Dziennik Ustaw 1997 Nr 159 poz. 1062 - Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Państwa Izrael


ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW

z dnia 19 grudnia 1997 r.

w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Państwa Izrael.

(Dz. U. z dnia 27 grudnia 1997 r.)


Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 i § 4 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. Nr 23, poz. 117, Nr 64, poz. 407, Nr 121, poz. 770 i Nr 157, poz. 1026) zarządza się, co następuje:


§ 1. 1. Do dnia 31 grudnia 1998 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Państwa Izrael, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.

§ 2. Preferencyjne stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.

§ 3. W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celny określonych w Taryfie celnej stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 19 grudnia 1997 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 158, poz. 1047).

§ 4. Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, polega na wydaniu pozwolenia na podstawie kompletnych wniosków rozpatrywanych zgodnie z kolejnością ich złożenia.

§ 5. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 marca 1998 r.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI POCHODZĄCYCH Z PAŃSTWA IZRAEL
 
Kod PCNWyszczególnieniePreferencyjna stawka celnaKontyngent
0302Ryby świeże lub chłodzone, z wyjątkiem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa z pozycji nr 0304: 200 t
 
- Pozostałe ryby z wyłączeniem wątróbek,
 ikry i mleczu:
  
0302 69- - Pozostałe:  
 - - - Ryby morskie:  
0302 69 61 0
- - - - Leszcz morski (Dentex dentex i
       Pagellus spp.)
0 
0302 69 94 0
- - - - Okoń morski (Dicentrarchus
       labrax)
0 
0603Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:  
0603 10- Świeże: 500 t
 - - Od 1 czerwca do 31 października:  
0603 10 15 0- - - Orchidee17,5 
0603 10 21 0- - - Gladiole17,5 
0603 10 29 0- - - Pozostałe17,5 
 - - Od 1 listopada do 31 maja:  
0603 10 55 0- - - Orchidee17,5 
0603 10 61 0- - - Gladiole17,5 
0603 10 69 0- - - Pozostałe17,5 
0603 90 00 0- Pozostałe050 t
0604Liście, gałęzie i inne części roślin, bez kwiatów lub pączków kwiatowych oraz trawy, mchy i porosty, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane: 250 t
0604 10- Mchy i porosty:  
0604 10 10 0- - Mech reniferowy0 
0604 10 90 0- - Pozostałe0 
 - Pozostałe:  
0604 91- - Świeże:  
 - - - Choinki gwiazdkowe:  
0604 91 21 0
- - - - Jodła kaukaska (Abies
       nordmanniana (Stev.) Spach) lub
       jedna z jodeł amerykańskich
       (Abies procera Rehd.)
0 
0604 91 29 0- - - - Pozostałe0 
 - - - Gałązki iglaste:  
0604 91 41 0
- - - - Z jodły kaukaskiej (Abies
       nordmanniana (Stev.) Spach) lub
       jednej z jodeł amerykańskich
       (Abies procera Rehd.)
0 
0604 91 49 0- - - - Pozostałe0 
0604 91 90 0- - - Pozostałe0 
0604 99- - Pozostałe:  
0604 99 10 0- - - Przygotowane tylko przez suszenie0 
0604 99 90 0- - - Pozostałe0 
0701Ziemniaki, świeże lub chłodzone:  
0701 90- Pozostałe:  
 - - Pozostałe:  
 - - - Młode:  
0701 90 51 0- - - - Od 1 stycznia do 15 maja10500 t
0702 00 00 0Pomidory, świeże lub chłodzone: 1.000 t
0702 00 00 1- Od 1 stycznia do 31 marca10 
0702 00 00 9- Od 1 listopada do 31 grudnia10 
0703Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz inne warzywa cebulowe świeże lub chłodzone:  
0703 10- Cebula i szalotka:  
 - - Cebula:  
0703 10 19 0- - - Pozostałe  
ex 0703 10 19 0Szczypiorek12,5300 t
0704Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub chłodzone:  
0704 90- Pozostałe:  
0704 90 90 0- - Pozostałe  
ex 0704 90 90 0Kapusta pekińska0500 t
0709Inne warzywa, świeże lub chłodzone:  
0709 60
- Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju
 Pimenta:
  
0709 60 10 0- - Słodka papryka5,5200 t
0709 90- Pozostałe:  
0709 90 90 0- - Pozostałe  
ex 0709 90 90 0Świeże zioła od 1 października do 31 maja8,3400 t
0710Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone:  
0710 40 00 0- Kukurydza cukrowa  
ex 0710 40 00 0Kukurydza słodka mrożona0250 t
0804Daktyle, figi, ananasy, avokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone:  
0804 10 00 0- Daktyle0500 t
0805Owoce cytrusowe, świeże lub suszone:  
0805 10- Pomarańcze: 20.000 t
 - - Pomarańcze słodkie, świeże:  
0805 10 10 0- - - Krwiste i półkrwiste5 
 - - - Pozostałe:  
0805 10 30 0
- - - - Nawele, Naweliny, Nawelaty,
       Salustiany, Vernasy, Valencjany
       Maltańskie, Szamutiasy, Ovalisy,
       Trovita i Hamliny
5 
0805 10 50 0- - - - Pozostałe5 
0805 20
- Mandarynki (łącznie z tangerinami i
 satsumas); klementynki, wilkingi i
 podobne hybrydy cytrusowe
 10.000 t
0805 20 10 0- - Klementynki10 
0805 20 30 0- - Monrealesy i satsumas10 
0805 20 50 0- - Mandarynki i wilkingi10 
0805 20 70 0- - Tangeryny10 
0805 20 90 0- - Pozostałe10 
0805 30
- Cytryny (Citrus limon, Citrus limonum)
 i limy (Citrus aurantifolia):
 6.000 t
0805 30 10 0
- - Cytryny (Citrus limon, Citrus
   limonum)
0 
0805 30 90 0- - Limy (Citrus aurantifolia)0 
0807Melony (łącznie z arbuzami) i papaje, świeże:  
 - Melony (łącznie z arbuzami):  
0807 19 00 0- - Pozostałe  
ex 0807 19 00 0Melony54.000 t
0811Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:  
0811 90- Pozostałe:  
 - - Pozostałe:  
0811 90 85 0
- - - Owoce tropikalne i orzechy
     tropikalne
  
