|
 |
Dziennik Ustaw 2018 poz. 1255 - Protokół do Układu o stabilizacji i stowarzyszeniu między Wspólnotami Europejskimi i ich państwami członkowskimi, z jednej strony, a Bośnią i Hercegowiną, z drugie...
DZIENNIK USTAWRZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJWarszawa, dnia 28 czerwca 2018 r.Poz. 1255
PROTOKÓŁ
do Układu o stabilizacji i stowarzyszeniu między Wspólnotami Europejskimi i ich państwami członkowskimi,
z jednej strony, a Bośnią i Hercegowiną, z drugiej strony, w celu uwzględnienia przystąpienia republiki Chorwacji do Unii Europejskiej,
sporządzony w Brukseli dnia 15 grudnia 2016 r.
KRÓLESTWO BELGII,
REPUBLIKA BUŁGARII,
REPUBLIKA CZESKA,
KRÓLESTWO DANII,
REPUBLIKA FEDERALNA NIEMIEC, REPUBLIKA ESTOŃSKA, IRLANDIA,
REPUBLIKA GRECKA, KRÓLESTWO HISZPANII, REPUBLIKA FRANCUSKA, REPUBLIKA CHORWACJI,
REPUBLIKA WŁOSKA,
REPUBLIKA CYPRYJSKA,
REPUBLIKA ŁOTEWSKA,
REPUBLIKA LITEWSKA,
WIELKIE KSIĘSTWO LUKSEMBURGA,
WĘGRY,
REPUBLIKA MALTY,
KRÓLESTWO NIDERLANDÓW,
REPUBLIKA AUSTRII,
RZECZPOSPOLITA POLSKA,
REPUBLIKA PORTUGALSKA,
RUMUNIA,
REPUBLIKA SŁOWENII,
REPUBLIKA SŁOWACKA,
REPUBLIKA FINLANDII,
KRÓLESTWO SZWECJI,
ZJEDNOCZONE KRÓLESTWO WIELKIEJ BRYTANII I IRLANDII PÓŁNOCNEJ,
będące Umawiającymi się Stronami Traktatu o Unii Europejskiej, Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej oraz Traktatu ustanawiającego Europejską Wspólnotę Energii Atomowej, zwane dalej „państwami członkowskimi”, oraz
UNIA EUROPEJSKA i EUROPEJSKA WSPÓLNOTA ENERGII ATOMOWEJ zwane dalej „Unią Europejską”, z jednej strony, oraz BOŚNIA I HERCEGOWINA, z drugiej strony,
uwzględniając przystąpienie Republiki Chorwacji (zwanej dalej „Chorwacją") do Unii Europejskiej z dniem 1 lipca 2013 r.,
A także mając na uwadze, co następuje:
(1) Układ przejściowy między Wspólnotami Europejskimi i ich państwami członkowskimi, z jednej strony, a Bośnią i Hercegowiną, z drugiej strony, został podpisany w Luksemburgu w dniu 16 czerwca 2008 r. i obowiązywał od dnia 1 lipca 2008 r. do dnia 31 maja 2015 r.
(2) Traktat dotyczący przystąpienia Chorwacji do Unii Europejskiej (zwany dalej „traktatem o przystąpieniu”) został podpisany w Brukseli dnia 9 grudnia 2011 r.
(3) Chorwacja przystąpiła do Unii Europejskiej z dniem 1 lipca 2013 r.
(4) Układ o stabilizacji i stowarzyszeniu między Wspólnotami Europejskimi i ich państwami członkowskimi, z jednej strony, a Bośnią i Hercegowiną, z drugiej strony (zwany dalej „USiS”), został podpisany w Luksemburgu dnia 16 czerwca 2008 r. i wszedł w życie dnia 1 czerwca 2015 r.
(5) Zgodnie z art. 6 ust. 2 Aktu przystąpienia Chorwacji przystąpienie Chorwacji do USiS zostaje uzgodnione przez zawarcie protokołu do USiS.
(6) Zgodnie z art. 37 ust. 3 USiS odbyły się konsultacje, których celem było zapewnienie uwzględnienia wzajemnych interesów Unii Europejskiej oraz Bośni i Hercegowiny, o których mowa w tym układzie,
UZGODNIŁY, CO NASTĘPUJE:
SEKCJA I
UMAWIAJĄCE SIĘ STRONY
Artykuł 1
Chorwacja zostaje stroną USiS, podpisanego w Luksemburgu w dniu 16 czerwca 2008 r., oraz odpowiednio przyjmuje i uwzględnia, w taki sam sposób jak inne państwa członkowskie Unii Europejskiej, teksty USiS oraz wspólnych deklaracji i jednostronnych deklaracji załączonych do aktu końcowego podpisanego w tym samym dniu.
SEKCJA II
DOSTOSOWANIE TEKSTU USIS WRAZ Z ZAŁĄCZNIKAMI ORAZ PROTOKOŁAMI DO NIEGO
PRODUKTY ROLNE Artykuł 2 Produkty rolne sensu stricto
1. W art. 27 ust. 3 USiS dodaje się akapit w brzmieniu:
„Z dniem wejścia w życie Protokołu w celu uwzględnienia przystąpienia Chorwacji do Unii Europejskiej lub, w przypadku tymczasowego stosowania tego protokołu, z dniem rozpoczęcia jego tymczasowego stosowania, roczny kontyngent taiyfowy określony w akapicie pierwszym wynosi 13 210 ton (masa netto).”.
2. W art. 27 USiS dodaje się ustęp w brzmieniu:
,,4a. W uzupełnieniu ust. 4, z dniem wejścia w życie Protokołu w celu uwzględnienia przystąpienia Chorwacji do Unii Europejskiej lub, w przypadku tymczasowego stosowania tego protokołu, z dniem rozpoczęcia jego tymczasowego stosowania, Bośnia i Hercegowina znosi cła stosowane przy przywozie niektórych produktów rolnych pochodzących z Unii, wymienionych w załączniku Illf w ramach limitu wysokości kontyngentu taryfowego wskazanego dla określonych produktów.”.
3. Załącznik I do niniejszego Protokołu dodaje się do USiS jako załącznik Illf.
Artykuł 3
Ryby i produkty rybactwa
1. W art. 28 USiS dodaje się ustęp w brzmieniu:
„la. Z dniem wejścia w życie Protokołu w celu uwzględnienia przystąpienia Chorwacji do Unii Europejskiej lub, w przypadku tymczasowego stosowania tego Protokołu, z dniem rozpoczęcia jego tymczasowego stosowania, Unia znosi wszystkie cła i opłaty o skutku równoważnym na ryby i produkty rybactwa pochodzące z Bośni i Hercegowiny, inne niż te wymienione w załączniku IVa. Produkty wymienione w załączniku IVa są objęte zawartymi w nim postanowieniami.”.
2. W art. 28 USiS dodaje się ustęp w brzmieniu:
„3. Z dniem wejścia w życie Protokołu w celu uwzględnienia przystąpienia Chorwacji do Unii Europejskiej lub w przypadku tymczasowego stosowania tego Protokołu, z dniem rozpoczęcia jego tymczasowego stosowania, Bośnia i Hercegowina otwiera kontyngent bezcłowy na przywóz żywych karpiowatych w ramach kodu CN 0301 93 00 w granicach rocznego kontyngentu taryfowego wynoszącego 75 ton. Przywóz przekraczający limity kontyngentu podlega cłom określonym w załączniku V do USiS.".
