Dziennik Ustaw 1997 Nr 43 poz. 273 - Zm.: rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych pozostałości w środkach spożywczych środków chemicznych stosowanych przy uprawie, ochronie, przechowywaniu


ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ

z dnia 15 kwietnia 1997 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych pozostałości w środkach spożywczych środków chemicznych stosowanych przy uprawie, ochronie, przechowywaniu i transporcie roślin.

(Dz. U. z dnia 30 kwietnia 1997 r.)


Na podstawie art. 4 ust. 5 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245, z 1971 r. Nr 12, poz. 115, z 1985 r. Nr 12, poz. 49, z 1989 r. Nr 35, poz. 192 oraz z 1992 r. Nr 33, poz. 144 i Nr 91, poz. 456) zarządza się, co następuje:


§ 1. W rozporządzeniu Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 8 października 1993 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych pozostałości w środkach spożywczych środków chemicznych stosowanych przy uprawie, ochronie, przechowywaniu i transporcie roślin (Dz. U. Nr 104, poz. 476) załącznik nr 2 otrzymuje brzmienie ustalone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

§ 2. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

NAJWYŻSZE DOPUSZCZALNE POZOSTAŁOŚCI ŚRODKÓW CHEMICZNYCH STOSOWANYCH PRZY OCHRONIE, PRZECHOWYWANIU I TRANSPORCIE ROŚLIN, KTÓRE MOGĄ ZNAJDOWAĆ SIĘ W ŚRODKACH SPOŻYWCZYCH LUB NA ICH POWIERZCHNI
 
 
 
Nazwa środka ochrony roślin
Najwyższe dopuszczalne pozostałości środka ochrony roślin (mg/kg)
 
 
Nazwa środka spożywczego (f)
123
ACEFAT0,5pomidory
acetyloamid O,S-dimetylotiofosforowy1,0pozostałe warzywa
 1,0owoce cytrusowe (e)
 0,02pozostałe owoce
 0,02ziarno zbóż
 0,02ziemniaki (b)
 0,02 (T)mięso i przetwory
 0,02mleko i przetwory
 0,02jaja bez skorup
 0,1herbata
ALACHLOR0,1warzywa
2,6-dietylo-N-(metyloksymetylo)-chloroacetanilid0,1kukurydza
 0,1rzepak
ALDIKARB (a)0,05owoce, warzywa
0-metylokarbamoilooksym-2-metylo-2-(metylotio)propionaldehydu0,05ziarno zbóż
 0,01 (T)mięso i przetwory
 0,01mleko i przetwory
 0,01jaja bez skorup
ALDRYNA0,2 (T)mięso i przetwory
(łącznie z dieldryną w przeliczeniu na dieldrynę)0,006mleko i przetwory do 4% tłuszczu
95% rel-(1R,4S,4aS,5S,8R,8aR)-1,2,3,4,10,10-heksachloro-1,4,4a, 5,8,8a-heksahydro-1,4:5,8-dimetanonaftalenu0,15 (T)mleko i przetwory powyżej 4% tłuszczu
 0,02jaja bez skorup
 0,01ziarno zbóż
 0,02herbata
ALFAMETRYNA (patrz cypermetryna)  
ALOKSYDYM0,5buraki ćwikłowe i cukrowe
3-[1-(alliloksyimino)butylo]-4-hydroksy-6,6-dimetylo-2-oksocykloheks-3-enokarboksylan metylu
1,0
0,5
0,2
pozostałe warzywa
ziemniaki (b)
pozostałe środki pochodzenia roślinnego
AMITRAZ0,2owoce
N-metylo-bis(2,4-ksylilometylo) amina0,5warzywa
 0,02ziarno zbóż
 0,02 (T)drób
 0,02jaja bez skorup
AMITROL0,05owoce cytrusowe (e)
3-amino-1,2,4-triazol0,05pozostałe owoce, warzywa
 0,05ziemniaki (b)
 0,1herbata
ANILAZYNA0,2ziarno zbóż
2,4-dichloro-6-(2-chloroanilino)-1,3,5-triazyna  
ASULAM (a)0,5owoce, warzywa
sulfanilokarbaminian metylu  
ATRAZYNA0,1owoce cytrusowe (e)
2-chloro-4-etyloamino-6-izopropyloamino-1,3,5-triazyna0,1pozostałe owoce, warzywa
 0,5kukurydza
 0,1ziemniaki (b)
 0,1herbata
AZOCYKLOTYNA2,0owoce cytrusowe (e)
(suma azocyklotyny i cyheksatyny wyrażona jako cyheksatyna)
0,5
 
pozostałe owoce
 
tri(cykloheksylo)-1 H-1,2,4-triazol-1-ilo-cyna10,0chmiel (c)
AZYPROTRYNA0,2warzywa
2-azydo-4-izopropyloamino-6-metylotio-1,3,5-triazyna  
AZYNOFOS ETYLOWY (a)0,05owoce, warzywa
ditiofosforan 0,0-dietylo-S-(3, 4-dihydro-4-oksobenzo[d]-1, 2, 3-triazyn-3-ylo) metylu0,05ziemniaki (b)
 0,1rzepak
AZYNOFOS METYLOWY (a)1,0owoce cytrusowe (e)
ditiofosforan O,O-dimetylo-S-(3,4-dihydro-4-oksobenzo [d]-1,2,3-triazyn-3-ylo) metylu
0,5
0,5
0,05
pozostałe owoce
warzywa
ziemniaki (b)
BARBAN (a)0,1marchew, seler
(wyrażony jako 3-chloroanilina)
3-chlorofenylokarbaminian 4-chlorobut-2-ynylu
0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
BENALAKSYL0,05owoce cytrusowe (e)
DL-N-(2,6-dimetylofenylo)-N-fenyloacetylo-alaninian metylu0,05pozostałe owoce
 
0,05
0,2
0,05
0,05
0,5 (T)
0,05
0,05
0,1
ziemniaki (b)
warzywa owocowe, cebula
pozostałe warzywa
ziarno zbóż
mięso i przetwory
mleko i przetwory
jaja bez skorup
herbata
BENAZOLINA0,05rzepak
kwas 4-chloro-2,3-dihydro-2-oksobenzotiazol-3-ylooctowy  
BENFURAKARB0,05owoce cytrusowe (e)
N-[2,3-dihydro-2,2-dimetylobenzofurano-7-yloksykarbonylo(metylo)-aminotio]-N-izopropylo-b-alaninian
0,05
 
0,05
0,05
0,5 (T)
0,05
0,05
0,1
pozostałe owoce, warzywa
ziemniaki (b)
ziarno zbóż
mięso i przetwory
mleko i przetwory
jaja bez skorup
herbata
BENOMYL5,0owoce cytrusowe (e)
(suma karbendazymu, benomylu i tiofanatu metylu w przeliczeniu na karbendazym)
1,0
 
0,1
1,0
pozostałe owoce, warzywa
ziarno zbóż
pieczarki
1-(butylokarbamoilo) benzimidazol-2-ilokarbaminian metylu
0,1 (T)
0,1
0,1
0,1
0,1
mięso i przetwory
mleko i przetwory
jaja bez skorup
ziemniaki (b)
herbata
BENSULTAP0,05ziemniaki (b)
di(benzenotiosulfonian)S,S'-2-dimetyloaminotrimetylenu
0,5
0,2
owoce, warzywa
ziarno zbóż
BENTAZON0,5ziarno zbóż
2,2-ditlenek 3-izopropylo-(1H) benzo-2,1,3-tiadiazin-4-onu0,05ziemniaki (b)
BIFENTRYNA0,1warzywa
(Z)-(1RS,3RS)-3-(2-chloro-3,3,3-trifluoroprop-1-enylo)-2,2-di-metylocyklopropanokarboksylan 2-metylobifenyl-3-ylometylu
0,2
0,5
0,1
0,5
0,1
0,1
jabłka
czarna porzeczka
pozostałe owoce
ziarno zbóż
rzepak
herbata
BINAPAKRYL0,05owoce cytrusowe (e)
3-metylobut-2-enian 2,4-dinitro-6-sec-butylofenylu
0,05
0,3
0,05
0,05
0,1
warzywa korzeniowe
pozostałe warzywa
pozostałe owoce
ziemniaki (b)
herbata
BITERTANOL0,5banany (e)
1-(bifenyl-4-iloksy-3,3-dimetylo-1-(1,2,4-triazol-1-ilo)butan-2-ol
2,0
1,0
0,2
0,1
owoce pestkowe
owoce ziarnkowe
pozostałe owoce
ziarno zbóż
BROMEK METYLU
(w przeliczeniu na bromek metylu)
0,1
0,05
0,05
 
