|
|
Dziennik Ustaw 2006 Nr 106 poz. 718 - Zm.: rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 1 czerwca 2006 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni
(Dz. U. z dnia 26 czerwca 2006 r.)
Na podstawie art. 9 ust. 5 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. z 2005 r. Nr 31, poz. 265 i Nr 178, poz. 1480) zarządza się, co następuje:
§ 1. W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 16 kwietnia 2004 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni (Dz. U. Nr 85, poz. 801 oraz z 2005 r. Nr 48, poz. 460, Nr 108, poz. 907 i Nr 242, poz. 2047) wprowadza się następujące zmiany: 1) w odnośniku nr 2 w lit. a dodaje się pkt 50-52 w brzmieniu: "50) dyrektywy 2005/70/WE z dnia 20 października 2005 r. zmieniającej dyrektywy Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości niektórych pestycydów odpowiednio w zbożach i niektórych produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, oraz na ich powierzchni (Dz. Urz. UE L 276 z 21.10.2005, str. 35), 51) dyrektywy 2005/74/WE z dnia 25 października 2005 r. zmieniającej dyrektywę Rady 90/642/EWG w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości etofumesatu, lamda-cyhalotryny, metomylu, pimetrozyny oraz tiabendazolu (Dz. Urz. UE L 282 z 26.10.2005, str. 9), 52) dyrektywy 2005/76/WE z dnia 8 listopada 2005 r. zmieniającej dyrektywy Rady 90/642/EWG i 86/362/EWG odnośnie do ustalonych w nich najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości krezoksymu metylowego, cyromazyny, bifentryny, metalaksylu i azoksystrobiny (Dz. Urz. UE L 293 z 9.11.2005, str. 14);"; 2) w załączniku nr 1 do rozporządzenia: a) w tabeli: – po poz. 3a dodaje się poz. 3b w brzmieniu:
"3b. ACETOCHLOR 2-chloro-2'etylo-6'-metylo-N-(etoksymetylo)acetanilid | 0,02N | owoce" |
– poz. 16 otrzymuje brzmienie:
"16. AZOKSYSTROBINA | 1,0 | owoce cytrusowe |
metylo (E)-2-2-[6-(2-cyjanofenoksy)pirimidyno-4-yloksy] fenyl-3-metoksyakrylan | 0,05 2,0 | owoce ziarnkowe, owoce pestkowe banany |
| 2,0 | winogrona, truskawki |
| 3,0 | jeżyny, maliny |
| 0,2 | mango, papaja |
| 0,05 | pozostałe owoce |
| 2,0 | pomidory, papryka, oberżyna i pozostałe psiankowate |
| 2,0 | cebula dymka |
| 1,0 | ogórki i inne dyniowate z jadalną skórką |
| 0,5 | melony i inne dyniowate z niejadalną skórką, kalafiory, brokuły |
| 0,2 | marchew, chrzan, pietruszka - korzeń, pasternak, salsefia, rzodkiewka |
| 0,3 | seler - korzeń |
| 0,3 | kapusta głowiasta, brukselka |
| 5,0 | jarmuż, kapusta pekińska i podobne |
| 0,2 | kalarepa, cykoria |
| 3,0 | sałata i podobne, w tym endywia |
| 1,0 | fasola w strąku |
| 0,2 | fasola łuskana |
| 0,5 | groch w strąku |
| 0,2 | groch łuskany |
| 0,05 | pozostałe warzywa strączkowe |
| 5,0 | seler naciowy |
| 1,0 | karczochy |
| 0,1 | por |
| 0,1 | nasiona roślin strączkowych |
| 0,05 | pozostałe warzywa |
| 0,5 | nasiona rzepaku, nasiona soi |
| 0,05 | pozostałe nasiona roślin oleistych |
| 0,05 | ziemniaki |
| 0,1 | orzechy |
| 0,1 | herbata |
| 20,0 | chmiel |
| 3,0 | zioła |
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– poz. 28 otrzymuje brzmienie:
"28. BIFENTRYNA | | |
(Z)-(1RS, 3RS)-3-(2-chloro-3,3,3-trifluoroprop-1-enylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarboksylan 2-metylobifenyl-3-ilometylu | 0,1 0,3 0,2 0,2 | owoce cytrusowe owoce ziarnkowe owoce pestkowe winogrona |
| 0,5 | truskawki |
| 0,3 | jeżyny, maliny |
| 0,5 | porzeczki |
| 0,05 | pozostałe owoce jagodowe |
| 0,1 | banany |
| 0,05 | pozostałe owoce |
| 0,05 | warzywa korzeniowe i bulwiaste |
| 0,2 | pomidory, papryka, oberżyna i inne psiankowate |
| 0,1 | ogórki, korniszony, cukinia i inne dyniowate z jadalną skórką |
| 0,2 | brokuły, kalafiory |
| 1,0 | kapusta głowiasta, brukselka |
| 2,0 | sałata i podobne, w tym endywia |
| 0,5 | fasola w strąku |
| 0,1 | groch w strąku |
| 0,05 | pozostałe warzywa strączkowe |
| 0,05 | pozostałe warzywa |
| 0,1 | nasiona roślin oleistych |
| 0,05 | orzechy |
| 0,05 | ziemniaki |
| 5,0 | herbata |
| 10,0 | chmiel |
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– po poz. 35 dodaje się poz. 35a w brzmieniu:
"35a. BROMOKSYNIL | 0,05N | owoce, warzywa |
(włączając jego estry wyrażone jako | 0,1N | nasiona roślin oleistych |
bromoksynil) | 0,05N | orzechy |
3,5-dibromo-4-hydroksybenzonitryl | 0,05N | ziemniaki |
| 0,1N | herbata |
| 0,1N | chmiel |
| 0,05N | pozostałe środki spożywcze |
| | pochodzenia roślinnego" |
– po poz. 38a dodaje się poz. 38b w brzmieniu:
"38b. CHINOKSYFEN | 0,02N | owoce cytrusowe |
5,7-dichloro-4-(p-fluorofenoksy)hinolina | 0,02N | owoce ziarnkowe |
| 0,3N | wiśnie, czereśnie |
| 0,02N | pozostałe owoce pestkowe |
| 1,0N | winogrona |
| 0,3N | truskawki |
| 1,0N | porzeczki, żurawiny, agrest, czarna jagoda |
| 0,02N | pozostałe owoce |
| 0,05N | melony, arbuzy |