3. Załącznik II do niniejszego Protokołu dodaje się do USiS jako załącznik IVa.
Artykuł 4
Przetworzone produkty rolne
Załącznik III do niniejszego Protokołu dodaje się do Protokołu 1 do USiS jako załącznik III,
Artykuł 5
Umowa w sprawie wina
Z dniem wejścia w życie Protokołu w celu uwzględnienia przystąpienia Chorwacji do Unii Europejskiej lub, w przypadku tymczasowego stosowania tego Protokołu, z dniem rozpoczęcia jego tymczasowego stosowania, zmienia się załącznik I do Protokołu 7 do USiS, o którym mowa w art. 27 ust. 5 USiS, jak określono w załączniku IV do niniejszego Protokołu.
SEKCJA III
PRZEPISY OGÓLNE I KOŃCOWE
Artykuł 6
Niniejszy Protokół i załączniki do niego stanowią integralną część USiS.
Artykuł 7
1. Niniejszy Protokół podlega zatwierdzeniu przez Unię Europejską i jej państwa członkowskie oraz przez Bośnię i Hercegowinę zgodnie z ich wewnętrznymi procedurami.
2. Strony powiadamiają się wzajemnie o zakończeniu stosownych procedur, o których mowa w ust. 1. Akty zatwierdzenia składa się w Sekretariacie Generalnym Rady Unii Europejskiej.
Artykuł 8
1. Niniejszy protokół wchodzi w życie pierwszego dnia pierwszego miesiąca następującego po dniu złożenia ostatniego aktu zatwierdzenia.
2. Jeżeli nie wszystkie akty zatwierdzające niniejszy Protokół zostaną złożone przed pierwszym dniem drugiego miesiąca następującego po dacie jego podpisania, niniejszy Protokół stosuje się tymczasowo. Dniem rozpoczęcia tymczasowego stosowania jest pierwszy dzień drugiego miesiąca następującego po dacie podpisania.
Artykuł 9
Niniejszy Protokół sporządzono w dwóch egzemplarzach w językach: angielskim, bułgarskim, chorwackim, czeskim, duńskim, estońskim, fińskim, francuskim, greckim, hiszpańskim, litewskim, łotewskim, maltańskim, niderlandzkim, niemieckim, polskim, portugalskim, rumuńskim, słowackim, słoweńskim, szwedzkim, węgierskim i włoskim oraz języku bośniackim i serbskim, przy czym każdy z tych tekstów jest na równi autentyczny.
Sporządzono w Brukseli dnia piętnastego grudnia roku dwa tysiące szesnastego.
ZAŁĄCZNIKI „ZAŁĄCZNIK lllf
Koncesje taryfowe bośni i hercegowiny dla podstawowych produktów rolnych pochodzących z unii
europejskiej
(o którym mowa w art. 27 ust. 4a USiS)
1. Z dniem wejścia w życie lub rozpoczęcia tymczasowego stosowania Protokołu w celu uwzględnienia przystąpienia Chorwacji do Unii Europejskiej znosi się cło w przypadku produktów w ramach ilości objętych kontyngentem taryfowym określonych poniżej. W przypadku przywozu wykraczającego poza kontyngent zastosowanie ma stawka KNU. W odniesieniu do 2017 r. zastosowanie ma pełna kwota kontyngentu, niezależnie od daty wejścia w życie lub rozpoczęcia tymczasowego stosowania Protokołu.
KodCN |
Wyszczególnienie |
Kontyngent taryfowy (w tonach) |
0102 |
Bydło żywe: |
|
|
- Bydło: |
|
0102 29 |
— Pozostałe: |
|
|
---Pozostałe: |
|
|
----O masie przekraczającej 300 kg: |
|
|
----- Krowy: |
|
0102 29 61 |
------ Do uboju |
1 935 |
|
----- Pozostałe: |
|
0102 29 91 |
------ Do uboju |
190 |
0103 |
Świnie żywe: |
|
|
- Pozostałe: |
|
0103 92 |
— O masie 50 kg lub większej: |
|
|
---Gatunki domowe: |
|
0103 92 11 |
----Maciory mające prosiaki co najmniej raz, o masie nie mniejszej niż
160 kg |
575 |
0103 92 19 |
----Pozostałe |
1 755 |
0103 92 90 |
---Pozostałe |
195 |
0105 |
Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domcsticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki: |
|
|
- Pozostałe: |
|
0105 94 00 |
— Ptactwo z gatunku Gallus domcsticus |
1 455 |
Kod CN |
Wyszczególnienie |
Kontyngent taryfowy (w tonach) |
0207 |
Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone: |
|
|
- Z ptactwa z gatunku Gallus domcsficus: |
|
0207 12 |
— Niecięte na kawałki, zamrożone: |
|
0207 12 90 |
---Oskubane i wypatroszone, bez głów i łapek oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako »kurczaki 65 %* lub inaczej zgłaszane |
80 |
0207 13 |
— Kawałki i podroby, świeże lub schłodzone: |
|
|
---Kawałki: |
|
0207 13 10 |
----Bez kości |
90 |
|
----Z kośćmi: |
|
0207 13 30 |
Całe skrzydła, z końcami lub bez |
55 |
0207 13 60 |
Nogi i ich kawałki |
320 |
|
---Podroby: |
|
0207 13 99 |
----Pozostałe |
25 |
0207 14 |
— Kawałki i podroby, zamrożone: |
|
|
---Kawałki: |
|
|
----Z kośćmi: |
|
0207 14 20 |
Połówki lub ćwiartki |
30 |
0207 14 60 |
----- Nogi i ich kawałki |
130 |
|
---Podroby: |
|
0207 14 99 |
----Pozostałe |
50 |
0401 |
Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego: |
|
0401 40 |
- O zawartości tłuszczu przekraczającej 6 % masy, ale nieprzekraczającej 10 % masy: |
|
0401 40 10 |
— W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów |
80 |
Kod CN |
Wyszczególnienie |
Kontyngent taryfowy {w tonach) |
0401 50 |
- 0 zawartości tłuszczu przekraczającej 10 % masy: |
|
|
— Nieprzekraczającej 21 % masy: |
|
0401 50 11 |
---W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej
2 litrów |
30 |
0402 |
Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
|
|
- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5 % masy: |
|
0402 21 |
— Niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego: |
|
|
---O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 27 % masy: |
|
0402 21 18 |
----Pozostałe |
25 |
0403 |
Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone łub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
|
0403 90 |
- Pozostałe: |
|
|
— Niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao: |
|
|
---Pozostałe: |
|
|
----Niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu: |
|
0403 90 51 |
----- Nieprzekraczającej 3 % masy |
500 |
0403 90 53 |
----- Przekraczającej 3 % masy, ale nieprzekraczającej 6 % masy |
290 |
0405 |
Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania: |
|
0405 10 |
- Masło: |
|
|
— O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 85 % masy: |
|
|
---Masło naturalne: |
|
0405 10 11 |
----W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg |
160 |
0405 10 19 |
----Pozostałe |
200 |
0406 |
Ser i twaróg: |
|
0406 10 |
- Ser (niedojrzewający lub niekonserwowany) świeży, włącznie z serem serwatkowym i twaróg |
|
|
— O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 40 % masy |
|
Kod CN |
Wyszczególnienie |
Kontyngent taryfowy (w tonach) |
0406 10 30 |