0,05
0,05
ziarno zbóż
owoce cytrusowe (e)
pozostałe owoce, warzywa
ziemniaki (b)
herbata
BROMKI NIEORGANICZNE
(w przeliczeniu na jon bromu)
50,0
50,0
50,0
ziarno zbóż
zioła, herbata
suszone owoce
BROMFENWINFOS (a)0,1warzywa
fosforan (Z, E)-2-bromo-1-(2,4-dichlorofenylowinylo-dietylu)
0,05
0,05
ziemniaki (b)
rzepak
BROMOFOS (a)1,0owoce
tiofosforan 0,4-bromo-2,5-dichlorofenylo-O,O-dimetylu2,0warzywa
BROMOFOS ETYLOWY (a)0,05owoce cytrusowe (e)
tiofosforan O-4-bromo-2,5-dichlorofenylo-O,O-dietylu
0,05
 
0,05
0,1
pozostałe owoce, warzywa
ziemniaki (b)
herbata
BROMOKSYNIL
3,5-dibromo-4-hydroksybenzonitryl
0,05
0,1
nasiona lnu
ziarno zbóż
BROMOPROPYLAT3,0owoce cytrusowe (e)
4,4'-dibromobenzilan izopropylu
1,0
1,0
0,1
pozostałe owoce
warzywa
herbata
BUPIRYMAT
dimetylosulfonian 5-butylo-2-etyloamino-6-metylo-4-pirymidynylu
0,5owoce
BUPROFEZYNA
2-tert-butylimino-3-izo-propylo-5-fenyloperhydro-1,3,5-tiadiazyn-4-on
0,5
0,1
owoce, warzywa
pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
BUTYLAT
N,N-diizobutylotiokarbaminian S-etylu
0,1kukurydza
CHINOMETIONAT
6-metylo-1,3-ditiolano[4,5b] chinoksalin-2-on
0,1owoce, warzywa
CHLOMAZON
2-(2-chlorobenzylo)-4,4-dimetylo-1,2-oksazolidyn-3-on
0,05
0,05
0,02
ziemniaki (b)
warzywa strączkowe (d)
rzepak
CHLORDAN
1,2,4,5,6,7,8,8-oktachloro-3a,4,7,7a-tetrahydro-4,7-metanoidan
0,05 (T)
0,002
 
0,05 (T)
 
0,005
0,02
0,02
mięso i przetwory
mleko i przetwory do 4% tłuszczu
mleko i przetwory powyżej 4% tłuszczu
jaja bez skorup
ziarno zbóż
herbata
CHLORFENWINFOS (a)1,0owoce cytrusowe (e)
fosforan(Z,E)-2-chloro-1-(2,4-dichlorofenylowinylo-dietylu)
0,05
0,5
0,05
0,05
0,05
0,2
0,05
pozostałe owoce
warzywa korzeniowe
pozostałe warzywa
pieczarki
ziemniaki (b)
rzepak
ziarno zbóż
CHLORMEKWAT (CCC)3,0ziarno zbóż
chlorek 2-chloroetylotrimetyloamoniowy
0,2
3,0
0,05
pomidory
gruszki
pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
CHLOROBENZYD
sulfid 4-chlorobenzylowo-4-chlorofenylowy
2,0owoce i warzywa
CHLOROBENZYLAT2,0owoce, warzywa
4,4'-dichlorobenzilan etylu0,2orzechy
CHLOROBROMURON0,2warzywa
3-(4-bromo-3-chlorofenylo)-1-metoksy-1-metylomocznik  
CHLOROBUFAM0,1marchew, seler
(wyrażone jako 3-chloroanilina)
3-chlorofenylokarbaminian 1-metyloprop-2-ynylu
0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
CHLOROKSURON
3-[4-(4-chlorofenoksy)fenylo]-1, 1-dimetylomocznik
0,2warzywa
CHLOROPIRYFOS (a)0,3owoce cytrusowe (e)
tiofosforan 0-3,5,6-trichloropirydyn-2-ylo-0,0-dietylu
0,2
0,5
0,5
0,05
0,1
0,05
0,05
0,2 (T)
0,05 (T)
0,01
0,01
0,1
owoce pestkowe
owoce ziarnkowe
warzywa owocowe
buraki cukrowe
pozostałe warzywa
ziemniaki (b)
ziarno zbóż
mięso i przetwory
drób
mleko i przetwory
jaja bez skorup
herbata
CHLOROPIRYFOS METYLOWY (a)0,3owoce cytrusowe (e)
tiofosforan O-3,5,6-trichloropiryd-2-ylo-O,O-dimetylu
0,5
0,2
0,5
0,1
0,05
0,05
0,05 (T)
0,01
0,01
0,1
owoce ziarnkowe
owoce pestkowe
warzywa owocowe
pozostałe warzywa
ziemniaki (b)
ziarno zbóż
mięso i przetwory
mleko i przetwory
jaja bez skorup
herbata
CHLOROPROFAM
3-chlorofenylokarbaminian izopropylu
0,5ziemniaki (b)
CHLOROTALONIL0,01owoce cytrusowe (e)
tetrachloroizoftalonitryl
0,01
0,5
 
1,0
2,0
0,01
0,01
0,1
0,01 (T)
0,01
0,01
0,1
pozostałe owoce
warzywa korzeniowe, liściaste i łodygowe
ogórki
pomidory
pozostałe warzywa
ziemniaki (b)
ziarno zbóż
mięso i przetwory
mleko i przetwory
jaja bez skorup
herbata
CHLORSULFURON
1-(2-chlorofenylosulfonylo)-3-(4-metoksy-6-metylo-1,3,5-triazyn-2-ylo) mocznik
0,1ziarno zbóż
CHLORTOLURON0,1ziarno zbóż
3-(3-chloro-4-metylofenylo)-1,1-dimetylomocznik0,05warzywa
CHLORYDAZON (patrz pirazon)  
CYFLUTRYNA0,02owoce cytrusowe (e)
mieszanina dwóch par enancjomerów: [(1S,3S)-3-(2,2-dichlorowinylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarboksylan (R)-a-cyjano-4-fluoro-3-fenoksybenzylu+(1R,3R)-3-(2,2-dichlorowinylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarboksylan (S)-a-cyjano-4-fluoro-3-fenoksy-benzylu] i [(1S,3R)-3-(2,2-dimetylocyklopropanokarboksylan (R)-a-cyjano-4-fluoro-3-fenoksybenzylu+(1R,3S)-3-(2,2-dichlorowinylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarboksylan (S)-a-cyjano-4-fluoro-3-fenoksy-benzylu] (w stosunku ok. 1:2)
0,2
 
0,3
0,05
0,02
0,05
0,5
 
0,1
0,02
0,05
0,02
 
0,05
0,02
0,02
0,01
owoce pestkowe i ziarnkowe
winogrona
pozostałe owoce
warzywa korzeniowe
warzywa owocowe
warzywa liściowe i łodygowe
pozostałe warzywa
ziemniak (b)
kukurydza
ziarno zbóż z wyjątkiem kukurydzy
mięso i przetwory
mleko i przetwory
jaja bez skorup
herbata
CYHALOTRYNA
(Z)-(1RS,3RS)-3-(2-chloro-3,3,3-trifluoropropenylo)-2,2-dimetylo-cyklopropanokarboksylan-(RS)-a-cyjano-3-fenoksybenzylu
0,2
0,1
 
 
0,02
0,2
1,0
 
0,2
0,02
0,02
 
0,05
0,5 (T)
0,05
0,02
1,0
morele, brzoskwinie
pozostałe owoce pestkowe, ziarnkowe i jagodowe
pozostałe owoce
kapusta
pozostałe warzywa liściowe i łodygowe
warzywa strączkowe (d)
pozostałe warzywa
ziarno zbóż z wyjątkiem jęczmienia
jęczmień
mięso i przetwory
mleko i przetwory
jaja bez skorup
herbata
CYHEKSATYNA2,0owoce cytrusowe (e)
(suma cyheksatyny i azocyklotyny wyrażona jako cyheksatyna - w przeliczeniu na wodorotlenek tricykloheksylocyny)
wodorotlenek tricykloheksylocyny
0,5
2,0
0,5
10,0
pozostałe owoce
pomidory
pozostałe warzywa
chmiel (c)
CYJANAZYNA
2-(4-chloro-6-etyloamino-1,3,5-triazyn-2-yloamino)-2-metylo-propionitryl
0,1
0,1
0,1
ziemniaki (b)
ziarno zbóż
warzywa
 
CYKLOAT0,05buraki
N-cykloheksylo-N-etylo (tiokarbaminian) S-etylu0,1szpinak
CYKLOKSYDYM
(RS)-2-[1-(etoksyimino)butylo]-3-hydroksy-5-tian-3-ylocykloheks-2-enon
0,1
0,2
 
0,5
2,0
warzywa korzeniowe
warzywa liściowe i łodygowe
marchew
rzepak
CYMOKSYNIL2,0chmiel (c)
1-(2-cyjano-2-metoksyiminoacetylo)-3-etylomocznik0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
CYPERMETRYNA0,05owoce cytrusowe (e)
(suma izomerów cypermetryny)1,0owoce ziarnkowe
(1RS,3RS)-(1RS,3RS)-2,2-dimetylo-3-(2-metylopropen-1-ylo) cyklopropanokarboksylan (RS)-a-cyjano-3-fenoksybenzylu
1,0
2,0
0,05
0,5
0,5
wiśnie
pozostałe pestkowe
owoce jagodowe
warzywa strączkowe (d)
pomidory
 0,2ogórki
 2,0warzywa liściowe i łodygowe
 0,05pozostałe warzywa
 0,1rzepak
 0,05ziemniaki (b)
 0,05ziarno zbóż
 