| 0,02N | pozostałe warzywa |
| 0,05N | nasiona roślin oleistych |
| 0,02N | orzechy |
| 0,02N | ziemniaki |
| 0,05N | herbata |
| 0,5N | chmiel |
| 0,02N | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– poz. 40 otrzymuje brzmienie:
"40. CHLOMAZON | 0,01N | marchew |
2-(2-chlorobenzylo)-4,4-dimetylo-1,2-oksazolidyn-3-on | 0,01N 0,05N | ogórki, dynia, cukinia ziemniaki |
| 0,05N | warzywa strączkowe |
| 0,02N | rzepak" |
– poz. 53 otrzymuje brzmienie:
"53. CHLOROPROFAM | 0,05 | owoce, warzywa |
(chloroprofam i 3-chloroanilona wyrażone jako chloroprofam)* | 0,05 0,1 | orzechy nasiona roślin oleistych |
3-chlorofenylokarbaminian izopropylu | 10,0 | ziemniaki* |
| 0,1 | herbata |
| 0,1 | chmiel |
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
* definicja NDP dla chloroprofamu w ziemniakach obejmuje tylko chloroprofam",
– poz. 70 otrzymuje brzmienie:
"70. CYROMAZYNA | 0,05 | owoce cytrusowe |
cyklopropylo-1,3,5-triazino-2,4,6-tiamina | 0,05 1,0 | pozostałe owoce pomidory, papryka, oberżyna i inne psiankowate |
| 1,0 | ogórki, korniszony, cukinia i inne dyniowate z jadalną skórką |
| 1,0 | marchew |
| 0,3 | melony, arbuzy |
| 0,05 | inne dyniowate z niejadalną skórką |
| 15,0 | sałata i podobne, w tym endywia |
| 2,0 | seler naciowy, karczochy |
| 5,0 | fasola w strąku, groch w strąku |
| 0,05 | pozostałe warzywa strączkowe |
| 0,05 | pozostałe warzywa |
| 5,0 | grzyby uprawne |
| 0,05 | grzyby dziko rosnące |
| 0,05 | nasiona roślin oleistych |
| 15,0 | zioła |
| 0,05 | orzechy |
| 1,0 | ziemniaki |
| 0,05 | herbata |
| 0,05 | chmiel |
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– poz. 88 otrzymuje brzmienie:
"88. DICHLORFOS (DDVP) | 0,1 | owoce, warzywa |
fosforan 2,2-dichlorowinylo-dimetylu | 0,1 | herbata |
| 0,1N | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– po poz. 98 dodaje się poz. 98a w brzmieniu:
"98a. DIMETENAMID-P | 0,01N | owoce, warzywa |
(właczając inne mieszaniny izomerów, | 0,01N | orzechy |
suma izomerów) | 0,02N | nasiona roślin oleistych |
(S)-2-chloro-N-(2,4-dimetylo-3-tienylo-N-(2-metoksy-1-metyloetylo)acetamid | 0,01N 0,02N | ziemniaki herbata |
| 0,02N | chmiel |
| 0,01N | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– po poz. 100a dodaje się poz. 100b w brzmieniu:
"100b. DIMETOMORF | 0,5N | pomidory |
(E, Z)-4-[3-(4-chlorofenylo)-3-(3,4-dimetoksyfenylo)-akryloilo]morfolina | 0,5N 0,2N | ogórki cebula |
| 0,05N | ziemniaki" |
– poz. 106 otrzymuje brzmienie:
"106. DITIANON | 3,0N | owoce |
2,3-dicyjano-1,4-ditiaantrachinon | 100,0N | chmiel" |
– poz. 117 otrzymuje brzmienie:
"117. ETOFUMESAT | 0,05 | owoce |
(suma etofumesatu i metabolitu metanosulfonianu 2,3-dihydro-3,3-dimetylo-2-oksobenzofuran-5-yl wyrażone jako etofumesat) | 0,1 0,05 1,0 0,1 | buraki pozostałe warzywa zioła nasiona roślin oleistych |
metanosulfonian (-)-2-etoksy-2,3-dihydro-3,3-dimetylobenzofuran-5-ylu | 0,05 0,1 | ziemniaki herbata |
| 0,1 | chmiel |
| 0,5 | przyprawy |
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– po poz. 127 dodaje się poz. 127a i 127b w brzmieniu:
"127a. FENOKSYKARB 2-(4-fenoksyfenoksy) etylokarbaminian etylu | 0,5N | owoce ziarnkowe, owoce pestkowe |
127b. FENPIROKSYMAT | 0,5N | owoce |
(E)-a-(1,3-dimetylo-5-fenoksypirazol-4-ilometylenoamino-oksy)-p-toluinian tert-butylu | 0,2N 0,2N | pomidory, bakłażany, papryka ogórek" |
– po poz. 133 dodaje się poz. 133a w brzmieniu:
"133a. FIPRONIL (±)-5-amino-1-(2,6-dichloro-4-trifluorometylofenylo)-trifluorometanosulfinylo-pirazol-4-ilo-3-karbonitryl | 0,02N | ziemniaki" |
– po poz. 134 dodaje się poz. 134a w brzmieniu:
"134a. FLAZASULFURON | 0,02N | owoce cytrusowe |
1-(4-4,6-dimetoksypirimidyn-2-ylo)-3-(3-trifluorometylo-2-pirydylosulfonylo)mocznik | 0,01N 0,02N | owoce ziarnkowe, owoce pestkowe winogrona |
| 0,01N | truskawki, owoce jagodowe |
| 0,02N | oliwki |
| 0,01N | warzywa |
| 0,02N | nasiona roślin oleistych |
| 0,01N | orzechy |
| 0,01N | ziemniaki |
| 0,02N | herbata |
| 0,02N | chmiel |
| 0,01N | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– po poz. 135a dodaje się poz. 135b w brzmieniu:
"135b. FLUCHINKONAZOL 3-(2,4-dichlorofenylo)-6-fluoro-2-(1H-1,2,4-triazol-1-ilo)-chinazolin-4 (3H)-on | 1,0N | owoce ziarnkowe" |
– poz. 136a otrzymuje brzmienie:
"136a. FLUDIOKSONIL | 3,0N | truskawki |
4-(2,2-difluorobenzo[1,3]-dioksol-4-ilo)-1H-pirolo-3-karbonitryl | 0,5N 0,2N | pomidory fasola szparagowa |
| 0,05N | groch |
| 0,05N | rzepak" |
– po poz. 141 dodaje się poz. 141a w brzmieniu:
"141a. FLURTAMON | 0,02N | owoce, warzywa |
(RS)-5-metyloamino-2-fenylo-4-(3-trifluorometylofenylo)furan-3-on | 0,05N 0,02N | nasiona roślin oleistych ziemniaki |
| 0,05N | herbata |
| 0,05N | chmiel |
| 0,02N | pozostałe środki spożywcze |
| | pochodzenia roślinnego" |
– poz. 153 otrzymuje brzmienie:
"153. GLIFOSAT N-(fosfonometylo)glicyna | 0,1 | grejpfruty, cytryny, mandarynki włączając klementynki i inne hybrydy |
| 0,5 | pomarańcze |
| 0,1 | pozostałe owoce cytrusowe |
| 0,5 | winogrona |
| 1,0 | oliwki (oliwa) |
| 0,05 | pozostałe owoce różne |
| 0,1 | pozostałe owoce |
| 0,1 | warzywa |
| 0,1 | orzechy |
| 0,1 | grzyby uprawowe |
| 50,0 | grzyby dziko rosnące |
| 2,0 | fasola - suche nasiona |
| 10,0 | groch - suche nasiona |
| 0,1 | pozostałe nasiona roślin strączkowych |
| 10,0 | nasiona lnu, rzepak, nasiona gorczycy, nasiona bawełny |
| 20,0 | nasiona słonecznika, nasiona soi |
| 0,1 | pozostałe nasiona roślin oleistych |
| 0,5 | ziemniaki |
| 2,0 | herbata |
| 0,1 | chmiel |
| 0,1 | pozostałe środki spożywcze |
| | pochodzenia roślinnego" |
– poz. 168a otrzymuje brzmienie:
"168a. IMIDAKLOPRYD | 0,5N | pomidory, papryka, oberżyna |
1-((6-chloro-3-pirydynylo) metylo)-4,5-dihydro-N-nitro-imidazolo amina | 1,0N 0,05N | ogórki cebula |
| 0,05N | marchew, chrzan |
| 0,05N | kapusta |
| 0,05N | buraki cukrowe |
| 0,05N | warzywa strączkowe |
| 0,05N | rzepak |
| 0,05N | ziemniaki |
| 2,0N | chmiel" |
– po poz. 168a dodaje się poz. 168b w brzmieniu:
"168b. INDOKSAKARB (S)-N-[7-chloro-2,3,4a, 5-tetrahydro-4a-(metoksy-karbonylo) indeno [1,2e] | 0,3N 0,2N | owoce ziarnkowe, owoce pestkowe warzywa liściowe i łodygowe" |
1,3,4-oksadiazyn-2-ylokarbonylo-4'-(trifluorometoksy)karbanilan metylu | | |
– poz. 173 otrzymuje brzmienie:
"173. JOKSYNIL | 0,05N | owoce |
(włączając jego estry wyrażone jako joksynil) 4-hydroksy-3,5-dijodobenzonitryl | 0,2N 0,2N 0,05N | marchew, pasternak cebula pozostałe warzywa |
| 0,1N | nasiona roślin oleistych |
| 0,05N | ziemniaki |
| 0,1N | herbata |
| 0,1N | chmiel |
| 0,05N | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– po poz. 183 dodaje się poz. 183a w brzmieniu:
"183a. KLETODYM | 0,05N | truskawki |
(±)-2-E)-1-[(E)-chloroalliloksyimino] propylo-5-2-etylotio) propylo]-3-hydroksycykloheksan-2-on | 1,0N 0,5N 0,2N | pomidory pozostałe warzywa ziemniaki |
| 0,05N | buraki cukrowe |
| 0,05N | rzepak" |
– poz. 186 otrzymuje brzmienie:
"186. KREZOKSYM METYLOWY | 0,05 | owoce cytrusowe |
(E)-2-metoksyimino-(2-o-toliloksymetylofenylo)octan metylu | 0,2 0,05 | owoce ziarnkowe owoce pestkowe |
| 1,0 | winogrona |
| 1,0 | truskawki |
| 1,0 | porzeczki, agrest |
| 0,05 | pozostałe owoce |
| 0,2 | oliwki |
| 0,5 | pomidory, oberżyna |
| 1,0 | papryka |
| 0,2 | melony i inne dyniowate z niejadalną skórką |
| 5,0 | pory |
| 0,05 | pozostałe warzywa |
| 0,1 | nasiona roślin oleistych |
| 0,05 | ziemniaki |
| 0,1 | orzechy |
| 0,1 | herbata |
| 0,1 | chmiel |
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze |
| | pochodzenia roślinnego" |
– poz. 190 otrzymuje brzmienie:
"190. LAMBDA-CYHALOTRYNA | 0,1 | grejpfruty, pomarańcze, pomelo |
produkt reakcji zawierający równe ilości: (Z)-(1R)-cis-3-(2-chloro-3,3,3- | 0,2 | cytryny, limonki, mandarynki, w tym klementynki i inne hybrydy |
trifluoropropenylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarboksylanu (S)-a-cyjano-3-fenoksybenzylu i (Z)-(1S)-cis-3-(2-chloro-3,3,3- | 0,02 0,1 0,2 | pozostałe owoce cytrusowe owoce ziarnkowe morele, brzoskwinie, w tym nektarynki i podobne hybrydy |
trifluoro-propenylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarbo-ksylanu (R)-a-cyjano-3-fenoksybenzylu | 0,1 0,2 0,5 0,1 | pozostałe owoce pestkowe winogrona truskawki porzeczki, agrest |
| 0,2 | dzikie jagody i dzikie owoce |
| 0,02 | pozostałe owoce |
| 0,1 | seler - korzeń, rzodkiewki |
| 0,05 | cebula dymka |
| 0,1 | pomidory, papryka |
| 0,5 | oberżyna |
| 0,1 | dyniowate z jadalną skórką (ogórki) |
| 0,05 | dyniowate z niejadalną skórką |
| | (melon, dynia, arbuz) |
| 0,05 | słodka kukurydza |
| 0,1 | brokuły, kalafiory |
| 0,05 | brukselka |
| 0,2 | kapusta głowiasta |
| 1,0 | kapusta pekińska, jarmuż, sałata i podobne, w tym endywia |
| 0,5 | szpinak, botwina i podobne |
| 0,3 | seler, por |
| 0,02 | pozostałe warzywa |
| 1,0 | zioła |
| 0,2 | fasola w strąku |
| 0,02 | fasola bez strąka |
| 0,2 | groch |
| 0,05 | orzechy |
| 0,02 | grzyby uprawowe |
| 0,5 | grzyby dziko rosnące |
| 0,02 | nasiona roślin oleistych |
| 0,02 | ziemniaki |
| 1,0 | herbata |
| 10,0 | chmiel |
| 0,02 | pozostałe produkty pochodzenia |
| | roślinnego" |
– po poz. 198a dodaje się poz. 198b w brzmieniu:
"198b. MEPANIPIRYM | 0,01N | owoce cytrusowe |
(mepanipyrim i jego metabolit (2-anilino-4-2-hydroksypropyl)-6-metylopirymidyna wyrażone jako mepanipyrim) N-(4-metylo-6-prop-1-ynylopirymidyn-2- | 0,01N 3,0N 2,0N | owoce ziarnkowe, owoce pestkowe winogrona truskawki |
ylo) anilina | 0,01N 1,0N | pozostałe owoce pomidory |
| 0,01N | pozostałe warzywa |
| 0,01N | orzechy |
| 0,02N | nasiona roślin oleistych |
| 0,01N | ziemniaki |
| 0,02N | herbata |
