Dziennik Ustaw 1996 Nr 153 poz. 734 - Ustanowienie kontyngentów celnych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy


ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW

z dnia 11 grudnia 1996 r.

w sprawie ustanowienia kontyngentów celnych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy.

(Dz. U. z dnia 24 grudnia 1996 r.)


Na podstawie art. 9 pkt 2 oraz art. 4 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. - Prawo celne (Dz. U. z 1994 r. Nr 71, poz. 312, z 1995 r. Nr 85, poz. 427 i Nr 87, poz. 434 oraz z 1996 r. Nr 106, poz. 496) zarządza się, co następuje:


§ 1. Do dnia 31 grudnia 1997 r. ustanawia się kontyngenty celne ilościowe na przywóz towarów wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne w wysokości określonej w załączniku.

§ 2. W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik nr 1 do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 3 grudnia 1996 r. w sprawie ceł na towary przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 145, poz. 670).

§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1997 r.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW, NA KTÓRYCH PRZYWÓZ USTANAWIA SIĘ KONTYNGENTY CELNE ILOŚCIOWE
 
Kod PCNWyszczególnienieStawka celnaIlość
2345
0105Drób domowy - to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki: 5 mln szt.
 
- O masie nie przekraczającej 185
 g:
  
0105 11
- - Ptactwo z gatunku Gallus
   domesticus:
  
 
- - - Pisklęta płci żeńskiej
     pochodzące z hodowli w
     drugim i trzecim pokoleniu:
  
0105 11 11 0- - - - Nioski10 
0105 11 19 0- - - - Pozostałe10 
 - - - Pozostałe:  
0105 11 91 0- - - - Nioski10 
0201Mięso wołowe świeże 4.300 t
0201 10 00 0- Tusze i półtusze30 
0201 20- Inne kawałki mięsa z kośćmi:  
0201 20 20 0- - Ćwierci "kompensowane"30 
0201 20 30 0
- - Ćwierci przednie nie
   rozdzielone lub rozdzielone
30 
0201 20 50 0
- - Ćwierci tylne nie rozdzielone
   lub rozdzielone
30 
0201 20 90 0- - Pozostałe30 
0201 30 00 0- Bez kości30 
0202Mięso wołowe mrożone: 13.354 t
0202 10 00 0- Tusze i półtusze30 
0202 20- Inne kawałki mięsa z kośćmi:  
0202 20 10 0- - Ćwierci "kompensowane"30 
0202 20 30 0
- - Ćwierci przednie nie
   rozdzielone lub rozdzielone
30 
0202 20 50 0
- - Ćwierci tylne nie rozdzielone
   lub rozdzielone
30 
0202 20 90 0- - Pozostałe30 
0202 30- Bez kości:  
0202 30 10 0
- - Ćwierci przednie całe lub
   pokrojone na maksymalnie pięć
   części, a każda ćwiartka
   stanowi pojedynczy blok;
   ćwierci "kompensowane" w
   dwóch blokach, z których
   jeden zawiera ćwierć przednią
   całą lub pokrojoną na
   maksymalnie pięć kawałków, a
   drugi ćwierć tylną w jednym
   kawałku, ale bez polędwicy
30 
0202 30 50 0
- - Rostbef, antrykot i szponder
   - kawałki
30 
0202 30 90 0- - Pozostałe30 
0203Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: 35.350 t
 - Świeże lub chłodzone:  
0203 11- - Tusze i półtusze:  
0203 11 10 0- - - Ze świń domowych30 
0203 12
- - Szynki, łopatki i ich kawałki
   z kośćmi:
  
 - - - Ze świń domowych:  
0203 12 11 0- - - - Szynki i ich kawałki30 
0203 12 19 0- - - - Łopatki i ich kawałki30 
0203 19- - Pozostałe:  
 - - - Ze świń domowych:  
0203 19 11 0- - - - Przodki i ich kawałki30 
0203 19 13 0
- - - - Schaby i ich kawałki, z
       kośćmi
30 
0203 19 15 0- - - - Boczek i jego kawałki30 
 - - - - Pozostałe:  
0203 19 55 0- - - - - Bez kości30 
0203 19 59 0- - - - - Pozostałe30 
 - Mrożone:  
0203 21- - Tusze i półtusze:  
0203 21 10 0- - - Ze świń domowych:30 
0203 22
- - Szynki, łopatki i ich
   kawałki z kośćmi:
  