ex 0811 90 85 0Daktyle mrożone0500 t
1704Wyroby cukiernicze (łącznie z białą czekoladą), nie zawierające kakao: 1.000 t
1704 10- Guma do żucia, również pokryta cukrem:  
 
- - Zawierająca w masie mniej niż
   60% sacharozy (łącznie z cukrem
   inwertowanym wyrażonym jako
   sacharoza):
  
1704 10 11 0- - - Guma w paskach15 + DCC 
1704 10 19 0- - - Pozostała15 + DCC 
 
- - Zawierająca w masie 60% lub więcej
   sacharozy (łącznie z cukrem
   inwertowanym wyrażonym jako
   sacharoza):
  
1704 10 91 0- - - Guma w paskach15 + DCC 
1704 10 99 0- - - Pozostała15 + DCC 
1704 90- Pozostałe:  
1704 90 10 0
- - Wyciąg (ekstrakt) z lukrecji
   zawierający w masie więcej niż 10%
   sacharozy, ale nie zawierający
   innych dodanych substancji
15 + DCC 
1704 90 30 0- - Biała czekolada17,5 + DCC 
 - - Pozostałe  
1704 90 51 0
- - - Pasty, łącznie z marcepanem, w
     bezpośrednich opakowaniach o
     zawartości netto 1 kg lub więcej
17,5 + DCC 
1704 90 55 0
- - - Pastylki od bólu gardła i od
     kaszlu
17,5 + DCC 
1704 90 61 0- - - Wyroby pokryte cukrem17,5 + DCC 
 - - - Pozostałe:  
1704 90 65 0
- - - - Wyroby żelowe i galaretki,
       łącznie z pastami owocowymi, w
       postaci wyrobów cukierniczych
17,5 + DCC 
1704 90 71 0
- - - - Cukierki z masy gotowanej,
       również z nadzieniem
17,5 + DCC 
1704 90 75 0
- - - - Cukierki toffi, karmelki i
       podobne
17,5 + DCC 
 - - - - Pozostałe:  
1704 90 81 0- - - - - Tabletki prasowane17,5 + DCC 
1704 90 99 0- - - - - Pozostałe17,5 + DCC 
ex 1704 90 99 0Chałwa26,2 + DCC1 
1806Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao:  
1806 10
- Proszek kakaowy zawierający dodatek
 cukru lub innego środka słodzącego:
  
1806 10 15 0
- - Nie zawierający sacharozy lub
   zawierający w masie mniej niż 5%
   sacharozy (łącznie z cukrem
   inwertowanym wyrażonym jako
   sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej
   jako sacharoza
15 + DCC 
1806 10 20 0
- - Zawierający w masie 5% lub więcej,
   ale mniej niż 65% sacharozy (łącznie
   z cukrem inwertowanym wyrażonym jako
   sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej
   jako sacharoza
15 + DCC 
1806 10 30 0
- - Zawierający w masie 65% lub więcej,
   ale mniej niż 80% sacharozy (łącznie
   z cukrem inwertowanym wyrażonym jako
   sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej
   jako sacharoza
15 + DCC 
1806 10 90 0
- - Zawierający w masie 80% lub więcej
   sacharozy (łącznie z cukrem
   inwertowanym wyrażonym jako
   sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej
   jako sacharoza
15 + DCC 
1806 20
- Pozostałe przetwory w blokach,
 tabliczkach lub batonach o masie
 powyżej 2 kg lub w płynie, paście,
 proszku, granulkach lub w innej
 postaci w pojemnikach lub w
 bezpośrednich opakowaniach o
 zawartości powyżej 2 kg:
  
1806 20 10 0
- - Zawierające w masie 31% lub więcej
   masła kakaowego albo zawierające w
   masie 31% lub więcej masła kakaowego
   i tłuszczu z mleka łącznie
15 + DCC 
1806 20 30 0
- - Zawierające w masie 25% lub więcej,
   ale mniej niż 31% masła kakaowego i
   tłuszczu z mleka łącznie
15 + DCC 
 - - Pozostałe:  
1806 20 50 0
- - - Zawierające w masie 18% lub więcej
     masła kakaowego
15 + DCC 
1806 20 70 0- - - Okruchy mleczno-czekoladowe15 + DCC 
1806 20 80 0- - - Polewa czekoladowa smakowa15 + DCC 
1806 20 95 0- - - Pozostałe15 + DCC 
 