0,2 (T)
0,05 (T)
0,02
0,05
0,1
mięso i przetwory
drób
mleko i przetwory
jaja bez skorup
herbata
CYPROKONAZOL0,1ziarno zbóż
(2RS,3RS,2SR,3SR)-2-(4-chloro-fenylo)-3-cyklopropylo-1-(1H-1,2,4-triazol-1-ylo)butan-2-ol-2,4-D kwas 2,4-dichlorofenoksy octowy
0,2
0,05
ziarno zbóż
kukurydza
DALAPON1,0owoce, warzywa
2,2-dichloropropionian sodowy  
DAMINOZYD
kwas N,N-dimetyloaminobursztyno-amowy
0,02
0,02
0,1
owoce, warzywa
ziemniaki (b)
herbata
DAZOMET0,05warzywa
3,5-dimetylo-perhydro-1,3,5-triazyno-2-tion  
DDT0,05owoce cytrusowe (e)
(suma DDT, DDE i DDD)0,05pozostałe owoce
1,1,1-trichloro-2,2-bis(4-chlorofenylo)etan
1,0 (T)
0,04
 
1,0 (T)
 
0,1
0,05
0,05
0,05
0,05
0,2
mięso i przetwory
mleko i przetwory do 4% tłuszczu
mleko i przetwory powyżej 4% tłuszczu
jaja bez skorup
warzywa
ziarno zbóż
ziemniaki (b)
chmiel (c)
herbata
DELTAMETRYNA0,05owoce cytrusowe (e)
(1R)-cis-3-(2,2-dibromowinylo)-2,2-0,1owoce ziarnkowe i pestkowe
-dimetylocyklopropanokarboksylan (S)-a-cyjano-3-fenoksybenzylu
0,2
0,5
 
0,1
 
0,05
 
0,2
0,05
0,05
0,1
1,0
0,05 (T)
0,05
5,0
owoce jagodowe
warzywa liściowe i łodygowe
buraki ćwikłowe i cukrowe
pozostałe warzywa korzeniowe
pozostałe warzywa
ziemniaki (b)
pieczarki
rzepak
ziarno zbóż
drób
jaja bez skorup
herbata
DEMETON 0-(S)METYLOWY1,0owoce
(suma sulfotlenku i sulfonu metylodemetonu wyrażona jako metylodemeton S) tiofosforan S-(2-etylotio)etylo-0,0-dimetylu
0,05
0,5
0,1
marchew
pozostałe warzywa
ziemniaki (b)
DESMEDIFAM
3-fenylokarbaniloksykarbanilan etylu
0,1buraki ćwikłowe, cukrowe
DESMETRYNA0,1warzywa
2-izopropyloamino-4-metyloamino-6-metylotio-1,3,5-triazyna  
DIALAT0,1owoce, warzywa
(suma dialatu i trialatu w przeliczeniu na trialat)
diizopropylokarbaminian S-2,3-dichloroallilu
0,1ziarno zbóż
DIAZYNON (a)0,3owoce, warzywa
tiofosforan 0,0-dietylo-0-(2-izopropylo-6-metylopirymidyn-4-ylu)
0,05
0,7 (T)
0,02
ziarno zbóż
mięso i przetwory
mleko i przetwory
DIBROMOETAN
(dibromoetan)
0,01
0,01
 
0,01
owoce cytrusowe (e)
pozostałe owoce, warzywa
ziemniaki (b)
DICHLOBENIL
2,6-dichlorobenzonitryl
0,1owoce
DICHLOFLUANID2,0wiśnie
N-dichlorofluorometylotio-N-fenylo-N',N'-dimetylosulfonoamid
5,0
0,1
2,0
5,0
pozostałe owoce
cebula
warzywa strączkowe (d)
pozostałe warzywa
DICHLOFOP METYLOWY0,1buraki ćwikłowe, cukrowe
(RS)-2-[4-(2,4-dichlorofenoksy)fenoksy] propionian metylu0,1ziarno zbóż
DICHLORAN
2,6-dichloro-4-nitroanilina
0,1buraki cukrowe
DICHLORFOS (DDVP)0,1owoce, warzywa
fosforan 2,2-dichlorowinylo-dimetylu0,05mięso i przetwory
 0,02mleko i przetwory
 0,05jaja bez skorup
 2,0ziarno zbóż
 0,1herbata
DICHLORPROP0,05owoce cytrusowe (e)
kwas (+)-2-(2,4-dichlorofenoksy)-propionowy
0,05
 
0,05
0,2
0,1
pozostałe owoce, warzywa
ziemniaki (b)
ziarno zbóż
herbata
DIELDRYNA0,2 (T)mięso i przetwory
(łącznie z aldryną w przeliczeniu na dieldrynę) 85% rel-(1R,4S,4aS,5R,6R,7S,8S,8aR)-1,2,3,4,10,10-heksachloro-1,4,4a,5,6,7,8,8a-oktahydro-6,7-epoksy-1,4:5,8-dimetanonaftalen
0,006
 
0,15 (T)
 
0,02
0,02
0,01
mleko i przetwory do
4% tłuszczu
mleko i przetwory
powyżej 4% tłuszczu
jaja bez skorup
herbata
ziarno zbóż
DIFENKONAZOL
1(2-[4-(4-chlorofenoksy)-2-chlorofenylo]-4-metylo-1,3-dioksolan-2-ylometylo)-1H-1,2,4-triazol
0,2
0,1
czarna porzeczka
pozostałe owoce
DIFENOKSURON0,05wszystkie produkty spożywcze pochodzenia roślinnego
3-[4-(4-metoksyfenoksy)fenylo]-1,1-dimetylomocznik  
DIFENZOKWAT
kation 3,5-difenylo-1,2-dimetylopirazolowy
0,1ziarno zbóż
DIFLUBENZURON1,0owoce, warzywa
1-(4-chlorofenylo)-3-(2,6-difluorobenzoilo)mocznik
0,2
0,1
pieczarki
ziarno zbóż
DIFLUFENIKAN
2',4'-difluoro-2-(3-trifluoro-metylofenoksy)nikotynoiloanilid
0,05ziarno zbóż
DIKAMBA
kwas 3,6-dichloro-2-metoksybenzoesowy
0,05ziarno zbóż
DIKWAT0,1owoce, warzywa
dibromek 9,10-dihydro-8a,10a-diazoniafenantrenowy
0,1
0,05
 
 
2,0
ziemniaki (b)
pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
ziarno zbóż
DIMEFURON0,1rzepak
3-[4-(5-tert-butylo-2,3-dihydro-2-okso-1,3,4-oksadiazol-3-ilo)-3-chlorofenylo]-1,1-dimetylomocznik  
DIMETACHLOR
2-chloro-N-(2-metoksyetylo-2',6'-dimetyloacetanilid
0,1rzepak
DIMETIPIN0,1rzepak
2,3-dihydro-5,6-dimetylo-1,4-ditinu 1,1,4,4-tetratlenek0,05ziemniaki (b)
DIMETOAT0,5owoce
(łącznie z pochodną tlenową)0,2cebula
ditiofosforan 0,0-dimetylo-S-metylokarbamoilometylu
0,2
 
0,5
0,2
0,2
buraki ćwikłowe, cukrowe
pozostałe warzywa
ziarno zbóż
herbata
DINOKAP0,1owoce, warzywa
krotonian 2,6-dinitro-4-oktylofenylu i krotonian 2,4-dinitro-6-oktylofenylu
(izomeryczna mieszanina poreakcyjna)
  
DINOSEB
4,6-dinitro-2-sec-butylofenol
0,05
0,05
0,1
owoce, warzywa
ziemniaki (b)
herbata
DINOTERB
4,6-dinitro-2-tert-butylofenol
0,1ziarno zbóż
DIOKSATION0,05owoce cytrusowe (e)
bis (ditiofosforan) S,S'-1,4-dioksan-2,3-diylo-O,O,O',O'-tetraetylu
0,05
 
0,05
0,1
pozostałe owoce, warzywa
ziemniaki (b)
herbata
DITIANON
2,3-dicyjano-1,4-ditiaantrachinon
3,0owoce
DITIOKARBAMINIANY: MANEB, TIURAM, ZINEB, METIRAM, MANKOZEB (wyrażone jako CS2)
2,0
2,0
5,0
 
