Dziennik Ustaw 2001 Nr 19 poz. 219 - Ustanowienie kontyngentów taryfowych na niektóre towary rolne pochodzące z państw członkowskich Unii Europejskiej


ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW

z dnia 6 marca 2001 r.

w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na niektóre towary rolne pochodzące z państw członkowskich Unii Europejskiej.

(Dz. U. z dnia 19 marca 2001 r.)


Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 w związku z art. 14 § 4 i 4a ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny zarządza się, co następuje:


§ 1. 1. Do dnia 31 grudnia 2001 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej, wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne, w wysokości określonej w tym załączniku, z zastrzeżeniem § 6.
2. Wykaz państw, o których mowa w ust. 1, zawiera załącznik nr 2 do niniejszego rozporządzenia.

§ 2. Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.

§ 3. W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 20 grudnia 2000 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 119, poz. 1253 oraz z 2001 r. Nr 12, poz. 95 i Nr 13, poz. 106).

§ 4. 1. Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków, z wyjątkiem pozycji towarowej 1001 90, dla której rozdysponowanie kontyngentu jest dokonywane w proporcji do liczby osób składających wnioski.
2. Wnioski o wydanie pozwolenia w przypadku pozycji towarowej 1001 90 składa się na każdy kwartał oddzielnie, na dwa tygodnie przed początkiem każdego kolejnego kwartału, a w przypadku II kwartału - od dnia 19 marca 2001 r.
3. Pozwolenia na przywóz w przypadku:
  1)   pozycji towarowej 0207 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 100 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją,
  2)   pozycji towarowej 0405 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 100 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją,
  3)   pozycji towarowej 0406 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 100 ton dla każdej z pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją,
  4)   pozycji towarowej 1601 00 oraz 1602 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 100 ton dla każdej z pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tymi pozycjami.

§ 5. 1. W przypadku pozycji towarowych określonych kodami 0207, 1001 90, 1107, 1205 rozdysponowanie ustanowionej puli kontyngentów taryfowych jest dokonywane kwartalnie w następujący sposób:
  1)   I kwartał - 25%,
  2)   II kwartał - 25%,
  3)   III kwartał - 25%,
  4)   IV kwartał - 25%.
2. W przypadku pozycji towarowych określonych kodami 1101, 1102 rozdysponowanie ustanowionej puli kontyngentów taryfowych jest dokonywane półrocznie w następujący sposób:
  1)   I półrocze - 50%,
  2)   II półrocze - 50%.
3. Wnioski o przydział kontyngentów dla pozycji towarowych, o których mowa w ust. 1 i 2, składa się na każdy kwartał lub półrocze oddzielnie, poczynając od pierwszego dnia miesiąca rozpoczynającego dany kwartał lub półrocze, z zastrzeżeniem § 4 ust. 2.
4. Termin ważności pozwolenia na przywóz towarów, o których mowa w § 1, nie może wykraczać poza ostatni dzień kwartału lub półrocza, na który pozwolenia zostały wydane.

§ 6. 1. Pozwolenia na przywóz towarów objętych kontyngentami taryfowymi, ustanowionymi rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 20 grudnia 2000 r. w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na niektóre towary rolne pochodzące z państw członkowskich Unii Europejskiej (Dz. U. Nr 120, poz. 1274), zachowują moc do dnia upływu terminu ich ważności.
2. Do wniosków o przydział kontyngentów taryfowych ustanowionych rozporządzeniem Rady Ministrów, o którym mowa w ust. 1, nierozpatrzonych do dnia 19 marca 2001 r., stosuje się przepisy niniejszego rozporządzenia.
3. Wielkość kontyngentów określona w załączniku, o którym mowa w § 1, ulega pomniejszeniu o wielkość kontyngentów rozdysponowanych na podstawie pozwoleń określonych w ust. 1.

§ 7. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 19 marca 2001 r.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr 1

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ
 
Kod PCNWyszczególnienie
Obniżona stawka
celna
Ilość w tonach
1234
0207Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: 21.000
 - Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:  
0207 11
- - Niecięte na kawałki, świeże lub
   chłodzone:
  
0207 11 10 0
- - - Oskubane i bez jelit, z głowami i
     łapami, znane jako "kurczaki 83%"
0 
0207 11 30 0
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i
     łap, ale z szyjami, sercami,
     wątrobami i żołądkami, znane jako
     "kurczaki 70%"
0 
0207 11 90 0
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i
     łap oraz bez szyj, serc, wątrób i
     żołądków, znane jako "kurczaki
     65%" lub inaczej prezentowane
0 
0207 12- - Niecięte na kawałki, mrożone:  
0207 12 10 0
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i
     łap, ale z szyjami, sercami,
     wątrobami i żołądkami, znane
     jako "kurczaki 70%"
0 
0207 12 90 0
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i
     łap i bez szyj, serc, wątrób i
     żołądków, znane jako "kurczaki
     65%" lub inaczej prezentowane
0 
0207 13
- - Kawałki i podroby, świeże lub
   chłodzone:
  
