|
|
Dziennik Ustaw 2009 Nr 78 poz. 656 - Opłaty za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 8 maja 2009 r.
w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności
(Dz. U. z dnia 25 maja 2009 r.)
Na podstawie art. 75 ust. 4 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225 oraz z 2008 r. Nr 214, poz. 1346, Nr 223, poz. 1463 i Nr 234, poz. 1570) zarządza się, co następuje:
§ 1. Rozporządzenie określa wysokość opłat mających na celu pokrycie kosztów ponoszonych przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej za czynności wykonywane w ramach urzędowych kontroli żywności, w tym metody obliczania niektórych opłat, stawki opłat oraz sposób wnoszenia opłat.
§ 2. 1. Opłaty za czynności wykonywane przez pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności obejmują koszty wykonania następujących czynności: 1) czynności kontrolnych w zakresie spełniania przez podmiot działający na rynku spożywczym obowiązujących wymagań higienicznych; 2) oceny spełniania przez środki spożywcze wymagań zdrowotnych, a także spełniania przez materiały lub wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością wymagań określonych w przepisach rozporządzenia (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającego dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz. Urz. UE L 338 z 13.11.2004, str. 4) oraz w przepisach wydanych na podstawie art. 54 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, w tym: a) oceny cech organoleptycznych, b) pobrania próbek środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych, c) wykonania badań laboratoryjnych pobranych próbek środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz przedstawienia ich wyników; 3) innych niż określone w pkt 1 i 2 czynności kontrolnych w ramach granicznej kontroli sanitarnej środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym wydania świadectwa stwierdzającego spełnienie wymagań zdrowotnych przez środek spożywczy lub materiał i wyrób przeznaczony do kontaktu z żywnością. 2. Koszty, o których mowa w ust. 1, obejmują również inne uzasadnione wydatki poniesione w związku z wykonaniem danej czynności, w tym koszty: 1) dojazdu do miejsca wykonania czynności; 2) kontroli dokumentów; 3) wysłania próbek do badań laboratoryjnych; 4) kontroli prawidłowości procesów technologicznych, warunków produkcji, magazynowania i transportu środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
§ 3. Koszty czynności, o których mowa w § 2, są ustalane na podstawie kosztów bezpośrednich i pośrednich obliczanych zgodnie z przepisami w sprawie opłat za badania laboratoryjne oraz inne czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
§ 4. Stawka opłaty za wykonanie czynności, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 1, obejmuje: 1) stawkę ryczałtową z tytułu przeprowadzenia czynności kontrolnych - 45 zł oraz 2) stawkę ryczałtową za każdą rozpoczętą godzinę przeprowadzenia czynności kontrolnych - 15 zł.
§ 5. 1. Stawki opłat za wykonanie czynności, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 2, dotyczących jednego środka spożywczego lub materiału i wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością wynoszą: 1) ocena cech organoleptycznych - 8 zł; 2) prawidłowość oznakowania: a) środków spożywczych powszechnego spożycia lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością - 20 zł, b) suplementów diety, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i środków spożywczych wzbogacanych witaminami lub składnikami mineralnymi - 45 zł; 3) proste pobranie próbek - 15 zł; 4) złożone pobranie próbek - 45 zł; 5) przedstawienie wyników wykonanych badań laboratoryjnych pobranych próbek środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością - 17 zł. 2. Czynność, o której mowa w ust. 1 pkt 3, obejmuje pobranie próbki bez konieczności dzielenia lub mieszania poszczególnych składników środka spożywczego. 3. Czynność, o której mowa w ust. 1 pkt 4, obejmuje, wymagające użycia sterylnego sprzętu i opakowania, wydzielenie określonej części reprezentatywnej z całej partii lub pobranie kilku części lub składników środka spożywczego i ich wymieszanie w celu uzyskania próbki reprezentatywnej dla danego środka spożywczego.
§ 6. 1. Stawki opłat za wykonanie badań laboratoryjnych, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 2 lit. c, określa załącznik do rozporządzenia. 2. W przypadku konieczności wykonania badania laboratoryjnego, dla którego w załączniku do rozporządzenia nie określono stawki opłaty, przy ustalaniu wysokości opłaty uwzględnia się stawkę za badanie takiego samego rodzaju.
§ 7. Stawki opłat za wykonanie czynności, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 3, wynoszą: 1) kontrola dokumentacji partii towaru zgłoszonego do granicznej kontroli sanitarnej - 15 zł; 2) oględziny partii towaru: a) za 1 kontener lub pojemnik - 15 zł, b) za każdy następny kontener lub pojemnik w przesyłce - 5 zł; 3) kontrola i oględziny jednej partii towaru w samochodzie, na statku oraz w wagonie kolejowym - 15 zł; 4) kontrola i oględziny jednej partii towaru przewożonego w cysternie lub wagonie kolejowym - 35 zł; 5) kontrola i oględziny jednej partii towaru w samochodzie lub na statku, jeżeli przesyłka składa się z różnych rodzajów tego samego towaru - 30 zł; 6) sporządzenie świadectwa stwierdzającego spełnienie wymagań zdrowotnych przez środek spożywczy lub materiał i wyrób przeznaczony do kontaktu z żywnością - 30 zł; 7) sporządzenie załącznika do świadectwa, o którym mowa w pkt 6 - 15 zł za każdy załącznik.