 - - - Ze świń domowych:  
0203 22 11 0- - - - Szynki i ich kawałki30 
0203 22 19 0- - - - Łopatki i ich kawałki30 
0203 29- - Pozostałe:  
 - - - Ze świń domowych:  
0203 29 11 0- - - - Przodki i ich kawałki30 
0203 29 13 0
- - - - Schaby i ich kawałki, z
       kośćmi
30 
0203 29 15 0- - - - Boczek i jego kawałki30 
 - - - - Pozostałe:  
0203 29 55 0- - - - - Bez kości30 
0203 29 59 0- - - - - Pozostałe30 
0207Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: 31.314 t
 
- Z ptactwa z gatunku Gallus
 domesticus:
  
0207 11
- - Nie cięte na kawałki, świeże
   lub chłodzone:
  
0207 11 10 0
- - - Oskubane i bez jelit, z
     głowami i łapami, znane
     jako "kurczaki 83%"
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 11 30 0
- - - Oskubane i wypatroszone,
     bez głów i łap, ale z
     szyjami, sercami, wątrobami
     i żołądkami, znane jako
     "kurczaki 70%"
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 11 90 0
- - - Oskubane i wypatroszone,
     bez głów i łap oraz bez
     szyj, serc, wątrób i
     żołądków, znane jako
     "kurczaki 65%" lub inaczej
     prezentowane
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 12
- - Nie cięte na kawałki,
   mrożone:
  
0207 12 10 0
- - - Oskubane i wypatroszone,
     bez głów i łap, ale z
     szyjami, sercami, wątrobami
     i żołądkami, znane jako
     "kurczaki 70%"
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 12 90 0
- - - Oskubane i wypatroszone,
     bez głów i łap, i bez
     szyj, serc, wątrób i
     żołądków, znane jako
     "kurczaki 65%" lub inaczej
     prezentowane
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 13
- - Kawałki i podroby, świeże lub
   chłodzone:
  
 - - - Kawałki:  
0207 13 10 0- - - - Bez kości
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 - - - - Z kośćmi:  
0207 13 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 13 30 0
- - - - - Całe skrzydła, z
         końcami lub bez
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 13 40 0
- - - - - Grzbiety, szyje,
         grzbiety łącznie z
         szyjami, kupry i końce
         skrzydeł
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 13 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 13 60 0- - - - - Nogi i ich kawałki
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 13 70 0- - - - - Pozostałe
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 - - - Podroby:  
0207 13 91 0- - - - Wątroby
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 13 99 0- - - - Pozostałe
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 14- - Kawałki i podroby mrożone:  
 - - - Kawałki:  
0207 14 10 0- - - - Bez kości
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 - - - - Z kośćmi:  
0207 14 20 0- - - - - Połówki i ćwiartki
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 14 30 0
- - - - - Całe skrzydła z końcami
         lub bez
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 14 40 0
- - - - - Grzbiety, szyje,
         grzbiety łącznie z
         szyjami, kupry i końce
         skrzydeł
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 14 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 14 60 0- - - - - Nogi i ich kawałki
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 14 70 0- - - - - Pozostałe
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 - - - Podroby:  
0207 14 91 0- - - - Wątroby
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 14 99 0- - - - Pozostałe
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 - Z indyków:  
0207 24
- - Nie cięte na kawałki, świeże
   lub chłodzone:
  
0207 24 10 0
- - - Oskubane i wypatroszone,
     bez głów i łap, ale z
     szyjami, sercami, wątrobami
     i żołądkami, znane jako
     "indyki 80%"
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 24 90 0
- - - Oskubane i wypatroszone,
     bez głów i łap i bez szyj,
     serc, wątrób i żołądków,
     znane jako "indyki 73%" lub
     inaczej prezentowane
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 25
- - Nie cięte na kawałki,
   mrożone:
  
0207 25 10 0
- - - Oskubane i wypatroszone,
     bez głów i łap, ale z
     szyjami, sercami, wątrobami
     i żołądkami, znane jako
     "indyki 80%"
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 25 90 0
- - - Oskubane i wypatroszone,
     bez głów i łap oraz bez
     szyj, serc, wątrób i
     żołądków, znane jako
     "indyki 73%" lub inaczej
     prezentowane
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 26
- - Kawałki i podroby, świeże lub
   chłodzone:
  