 - - - Kawałki:  
0207 13 10 0- - - - Bez kości0 
 - - - - Z kośćmi:  
0207 13 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki0 
0207 13 30 0
- - - - - Całe skrzydła, z końcami lub
         bez
0 
0207 13 40 0
- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety
         łącznie z szyjami, kupry i
         końce skrzydeł
0 
0207 13 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki0 
0207 13 60 0- - - - - Nogi i ich kawałki0 
0207 13 70 0- - - - - Pozostałe0 
 - - - Podroby:  
0207 13 91 0- - - - Wątroby0 
0207 13 99 0- - - - Pozostałe0 
0207 14- - Kawałki i podroby mrożone:  
 - - - Kawałki:  
0207 14 10 0- - - - Bez kości0 
 - - - - Z kośćmi:  
0207 14 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki0 
0207 14 30 0- - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez0 
0207 14 40 0
- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety
         łącznie z szyjami, kupry i
         końce skrzydeł
0 
0207 14 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki0 
0207 14 60 0- - - - - Nogi i ich kawałki0 
0207 14 70 0- - - - - Pozostałe0 
 - - - Podroby:  
0207 14 91 0- - - - Wątroby0 
0207 14 99 0- - - - Pozostałe0 
 - Z indyków:  
0207 24
- - Niecięte na kawałki, świeże lub
   chłodzone:
  
0207 24 10 0
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i
     łap, ale z szyjami, sercami,
     wątrobami i żołądkami, znane
     jako "indyki 80%"
0 
0207 24 90 0
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i
     łap i bez szyj, serc, wątrób i
     żołądków, znane jako "indyki
     73%" lub inaczej prezentowane
0 
0207 25- - Niecięte na kawałki, mrożone:  
0207 25 10 0
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i
     łap, ale z szyjami, sercami,
     wątrobami i żołądkami, znane
     jako "indyki 80%"
0 
0207 25 90 0
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i
     łap oraz bez szyj, serc, wątrób i
     żołądków, znane jako "indyki
     73%" lub inaczej prezentowane
0 
0207 26
- - Kawałki i podroby, świeże lub
   chłodzone:
  
 - - - Kawałki:  
0207 26 10 0- - - - Bez kości0 
 - - - - Z kośćmi:  
0207 26 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki0 
0207 26 30 0- - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez0 
0207 26 40 0
- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety
         łącznie z szyjami, kupry i
         końce skrzydeł
0 
0207 26 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki0 
 - - - - - Nogi i ich kawałki:  
0207 26 60 0- - - - - - Podudzia i ich kawałki0 
0207 26 70 0- - - - - - Pozostałe0 
0207 26 80 0- - - - - Pozostałe0 
 - - - Podroby:  
0207 26 91 0- - - - Wątroby0 
0207 26 99 0- - - - Pozostałe0 
0207 27- - Kawałki i podroby, mrożone:  
 - - - Kawałki:  
0207 27 10 0- - - - Bez kości0 
 - - - - Z kośćmi:  
0207 27 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki0 
0207 27 30 0
- - - - - Całe skrzydła, z końcami lub
         bez
0 
0207 27 40 0
- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety
         łącznie z szyjami, kupry i
         końce skrzydeł
0 
0207 27 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki0 
 - - - - - Nogi i ich kawałki:  
0207 27 60 0- - - - - - Podudzia i ich kawałki0 
0207 27 70 0- - - - - - Pozostałe0 
0207 27 80 0- - - - - Pozostałe0 
 - - - Podroby:  
0207 27 91 0- - - - Wątroby0 
0207 27 99 0- - - - Pozostałe0 
 - Z kaczek, gęsi i perliczek:  
0207 32
- - Niecięte na kawałki, świeże lub
   chłodzone:
  
