835, 836, 837, 838, 839, 840, 841, 842, 843, 844, 845, 846, 847, 848, 849, 850, 851, 852, 853, 854, 855, 856, 857, 858, 859, 860, 861, 862, 863, 864, 865, 866, 867, 868, 869, 870, 871, 872, 873, 874, 875, 876, 877, 878, 879, 880, 881, 882, 883, 884, 885, 886, 887, 888, 889, 890, 891, 892, 893, 894, 895, 896, 897, 898, 899, 900, 901, 902, 903, 904, 905, 906, 907, 908, 909, 910, 911, 912, 913, 914, 915, 916, 917, 918, 919, 920, 921, 922, 923, 924, 925, 926, 927, 928, 929, 930, 931, 932, 933, 934, 935, 936, 937
|