 - - - Kawałki:  
0207 26 10 0- - - - Bez kości
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 - - - - Z kośćmi:  
0207 26 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 26 30 0
- - - - - Całe skrzydła z końcami
         lub bez
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 26 40 0
- - - - - Grzbiety, szyje,
         grzbiety łącznie z
         szyjami, kupry i końce
         skrzydeł
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 26 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 - - - - - Nogi i ich kawałki  
0207 26 60 0- - - - - - Uda i ich kawałki
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 26 70 0- - - - - - Pozostałe
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 26 80 0- - - - - Pozostałe
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 - - - Podroby:  
0207 26 91 0- - - - Wątroby
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 26 99 0- - - - Pozostałe
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 27- - Kawałki i podroby, mrożone:  
 - - - Kawałki:  
0207 27 10 0- - - - Bez kości
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 - - - - Z kośćmi:  
0207 27 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 27 30 0
- - - - - Całe skrzydła z końcami
         lub bez
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 27 40 0
- - - - - Grzbiety, szyje,
         grzbiety łącznie z
         szyjami, kupry i końce
         skrzydeł
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 27 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 - - - - - Nogi i ich kawałki:  
0207 27 60 0- - - - - - Uda i ich kawałki
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 27 70 0- - - - - - Pozostałe
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 27 80 0- - - - - Pozostałe
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 - - - Podroby:  
0207 27 91 0- - - - Wątroby
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 27 99 0- - - - Pozostałe
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 - Z kaczek, gęsi i perliczek:  
0207 32
- - Nie cięte na kawałki, świeże
   lub chłodzone:
  
 - - - Kaczki:  
0207 32 11 0
- - - - Oskubane, bez krwi i
       jelit, ale nie
       wypatroszone, z głowami i
       łapami, znane jako
       "kaczki 85%"
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 32 15 0
- - - - Oskubane i wypatroszone,
       bez głów i łap, ale z
       szyjami, sercami,
       wątrobami i żołądkami,
       znane jako "kaczki 70%"
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 32 19 0
- - - - Oskubane i wypatroszone,
       bez głów i łap oraz bez
       szyj, serc, wątrób i
       żołądków, znane jako
       "kaczki 63%" lub inaczej
       prezentowane
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 - - - Gęsi:  
0207 32 51 0
- - - - Oskubane, bez krwi,
       nie wypatroszone z głowami
       i łapami, znane jako
       "gęsi 82%"
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 32 59 0
- - - - Oskubane i wypatroszone,
       bez głów i łap, z sercami
       i żołądkami lub bez serc
       i żołądków, znane jako
       "gęsi 75%" lub inaczej
       prezentowane
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 32 92 0- - - Perliczki
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 33
- - Nie cięte na kawałki,
   mrożone:
  
 - - - Kaczki:  
0207 33 11 0
- - - - Oskubane i wypatroszone,
       bez głów i łap, ale z
       szyjami, sercami,
       wątrobami i żołądkami,
       znane jako "kaczki 70%"
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 33 19 0
- - - - Oskubane i wypatroszone,
       bez głów i łap oraz bez
       szyj, serc, wątrób i
       żołądków, znane jako
       "kaczki 63%" lub inaczej
       prezentowane
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 - - - Gęsi:  
0207 33 51 0
- - - - Oskubane, bez krwi,
       nie wypatroszone z głowami
       i łapami, znane jako
       "gęsi 82%"
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 33 59 0
- - - - Oskubane i wypatroszone,
       bez głów i łap, z sercami
       i żołądkami lub bez serc
       i żołądków, znane jako
       "gęsi 75%" lub inaczej
       prezentowane
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 33 90 0- - - Perliczki
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 34
- - Otłuszczone wątroby świeże
   lub chłodzone:
  
0207 34 10 0- - - Z gęsi
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 34 90 0- - - Z kaczek
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 35
- - Pozostałe, świeże lub
   chłodzone:
  