 - - - Kaczki:  
0207 32 11 0
- - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale
       niewypatroszone, z głowami i
       łapami, znane jako "kaczki 85%"
0 
0207 32 15 0
- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów
       i łap, ale z szyjami, sercami,
       wątrobami i żołądkami, znane
       jako "kaczki 70%"
0 
0207 32 19 0
- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów
       i łap oraz bez szyj, serc, wątrób
       i żołądków, znane jako "kaczki
       63%" lub inaczej prezentowane
0 
 - - - Gęsi:  
0207 32 51 0
- - - - Oskubane, bez krwi,
       niewypatroszone z głowami i
       łapami, znane jako "gęsi 82%"
0 
0207 32 59 0
- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów
       i łap, z sercami i żołądkami lub
       bez serc i żołądków, znane jako
       "gęsi 75%" lub inaczej
       prezentowane
0 
0207 32 90 0- - - Perliczki0 
0207 33- - Niecięte na kawałki, mrożone:  
 - - - Kaczki:  
0207 33 11 0
- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów
       i łap, ale z szyjami, sercami,
       wątrobami i żołądkami, znane
       jako "kaczki 70%"
0 
0207 33 19 0
- - - - Oskubane i wypatroszone bez głów
       i łap oraz bez szyj, serc, wątrób
       i żołądków, znane jako "kaczki
       63%" lub inaczej prezentowane
0 
 - - - Gęsi:  
0207 33 51 0
- - - - Oskubane, bez krwi,
       niewypatroszone z głowami
       i łapami, znane jako "gęsi 82%"
0 
0207 33 59 0
- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów
       i łap, z sercami i żołądkami lub
       bez serc i żołądków, znane jako
       "gęsi 75%" lub inaczej
       prezentowane
0 
0207 33 90 0- - - Perliczki0 
0207 35- - Pozostałe, świeże lub chłodzone:  
 - - - Kawałki:  
 - - - - Bez kości:  
0207 35 11 0- - - - - Z gęsi0 
0207 35 15 0- - - - - Z kaczek i perliczek0 
 - - - - Z kośćmi:  
 - - - - - Połówki lub ćwiartki:  
0207 35 21 0- - - - - - Z kaczek0 
0207 35 23 0- - - - - - Z gęsi0 
0207 35 25 0- - - - - - Z perliczek0 
0207 35 31 0
- - - - - Całe skrzydła, z końcami lub
         bez
0 
0207 35 41 0
- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety
         łącznie z szyjami, kupry i
         końce skrzydeł
0 
 - - - - - Piersi i ich kawałki:  
0207 35 51 0- - - - - - Z gęsi0 
0207 35 53 0- - - - - - Z kaczek i perliczek0 
 - - - - - Nogi i ich kawałki:  
0207 35 61 0- - - - - - Z gęsi0 
0207 35 63 0- - - - - - Z kaczek i perliczek0 
0207 35 71 0- - - - - Tusze gęsie i kacze0 
0207 35 79 0- - - - - Pozostałe0 
 - - - Podroby:  
0207 35 91 0
- - - - Wątroby drobiowe inne niż
       otłuszczone wątroby
0 
0207 35 99 0- - - - Pozostałe0 
0207 36- - Pozostałe, mrożone:  
 - - - Kawałki:  
 - - - - Bez kości:  
0207 36 11 0- - - - - Z gęsi0 
0207 36 15 0- - - - - Z kaczek i perliczek0 
 - - - - Z kośćmi:  
 - - - - - Połówki lub ćwiartki:  
0207 36 21 0- - - - - - Z kaczek0 
0207 36 23 0- - - - - - Z gęsi0 
0207 36 25 0- - - - - - Z perliczek0 
0207 36 31 0- - - - - Skrzydła, z końcami lub bez0 
0207 36 41 0
- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety
         łącznie z szyjami, kupry i
         końce skrzydeł
0 
 - - - - - Piersi i ich kawałki:  
0207 36 51 0- - - - - - Z gęsi0 
0207 36 53 0- - - - - - Z kaczek i perliczek0 
 - - - - - Nogi i ich kawałki:  
0207 36 61 0- - - - - - Z gęsi0 
0207 36 63 0- - - - - - Z kaczek i perliczek0 
0207 36 71 0- - - - - Tusze gęsie i kacze0 
0207 36 79 0- - - - - Pozostałe0 
 - - - Podroby:  
 - - - - Wątroby:  
0207 36 89 0- - - - - Pozostałe0 
0207 36 90 0- - - - Pozostałe0 
0405Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania: 5.250
0405 10- Masło:  
 
- - O zawartości tłuszczu w masie
   nieprzekraczającej 85%:
  
 - - - Masło naturalne:  
0405 10 11 0
- - - - W bezpośrednich opakowaniach o
       zawartości netto
       nieprzekraczającej 1 kg
0 
0405 10 19 0- - - - Pozostałe0 
0405 10 30 0- - - Masło odtwarzane0 
0405 10 50 0- - - Masło z serwatki0 
0405 10 90 0- - Pozostałe0 
0405 20- Produkty mleczarskie do smarowania:  
0405 20 90 0
- - O zawartości tłuszczu w masie powyżej
   75%, ale mniej niż 80%
0 
0406Sery i twarogi: 9.450
0406 10
- Ser (niedojrzewający i niewędzony)
 świeży, w tym ser serwatkowy i twaróg:
  
0406 10 20 0
- - O zawartości tłuszczu w masie
   nieprzekraczającej 40%
0 
0406 10 80 0- - Pozostały0 
0406 20
- Ser tarty lub proszkowany, wszystkich
 rodzajów:
  
0406 20 10 0
- - Ser ziołowy Glarus (znany jako
   Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego
   mleka i zmieszany z drobno zmielonymi
   ziołami
0 
0406 20 90 0- - Pozostały0 
0406 30
- Ser przetworzony (ser topiony) inny niż
 tarty lub proszkowany:
  