| 0,02N | chmiel |
| 0,01N | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– poz. 202 otrzymuje brzmienie:
"202. METALAKSYL | 0,5 | owoce cytrusowe |
(w tym inne mieszaniny izomerów metalaksylu z uwzględnieniem metalaksylu-m) | 1,0 2,0 1,0 | owoce ziarnkowe winogrona stołowe winogrona winne |
(suma izomerów) (±)-N-(2-metoksyacetylo)-N-(2,6-ksylilo)-DL-alaninian metylu | 0,5 0,05 0,1 | truskawki pozostałe owoce marchew, pasternak, chrzan, rzodkiewka |
| 0,2 | cebula dymka |
| 0,5 | czosnek, cebula, cebula szalotka |
| 0,2 | pomidory |
| 0,5 | papryka |
| 0,5 | ogórki |
| 0,2 | melony, arbuzy |
| 0,1 | brokuły, kalafior i inne odmiany |
| 1,0 | kapusta głowiasta |
| 0,2 | jarmuż, pory |
| 2,0 | sałata |
| 1,0 | endywia |
| 0,3 | cykoria |
| 1,0 | zioła |
| 0,05 | pozostałe warzywa |
| 0,05 | orzechy |
| 0,1 | nasiona roślin oleistych |
| 0,05 | ziemniaki |
| 0,1 | herbata |
| 10,0 | chmiel |
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– po poz. 207 dodaje się poz. 207a w brzmieniu:
"207a. METKONAZOL (1RS, 5RS; RRS, 5S1)-5-(4-chlorobenzylo)-2,2-dimetylo-1-(1,2,4-triazol-1-ilometylo) cyklopentanol | 0,1N | rzepak" |
– poz. 212 otrzymuje brzmienie:
"212. METOMYL | 0,5 | grejpfruty, pomarańcze, pomelo |
(suma metomylu i tiodikarbu wyrażona jako metomyl) | 1,0 | cytryny, limonki, mandarynki w tym klementynki i inne hybrydy |
S-metylo-N-(metylokarbamoiloksy)tioacetamid | 0,05 0,2 | pozostałe owoce cytrusowe owoce ziarnkowe |
| 0,2 | morele, brzoskwinie w tym nektarynki i podobne hybrydy |
| 0,1 | wiśnie, czereśnie |
| 0,5 | śliwki |
| 0,05 | pozostałe owoce pestkowe |
| 0,05 | winogrona stołowe |
| 1,0 | winogrona winne |
| 0,05 | truskawki |
| 0,05 | pozostałe owoce |
| 0,5 | rzodkiewki |
| 0,5 | pomidory, oberżyna |
| 0,2 | papryka |
| 0,2 | brokuły |
| 2,0 | sałata, szpinak, botwina i podobne |
| 0,05 | pozostałe warzywa |
| 2,0 | zioła |
| 0,1 | orzeszki ziemne, nasiona soi, |
| | nasiona bawełny |
| 0,05 | pozostałe nasiona roślin oleistych |
| 0,05 | orzechy |
| 0,05 | ziemniaki |
| 0,1 | herbata |
| 10,0 | chmiel |
| 0,05 | pozostałe produkty pochodzenia |
| | roślinnego" |
– poz. 239 otrzymuje brzmienie:
"239. PIRYMIKARB | 0,5N | owoce |
(suma pirymikarbu, demetylopirymikarbu i dimetyloformamidopirymikarbu) dimetylotiokarbaminian 2-dimetylopirymidyn-4-ylu | 1,0N 0,5N 0,01N | warzywa liściowe i łodygowe pozostałe warzywa orzechy laskowe, orzechy włoskie" |
– po poz. 245 dodaje się poz. 245a w brzmieniu:
"245a. PROPACHIZAFOP | 0,05N | owoce |
(R)-2 [4-(6-chlorochinoksalin-2-yloksy)fenoksy]propian 2-izopropylidenoaminooksyetylu | 0,05N 0,05N 0,05N | warzywa buraki cukrowe rzepak |
| 0,05N | ziemniaki" |
– poz. 247 otrzymuje brzmienie:
"247. PROPAMOKARBU CHLOROWODOREK | 1,0N | pomidory |
chlorowodorek 3-(dimetyloamino) propylokarbaminian propylu | 1,0N 15,0N | ogórki sałata |
| 0,2N | cebula |
| 0,2N | ziemniaki" |
– po poz. 250 dodaje się poz. 250a w brzmieniu:
"250a. PROPOKSYKARBAZON | 0,02N | owoce, warzywa |
(propoksykarbazon, | 0,02N | nasiona roślin oleistych |
jego sole i 2-hydroksy-propoksy-propoksykarbazon liczone jako propoksykarbazon) metylo 2-(4,5-dihydro-4-metylo-5-okso- | 0,02N 0,02N 0,05N | orzechy ziemniaki herbata |
3-propoksy-1H-1,2,4-triazol-1-yl) karboksamido-sulfonylobenzen | 0,05N 0,02N | chmiel pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– poz. 253 otrzymuje brzmienie:
"253. PYMETROZYNA | 0,3 | owoce cytrusowe |
(E)-4,5-dihydro-6-metylo-4-(3-piridylometyleneamino)-1,2,4-trazino-3 (2H)-on | 0,02 0,05 | owoce ziarnkowe morele, brzoskwinie w tym nektarynki i podobne hybrydy |
| 0,02 | pozostałe owoce pestkowe |
| 0,02 | pozostałe owoce |
| 0,5 | pomidory, oberżyna |
| 1,0 | papryka |
| 0,5 | dyniowate z jadalną skórką (ogórki) |
| 0,2 | dyniowate z niejadalną skórką (melony, dynie, arbuzy) |
| 0,05 | kapusta głowiasta |
| 0,1 | jarmuż |
| 1,0 | sałata i podobne, w tym endywia |
| 0,02 | pozostałe warzywa |
| 1,0 | zioła |
| 0,05 | nasiona bawełny |
| 0,02 | pozostałe nasiona roślin oleistych |
| 0,02 | ziemniaki |
| 0,02 | orzechy |
| 0,1 | herbata |
| 5,0 | chmiel |
| 0,02 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– poz. 255a otrzymuje brzmienie:
"255a. PYRAKLOSTROBINA | 1,0N | owoce cytrusowe |
metylo N-2-[1-(4-chlorofenylo)-1H-pyrazol-3-iloksymetylo] fenylo(N-metoksy)karbaminian | 0,02N 0,2N 0,02N | owoce ziarnkowe wiśnie, czereśnie pozostałe owoce pestkowe |
| 0,5N | truskawki |
| 2,0N | winogrona na wino |
| 0,02N | winogrona stołowe |
| 0,05N | mango, papaja |
| 0,02N | pozostałe owoce |
| 0,2N | czosnek, cebula, cebula szalotka |
| 2,0N | sałata i podobne, w tym endywia |
| 0,02N | pozostałe warzywa |
| 0,3N | nasiona roślin strączkowych |
| 0,02N | nasiona roślin oleistych |
| 0,02N | ziemniaki |
| 0,05N | herbata |
| 0,05N | chmiel |