---Mozzarella, nawet w płynie |
355 |
0406 10 50 |
---Pozostały: |
0406 10 80 |
— Pozostały: |
165 |
0409 00 00 |
Miód naturalny |
165 |
0701 |
Ziemniaki, świeże lub schłodzone: |
|
0701 90 |
- Pozostałe: |
|
|
— Pozostałe: |
|
0701 90 50 |
---Młode, od dnia 1 stycznia do dnia 30 czerwca |
50 |
0701 90 90 |
---Pozostałe |
1 265 |
0704 |
Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone: |
|
0704 90 |
- Pozostałe: |
|
0704 90 10 |
— Kapusta biała i kapusta czerwona |
280 |
0706 |
Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone: |
|
0706 10 00 |
- Marchew i rzepa |
50 |
0806 |
Winogrona, świeże lub suszone: |
|
0806 10 |
- Świeże: |
|
0806 10 10 |
— Winogrona stołowe |
45 |
0809 |
Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże: |
|
|
- Wiśnie i czereśnie: |
|
0809 21 00 |
— Wiśnie (Prunus ccrasus) |
410 |
0811 |
Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
|
0811 90 |
- Pozostałe: |
|
|
— Pozostałe: |
|
|
---Wiśnie i czereśnie: |
|
0811 90 75 |
----Wiśnie (Prunus ccrasus) |
70 |
Kod CN |
Wyszczególnienie |
Kontyngent taryfowy (w tonach) |
1601 |
Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów: |
|
|
- Pozostałe: |
|
1601 00 91 |
— Kiełbasy, suche lub do smarowania, niepoddane obróbce cieplnej |
285 |
1602 |
Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane: |
|
1602 10 00 |
- Przetwory homogenizowane |
75 |
1602 20 |
- Z wątroby (wątróbki) dowolnych zwierząt: |
|
1602 20 90 |
— Pozostałe: |
140 |
|
- Z drobiu objętego pozycją 0105: |
|
1602 31 |
— Z indyków: |
|
|
---Zawierające 57 % masy lub więcej mięsa lub podrobów, drobiowych: |
|
1602 31 19 |
----Pozostałe |
40 |
1602 32 |
— Z ptactwa z gatunku Gallus domcsticus: |
|
|
- Ze świń: |
|
|
---Zawierające 57 % masy lub więcej mięsa lub podrobów, drobiowych: |
|
1602 32 11 |
----Niepoddane obróbce cieplnej |
130 |
1602 32 19 |
----Pozostałe |
30 |
1602 32 30 |
---Zawierające 25 % masy lub więcej, ale mniej niż 57 % masy, mięsa lub
podrobów, drobiowych |
170 |
1602 32 90 |
---Pozostałe |
230 |
1602 41 |
— Szynki i ich kawałki: |
|
1602 41 10 |
---Ze świń domowych |
360 |
1602 49 |
— Pozostałe, włącznie z mieszankami: |
|
|
---Ze świń domowych: |
|
|
----Zawierające 80 % masy lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju
podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia: |
|
Kod CN |
Wyszczególnienie |
Kontyngent taryfowy (w tonach) |
1602 49 15 |
----- Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki, schaby lub karki
oraz ich części |
150 |
1602 49 30 |
----Zawierające 40 % masy lub więcej, ale mniej niż 80 % masy, mięsa
lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia |
445 |
1602 49 50 |
----Zawierające mniej niż 40 % masy mięsa lub dowolnego rodzaju
podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia |
60 |
1602 50 |
- Z bydła: |
|
|
— Pozostałe: |
|
1602 50 31 |
---Wołowina peklowana (comed beef), w opakowaniach hermetycznych |
70 |
1602 50 95 |
---Pozostałe |
295 |
1701 |
Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: |
|
|
- Pozostały: |
|
1701 91 00 |
— Zawierający dodatek środków aromatyzujących lub barwiących |
55 |
1701 99 |
— Pozostały: |
|
1701 99 10 |
---Cukier biały |
3 470 |
2001 |
Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym: |
|
2001 10 00 |
- Ogórki i korniszony |
265 |
2001 90 |
- Pozostałe: |
|
2001 90 70 |
— Papryka słodka |
70 |
2005 |
Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006: |
|
|
- Pozostałe warzywa i mieszanki warzywne: |
|
2005 99 |
— Pozostałe: |
|
2005 99 50 |
---Mieszanki warzywne |
245 |
2005 99 60 |
---Kapusta kwaszona |
40 |
2. Przywóz do Bośni i Hercegowiny następujących produktów podlega pozwoleniom określonym poniżej. W przypadku przywozu wykraczającego poza kontyngent zastosowanie ma stawka KNU. W przypadku 2017 r. zastosowanie ma pełna kwota kontyngentu, niezależnie od daty wejścia w życie lub rozpoczęcia tymczasowego stosowania Protokołu.
Kod CN |
|
Kontyngent taryfowy (w tonach) |
Wyszczególnienie |
Z dniem 1.1.2017 r. |
Z dniem 1.1.2018 r. |
Z dniem 1.1.2019 r. |
0401 |
Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego: |
|
|
|
0401 20 |
- O zawartości tłuszczu przekraczającej 1 % masy, ale nieprzekraczającej 6 % masy: |
|
|
|
|
— Nieprzekraczającej 3 % masy: |
|
|
|
0401 20 11 |
---W bezpośrednich opakowaniach
o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów |
5 432 |
9 506 |
13 580 |
|
— Przekraczającej 3 % masy: |
|
|
|
0401 20 91 |
---W bezpośrednich opakowaniach
o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów |
720 |
1 440 |
1 440 |
0403 |
Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana uk-waszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
|
|
|
0403 10 |
- Jogurt: |
|
|
|
|
— Niearomatyzowany ani niezawiera-jący dodatku owoców, orzechów lub kakao: |
|
|
|
|
---Niezawierający dodatku cukru lub
innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu: |
|
|
|
0403 10 11 |
----Nieprzekraczającej 3 % masy |
1 515 |
3 030 |
3 030 |
0403 10 13 |
----Przekraczającej 3 % masy, ale
nieprzekraczającej 6 % masy |
1 520 |
3 040 |
3 040 |
0403 90 |
- Pozostałe: |
|
|
|
|
— Niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao: |
|
|
|
|
---Pozostałe: |
|
|
|
|
----Niezawierające dodatku cukru
lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu: |
|
|
|
Kod CN |
Wyszczególnienie |
Kontyngent taryfowy (w tonach) |
Z dniem 1.1.2017 r. |
Z dniem 1.1.2018 r. |
Z dniem 1.1.2019 r. |
0403 90 59 |
----- Przekraczającej 6 % masy |
1 762,5 |
3 525 |
3 525 |
1601 |
Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów: |
|
|
|
|
- Pozostałe: |
|
|
|
1601 00 99 |
— Pozostałe: |
1 692,5 |
3 385 |
3 385”. |
ZAŁĄCZNIK W „ZAŁĄCZNIK Wa
Cla stosowane do produktów pochodzących z Bośni i Hercegowiny w przywozie do Unii Europejskiej
(o któiym mowa w art. 28 ust. la USiS)
1. Z dniem wejścia w życie lub rozpoczęcia tymczasowego stosowania Protokołu w celu uwzględnienia przystąpienia Chorwacji do Unii Europejskiej przywóz z Bośni i Hercegowiny do Unii Europejskiej podlega koncesjom określonym poniżej. W odniesieniu do 2017 r. zastosowanie ma pełna kwota kontyngentu, niezależnie od daty wejścia w życie lub rozpoczęcia okresu tymczasowego stosowania Protokołu.