§ 8. Opłaty za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności są wnoszone: 1) gotówką do kasy właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej albo 2) na wskazany rachunek bankowy właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej, albo 3) na wskazany rachunek bankowy właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji albo Wojskowej Inspekcji Sanitarnej.
§ 9. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______ 1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).
ZAŁĄCZNIK
STAWKI OPŁAT ZA WYKONANIE BADAŃ LABORATORYJNYCH POBRANYCH PRÓBEK ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH LUB MATERIAŁÓW I WYROBÓW PRZEZNACZONYCH DO KONTAKTU Z ŻYWNOŚCIĄ W RAMACH URZĘDOWEJ KONTROLI ŻYWNOŚCI
I. Badania fizykochemiczne
Lp. | Rodzaj oznaczenia | Stawka w zł |
1 | 2 | 3 |
1 | Alkohol etylowy: | | |
| 1) metoda piknometryczna bez destylacji | 51 | |
| 2) metoda piknometryczna z destylacją | 73 | |
| 3) metoda areometryczna | 8 | |
| 4) metoda GC | 63 | |
2 | Alkohol etylowy - fuzle: | | |
| metoda kolorymetryczna z odczytem wizualnym: | | |
| 1) pierwsza próbka | 94 | |
| 2) następna próbka w serii | 45 | |
3 | Alkohol etylowy w occie: | | |
| metoda miareczkowa | 100 | |
4 | Alkohol metylowy z destylacją: | | |
| metoda kolorymetryczna: | | |
| 1) pierwsza próbka | 123 | |
| 2) następna próbka w serii | 60 | |
5 | Alkohol metylowy bez destylacji: | | |
| metoda kolorymetryczna: | | |
| 1) pierwsza próbka | 110 | |
| 2) następna próbka w serii | 30 | |
6 | Alkohol metylowy: | | |
| 1) oznaczanie zawartości metodą GC: | | |
| a) pierwsza próbka | 45 | |
| b) następna próbka w serii | 25 | |
| 2) destylacja próbki | 20 | |
7 | Aldehyd epihydrynowy (próba Kreisa): | | |
| metoda wizualna | 12 | |
8 | Azotany i azotyny: | | |
| 1) metoda spektrofotometryczna: | | |
| a) pierwsza próbka | 205 | |
| b) następna próbka w serii | 69 | |
| 2) metoda enzymatyczna w przetworach mięsnych: | | |
| a) pierwsza próbka | 305 | |
| b) następna próbka w serii | 205 | |
9 | Barwa oleju: | | |
| skala jodowa | 38 | |
10 | Barwniki: | | |
| 1) wykrywanie | 24 | |
| 2) identyfikacja - metoda chromatografii cienkowarstwowej | 72 | |
| 3) oznaczanie ilościowe jednego barwnika w próbce - metoda spektrofotometryczna | 200 | |
11 | Barwniki: | | |
| 1) napoje - metoda HPLC: | | |
| a) pierwsza próbka | 214 | |
| b) następna próbka w serii | 139 | |
| 2) inne środki spożywcze - metoda HPLC: | | |
| a) pierwsza próbka | 247 | |
| b) następna próbka w serii | 172 | |
12 | Barwniki: | | |
| Sudan I-IV i/lub biksyna i/lub para-Red - metoda HPLC: | | |
| 1) pierwsza próbka | 222 | |
| 2) następna próbka w serii | 146 | |
13 | Białko: | | |
| metoda Kjeldahla | 80 | |
14 | Chlorki: | | |
| 1) metoda Mohra: | | |
| a) pierwsza próbka | 40 | |
| b) następna próbka w serii | 17 | |
| 2) metoda Volharda: | | |
| a) pierwsza próbka | 37 | |
| b) następna próbka w serii | 29 | |
15 | Cukier: | | |
| przed i po inwersji - metoda Lane-Eynona: | | |
| 1) pierwsza próbka | 93 | |
| 2) następna próbka w serii | 64 | |
16 | Ciężar właściwy: | | |
| 1) metoda areometryczna | 8 | |
| 2) metoda piknometryczna | 30 | |
17 | Cyjanowodór: | | |
| metoda spektrofotometryczna: | | |
| 1) pierwsza próbka | 70 | |
| 2) następna próbka w serii | 20 | |
18 | Dwutlenek węgla: | | |
| nasycenie | 5 | |
19 | Ekstrakt: | | |
| 1) metoda piknometryczna | 40 | |
| 2) metoda refraktometryczna | 30 | |
20 | Gluten: | | |
| metoda wagowa | 38 | |
21 | Glutaminian sodu: | | |
| metoda spektrofotometryczna | 325 | |
22 | Jodek potasu: | | |
| metoda kolorymetryczna | 140 | |
23 | Histamina: | | |
| 1) metoda spektrofotometryczna | 250 | |
| 2) metoda HPLC: | | |
| a) pierwsza próbka | 252 | |
| b) następna próbka w serii | 100 | |
24 | Kofeina: | | |
| 1) metoda HPLC - w napojach: | | |
| a) pierwsza próbka | 127 | |
| b) następna próbka w serii | 82 | |
| 2) metoda HPLC - w pozostałych środkach spożywczych: | | |