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub
 batonach:
  
1806 31 00 0- - Nadziewane22,5 + DCC 
1806 32- - Bez nadzienia:  
1806 32 10 0
- - - Z dodatkami zbóż, owoców lub
     orzechów
22,5 + DCC 
1806 32 90 0- - - Pozostałe22,5 + DCC 
1806 90- Pozostałe:  
 - - Czekolada i produkty czekoladowe:  
 - - - Czekolady, z nadzieniem lub bez:  
1806 90 11 0- - - - Zawierające alkohol22,5 + DCC 
1806 90 19 0- - - - Pozostałe22,5 + DCC 
 - - - Pozostałe:  
1806 90 31 0- - - - Z nadzieniem22,5 + DCC 
1806 90 39 0- - - - Bez nadzienia22,5 + DCC 
1806 90 50 0
- - Wyroby cukiernicze i ich namiastki
   wykonane z substytutów cukru,
   zawierające kakao
22,5 + DCC 
1806 90 60 0
- - Pasty do smarowania zawierające
   kakao
22,5 + DCC 
1806 90 70 0
- - Przetwory zawierające kakao do
   sporządzania napojów
22,5 + DCC 
1806 90 90 0- - Pozostałe22,5 + DCC 
ex 1806 90 90 0Chałwa zawierająca kakao33,7 + DCC1 
1901Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od nr 0401 do 0404, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone: 200 t
1901 10 00 0
- Przetwory dla niemowląt przygotowane
 do sprzedaży detalicznej
0 
1901 90- Pozostałe:  
 - - Pozostałe:  
1901 90 99- - - Pozostałe:  
1901 90 99 1
- - - - Mieszanki mleczne przeznaczone
       do produkcji odżywek dla
       niemowląt
0 
2004Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006:  
2004 90
- Pozostałe warzywa i mieszanki
 warzywne:
  
2004 90 10 0
- - Słodka kukurydza (Zea mays var.
   saccharata)
  
ex 2004 90 10 0Kukurydza słodka mrożona0250 t
2005Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006:  
2005 80 00 0
- Słodka kukurydza (Zea mays var.
 saccharata)
  
ex 2005 80 00 0Słodka kukurydza zakonserwowana0300 t
2008Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: 100 t
 
- Orzechy, orzeszki ziemne i inne
 nasiona, zmieszane razem lub nie:
  
2008 11- - Orzeszki ziemne  
2008 11 10 0- - - Masło orzechowe17,5 
 
- - - Pozostałe, w bezpośrednich
     opakowaniach o zawartości netto:
  
 - - - - Powyżej 1 kg:  
2008 11 92 0- - - - - Prażone17,5 
2008 11 94 0- - - - - Pozostałe17,5 
 - - - - Nie przekraczającej 1 kg:  
2008 11 96 0- - - - - Prażone17,5 
2008 11 98 0- - - - - Pozostałe17,5 
2009Soki owocowe (łącznie z moszczem winogronowym) i soki warzywne nie sfermentowane i nie zawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: 8.200 t2
 - Sok pomarańczowy:  
2009 11- - Mrożony:  
 
- - - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy
     20°C:
  
2009 11 11 0
- - - - O wartości nie przekraczającej
       30 ECU za 100 kg masy netto
0 
2009 11 19 0- - - - Pozostałe0 
 
- - - O gęstości nie przekraczającej
     1,33 g/cm3 przy 20°C:
  
2009 11 91 0
- - - - O wartości nie przekraczającej
       30 ECU za 100 kg masy netto i o
       zawartości dodatku cukru w masie
       powyżej 30%
0 
2009 11 99 0- - - - Pozostałe0 
2009 19- - Pozostałe:  
 
- - - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy
     20°C:
  
2009 19 11 0
- - - - O wartości nie przekraczającej
       30 ECU za 100 kg masy netto
0 
2009 19 19 0- - - - Pozostałe0 
 
- - - O gęstości nie przekraczającej
     1,33 g/cm3 przy 20°C:
  
2009 19 91 0
- - - - O wartości nie przekraczającej
       30 ECU za 100 kg masy netto i o
       zawartości dodatku cukru w masie
       powyżej 30%
0 
2009 19 99 0- - - - Pozostałe0 
2009 20- Sok grejpfrutowy:  
 
- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy
   20°C:
  
2009 20 11 0
- - - - O wartości nie przekraczającej
       30 ECU za 100 kg masy netto
0 
2009 20 19 0- - - - Pozostałe0 
 
- - - O gęstości nie przekraczającej
     1,33 g/cm3 przy 20°C:
  
2009 20 91 0
- - - - O wartości nie przekraczającej
       30 ECU za 100 kg masy netto i o
       zawartości dodatku cukru w masie
       powyżej 30%
0 
2009 20 99 0- - - - Pozostałe0 
2009 30
- Sok z dowolnego innego pojedynczego
 owocu cytrusowego:
  
 
- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy
   20°C:
  
2009 30 11 0
- - - O wartości nie przekraczającej
     30 ECU za 100 kg masy netto
0 
2009 30 19 0- - - Pozostałe0 
 