|
|
Wielkość kontyn |
Stawka należności |
Stawka należności |
Kody CN |
Wyszczególnienie |
gentu taryfowego |
celnejw ramach |
celnej powyżej |
|
|
(w tonach) |
kontyngentu |
kontyngentu |
ex 0301 99 85 0302 85 10 |
Kielec (właściwy) i morlesze (Dcntex den-tcx i PagcWus spp.): żywe; świeże lub schłodzone; zamrożone; suszone, solone |
30 |
0% |
30 % cła KNU |
0303 89 50 |
lub w solance, wędzone; filety rybne i po- |
|
|
|
ex 0304 49 90 |
zostałe mięso rybie; mąki, mączki i gra- |
|
|
|
ex 0304 59 90 |
nulki, nadające się do spożycia przez ludzi |
|
|
|
ex 0304 89 90 |
|
|
|
|
ex 0304 99 99 |
|
|
|
|
ex 0305 10 00 |
|
|
|
|
ex 0305 39 90 |
|
|
|
|
ex 0305 49 80 |
|
|
|
|
ex 0305 59 85 |
|
|
|
|
ex 0305 69 80 |
|
|
|
|
ex 0301 99 85 |
Labraks europejski (moron) (Diccntrarchus |
30 |
0% |
30 % cła KNU |
0302 84 10 |
labrax): żywy; świeży lub schłodzony; zamrożony; suszony, solony lub w solance, |
|
|
|
0303 84 10 |
wędzony; filety rybne i pozostałe mięso |
|
|
|
ex 0304 49 90 |
rybie; mąki, mączki i granulki, nadające |
|
|
|
ex 0304 59 90 |
się do spożycia przez ludzi |
|
|
|
ex 0304 89 90 |
|
|
|
|
ex 0304 99 99 |
|
|
|
|
ex 0305 10 00 |
|
|
|
|
ex 0305 39 90 |
|
|
|
|
ex 0305 49 80 |
|
|
|
|
ex 0305 59 85 |
|
|
|
|
ex 0305 69 80 |
|
|
|
|
1604 13 11 |
Sardynki przetworzone lub zakonserwo |
50 |
6 % |
100% |
1604 13 19 |
wane |
|
|
|
ex 1604 20 50 |
|
|
|
|
1604 16 00 |
Sardele przetworzone lub zakonserwo |
70 |
12,5 % |
100 % |
1604 20 40 |
wane |
|
|
|
2. Stawka celna obowiązująca w odniesieniu do wszystkich produktów objętych pozycją HS 1604, z wyjątkiem sardynek przetworzonych lub zakonserwowanych i sardeli przetworzonych lub zakonserwowanych, jest obniżona do 70 % stawki celnej KNU.”
ZAŁĄCZNIK Ul
„ZAŁĄCZNIK Ul DO PROTOKOŁU 1
koncesje taryfowe Bośni i Hercegowiny dla przetworzonych produktów rolnych pochodzących z Unii
Europejskiej
(o którym mowa w art. 25 USiS)
Z dniem wejścia w życie lub rozpoczęcia tymczasowego stosowania Protokołu w celu uwzględnienia przystąpienia Chorwacji do Unii Europejskiej znosi się należności celne przywozowe w ramach wielkości kontyngentów taryfowych określonych poniżej. W przypadku przywozu wykraczającego poza kontyngent zastosowanie ma stawka KNU. W odniesieniu do 2017 r. zastosowanie ma pełna kwota kontyngentu, niezależnie od daty wejścia w życie lub rozpoczęcia tymczasowego stosowania Protokołu.
Kod CN |
Wyszczególnienie |
Kontyngent taryfowy (w tonach) |
0403 |
Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
|
0403 10 |
- Jogurt: |
|
|
— Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
|
|
---Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego: |
|
0403 10 91 |
----Nieprzekraczającej 3 % masy |
480 |
0403 10 93 |
----Przekraczającej 3 % masy, ale nieprzekraczającej 6 % masy |
130 |
0403 10 99 |
----Przekraczającej 6 % masy |
25 |
0403 90 |
- Pozostałe: |
|
|
— Aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
|
|
---Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego: |
|
0403 90 91 |
----Nieprzekraczającej 3 % masy |
530 |
0403 90 93 |
----Przekraczającej 3 % masy, ale nieprzekraczającej 6 % masy |
55 |
1905 |
Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby: |
|
|
- Słodkie herbatniki; gofry i wafle: |
|
1905 31 |
— Słodkie herbatniki: |
|
|
---Całkowicie lub częściowo pokryte lub powleczone czekoladą lub innymi
przetworami zawierającymi kakao: |
|
Kod CN |
Wyszczególnienie |
Kontyngent taryfowy (w tonach) |
1905 31 19 |
----Pozostałe |
365 |
|
---Pozostałe: |
|
|
----Pozostałe: |
|
1905 31 99 |
----- Pozostałe |
600 |
1905 32 |
— Gofry i wafle: |
|
|
---Pozostałe: |
|
|
----Całkowicie lub częściowo pokryte lub powleczone czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi kakao: |
|
1905 32 19 |
----- Pozostałe |
300 |
1905 90 |
- Pozostałe: |
|
|
-- Pozostałe: |
|
1905 90 45 |
---Herbatniki |
35 |
2208 |
Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj.; wódki, likiery i pozostałe napoje spirytusowe: |
|
2208 20 |
- Napoje spirytusowe otrzymane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron: |
|
|
— W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej: |
|
2208 20 29 |
---Pozostałe: |
|
ex 2208 20 29 |
----Brandy z winogron i brandy z wytłoków z winogron |
85 |
ex 2208 20 29 |
----Pozostałe |
2402 |
Cygara, nawet z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu: |
|
2402 20 |
- Papierosy zawierające tytoń: |
|
2402 20 90 |
— Pozostałe: |
3 200” |
ZAŁĄCZNIK IV
„ZMIANY DO ZAŁĄCZNIKA I DO PROTOKOŁU 7
1. Tabelę w pkt 1 w załączniku I do Protokołu 7, dotyczącym przywozu wina do Unii Europejskiej, zastępuje się poniższą tabelą:
Kod CN |
Wyszczególnienie (zgodnie z art. 2 ust. 1 lit. b) Protokołu 7) |
Obowiązujące cło |
Ilości
(W) |
Przepisy szczegółowe |
ex 2204 10 |
Gatunkowe wino musujące |
Zwolnienie |
25 500 |
o |
ex 2204 21 |
Wino ze świeżych winogron |
|
|
|
ex 2204 22 ex 2204 29 |
Wino ze świeżych winogron |
Zwolnienie |
15 100 |
o |
(l) Na wniosek jednej Stron mogą zostać przeprowadzone konsultacje mające na celu dostosowanie kontyngentów poprzez przeniesienie ilości z kontyngentu dotyczącego pozycji ex 2204 22 i ex 2204 29 do kontyngentu dotyczącego pozycji ex 2204 10 oraz ex 2204 21. W odniesieniu do 2017 r. zastosowanie ma pełna kwota kontyngentu, niezależnie od daty wejścia w życie lub rozpoczęcia tymczasowego stosowania Protokołu.
