|
 |
Dziennik Ustaw 2018 poz. 818 - Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 25 kwietnia 2018 r. w sprawie rejestru podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną na podstawie przepisów ...
DZIENNIK USTAWRZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJWarszawa, dnia 30 kwietnia 2018 r.Poz. 818
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1) z dnia 25 kwietnia 2018 r.
w sprawie rejestru podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną na podstawie przepisów o ochronie zdrowia
zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt2)
Na podstawie art. 11 ust. 4 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2017 r. poz. 1855 oraz z 2018 r. poz. 50 i 650) zarządza się, co następuje:
§ 1. Rozporządzenie określa:
1) szczegółowy zakres informacji zawartych w rejestrze, o którym mowa w art. 11 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, zwanym dalej „rejestrem”;
2) sposób prowadzenia rejestru oraz jego wzór;
3) zakres i tryb przekazywania informacji, o których mowa w art. 11 ust. 3 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, zwanej dalej „ustawą”;
4) zakres informacji, o których mowa w art. 11 ust. 3 ustawy, które umieszcza się na stronie internetowej administrowanej przez Główny Inspektorat Weterynarii.
§ 2. Poza informacjami określonymi w art. 11 ust. 2 ustawy rejestr zawiera następujące informacje:
1) miejsce prowadzenia działalności nadzorowanej:
a) o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. a-l, n oraz p, a także w art. 4 ust. 3 ustawy,
b) prowadzonej przez przedsiębiorstwo i zakład zatwierdzony lub warunkowo zatwierdzony na podstawie art. 24 ust. 1 lub art. 44 ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nie-przeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz. Urz. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1, z późn. zm.3)), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1069/2009”;
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 13 grudnia 2017 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 2325).
2) Niniejsze rozporządzenie:
- wykonuje decyzję Komisji 2008/392/WE z dnia 30 kwietnia 2008 r. wdrażającą dyrektywę Rady 2006/88/WE w odniesieniu do informacyjnej strony internetowej udostępniającej drogą elektroniczną informacje na temat przedsiębiorstw produkcyjnych sektora akwakultury oraz zatwierdzonych zakładów przetwórczych (Dz. Urz. UE L 138 z 28.05.2008, str. 12),
- w zakresie swojej regulacji wdraża dyrektywę Rady 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób (Dz. Urz. UE L 328 z 24.11.2006, str. 14, Dz. Urz. UE L 140 z 01.06.2007, str. 59, Dz. Urz. UE L 50 z 23.02.2008, str. 71, Dz. Urz. UE L 117 z 01.05.2008, str. 27, Dz. Urz. UE L 297 z 26.10.2012, str. 26 oraz Dz. Urz. UE L 44 z 14.02.2014, str. 45).
3) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. Urz. UE L 276 z 20.10.2010, str. 33, Dz. Urz. UE L 216 z 14.08.2012, str. 3 oraz Dz. Urz. UE L 354 z 28.12.2013, str. 86.
2) numer telefonu, faksu, e-mail oraz, jeżeli to możliwe, położenie geograficzne z podaniem współrzędnych Systemu Informacji Geograficznej (GIS) - w przypadku podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i oraz p ustawy;
3) numer siedziby stada w rozumieniu przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt, jeżeli został nadany -w przypadku prowadzenia działalności nadzorowanej, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. n ustawy;
4) źródła poboru wody wykorzystywanej przez podmioty prowadzące działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i tiret pierwsze oraz w lit. p ustawy, a także miejsca usuwania wody;
5) status zdrowotny gospodarstwa, z uwzględnieniem statusu strefy lub enklawy, na terenie której jest położone to gospodarstwo, lub status zdrowotny miejsc prowadzenia działalności nadzorowanej, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i tiret pierwsze oraz w lit. p ustawy;
6) typ systemu oczyszczania ścieków - w przypadku prowadzenia działalności nadzorowanej, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i tiret drugie ustawy;
7) gatunki zwierząt akwakultury utrzymywane przez podmioty prowadzące działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i tiret pierwsze oraz w lit. p ustawy;
8) numer decyzji, o której mowa w art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy - w przypadku prowadzenia działalności nadzorowanej, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i ustawy;
9) dotyczące:
a) nazwy przedsiębiorstwa albo zakładu, w którym jest prowadzona działalność nadzorowana,
b) produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych będących przedmiotem prowadzonej działalności nadzorowanej oraz kategorie tych produktów, ustalone zgodnie z klasyfikacją produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych określoną w art. 8-10 rozporządzenia nr 1069/2009
- w przypadku podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 4 ust. 3 ustawy, oraz w przypadku działalności nadzorowanej prowadzonej przez przedsiębiorstwa i zakłady zatwierdzone lub warunkowo zatwierdzone na podstawie art. 24 ust. 1 lub art. 44 ust. 2 rozporządzenia nr 1069/2009.
§ 3. 1. Rejestr prowadzi się w postaci elektronicznej w sposób zapewniający możliwość edycji, kopiowania oraz wydruku gromadzonych informacji.
2. Zmian informacji zawartych w rejestrze dokonuje się w taki sposób, aby widoczna była zarówno treść poprawiona, jak i wprowadzona.
§ 4. Wzór rejestru prowadzonego w postaci elektronicznej w jego zwizualizowanej postaci jest określony w załączniku do rozporządzenia.
§ 5. Informacje zawarte w rejestrze oraz informacje o każdej zmianie stanu faktycznego lub prawnego ujawnionego w rejestrze powiatowy lekarz weterynarii przekazuje w formie dokumentu elektronicznego zapisanego w sposób umożliwiający edycję, kopiowanie oraz wydruk przekazanych informacji:
1) do 15. dnia każdego miesiąca za miesiąc poprzedni:
a) w przypadku podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 1 pkt 1:
- lit. a-c, f-h oraz j-l ustawy,
- lit. i oraz p ustawy, z wyłączeniem zakresu informacji określonego w pkt 2 lit. b,
b) w przypadku podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 4 ust. 3 ustawy, oraz w przypadku działalności nadzorowanej prowadzonej przez przedsiębiorstwa i zakłady zatwierdzone lub warunkowo zatwierdzone na podstawie art. 24 ust. 1 lub art. 44 ust. 2 rozporządzenia nr 1069/2009 - w zakresie informacji o miejscu zamieszkania i adresie albo siedzibie i adresie podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 4 ust. 3 ustawy, oraz przedsiębiorstw i zakładów zatwierdzonych lub warunkowo zatwierdzonych na podstawie art. 24 ust. 1 lub art. 44 ust. 2 rozporządzenia nr 1069/2009, o decyzjach, o których mowa w art. 8 ust. 1a pkt 1 i 3 oraz ust. 1b pkt 1 lit. a i pkt 2 ustawy, oraz o dacie wpisu i wykreślenia z rejestru podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 4 ust. 3 ustawy, oraz przedsiębiorstw i zakładów zatwierdzonych lub warunkowo zatwierdzonych na podstawie art. 24 ust. 1 lub art. 44 ust. 2 rozporządzenia nr 1069/2009;
2) niezwłocznie:
a) w przypadku podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. d oraz e ustawy,
b) w przypadku podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i tiret pierwsze oraz w lit. p ustawy - w zakresie informacji o statusach zdrowotnych, o których mowa w § 2 pkt 5,
c) w przypadku podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 4 ust. 3 ustawy, oraz w przypadku działalności nadzorowanej prowadzonej przez przedsiębiorstwa i zakłady zatwierdzone lub warunkowo zatwierdzone na podstawie art. 24 ust. 1 lub art. 44 ust. 2 rozporządzenia nr 1069/2009, z wyłączeniem zakresu informacji określonego w pkt 1 lit. b.