| 1,0N | orzechy pistacjowe |
| 0,02N | pozostałe orzechy |
| 0,02N | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– po poz. 261 dodaje się poz. 261a w brzmieniu:
"261a. TAU-FLUWALINAT | 0,2N | owoce ziarnkowe |
(R)-2-[2-chloro-4-(triluorometylo) anilino]-3-metylobutanian (RS)-cyjano(3-fenoksyfenylo)metylu | 0,02N | rzepak" |
– po poz. 267 dodaje się poz. 267a w brzmieniu:
"267a. TEPRALOKSYDYM | 0,5N | marchew |
(ZE)-(RS)-2-1-[(2E)-3-chloroalliloksyimino]propylo-3-hydroksy-5-tetra-hydropiran-4-ylocykloheks-2-enon | 0,5N 0,1N 1,0N 0,5N | cebula buraki cukrowe warzywa strączkowe ziemniaki" |
– poz. 273 otrzymuje brzmienie:
"273. TIABENDAZOL | 5,0 | owoce cytrusowe |
2-(tiazol-4-ylo)benzimidazol | 5,0 | jabłka, gruszki |
| 0,05 | pozostałe owoce ziarnkowe |
| 15,0 | awokado |
| 5,0 | banany, mango |
| 10,0 | papaja |
| 0,05 | pozostałe owoce |
| 15,0 | maniok, słodkie ziemniaki, jam |
| 5,0 | brokuły |
| 0,05 | pozostałe warzywa |
| 10,0 | grzyby uprawowe |
| 0,05 | grzyby dziko rosnące |
| 0,05 | nasiona roślin oleistych |
| 0,1 | orzechy |
| 0,05 | ziemniaki wczesne |
| 15,0 | ziemniaki późne |
| 0,1 | herbata |
| 0,1 | chmiel |
| 0,05 | pozostałe produkty pochodzenia |
| | roślinnego" |
– poz. 273b otrzymuje brzmienie:
"273b. TIAMETOKSAM | 0,1N | owoce ziarnkowe |
3-(2-chloro-1,3-triazol-5-ilometylo)-5-metylo-1,3,5-oksadiazinan-4-ylideno(nitro)amina | 0,05N 0,05N 0,1N | burak cukrowy rzepak ziemniaki" |
– poz. 275 otrzymuje brzmienie:
"275. TIODIKARB | 0,5 | grejpfruty, pomarańcze, pomelo |
(suma metomylu i tiodikarbu wyrażona jako metomyl) S-metylo-N-(metylokarbamoiloksy)tioacetamid | 1,0 | cytryny, limonki, mandarynki w tym klementynki i inne hybrydy |
| 0,05 | pozostałe owoce cytrusowe |
| 0,2 | owoce ziarnkowe |
| 0,2 | morele, brzoskwinie w tym nektarynki i podobne hybrydy |
| 0,1 | wiśnie, czereśnie |
| 0,5 | pozostałe owoce pestkowe |
| 0,05 | winogrona stołowe |
| 1,0 | winogrona winne |
| 0,05 | truskawki |
| 0,05 | pozostałe owoce |
| 0,5 | rzodkiewki |
| 0,5 | pomidory, oberżyna |
| 0,2 | papryka |
| 0,2 | brokuły |
| 2,0 | sałata, szpinak, botwina i podobne |
| 0,05 | pozostałe warzywa |
| 2,0 | zioła |
| 0,1 | orzeszki ziemne, nasiona soi, |
| | nasiona bawełny |
| 0,05 | pozostałe nasiona roślin oleistych |
| 0,05 | orzechy |
| 0,05 | ziemniaki |
| 0,1 | herbata |
| 10,0 | chmiel |
| 0,05 | pozostałe produkty pochodzenia |
| | roślinnego" |
– po poz. 290 dodaje się poz. 290a i 290b w brzmieniu:
"290a. TRIFLUSULFURON METYLU | | |
kwas 2-[4-dimetyloamino-6-(2,2,2-trifluoroetoksy)-1,3,5-triazyn-2-ylokarbamoilosulfamoilo]-3-metylobenzoesowy | 0,05N | buraki cukrowe |
290b. TRIMETYLOSULFONIUM KATION (efekt zastosowania glifosatu) kation trimetylosulfonium | 0,05 0,5 | mandarynki, włączając klementynki i inne hybrydy pomarańcze |
| 0,05 | pozostałe owoce cytrusowe |
| 1,0 | oliwki (oliwa) |
| 0,05 | pozostałe owoce |
| 0,05 | warzywa |
| 0,05 | grzyby uprawowe |
| 20,0 | grzyby dziko rosnące |
| 0,05 | orzechy |
| 10,0 | nasiona soi |
| 0,05 | pozostałe nasiona roślin oleistych |
| 0,05 | warzywa strączkowe |
| 0,05 | ziemniaki |
| 0,05 | herbata |
| 0,05 | chmiel |
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
– poz. 293a otrzymuje brzmienie:
"293a. ZOKSAMID | 0,02N | owoce cytrusowe |
3,5-dichloro-N-(3-chloro-1-etylo-1-metylo-2-oksypropylo)-4-metylobenzamid | 5,0N 0,02N | winogrona pozostałe owoce |
| 0,5N | pomidory |
| 0,02N | pozostałe warzywa |
| 0,02N | warzywa strączkowe |
| 0,02N | orzechy |
| 0,05N | nasiona roślin oleistych |
| 0,02N | ziemniaki |
| 0,05N | herbata |
| 0,05N | chmiel |
| 0,02N | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" |
b) w objaśnieniach po poz. 17 dodaje się poz. 18 w brzmieniu: "18. Przyprawy - nasiona kminku, nasiona jałowca, gałka muszkatołowa, pieprz (czarny, biały), laska wanilii i inne."; 3) w załączniku nr 2 do rozporządzenia w części A w tabeli: a) po poz. 3 dodaje się poz. 3a w brzmieniu:
"3a. ACETOCHLOR 2-chloro-2'etylo-6'-metylo-N-(etoksymetylo) acetanilid | 0,02N | kukurydza" |
b) poz. 26 otrzymuje brzmienie:
"26. BROMOKSYNIL (włączając jego estry wyrażone jako bromoksynil) 3,5-dibromo-4-hydroksybenzonitryl | 0,1 0,05 | kukurydza pozostałe ziarno zbóż" |
c) poz. 28a otrzymuje brzmienie:
"28a. CHINOKSYFEN 5,7-dichloro-4-(p-fluorofenoksy)hinolina | 0,02 0,2 0,02 | pszenica, żyto, pszenżyto jęczmień, owies pozostałe ziarno zbóż" |
d) po poz. 38 dodaje się poz. 38a w brzmieniu:
"38a. CHLOROPROFAM (chloroprofam i 3-chloroanilina wyrażone jako chloroprofam) 3-chlorofenylokarbaminian izopropylu | 0,02N | ziarno zbóż" |
e) po poz. 67 dodaje się poz. 67a w brzmieniu:
"67a. DIFENOKONAZOL 1-(2-[4-(4-chlorofenoksy)-2-chlorofenylo]-4-metylo-1,3-dioksolan-2-ylometylo)-1H-1,2,4-triazol | 0,02N | ziarno zbóż z wyjątkiem kukurydzy" |
f) poz. 70 otrzymuje brzmienie:
"70. DIKAMBA kwas 3,6-dichloro-2-metoksybenzoesowy | 0,01N 0,3N | kukurydza pozostałe ziarno zbóż" |
g) poz. 72a otrzymuje brzmienie:
"72a. DIMOKSYSTROBINA (E)-2-(metoksyimino)-N-metylo-2-[a-(2,5-ksyloksy)-o-tolylo]acetamid | 0,1N 0,1N | pszenica żyto" |
h) po poz. 72a dodaje się poz. 72b w brzmieniu:
"72b. DIMETENAMID-P (włączając inne mieszaniny izomerów, suma izomerów) (S)-2-chloro-N-(2,4-dimetylo-3-tienylo)-N-(2-metoksy-1-metyloetylo)acetamid | 0,01N | ziarno zbóż" |
i) po poz. 87 dodaje się poz. 87a w brzmieniu:
"87a. FENITROTION tiofosforan O, O-dimetylo-O-3-metylo-4-nitrofenu | 10,0N | ziarno zbóż z wyjątkiem kukurydzy" |
j) po poz. 93 dodaje się poz. 93a w brzmieniu:
"93a. FIPRONIL (±)-5-amino-1-(2,6-dichloro-4-trifluorometylofenylo)-trifluorometanosulfinylo-pirazol-4-ilo-3-karbonitryl | 0,02N | ziarno zbóż" |
k) po poz. 94 dodaje się poz. 94a w brzmieniu:
"94a. FLAZASULFURON 1-(4-4,6-dimetoksypirimidyn-2-ylo)-3-(3-trifluorometylo-2-pirydylosulfonylo)mocznik | 0,02N | ziarno zbóż" |
l) po poz. 95 dodaje się poz. 95a w brzmieniu:
"95a. FLUCHINKONAZOL 3-(2,4-dichlorofenylo)-6-fluoro-2-(1H-1,2,4-triazol-1-ilo)-chinazolin-4 (3H)-on | 0,05N | ziarno zbóż z wyjątkiem kukurydzy" |
m) po poz. 96a dodaje się poz. 96b w brzmieniu:
"96b. FLUDIOKSONIL 4-(2,2-difluorobenzo [1,3]-dioksol-4-ilo)-1H-pirolo-3-karbonitryl | 0,05N | ziarno zbóż" |
n) po poz. 102 dodaje się poz. 102a w brzmieniu:
"102a. FLURTAMON (RS)-5-metyloamino-2-fenylo-4-(3-trifluorometylofenylo) furan-3-on | 0,02N | ziarno zbóż" |
o) poz. 108 otrzymuje brzmienie:
"108. GLIFOSAT | 10,0 | pszenica, żyto, pszenżyto |
N-(fosfonometylo)glicyna | 20,0 | jęczmień, owies, sorgo |
| 1,0 | kukurydza |
| 0,1 | pozostałe ziarno zbóż" |
p) poz. 120a otrzymuje brzmienie:
"120a. IZOKSAFLUTOL 5-cyklopropylo-4-(2-metanosulfonylo-4-trifluorometylobenzoilo)izoksazol | 0,05N | kukurydza" |
r) po poz. 121b dodaje się poz. 121c w brzmieniu:
"121c. JOKSYNIL (włączając jego estry wyrażone jako joksynil) 4-hydroksy-3,5-dijodobenzonitryl | 0,05N | ziarno zbóż" |
s) po poz. 137 dodaje się poz. 137a w brzmieniu:
"137a. MEPANIPYRIM (mepanipyrym i jego metabolit (2-anilino-4-(2-hydroksypropyl)-6-metylopirymidyn wyrażony jako metanipyrym) N-(4-metylo-6-prop-1-ynylopyrymidyn-2-ylo)anilina | 0,01N | ziarno zbóż" |
t) poz. 141 otrzymuje brzmienie:
"141. METALAKSYL (w tym inne mieszaniny izomerów metalaksylu z uwzględnieniem metalaksylu-m) (suma izomerów) (±)-N-(2-metoksyacetylo)-N-(2,6-ksylilo)-DL-alaninian metylu | 0,05 | ziarno zbóż" |
u) po poz. 143a dodaje się poz. 143b w brzmieniu:
"143b. METKONAZOL (1RS, 5RS; 1RS, 5SR)-5-(4-chlorobenzylo)-2,2-dimetylo-1-(1,2,4-triazol-1-ilometylo) cyklopentanol | 0,05N | ziarno zbóż z wyjątkiem kukurydzy" |
w) po poz. 146a dodaje się poz. 146b w brzmieniu:
"146b. METOSULAM 2', 6'-dichloro-5,7-dimetoksy-3'-metylo [1,2,4]-triazolo [1,5]-pirymidyno-2-sulfonoanilid | 0,01N | ziarno zbóż" |
z) po poz. 160 dodaje się poz. 160a w brzmieniu:
"160a. PINOKSADEN 8-(2,6-dietyl-4-metylofenylo)-9-okso-1,2,4,5-tetrahydro-9H-pirazolo [1,2-d][1,4,5] oksadiazepin-7-yloester kwasu 2,2-dimetylopropionowego | 0,5N | ziarno zbóż" |
za) po poz. 168 dodaje się poz. 168a w brzmieniu:
"168a. PROKWINAZID 6-jodo-2-proksy-3-propylo-3H-kwinazolino-4-on | 0,01N | ziarno zbóż" |
zb) po poz. 171 dodaje się poz. 171a w brzmieniu:
"171a. PROPOKSYKARBAZON (propoksykarbazon, jego sole i 2-hydroksypropoksy-propoksykarbazon liczone jako propoksykarbazon) metylo 2-(4,5-dihydro-4-metylo-5-okso-3-propoksy-1H-1,2,4-triazol-1-yl)karboksamidosulfonylobenzen | 0,02N | ziarno zbóż" |
zc) poz. 176a otrzymuje brzmienie:
"176a. PYRAKLOSTROBINA | 0,1 | pszenica, żyto, pszenżyto |
metylo N-2-[1-(4-chlorofenylo)-1H-pyrazol-3-iloksymetylo] fenylo(N-metoksy)karbaminian | 0,3 0,02 | jęczmień, owies pozostałe ziarno zbóż" |
zd) po poz. 199c dodaje się poz. 199d w brzmieniu:
"199d. TRIMETYLOSULFONIUM KATION (efekt zastosowania glifosatu) kation trimetylosulfonium | 5,0N 10,0N 0,05N | pszenica, żyto, pszenżyto jęczmień, owies pozostałe ziarno zbóż" |
ze) po poz. 201 dodaje się poz. 201a w brzmieniu:
"201a. ZOKSAMID 3,5-dichloro-N-(3-chloro-1-etylo-1-metylo-2-oksypropylo)-4-metylobenzamid | 0,02N | ziarno zbóż" |
4) w załączniku nr 3 do rozporządzenia: a) w części A w tabeli: – po poz. 8a dodaje się poz. 8b w brzmieniu:
"8b. BROMOKSYNIL (włączając jego estry wyrażone jako bromoksynil) 3,5-dibromo-4-hydroksybenzonitryl | 0,05 mięso 0,2 podroby | 0,01 | " |
– po poz. 9 dodaje się poz. 9a w brzmieniu:
"9a. CHINOKSYFEN 5,7-dichloro-4-(p-fluorofenoksy)hinolina | 0,2 | 0,05 | 0,02" |
– po poz. 14 dodaje się poz. 14a w brzmieniu:
"14a. CHLOROPROFAM (chloroprofam i kwas 4'-hydroksy-chloroprofam-O-sulfoniowy (4-HSA) wyrażone jako chloroprofam) 3-chlorofenylokarbaminian izopropylu | 0,05 mięso, wątroba 0,2 nerki | 0,2 | " |