1,0
2,0
0,05
0,05
0,05 (T)
0,05
0,05
0,1
owoce cytrusowe
pozostałe owoce
warzywa liściowe i łodygowe
pomidory, ogórki
pozostałe warzywa
ziarno zbóż
ziemniaki (b)
mięso i przetwory
mleko i przetwory
jaja bez skorup
herbata
DIURON
3-(3,4-dichlorofenylo)-1,1-dimetylomocznik
0,1
0,5
owoce
warzywa
DODYNA1,0owoce ziarnkowe i pestkowe
octan 1-dodecyloguanidynowy0,2pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
ENDOSULFAN0,2warzywa korzeniowe
(suma endosulfanu i siarczanu endosulfanu w przeliczeniu na endosulfan)
0,2
0,1
kukurydza
ziarno zbóż
S-tlenek 6,7,8,9,10,10-heksachloro-1,5,5a,6,9,9a-heksahydro-6,9-metano-2,4,3-benzodioksatiepinu
0,5
 
 
30,0
pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
herbata
ENDRYNA0,01owoce, warzywa
rel-(1R,4S,4aS,5S,6S,7R,8R,8aR)-1,2,3,4,10,10-heksachloro-1,4,4a,5,6,7,8,8a-oktahydro-6,7-epoksy-1,4,5,8-dimetanonaftalen
0,01
0,01
0,05 (T)
0,001
 
0,025 (T)
 
0,005
0,01
ziemniaki (b)
ziarno zbóż
mięso i przetwory
mleko i przetwory do 4% tłuszczu
mleko i przetwory powyżej 4% tłuszczu
jaja bez skorup
herbata
EPTC0,1ziemniaki (b)
dipropylotiokarbaminian S-etylu
0,1
0,1
warzywa strączkowe (d)
kukurydza
ETEFON
kwas 2-chloroetylofosfonowy
0,05
3,0
 
5,0
0,05
 
3,0
0,05
0,05
0,5
0,2
0,05
0,05 (T)
0,05
0,05
0,1
owoce cytrusowe (e)
owoce ziarnkowe i pestkowe
porzeczki
pozostałe owoce jagodowe
pomidory
ziemniaki (b)
pozostałe warzywa
jęczmień, żyto
pszenica
ziarno pozostałych zbóż
mięso i przetwory
mleko i przetwory
jaja bez skorup
herbata
ETIOFENKARB2,0owoce
metylokarbaminian 2-(etylometylo)-fenylu
0,5
0,2
2,0
0,5
buraki ćwikłowe
warzywa strączkowe (d)
pozostałe warzywa
ziemniaki
ETION (a)2,0owoce cytrusowe (e)
bis (ditiofosforan) O,O,O',O'-tetraetylo-S,S'-metylenu
0,5
0,1
2,0
pozostałe owoce
warzywa
herbata
ETOFUMESAT0,1buraki cukrowe
metanosulfonian (-)-2-etoksy-2,3-dihydro-3,3-dimetylo-benzofuran-5-ylu  
FENARYMOL0,2owoce cytrusowe (e)
alkohol 2,4'-dichloro-a-(5-pirymidynylo)benzyhydrylowy
1,0
0,3
0,05
 
0,02
0,02
0,02
0,02 (T)
0,02
0,02
0,05
porzeczki
pozostałe owoce
warzywa liściowe i łodygowe
pozostałe warzywa
ziemniaki (b)
ziarno zbóż
mięso i przetwory
mleko i przetwory
jaja bez skorup
herbata
FENBUTATYNY TLENEK2,0owoce
tlenek bis[tris(2-metylo-2-fenylopropylo)cyny]0,5warzywa
FENCHLORFOS
tiofosforan O,O-dimetylo-O-2,4,5-trichlorofenylu
0,01
0,01
 
0,01
0,1
owoce cytrusowe (e)
pozostałe owoce, warzywa
ziemniaki (b)
herbata
FENITROTION (a)2,0owoce cytrusowe (e)
tiofosforan 0,0-dimetylo-0,3-metylo-4-nitrofenylu
0,5
0,1
0,2
0,5
0,05
0,1
pozostałe owoce
kalafiory
buraki cukrowe
pozostałe warzywa
ziemniaki (b)
herbata
FENMEDIFAM0,1buraki ćwikłowe, cukrowe
3-(3-metylofenylo)-karbamoiloksyfenylokarbaminian metylu  
FENOKSAPROP ETYLOWY
kwas (RS)-2-[4-(6-chloro-1,3-benzoksazol-2-iloksy)fenoksy]propionowy
0,1
0,1
owoce, warzywa
ziarno zbóż
FENPROPATRYNA0,3owoce, warzywa
cyjano (3-fenoksyfenylo)metylo 2,2,3,3-tetrametylocyklopropano-karboksylan  
FENPROPIMOR0,5ziarno zbóż
(+)-cis-4-[3-(4-tert-butylofenylo)-2-metylopropylo]-2,6-dimetylomorfolina  
FENTION (a)1,0owoce cytrusowe (e)
(suma fentionu i jego pochodnej tlenowej, sulfotlenku i sulfonu wyrażona jako fention) tiofosforan 0,0-dimetylo-0-3-metylo-4-metylotiofenylu
0,5
0,1
1,0
pozostałe owoce
marchew
pozostałe warzywa
FENTYNA0,1ziemniaki (b)
(suma trójfenylocyny, octanu, chlorku i wodorotlenku trifenylocyny wyrażona jako wodorotlenek trifenylocyny)  
 
FENWALERAT0,05owoce cytrusowe (e)
(RS)-2-(4-chlorofenylo)-3-metylomaślan (RS)-a-cyjano-3-fenoksybenzylu
1,0
0,5
0,5
 
0,05
0,02
0,05
0,05
0,5 (T)
0,05
0,1
owoce ziarnkowe
pozostałe owoce
warzywa liściowe i łodygowe
warzywa korzeniowe
pozostałe warzywa
ziemniaki (b)
ziarno zbóż
mięso i przetwory
mleko i przetwory
herbata
FLAMPROP IZOPROPYLOWY0,2ziarno zbóż
D,L-N-benzoilo-N-(3-chloro-4-fluoroalaninian izopropylu)  
FLUAZYFOP BUTYLOWY0,1truskawki
(R,S)-2-[4-(5-trifluorometylo-2-pirydyloksy)-fenoksy]propionian butylu
0,5
0,1
0,1
3,0
buraki
pozostałe warzywa
ziemniaki (b)
rzepak
FLUCYTRYNAT0,5owoce, warzywa
(RS)-a-cyjano-3-fenoksybenzylo (S)-2-(4-difluorometoksyfenylo)-maślan
2,0
0,1
chmiel (c)
herbata
FLUOROCHLORIDON0,1warzywa
3-chloro-4-(chlorometylo)-1-[3-trifluorometylo)fenylo]-2-pyrolidon
0,1
0,1
ziemniaki (b)
ziarno zbóż
FLURENOL0,05ziarno zbóż
kwas 9-hydroksyfluoreno-9-karboksylowy  
FLUROKSYPYR0,1ziarno zbóż
kwas 4-amino-3,5-dichloro-6-fluoro-2-pirydyloksyoctowy  
FLUSILAZOL0,1banany (e)
bis (4-fluorofenylo)(metylo)(1H-1,2,4-triazol-1-ilometylo) silan
0,2
0,02
pozostałe owoce
ziarno zbóż
FLUTRIAFOL0,5ziarno zbóż
(RS)-2,4'-difluoro-a-(1H-1,2,4-triazol-1-ilometylo)benzhydrol  
FONOFOS (a)0,2owoce, warzywa
etyloditiofosfonian 0-etylo-S-fenylu
0,05
0,2
ziemniaki (b)
buraki cukrowe
FORMOTION (a)0,2owoce cytrusowe (e)
ditiofosforan S-(N-formylo-N-metylokarbomoilo)metylo-0,0-dimetylu
0,1
0,5
0,2
0,1
 
1,0
truskawki, maliny
pozostałe owoce
buraki cukrowe
pozostałe warzywa
korzeniowe
chmiel (c)
FOSALON (a)1,0owoce cytrusowe (e)
ditiofosforan S-(6-chloro-2,3-dihydro-2-oksobenzoksazol-1-ilo)metylo-0,0-dietylu
1,0
2,0
1,0
 
0,1
0,1
truskawki
pozostałe owoce
warzywa liściowe
i łodygowe
warzywa korzeniowe
ziemniaki (b)
FOSETYL3,00owoce
wodorofosfonian etylu3,00ogórki, pomidory
FOSFAMIDON (a)0,15owoce, warzywa
fosforan (2-chloro-2-dietylokarbamoilo-1-metylo)winylo-dimetylu0,05ziarno zbóż
FOSFOROWODÓR0,1ziarno zbóż
PH (wszystkie fosforki wyrażone jako fosforowodór)0,01produkty zbożowe
FURATIOKARB
N,N'-dimetylo-N-N-tiodikarbaminian butylo-2,3-dihydro-2,2-dimetylobenzofuran-7-ylu
0,05
0,05
0,05
0,5 (T)
0,05
0,05
0,1
owoce, warzywa
ziemniaki (b)
ziarno zbóż
mięso i przetwory
mleko i przetwory
jaja bez skorup
herbata
GLIFOSAT0,1owoce, warzywa
N-(fosfonometylo)glicyna
0,1
20,0
5,0
 