0406 30 10 0
- - Do produkcji którego nie użyto
   innych serów, jak Emmentaler, Gruyere
   i Appenzell i który może zawierać
   jako dodatek ziołowy ser Glarus
   (znany jako Schabziger): przygotowany
   do sprzedaży detalicznej o zawartości
   tłuszczu nieprzekraczającej 56%
   suchej masy
0 
 - - Pozostały:  
 
- - - O zawartości tłuszczu w masie
     nieprzekraczającej 36% i o
     zawartości tłuszczu w suchej masie:
  
0406 30 31 0- - - - Nieprzekraczającej 48%0 
0406 30 39 0- - - - Powyżej 48%0 
0406 30 90 0
- - - O zawartości tłuszczu w masie
     powyżej 36%
0 
0406 40- Ser z przerostami niebieskiej pleśni:  
0406 40 10 0- - Roquefort0 
0406 40 50 0- - Gorgonzola0 
0406 40 90 0- - Pozostały0 
0406 90- Pozostałe sery:  
0406 90 01 0- - Do przetworzenia (topienia)0 
 - - Pozostałe:  
 
- - - Emmentaler, Gruyere, Sbrinz,
     Bergkäse i Appenzell:
  
0406 90 02 0
- - - - Sery w całości w cenie franco
       granica powyżej 401,85 EUR, lecz
       nieprzekraczającej 430,62
       EUR za 100 kg masy netto
0 
0406 90 03 0
- - - - Sery w całości w cenie franco
       granica powyżej 430,62 EUR za 100
       kg masy netto
0 
0406 90 04 0
- - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w
       gazie obojętnym, ze skórką
       przynajmniej z jednej strony, o
       masie netto 1 kg lub większej,
       lecz nieprzekraczającej 5 kg i w
       cenie franco granica powyżej
       430,62 EUR, ale
       nieprzekraczającej 459,39 EUR
       za 100 kg masy netto
0 
0406 90 05 0
- - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w
       gazie obojętnym, ze skórką
       przynajmniej z jednej strony, o
       masie netto 1 kg lub większej i w
       cenie franco granica powyżej
       459,39 EUR za 100 kg masy netto
0 
0406 90 06 0
- - - - Kawałki bez skórki, o masie netto
       poniżej 450 g i w cenie franco
       granica przekraczającej 499,67
       EUR za 100 kg masy netto,
       pakowane próżniowo lub w gazie
       obojętnym, w opakowaniach, na
       których znajduje się opis sera,
       zawartość tłuszczu,
       odpowiedzialny za pakowanie oraz
       kraj producenta
0 
 - - - - Pozostałe:  
0406 90 13 0- - - - - Emmentaler0 
0406 90 15 0- - - - - Gruyere, Sbrinz0 
0406 90 17 0- - - - - Bergkäse, Appenzell0 
0406 90 18 0
- - - Fromage fribourgeois, Vacherin Mont
     d'Or i Tete de Moine
0 
0406 90 19 0
- - - Ser ziołowy Glarus (znany jako
     Schabziger) zrobiony z
     odtłuszczonego mleka i zmieszany z
     drobno zmielonymi ziołami
0 
0406 90 21 0- - - Cheddar0 
0406 90 23 0- - - Edam0 
0406 90 25 0- - - Tilsit0 
0406 90 27 0- - - Butterkäse0 
0406 90 29 0- - - Kashkaval0 
 - - - Feta:  
0406 90 31 0
- - - - Z mleka owiec albo mleka bawołów
       w pojemnikach zawierających
       solankę albo w butelkach z owczej
       lub koziej skóry
0 
0406 90 33 0- - - - Pozostałe0 
0406 90 35 0- - - Kefalo-Tyri0 
0406 90 37 0- - - Finlandia0 
0406 90 39 0- - - Jarlsberg0 
 - - - Pozostałe:  
0406 90 50 0
- - - - Ser z mleka owiec albo mleka
       bawołów w pojemnikach
       zawierających solankę albo w
       butelkach z owczej lub koziej
       skóry
0 
 - - - - Pozostałe:  
 
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie
         nieprzekraczającej 40%, o
         zawartości masy wody w
         substancji beztłuszczowej:
  
 - - - - - - Nieprzekraczającej 47%:  
0406 90 61 0
- - - - - - - Grana Padano, Permigiano
             Reggiano
0 
0406 90 63 0- - - - - - - Fiore Sardo, Pecorino0 
0406 90 69 0- - - - - - - Pozostałe0 
 
- - - - - - Powyżej 47%, ale
           nieprzekraczającej 72%:
  