2. Tabelę w pkt 3 w załączniku I do Protokołu 7, dotyczącą przywozu wina do Bośni i Hercegowiny, zastępuje się poniższą tabelą:
Kod taryfy celnej Bośni i Hercegowiny |
Wyszczególnienie (zgodnie z art. 2 ust. 1 lit. a) Protokołu 7) |
Obowiązujące cło |
Ilości według stanu na dzień 1.1.2017 r. (hl) |
Ilości według stanu na dzień 1.1.2018 r. (hi> |
Przepisy szczegółowe |
ex 2204 10 |
Gatunkowe wino musujące |
Zwolnienie |
13 765 |
19 530 |
o |
ex 2204 21 |
Wino ze świeżych winogron |
|
|
|
|
(’) W odniesieniu do 2017 r. zastosowanie ma pełna kwota kontyngentów, niezależnie od daty wejścia w życie lub rozpoczęcia tymczasowego stosowania Protokołu.” PROTOCOLto the Stabilisation and Assodation Agreement between the European Communities and their Member States, of the one part, and Bośnia and Herzegovina, of the other part, to take account of the accession of the Republic of Croatia to the European Union
THE KINGDOM OF BELGIUM,
THE REPUBLIC OF BUŁGARIA,
THE CZECH REPUBLIC,
THE KINGDOM OF DENMARK,
THE FEDERAL REPUBLIC OF GERMANY,
THE REPUBLIC OF ESTONIA,
IRELAND,
THE HELLENIC REPUBLIC,
THE KINGDOM OF SPAIN,
THE FRENCH REPUBLIC,
THE REPUBLIC OF CROATIA,
THE ITALIAN REPUBLIC,
THE REPUBLIC OF CYPRUS,
THE REPUBLIC OF LATVIA,
THE REPUBLIC OF LITHUANIA,
THE GRAND DUCHY OF LUXEMBOURC,
HUNGARY,
THE REPUBLIC OF MALTA,
THE KINGDOM OF THE NETHERLANDS,
THE REPUBLIC OF AUSTRIA,
THE REPUBLIC OF POLAND,
THE PORTUGUESE REPUBLIC,
ROMANIA,
THE REPUBLIC OF SLOVENIA,
THE SLOVAK REPUBLIC,
THE REPUBLIC OF FINLAND,
THE KINGDOM OF SWEDEN,
THE UNITED KINGDOM OF GREAT BRITAIN AND NORTHERN IRELAND
Contracting Parties to the Treaty on European Union, the Treaty on the Functioning of the European Union and the Treaty establishing the European Atomie Energy Community, hereinafter referred to as the 'Member States', and
THE EUROPEAN UNION and THE EUROPEAN ATOMIC ENERGY COMMUNITY, hereinafter referred to as ‘the European Union', of the one part, and BOŚNIA AND HERZEGOVINA, of the other part,
Having regard to the accession of the Republic of Croatia (hereinafter referred to as ‘Croatia*) to the European Union on 1 July 2013,
Whereas:
(1) The Interim Agreement between the European Communities and their Member States, of the one part, and Bośnia and Herzegovina, of the other part, was signed in Luxemburg on 16 June 2008 and was in force from 1 July 2008 until 31 May 2015.
(2) The Treaty conceming the accession of Croatia to the European Union (hereinafter referred to as The Treaty of Accession') was signed in Brussels on 9 December 2011.
(3) Croatia acceded to the European Union on 1 July 2013.
(4) The Stabilisation and Association Agreement between the European Communities and their Member States, of the one part, and Bośnia and Herzegovina of the other part (hereinafter referred to as ‘the SAA) was signed in Luxembourg on 16 June 2008 and entered into force on 1 June 2015.
(5) Pursuant to Artide 6(2) of the Act of Accession of Croatia, the accession of Croatia to the SAA shall be agreed by the conclusion of a protocol to the SAA.
(6) Consultations pursuant to Article 37(3) of the SAA have taken place so as to ensure that account is taken of the mutual interests of the European Union and Bośnia and Herzegovina referred to in that Agreement,
HAVE AGREED AS FOLLOWS:
SECTION I
CONTRACTING PARTIES
Aniele 1
Croatia shall be Party to the SAA, signed in Luxembouig on 16 June 2008, and shall respectively adopt and take notę, in the same manner as the other Member States of the European Union, of the texts of the SAA, as well as of the Joint Declarations, and the Unilateral Declarations annexed to the Finał Act signed on the same datę.
SECTION II
ADJUSTMENTS TO THE TEXT OF THE SAA INCLUDING THE ANNEXES AND PROTOCOLS THERETO
AGRICULTURAL PRODUCTS Article 2 Agricultural products sensu stricto
1. In Article 27(3) of the SAA, the following subparagraph is added:
‘From the datę of entry into force of the Protocol to take account of the accession of Croatia to the European Union or, in the event that that Protocol is applied provisionally, from the datę of its provisional application, the annual tariff quota set out in the first subparagraph shall be 13 210 tonnes (net weight).'.
2. In Article 27 of the SAA, the following paragraph is inserted:
*4a. In addition to paragraph 4, from the datę of entry into force of the Protocol to take account of the accession of Croatia to the European Union or, in the event that that Protocol is applied provisionaIIy, from the datę of its provisional application, Bośnia and Herzegovina shall abolish the customs duties applicable on imports of certain agricultural products originating in the Union, listed in Annex III(f) within the limit of the tariff quota indicated for the products concemed.'.
3. Annex I to this Protocol is inserted as Annex III(f) to the SAA.
Article 3 Fish and fishery products
1. In Article 28 of the SAA, the following paragraph is inserted:
‘la. From the datę of entry into force of the Protocol to take account of the accession of Croatia to the
European Union or, in the event that that Protocol is applied provisionally, from the datę of its provisional
application, the Union shall abolish all customs duties or charges having equivalent effect on fish and fishery products originating in Bośnia and Herzegovina, other than those listed in Annex IV(a). Products listed in Annex IV(a) shall be subject to the provisions laid down therein.’.
2. In Article 28 of the SAA, the following paragraph is added:
‘3. From the datę of entry into force of the Protocol to take account of the accession of Croatia to the European Union or, in the event that that Protocol is applied provisionally, from the datę of its provisional
application, Bośnia and Herzegovina shall open a duty-free quota for imports of live carp under CN
codę 0301 93 00 within the limit of an annual tariff quota of 75 tonnes. Imports outside the quota limits shall be subject to the duties laid down in Annex V to the SAA.’.
3. Annex II to this Protocol is inserted as Annex IV(a) to the SAA.
Article 4 Processed agricultural products
Annex III to this Protocol is added as Annex III to Protocol 1 to the SAA.
Article 5 Winę Agreement
From the datę of entry into force of the Protocol to take account of the accession of Croatia to the European Union or, in the event that that Protocol is applied provisionally, from the datę of its provisional application, Annex I to Protocol 7 to the SAA referred to in Article 27(5) of the SAA shall be amended as set out in Annex IV to this Protocol.
SECTION III
GENERAL AND FINAŁ PROVISIONS
Artidc 6
This Protocol and the Annexes thereto shall form an integral part of the SAA.
Articlc 7
1. This Protocol shall be approved by the European Union and its Member States and by Bośnia and Herzegovina in accordance with their ovn procedures.
2. The Parties shall notify each other of the completion of the corresponding procedures referred to in paragraph 1. The instruments of approval shall be deposited with the General Secretariat of the Council of the European Union.
Aniele 8
1. This Protocol shall enter into force on the first day of the first month following the datę of the deposit of the last instrument of approval.