0,1
0,5 (T)
0,1
0,1
0,1
ziemniaki (b)
jęczmień i owies
pszenica, żyto, pszenżyto
ziarno pozostałych zbóż
mięso i przetwory
mleko i przetwory
jaja bez skorup
herbata
GLUFOSYNAT
kwas DL-homoalanin-4-ylo(metylo)fosfinowy
0,2
3,0
0,2
owoce
warzywa strączkowe
pozostałe warzywa
HALOKSYFOP0,2rzepak
kwas (RS)-2-[4-(3-chloro-5-trifluorometylo-2-pirydyloksy)fenoksy]propionowy0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
a-HCH0,02*ziarno zbóż
a-heksachlorocykloheksan
0,2 (T)
0,004
 
0,1 (T)
 
0,02
0,2*
mięso i przetwory
mleko i przetwory do 4% tłuszczu
mleko i przetwory powyżej 4% tłuszczu
jaja bez skorup
herbata
b-HCH0,02*ziarno zbóż
b-heksachlorocykloheksan
0,1 (T)
0,003
 
0,075 (T)
 
0,01
0,2*
mięso i przetwory
mleko i przetwory do 4% tłuszczu
mleko i przetwory powyżej 4% tłuszczu
jaja bez skorup
herbata
g-HCH (patrz lindan)  
HEKSACHLOROBENZEN (HCB)0,01ziarno zbóż
heksachlorobenzen
0,2 (T)
0,01
 
0,25 (T)
 
0,02
0,01
mięso i przetwory
mleko i przetwory do
4% tłuszczu
mleko i przetwory
powyżej 4% tłuszczu
jaja bez skorup
herbata
HEKSAFLUMURON
1-[3,5-dichloro-4-(1,1,2,2-tetrafluoroetoksy)fenylo]-3-(2,6-difluorobenzoilo)mocznik
0,05
0,1
ziemniaki (b)
owoce, warzywa
HEKSYTIAZOKS
(4RS,5RS)-5-(4-chlorofenylo)-N-cykloheksylo-4-metylo-2-okso-1,3-tiazolidyn-3-ylokarboksyamid
0,5owoce, warzywa
HEPTACHLOR0,01owoce, warzywa
(suma heptachloru i epoksydu heptachloru wyrażona jako heptachlor) 1,4,5,6,7,8,8-heptachloro-3a,4,7,7a-tetrahydro-4,7-metanoinden
0,01
0,01
0,2 (T)
0,004
 
0,1 (T)
 
0,02
0,02
ziarno zbóż
ziemniaki (b)
mięso i przetwory
mleko i przetwory do
4% tłuszczu
mleko i przetwory
powyżej 4% tłuszczu
jaja bez skorup
herbata
HEPTENOFOS (a)0,5owoce
dimetylofosforan 7-chlorobicyklo-[3,2,0]-hepta-2,6-dien-6-ylu0,1ziemniaki (b)
HYDRAZYD KWASU MALEINOWEGO
hydrazyd kwasu maleinowego
10,0
1,0
cebula
pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
HYMEKSAZOL0,1buraki
5-metyloizoksazol-3-ol  
IMAZABETABENZ
Produkt reakcji zaw. kwas (±)-6-(4-izopropylo-4-metylo-5-okso-2-imidazolin-2-ylo)-m-toluilowy i kwas (±)-2-(4-izopropylo-4-metylo-5-okso-2-imidazolin-2-ylo)-p-toluilowy
0,05ziarno zbóż
IMAZALIL5,0owoce cytrusowe (e)
1-(b-allioksy-2,4-dichlorofenyloetylo)-imidazol
5,0
0,02
0,02
0,02
5,0
0,02
0,02 (T)
0,02
0,02
0,1
owoce ziarnkowe
pozostałe owoce
warzywa
ziemniaki wczesne (b)
ziemniaki
ziarno zbóż
mięso i przetwory
mleko i przetwory
jaja bez skorup
herbata
IPRODION5,0owoce cytrusowe (e)
3-(3,5-dichlorofenylo)-N-izopropylo-2,4-dioksoimidazolidyno-1-karboksyamid
5,0
10,0
5,0
2,0
5,0
0,1
 
10,0
 
0,02
0,5
0,02
0,05 (T)
0,05
0,05
0,1
owoce pestkowe
pozostałe owoce
pomidory
ogórki
cebula, czosnek
pozostałe warzywa korzeniowe
warzywa liściowe i łodygowe
ziemniaki (b)
pszenica
pozostałe ziarno zbóż
mięso i przetwory
mleko i przetwory
jaja bez skorup
herbata
IZOFENFOS (a)0,1warzywa
(suma izofenfosu i jego tlenowej pochodnej)0,05rzepak
izopropyloamidotiofosforan etylo-(2-izopropoksykarbonylo)fenylu  
IZOKSABEN0,1ziarno zbóż
N-[3-(1-etylo-1-metylo-propylo)izoksazol-5-ilo]-2,6-dimetoksybenzamid  
IZOPROTURON0,2ziarno zbóż
3-(4-izopropylofenylo)-1,1-dimetylomocznik  
JOKSYNIL0,1warzywa
4-hydroksy-3,5-dijodobenzonitryl  
KAPTAFOL
N-(1,1,2,2-tetrachloroetylotio)-cykloheks-4-eno-1,2dikarboksyimid
0,02
0,02
 
0,02
0,1
owoce cytrusowe (e)
pozostałe owoce, warzywa
ziemniaki (b)
herbata
KAPTAN3,0owoce ziarnkowe i jagodowe
N-(trichlorometylotio)cykloheks-4-ene-1,2-dikarboksymid
2,0
3,0
2,0
 
0,1
owoce pestkowe
pomidory
pory, sałata, warzywa strączkowe (d)
pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
KARBARYL (a)3,0owoce cytrusowe (e)
metylokarbaminian 1-naftylu
3,0
1,0
1,0
0,5
0,2 (T)
0,5 (T)
0,1
0,5
banany (e)
pozostałe owoce
warzywa
ziarno zbóż
mięso i przetwory
drób
mleko i przetwory
jaja bez skorup
KARBENDAZYM5,0owoce cytrusowe (e)
(suma karbendazymu, benomylu i tiofanatu metylu w przeliczeniu ma karbendazym)
benzimidazol-2-ilokarbaminian metylu
1,0
 
1,0
0,1
0,1
0,1 (T)
0,1
0,1
0,1
pozostałe owoce, warzywa
pieczarki
ziarno zbóż
ziemniaki (b)
mięso i przetwory
mleko i przetwory
jaja bez skorup
herbata
KARBETAMID0,1rzepak
karabanilan(R)-1-(etylokarbamoilo)etylu  
KARBOKSYNA0,2buraki cukrowe
5,6-dihydro-2-metylo-1,4-oksatiino-3-karboksyanilid
0,2
0,02
ziarno zbóż
pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
KARBOFURAN
(suma karbofuranu, 3-hydroksykarbofuranu i 3-ketokarbofuranu wyrażona jako karbofuran)
metylokarbaminian 2,3-dihydro-2,2-dimetylobenzofuran-7-ylu
0,1
0,1
0,5
0,2
 
0,1
0,1
0,05
0,1 (T)
0,1
0,1
0,2
owoce cytrusowe (e)
pozostałe owoce
warzywa korzeniowe
warzywa liściowe i łodygowe
ziarno zbóż
ziemniaki (b)
rzepak
mięso i przetwory
mleko i przetwory
jaja bez skorup
herbata
KARBOSULFAN0,05owoce jagodowe
(suma karbosulfanu, karbofuranu, 3-hydroksykarbofuranu i 3-ketokarbofuranu) 2,3-dihydro-2,2-dimetylo-7-benzofuranylo [(dibutyloamino)tio]metylo-karbaminian
0,1
0,1
0,05
0,05
5,0
0,05
0,5 (T)
0,05
0,05
0,1
pozostałe owoce
marchew
pozostałe warzywa
ziemniaki (b)
chmiel (c)
ziarno zbóż
mięso i przetwory
mleko i przetwory
jaja bez skorup
herbata
KLOPYRALID (3,6-DCP)0,05rzepak
kwas 3,6-dichloro-2-pirydynokarboksylowy0,3buraki ćwikłowe i cukrowe
KLOFENTEZYNA0,1owoce
3,6-bis(2-chlorofenylo)-1,2,3,4,5-tetrazyna  
KWINALFOS0,2rzepak
dietylotiofosforan 0-2-chinoksalinylu
0,2
0,02
warzywa
ziemniaki (b)
KWINTOCEN
pentachloronitrobenzen
0,1
1,0
0,01
herbata
banany (e)
pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
KWIZALOFOP
kwas (RS)-2-[4-(6-chlorochinoksalino-2-yloksy)fenoksy]propionowy
0,1
0,5
0,1
 
0,5
0,1
ziemniaki (b)
owoce
buraki cukrowe, ćwikłowe
pozostałe warzywa
rzepak
LENACYL0,1owoce, warzywa
3-cykloheksylo-6,7-dihydro-1H-cyklopentapirymidyno-2,4-dion  
LINDAN (g-HCH)0,1owoce, warzywa
g-heksachlorocykloheksan
0,5
1,0 (T)
0,008
 