– po poz. 37b dodaje się poz. 37c w brzmieniu:
"37c. JOKSYNIL (włączając jego estry wyrażone jako joksynil) 4-hydroksy-3,5-dijodobenzonitryl | 0,05 mięso, 0,2 podroby | 0,01 | " |
– po poz. 51 dodaje się poz. 51a w brzmieniu:
"51a. PYRAKLOSTROBINA metylo N-2-[1-(4-chlorofenylo)-1H-pyrazol-3-iloksymetylo] fenylo(N-metoksy)karbaminian | 0,05 | 0,01 | 0,05" |
– po poz. 58 dodaje się poz. 58a w brzmieniu:
"58a. TRIMETYLOSULFONIUM KATION (efekt zastosowania glifosatu) kation trimetylosulfonium | 0,2 mięso i nerki cielęce 0,5 wątroba cielęca 0,1 nerki drobiowe 0,05 pozostałe produkty | 0,1 | 0,01" |
b) w części B w tabeli poz. 36 otrzymuje brzmienie:
"36. GLIFOSAT N-(fosfonometylo)glicyna | 2,0 nerki cielęce 0,2 wątroba cielęca 0,5 nerki wieprzowe 0,1 nerki drobiowe 0,05 pozostałe produkty | 0,01 | 0,01" |
§ 2. 1. Narodowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości chemicznych środków ochrony roślin oznaczone symbolem (N) określone w: 1) załączniku nr 1 do rozporządzenia w poz. 35a, 38b, 98a, 134a, 141a, 173, 198b, 250a, 255a, 293a, w brzmieniu ustalonym w niniejszym rozporządzeniu, 2) załączniku nr 2 do rozporządzenia w poz. 38a, 72b, 94a, 102a, 121c, 137a, 171a, 199d, 201a, w brzmieniu ustalonym w niniejszym rozporządzeniu - z dniem 21 kwietnia 2007 r. stają się wspólnotowymi najwyższymi dopuszczalnymi poziomami pozostałości chemicznych środków ochrony roślin. 2. Z dniem 21 kwietnia 2007 r. przy najwyższych dopuszczalnych poziomach pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, o których mowa w ust. 1, uchyla się oznaczenie symbolem "N".
§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia, z tym że § 1 pkt 2 w zakresie dotyczącym poz. 53, 153 i 290b, pkt 3 w zakresie dotyczącym poz. 26, 28a, 108 i 176a oraz pkt 4 wchodzą w życie z dniem 21 kwietnia 2007 r.
______ 1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 31 października 2005 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 220, poz. 1901).
Pozycje
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479, 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486, 487, 488, 489, 490, 491, 492, 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532, 533, 534, 535, 536, 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555, 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576, 577, 578, 579, 580, 581, 582, 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597, 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611, 612, 613, 614, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651, 652, 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659, 660, 661, 662, 663, 664, 665, 666, 667, 668, 669, 670, 671, 672, 673, 674, 675, 676, 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683, 684, 685, 686, 687, 688, 689, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 696, 697, 698, 699, 700, 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715, 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730, 731, 732, 733, 734, 735, 736, 737, 738, 739, 740, 741, 742, 743, 744, 745, 746, 747, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 754, 755, 756, 757, 758, 759, 760, 761, 762, 763, 764, 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774, 775, 776, 777, 778, 779, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 787, 788, 789, 790, 791, 792, 793, 794, 795, 796, 797, 798, 799, 800, 801, 802, 803, 804, 805, 806, 807, 808, 809, 810, 811, 812, 813, 814, 815, 816, 817, 818, 819, 820, 821, 822, 823, 824, 825, 826, 827, 828, 829, 830, 831, 832, 833, 834, 835, 836, 837, 838, 839, 840, 841, 842, 843, 844, 845, 846, 847, 848, 849, 850, 851, 852, 853, 854, 855, 856, 857, 858, 859, 860, 861, 862, 863, 864, 865, 866, 867, 868, 869, 870, 871, 872, 873, 874, 875, 876, 877, 878, 879, 880, 881, 882, 883, 884, 885, 886, 887, 888, 889, 890, 891, 892, 893, 894, 895, 896, 897, 898, 899, 900, 901, 902, 903, 904, 905, 906, 907, 908, 909, 910, 911, 912, 913, 914, 915, 916, 917, 918, 919, 920, 921, 922, 923, 924, 925, 926, 927, 928, 929, 930, 931, 932, 933, 934, 935, 936, 937, 938, 939, 940, 941, 942, 943, 944, 945, 946, 947, 948, 949, 950, 951, 952, 953, 954, 955, 956, 957, 958, 959, 960, 961, 962, 963, 964, 965, 966, 967, 968, 969, 970, 971, 972, 973, 974, 975, 976, 977, 978, 979, 980, 981, 982, 983, 984, 985, 986, 987, 988, 989, 990, 991, 992, 993, 994, 995, 996, 997, 998, 999, 1000, 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1006, 1007, 1008, 1009, 1010, 1011, 1012, 1013, 1014, 1015, 1016, 1017, 1018, 1019, 1020, 1021, 1022, 1023, 1024, 1025, 1026, 1027, 1028, 1029, 1030, 1031, 1032, 1033, 1034, 1035, 1036, 1037, 1038, 1039, 1040, 1041, 1042, 1043, 1044, 1045, 1046, 1047, 1048, 1049, 1050, 1051, 1052, 1053, 1054, 1055, 1056, 1057, 1058, 1059, 1060, 1061, 