| a) pierwsza próbka | 150 | |
| b) następna próbka w serii | 105 | |
| 3) metoda Prange-Waltera | 70 | |
25 | Kwasowość: | | |
| 1) metoda miareczkowa - w środowisku wodnym | 24 | |
| 2) metoda miareczkowa - w środowisku etanolowo-wodnym | 50 | |
| 3) metoda miareczkowa - kwasowość lotna | 55 | |
| 4) metoda potencjometryczna | 18 | |
26 | Konserwanty: kwas benzoesowy | | |
| 1) metoda spektrofotometryczna | 141 | |
| 2) metoda kolorymetryczna | 178 | |
27 | Konserwanty: kwas benzoesowy | | |
| 1) w napojach - metoda chromatograficzna HPLC: | | |
| a) pierwsza próbka | 229 | |
| b) następna próbka w serii | 149 | |
| 2) w pozostałych środkach spożywczych - metoda chromatograficzna HPLC | 205 | |
28 | Konserwanty: kwas sorbowy | | |
| metoda spektrofotometryczna | 140 | |
29 | Konserwanty: kwas sorbowy | | |
| 1) w napojach - metoda chromatograficzna HPLC: | | |
| a) pierwsza próbka | 229 | |
| b) następna próbka w serii | 149 | |
| 2) w pozostałych środkach spożywczych - metoda chromatograficzna HPLC: | | |
| a) pierwsza próbka | 264 | |
| b) następna próbka w serii | 184 | |
30 | Konserwanty: SO2 | | |
| 1) metoda destylacyjna i miareczkowanie | 73 | |
| 2) metoda miareczkowa bezpośrednia | 53 | |
31 | Kwas erukowy: | | |
| metoda chromatografii gazowej: | | |
| 1) pierwsza próbka | 161 | |
| 2) następna próbka w serii | 66 | |
32 | Liczba kwasowa w tłuszczach: | | |
| metoda miareczkowa | 57 | |
33 | Liczba nadtlenkowa w tłuszczach: | | |
| metoda miareczkowa | 108 | |
34 | Liczba jodowa w tłuszczach: | | |
| metoda wizualna i miareczkowa | 47 | |
35 | Metale: Pb, Cd | | |
| mineralizacja sucha - odczyt metodą ASA: | | |
| 1) pierwsza próbka za każdy pierwiastek | 160 | |
| 2) następna próbka w serii | 120 | |
36 | Metale: Fe, Ni | | |
| metoda ASA | 141 (za jeden metal) | |
37 | Metale: Cu, Zn | | |
| mineralizacja sucha - odczyt metodą ASA: | | |
| 1) pierwsza próbka za każdy pierwiastek | 103 | |
| 2) następna próbka w serii | 81 | |
38 | Metale: Hg | | |
| 1) mineralizacja mokra - odczyt metodą ASA: | | |
| a) pierwsza próbka | 150 | |
| b) następna próbka w serii | 140 | |
| 2) oznaczanie metodą ASA techniką amalgamatową | 50 | |
39 | Metale: As | | |
| 1) mineralizacja mikrofalowa - odczyt metodą ASA: | | |
| a) pierwsza próbka | 113 | |
| b) następna próbka w serii | 103 | |
| 2) mineralizacja sucha - odczyt metodą ASA: | | |
| a) pierwsza próbka | 138 | |
| b) następna próbka w serii | 79 | |
40 | Metale: Sn | | |
| 1) mineralizacja mikrofalowa - odczyt metodą ASA: | | |
| a) pierwsza próbka | 113 | |
| b) następna próbka w serii | 68 | |
| 2) mineralizacja sucha - odczyt metodą ASA: | | |
| a) pierwsza próbka | 100 | |
| b) następna próbka w serii | 51 | |
| 3) metoda ekstrakcyjna - odczyt metodą ASA: | | |
| a) pierwsza próbka | 92 | |
| b) następna próbka w serii | 43 | |
| 4) metoda spektrofotometryczna | 200 | |
41 | Mikroelementy: Ca, Mg | 70 | |
| metoda ASA | (za jeden metal) | |
42 | 5-hydroksymetylofurfurol w miodzie: | | |
| metoda spektrofotometryczna | 35 | |
43 | Obecność dekstryn skrobiowych w miodzie: | | |
| metoda wizualna | 35 | |
44 | Obecność melasy w miodzie: | | |
| metoda wizualna | 28 | |
45 | Obecność skrobi w miodzie: | | |
| metoda wizualna | 20 | |
46 | Liczba diastazowa w miodzie: | | |
| metoda miareczkowa | 56 | |
47 | Mikotoksyny - ochratoksyna A: | | |
| 1) metoda immunoenzymatyczna ELISA: | | |
| a) pierwsza próbka | 850 | |
| b) następna próbka w serii | 98 | |
| 2) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem na kolumienkach ekstrakcyjnych: | | |
| a) pierwsza próbka | 900 | |
| b) następna próbka w serii | 350 | |
| 3) metoda chromatograficzna HPLC: | | |
| a) pierwsza próbka | 299 | |
| b) następna próbka w serii | 147 | |
48 | Mikotoksyny - aflatoksyna B1: | | |
| 1) metoda chromatograficzna HPLC: | | |
| a) pierwsza próbka | 299 | |
| b) następna próbka w serii | 147 | |
| 2) metoda immunoenzymatyczna ELISA: | | |