0406 90 73 0- - - - - - - Provolone0 
0406 90 75 0
- - - - - - - Asiago, Caciocavallo,
             Montasio, Ragusano
0 
0406 90 76 0
- - - - - - - Danbo, Fontal, Fontina,
             Fynbo, Havarti, Maribo,
             Samso
0 
0406 90 78 0- - - - - - - Gouda0 
0406 90 79 0
- - - - - - - Esrom, Italico, Kernhem,
             Saint-Nectaire, Saint-
             Paulin, Taleggio
0 
0406 90 81 0
- - - - - - - Cantal, Cheshire,
             Wensleydale, Lancashire,
             Double Gloucester, Blarney,
             Colby, Monterey
0 
0406 90 82 0- - - - - - - Camembert0 
0406 90 84 0- - - - - - - Brie0 
0406 90 85 0- - - - - - - Kefalograviera, Kasseri0 
 
- - - - - - - Pozostałe sery, o
             zawartości wody w masie
             serowej beztłuszczowej:
  
0406 90 86 0
- - - - - - - - Powyżej 47%, ale
               nieprzekraczającej 52%
0 
0406 90 87 0
- - - - - - - - Powyżej 52%, ale
               nieprzekraczającej 62%
0 
0406 90 88 0
- - - - - - - - Powyżej 62%, ale
               nieprzekraczającej 72%
0 
0406 90 93 0- - - - - - Powyżej 72%0 
0406 90 99 0- - - - - Pozostałe0 
1001Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): 420.000
1001 90- Pozostałe:  
1001 90 10 0- - Orkisz do siewu0 
 
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna
   i mieszanka żyta z pszenicą (meslin):
  
1001 90 91
- - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i
     mieszanki żyta z pszenicą (meslin):
  
1001 90 91 1- - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej0 
1001 90 91 9
- - - - Mieszanki żyta z pszenicą
       (meslin)
0 
1001 90 99 0- - - Pozostałe0 
1101 00Mąka pszenna i żytnio-pszenna: 10.500
 - Mąka pszenna:  
1101 00 11 0- - Z pszenicy durum0 
1101 00 15 0- - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza0 
1101 00 90 0- Mąka żytnio-pszenna0 
1102Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą:  
1102 10 00 0- Mąka żytnia0 
1102 20- Mąka kukurydziana:  
1102 20 10 0
- - O zawartości tłuszczu w masie
   nieprzekraczającej 1,5%
0 
1102 20 90 0- - Pozostała0 
1102 30 00 0- Mąka ryżowa0 
1102 90- Pozostałe:  
1102 90 10 0- - Mąka jęczmienna0 
1102 90 30 0- - Mąka owsiana0 
1102 90 90 0- - Pozostałe0 
1107Słód palony lub nie: 45.000
1107 10- Niepalony:  
 - - Z pszenicy:  
1107 10 11 0- - - W postaci mąki10 
1107 10 19 0- - - Pozostały10 
 - - Pozostałe:  
1107 10 91 0- - - W postaci mąki10 
1107 10 99 0- - - Pozostałe10 
1107 20 00 0- Palony10 
1205 00Ziarno rzepaku lub rzepiku, nawet łamane: 32.000
1205 00 90 0- Pozostałe15 
1601 00Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty: 1.050 (łącznie z poz. 1602 41, 1602 42 i 1602 49)
1601 00 10 0- Z wątroby0 
 - Pozostałe:  
1601 00 91 0
- - Kiełbasy, suche lub do smarowania,
   niegotowane
0 
1601 00 99 0- - Pozostałe0 
1602Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: 1.050
 - Z drobiu objętego pozycją nr 0105:  
1602 32- - Z drobiu z gatunku Gallus domesticus:  
 
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej    
     mięsa lub podrobów:
  
1602 32 11 0- - - - Niegotowane0 
1602 32 19 0- - - - Pozostałe0 
1602 32 30 0
- - - Zawierające w masie 25% lub więcej,
     ale mniej niż 57% mięsa lub
     podrobów
0 
1602 32 90 0- - - Pozostałe0 
1602 39- - Pozostałe:  
 
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej
     mięsa lub podrobów:
  
1602 39 21 0- - - - Niegotowane0 
1602 39 29 0- - - - Pozostałe0 
1602 39 40 0
- - - Zawierające w masie 25% lub więcej,
     ale mniej niż 57% mięsa drobiowego
     lub podrobów
0 
1602 39 80 0- - - Pozostałe0 
 - Z wieprzowiny: 1.050 (łącznie z poz. 1601 00)
1602 41- - Szynki i ich części:  
1602 41 10 0- - - Ze świń domowych0 
1602 41 90 0- - - Pozostałe0 
1602 42- - Łopatki i ich części:  
1602 42 10 0- - - Ze świń domowych0 
1602 42 90 0- - - Pozostałe0 
1602 49- - Pozostałe łącznie z mieszankami:  
 - - - Ze świń domowych:  
 
- - - - Zawierające w masie 80% lub
       więcej mięsa lub dowolnego
       rodzaju podrobów, włącznie z
       tłuszczami dowolnego rodzaju i
       pochodzenia:
  