 - - - Kawałki:  
 - - - - Bez kości:  
0207 35 11 0- - - - - Z gęsi
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 35 15 0- - - - - Z kaczek i perliczek
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 - - - - Z kośćmi:  
 - - - - - Połówki lub ćwiartki:  
0207 35 21 0- - - - - - Z kaczek
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 35 23 0- - - - - - Z gęsi
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 35 25 0- - - - - - Z perliczek
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 35 31 0
- - - - - Całe skrzydła, z
         końcami lub bez
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 35 41 0
- - - - - Grzbiety, szyje,
         grzbiety łącznie z
         szyjami, kupry i końce
         skrzydeł
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 - - - - - Piersi i ich kawałki:  
0207 35 51 0- - - - - - Z gęsi
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 35 53 0- - - - - - Z kaczek i perliczek
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 - - - - - Nogi i ich kawałki:  
0207 35 61 0- - - - - - Z gęsi
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 35 63 0- - - - - - Z kaczek i perliczek
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 35 71 0- - - - - Tusze gęsie i kacze
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 35 79 0- - - - - Pozostałe
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 - - - Podroby:  
0207 35 91 0
- - - - Wątroby drobiowe inne niż
       otłuszczone wątroby
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 35 99 0- - - - Pozostałe
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 36- - Pozostałe, mrożone:  
 - - - Kawałki:  
 - - - - Bez kości:  
0207 36 11 0- - - - - Z gęsi
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 36 15 0- - - - - Z kaczek i perliczek
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 - - - - Z kośćmi:  
 - - - - - Połówki lub ćwiartki:  
0207 36 21 0- - - - - - Z kaczek
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 36 23 0- - - - - - Z gęsi
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 36 25 0- - - - - - Z perliczek
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 36 31 0
- - - - - Całe skrzydła, z
         końcami lub bez
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 36 41 0
- - - - - Grzbiety, szyje,
         grzbiety łącznie z
         szyjami, kupry i końce
         skrzydeł
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 - - - - - Piersi i ich kawałki:  
0207 36 51 0- - - - - - Z gęsi
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 36 53 0- - - - - - Z kaczek i perliczek
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 - - - - - Nogi i ich kawałki:  
0207 36 61 0- - - - - - Z gęsi
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 36 63 0- - - - - - Z kaczek i perliczek
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 36 71 0- - - - - Tusze gęsie i kacze
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 36 79 0- - - - - Pozostałe
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 - - - Podroby:  
 - - - - Wątroby:  
0207 36 81 0
- - - - - Otłuszczone wątroby
         gęsie
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 36 85 0
- - - - - Otłuszczone wątroby
         kacze
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 36 89 0- - - - - Pozostałe
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
0207 36 90 0- - - - Pozostałe
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 
0402Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: 4.180 t
0402 10
- W proszku, granulkach lub w
 innej stałej postaci, o
 zawartości tłuszczu w masie nie
 przekraczającej 1,5%:
  
 
- - Nie zawierające dodatku cukru
   ani innego środka słodzącego:
  
0402 10 11 0
- - - W bezpośrednim opakowaniu o
     zawartości netto nie
     przekraczającej 2,5 kg
30 
0402 10 19 0- - - Pozostałe30 
 - - Pozostałe:  
0402 10 91 0
- - - W bezpośrednim opakowaniu o
     zawartości netto nie
     przekraczającej 2,5 kg
30 
0402 10 99 0- - - Pozostałe30 
 
- W proszku, granulkach lub w
 innej stałej postaci, o
 zawartości tłuszczu w masie
 powyżej 1,5%:
30 
0402 21
- - Nie zawierające dodatku cukru
   ani innego środka słodzącego:
  
 
- - - O zawartości tłuszczu w
     masie nie przekraczającej
     27%:
  
0402 21 11
- - - - W bezpośrednim opakowaniu
       o zawartości netto nie
       przekraczającej 2,5 kg:
  
0402 21 11 9- - - - - Pozostałe40 
 - - - - Pozostałe:  
0402 21 17
- - - - - O zawartości tłuszczu w
         masie nie
         przekraczającej 11%:
  
0402 21 17 9- - - - - - Pozostałe40 
0402 21 19
- - - - - O zawartości tłuszczu w
         masie powyżej 11%, ale
         nie przekraczającej
         27%:
  
0402 21 19 9- - - - - - Pozostałe40 
 
- - - O zawartości tłuszczu w
     masie powyżej 27%:
  