§ 6. 1. Na stronie internetowej administrowanej przez Główny Inspektorat Weterynarii umieszcza się informacje wprowadzane do rejestru podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. a-l oraz p, a także w art. 4 ust. 3 ustawy, oraz przedsiębiorstw i zakładów zatwierdzonych lub warunkowo zatwierdzonych na podstawie art. 24 ust. 1 lub art. 44 ust. 2 rozporządzenia nr 1069/2009.
2. Informacje zamieszczane na stronie internetowej, o których mowa w ust. 1, obejmują:
1) imię, nazwisko oraz miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, numer identyfikacji podatkowej (NIP), jeżeli numer taki został nadany, siedzibę i adres podmiotu;
2) weterynaryjny numer identyfikacyjny, jeżeli został nadany;
3) określenie rodzaju i zakresu prowadzonej działalności nadzorowanej;
4) informacje o decyzji, o której mowa w art. 8 ust. 1 pkt 2 i 3, ust. 1a pkt 1 i 3, ust. 1b pkt 1 lit. a i pkt 2 lub ust. 3 ustawy;
5) datę wpisu i wykreślenia z rejestru;
6) miejsce prowadzenia działalności nadzorowanej;
7) numer telefonu, faksu, e-mail oraz, jeżeli to możliwe, położenie geograficzne z podaniem współrzędnych Systemu Informacji Geograficznej (GIS) - w przypadku podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i oraz p ustawy;
8) źródła poboru wody wykorzystywanej przez podmioty prowadzące działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i tiret pierwsze oraz w lit. p ustawy, a także miejsca usuwania wody;
9) status zdrowotny gospodarstwa, z uwzględnieniem statusu strefy lub enklawy, na terenie której jest położone to gospodarstwo, lub status zdrowotny miejsc prowadzenia działalności nadzorowanej, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i tiret pierwsze oraz w lit. p ustawy;
10) typ systemu oczyszczania ścieków - w przypadku prowadzenia działalności nadzorowanej, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i tiret drugie ustawy;
11) gatunki zwierząt akwakultury utrzymywane przez podmioty prowadzące działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i tiret pierwsze oraz w lit. p ustawy;
12) numer decyzji, o której mowa w art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy - w przypadku prowadzenia działalności nadzorowanej, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i ustawy;
13) w przypadku podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 4 ust. 3 ustawy, oraz w przypadku działalności nadzorowanej prowadzonej przez przedsiębiorstwa i zakłady zatwierdzone lub warunkowo zatwierdzone na podstawie art. 24 ust. 1 lub art. 44 ust. 2 rozporządzenia nr 1069/2009:
a) nazwę przedsiębiorstwa albo zakładu, w którym jest prowadzona działalność nadzorowana,
b) produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego i produkty pochodne będące przedmiotem prowadzonej działalności nadzorowanej oraz kategorie tych produktów, zgodnie z klasyfikacją produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych określoną w art. 8-10 rozporządzenia nr 1069/2009.
§ 7. Rejestr, o którym mowa w art. 11 ust. 1 ustawy, prowadzony na podstawie dotychczas obowiązujących przepisów, może być prowadzony do dnia 31 października 2018 r.
§ 8. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia, z wyjątkiem § 6, który wchodzi w życie z dniem 30 listopada 2018 r.1
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: K. Jurgiel
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 25 kwietnia 2018 r. (poz. 818)
WZÓR
REJESTR PODMIOTÓW PROWADZĄCYCH DZIAŁALNOŚĆ NADZOROWANĄ A. DZIAŁALNOŚĆ, O KTÓREJ MOWA W ART. 1 PKT 1 LIT. A-H, J-L ORAZ N USTAWY1}
Lp. |
Imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwa, siedziba i adres, podmiotu prowadzącego działalność nadzorowaną |
Numer
PESEL2 |
Nip2)-4) |
Weterynaryjny
numer
identyfikacyj ny1 lub numer siedziby
stada4-1’5-1 |
Rodzaj i zakres prowadzonej działalności |
Informacja o decyzji, o której mowa w art. 8 ust. 1 pkt 2 i 3 lub ust. 3 ustawy1^ |
Miejsce
prowadzenia
działalności |
Data |
Uwagi |
nr
decyzji |
data wydania |
w sprawie |
wpisu do rejestru |
wykreślenia z rejestru |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
’ Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2017 r. poz. 1855, z późn. zm.). 2> Numer PESEL albo numer NIP.
3:1 W przypadku osoby nieposiadającej numeru PESEL - numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość.
^ Jeżeli został nadany.
5:1 W przypadku podmiotów prowadzących działalność, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. n ustawy, o której mowa w odnośniku 1.