1602 49 11 0
- - - - - Schaby (bez karkowych) i ich
         części łącznie z mieszankami
         schabów i szynek
0 
1602 49 13 0
- - - - - Karki i ich części łącznie z
         mieszankami obojczyków i
         łopatek
0 
1602 49 15 0
- - - - - Pozostałe mieszanki zawierające
         szynki, łopatki, schaby lub
         karki oraz ich części
0 
1602 49 19 0- - - - - Pozostałe0 
1602 49 30 0
- - - - Zawierające w masie 40% lub
       więcej, ale mniej niż 80% mięsa
       lub dowolnego rodzaju podrobów
       łącznie z tłuszczami dowolnego
       rodzaju i pochodzenia
0 
1602 49 50 0
- - - - Zawierające w masie mniej niż
       40% mięsa lub dowolnego rodzaju
       podrobów łącznie z tłuszczami
       dowolnego rodzaju i pochodzenia
0 
1602 49 90 0- - - Pozostałe0 
2302Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane: 4.200
2302 10- Kukurydziane:  
2302 10 10 0
- - O zawartości skrobi w masie
   nieprzekraczającej 35%
0 
2302 10 90 0- - Pozostałe0 
2302 20- Ryżowe:  
2302 20 10 0
- - O zawartości skrobi w masie
   nieprzekraczającej 35%
0 
2302 20 90 0- - Pozostałe0 
2302 30- Pszenne:  
2302 30 10 0
- - O zawartości skrobi w masie
   nieprzekraczającej 28%, których
   przesiew przez sito, o oczkach 0,2 mm
   nie przekracza 10% masy całości lub
   alternatywnie część, która przechodzi
   przez sito, zawiera w masie 1,5% lub
   więcej popiołu w przeliczeniu na
   suchy produkt
0 
2302 30 90 0- - Pozostałe0 
2302 40- Z innych zbóż:  
2302 40 10 0
- - O zawartości skrobi w masie
   nieprzekraczającej 28%, których
   przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm
   nie przekracza 10% masy całości lub
   alternatywnie część, która przechodzi
   przez sito, zawiera w masie 1,5% lub
   więcej popiołu w przeliczeniu na
   suchy produkt
0 
2302 40 90 0- - Pozostałe0 
 

ZAŁĄCZNIK Nr 2

WYKAZ PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ (UE)*

1.   Austria
2.   Belgia
3.   Dania
4.   Finlandia
5.   Francja
6.   Grecja
7.   Hiszpania
8.   Niderlandy
9.   Irlandia
10.  Luksemburg
11.  Portugalia
12.  Niemcy
13.  Szwecja
14.  Wielka Brytania
15.  Włochy

* Obszar celny UE obejmuje również obszar celny Księstwa Monako. Oznacza to, że dla towarów pochodzących z Monako, po spełnieniu reguł pochodzenia, udokumentowaniu tego pochodzenia oraz spełnieniu warunku bezpośredniego transportu, zgodnie z zasadami Układu Europejskiego, stosowane są obniżone stawki celne.