- - O gęstości nie przekraczającej
   1,33 g/cm3 przy 20°C:
  
 
- - - O wartości powyżej 30 ECU za
     100 kg masy netto:
0 
2009 30 31 0- - - - Zawierający dodatek cukru0 
2009 30 39 0- - - - Pozostałe0 
 
- - - O wartości nie przekraczającej 30
     ECU za 100 kg masy netto:
  
 - - - - Sok cytrynowy:  
2009 30 51 0
- - - - - O zawartości dodatku cukru w
         masie powyżej 30%
0 
2009 30 55 0
- - - - - O zawartości dodatku cukru w
         masie nie przekraczającej 30%
0 
2009 30 59 0- - - - - Nie zawierający dodatku cukru0 
 
- - - - Pozostałe soki z owoców
       cytrusowych:
  
2009 30 91 0
- - - - - O zawartości dodatku cukru w
         masie powyżej 30%
0 
2009 30 95 0
- - - - - O zawartości dodatku cukru w
         masie nie przekraczającej 30%
0 
2009 30 99 0- - - - - Nie zawierające dodatku cukru0 
2009 60
- Sok z winogron (łącznie z moszczem
 winogronowym)
  
 
- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy
   20°C:
  
2009 60 11 0
- - - O wartości nie przekraczającej
     22 ECU za 100 kg masy netto
0 
2009 60 19 0- - - Pozostałe0 
 
- - O gęstości nie przekraczającej
   1,33 g/cm3 przy 20°C:
  
 
- - - O wartości powyżej 18 ECU za
     100 kg masy netto:
  
2009 60 51 0- - - - Stężony0 
2009 60 59 0- - - - Pozostałe0 
 
- - - O wartości nie przekraczającej 18
     ECU za 100 kg masy netto:
  
 
- - - - O zawartości dodatku cukru w
       masie powyżej 30%:
  
2009 60 71 0- - - - - Stężony0 
2009 60 79 0- - - - - Pozostałe0 
2009 60 90 0- - - - Pozostałe0 
2009 90- Mieszanki soków:  
 
- - O gęstości nie przekraczającej 1,33
   g/cm3 przy 20°C:
  
 - - - Pozostałe:  
 
- - - - O wartości powyżej 30 ECU za 100
       kg masy netto:
  
 
- - - - - Mieszanki soków owoców
         cytrusowych i soku
         ananasowego:
  
2009 90 41 0- - - - - - Zawierające dodatek cukru0 
2009 90 49 0- - - - - - Pozostałe0 
 - - - - - Pozostałe:  
2009 90 51 0- - - - - - Zawierające dodatek cukru0 
2009 90 59 0- - - - - - Pozostałe0 
 
- - - - O wartości nie przekraczającej
       30 ECU za 100 kg masy netto:
  
 
- - - - - Mieszanki soków owoców
         cytrusowych i soku
         ananasowego:
  
2009 90 71 0
- - - - - - O zawartości dodatku cukru w
           masie powyżej 30%
0 
2009 90 73 0
- - - - - - O zawartości dodatku cukru w
           masie nie przekraczającej
           30%
0 
2009 90 79 0
- - - - - - Nie zawierające dodatku
           cukru
0 
 - - - - - Pozostałe:  
 
- - - - - - O zawartości dodatku cukru w
           masie powyżej 30%:
  
2009 90 92 0
- - - - - - - Mieszanki soków z owoców
             tropikalnych
0 
2009 90 94 0- - - - - - - Pozostałe0 
 
- - - - - - O zawartości dodatku cukru w
           masie nie przekraczającej
           30%:
  
2009 90 95 0
- - - - - - - Mieszanki soków z owoców
             tropikalnych
0 
2009 90 96 0- - - - - - - Pozostałe0 
 
- - - - - - Nie zawierające dodatku
           cukru:
  
2009 90 97 0
- - - - - - - Mieszanki soków z owoców
             tropikalnych
0 
2009 90 98 0- - - - - - - Pozostałe0 
2101Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej; cykoria palona i inne palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty: 250 t
 
- Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy
 oraz przetwory na bazie tych
 ekstraktów, esencji lub koncentratów
 lub na bazie kawy:
  
2101 11- - Ekstrakty, esencje lub koncentraty:  
2101 11 11 0
- - - O zawartości suchej masy na bazie
     kawy wynoszącej 95% lub więcej w
     masie
0 
2101 11 19 0- - - Pozostałe0 
2101 12
- - Przetwory na bazie ekstraktów,
   esencji lub koncentratów lub na
   bazie kawy:
  
2101 12 92 0
- - - Produkty na bazie ekstraktów,
     esencji lub koncentratów na bazie
     kawy
0 
2101 12 98 0- - - Pozostałe0 
2101 20
- Ekstrakty, esencje i koncentraty
 herbaty lub herbaty paragwajskiej
 i przetwory na bazie tych ekstraktów,
 esencji lub koncentratów lub na bazie
 herbaty lub herbaty paragwajskiej:
  
2101 20 20 0- - Ekstrakty, esencje lub koncentraty0 
 - - Przetwory:  
2101 20 92 0
- - - Na bazie ekstraktów, esencji lub
     koncentratów herbaty lub herbaty
     paragwajskiej (maté)
0 
2101 20 98 0- - - Pozostałe0 
2101 30
- Cykoria palona i inne palone namiastki
 kawy oraz ich ekstrakty, esencje i
 koncentraty:
  