| a) pierwsza próbka | 497 | |
| b) następna próbka w serii | 130 | |
| 3) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem na kolumienkach ekstrakcyjnych: | | |
| a) pierwsza próbka | 700 | |
| b) następna próbka w serii | 282 | |
49 | Mikotoksyny - aflatoksyna M1: | | |
| 1) metoda chromatograficzna HPLC: | | |
| a) pierwsza próbka | 299 | |
| b) następna próbka w serii | 147 | |
| 2) metoda immunoenzymatyczna ELISA | 299 | |
50 | Mikotoksyny - suma aflatoksyn B1, B2, G1, G2: | | |
| 1) metoda chromatograficzna HPLC: | | |
| a) pierwsza próbka | 497 | |
| b) następna próbka w serii | 140 | |
| 2) metoda immunoenzymatyczna ELISA: | | |
| a) pierwsza próbka | 335 | |
| b) następna próbka w serii | 130 | |
| 3) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem na kolumienkach ekstrakcyjnych: | | |
| | |
| a) pierwsza próbka | 700 | |
| b) następna próbka w serii | 282 | |
51 | Mikotoksyny - zawartość ZEA: | | |
| 1) metoda immunoenzymatyczna ELISA: | | |
| a) pierwsza próbka | 590 | |
| b) następna próbka w serii | 75 | |
| 2) metoda chromatograficzna HPLC: | | |
| a) pierwsza próbka | 299 | |
| b) następna próbka w serii | 147 | |
52 | Mikotoksyny - zawartość fumonizyny: | | |
| 1) metoda immunoenzymatyczna ELISA: | | |
| a) pierwsza próbka | 590 | |
| b) następna próbka w serii | 75 | |
| 2) metoda chromatograficzna HPLC: | | |
| a) pierwsza próbka | 299 | |
| b) następna próbka w serii | 147 | |
53 | Mikotoksyny - zawartość DON: | | |
| 1) metoda immunoenzymatyczna ELISA: | | |
| a) pierwsza próbka | 590 | |
| b) następna próbka w serii | 75 | |
| 2) metoda chromatograficzna HPLC: | | |
| a) pierwsza próbka | 299 | |
| b) następna próbka w serii | 147 | |
54 | Mikotoksyny - patulina: | | |
| metoda chromatograficzna HPLC: | | |
| 1) pierwsza próbka | 320 | |
| 2) następna próbka w serii | 230 | |
55 | 3-MCPD (3-monochloropropan-1,2-diol): | | |
| metoda GC/MS | 1.250 | |
56 | pH: | | |
| metoda potencjometryczna | 50 | |
57 | Popiół: | | |
| 1) całkowity - metoda wagowa | 85 | |
| 2) nierozpuszczalny w kwasie solnym - metoda wagowa | 120 | |
58 | Polifosforany dodane (bez białka): | | |
| metoda wagowa: | | |
| 1) pierwsza próbka | 99 | |
| 2) następna próbka w serii | 70 | |
59 | Żelazocyjanek potasu (w soli): | | |
| metoda fotokolorymetryczna | 90 | |
60 | Pestycydy fosforoorganiczne (owoce, warzywa i ich przetwory): | | |
| metoda chromatograficzna GC: | | |
| 1) pierwsza próbka | 358 | |
| 2) następna próbka w serii | 196 | |
61 | Pestycydy z grupy syntetycznych pyretroidów i innych grup chemicznych (owoce, warzywa i ich przetwory): | | |
| | |
| metoda chromatograficzna GC: | | |
| 1) pierwsza próbka | 218 | |
| 2) następna próbka w serii | 93 | |
62 | Pestycydy z grupy dwutiokarbaminianów: | | |
| 1) metoda spektrofotometryczna UV- VIS | 70 | |
| 2) technika GC | 150 | |
63 | Pestycydy - z grupy benomylu lub tiabendazol: | | |
| metoda chromatograficzna HPLC: | | |
| 1) pierwsza próbka | 445 | |
| 2) następna próbka w serii | 340 | |
64 | Pestycydy chloroorganiczne: | | |
| metoda chromatograficzna GC: | | |
| 1) pierwsza próbka | 358 | |
| 2) następna próbka w serii | 216 | |
65 | Pestycydy - karbaminiany: | | |
| metoda chromatograficzna HPLC: | | |
| 1) pierwsza próbka | 356 | |
| 2) następna próbka w serii | 182 | |
66 | Pestycydy - bromek metylu: | | |
| metoda chromatograficzna GC: | | |
| 1) pierwsza próbka | 186 | |
| 2) następna próbka w serii | 94 | |
67 | Potwierdzenie techniką GC- MS | 90 | |
68 | Substancje słodzące: aspartam, acesulfam K, sacharyniany: | | |
| 1) w napojach - metoda HPLC | 200 | |
| 2) w pozostałych środkach spożywczych - metoda HPLC | 264 | |
69 | Szkodniki żywnościowe: | | |
| 1) obecność - metoda makroskopowa | 10 | |
| 2) obecność - metoda mikroskopowa | 36 | |
70 | Tłuszcz: | | |
| 1) metoda Gerbera | 46 | |
| 2) metoda Soxhleta | 80 | |
| 3) metoda Szmidt-Bondzyńskiego | 70 | |
| 4) metoda Grossfelda | 82 | |