0,2
 
0,1
0,1
0,1
oleje
mięso i przetwory
mleko i przetwory do
4% tłuszczu
mleko i przetwory
powyżej 4% tłuszczu
jaja bez skorup
ziarno zbóż
herbata
LINURON1,0szparagi
3-(3,4-dichlorofenylo)-1-metoksy-1-metylomocznik
0,2
0,1
0,1
pozostałe warzywa
ziemniaki (b)
kukurydza
MALATION (a)2,0owoce cytrusowe (e)
ditiofosforan S-1,2-bis(etoksykarbonylo)etylo-O,O-dimetylu
0,5
0,5
8,0
0,1
pozostałe owoce
warzywa
ziarno zbóż
herbata
MANEB (patrz ditiokarbaminiany)  
MANKOZEB (patrz ditiokarbaminiany)  
MCPA0,1ziarno zbóż
kwas (4-chloro-2-metylofenoksy)octowy  
MEFOSFOLAN
N-(4-metylo-1,3-ditiolan-2-ylideno)amidofosforan dietylu
5,0
0,1
chmiel (c)
pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
MEKOPROP0,1ziarno zbóż
kwas (+-)-2-(4-chloro-2-metylofenoksy)propionowy  
MERKAPTODIMETUR (a)0,1kukurydza
(suma merkaptodimeturu, sulfonu i sulfotlenku wyrażona jako markaptodimetur)
1,0
0,1
sałata
buraki ćwikłowe, cukrowe
metylokarbaminian 3,5-dimetylo-4-metylotiofenylu  
METABENZOTIAZURON0,2warzywa
1-(2-benzotiazolilo)-1,3-dimetylomocznik0,1ziarno zbóż
METALAKSYL0,05owoce cytrusowe (e)
(+-)-N-(2-metoksyacetylo)-N-(2,6-ksylilo)-DL-alaninian metylu
1,0
0,5
0,1
0,05
0,05
10,0
0,5 (T)
0,05
0,05
0,1
owoce ziarnkowe
owoce jagodowe
warzywa
ziemniaki (b)
ziarno zbóż
chmiel (c)
mięso i przetwory
mleko i przetwory
jaja bez skorup
herbata
METAMIDOFOS0,2owoce cytrusowe (e)
amidotiofosforan 0,S-dimetylu
0,01
0,2
 
0,1
0,01
0,01
5,0
0,01 (T)
0,01
0,01
0,1
pozostałe owoce
warzywa liściowe
i łodygowe
pozostałe warzywa
ziemniaki (b)
ziarno zbóż
chmiel (c)
mięso i przetwory
mleko i przetwory
jaja bez skorup
herbata
 
METAMITRON0,2buraki cukrowe
4-amino-6-fenylo-3-metylo-1,2,3-triazyn-5(4H)-on  
METAZACHLOR0,1rzepak
2',6'-dimetylo-N-(pirazol-1-ilometylo)-chloroacetanilid0,2kapusta
METAZOL0,1cebula
2-(3,4-dichlorofenylo)-4-metylo-1,2,4-oksadiazolidyno-3,5-dion  
METIRAM (patrz ditiokarbaminiany)  
METOBROMURON1,0sałata
3-(4-bromofenylo)-1-metoksy-1-metylomocznik
0,1
0,05
pozostałe warzywa
ziemniaki (b)
METOKSURON0,2warzywa
3-(3-chloro-4-metoksyfenylo)-1-dimetylomocznik0,1ziarno zbóż
METOKSYCHLOR (DMDT)2,0owoce, warzywa
1,1,1-trichloro-2,2-bis(4-metoksyfenylo)etan
3,0 (T)
0,5
0,5
mięso i przetwory
jaja bez skorup
oleje
METOLACHLOR0,2owoce, warzywa
2-chloro-6-etylo-N-(2-metoksyacetylo)acet-o-toluid0,1ziemniaki (b)
METOMYL (a)2,0warzywa liściowe i łodygowe
S-metylo-N-(metylokarbamoiloksy)-tioacetamid
0,5
4,0
0,05
0,02 (T)
0,02
0,02
pozostałe warzywa
chmiel (c)
ziarno zbóż
mięso i przetwory
mleko i przetwory
jaja bez skorup
METRYBUZYNA
4-amino-3-metylotio-6-tert-butylo-1,2,4-triazyn-5(4H)-on
0,1
0,1
warzywa
ziemniaki (b)
METYDATION (a)
ditiofosforan S-(2,3-dihydro-5-metoksy-2-okso-1,3,4-tiadiazol-3-ilo)metylo-0,0-dimetylu
0,1
1,0
0,02
0,02 (T)
0,02
0,02
0,1
owoce, warzywa
chmiel (c)
ziarno zbóż
mięso i przetwory
mleko i przetwory
jaja bez skorup
herbata
METYLOPIRYMIFOS (a)0,2warzywa
dimetylotiofosforan 0-2-dietylo amino-6-metylo-4-pirymidynylu
5,0
0,05 (T)
0,05
0,05
ziarno zbóż
mięso i przetwory
mleko i przetwory
jaja bez skorup
MEWINFOS0,2owoce ziarnkowe
fosforan (2-metoksykarbonylo-1-metylowinylo-dimetylu)
0,5
0,2
0,5
 
0,1
owoce pestkowe
owoce cytrusowe (e)
warzywa liściowe i łodygowe
pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
MONOLINURON0,1ziarno zbóż
3-(4-chlorofenylo)-1-metoksymetylomocznik  
MYCHLOBUTANIL
2-(4-chlorofenylo)-2-(1H-1,2,4-triazol-1-ilometylo)heksylokarbonitryl
0,5owoce
NAPROPAMID0,05owoce, warzywa
N,N-dietylo-2-(1-naftyloksy)propionamid0,1rzepak
NUARYMOL0,1ziarno zbóż
alkohol (+)-2-chloro-4'-fluoro-a-(pirymidyn-5-ylo) benzyhydrylowy0,2owoce
OKSADIKSYL0,5pomidory, ogórki
N-(2,6-dimetylofenylo)-2-metoksy-N-(2-okso-3-oksazolidynylo)acetamid
0,1
0,1
cebula
ziemniaki (b)
OKSAMYL0,05truskawki
N,N-dimetylo-2-metylokarbamoiloksyimino-2-(metylotio)acetamid
0,05
0,05
warzywa
ziemniaki (b)
OKSYFLUOROFEN0,05owoce
eter 2-chloro-a,a,a-trifluoro-p-tolilowo-3-etoksy-4-nitrofenylowy  
OMETOAT (a)0,4wiśnie
tiofosforan O,O-dimetylo-S-metylokarbamoilometylu
0,1
0,4
0,1
0,2
 
 
0,1
owoce jagodowe
szpinak
warzywa korzeniowe
pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
herbata
PARAKWAT0,05owoce, warzywa
chlorek 1,1'-dimetylo-4,4'-bipyridyniowy
0,05
0,1
ziemniaki (b)
herbata
PARATION METYLOWY (a)0,1owoce, warzywa
tiofosforan 0,0-dimetylo-0-4-nitrofenylu0,1ziarno zbóż
PENCYKURON0,1ziemniaki (b)
1-(4-chlorobenzylo)-1-cyklopentylo-3-fenylo-mocznik0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
PENDIMETALINA0,1ziarno zbóż
N-(1-etylopropylo)-3,4-dimetylo-2,6-dinitrobenzenoamina0,2warzywa
PERMETRYNA0,5owoce cytrusowe (e)
(suma izomerów permetryny):1,0
owoce ziarnkowe
i pestkowe
(1RS,3RS)-(1RS,3RS)-3-(2,2-dichlorowinylo)-2-dimetylocyklopropanokarboksylan 3-fenoksybenzylu
0,05
0,1
0,5
0,1
2,0
 
0,05
0,2
2,0
0,5 (T)
0,05
0,05
0,1
pozostałe owoce
warzywa korzeniowe
pozostałe warzywa
ogórki
warzywa liściowe
i łodygowe
ziemniaki (b)
kukurydza
pozostałe ziarno zbóż
mięso i przetwory
mleko i przetwory
jaja bez skorup
herbata
PIRAZON0,5buraki cukrowe
5-amino-4-chloro-2-fenylopirydazyn-3(2H)-on0,5pozostałe warzywa
PIRYDAT0,2ziarno zbóż
(związek macierzysty + metabolit: 3-fenylo-4-hydroksy-6-chloropirydazyna)0,1rzepak
tiokarbaminian S-oktylo-6-chloro-3-fenylopirydazyn-4-ylu  
PIRYMIKARB (a)0,5owoce
(suma pirymikarbu, demetylopirymikarbu i dimetyloformamido-pirymikarbu)
1,0
 