Pozycje

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479, 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486, 487, 488, 489, 490, 491, 492, 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532, 533, 534, 535, 536, 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555, 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576, 577, 578, 579, 580, 581, 582, 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597, 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611, 612, 613, 614, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651, 652, 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659, 660, 661, 662, 663, 664, 665, 666, 667, 668, 669, 670, 671, 672, 673, 674, 675, 676, 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683, 684, 685, 686, 687, 688, 689, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 696, 697, 698, 699, 700, 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715, 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730, 731, 732, 733, 734, 735, 736, 737, 738, 739, 740, 741, 742, 743, 744, 745, 746, 747, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 754, 755, 756, 757, 758, 759, 760, 761, 762, 763, 764, 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774, 775, 776, 777, 778, 779, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 787, 788, 789, 790, 791, 792, 793, 794, 795, 796, 797, 798, 799, 800, 801, 802, 803, 804, 805, 806, 807, 808, 809, 810, 811, 812, 813, 814, 815, 816, 817, 818, 819, 820, 821, 822, 823, 824, 825, 826, 827, 828, 829, 830, 831, 832, 833, 834, 835, 836, 837, 838, 839, 840, 841, 842, 843, 844, 845, 846, 847, 848, 849, 850, 851, 852, 853, 854, 855, 856, 857, 858, 859, 860, 861, 862, 863, 864, 865, 866, 867, 868, 869, 870, 871, 872, 873, 874, 875, 876, 877, 878, 879, 880, 881, 882, 883, 884, 885, 886, 887, 888, 889, 890, 891, 892, 893, 894, 895, 896, 897, 898, 899, 900, 901, 902, 903, 904, 905, 906, 907, 908, 909, 910, 911, 912, 913, 914, 915, 916, 917, 918, 919, 920, 921, 922, 923, 924, 925, 926, 927, 928, 929, 930, 931, 932, 933, 934, 935, 936, 937, 938, 939, 940, 941, 942, 943, 944, 945, 946, 947, 948, 949, 950, 951, 952, 953, 954, 955, 956, 957, 958, 959, 960, 961, 962, 963, 964, 965, 966, 967, 968, 969, 970, 971, 972, 973, 974, 975, 976, 977, 978, 979, 980, 981, 982, 983, 984, 985, 986, 987, 988, 989, 990, 991, 992, 993, 994, 995, 996, 997, 998, 999, 1000, 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1006, 1007, 1008, 1009, 1010, 1011, 1012, 1013, 1014, 1015, 1016, 1017, 1018, 1019, 1020, 1021, 1022, 1023, 1024, 1025, 1026, 1027, 1028, 1029, 1030, 1031, 1032, 1033, 1034, 1035, 1036, 1037, 1038, 1039, 1040, 1041, 1042, 1043, 1044, 1045, 1046, 1047, 1048, 1049, 1050, 1051, 1052, 1053, 1054, 1055, 1056, 1057, 1058, 1059, 1060, 1061, 1062, 1063, 1064, 1065, 1066, 1067, 1068, 1069, 1070, 1071, 1072, 1073, 1074, 1075, 1076, 1077, 1078, 1079, 1080, 1081, 1082, 1083, 1084, 1085, 1086, 1087, 1088, 1089, 1090, 1091, 1092, 1093, 1094, 1095, 1096, 1097, 1098, 1099, 1100, 1101, 1102, 1103, 1104, 1105, 1106, 1107, 1108, 1109, 1110, 1111, 1112, 1113, 1114, 1115, 1116, 1117, 1118, 1119, 1120, 1121, 1122, 1123, 1124, 1125, 1126, 1127, 1128, 1129, 1130, 1131, 1132, 1133, 1134, 1135, 1136, 1137, 1138, 1139, 1140, 1141, 1142, 1143, 1144, 1145, 1146, 1147, 1148, 1149, 1150, 1151, 1152, 1153, 1154, 1155, 1156, 1157, 1158, 1159, 1160, 1161, 1162, 1163, 1164, 1165, 1166, 1167, 1168, 1169, 1170, 1171, 1172, 1173, 1174, 1175, 1176, 1177, 1178, 1179, 1180, 1181, 1182, 1183, 1184, 1185, 1186, 1187, 1188, 1189, 1190, 1191, 1192, 1193, 1194, 1195, 1196, 1197, 1198, 1199, 1200, 1201, 1202, 1203, 1204, 1205, 1206, 1207, 1208, 1209, 1210, 1211, 1212, 1213, 1214, 1215, 1216, 1217, 1218, 1219, 1220, 1221, 1222, 1223, 1224, 1225, 1226, 1227, 1228, 1229, 1230, 1231, 1232, 1233, 1234, 1235, 1236, 1237, 1238, 1239, 1240, 1241, 1242, 1243, 1244, 1245, 1246, 1247, 1248, 1249, 1250, 1251, 1252, 1253, 1254, 1255, 1256, 1257, 1258, 1259, 1260, 1261, 1262, 1263, 1264, 1265, 1266, 1267, 1268, 1269, 1270, 1271, 1272, 1273, 1274, 1275, 1276, 1277, 1278, 1279, 1280, 1281, 1282, 1283, 1284, 1285, 1286, 1287, 1288, 