Dziennik Ustaw -5- Poz. 818 B.I. DZIAŁALNOŚĆ, O KTÓREJ MOWA W ART. 1 PKT 1 LIT. I TIRET PIERWSZEORAZ LIT. P USTAWY1-* - RYBY
Informacje o podmiocie |
Gospodarstwo 1 |
Gospodarstwo 2 |
1 |
2 |
3 |
1. Podmiot prowadzący |
1.1.1. Imię i nazwisko, miej sce |
1.2.1. Imię i nazwisko, miejsce |
działalność nadzorowaną |
zamieszkania i adres |
zamieszkania i adres |
|
albo nazwa, siedziba i adres, |
albo nazwa, siedziba i adres, |
|
podmiotu prowadzącego: |
podmiotu prowadzącego: |
|
- przedsiębiorstwo produkcyjne |
- przedsiębiorstwo |
|
sektora akwakultury |
produkcyjne sektora |
|
- gospodarstwo |
akwakultury - gospodarstwo |
|
Numer PESEL2),3) |
Numer PESEL2),3) |
|
nip2),4) |
nip2),4) |
|
1.1.2. Adres lub lokalizacja |
1.2.2. Adres lub lokalizacja |
|
gospodarstwa (numer telefonu |
gospodarstwa (numer telefonu |
|
i faksu oraz e-mail) |
i faksu oraz e-mail) |
2. Weterynaryjny numer
identyfikacyjny
(dla każdego gospodarstwa) |
2.1. |
2.2. |
3. Położenie geograficzne z podaniem współrzędnych Systemu Informacji Geograficznej5) (dla każdego gospodarstwa) |
3.1. |
3.2. |
4. Utrzymywane gatunki6) |
4.1.1. Wirusowa posocznica |
4.2.1. Wirusowa posocznica |
(dla każdego gospodarstwa |
krwotoczna |
krwotoczna |
i uwzględniając jego narażenie |
□ NIE - nieobecne gatunki |
□ NIE - nieobecne gatunki |
na wystąpienie niektórych |
wrażliwe lub wektory |
wrażliwe lub wektory |
chorób zakaźnych zwierząt akwakultury)
□ TAK - obecne gatunki wrażliwe
□ TAK - obecne gatunki--wektory
4.1.2. Zakaźna martwica układu krwiotwórczego ryb łososiowatych
□ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory
□ TAK - obecne gatunki wrażliwe
□ TAK - obecne gatunki--wektory
4.1.3. Zakażenie herpeswirusem koi
□ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory
□ TAK - obecne gatunki wrażliwe
□ TAK - obecne gatunki--wektory
4.1.4. Zakaźna anemia łososia
□ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory
□ TAK - obecne gatunki wrażliwe
□ TAK - obecne gatunki--wektory
4.1.5. Epizootyczna martwica układu krwiotwórczego
□ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory
□ TAK - obecne gatunki wrażliwe
□ TAK - obecne gatunki--wektory
4.2.2. Zakaźna martwica układu krwiotwórczego ryb łososiowatych
□ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory
□ TAK - obecne gatunki wrażliwe
□ TAK - obecne gatunki--wektory
4.2.3. Zakażenie herpeswirusem koi
□ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory
□ TAK - obecne gatunki wrażliwe
□ TAK - obecne gatunki--wektory
4.2.4. Zakaźna anemia łososia
□ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory
□ TAK - obecne gatunki wrażliwe
□ TAK - obecne gatunki--wektory
4.2.5. Epizootyczna martwica układu krwiotwórczego
□ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory
|
□ TAK - obecne gatunki wrażliwe
□ TAK - obecne gatunki--wektory |
□ TAK - obecne gatunki wrażliwe
□ TAK - obecne gatunki--wektory |
5. Stwierdzony stan zdrowia |
5.1.1. Wirusowa posocznica |
5.2.1. Wirusowa posocznica |
(dla każdego gospodarstwa) |
krwotoczna |
krwotoczna |
|
5.1.1.1. □ Uznane za wolne od |
5.2.1.1. □ Uznane za wolne od |
|
choroby |
choroby |
|
5.1.1.2. □ Objęte programem |
5.2.1.2. □ Objęte programem |
|
nadzoru |
nadzoru |
|
5.1.1.3. □ Brak informacji |
5.2.1.3. □ Brak informacji |
|
o skażeniu |
o skażeniu |
|
5.1.1.4. □ Inne |
5.2.1.4. □ Inne |
|
5.1.2. Zakaźna martwica układu |
5.2.2. Zakaźna martwica |
|
krwiotwórczego |
układu krwiotwórczego |
|
ryb łososiowatych |
ryb łososiowatych |
|
5.1.2.1. □ Uznane za wolne od |
5.2.2.1. □ Uznane za wolne od |
|
choroby |
choroby |
|
5.1.2.2. □ Objęte programem |
5.2.2.2. □ Objęte programem |
|
nadzoru |
nadzoru |
|
5.1.2.3. □ Brak informacji |
5.2.2.3. □ Brak informacji |
|
o skażeniu |
o skażeniu |
|
5.1.2.4. □ Inne |
5.2.2.4. □ Inne |
|
5.1.3. Zakażenie herpeswirusem |
5.2.3. Zakażenie |
|
koi |
herpeswirusem koi |
|
5.1.3.1. □ Uznane za wolne od |
5.2.3.1. □ Uznane za wolne od |
|
choroby |
choroby |
|
5.1.3.2. □ Objęte programem |
5.2.3.2. □ Objęte programem |
|
nadzoru |
nadzoru |
|
5.1.3.3. □ Brak informacji |
5.2.3.3. □ Brak informacji |
|
o skażeniu |
o skażeniu |
|
5.1.3.4. □ Inne |
5.2.3.4. □ Inne |
5.1.4. Zakaźna anemia łososia
5.1.4.1. □ Uznane za wolne od choroby
5.1.4.2. □ Objęte programem nadzoru
5.1.4.3. □ Brak informacji o skażeniu
5.1.4.4. □ Inne
5.1.5. Zakaźna martwica trzustki8)
5.1.5.1. □ Uznane za wolne od choroby
5.1.5.2. □ Objęte programem nadzoru
5.1.5.3. □ Brak informacji o skażeniu
5.1.5.4. □ Inne