71 | Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne WWA - benzo(a)piren: | | |
| 1) w olejach - metoda chromatograficzna HPLC: | | |
| a) pierwsza próbka | 350 | |
| b) następna próbka w serii | 195 | |
| 2) w pozostałych środkach spożywczych - metoda chromatograficzna HPLC: | | |
| a) pierwsza próbka | 600 | |
| b) następna próbka w serii | 237 | |
72 | Witamina C: | | |
| 1) w próbkach bezbarwnych - metoda miareczkowa | 47 | |
| 2) w próbkach zabarwionych - metoda spektrofotometryczna | 55 | |
| 3) metoda HPLC | 311 | |
73 | Zanieczyszczenia: | | |
| 1) organiczne - wykrywanie, | 12 | |
| 2) organiczne - oznaczenie metodą wagową | 60 | |
| 3) mechaniczne - makroskopowe badanie na obecność szkła i innych zanieczyszczeń | 12 | |
| 4) ferromagnetyczne - wykrywanie | 12 | |
| 5) ferromagnetyczne - oznaczenie metodą wagową | 60 | |
74 | Oznaczanie jakościowe DNA soi Roundup Ready: | | |
| metoda PCR | 337 | |
75 | Oznaczanie ilościowe DNA soi Roundup Ready: | | |
| metoda PCR | 549 | |
76 | Oznaczanie jakościowe DNA kukurydzy (jedna odmiana): | | |
| metoda PCR | 338 | |
77 | Oznaczanie jakościowe DNA kukurydzy (wszystkie odmiany): | | |
| metoda PCR | 393 | |
78 | Oznaczanie jakościowe DNA (na wykrycie promotora 35S lub terminatora NOS): | | |
| metoda PCR | 346 | |
79 | Oznaczanie ilościowe DNA kukurydzy (jedna odmiana): | | |
| metoda PCR | 549 | |
80 | Oznaczanie zawartości pierwiastków promieniotwórczych Cs-137 w żywności: | | |
| metoda spektrometrii gamma | 150 | |
81 | Jakościowe próby chemiczne | 25 | |
82 | Oznaczanie liczby formolowej | 25 | |
83 | Ocena organoleptyczna: | | |
| 1) bezpośrednia | 17 | |
| 2) po sporządzeniu potrawy | 25 | |
84 | Oznaczanie wilgotności i suchej masy | 25 | |
85 | Ocena organoleptyczna materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (wg PN-87/O-791 14) | 60 (za każdą substancję wzorcową) | |
86 | Migracja globalna dla wyrobów jednorazowego użytku: | | |
| 1) do wody destylowanej | 97 | |
| 2) do 3 % kwasu octowego | 99 | |
| 3) do 10 % alkoholu etylowego | 114 | |
| 4) do 50 % alkoholu etylowego | 159 | |
| 5) do izooktanu | 198 | |
| 6) do 95 % alkoholu etylowego | 258 | |
87 | Migracja globalna dla wyrobów wielokrotnego użytku: | | |
| 1) do wody destylowanej | 194 | |
| 2) do 3 % kwasu octowego | 198 | |
| 3) do 10 % alkoholu etylowego | 228 | |
| 4) do 50 % alkoholu etylowego | 280 | |
| 5) do izooktanu | 395 | |
| 6) do 95 % alkoholu etylowego | 515 | |
88 | Wykrywanie i identyfikacja przeciwutleniaczy w PP: | | |
| metoda chromatografii cienkowarstwowej | 53 | |
89 | Wykrywanie zmiękczaczy w wyrobach PVC oraz stabilizatorów cynoorganicznych: | | |
| metoda chromatografii cienkowarstwowej | 74 | |
90 | Oznaczanie e-kaprolaktamu: | | |
| metoda chromatografii gazowej GC: | | |
| 1) pierwsza próbka | 208 | |
| 2) następna próbka w serii | 127 | |
91 | Wykrywanie w wyrobach z gumy pozostałości przyspieszaczy z grupy tiuramów i karbaminianów: | | |
| metoda chromatografii cienkowarstwowej | 72 | |
92 | Formaldehyd: | | |
| 1) w papierze - metoda spektrofotometryczna | 300 | |
| 2) w tworzywach sztucznych - w melaminie (do 1 płynu modelowego) - metoda spektrofotometryczna | 300 | |
93 | Oznaczanie uwalnianego Pb i Cd z powierzchni naczyń ceramicznych i innych niż ceramiczne: | | |
| metoda ekstrakcyjna - odczyt metodą ASA: | | |
| 1) pierwsza próbka | 78 (każdy metal) | |
| 2) następna próbka w serii | 48 (każdy metal) | |
94 | Metale: Sb, As, Ba, Cd, Cr, Pb, Hg, Se (tworzywa sztuczne): | | |
| metoda ekstrakcyjna - odczyt metodą ASA: | | |
| 1) pierwsza próbka | 78 (każdy metal) | |
| 2) następna próbka w serii | 48 (każdy metal) | |
95 | Metale: Sb, As, Ba, Cd, Cr, Pb, Hg, Se (papier, ceramika): | | |
| metoda ekstrakcyjna - odczyt metodą ASA: | | |
| 1) pierwsza próbka | 78 | |
| 2) następna próbka w serii | 48 | |
96 | Oznaczanie: | | |
| 1) odporności nadruku farbami | 23 | |