 
- - Cykoria palona i inne palone
   namiastki kawy:
  
2101 30 11 0- - - Cykoria palona0 
2101 30 19 0- - - Pozostałe0 
 
- - Ekstrakty, esencje i koncentraty z
   cykorii palonej i innych palonych
   namiastek kawy:
  
2101 30 91 0- - - Z cykorii palonej0 
2101 30 99 0- - - Pozostałe0 
2106Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: 100 t
2106 90- Pozostałe:  
2106 90 10 0- - - Fondue z sera10 
2106 90 20 0
- - Złożone preparaty alkoholowe, inne
   niż na bazie substancji zapachowych,
   w rodzaju używanych do produkcji
   napojów
162,05 minimum 3,68 ECU %hl 
 
- - Aromatyzowane lub barwione syropy
   cukrowe:
  
2106 90 30 0- - - Syropy izoglukozowe10 minimum 0,14 ECU/kg 
 - - - Pozostałe:  
2106 90 51 0- - - - Syrop laktozowy10 
2106 90 55 0
- - - - Syrop glukozowy i z
       maltodekstryny
10 minimum 0,14 ECU/kg 
2106 90 59 0- - - - Pozostałe10 
 - - Pozostałe:  
2106 90 92 0
- - - Nie zawierające tłuszczów mleka,
     sacharozy, izoglukozy, glukozy lub
     skrobi lub zawierające w masie
     mniej niż 1,5% tłuszczu mleka, 5%
     sacharozy lub izoglukozy, 5%
     glukozy lub skrobi
10 
2106 90 98 0- - - Pozostałe15 minimum 0,13 ECU/kg 
2204Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: 20.000 hl
2204 10 - Wino musujące:  
 
- - O rzeczywistej objętościowej mocy
   alkoholu nie mniejszej niż 8,5%
   obj.:
  
2204 10 11- - - Szampan:  
2204 10 11 1
- - - - O rzeczywistej objętościowej
       mocy alkoholu nie mniejszej niż
       8,5%, ale nie większej niż 22%
       obj.
15 minimum 21 ECU/hl 
2204 10 19- - - Pozostałe:  
2204 10 19 1
- - - - O rzeczywistej objętościowej
       mocy alkoholu nie mniejszej niż
       8,5%, ale nie większej niż 22%
       obj.
15 minimum 21 ECU/hl 
 - - Pozostałe:  
2204 10 91 0- - - Asti spumante15 minimum 21 ECU/hl 
2204 10 99 0- - - Pozostałe15 minimum 21 ECU/hl 
 
- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z
 fermentacją nie rozpoczętą lub
 zatrzymaną przez dodanie alkoholu:
  
2204 21
- - W pojemnikach zawierających 2 litry
   lub mniej:
  
2204 21 10
- - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10
     w butelkach z korkami
     "grzybkowymi" przytrzymywanymi
     przewiązkami lub zapięciami; wina
     dostarczane inaczej, pozostające
     dzięki obecności dwutlenku węgla w
     roztworze pod nadciśnieniem nie
     mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym
     niż 3 bary, mierzonym w
     temperaturze 20°C:
  
2204 21 10 1
- - - - O rzeczywistej objętościowej
       mocy alkoholu nie większej niż
       22% obj.
15 minimum 21 ECU/hl 
 - - - Pozostałe:  
 
- - - - O rzeczywistej objętościowej
       mocy alkoholu nie
       przewyższającej 13% obj.:
  
 
- - - - - Wina jakościowe produkowane w
         określonych rejonach:
  