2. If not all the instruments of approval of this Protocol have been deposited before the first day of the second month following the datę of signature, this Protocol shall apply provisionally. The datę of provisional application shall be the first day of the second month following the datę of signature.
Articlc 9
This Protocol is drawn up in duplicate in the Bulgarian, Croatian, Czech, Danish, Dutch, English, Estonian, Finnish, French, German, Greek, Hungarian, Italian, Latvian, Lithuanian, Maltese, Polish, Portuguese, Romanian, Slovak, Slovenian, Spanish, Swedish, Bosnian and Serbian languages, each text being equally authentic.
Done at Brussels on the fifteenth day of December in the year two thousand and sixteen.
ANNEX1 •ANNEX 111(1)
Tariff concessions of Bośnia and Herzegovina for agricultural primary products originating in the European
Union
(Referred to in Article 27(4a))
1. From the datę of entry into force or provisional application of the Protocol to take account of the accession of Croatia to the European Union, duty shall be abolished for the products below within the Tariff Quota quantities set out below. For imports out of quota the MFN duty ratę shall apply. For the year 2017 the fuli amount of the quota shall apply, irrespective of the datę of entry into force or provisional application of the Protocol.
CN Codę |
Description |
Tariff quota (tonnes) |
0102 |
Live bovine animals: |
|
|
- Cattle: |
|
0102 29 |
— Other: |
|
|
---Other: |
|
|
----Of a weight exceeding 300 kg: |
|
|
----- Cows: |
|
0102 29 61 |
For slaughter |
1 935 |
|
----- Other: |
|
0102 29 91 |
------ For slaughter |
190 |
0103 |
Live swine: |
|
|
- Other: |
|
0103 92 |
— Weighing 50 kg or morę: |
|
|
---Domestic species: |
|
0103 92 11 |
----Sows having farrowed at least once, of a weight of not less
than 160 kg |
575 |
0103 92 19 |
----Other |
1 755 |
0103 92 90 |
---Other |
195 |
0105 |
Live poultry, that is to say, fowls of the species Gallus domesticus, ducks, geese, turkeys and guinea fowls: |
|
|
- Other: |
|
0105 94 00 |
— Fowls of the species Gallus domesticus |
1 455 |
CN Codę |
Description |
Tariff quota (tonnes) |
0207 |
Meat and edible offal, of the poultry of heading 0105, fresh, chilled or frozen: |
|
|
- Of fowls of the species Gallus domcsticus: |
|
0207 12 |
— Not cut in pieces, frozen: |
|
0207 12 90 |
---Plucked and drawn, without heads and feet and without necks, hearts,
livers and gizzards, known as “65 % chickens”, or otherwise presented |
80 |
0207 13 |
— Cuts and offal, fresh or chilled: |
|
|
---Cuts: |
|
0207 13 10 |
----Boneless |
90 |
|
----With bonę in: |
|
0207 13 30 |
Whole wings, with or without tips |
55 |
0207 13 60 |
Legs and cuts thereof |
320 |
|
---Offal: |
|
0207 13 99 |
----Other |
25 |
0207 14 |
— Cuts and offal, frozen: |
|
|
---Cuts: |
|
|
----With bonę in: |
|
0207 14 20 |
- Halves or quarters |
30 |
0207 14 60 |
— Legs and cuts thereof |
130 |
|
---Offal: |
|
0207 14 99 |
----Other |
50 |
0401 |
Milk and cream, not concentrated nor containing added sugar or other sweetening matter: |
|
0401 40 |
- Of a fat content, by weight, exceeding 6 % but not exceeding 10%: |
|
0401 40 10 |
— In immediate packings of a net content not exceeding two litres |
80 |
CN Codę |
Description |
Tariff quota (tonnes) |
0401 50 |
- Of a fat content, by weight, exceeding 10 %: |
|
|
— Not exceeding 21 %: |
|
0401 50 11 |
---In immediate packings of a net content not exceeding two litres |
30 |
0402 |
Milk and cream, concentrated or containing added sugar or other sweetening matter: |
|
|
- In powder, granules or other solid forms, of a fat content, by weight, exceeding 1,5 %: |
|
0402 21 |
— Not containing added sugar or other sweetening matter: |
|
|
---Of a fat content, by weight, not exceeding 27 %: |
|
0402 21 18 |
----Other |
25 |
0403 |
Buttermilk, curdled milk and cream, yogurt, kephir and other fermented or acidified milk and cream, whether or not concentrated or containing added sugar or other sweetening matter or flavoured or containing added fruit, nuts
or cocoa: |
|
0403 90 |
- Other: |
|
|
— Not flavoured nor containing added fruit, nuts or cocoa: |
|
|
---Other: |
|
|
----Not containing added sugar or other sweetening matter, of a fat
content, by weight: |
|
0403 90 51 |
----- Not exceeding 3 % |
500 |
0403 90 53 |
----- Exceeding 3 % but not exceeding 6 % |
290 |
0405 |
Butter and other fats and oils derived from milk; dairy spreads: |
|
0405 10 |
- Butter: |
|
|
— Of a fat content, by weight, not exceeding 85 %: |
|
|
---Natural butter |
|
0405 10 11 |
----In immediate packings of a net content not exceeding 1 kg |
160 |
0405 10 19 |
----Other |
200 |
0406 |
Cheese and curd: |
|
0406 10 |
- Fresh (unripened or uncured) cheese, including whey cheese, and curd |
|
|
— Of a fat content, by weight, not exceeding 40 % |
|
CN Codę |
Description |
Tariff quota (tonnes) |
0406 10 30 |
---Mozzarella, whether or not in a liąuid |
355 |
0406 10 50 |
---Other |
0406 10 80 |
— Other |
165 |
0409 00 00 |
Natural honey |
165 |
0701 |
Potatoes, fresh or chilled: |
|
0701 90 |
- Other: |
|
|
— Other: |
|
0701 90 50 |
---New, from 1 January to 30 June |
50 |
0701 90 90 |
---Other |
1 265 |
0704 |
Cabbages, cauliflowers, kohlrabi, kale and similar edible brassicas, fresh or chilled: |
|
0704 90 |
- Other: |
|
0704 90 10 |
— White cabbages and red cabbages |
280 |
0706 |
Carrots, tumips, salad beetroot, salsify, celeriac, radishes and similar edible roots, fresh or chilled: |
|
0706 10 00 |
- Carrots and tumips |
50 |
0806 |
Grapes, fresh or dried: |
|
0806 10 |
- Fresh: |
|
0806 10 10 |
— Table grapes |
45 |
0809 |
Apricots, cherries, peaches (including nectarines), plums and sloes, fresh: |
|
|
- Cherries: |
|
0809 21 00 |
— Sour cherries (Prunus ccrasus) |
410 |
0811 |
Fruit and nuts, uncooked or cooked by steaming or boiling in water, frozen, whether or not containing added sugar or other sweetening matten |
|
0811 90 |
- Other: |
|
|
— Other: |
|
|
---Cherries: |
|
0811 90 75 |
----Sour cherries (Prunus ccrasus) |
70 |
CN Codę |
Description |
Tariff quota (tonnes) |
1601 |
Sausages and similar products, of meat, meat offa] or błood; food preparations based on these products: |
|
|
- Other: |
|
1601 00 91 |
— Sausages, dry or for spreading, uncooked |
285 |
1602 |
Other prepared or preserved meat, meat offal or blood: |
|
1602 10 00 |
- Homogenised preparations |
75 |
1602 20 |
- Of liver of any animal: |
|
1602 20 90 |
— Other |
140 |
|
- Of poultry of heading 0105: |
|
1602 31 |
— Of turkeys: |
|
|
---Containing 5 7 % or morę by weight of poultry meat or offal: |
|
1602 31 19 |
----Other |
40 |
1602 32 |
— Of fowls of the species Gallus domcsticus |
|
|
- Of swine: |
|
|
---Containing 5 7 % or morę by weight of poultry meat or offal: |
|
1602 32 11 |
----Uncooked |
130 |
1602 32 19 |
----Other |
30 |
1602 32 30 |
---Containing 25 % or morę but less than 57 % by weight of poultry
meat or offal |
170 |
1602 32 90 |
---Other |
230 |
1602 41 |
— Hams and cuts thereof: |
|
1602 41 10 |
---Of domestic swine |
360 |
1602 49 |
— Other, including mixtures: |
|
|
---Of domestic swine: |
|
|