0402 21 91
- - - - W bezpośrednim opakowaniu
       o zawartości netto nie
       przekraczającej 2,5 kg:
  
0402 21 91 9- - - - - Pozostałe40 
0402 21 99- - - - Pozostałe:  
0402 21 99 9- - - - - Pozostałe40 
 - Pozostałe:  
0402 91
- - Nie zawierające dodatku cukru
   ani innego środka słodzącego:
  
 
- - - O zawartości tłuszczu w
     masie nie przekraczającej
     8%:
  
0402 91 11 0
- - - - W bezpośrednim opakowaniu
       o zawartości netto nie
       przekraczającej 2,5 kg
40 
0402 91 19 0- - - - Pozostałe40 
 
- - - O zawartości tłuszczu w
     masie powyżej 8%, ale nie
     przekraczającej 10%:
  
0402 91 31 0
- - - - W bezpośrednim opakowaniu
       o zawartości netto nie
       przekraczającej 2,5 kg
40 
0402 91 39 0- - - - Pozostałe40 
 
- - - O zawartości tłuszczu w
     masie powyżej 10%, ale nie
     przekraczającej 45%:
  
0402 91 51 0
- - - - W bezpośrednim opakowaniu
       o zawartości netto nie
       przekraczającej 2,5 kg
40 
0402 91 59 0- - - - Pozostałe40 
 
- - - O zawartości tłuszczu w
     masie powyżej 45%:
  
0402 91 91 0
- - - - W bezpośrednim opakowaniu
       o zawartości netto nie
       przekraczającej 2,5 kg
40 
0402 91 99 0- - - - Pozostałe40 
0402 99- - Pozostałe:  
 
- - - O zawartości tłuszczu w
     masie nie przekraczającej
     9,5%:
  
0402 99 11 0
- - - - W bezpośrednim opakowaniu
       o zawartości netto nie
       przekraczającej 2,5 kg
40 
0402 99 19 0- - - - Pozostałe40 
 
- - - O zawartości tłuszczu w
     masie powyżej 9,5%, ale nie
     przekraczającej 45%:
  
0402 99 31 0
- - - - W bezpośrednim opakowaniu
       o zawartości netto nie
       przekraczającej 2,5 kg
40 
0402 99 39 0- - - - Pozostałe40 
 
- - - O zawartości tłuszczu w
     masie powyżej 45%:
  
0402 99 91 0
- - - - W bezpośrednim opakowaniu
       o zawartości netto nie
       przekraczającej 2,5 kg
40 
0402 99 99 0- - - - Pozostałe40 
0408Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego:  
 - Żółtka jaj:  
0408 11- - Suszone: 4 t
0408 11 20 0
- - - Nie nadające się do
     spożycia przez ludzi
25
minimum
2 ECU/kg
 
0408 11 80 0- - - Pozostałe
25
minimum
2 ECU/kg
 
0408 19- - Pozostałe: 6,9 t
0408 19 20 0
- - - Nie nadające się do
     spożycia przez ludzi
25
minimum
2 ECU/kg
 
 - - - Pozostałe:  
0408 19 81 0- - - - Ciekłe
25
minimum
2 ECU/kg
 
0408 19 89 0
- - - - Pozostałe, włącznie z
       mrożonymi
25
minimum
2 ECU/kg
 
 - Pozostałe: 46 t
0408 91- - Suszone:  
0408 91 20 0
- - - Nie nadające się do
     spożycia przez ludzi
35
minimum
2 ECU/kg
 
0408 91 80 0- - - Pozostałe
35
minimum
2 ECU/kg
 
0408 99- - Pozostałe: 46,7 t
0408 99 20 0
- - - Nie nadające się do
     spożycia przez ludzi
35 
0408 99 80 0- - - Pozostałe35 
0409 00 00 0Miód naturalny35258,4 t
0504 00 00Jelita, pęcherze i żołądki zwierzęce (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone: 254 t
0504 00 00 1- Żołądki drobiowe15 
0603Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:  
0603 10- Świeże:  
 
- - Od 1 czerwca do 31
   października:
  