 - - - - - - Białe:  
2204 21 11 0- - - - - - - Alsace15 minimum 12,5 ECU/hl 
2204 21 12 0- - - - - - - Bordeaux15 minimum 12,5 ECU/hl 
2204 21 13 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)15 minimum 12,5 ECU/hl 
2204 21 17 0
- - - - - - - Val de Loire (Loire
             valley)
15 minimum 12,5 ECU/hl 
2204 21 18 0- - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer15 minimum 12,5 ECU/hl 
2204 21 19 0- - - - - - - Pfalz15 minimum 12,5 ECU/hl 
2204 21 22 0- - - - - - - Rheinhessen15 minimum 12,5 ECU/hl 
2204 21 24 0- - - - - - - Lazio (Latium)15 minimum 12,5 ECU/hl 
2204 21 26 0- - - - - - - Toscana (Tuscany)15 minimum 12,5 ECU/hl 
2204 21 27 0
- - - - - - - Trentino, Alto Adige i
             Friuli
15 minimum 12,5 ECU/hl 
2204 21 28 0- - - - - - - Veneto15 minimum 12,5 ECU/hl 
2204 21 32 0- - - - - - - Vinho Verde15 minimum 12,5 ECU/hl 
2204 21 34 0- - - - - - - Penedes15 minimum 12,5 ECU/hl 
2204 21 36 0- - - - - - - Rioja15 minimum 12,5 ECU/hl 
2204 21 37 0- - - - - - - Valencia15 minimum 12,5 ECU/hl 
2204 21 38 0- - - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl 
 - - - - - - Pozostałe:  
2204 21 42 0- - - - - - - Bordeaux15 minimum 12,5 ECU/hl 
2204 21 43 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)15 minimum 12,5 ECU/hl 
2204 21 44 0- - - - - - - Beaujolais15 minimum 12,5 ECU/hl 
2204 21 46 0- - - - - - - Cotes de Rhone15 minimum 12,5 ECU/hl 
2204 21 47 0- - - - - - - Languedoc-Rousillon15 minimum 12,5 ECU/hl 
2204 21 48 0
- - - - - - - Val de Loire (Loire
             valley)
15 minimum 12,5 ECU/hl 
2204 21 62 0- - - - - - - Piemonte (Piemont)15 minimum 12,5 ECU/hl 
2204 21 66 0- - - - - - - Toscana (Tuscany)15 minimum 12,5 ECU/hl 
2204 21 67 0- - - - - - - Trentino i Alto Adige15 minimum 12,5 ECU/hl 
2204 21 68 0- - - - - - - Veneto15 minimum 12,5 ECU/hl 
2204 21 69 0- - - - - - - Dao, Bairrada i Douro15 minimum 12,5 ECU/hl 
2204 21 71 0- - - - - - - Navarra15 minimum 12,5 ECU/hl 
2204 21 74 0- - - - - - - Penedes15 minimum 12,5 ECU/hl 
2204 21 76 0- - - - - - - Rioja15 minimum 12,5 ECU/hl 
2204 21 77 0- - - - - - - Valdepenas15 minimum 12,5 ECU/hl 
2204 21 78 0- - - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl 
 - - - - - Pozostałe:  
2204 21 79 0- - - - - - Białe15 minimum 12,5 ECU/hl 
2204 21 80 0- - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl 
 
- - - - O rzeczywistej objętościowej
       mocy alkoholu powyżej 13%, ale
       nie przewyższającej 15% obj.:
  
 
- - - - - Wina jakościowe produkowane w
         określonych regionach:
  
2204 21 81 0- - - - - - Białe15 minimum 12,5 ECU/hl 
2204 21 82 0- - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl 
 - - - - - Pozostałe:  
2204 21 83 0- - - - - - Białe15 minimum 12,5 ECU/hl 
2204 21 84 0- - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl 
 
- - - - O rzeczywistej objętościowej
       mocy alkoholu powyżej 15% obj.,
       ale nie przewyższającej 18%
       obj.:
  
2204 21 87 0- - - - - Marsala15 minimum 12,5 ECU/hl 
2204 21 88 0- - - - - Samos i Muscat de Lemnos15 minimum 12,5 ECU/hl 
2204 21 89 0- - - - - Port15 minimum 12,5 ECU/hl 
2204 21 91 0- - - - - Madeira i Setubal Muscatel15 minimum 12,5 ECU/hl 
2204 21 92 0- - - - - Sherry15 minimum 12,5 ECU/hl 
2204 21 93 0- - - - - Tokay (Aszu i Szamorodni)15 minimum 12,5 ECU/hl 
2204 21 94 0- - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl 
 
- - - - O rzeczywistej objętościowej
       mocy alkoholu powyżej 18% obj.,
       ale nie przewyższającej 22%
       obj.:
  
2204 21 95 0- - - - - Port15 minimum 12,5 ECU/hl 
2204 21 96 0
- - - - - Madeira, sherry i Setubal
         muscatel
15 minimum 12,5 ECU/hl 
2204 21 97 0- - - - - Tokay (Aszu i Szamorodni)15 minimum 12,5 ECU/hl 
2204 21 98 0- - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl 
2204 29- - Pozostałe:  
2204 29 10
- - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10
     w butelkach z korkami
     "grzybkowymi" przytrzymywanymi
     przewiązkami lub zapięciami; wina
     dostarczane inaczej, pozostające w
     wyniku obecności dwutlenku węgla w
     roztworze, pod nadciśnieniem nie
     mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym
     niż 3 bary, mierzonym w
     temperaturze 20°C:
  
2204 29 10 1
- - - - O rzeczywistej objętościowej
       mocy alkoholu nie większej niż
       22% obj.
12,5 minimum 21 ECU/hl 
 - - - Pozostałe:  
 
- - - - O rzeczywistej objętościowej
       mocy alkoholu nie
       przewyższającej 13% obj.:
  
 
- - - - - Wina jakościowe produkowane w
         określonych regionach:
  