5.1.6. Gyrodaktyloza (Gyrodactylus salaris)8)
5.1.6.1. □ Uznane za wolne od choroby
5.1.6.2. □ Objęte programem nadzoru
5.1.6.3. □ Brak informacji o skażeniu
5.1.6.4. □ Inne
5.1.7. Bakteryjna choroba nerek8)
5.1.7.1. □ Uznane za wolne od choroby
5.1.7.2. □ Objęte programem nadzoru
5.1.7.3. □ Brak informacji o skażeniu
5.2.4. Zakaźna anemia łososia
5.2.4.1. □ Uznane za wolne od choroby
5.2.4.2. □ Objęte programem nadzoru
5.2.4.3. □ Brak informacji o skażeniu
5.2.4.4. □ Inne
5.2.5. Zakaźna martwica trzustki8)
5.2.5.1. □ Uznane za wolne od choroby
5.2.5.2. □ Objęte programem nadzoru
5.2.5.3. □ Brak informacji o skażeniu
5.2.5.4. □ Inne
5.2.6. Gyrodaktyloza (Gyrodactylus salaris)8
5.2.6.1. □ Uznane za wolne od choroby
5.2.6.2. □ Objęte programem nadzoru
5.2.6.3. □ Brak informacji o skażeniu
5.2.6.4. □ Inne
5.2.7. Bakteryjna choroba nerek8)
5.2.7.1. □ Uznane za wolne od choroby
5.2.7.2. □ Objęte programem nadzoru
5.2.7.3. □ Brak informacji o skażeniu
|
5.I.7.4. □ Inne
5.1.8. Inne choroby9)
5.1.8.1. □ Uznane za wolne od choroby
5.1.8.2. □ Objęte programem nadzoru
5.1.8.3. □ Brak informacji o skażeniu
5.1.8.4. □ Inne
5.1.9. Epizootyczna martwica układu krwiotwórczego
5.1.9.1. ^ Brak informacji o skażeniu
5.1.9.2. ^ Inne |
5.2.7.4. □ Inne
5.2.8. Inne choroby9)
5.2.8.1. □ Uznane za wolne od choroby
5.2.8.2. □ Objęte programem nadzoru
5.2.8.3. □ Brak informacji o skażeniu
5.2.8.4. □ Inne
5.2.9. Epizootyczna martwica układu krwiotwórczego
5.2.9.1. ^ Brak informacji o skażeniu
5.2.9.2. ^ Inne |
6. Typ gospodarstwa10 |
6.1.1. □ Słonowodne |
6.2.1. □ Słonowodne |
(dla każdego gospodarstwa) |
klatki/przegrody/sadze |
klatki/przegrody/sadze |
|
6.1.2. □ Słonowodne stawy |
6.2.2. □ Słonowodne stawy |
|
6.1.3. □ Słonowodne |
6.2.3. □ Słonowodne |
|
baseny/tory wodne |
baseny/tory wodne |
|
6.1.4. □ Zamknięta woda słona |
6.2.4. □ Zamknięta woda słona |
|
(recyrkulacja) |
(recyrkulacja) |
|
6.1.5. □ Słodkowodne |
6.2.5. □ Słodkowodne |
|
klatki/przegrody/sadze |
klatki/przegrody/sadze |
|
6.1.6. □ Słodkowodne stawy |
6.2.6. □ Słodkowodne stawy |
|
6.1.7. □ Słodkowodne |
6.2.7. □ Słodkowodne |
|
baseny/tory wodne |
baseny/tory wodne |
|
6.1.8. □ Zamknięta woda |
6.2.8. □ Zamknięta woda |
|
słodka (recyrkulacja) |
słodka (recyrkulacja) |
|
6.1.9. □ Obiekt badawczy |
6.2.9. □ Obiekt badawczy |
|
6.1.10. □ Stacja kwarantanny |
6.2.10. □ Stacja kwarantanny |
|
6.1.11. □ Inne |
6.2.11. □ Inne |
7. Rodzaj produkcji prowadzonej w gospodarstwie10-* (dla każdego gospodarstwa)
8. Źródło poboru wody
9. Miejsce usuwania wody
10. Informacja o decyzji, o której mowa w art. 8 ust. 1
pkt 2 i 3 lub
ust. 3 ustawy1)
7.1.1. □ Wylęgarnia
7.1.2. □ Podchów
7.1.3. □ Wylęg wyjściowy
7.1.4. □ Chów do spożycia przez ludzi
7.1.5. □ Łowiska typu „wpuść i złów”
7.1.6. □ Inne
7.2.1. □ Wylęgarnia
7.2.2. □ Podchów
7.2.3. □ Wylęg wyjściowy
7.2.4. □ Chów do spożycia przez ludzi
7.2.5. □ Łowiska typu „wpuść i złów”
7.2.6. □ Inne
wpisu do rejestru oraz nr decyzji, o której mowa w art. 5 ust. 1
pkt 1
ustawy1-*’11-* wykreślenia z rejestru
12. Uwagi
Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2017 r. poz. 1855, z późn. zm.).
Numer PESEL albo numer NIP.
W przypadku osoby nieposiadającej numeru PESEL - numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość.
Jeżeli został nadany.
Jeżeli to możliwe.
Gatunki wrażliwe wymienione w załączniku IV do dyrektywy Rady 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób (Dz. Urz. UE L 328 z 24.11.2006, str. 14, z późn. zm.).
Zaznaczyć opcję „inne”, jeżeli gospodarstwo jest objęte programem zwalczania choroby zakaźnej zwierząt akwakultury lub podlega środkom zwalczania choroby zgodnie z sekcjami 3, 4, 5 lub 6 rozdziału V dyrektywy Rady 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz
zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób.
Dotyczy tylko państw członkowskich, stref lub enklaw wymienionych w załączniku I lub II do decyzji Komisji 2010/221/UE z dnia 15 kwietnia 2010 r. zatwierdzającej krajowe środki w zakresie ograniczania wpływu niektórych chorób zwierząt akwakultury i dzikich zwierząt wodnych zgodnie z art. 43 dyrektywy 2006/88/WE (Dz. Urz. UE L 98 z 20.04.2010, str. 7, z późn. zm.) w odniesieniu do tej choroby.
Dotyczy tylko państw członkowskich, stref lub enklaw, w których zastosowano środki zatwierdzone zgodnie z art. 43 dyrektywy 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz
zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób.
Można zaznaczyć dwie lub więcej opcji.