----Containing by weight 80 % or morę of meat or meat offal, of any
kind, including fats of any kind or origin: |
|
CN Codę |
Description |
Tariff quota (tonnes) |
1602 49 15 |
Other mixtures containing hams (legs), shoulders, loins or collars, and cuts thereof |
150 |
1602 49 30 |
----Containing by weight 40 % or morę but less than 80 % of meat or
meat offa], of any kind, including fats of any kind or origin |
445 |
1602 49 50 |
----Containing by weight less than 40 % of meat or meat offal, of any
kind, including fats of any kind or origin |
60 |
1602 50 |
- Of bovine animals: |
|
|
— Other: |
|
1602 50 31 |
---Corned beef, in airtight containers |
70 |
1602 50 95 |
---Other |
295 |
1701 |
Cane or beet sugar and chemically pure sucrose, in solid form: |
|
|
- Other: |
|
1701 91 00 |
— Containing added flavouring or colouring matter |
55 |
1701 99 |
— Other: |
|
1701 99 10 |
---White sugar |
3 470 |
2001 |
Vegetables, fruit, nuts and other edible parts of plants, prepared or preserved by vinegar or acetic acid: |
|
2001 10 00 |
- Cucumbers and gherkins |
265 |
2001 90 |
- Other: |
|
2001 90 70 |
— Sweet peppers |
70 |
2005 |
Other vegetables prepared or preserved otherwise than by vinegar or acetic acid, not frozen, other than products of heading 2006: |
|
|
- Other vegetables and mixtures of vegetables: |
|
2005 99 |
— Other: |
|
2005 99 50 |
---Mixtures of vegetables |
245 |
2005 99 60 |
---Sauerkraut |
40 |
2. Imports into Bośnia and Herzegovina of the following products shall be subject to the concessions set out below. For imports out of quota the MFN duty ratę shall apply. For the year 2017 the fuli amount of the quota shall apply, irrespective of the datę of entry into force or provisional application of the Protocol.
CN Codę |
Description |
Tariff quota (tonnes) |
As of 1.1.2017 |
As of 1.1.2018 |
As of 1.1.2019 |
0401 |
Milk and cream, not concentrated nor containing added sugar or other sweeten-ing matten |
|
|
|
0401 20 |
- Of a fat content, by weight, exceed-ing 1 % but not exceeding 6 %: |
|
|
|
|
— Not exceeding 3 %: |
|
|
|
0401 20 11 |
---In immediate packings of a net
content not exceeding two litres |
5 432 |
9 506 |
13 580 |
|
— Exceeding 3 %: |
|
|
|
0401 20 91 |
---In immediate packings of a net
content not exceeding two litres |
720 |
1 440 |
1 440 |
0403 |
Buttermilk, curdled milk and cream, yogurt, kephir and other fermented or acidified milk and cream, whether or not concentrated or containing added sugar or other sweetening matter or flavoured or containing added fruit, nuts or cocoa: |
|
|
|
0403 10 |
- Yogurt: |
|
|
|
|
— Not flavoured nor containing added fruit, nuts or cocoa: |
|
|
|
|
---Not containing added sugar or
other sweetening matter, of a fat content, by weight: |
|
|
|
0403 10 11 |
----Not exceeding 3 % |
1 515 |
3 030 |
3 030 |
0403 10 13 |
----Exceeding 3 % but not exceed-
ing 6 % |
1 520 |
3 040 |
3 040 |
0403 90 |
- Other: |
|
|
|
|
— Not flavoured nor containing added fruit, nuts or cocoa: |
|
|
|
|
---Other: |
|
|
|
|
----Not containing added sugar or
other sweetening matter, of a fat content, by weight: |
|
|
|
CN Codę |
Description |
Tariff quota (tonnes) |
As of 1.1.2017 |
As of 1.1.2018 |
As of 1.1.2019 |
0403 90 59 |
|
1 762,5 |
3 525 |
3 525 |
— — — nxceeuing o /o |
1601 |
Sausages and similar products, of meat, meat offal or blood; food preparations based on these products: |
|
|
|
|
- Other: |
|
|
|
1601 00 99 |
— Other |
1 692,5 |
3 385 |
3 385' |
ANNEX HI
ANNEX UJ TO PROTOCOL 1
Tariff concessions of Bośnia and Herzegovina for processed agricultural products originating in the European
Union
(Referred to in Artide 25 of the SAA)
From the datę of entry into force or provisional application of the Protocol to take account of the accession of Croatia to the European Union, the import duty shall be abolished within the tariff quota quantities set out below. For imports out of quota the MFN duty ratę shall apply. For the year 2017 the fuli amount of the quota shall apply, irrespective of the datę of entry into force or provisional application of the Protocol.
CN Codę |
Description |
Tariff quota (tonnes) |
0403 |
Buttermilk, curdled milk and cream, yogurt, kephir and other fermented or acidi-fied milk and cream, whether or not concentrated or containing added sugar or other sweetening matter or flavoured or containing added fruit, nuts or cocoa: |
|
0403 10 |
- Yogurt: |
|
|
— Flavoured or containing added fruit, nuts or cocoa: |
|
|
---Other, of a milkfat content, by weight: |
|
0403 10 91 |
----Not exceeding 3 % |
480 |
0403 10 93 |
----Exceeding 3 % but not exceeding 6 % |
130 |
0403 10 99 |
----Exceeding 6 % |
25 |
0403 90 |
- Other: |
|
|
— Flavoured or containing added fruit, nuts or cocoa: |
|
|
---Other, of a milkfat content, by weight: |
|
0403 90 91 |
----Not exceeding 3 % |
530 |
0403 90 93 |
----Exceeding 3 % but not exceeding 6 % |
55 |
1905 |
Bread, pastry, cakes, biscuits and other bakers* wares, whether or not containing cocoa: communion wafers, empty cachets of a kind suitable for pharmaceutical use, sealing wafers, rice paper and similar products: |
|
|
- Sweet biscuits: waffles and wafers: |
|
1905 31 |
— Sweet biscuits: |
|
|
---Completely or partially coated or covered with chocolate or other prep-
arations containing cocoa: |
|
CN Codę |
Description |
Tariff quota (tonnes) |
1905 31 19 |
----Other |
365 |
|
---Other: |
|
|
----Other: |
|
1905 31 99 |
----- Other |
600 |
1905 32 |
— Waffles and wafers: |
|
|
---Other: |
|
|
----Completely or partially coated or covered with chocolate or other prep-
arations containing cocoa: |
|
1905 32 19 |
----- Other |
300 |
1905 90 |
- Other |
|
|
— Other: |
|
1905 90 45 |
---Biscuits |
35 |
2208 |
Undenatured ethyl alcohol of an alcoholic strength by voIume of less than 80 % vol; spirits, liqueurs and other spirituous beverages: |
|
2208 20 |
- Spirits obtained by distilling grapę winę or grapę marc: |
|
|
— In containers holding 2 litres or less: |
|
2208 20 29 |
---Other: |
|
ex 2208 20 29 |
----Grapę brandy and grapę marc brandy |
85 |
ex 2208 20 29 |
----Other |
2402 |
Cigars, cheroots, cigarillos and cigarettes, of tobacco or of tobacco substitutes: |
|
2402 20 |
- Cigarettes containing tobacco: |
|
2402 20 90 |
— Other |
3 200’ |
ANNEX /V
AMENDMENTS TO ANNEX I TO PROTOCOL 7
1. The table in point 1 of Annex I to Protocol 7, on imports of wines into the European Union, is replaced by the table below:
CN codę |
Description (in accordance with Article 2(l)(b) of Protocol 7) |
Applicable duty |
Quantities
(h» |
Specific
provisions |
ex 2204 10 |
Quality sparkling winę |
exemption |
25 500 |
o |
ex 2204 21 |
Winę of fresh grapes |
|
|
|
ex 2204 22 ex 2204 29 |
Winę of fresh grapes |
exemption |
15 100 |
o |
f1) Consultations at the request of one of the Parties may be held to adapt the quotas by transferring quantities from the quota applying to positions ex 2204 22 and ex 2204 29 to the quota applying to positions ex 2204 10 and ex 2204 21. For the year 2017 the fuli amount of the quotas shall apply, irrespective of the datę of entry into force or provisional application of the Protocol.