 - - - - - - Białe:  
2204 29 12 0- - - - - - - Bordeaux12,5 minimum 2,5 ECU/hl 
2204 29 13 0- - - - - - - Bourgogne (Burgundy)12,5 minimum 2,5 ECU/hl 
2204 29 17 0
- - - - - - - Val de Loire (Loire
             valley)
12,5 minimum 2,5 ECU/hl 
2204 29 18 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 2,5 ECU/hl 
 - - - - - - Pozostałe:  
2204 29 42 0- - - - - - - Bordeaux12,5 minimum 2,5 ECU/hl 
2204 29 43 0- - - - - - - Bourogne (Burgundy)12,5 minimum 2,5 ECU/hl 
2204 29 44 0- - - - - - - Beaujolais12,5 minimum 2,5 ECU/hl 
2204 29 46 0- - - - - - - Cotes du Rhone12,5 minimum 2,5 ECU/hl 
2204 29 47 0- - - - - - - Languedoc-Roussillon12,5 minimum 2,5 ECU/hl 
2204 29 48 0
- - - - - - - Val de Loire (Loire
             valley)
12,5 minimum 2,5 ECU/hl 
2204 29 58 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 2,5 ECU/hl 
 - - - - - Pozostałe:  
 - - - - - - Białe:  
2204 29 62 0- - - - - - - Sicilia (Sicily)12,5 minimum 2,5 ECU/hl 
2204 29 64 0- - - - - - - Veneto12,5 minimum 2,5 ECU/hl 
2204 29 65 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 2,5 ECU/hl 
 - - - - - - Pozostałe:  
2204 29 71 0- - - - - - - Puglia (Apuglia)12,5 minimum 2,5 ECU/hl 
2204 29 72 0- - - - - - - Sicilia (Sicily)12,5 minimum 2,5 ECU/hl 
2204 29 75 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 2,5 ECU/hl 
 
- - - - O rzeczywistej objętościowej
       mocy alkoholu powyżej 13% obj.,
       ale nie przewyższającej 15%
       obj.:
  
 
- - - - - Wina jakościowe produkowane w
         określonych regionach:
  
2204 29 81 0- - - - - - Białe12,5 minimum 3,5 ECU/hl 
2204 29 82 0- - - - - - Pozostałe12,5 minimum 3,5 ECU/hl 
 - - - - - Pozostałe:  
2204 29 83 0- - - - - - Białe12,5 minimum 3,5 ECU/hl 
2204 29 84 0- - - - - - Pozostałe12,5 minimum 3,5 ECU/hl 
 
- - - - O rzeczywistej objętościowej
       mocy alkoholu powyżej 15% obj.,
       ale nie przewyższającej 18%
       obj.:
  
2204 29 87 0- - - - - Marsala12,5 minimum 10,5 ECU/hl 
2204 29 88 0- - - - - Samos i Muscat de Lemnos12,5 minimum 10,5 ECU/hl 
2204 28 89 0- - - - - Port12,5 minimum 10,5 ECU/hl 
2204 29 91 0- - - - - Madeira i Setubal muscatel12,5 minimum 10,5 ECU/hl 
2204 29 92 0- - - - - Shery12,5 minimum 10,5 ECU/hl 
2204 29 93 0- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)12,5 minimum 10,5 ECU/hl 
2204 29 94 0- - - - - Pozostałe12,5 minimum 10,5 ECU/hl 
 
- - - - O rzeczywistej objętościowej
       mocy alkoholu powyżej 18% obj.,
       ale nie przewyższającej 22%
       obj.:
  
2204 29 95 0- - - - - Port12,5 minimum 10,5 ECU/hl 
2204 29 96 0
- - - - - Madeira, sherry i Setubal
         muscatel
12,5 minimum 10,5 ECU/hl 
2204 29 97 0- - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni)12,5 minimum 10,5 ECU/hl 
2204 29 98 0- - - - - Pozostałe12,5 minimum 10,5 ECU/hl 
2204 30- Pozostały moszcz winogronowy:  
2204 30 10
- - W trakcie fermentacji lub z
   fermentacją zatrzymaną inaczej niż
   przez dodanie alkoholu:
  
2204 30 10 1
- - - O rzeczywistej objętościowej mocy
     alkoholu nie większej niż 22% obj.
22,5 
 - - Pozostały:  
 
- - - O gęstości 1,33 g/cm3 lub
     mniejszej w 20°C i o rzeczywistej
     objętościowej mocy alkoholu nie
     przewyższającej 1% obj.:
  
2204 30 92 0- - - - Skoncentrowany32,5 
2204 30 94 0- - - - Pozostały32,5 
 - - - Pozostały:  
2204 30 96- - - - Skoncentrowany:  
2204 30 96 0
- - - - - O rzeczywistej objętościowej
         mocy alkoholu powyżej 1%, ale
         nie większej niż 22% obj.
  
2204 30 98- - - - Pozostały:  
2204 30 98
- - - - - O rzeczywistej objętościowej
         mocy alkoholu powyżej 1%, ale
         nie większej niż 22% obj.
32,5 
2205Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi:  
2205 10
- W pojemnikach zawierających 2 litry
 lub mniej:
  
2205 10 10 0
- - O rzeczywistej objętościowej mocy
   alkoholu wynoszącej 18% obj. lub
   mniejszej
15 minimum 6,25 ECU/hl 
2205 10 90
- - O rzeczywistej objętościowej mocy
   alkoholu powyżej 18% obj.:
  
2205 10 90 1
- - - O rzeczywistej objętościowej mocy
     alkoholu powyżej 18%, ale nie
     większej niż 22% obj.
28,5 minimum 8,15 ECU/hl + 0,76 ECU %hl 
2205 90- Pozostałe:  
2205 90 10 0
- - O rzeczywistej objętościowej mocy
   alkoholu wynoszącej 18% obj. lub
   mniejszej
15 minimum 5 ECU/hl 
2205 90 90
- - O rzeczywistej objętościowej mocy
   alkoholu powyżej 18% obj.:
  