Jeżeli taka sytuacja ma miejsce. II. DZIAŁALNOŚĆ, O KTÓREJ MOWA W ART. 1 PKT 1 LIT. I TIRET PIERWSZEORAZ LIT. P USTAWY1-* - MIĘCZAKI
Informacje o podmiocie |
Gospodarstwo 1 |
Gospodarstwo 2 |
1 |
2 |
3 |
1. Podmiot prowadzący działalność |
1.1.1. Imię i nazwisko, |
1.2.1. Imię i nazwisko, |
nadzorowaną |
miejsce zamieszkania i adres |
miejsce zamieszkania i adres |
|
albo nazwa, siedziba i adres, |
albo nazwa, siedziba i adres, |
|
podmiotu prowadzącego: |
podmiotu prowadzącego: |
|
- przedsiębiorstwo |
- przedsiębiorstwo |
|
produkcyjne sektora |
produkcyjne sektora |
|
akwakultury |
akwakultury |
|
- gospodarstwo lub obszar |
- gospodarstwo lub obszar |
|
hodowli mięczaków |
hodowli mięczaków |
|
Numer PESEL2),3) |
Numer PESEL2),3) |
|
nip2),4) |
nip2),4) |
|
1.1.2. Adres lub lokalizacja |
1.2.2. Adres lub lokalizacja |
|
gospodarstwa (numer |
gospodarstwa (numer |
|
telefonu i faksu oraz e-mail) |
telefonu i faksu oraz e-mail) |
2. Weterynaryjny numer identyfikacyjny (odpowiednio dla każdego gospodarstwa lub obszaru hodowli) |
2.1. |
2.2. |
3. Położenie geograficzne z podaniem współrzędnych Systemu Informacji Geograficznej5) (odpowiednio dla każdego gospodarstwa
lub obszaru hodowli mięczaków) |
3.1. |
3.2. |
4. Utrzymywane gatunki6) |
4.1.1. Marteilioza (Marteilia |
4.2.1. Marteilioza (Marteilia |
(odpowiednio dla każdego |
refringens) |
refringens) |
gospodarstwa lub obszaru hodowli |
□ NIE - nieobecne gatunki |
□ NIE - nieobecne gatunki |
mięczaków i uwzględniając jego |
wrażliwe lub wektory |
wrażliwe lub wektory |
narażenie na |
□ TAK - obecne gatunki |
□ TAK - obecne gatunki |
występowanie niektórych chorób |
wrażliwe |
wrażliwe |
zakaźnych zwierząt akwakultury) |
□ TAK - obecne gatunki- |
□ TAK - obecne gatunki- |
|
-wektory |
-wektory |
|
4.1.2. Bonamioza (Bonamia |
4.2.2. Bonamioza (Bonamia |
|
ostreae) |
ostreae) |
|
□ NIE - nieobecne gatunki |
□ NIE - nieobecne gatunki |
|
wrażliwe lub wektory |
wrażliwe lub wektory |
|
□ TAK - obecne gatunki |
□ TAK - obecne gatunki |
|
wrażliwe |
wrażliwe |
|
□ TAK - obecne gatunki- |
□ TAK - obecne gatunki- |
|
-wektory |
-wektory |
|
4.1.3. Bonamioza (Bonamia |
4.2.3. Bonamioza (Bonamia |
|
exitiosa) |
exitiosa) |
|
□ NIE - nieobecne gatunki |
□ NIE - nieobecne gatunki |
|
wrażliwe lub wektory |
wrażliwe lub wektory |
|
□ TAK - obecne gatunki |
□ TAK - obecne gatunki |
|
wrażliwe |
wrażliwe |
|
□ TAK - obecne gatunki- |
□ TAK - obecne gatunki- |
|
-wektory |
-wektory |
|
4.1.4. Perkinsoza (Perkinsus |
4.2.4. Perkinsoza (Perkinsus |
|
marinus) |
marinus) |
|
□ NIE - nieobecne gatunki |
□ NIE - nieobecne gatunki |
|
wrażliwe lub wektory |
wrażliwe lub wektory |
|
□ TAK - obecne gatunki |
□ TAK - obecne gatunki |
|
wrażliwe |
wrażliwe |
|
□ TAK - obecne gatunki- |
□ TAK - obecne gatunki- |
|
-wektory |
-wektory |
|
4.1.5. Mikrocytoza (Microcytos mackini)
□ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory
□ TAK - obecne gatunki wrażliwe
□ TAK - obecne gatunki--wektory |
4.2.5. Mikrocytoza (Microcytos mackini)
□ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory
□ TAK - obecne gatunki wrażliwe
□ TAK - obecne gatunki--wektory |
5. Stwierdzony stan zdrowia7) |
5.1.1. Marteilioza (Marteilia |
5.2.1. Marteilioza (Marteilia |
(odpowiednio dla każdego |
refringens) |
refringens) |
gospodarstwa lub obszaru hodowli |
5.1.LL □ Uznane za wolne |
5.2.1.1. □ Uznane za wolne |
mięczaków) |
od choroby |
od choroby |
|
5.1.1.2. □ Objęte |
5.2.1.2. □ Objęte programem |
|
programem nadzoru |
nadzoru |
|
5.1.1.3. □ Brak informacji |
5.2.1.3. □ Brak informacji |
|
o skażeniu |
o skażeniu |
|
5.1.1.4. □ Inne |
5.2.1.4. □ Inne |
|
5.1.2. Bonamioza (Bonamia |
5.2.2. Bonamioza (Bonamia |
|
ostreae) |
ostreae) |
|
5.1.2.1. □ Uznane za wolne |
5.2.2.1. □ Uznane za wolne |
|
od choroby |
od choroby |
|
5.1.2.2. □ Objęte |
5.2.2.2. □ Objęte programem |
|
programem nadzoru |
nadzoru |
|
5.1.2.3. □ Brak informacji |
5.2.2.3. □ Brak informacji |
|
o skażeniu |
o skażeniu |
|
5.1.2.4. □ Inne |
5.2.2.4. □ Inne |
|
5.1.3. Inne choroby8) |
5.2.3. Inne choroby8) |
|
5.1.3.1. □ Uznane za wolne |
5.2.3.1. □ Uznane za wolne |
|
od choroby |
od choroby |
|
5.1.3.2. □ Objęte |
5.2.3.2. □ Objęte programem |
|
programem nadzoru |
nadzoru |
|
5.1.3.3. □ Brak informacji |
5.2.3.3. □ Brak informacji |
|
o skażeniu |
o skażeniu |
|
5.I.3.4. □ Inne |
5.2.3.4. □ Inne |
|
5.1.4. Bonamioza (Bonamia |
5.2.4. Bonamioza (Bonamia |
|
exitiosa) |
exitiosa) |
|
5.1.4.1.^ Brak informacji |
5.2.4.1.^ Brak informacji |
|
o skażeniu |
o skażeniu |
|
5.1.4.2.^ Inne |
5.2.4.2.^ Inne |
|
5.1.5. Perkinsoza (Perkinsus |
5.2.5. Perkinsoza (Perkinsus |
|
marinus) |
marinus) |
|
5.1.5.1.^ Brak informacj i |
5.2.5.1.^ Brak informacji |
|
o skażeniu |
o skażeniu |
|
5.1.5.2.^ Inne |
5.2.5.2.^ Inne |
|
5.1.6. Mikrocytoza |
5.2.6. Mikrocytoza |
|
(Microcytos mackini) |
(Microcytos mackini) |
|
5.1.6.1.^ Brak informacji |
5.2.6.1.^ Brak informacji |
|
o skażeniu |
o skażeniu |
|
5.1.6.2.^ Inne |
5.2.6.2.^ Inne |
6. Typ gospodarstwa lub obszaru |
6.1.1. □ Otwarta hodowla |
6.2.1. □ Otwarta hodowla |
hodowli mięczaków9) |
mięczaków |
mięczaków |
(odpowiednio dla każdego |
6.1.2. □ Zamknięta hodowla |
6.2.2. □ Zamknięta hodowla |
gospodarstwa |
mięczaków (recyrkulacja) |
mięczaków (recyrkulacja) |
lub obszaru hodowli mięczaków) |
6.1.3. □ Zakład wysyłkowy, |
6.2.3. □ Zakład wysyłkowy, |
|
zakład oczyszczania |
zakład oczyszczania |
|
6.1.4. □ Obszar hodowli |
6.2.4. □ Obszar hodowli |
|
mięczaków |
mięczaków |
|
6.1.5. □ Obiekt badawczy |
6.2.5. □ Obiekt badawczy |
|
6.1.6. □ Stacja kwarantanny |
6.2.6. □ Stacja kwarantanny |
|
6.1.7. □ Inne |
6.2.7. □ Inne |
7. Rodzaj produkcji prowadzonej |
7.1.1. □ Wylęgarnia |
7.2.1. □ Wylęgarnia |
w gospodarstwie lub na obszarze |
7.1.2. □ Podchów |
7.2.2. □ Podchów |
hodowli mięczaków9) |
7.1.3. □ Chów młodych |
7.2.3. □ Chów młodych |
(odpowiednio dla każdego |
osobników |
osobników |
gospodarstwa lub obszaru hodowli |
7.1.4. □ Inne |
7.2.4. □ Inne |
mięczaków) |
|
|
Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2017 r. poz. 1855, z późn. zm.).