0603 10 11 0- - - Róże3563 t
0603 10 13 0- - - Goździki35120 t
0603 10 25 0- - - Chryzantemy3563 t
 - - Od 1 listopada do 31 maja:  
0603 10 51 0- - - Róże3563 t
0603 10 53 0- - - Goździki35120 t
0603 10 65 0- - - Chryzantemy35120 t
0702Pomidory świeże lub chłodzone:  
0702 00 20 0- Od 1 do 30 kwietnia50780 t
0702 00 25 0- Od 1 do 14 maja50 
0702 00 30 0- Od 15 do 31 maja40 
0702 00 35 0- Od 1 czerwca do 30 września404.500 t
0702 00 40 0- Od 1 do 31 października401.000 t
0707 00Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone:  
 - Ogórki: 600 t
0707 00 15 0- - Od 1 marca do 30 kwietnia20 
0707 00 20 0- - Od 1 do 15 maja60 
0707 00 25 0- - Od 16 maja do 30 września60128 t
0707 00 30 0- - Od 1 do 31 października60 
0707 00 90 0- Korniszony603.200 t
0808Jabłka, gruszki i pigwy, świeże:  
0808 10- Jabłka:  
0808 10 10 0
- - Jabłka na sok, luzem, od 16
   września do 15 grudnia
6010.000 t
 - - Pozostałe:  
 - - - Od 1 stycznia do 31 marca: 4.000 t
0808 10 51 0- - - - Odmiany Golden Delicious60 
0808 10 53 0- - - - Odmiany Grany Smith60 
0808 10 59 0- - - - Pozostałe60 
 
- - - Od 1 kwietnia do 30
     czerwca:
 2.000 t
0808 10 61 0- - - - Odmiany Golden Delicious20 
0808 10 63 0- - - - Odmiany Grany Smith20 
0808 10 69 0- - - - Pozostałe20 
 
- - - Od 1 sierpnia do 31
     grudnia:
 12.000 t
0808 10 92 0- - - - Odmiany Golden Delicious60 
0808 10 94 0- - - - Odmiany Grany Smith60 
0808 10 98 0- - - - Pozostałe60 
0810Pozostałe owoce, świeże:  
0810 10- Truskawki i poziomki:  
0810 10 10 0- - Od 1 maja do 31 lipca2013 t
0910Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i inne przyprawy korzenne:  
0910 10- Imbir: 32,3 t
 
- - Całe korzenie, części lub
   plasterki:
  
0910 10 11 0
- - - Do przemysłowej produkcji
     olejków eterycznych i
     rezinoidów (żywic
     termoutwardzalnych)
10 
0910 10 19 0- - - Pozostałe10 
0910 10 90 0- - Pozostałe10 
0910 20- Szafran:  
0910 20 10 0
- - Nie rozgniatany ani nie
   mielony
10 
0910 20 90 0- - Rozgniatany lub mielony10 
0910 30 00 0- Kurkuma10 
0910 40- Tymianek; liście laurowe:  
 - - Tymianek: 3,1 t
 
- - - Nie rozgniatany ani nie
     mielony:
  
0910 40 11 0
- - - - Tymianek dziki (Thymus
       serpyllum)
10 
0910 40 13 0- - - - Pozostały10 
0910 40 19 0- - - Rozgniatany lub mielony10 
0910 40 90 0- - Liście laurowe1024,4 t
0910 50 0 0- Curry10 
 - Inne przyprawy korzenne:  
0910 91
- - Mieszanki wymienione w uwadze
   1(b) do niniejszego działu:
  
0910 91 10 0
- - - Nie rozgniatane ani nie
     mielone
10 
0910 91 90 0- - - Rozgniatane lub mielone10 
0910 99- - Pozostałe:  
0910 99 10 0- - - Nasiona kozieradki100,2 t
 - - - Pozostałe: 5,6 t
0910 99 91 0
- - - - Nie rozgniatane ani nie
       mielone
10 
0910 99 99 0- - - - Rozgniatane lub mielone10 
 