2. The table in point 3 of Annex I to Protocol 7, on imports of wines into Bośnia and Herzegovina, is replaced by the table below:
Bośnia and Herzegovina customs tariff codę |
Description (in accordance with Article 2(l)(a) of Protocol 7) |
Applicable duty |
Quantities as of 1.1.2017 (hl) |
Quantities as of 1.1.2018
(hl) |
Specific
provisions |
ex 2204 10 |
Quality sparkling winę |
exemption |
13 765 |
19 530 |
o |
ex 2204 21 |
Winę of fresh grapes |
|
|
|
|
(]) For the year 2017 the fuli amount of the quotas shall apply irrespective of the datę of entry into force or provisional application of the Protocol.'

Pozycje
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 288, 289, 290, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 468, 470, 471, 472, 473, 475, 476, 477, 478, 479, 481, 482, 483, 484, 485, 488, 489, 490, 491, 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499, 502, 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 527, 528, 530, 532, 533, 534, 535, 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543, 545, 546, 549, 551, 552, 553, 554, 555, 558, 559, 560, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 577, 578, 579, 580, 581, 583, 584, 585, 586, 587, 590, 591, 593, 594, 595, 596, 597, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606, 608, 609, 610, 611, 613, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 626, 627, 628, 630, 631, 632, 633, 634, 637, 638, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651, 652, 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659, 660, 661, 663, 666, 667, 668, 671, 672, 673, 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683, 685, 688, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 696, 697, 699, 700, 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715, 716, 719, 720, 721, 723, 724, 725, 726, 729, 730, 731, 732, 734, 736, 737, 740, 741, 742, 743, 744, 745, 746, 747, 748, 749, 750, 751, 753, 754, 755, 756, 757, 759, 762, 763, 764, 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774, 775, 776, 777, 778, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 787, 789, 790, 791, 792, 793, 794, 796, 797, 798, 799, 800, 801, 802, 804, 806, 807, 809, 810, 811, 815, 816, 818, 819, 820, 822, 823, 824, 830, 831, 832, 833, 834, 835, 836, 837, 1025, 1026, 1027, 1029, 1030, 1035, 1036, 1037, 1038, 1039, 1040, 1041, 1042, 1043, 1044, 1045, 1047, 1049, 1050, 1054, 1055, 1056, 1061, 1062, 1063, 1064, 1065, 1066, 1067, 1068, 1069, 1071, 1072, 1073, 1074, 1075, 1076, 1077, 1078, 1080, 1081, 1082, 1083, 1085, 1087, 1089, 1090, 1091, 1092, 1093, 1094, 1096, 1097, 1100, 1101, 1102, 1103, 1104, 1105, 1107, 1108, 1109, 1111, 1112, 1113, 1114, 1115, 1116, 1118, 1119, 1120, 1121, 1122, 1124, 1125, 1126, 1127, 1128, 1129, 1130, 1131, 1132, 1133, 1134, 1135, 1137, 1138, 1139, 1140, 1142, 1143, 1146, 1147, 1148, 1149, 1151, 1152, 1153, 1154, 1155, 1156, 1158, 1159, 1160, 1161, 1162, 1163, 1164, 1165, 1166, 1167, 1168, 1169, 1170, 1172, 1173, 1174, 1175, 1177, 1178, 1179, 1180, 1181, 1182, 1183, 1184, 1185, 1186, 1187, 1188, 1190, 1191, 1192, 1193, 1194, 1195, 1196, 1197, 1198, 1199, 1200, 1201, 1202, 1203, 1204, 1205, 1206, 1207, 1208, 1209, 1210, 1211, 1212, 1213, 1215, 1218, 1219, 1221, 1223, 1226, 1232, 1233, 1234, 1235, 1237, 1240, 1242, 1243, 1244, 1245, 1246, 1247, 1249, 1250, 1251, 1252, 1253, 1255, 1257, 1258, 1259, 1260, 1261, 1262, 1263, 1264, 1265, 1266, 1267, 1268, 1269, 1270, 1271, 1272, 1273, 1274, 1275, 1276, 1278, 1279, 1281, 1283, 1285, 1286, 1287, 1288, 1289, 1291, 1292, 1293, 1294, 1295, 1297, 1300, 1301, 1302, 1303, 1305, 1307, 1308, 1309, 1310, 1311, 1312, 1313, 1314, 1316, 1319, 1320, 1323, 1324, 1325, 1328, 1329, 1330, 1331, 1332, 1333, 1334, 1335, 1336, 1337, 1338, 1339, 1340, 1341, 1342, 1343, 1344, 1345, 1347, 1348, 1349, 1350, 1351, 1352, 1353, 1356, 1357, 1359, 1361, 1364, 1366, 1367, 1368, 1369, 1370, 1372, 1373, 1374, 1375, 1376, 1378, 1379, 1380, 1381, 1382, 1383, 1384, 1385, 1386, 1387, 1390, 1391, 1392, 1393, 1395, 1398, 1399, 1400, 1401, 1402, 1405, 1412, 1413, 1417, 1419, 1422, 1425, 1426, 1427, 1428, 1431, 1432, 1433, 1434, 1435, 1438, 1439, 1440, 1441, 1442, 1443, 1445, 1446, 1448, 1449, 1451, 1452, 1453, 1454, 1455, 1456, 1457, 1458, 1459, 1460, 1462, 1464, 1465, 1466, 1467, 1468, 1469, 1471, 1472, 1473, 1474, 1475, 1476, 1479, 1480, 1481, 1482, 1483, 1487, 1489, 1490, 1491, 1492, 1493, 1494, 1495, 1496, 1497, 1499, 1500, 1501, 1503, 1505, 1507, 1508, 1509, 1510, 1511, 1513, 1515, 1516
|