| 2) sprawdzenie przyczepności nadruku | 6 | |
97 | Oznaczanie zawartości związków fenolowych w papierze: | | |
| metoda kolorymetryczna: | | |
| 1) pierwsza próbka | 146 | |
| 2) następna próbka w serii | 117 | |
98 | Związki lotne w wyrobach z silikonu: | | |
| metoda wagowa | 30 | |
99 | Próba nieobecności baru w gumie: | | |
| metoda wizualna | 32 | |
100 | Zawartość cynku w gumie: | | |
| metoda miareczkowa | 142 | |
101 | Badanie gumy: | | |
| 1) chemiczne zapotrzebowanie tlenu | 41 | |
| 2) siarczki | 35 | |
| 3) metale w przeliczeniu na ołów | 54 | |
| 4) organoleptyka bezpośrednia | 9 | |
| 5) organoleptyka bezpośrednia z innymi substancjami | 35 (za każdą substancję modelową) | |
| 6) sucha pozostałość | 35 | |
| 7) migracja globalna do wody destylowanej | 35 | |
102 | Gramatura w papierze: | | |
| metoda wagowa | 23 | |
103 | Badanie papieru: | | |
| 1) chlorki | 40 | |
| 2) wilgotność | 35 | |
104 | Ocena organoleptyczna papieru | | |
| (wg normy PN-EN 1230-1,2:2004) | 200 | |
105 | Oznaczenie styrenu: | | |
| metoda chromatografii gazowej GC: | | |
| 1) pierwsza próbka | 210 | |
| 2) następna próbka w serii | 125 | |
II. Badania mikrobiologiczne
Lp. | Rodzaj oznaczenia | Stawka w zł |
1 | 2 | 3 |
1 | Wykrywanie obecności pałeczek z rodzaju Salmonella: | | |
| 1) wykrywanie obecności - metoda klasyczna | 62 | |
| 2) identyfikacja - metoda klasyczna | 70 | |
| 3) wykrywanie obecności - metoda testowa Mini Vidas | 85 | |
| 4) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR | 90 | |
2 | Badanie w kierunku bakterii z grupy coli: | | |
| 1) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 40 | |
| potwierdzenie 1 kolonii | 3 | |
| 2) oznaczanie liczby - metoda NPL | 60 | |
| potwierdzenie 1 probówki | 3 | |
| 3) wykrywanie obecności | 30 | |
3 | Badanie w kierunku Escherichia coli: | | |
| 1) wykrywanie obecności | 30 | |
| 2) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 40 | |
| 3) oznaczanie liczby - metoda NPL | 60 | |
| potwierdzenie 1 probówki | 3 | |
4 | Badanie w kierunku Escherichia coli O157: | | |
| 1) wykrywanie obecności metodą Real-Time PCR | 137 | |
| 2) metoda testowa Mini Vidas | 120 | |
5 | Badanie w kierunku Enterobacteriaceae: | | |
| 1) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 40 | |
| 2) oznaczanie liczby - metoda NPL | 60 | |
| 3) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR | 104 | |
| 4) wykrywanie obecności | 30 | |
| 5) identyfikacja 1 kolonii | 3 | |
6 | Badanie w kierunku Enterobacter sakazakii: | | |
| wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR | 104 | |
7 | Badanie w kierunku Bacillus cereus: | | |
| 1) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 55 | |
| 2) identyfikacja | 25 | |
8 | Badanie w kierunku gronkowców koagulazo-dodatnich: | | |
| 1) wykrywanie obecności | 30 | |
| 2) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 53 | |
| 3) oznaczanie liczby - metoda NPL | 55 | |
| potwierdzenie 1 probówki | 6 | |
| 4) identyfikacja 1 kolonii | 6 | |
9 | Badanie w kierunku enterotoksyny gronkowcowej: | | |
| metoda testowa Mini Vidas | 110 | |
10 | Badanie w kierunku Listeria monocytogenes: | | |
| 1) wykrywanie obecności w 25 g | 80 | |
| 2) wykrywanie obecności w 1 g | 54 | |
| 3) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 77 | |
| 4) metoda testowa Mini Vidas | 110 | |
| 5) identyfikacja | 200 | |
11 | Badanie w kierunku Yersinia enterocolitica: | | |
| 1) wykrywanie obecności w 1 g | 65 | |
| 2) wykrywanie obecności w 25 g | 250 | |
| 3) identyfikacja | 100 | |
12 | Badanie w kierunku Campylobacter: | | |
| 1) wykrywanie obecności metodą testową Mini Vidas | 120 | |
| 2) wykrywanie obecności metodą referencyjną (wg ISO) | 100 | |
| 3) identyfikacja | 92 | |
13 | Pleśnie i drożdże - oznaczanie liczby metodą płytkową | 52 | |
14 | Drobnoustroje tlenowe mezofilne - oznaczanie liczby metodą płytkową | 50 | |
15 | Badanie w kierunku bakterii beztlenowych przetrwalnikujących: | | |