8. Źródło poboru wody |
|
|
9. Miejsce usuwania wody |
|
|
10. Informacja o decyzji, o której mowa w art. 8 ust. 1 pkt 2 i 3 lub ust. 3 ustawy1-* |
nr decyzji |
|
|
data wydania |
|
|
w sprawie |
|
|
11. Data |
wpisu do rejestru oraz nr decyzji, o której mowa w art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy1),10) |
|
|
wykreślenia z rejestru |
|
|
12. Uwagi |
|
|
1)
Numer PESEL albo numer NIP.
W przypadku osoby nieposiadającej numeru PESEL - numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość.
Jeżeli został nadany.
Jeżeli to możliwe.
Gatunki wrażliwe wymienione w załączniku IV do dyrektywy 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych
i zwalczania tych chorób (Dz. Urz. UE L 328 z 24.11.2006, str. 14, z późn. zm.).
Zaznaczyć opcję „inne”, jeżeli gospodarstwo lub obszar hodowli mięczaków są objęte programem zwalczania choroby zakaźnej zwierząt akwakultury lub podlegają środkom zwalczania choroby zgodnie z sekcjami 3, 4, 5 lub 6 rozdziału V dyrektywy 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych
i zwalczania tych chorób.
Dotyczy tylko państw członkowskich, stref lub enklaw, w których zastosowano środki zatwierdzone zgodnie z art. 43 dyrektywy 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób.
Można zaznaczyć dwie lub więcej opcji.
Jeżeli taka sytuacja ma miejsce. III. DZIAŁALNOŚĆ, O KTÓREJ MOWA W ART. 1 PKT 1 LIT. I TIRET PIERWSZE ORAZ LIT. P USTAWY1-1 - SKORUPIAKI
Informacje o podmiocie |
Gospodarstwo 1 |
Gospodarstwo 2 |
1 |
2 |
3 |
1. Podmiot prowadzący działalność nadzorowaną |
1.1.1. Imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwa, siedziba i adres, podmiotu prowadzącego:
- przedsiębiorstwo produkcyjne sektora akwakultury
- gospodarstwo |
1.2.1. Imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwa, siedziba i adres, podmiotu prowadzącego:
- przedsiębiorstwo produkcyjne sektora akwakultury
- gospodarstwo |
|
Numer PESEL2),3) |
Numer PESEL2),3) |
|
nip2),4) |
nip2),4) |
|
1.1.2. Adres lub lokalizacja gospodarstwa (numer telefonu i faksu oraz e-mail) |
1.2.2. Adres lub lokalizacja gospodarstwa (numer telefonu i faksu oraz e-mail) |
2. Weterynaryjny numer
identyfikacyjny
(dla każdego gospodarstwa) |
2.1. |
2.2. |
3. Położenie geograficzne z podaniem współrzędnych Systemu Informacji Geograficznej5) (dla każdego gospodarstwa) |
3.1. |
3.2. |
4. Utrzymywane gatunki6)
(dla każdego gospodarstwa i uwzględniając jego narażenie na wystąpienie niektórych chorób zakaźnych zwierząt akwakultury) |
4.1.1. Zespół WSS (White Spot Syndrome)
□ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory
□ TAK - obecne gatunki wrażliwe |
4.2.1. Zespół WSS (White Spot Syndrome)
□ NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory
□ TAK - obecne gatunki wrażliwe |
|
□ TAK - obecne gatunki- |
□ TAK - obecne gatunki- |
|
-wektory |
-wektory |
|
4.1.2. Zespół Taura (Taura |
4.2.2. Zespół Taura (Taura |
|
Syndrome) |
Syndrome) |
|
□ NIE - nieobecne gatunki |
□ NIE - nieobecne gatunki |
|
wrażliwe lub wektory |
wrażliwe lub wektory |
|
□ TAK - obecne gatunki |
□ TAK - obecne gatunki |
|
wrażliwe |
wrażliwe |
|
□ TAK - obecne gatunki- |
□ TAK - obecne gatunki- |
|
-wektory |
-wektory |
|
4.1.3. Choroba żółtej głowy |
4.2.3. Choroba żółtej głowy |
|
(Yellowhead disease) |
(Yellowhead disease) |
|
□ NIE - nieobecne gatunki |
□ NIE - nieobecne gatunki |
|
wrażliwe lub wektory |
wrażliwe lub wektory |
|
□ TAK - obecne gatunki |
□ TAK - obecne gatunki |
|
wrażliwe |
wrażliwe |
|
□ TAK - obecne gatunki- |
□ TAK - obecne gatunki- |
|
-wektory |
-wektory |
5. Stwierdzony stan zdrowia7) (dla każdego gospodarstwa) |
5.1.1. Zespół WSS (White Spot Syndrome) |
5.2.1. Zespół WSS (White Spot Syndrome) |
|
5.1.1.1. □ Uznane za wolne od |
5.2.1.1. □ Uznane za wolne |
|
choroby |
od choroby |
|
5.1.1.2. □ Objęte programem |
5.2.1.2. □ Objęte programem |
|
nadzoru |
nadzoru |
|
5.1.1.3. □ Brak informacji |
5.2.1.3. □ Brak informacji |
|
o skażeniu |
o skażeniu |
|
5.1.1.4. □ Inne |
5.2.1.4. □ Inne |
|
5.1.2. Inne choroby8) |
5.2.2. Inne choroby8) |
|
5.1.2.1. □ Uznane za wolne od |
5.2.2.1. □ Uznane za wolne |
|
choroby |
od choroby |
|
5.1.2.2. □ Objęte programem |
5.2.2.2. □ Objęte programem |
|
nadzoru |
nadzoru |
|
5.I.2.3. □ Brak informacji |
5.2.2.3. □ Brak informacji |
|
o skażeniu |
o skażeniu |
|
5.I.2.4. □ Inne |
5.2.2.4. □ Inne |
|
5.1.3. Zespół T aura (T aura |
5.2.3. Zespół Taura (Taura |
|
Syndrome) |
Syndrome) |
|
5.1.3.1.^ Brak informacji |
5.2.3.1.^ Brak informacji |
|
o skażeniu |
o skażeniu |
|
5.1.3.2.^ Inne |
5.2.3.2.^ Inne |
|