2205 90 90 1
- - - O rzeczywistej objętościowej mocy
     alkoholu powyżej 18%, ale nie
     większej niż 22% obj.
28,5 minimum 8,15 ECU/hl + 0,76 ECU %hl 
 
1   Dodatkowe cło za cukier pobierane w wysokości 0,00085 ECU za każdy 1 dag lub 1% cukru w 1 kg produktu
2   W ilości 8.200 t zgodnie z Protokołem 2 do Umowy o Wolnym Handlu między Rzecząpospolitą Polską a Państwem Izrael wysokość kontyngentu dla pozycji 2009 60 - sok z winogron - wynosi 200 t

Pozycje

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479, 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486, 487, 488, 489, 490, 491, 492, 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532, 533, 534, 535, 536, 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555, 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576, 577, 578, 579, 580, 581, 582, 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597, 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611, 612, 613, 614, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651, 652, 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659, 660, 661, 662, 663, 664, 665, 666, 667, 668, 669, 670, 671, 672, 673, 674, 675, 676, 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683, 684, 685, 686, 687, 688, 689, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 696, 697, 698, 699, 700, 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 711, 713, 714, 715, 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730, 731, 732, 733, 734, 735, 736, 737, 738, 739, 740, 741, 742, 743, 744, 745, 746, 747, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 754, 755, 756, 757, 758, 759, 760, 761, 762, 763, 764, 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774, 775, 776, 777, 778, 779, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 787, 788, 789, 790, 791, 792, 793, 794, 795, 796, 797, 798, 799, 800, 801, 802, 803, 804, 805, 806, 807, 808, 809, 810, 811, 812, 813, 814, 815, 816, 817, 818, 819, 820, 821, 822, 823, 824, 825, 826, 827, 828, 829, 830, 831, 832, 833, 834, 835, 836, 837, 838, 839, 840, 841, 842, 843, 844, 845, 846, 847, 848, 849, 850, 851, 852, 853, 854, 855, 856, 857, 858, 859, 860, 861, 862, 863, 864, 865, 866, 867, 868, 869, 870, 871, 872, 873, 874, 875, 876, 877, 878, 879, 880, 881, 882, 883, 884, 885, 886, 887, 888, 889, 890, 891, 892, 893, 894, 895, 896, 897, 898, 899, 900, 901, 902, 903, 904, 905, 906, 907, 908, 909, 910, 911, 912, 913, 914, 915, 916, 917, 918, 919, 920, 921, 922, 923, 924, 925, 926, 927, 928, 929, 930, 931, 932, 933, 934, 935, 936, 937, 938, 939, 940, 941, 942, 943, 944, 945, 946, 947, 948, 949, 950, 951, 952, 953, 954, 955, 956, 957, 958, 959, 960, 961, 962, 963, 964, 965, 966, 967, 968, 969, 970, 971, 972, 973, 974, 975, 976, 977, 978, 979, 980, 981, 982, 983, 984, 985, 986, 987, 988, 989, 990, 991, 992, 993, 994, 995, 996, 997, 998, 999, 1000, 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1006, 1007, 1008, 1009, 1010, 1011, 1012, 1013, 1014, 1015, 1016, 1017, 1018, 1019, 1020, 1021, 1022, 1023, 1024, 1025, 1026, 1027, 1028, 1029, 1030, 1031, 1032, 1033, 1034, 1035, 1036, 1037, 1038, 1039, 1040, 1041, 1042, 1043, 1044, 1045, 1046, 1047, 1048, 1049, 1050, 1051, 1052, 1053, 1054, 1055, 1056, 1057, 1058, 1059, 1060, 1061, 1062, 1063, 1064, 1065, 1066, 1067, 1068, 1069, 1070, 1071, 1072, 1073, 1074, 1075, 1076, 1077, 1078, 1079, 1080, 1081, 1082, 1083, 1084, 1085, 1086, 1087, 1088, 1089, 1090, 1091, 1092, 1093, 1094, 1095, 1096, 1097, 1098, 1099, 1100, 1101, 1102, 1103, 1104, 1105, 1106, 1107, 1108, 1109, 1110, 1111, 1112, 1113, 1114, 1115, 1116, 1117, 1118, 1119, 1120, 1121, 1122, 1123, 1124, 1125, 1126, 1127, 1128, 1129, 1130, 1131, 1132, 1133, 1134, 1135, 1136

Polecamy

Poszukując najlepszego prawnika na dolnym śląsku pamiętajmy że tylko prawnik Wrocław oferuje najtańsze usługi prawnicze w tej części kraju. Planujesz remont? Poszukujesz projektanta domu? Najlepsi fachowcy pomogą Ci w każdej pracy budowlanej – kwiaty na telefon Wrocław – najtaniej zakupisz w kwiaciarni Margarita we Wrocławiu przy ul. Orląt Lwowskich. Kiedy zdaży Ci się stłuczka lub kiedy Twój samochód odmówi Ci posłuszeństwa - znajdź najlepszą firmę holowniczą dzięki serwisowi o tematyce "pomoc drogowa". Polecamy równierz.
Wszelkie prawa zastrzeżone, © ZnanyPrawnik 2024
Dodaj do ulubionych Mapa strony Polityka prywatności Regulamin Reklama Współpraca Kontakt