0,5
warzywa liściowe i łodygowe
pozostałe warzywa
dimetylotiokarbaminian 2-dimetylopirymidyn-4-ylu0,1ziarno zbóż
PROCHLORAZ5,0owoce cytrusowe (e)
(suma prochlorazu i jego metabolitów zawierających cząsteczkę 2,4,6 trójfenolową przeliczoną na prochloraz)N-propylo-N-[2-(2,4,6-trichlorofenoksy)]etyloimidazolo-1-karboksyamid
5,0
0,1
0,5
0,2
banany (e)
ziarno zbóż
pieczarki
rzepak
PROCYMIDON0,02owoce cytrusowe (e)
N-(3,5-dichlorofenylo)-1,2-dimetylo-1,2-cyklopropanodikarboksyimid
5,0
1,0
0,02
0,2
1,0
2,0
2,0
5,0
 
0,02
0,02
0,05 (T)
0,05
0,05
0,1
owoce jagodowe
pozostałe owoce
warzywa korzeniowe
cebula
ogórki
pomidory
warzywa strączkowe
warzywa liściowe i łodygowe
ziemniaki (b)
ziarno zbóż
mięso i przetwory
mleko i przetwory
jaja bez skorup
herbata
PROFAM0,5ziemniaki (b)
karbanilan izopropylu  
PROMETRYNA0,5warzywa
2,4-bis(izopropyloamino)-6-metylo-1,3,5-triazyna0,1ziemniaki (b)
PROPACHLOR0,1warzywa
N-izopropylochloroacetanilid  
PROPAMOKARBU CHLOROWODOREK1,0pomidory, ogórki
chlorowodorek 3-(dimetyloamino)propylokarb-aminianu propylu0,2ziemniaki (b)
PROPARGIT3,0owoce
siarczyn 2-(4-tert-butylofenoksy)-cykloheksylo-2-propenylu
0,5
0,1
ogórki
herbata
PROPIKONAZOL0,05owoce cytrusowe (e)
(RS)-1-[2-(2,4-dichlorofenylo)-4-propylo-1,3-dioksolan-2-ylometylo]-1H-1,2,4-triazol
0,2
0,05
0,05
0,05 (T)
0,1
0,05
0,1
pozostałe owoce
ziemniaki (b)
ziarno zbóż
mięso i przetwory
mleko i przetwory
jaja bez skorup
herbata
PROPOKSUR (a)0,2truskawki
metylokarbaminian 2-izopropoksyfenylu
3,0
3,0
0,1
0,5
pozostałe owoce
warzywa
ziemniaki (b)
rzepak
PROPYZAMID0,5warzywa
3,5-dichloro-N-(1,1-dimetylopropynylo) benzamid0,1rzepak
PYRAZOFOS (a)0,5owoce, warzywa
dietyloditiofosforan 0-6-etoksykarbonylo-5-metylopipirazolo[1,5-a]pirymidin-2-ylu
0,1
10,0
ziarno zbóż
chmiel (c)
SETOKSYDYM0,5ziemniaki (b)
(±)-2-(1-etoksyiminobutylo)-5-[2-(etylotio)propylo]-3-hydroksycykloheksen-2-on-1
0,5
 
2,0
 
0,5
1,0
buraki cukrowe, ćwikłowe
warzywa liściowe i łodygowe
pozostałe warzywa
rzepak
SIARKA50,0owoce, warzywa
siarka  
SYMAZYNA0,05ziarno zbóż
2-chloro-4,6-bis(etyloamino)-1,3,5-triazyna0,02truskawki
TCA2,0buraki ćwikłowe, cukrowe
trichlorooctan sodowy
1,0
2,0
pozostałe warzywa
rzepak
TEBUKONAZOL0,2ziarno zbóż
(RS)-1-(4-chlorofenylo)-4,4-dimetylo-3-(1H-1,2,4-triazol-1-ilometylo)pentan-3-ol  
TEBUTAM0,1rzepak
N-benzylo-N-izopropylopiwaloamid  
TEFLUBENZURON
1-(3,5-dichloro-2,4-difluoro-fenylo)-3-(2,6-difluorobenzoilo)mocznik
0,05
0,5
ziemniaki (b)
owoce, warzywa
TERBACYL0,1owoce
3-tert-butylo-5-chloro-6-metylouracyl  
TERBUFOS (a)0,1buraki cukrowe
dietyloditiofosforan S-tertbutylotiometylu0,1ziarno zbóż
TERBUTRYNA0,1ziarno zbóż
2-tert-butyloamino-4-etyloamino-6-metylotio-1,3,5-triazyna  
TERBUTYLOAZYNA0,1warzywa strączkowe (d)
2-tert-butyloamino-4-chloro-6-etyloamino-1,3,5-triazyna0,1ziemniaki (b)
TETRACHLORWINFOS (a)1,0owoce, warzywa
fosforan (Z)-2-chloro-1-(2,4,5-trichlorofenylo)winylodimetylu  
TETRADIFON1,0owoce, warzywa
sulfon 4-chlorofenylo-2,4,5-trichlorofenylowy  
TETRAKONAZOL
eter (±)-2-(2,4-dichlorofenylo)-3-(1H-1,2,4-triazol-1-yl)propylo1,1,2,2-tertafluoroetylu
0,05ziarno zbóż
TIABENDAZOL10,0owoce cytrusowe (e)
2-(tiazol-4-ilo)benzimidazol
3,0
0,05
0,05
0,1
banany (e)
ziemniaki (b)
ziarno zbóż
jaja bez skorup
TIFENSULFURON
kwas 3-(4-metoksy-6-metylo-1,3,5-triazyn-2-ylo-karbamoilosulfoamoilo)tiofeno-2-karboksylowy
0,05ziarno zbóż
TIOFANAT METYLOWY5,0owoce cytrusowe (e)
(suma karbendazymu, benomylu i tiofanatu metylu w przeliczeniu na karbendazym) o-fenylenobis[4,4'-(3-tioallofanian)]dimetylu
1,0
 
1,0
0,1
0,1
0,1 (T)
0,1
0,1
0,1
pozostałe owoce, warzywa
pieczarki
ziarno zbóż
ziemniaki (b)
mięso i przetwory
mleko i przetwory
jaja bez skorup
herbata
TIOMETON (a)0,05truskawki
(suma tiometonu, sulfotlenku i sulfonu wyrażona jako tiometion)
0,5
0,05
pozostałe owoce
warzywa
ditiofosforan S-(2-etylotio)etylo-0,0-dimetylu  
TIURAM (patrz ditiokarbaminiany)  
TOLCHLOFOS METYLOWY
tiofosforan O-(2,6-dichloro-4-metylofenylo)-O,O-dimetylu
0,05ziemniaki (b)
TRIADIMEFON0,2owoce
(suma triadimefonu i triadimenolu)0,5ziarno zbóż
1-(4-chlorofenoksy)-3,3-dimetylo-1-(1,2,4-triazol-1-ilo)butan-2-on  
TRIADIMENOL0,2owoce
(suma triadimenolu i triadimefonu)0,5ziarno zbóż
1-(4-chlorofenoksy)-3,3-dimetylo-1-(1,2,4-triszol-1-ilo-2-butanol  
TRIALAT0,1owoce, warzywa
(suma dialatu i trialatu w przeliczeniu na trialat)
diizopropylotiokarbaminian S-2,3,3-trichloroallilu
0,1ziarno zbóż
TRIAZOFOS (a)0,2owoce
tiofosforan O,O-dietylo-O-1-fenylo-1H-1,2,4-triazol-3-ilu
0,1
0,05
warzywa
ziemniaki (b)
TRIBENURON METYLOWY
kwas 2-[metoksy-6-metylo-1,3,5-triazino-2-ylo(metylo) karbamoilosulfamoilo] benzoesowy
0,05ziarno zbóż
TRICHLORFON (a)0,5owoce
2,2,2-trichloro-1-hydroksyetylofosfonian-dimetylu
0,2
0,1
0,1
0,05
warzywa
ziarno zbóż
mięso i przetwory
mleko i przetwory
TRICHLORONAT0,2warzywa
etylotiofosfonian 0-etylo 0-2,4,5-trichlorofenylu  
TRIDEMORF0,1ziarno zbóż
4-alkilo-2,6-dimetylomorfolina  
TRIFLURALINA0,5warzywa
2,6-dinitro-N,N-dipropylo-4-trifluorometylo anilina0,1rzepak
TRIFORYNA1,0owoce
1,4-bis(2,2,2-trichloro-1-formamidoetylo)piperazyna
1,0
0,2
ogórki
ziarno zbóż
WAMIDOTION (a)0,5owoce ziarnkowe
(suma wamidotionu, sulfotlenku i sulfonu wyrażona jako wamidotion)0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
tiofosforan O,O-dimetylo-S-2-(1-metylokarbamoiloetylotio)etylu  
WINKLOZOLINA0,05owoce cytrusowe (e)
(suma winklozoliny i wszystkich metabolitów zawierających grupę 3,5-dichloroaniliny wyrażona jako winklozolina) 3-(3,5-dichlorofenylo)-5-metylo-5-winylooksazolidyno-2,4-dion
1,0
0,5
2,0
5,0
3,0
5,0
 