5.1.4. Choroba żółtej głowy |
5.2.4. Choroba żółtej głowy |
|
(Yellowhead disease) |
(Yellowhead disease) |
|
5.1.4.1.^ Brak informacji |
5.2.4.1.^ Brak informacji |
|
o skażeniu |
o skażeniu |
|
5.1.4.2.^ Inne |
5.2.4.2.^ Inne |
6. Typ gospodarstwa9-1 |
6.1.1. □ |
6.2.1. □ |
(dla każdego gospodarstwa) |
Laguna/przegrody/sadze |
Laguna/przegrody/sadze |
|
6.1.2. □ Stawy lądowe |
6.2.2. □ Stawy lądowe |
|
6.1.3. □ Baseny/tory wodne |
6.2.3. □ Baseny/tory wodne |
|
6.1.4. □ Zamknięta hodowla na |
6.2.4. □ Zamknięta hodowla |
|
lądzie (recyrkulacja) |
na lądzie (recyrkulacja) |
|
6.1.5. □ Obiekt badawczy |
6.2.5. □ Obiekt badawczy |
|
6.1.6. □ Stacja kwarantanny |
6.2.6. □ Stacja kwarantanny |
|
6.1.7. □ Inne |
6.2.7. □ Inne |
7. Rodzaj produkcji prowadzonej
w gospodarstwie9-1
(dla każdego gospodarstwa) |
7.1.1. □ Wylęgarnia
7.1.2. □ Podchów
7.1.3. □ Chów młodych |
7.2.1. □ Wylęgarnia
7.2.2. □ Podchów
7.2.3. □ Chów młodych |
|
osobników |
osobników |
|
7.1.4. □ Inne |
7.2.4. □ Inne |
8. Źródło poboru wody |
|
|
9. Miejsce usuwania wody |
|
|
Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2017 r. poz. 1855, z późn. zm.).
10. Informacja o decyzji, o której mowa w art. 8 ust. 1 pkt 2 i 3 lub ust. 3 ustawy1-1 |
nr decyzji |
|
|
data wydania |
|
|
w sprawie |
|
|
11. Data |
wpisu do rejestru oraz nr decyzji, o której mowa w art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy1),10) |
|
|
wykreślenia z rejestru |
|
|
12. Uwagi |
|
|
1)
Numer PESEL albo numer NIP.
W przypadku osoby nieposiadającej numeru PESEL - numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość.
Jeżeli został nadany.
Jeżeli to możliwe.
Gatunki wrażliwe wymienione w załączniku IV do dyrektywy 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób (Dz. Urz. UE L 328 z 24.11.2006, str. 14, z późn. zm.).
Zaznaczyć opcję „inne”, jeżeli gospodarstwo jest objęte programem eliminowania choroby lub podlega środkom zwalczania choroby zgodnie z sekcjami 3, 4, 5 lub 6 rozdziału V dyrektywy 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób.
Dotyczy tylko państw członkowskich, stref lub enklaw, w których zastosowano środki zatwierdzone zgodnie z art. 43 dyrektywy 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób.
Można zaznaczyć dwie lub więcej opcji.
Jeżeli taka sytuacja ma miejsce.
IV. DZIAŁALNOŚĆ, O KTÓREJ MOWA W ART. 1 PKT 1 LIT. I TIRET DRUGIE USTAWY1 - ZAKŁADY PRZETWÓRCZE
Informacja o podmiocie |
1 |
2 |
1. Zakład przetwórczy |
1.1.1. Imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwa, siedziba i adres zakładu przetwórczego |
Numer PESEL2),3) |
nip2,4) |
1.1.2. Adres lub lokalizacja (numer telefonu i faksu oraz e-mail) |
2. Weterynaryjny numer identyfikacyjny |
2.1. |
3. Położenie geograficzne z podaniem współrzędnych Systemu Informacji Geograficznej5) |
3.1. |
4. Przetwarzane gatunki |
4.1.1. □ Ryby
4.1.2. □ Mięczaki
4.1.3. □ Skorupiaki |
5. Typ systemu oczyszczania ścieków |
|
6.
Informacja o decyzji,
0 której mowa w art. 8 ust. 1 pkt 2
1 3 lub ust. 3 ustawy^ |
nr decyzji |
|
data wydania |
|
w sprawie |
|
Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2017 r. poz. 1855, z późn. zm.).
7. Data |
wpisu do rejestru oraz nr decyzji, o której mowa w art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy1) |
|
wykreślenia z rejestru |
|
8. Uwagi |
|
1)
Numer PESEL albo numer NIP.
W przypadku osoby nieposiadającej numeru PESEL - numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość.
Jeżeli został nadany.
Jeżeli to możliwe.
Lp. |
Weterynaryjny
numer
identyfikacyjny |
Imię i nazwisko albo nazwa podmiotu, przedsiębiorstwa lub zakładu |
Miejsce prowadzenia działalności |
Kategorie
produktów3) |
Działalność4) |
Produkty 4) |
Działalność
towarzysząca4) |
Uwagi |
Inne3) |
województwo |
miasto |
kod
pocztowy |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
C. DZIAŁALNOŚĆ, O KTÓREJ MOWA W ART. 4 UST. 3 USTAWY1ORAZ DZIAŁALNOŚĆ PRZEDSIĘBIORSTW I ZAKŁADÓW ZATWIERDZONYCH LUB WARUNKOWO ZATWIERDZONYCH NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 LUB ART. 44 UST. 2ROZPORZĄDZENIA NR 1069/20092)
Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2017 r. poz. 1855, z późn. zm.). Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określające przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylające rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz. Urz. UE L300zl4.ll .2009, str. 1, z późn. zm.).
Zgodnie z klasyfikacją produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych określoną w art. 8-10 rozporządzenia nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego).