| 1) wykrywanie obecności | 21 | |
| 2) wykrywanie obecności beztlenowców redukujących siarczany | 21 | |
| 3) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 70 | |
| 4) identyfikacja | 65 | |
16 | Wykonanie próby szczelności: | | |
| metoda wizualna | 10 | |
17 | Wykonanie próby termostatowej: | | |
| metoda wizualna | 10 | |
18 | Badanie bakterioskopowe | 15 | |
19 | Przygotowanie próbki: | | |
| 1) proste | 5 | |
| 2) złożone | 10 | |
Pozycje
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479, 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486, 487, 488, 489, 490, 491, 492, 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532, 533, 534, 535, 536, 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555, 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576, 577, 578, 579, 580, 581, 582, 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597, 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611, 612, 613, 614, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651, 652, 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659, 660, 661, 662, 663, 664, 665, 666, 667, 668, 669, 670, 671, 672, 673, 674, 675, 676, 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683, 684, 685, 686, 687, 688, 689, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 696, 697, 698, 699, 700, 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715, 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730, 731, 732, 733, 734, 735, 736, 737, 738, 739, 740, 741, 742, 743, 744, 745, 746, 747, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 754, 755, 756, 757, 758, 759, 760, 761, 762, 763, 764, 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774, 775, 776, 777, 778, 779, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 787, 788, 789, 790, 791, 792, 793, 794, 795, 796, 797, 798, 799, 800, 801, 802, 803, 804, 805, 806, 807, 808, 809, 810, 811, 812, 813, 814, 815, 816, 817, 818, 819, 820, 821, 822, 823, 824, 825, 826, 827, 828, 829, 830, 831, 832, 833, 834, 835, 836, 837, 838, 839, 840, 841, 842, 843, 844, 845, 846, 847, 848, 849, 850, 851, 852, 853, 854, 855, 856, 857, 858, 859, 860, 861, 862, 863, 864, 865, 866, 867, 868, 869, 870, 871, 872, 873, 874, 875, 876, 877, 878, 879, 880, 881, 882, 883, 884, 885, 886, 887, 888, 889, 890, 891, 892, 893, 894, 895, 896, 897, 898, 899, 900, 901, 902, 903, 904, 905, 906, 907, 908, 909, 910, 911, 912, 913, 914, 915, 916, 917, 918, 919, 920, 921, 922, 923, 924, 925, 926, 927, 928, 929, 930, 931, 932, 933, 934, 935, 936, 937, 938, 939, 940, 941, 942, 943, 944, 945, 946, 947, 948, 949, 950, 951, 952, 953, 954, 955, 956, 957, 958, 959, 960, 961, 962, 963, 964, 965, 966, 967, 968, 969, 970, 971, 972, 973, 974, 975, 976, 977, 978, 979, 980, 981, 982, 983, 984, 985, 986, 987, 988, 989, 990, 991, 992, 993, 994, 995, 996, 997, 998, 999, 1000, 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1006, 1007, 1008, 1009, 1010, 1011, 1012, 1013, 1014, 1015, 1016, 1017, 1018, 1019, 1020, 1021, 1022, 1023, 1024, 1025, 1026, 1027, 1028, 1029, 1030, 1031, 1032, 1033, 1034, 1035, 1036, 1037, 1038, 1039, 1040, 1041, 1042, 1043, 1044, 1045, 1046, 1047, 1048, 1049, 1050, 1051, 1052, 1053, 1054, 1055, 1056, 1057, 1058, 1059, 1060, 1061, 1062, 1063, 1064, 1065, 1066, 1067, 1068, 1069, 1070, 1071, 1072, 1073, 1074, 1075, 1076, 1077, 1078, 1079, 1080, 1081, 1082, 1083, 1084, 1085, 1086, 1087, 1088, 1089, 1090, 1091, 1092, 1093, 1094, 1095, 1096, 1097, 1098, 1099, 1100, 1101, 1102, 1103, 1104, 1105, 1106, 1107, 1108, 1109, 1110, 1111, 1112, 1113, 1114, 1115, 1116, 1117, 1118, 1119, 1120, 1121, 1122, 1123, 1124, 1125, 1126, 1127, 1128, 1129, 1130, 1131, 1132, 1133, 1134, 1135, 1136, 1137, 1138, 1139, 1140, 1141, 1142, 1143, 1144, 1145, 1146, 1147, 1148, 1149, 1150, 1151, 1152, 1153, 1154, 1155, 1156, 1157, 1158, 1159, 1160, 1161, 1162, 1163, 1164, 1165, 1166, 1167, 1168, 1169, 1170, 1171, 1172, 1173, 1174, 1175, 1176, 1177, 1178, 1179, 1180, 