2,0
1,0
0,05
0,05
0,05 (T)
0,05
0,05
1,0
0,1
owoce ziarnkowe
wiśnie
pozostałe owoce pestkowe
owoce jagodowe
pomidory
warzywa liściowe
i łodygowe
warzywa strączkowe (d)
pozostałe warzywa
ziemniaki (b)
ziarno zbóż
mięso i przetwory
mleko i przetwory
jaja bez skorup
rzepak
herbata
ZINEB (patrz ditiokarbaminiany)  
ZWIĄZKI MIEDZI (w przeliczeniu na Cu)5,0owoce, warzywa
 
NAJWYŻSZE DOPUSZCZALNE POZOSTAŁOŚCI CHEMICZNYCH ŚRODKÓW OCHRONY ROŚLIN W ŚRODKACH SPOŻYWCZYCH DLA NIEMOWLĄT (DO 12 MIESIĘCY ŻYCIA WŁĄCZNIE) I MAŁYCH DZIECI (DO 36 MIESIĄCA ŻYCIA)
 
Nazwa środka ochrony roślinNajwyższe dopuszczalne pozostałości środka ochrony roślin w produktach zawierających do 10% tłuszczu (mg/kg produktu)Najwyższe dopuszczalne pozostałości środka ochrony roślin w produktach zawierających więcej niż 10% tłuszczu (mg/kg tłuszczu)
123
ALDRYNA + DIELDRYNA0,0020,02 (T)
DDT
(suma izomerów i metabolitów)
0,010,1 (T)
ENDRYNA0,0010,01 (T)
HEKSACHLOROBENZEN (HCB)0,0040,04 (T)
HEKSACHLOROCYKLOHEKSAN (HCH)
(suma izomerów)
0,0050,05 (T)
HEPTACHLOR
(suma heptachloru i epoksydu heptachloru)
0,0020,02 (T)
DITIOKARBAMINIANY
(wyrażone jako CS2)
0,050,05 (T)
POZOSTAŁE CHEMICZNE ŚRODKI OCHRONY ROŚLIN (każdego nie więcej niż)0,010,01 (T)
 
* - dotyczy sumy izomerów a i b-HCH
(T) -  w przeliczeniu na tłuszcz,
(a) -  pozostałości środków ochrony roślin, które należy sumować zgodnie z § 2 ust. 2 rozporządzenia,
(b) -  pozostałość odnosi się do ziemniaków obranych,
(c) -  pozostałość odnosi się do chmielu suszonego,
(d) -  pozostałość odnosi się do części jadalnych,
(e) -  pozostałość odnosi się do całego owocu,
(f) -  grupy środków spożywczych pochodzenia roślinnego:
Warzywa korzeniowe (oraz cebulowe): burak ćwikłowy, cebula, chrzan, czosnek, marchew, pietruszka - korzeń, por, seler - korzeń, skorzonera, rzepa, rzodkiew, rzodkiewka.
Warzywa liściowe i łodygowe (oraz kwiaty i ogonki liściowe): brokuł, burak liściowy (boćwina), cykoria liściowa, endywia, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta (biała, czerwona, włoska, brukselska, chińska), rabarbar, sałata, seler naciowy, szczaw, szpinak, pietruszka naciowa, szczypiorek, szparag.
Warzywa owocowe: cukinia, dynia, kabaczek, kawon, melon, oberżyna, ogórek, papryka, patison, pomidor.
Warzywa strączkowe: bób, fasola - suche nasiona, fasola szparagowa, groch - suche nasiona, groch - zielone nasiona, groch cukrowy (zielony strąk), soja,
Owoce ziarnkowe: gruszka, jabłko, pigwa.
Owoce pestkowe: brzoskwinia, czereśnia, morela, nektarynka, śliwka, wiśnia.
Owoce jagodowe: agrest, aronia, borówka wysoka, borówka czernica, borówka brusznica, jeżyna, malina, porzeczka (biała, czerwona, czarna), poziomka, truskawka, winogrono, żurawina.
Owoce cytrusowe: cytryna, grapefruit, mandarynka, pomarańcza.
Owoce inne: ananas, banan, daktyl, figa, kiwi, mango, marakuja, oliwka, papaja, rodzynka.
Ziarno zbóż: gryka, jęczmień, kukurydza, owies, proso, pszenica, pszenżyto, ryż, sorgo, żyto.
Orzechy: kasztan jadalny, laskowy, migdał, pekan, pistacja, włoski, ziemny.
Herbata: suszone, fermentowane lub w inny sposób przetwarzane części rośliny Camellia sinensis lub innych roślin, służące do sporządzania naparów.

Pozycje

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479, 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486, 487, 488, 489, 490, 491, 492, 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532, 533, 534, 535, 536, 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555, 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576, 577, 578, 579, 580, 581, 582, 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597, 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611, 612, 613, 614, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651, 652, 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659, 660, 661, 662, 663, 664, 665, 666, 667, 668, 669, 670, 671, 672, 673, 674, 675, 676, 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683, 684, 685, 686, 687, 688, 689, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 696, 697, 698, 699, 700, 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 711, 713, 714, 715, 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730, 731, 732, 733, 734, 735, 736, 737, 738, 739, 740, 741, 742, 743, 744, 745, 746, 747, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 754, 755, 756, 757, 758, 759, 760, 761, 762, 763, 764, 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774, 775, 776, 777, 778, 779, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 787, 788, 789, 790, 791, 792, 793, 794, 795, 796, 797, 798, 799, 800, 801, 802, 803, 804, 805, 806, 807, 808, 809, 810, 811, 812, 813, 814, 815, 816, 817, 818, 819, 820, 821, 822, 823, 824, 825, 826, 827, 828, 829, 830, 831, 832, 833, 834, 835, 836, 837, 838, 839, 840, 841, 842, 843, 844, 845, 846, 847, 848, 849, 850, 851, 852, 853, 854, 855, 856, 857, 858, 859, 860, 861, 862, 863, 864, 865, 866, 867, 868, 869, 870, 871, 872, 873, 874, 875, 876, 877, 878, 879, 880, 881, 882, 883, 884, 885, 886, 887, 888, 889, 890, 891, 892, 893, 894, 895, 896, 897, 898, 899, 900, 901, 902, 903, 904, 905, 906, 907, 908, 909, 910, 911, 912, 913, 914, 915, 916, 917, 918, 919, 920, 921, 922, 923, 924, 925, 926, 927, 928, 929, 930, 931, 932, 933, 934, 935, 936, 937, 938, 939, 940, 941, 942, 943, 944, 945, 946, 947, 948, 949, 950, 951, 952, 953, 954, 955, 956, 957, 958, 959, 960, 961, 962, 963, 964, 965, 966, 967, 968, 969, 970, 971, 972, 973, 974, 975, 976, 977, 978, 979, 980, 981, 982, 983, 984, 985, 986, 987, 988, 989, 990, 991, 992, 993, 994, 995, 996, 997, 998, 999, 1000, 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1006, 1007, 1008, 1009, 1010, 1011, 1012, 1013, 1014, 1015, 1016, 1017, 1018, 1019, 1020, 1021, 1022, 1023, 1024, 1025, 1026, 1027, 1028, 1029, 1030, 1031, 1032, 1033, 1034, 1035, 1036, 1037, 1038, 1039, 1040, 1041, 1042, 1043, 1044, 1045, 1046, 1047, 1048, 1049, 1050, 1051, 1052, 1053, 1054, 1055, 1056, 1057, 1058, 1059, 1060, 1061, 1062, 1063, 1064, 1065, 1066, 1067, 1068, 1069, 1070, 1071, 1072, 1073, 1074, 1075, 1076, 1077, 1078, 1079, 1080, 1081, 1082, 1083, 1084, 1085, 1086, 1087, 1088, 1089, 1090, 1091, 1092, 1093, 1094, 1095, 1096, 1097, 1098, 1099, 1100, 1101, 1102, 1103, 1104, 1105, 1106, 1107, 1108, 1109, 1110, 1111, 1112, 1113, 1114, 1115, 1116, 1117, 1118, 1119, 1120, 1121, 1122, 1123, 1124, 1125, 1126, 1127, 1128, 1129, 1130, 1131, 1132, 1133, 1134, 1135, 1136

Polecamy

Poszukując najlepszego prawnika na dolnym śląsku pamiętajmy że tylko prawnik Wrocław oferuje najtańsze usługi prawnicze w tej części kraju. Planujesz remont? Poszukujesz projektanta domu? Najlepsi fachowcy pomogą Ci w każdej pracy budowlanej – kwiaty na telefon Wrocław – najtaniej zakupisz w kwiaciarni Margarita we Wrocławiu przy ul. Orląt Lwowskich. Kiedy zdaży Ci się stłuczka lub kiedy Twój samochód odmówi Ci posłuszeństwa - znajdź najlepszą firmę holowniczą dzięki serwisowi o tematyce "pomoc drogowa". Polecamy równierz.
Wszelkie prawa zastrzeżone, © ZnanyPrawnik 2025
Dodaj do ulubionych Mapa strony Polityka prywatności Regulamin Reklama Współpraca Kontakt