1289, 1290, 1291, 1292, 1293, 1294, 1295, 1296, 1297, 1298, 1299, 1300, 1301, 1302, 1303, 1304, 1305, 1306, 1307, 1308, 1309, 1310, 1311, 1312, 1313, 1314, 1315, 1316, 1317, 1318, 1319, 1320, 1321, 1322, 1323, 1324, 1325, 1326, 1327, 1328, 1329, 1330, 1331, 1332, 1333, 1334, 1335, 1336, 1337, 1338, 1339, 1340, 1341, 1342, 1343, 1344, 1345, 1346, 1347, 1348, 1349, 1350, 1351, 1352, 1353, 1354, 1355, 1356, 1357, 1358, 1359, 1360, 1361, 1362, 1363, 1364, 1365, 1366, 1367, 1368, 1369, 1370, 1371, 1372, 1373, 1374, 1375, 1376, 1377, 1378, 1379, 1380, 1381, 1382, 1383, 1384, 1385, 1386, 1387, 1388, 1389, 1390, 1391, 1392, 1393, 1394, 1395, 1396, 1397, 1398, 1399, 1400, 1401, 1402, 1403, 1404, 1405, 1406, 1407, 1408, 1409, 1410, 1411, 1412, 1413, 1414, 1415, 1416, 1417, 1418, 1419, 1420, 1421, 1422, 1423, 1424, 1425, 1426, 1427, 1428, 1429, 1430, 1431, 1432, 1433, 1434, 1435, 1436, 1437, 1438, 1439, 1440, 1441, 1442, 1443, 1444, 1445, 1446, 1447, 1448, 1449, 1450, 1451, 1452, 1453, 1454, 1455, 1456, 1457, 1458, 1459, 1460, 1461, 1462, 1463, 1464, 1465, 1466, 1467, 1468, 1469, 1470, 1471, 1472, 1473, 1474, 1475, 1476, 1477, 1478, 1479, 1480, 1481, 1482, 1483, 1484, 1485, 1486, 1487, 1488, 1489, 1490, 1491, 1492, 1493, 1494, 1495, 1496, 1497, 1498, 1499, 1500, 1501, 1502, 1503, 1504, 1505, 1506, 1507, 1508, 1509, 1510, 1511, 1512, 1513, 1514, 1515, 1516, 1517, 1518, 1519, 1520, 1521, 1522, 1523, 1524, 1525, 1526, 1527, 1528, 1529, 1530, 1531, 1532, 1533, 1534, 1535, 1536, 1537, 1538, 1539, 1540, 1541, 1542, 1543, 1544, 1545, 1546, 1547, 1548, 1549, 1550, 1551, 1552, 1553, 1554, 1555, 1556, 1557, 1558, 1559, 1560, 1561, 1562, 1563, 1564, 1565, 1566, 1567, 1568, 1569, 1570, 1571, 1572, 1573, 1574, 1575, 1576, 1577, 1578, 1579, 1580, 1581, 1582, 1583, 1584, 1585, 1586, 1587, 1588, 1589, 1590, 1591, 1592, 1593, 1594, 1595, 1596, 1597, 1598, 1599, 1600, 1601, 1602, 1603, 1604, 1605, 1606, 1607, 1608, 1609, 1610, 1611, 1612, 1613, 1614, 1615, 1616, 1617, 1618, 1619, 1620, 1621, 1622, 1623, 1624, 1625, 1626, 1627, 1628, 1629, 1630, 1631, 1632, 1633, 1634, 1635, 1636, 1637, 1638, 1639, 1640, 1641, 1642, 1643, 1644, 1645, 1646, 1647, 1648, 1649, 1650, 1651, 1652, 1653, 1654, 1655, 1656, 1657, 1658, 1659, 1660, 1661, 1662, 1663, 1664, 1665, 1666, 1667, 1668, 1669, 1670, 1671, 1672, 1673, 1674, 1675, 1676, 1677, 1678, 1679, 1680, 1681, 1682, 1683, 1684, 1685, 1686, 1687, 1688, 1689, 1690, 1691, 1692, 1693, 1694, 1695, 1696, 1697, 1698, 1699, 1700, 1701, 1702, 1703, 1704, 1705, 1706, 1707, 1708, 1709, 1710, 1711, 1712, 1713, 1714, 1715, 1716, 1717, 1718, 1719, 1720, 1721, 1722, 1723, 1724, 1725, 1726, 1727, 1728, 1729, 1730, 1731, 1732, 1733, 1734, 1735, 1736, 1737, 1738, 1739, 1740, 1741, 1742, 1743, 1744, 1745, 1746, 1747, 1748, 1749, 1750, 1751, 1752, 1753, 1754, 1755, 1756, 1757, 1758, 1759, 1760, 1761, 1762, 1763, 1764, 1765, 1766, 1767, 1768, 1769, 1770, 1771, 1772, 1773, 1774, 1775, 1776, 1777, 1778, 1779, 1780, 1781, 1782, 1783, 1784, 1785, 1786, 1787, 1788, 1789, 1790, 1791, 1792, 1793, 1794, 1795, 1796, 1797, 1798, 1799, 1800, 1801, 1802, 1803, 1804, 1805, 1806, 1807, 1808, 1809, 1810, 1811, 1812, 1813, 1814, 1815, 1816, 1817, 1818, 1819, 1820, 1821, 1822, 1823, 1824, 1825, 1826, 1827, 1828, 1829, 1830, 1831, 1832, 1833, 1834, 1835, 1836, 1837, 1838, 1839, 1840, 1841, 1842, 1843, 1844, 1845, 1846, 1847, 1848, 1849, 1850, 1851, 1852, 1853, 1854, 1855, 1856, 1857, 1858, 1859, 1860, 1861, 1862, 1863, 1864, 1865, 1866

Polecamy

Poszukując najlepszego prawnika na dolnym śląsku pamiętajmy że tylko prawnik Wrocław oferuje najtańsze usługi prawnicze w tej części kraju. Planujesz remont? Poszukujesz projektanta domu? Najlepsi fachowcy pomogą Ci w każdej pracy budowlanej – kwiaty na telefon Wrocław – najtaniej zakupisz w kwiaciarni Margarita we Wrocławiu przy ul. Orląt Lwowskich. Kiedy zdaży Ci się stłuczka lub kiedy Twój samochód odmówi Ci posłuszeństwa - znajdź najlepszą firmę holowniczą dzięki serwisowi o tematyce "pomoc drogowa". Polecamy równierz.
Wszelkie prawa zastrzeżone, © ZnanyPrawnik 2025
Dodaj do ulubionych Mapa strony Polityka prywatności Regulamin Reklama Współpraca Kontakt