1181, 1182, 1183, 1184, 1185, 1186, 1187, 1188, 1189, 1190, 1191, 1192, 1193, 1194, 1195, 1196, 1197, 1198, 1199, 1200, 1201, 1202, 1203, 1204, 1205, 1206, 1207, 1208, 1209, 1210, 1211, 1212, 1213, 1214, 1215, 1216, 1217, 1218, 1219, 1220, 1221, 1222, 1223, 1224, 1225, 1226, 1227, 1228, 1229, 1230, 1231, 1232, 1233, 1234, 1235, 1236, 1237, 1238, 1239, 1240, 1241, 1242, 1243, 1244, 1245, 1246, 1247, 1248, 1249, 1250, 1251, 1252, 1253, 1254, 1255, 1256, 1257, 1258, 1259, 1260, 1261, 1262, 1263, 1264, 1265, 1266, 1267, 1268, 1269, 1270, 1271, 1272, 1273, 1274, 1275, 1276, 1277, 1278, 1279, 1280, 1281, 1282, 1283, 1284, 1285, 1286, 1287, 1288, 1289, 1290, 1291, 1292, 1293, 1294, 1295, 1296, 1297, 1298, 1299, 1300, 1301, 1302, 1303, 1304, 1305, 1306, 1307, 1308, 1309, 1310, 1311, 1312, 1313, 1314, 1315, 1316, 1317, 1318, 1319, 1320, 1321, 1322, 1323, 1324, 1325, 1326, 1327, 1328, 1329, 1330, 1331, 1332, 1333, 1334, 1335, 1336, 1337, 1338, 1339, 1340, 1341, 1342, 1343, 1344, 1345, 1346, 1347, 1348, 1349, 1350, 1351, 1352, 1353, 1354, 1355, 1356, 1357, 1358, 1359, 1360, 1361, 1362, 1363, 1364, 1365, 1366, 1367, 1368, 1369, 1370, 1371, 1372, 1373, 1374, 1375, 1376, 1377, 1378, 1379, 1380, 1381, 1382, 1383, 1384, 1385, 1386, 1387, 1388, 1389, 1390, 1391, 1392, 1393, 1394, 1395, 1396, 1397, 1398, 1399, 1400, 1401, 1402, 1403, 1404, 1405, 1406, 1407, 1408, 1409, 1410, 1411, 1412, 1413, 1414, 1415, 1416, 1417, 1418, 1419, 1420, 1421, 1422, 1423, 1424, 1425, 1426, 1427, 1428, 1429, 1430, 1431, 1432, 1433, 1434, 1435, 1436, 1437, 1438, 1439, 1440, 1441, 1442, 1443, 1444, 1445, 1446, 1447, 1448, 1449, 1450, 1451, 1452, 1453, 1454, 1455, 1456, 1457, 1458, 1459, 1460, 1461, 1462, 1463, 1464, 1465, 1466, 1467, 1468, 1469, 1470, 1471, 1472, 1473, 1474, 1475, 1476, 1477, 1478, 1479, 1480, 1481, 1482, 1483, 1484, 1485, 1486, 1487, 1488, 1489, 1490, 1491, 1492, 1493, 1494, 1495, 1496, 1497, 1498, 1499, 1500, 1501, 1502, 1503, 1504, 1505, 1506, 1507, 1508, 1509, 1510, 1511, 1512, 1513, 1514, 1515, 1516, 1517, 1518, 1519, 1520, 1521, 1522, 1523, 1524, 1525, 1526, 1527, 1528, 1529, 1530, 1531, 1532, 1533, 1534, 1535, 1536, 1537, 1538, 1539, 1540, 1541, 1542, 1543, 1544, 1545, 1546, 1547, 1548, 1549, 1550, 1551, 1552, 1553, 1554, 1555, 1556, 1557, 1558, 1559, 1560, 1561, 1562, 1563, 1564, 1565, 1566, 1567, 1568, 1569, 1570, 1571, 1572, 1573, 1574, 1575, 1576, 1577, 1578, 1579, 1580, 1581, 1582, 1583, 1584, 1585, 1586, 1587, 1588, 1589, 1590, 1591, 1592, 1593, 1594, 1595, 1596, 1597, 1598, 1599, 1600, 1601, 1602, 1603, 1604, 1605, 1606, 1607, 1608, 1609, 1610, 1611, 1612, 1613, 1614, 1615, 1616, 1617, 1618, 1619, 1620, 1621, 1622, 1623, 1624, 1625, 1626, 1627, 1628, 1629, 1630, 1631, 1632, 1633, 1634, 1635, 1636, 1637, 1638, 1639, 1640, 1641, 1642, 1643, 1644, 1645, 1646, 1647, 1648, 1649, 1650, 1651, 1652, 1653, 1654, 1655, 1656, 1657, 1658, 1659, 1660, 1661, 1662, 1663, 1664, 1665, 1666, 1667, 1668, 1669, 1670, 1671, 1672, 1673, 1674, 1675, 1676, 1677, 1678, 1679, 1680, 1681, 1682, 1683, 1684, 1685, 1686, 1687, 1688, 1689, 1690, 1691, 1692, 1693, 1694, 1695, 1696, 1697, 1698, 1699, 1700, 1701, 1702, 1703, 1704, 1705, 1706, 1707, 1708, 1709, 1710, 1711, 1712, 1713, 1714, 1715, 1716, 1717, 1718, 1719, 1720, 1721, 1722, 1723, 1724, 1725, 1726, 1727, 1728, 1729, 1730, 1731, 1732, 1733, 1734, 1735, 1736, 1737, 1738, 1739, 1740, 1741, 1742, 1743, 1744, 1745, 1746, 1747, 1748, 1749, 1750, 1751, 1752, 1753, 1754, 1755, 1756, 1757, 1758, 1759, 1760, 1761, 1762, 1763, 1764, 1765, 1766, 1767, 1768, 1769, 1770, 1771, 1772, 1773, 1774, 1775, 1776, 1777, 1778, 1779, 1780, 1781, 1782, 1783, 1784, 1785, 1786, 1787, 1788, 1789, 1790, 1791, 1792, 1793, 1794, 1795, 1796, 1797, 1798, 1799, 1800, 1801, 1802, 1803, 1804, 1805, 1806, 1807, 1808, 1809, 1810, 1811, 1812, 1813, 1814, 1815, 1816, 1817, 1818, 1819, 1820, 1821, 1822, 1823, 1824, 1825, 1826, 1827, 1828, 1829, 1830, 1831, 1832, 1833, 1834, 1835, 1836, 1837
|