1062, 1063, 1064, 1065, 1066, 1067, 1068, 1069, 1070, 1071, 1072, 1073, 1074, 1075, 1076, 1077, 1078, 1079, 1080, 1081, 1082, 1083, 1084, 1085, 1086, 1087, 1088, 1089, 1090, 1091, 1092, 1093, 1094, 1095, 1096, 1097, 1098, 1099, 1100, 1101, 1102, 1103, 1104, 1105, 1106, 1107, 1108, 1109, 1110, 1111, 1112, 1113, 1114, 1115, 1116, 1117, 1118, 1119, 1120, 1121, 1122, 1123, 1124, 1125, 1126, 1127, 1128, 1129, 1130, 1131, 1132, 1133, 1134, 1135, 1136, 1137, 1138, 1139, 1140, 1141, 1142, 1143, 1144, 1145, 1146, 1147, 1148, 1149, 1150, 1151, 1152, 1153, 1154, 1155, 1156, 1157, 1158, 1159, 1160, 1161, 1162, 1163, 1164, 1165, 1166, 1167, 1168, 1169, 1170, 1171, 1172, 1173, 1174, 1175, 1176, 1177, 1178, 1179, 1180, 1181, 1182, 1183, 1184, 1185, 1186, 1187, 1188, 1189, 1190, 1191, 1192, 1193, 1194, 1195, 1196, 1197, 1198, 1199, 1200, 1201, 1202, 1203, 1204, 1205, 1206, 1207, 1208, 1209, 1210, 1211, 1212, 1213, 1214, 1215, 1216, 1217, 1218, 1219, 1220, 1221, 1222, 1223, 1224, 1225, 1226, 1227, 1228, 1229, 1230, 1231, 1232, 1233, 1234, 1235, 1236, 1237, 1238, 1239, 1240, 1241, 1242, 1243, 1244, 1245, 1246, 1247, 1248, 1249, 1250, 1251, 1252, 1253, 1254, 1255, 1256, 1257, 1258, 1259, 1260, 1261, 1262, 1263, 1264, 1265, 1266, 1267, 1268, 1269, 1270, 1271, 1272, 1273, 1274, 1275, 1276, 1277, 1278, 1279, 1280, 1281, 1282, 1283, 1284, 1285, 1286, 1287, 1288, 1289, 1290, 1291, 1292, 1293, 1294, 1295, 1296, 1297, 1298, 1299, 1300, 1301, 1302, 1303, 1304, 1305, 1306, 1307, 1308, 1309, 1310, 1311, 1312, 1313, 1314, 1315, 1316, 1317, 1318, 1319, 1320, 1321, 1322, 1323, 1324, 1325, 1326, 1327, 1328, 1329, 1330, 1331, 1332, 1333, 1334, 1335, 1336, 1337, 1338, 1339, 1340, 1341, 1342, 1343, 1344, 1345, 1346, 1347, 1348, 1349, 1350, 1351, 1352, 1353, 1354, 1355, 1356, 1357, 1358, 1359, 1360, 1361, 1362, 1363, 1364, 1365, 1366, 1367, 1368, 1369, 1370, 1371, 1372, 1373, 1374, 1375, 1376, 1377, 1378, 1379, 1380, 1381, 1382, 1383, 1384, 1385, 1386, 1387, 1388, 1389, 1390, 1391, 1392, 1393, 1394, 1395, 1396, 1397, 1398, 1399, 1400, 1401, 1402, 1403, 1404, 1405, 1406, 1407, 1408, 1409, 1410, 1411, 1412, 1413, 1414, 1415, 1416, 1417, 1418, 1419, 1420, 1421, 1422, 1423, 1424, 1425, 1426, 1427, 1428, 1429, 1430, 1431, 1432, 1433, 1434, 1435, 1436, 1437, 1438, 1439, 1440, 1441, 1442, 1443, 1444, 1445, 1446, 1447, 1448, 1449, 1450, 1451, 1452, 1453, 1454, 1455, 1456, 1457, 1458, 1459, 1460, 1461, 1462, 1463, 1464, 1465, 1466, 1467, 1468, 1469, 1470, 1471, 1472, 1473, 1474, 1475, 1476, 1477, 1478, 1479, 1480, 1481, 1482, 1483, 1484, 1485, 1486, 1487, 1488, 1489, 1490, 1491, 1492, 1493, 1494, 1495, 1496, 1497, 1498, 1499, 1500, 1501, 1502, 1503, 1504, 1505, 1506, 1507, 1508, 1509, 1510, 1511, 1512, 1513, 1514, 1515, 1516, 1517, 1518, 1519, 1520, 1521, 1522, 1523, 1524, 1525, 1526, 1527, 1528, 1529, 1530, 1531, 1532, 1533, 1534, 1535, 1536, 1537, 1538, 1539, 1540, 1541, 1542, 1543, 1544, 1545, 1546, 1547, 1548, 1549, 1550, 1551, 1552, 1553, 1554, 1555, 1556, 1557, 1558, 1559, 1560, 1561, 1562, 1563, 1564, 1565, 1566, 1567, 1568, 1569, 1570, 1571, 1572, 1573, 1574, 1575, 1576, 1577, 1578, 1579, 1580, 1581, 1582, 1583, 1584, 1585, 1586, 1587, 1588, 1589, 1590, 1591, 1592, 1593, 1594, 1595, 1596, 1597, 1598, 1599, 1600, 1601, 1602, 1603, 1604, 1605, 1606, 1607, 1608, 1609, 1610, 1611, 1612, 1613, 1614, 1615, 1616, 1617, 1618, 1619, 1620, 1621, 1622, 1623, 1624, 1625, 1626, 1627, 1628, 1629, 1630, 1631, 1632, 1633, 1634, 1635, 1636, 1637, 1638, 1639, 1640, 1641, 1642, 1643, 1644, 1645, 1646, 1647, 1648, 1649, 1650, 1651, 1652, 1653, 1654, 1655, 1656, 1657, 1658, 1659, 1660, 1661, 1662, 1663, 1664, 1665, 1666, 1667, 1668, 1669, 1670, 1671, 1672, 1673, 1674, 1675, 1676, 1677, 1678, 1679, 1680, 1681, 1682, 1683, 1684, 1685, 1686, 1687, 1688, 1689, 1690, 1691, 1692, 1693, 1694, 1695, 1696, 1697, 1698, 1699, 1700, 1701, 1702, 1703, 1704, 1705, 1706, 1707, 1708, 1709, 1710, 1711, 1712, 1713, 1714, 1715, 1716, 1717, 1718, 1719, 1720, 1721, 1722, 1723, 1724, 1725, 1726, 1727, 1728, 1729, 1730, 1731, 1732, 1733, 1734, 1735, 1736, 1737, 1738, 1739, 1740, 1741, 1742, 1743, 1744, 1745, 1746, 1747, 1748, 1749, 1750, 1751, 1752, 1753, 1754, 1755, 1756, 1757, 1758, 1759, 1760, 1761, 1762, 1763, 1764, 1765, 1766, 1767, 1768, 1769, 1770, 1771, 1772, 1773, 1774, 1775, 1776, 1777, 1778, 1779, 1780, 1781, 1782, 1783, 1784, 1785, 1786, 1787, 1788, 1789, 1790, 1791, 1792, 1793, 1794, 1795, 1796, 1797, 1798, 1799, 1800, 1801, 1802, 1803, 1804, 1805, 1806, 1807, 1808, 1809, 1810, 1811, 1812, 1813, 1814, 1815, 1816, 1817, 1818, 1819, 1820, 1821, 1822, 1823, 1824, 1825, 1826, 1827, 1828, 1829, 1830, 1831, 1832, 1833, 1834, 1835, 1836, 1837, 1838, 1839, 1840, 1841, 1842, 1843, 1844, 1845, 1846, 1847, 1848, 1849, 1850, 1851, 1852, 1853, 1854, 1855, 1856, 1857, 1858, 1859
|