Informacje wprowadza się przy użyciu kodów oznaczających rodzaj i zakres prowadzonej działalności albo produkty będące przedmiotem prowadzonej działalności, zgodnych z opublikowanymi na stronie Komisji Europejskiej specyfikacjami technicznymi, o których mowa w załączniku XVI w rozdziale II w ust. 3 rozporządzenia Komisji (UE) nr 142/2011 z dnia 25 lutego 2011 r. w sprawie wykonania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, oraz w sprawie wykonania dyrektywy Rady 97/78/WE w odniesieniu do niektórych próbek i przedmiotów zwolnionych z kontroli weterynaryjnych na granicach w myśl tej dyrektywy (Dz. Urz. UE L 54 z 26.02.2011, str. 1, z późn. zm.).
Informacje o miejscu zamieszkania i adresie albo siedzibie i adresie podmiotu, decyzjach, o których mowa w art. 8 ust. la pkt 1 i 3 oraz ust. Ib pkt 1 lit. a i pkt 2 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, dacie wpisu i wykreślenia z rejestru, informacje pomocnicze, ułatwiające sprawowanie przez organ prowadzący rejestr nadzoru nad podmiotem, przedsiębiorstwem lub zakładem, a także numer NIP, jeżeli został nadany oraz numer PESEL, a w przypadku osoby nieposiadającej numeru PESEL - numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość.
Dziennik Ustaw -24- Poz. 818
1
Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 sierpnia 2016 r. w sprawie rejestru podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną (Dz. U. poz. 1314), które traci moc na podstawie art. 14 ust. 1 ustawy z dnia 23 września 2016 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia zwalczania chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. poz. 1605) z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

Pozycje
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 288, 289, 290, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 468, 470, 471, 472, 473, 475, 476, 477, 478, 479, 481, 482, 483, 484, 485, 488, 489, 490, 491, 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499, 502, 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 527, 528, 530, 532, 533, 534, 535, 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543, 545, 546, 549, 551, 552, 553, 554, 555, 558, 559, 560, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 577, 578, 579, 580, 581, 583, 584, 585, 586, 587, 590, 591, 593, 594, 595, 596, 597, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606, 608, 609, 610, 611, 613, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 626, 627, 628, 630, 631, 632, 633, 634, 637, 638, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651, 652, 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659, 660, 661, 663, 666, 667, 668, 671, 672, 673, 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683, 685, 688, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 696, 697, 699, 700, 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715, 716, 719, 720, 721, 723, 724, 725, 726, 729, 730, 731, 732, 734, 736, 737, 740, 741, 742, 743, 744, 745, 746, 747, 748, 749, 750, 751, 753, 754, 755, 756, 757, 759, 762, 763, 764, 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774, 775, 776, 777, 778, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 787, 789, 790, 791, 792, 793, 794, 796, 797, 798, 799, 800, 801, 802, 804, 806, 807, 809, 810, 811, 815, 816, 818, 819, 820, 822, 823, 824, 830, 831, 832, 833, 834, 835, 836, 837, 1025, 1026, 1027, 1029, 1030, 1035, 1036, 1037, 1038, 1039, 1040, 1041, 1042, 1043, 1044, 1045, 1047, 1049, 1050, 1054, 1055, 1056, 1061, 1062, 1063, 1064, 1065, 1066, 1067, 1068, 1069, 1071, 1072, 1073, 1074, 1075, 1076, 1077, 1078, 1080, 1081, 1082, 1083, 1085, 1087, 1089, 1090, 1091, 1092, 1093, 1094, 1096, 1097, 1100, 1101, 1102, 1103, 1104, 1105, 1107, 1108, 1109, 1111, 1112, 1113, 1114, 1115, 1116, 1118, 1119, 1120, 1121, 1122, 1124, 1125, 1126, 1127, 1128, 1129, 1130, 1131, 1132, 1133, 1134, 1135, 1137, 1138, 1139, 1140, 1142, 1143, 1146, 1147, 1148, 1149, 1151, 1152, 1153, 1154, 1155, 1156, 1158, 1159, 1160, 1161, 1162, 1163, 1164, 1165, 1166, 1167, 1168, 1169, 1170, 1172, 1173, 1174, 1175, 1177, 1178, 1179, 1180, 1181, 1182, 1183, 1184, 1185, 1186, 1187, 1188, 1190, 1191, 1192, 1193, 1194, 1195, 1196, 1197, 1198, 1199, 1200, 1201, 1202, 1203, 1204, 1205, 1206, 1207, 1208, 1209, 1210, 1211, 1212, 1213, 1215, 1218, 1219, 1221, 1223, 1226, 1232, 1233, 1234, 1235, 1237, 1240, 1242, 1243, 1244, 1245, 1246, 1247, 1249, 1250, 1251, 1252, 1253, 1255, 1257, 1258, 1259, 1260, 1261, 1262, 1263, 1264, 1265, 1266, 1267, 1268, 1269, 1270, 1271, 1272, 1273, 1274, 1275, 1276, 1278, 1279, 1281, 1283, 1285, 1286, 1287, 1288, 1289, 1291, 1292, 1293, 1294, 1295, 1297, 1300, 1301, 1302, 1303, 1305, 1307, 1308, 1309, 1310, 1311, 1312, 1313, 1314, 1316, 1319, 1320, 1323, 1324, 1325, 1328, 1329, 1330, 1331, 1332, 1333, 1334, 1335, 1336, 1337, 1338, 1339, 1340, 1341, 1342, 1343, 1344, 1345, 1347, 1348, 1349, 1350, 1351, 1352, 1353, 1356, 1357, 1359, 1361, 1364, 1366, 1367, 1368, 1369, 1370, 1372, 1373, 1374, 1375, 1376, 1378, 1379, 1380, 1381, 1382, 1383, 1384, 1385, 1386, 1387, 1390, 1391, 1392, 1393, 1395, 1398, 1399, 1400, 1401, 1402, 1405, 1412, 1413, 1417, 1419, 1422, 1425, 1426, 1427, 1428, 1431, 1432, 1433, 1434, 1435, 1438, 1439, 1440, 1441, 1442, 1443, 1445, 1446, 1448, 1449, 1451, 1452, 1453, 1454, 1455, 1456, 1457, 1458, 1459, 1460, 1462, 1464, 1465, 1466, 1467, 1468, 1469, 1471, 1472, 1473, 1474, 1475, 1476, 1479, 1480, 1481, 1482, 1483, 1487, 1489, 1490, 1491, 1492, 1493, 1494, 1495, 1496, 1497, 1499, 1500, 1501, 1503, 1505, 1507, 1508, 1509, 1510, 1511, 1513, 1515, 1516
|