1101 00Mąka pszenna i żytnio-pszenna:257.450 t
 - Mąka pszenna:  
1101 00 11 0- - Z pszenicy durum25 
1101 00 15 0- - Z pszenicy zwykłej i orkisza25 
1101 00 90 0- Mąka żytnio-pszenna25 
1102Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą:  
1102 10 00 0- Mąka żytnia251.290 t
1105Mąka, grysik, puder, płatki, granulki i grudki ziemniaczane: 400 t
1105 10 00 0- Mąka, grysik i puder25 minimum 0,2 ECU/kg 
1105 20 00 0
- Płatki, grudki i granulki
 ziemniaczane
25 minimum 0,2 ECU/kg 
1108Skrobie; inulina: 2.000 t
 - Skrobie:  
1108 11 00 0- - Skrobia pszenna30 minimum 0,2 ECU/kg 
1108 12 00 0- - Skrobia kukurydziana30 minimum 0,2 ECU/kg 
1108 13 00 0- - Skrobia ziemniaczana30 minimum 0,2 ECU/kg 
1108 14 00 0- - Skrobia z manioku (cassava)30 minimum 0,2 ECU/kg 
1108 19- - Pozostałe skrobie:30 minimum 0,2 ECU/kg 
1108 19 10 0- - - Skrobia z ryżu20 minimum 0,2 ECU/kg 
1108 19 90 0- - - Pozostałe40 minimum 0,2 ECU/kg 
1209Nasiona, owoce i zarodniki, siewne: 2,2 t
 - Nasiona buraków:  
1209 11 00 0- - Nasiona buraków cukrowych10 
1209 19 00 0- - Pozostałe10 
1210Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina: 32 t
1210 20
- Szyszki chmielowe, mielone,
 sproszkowane lub w formie
 granulek; lupulina:
  
1210 20 10 0
- - Szyszki chmielowe, mielone,
   sproszkowane lub w formie
   granulek, z podwyższoną
   zawartością lupuliny;
   lupulina
20 minimum 1,5 ECU/kg 
1210 20 90 0- - Pozostałe20 minimum 1,5 ECU/kg 
1302Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i inne śluzy i zagęszczacze modyfikowane lub nie, pochodzące z produktów roślinnych: 3,9 t
 - Soki i ekstrakty roślinne:  
1302 13 00 0- - Z chmielu20 
1302 19- - Pozostałe:  
 - - - Pozostałe:  
1302 19 99 0- - - - Pozostałe20 
1302 20
- Substancje pektynowe,
 pektyniany i pektany:
 10 t
1302 20 90 0- - Pozostałe40 
 
- Śluzy i zagęszczacze,
 modyfikowane lub nie,
 pochodzące z produktów
 roślinnych:
  
1302 31 00 0- - Agar-agar15 
1302 32
- - Śluzy i zagęszczacze,
   modyfikowane lub nie,
   pochodzące z chleba
   świętojańskiego, nasion
   chleba świętojańskiego lub z
   nasion rośliny guar:
  
1302 32 10 0
- - - Z chleba świętojańskiego i
     jego nasion
20 
1302 32 90 0- - - Z nasion rośliny guar20 
1302 39 00 0- - Pozostałe201,1 t
1514Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie: 7.400 t
1514 10- Olej surowy:  
1514 10 10 0
- - Do zastosowań technicznych
   lub przemysłowych innych niż
   produkcja artykułów
   spożywanych przez ludzi
35 
1514 10 90 0- - Pozostały35 
1514 90- Pozostałe:  
1514 90 10 0
- - Do zastosowań technicznych
   lub przemysłowych innych niż
   produkcja artykułów
   spożywanych przez ludzi
35 
1514 90 90- - Pozostałe: 600 t
1514 90 90 1- - - Rafinowane, konfekcjonowane45 
1514 90 90 9- - - Pozostałe40 
1702Pozostałe cukry łącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zmieszany z miodem naturalnym lub nie; karmel: 200 t
1702 30
- Glukoza i syrop glukozowy nie
 zawierające fruktozy lub
 zawierające w stanie suchym
 mniej niż 20% fruktozy w masie:
  
1702 30 10 0- - Izoglukoza40 minimum 0,17 ECU/kg 
 - - Pozostałe:  
 
- - - Zawierające w stanie suchym
     99% lub więcej glukozy w
     masie:
  
1702 30 51 0
- - - - W postaci białego
       krystalicznego proszku,
       scalonego lub nie
40 minimum 0,17 ECU/kg 
1702 30 59 0- - - - Pozostałe40 minimum 0,17 ECU/kg 
 - - - Pozostałe:  
1702 30 91 0
- - - - W postaci białego
       krystalicznego proszku,
       scalonego lub nie
40 minimum 0,17 ECU/kg 
1702 30 99 0- - - - Pozostałe40 minimum 0,17 ECU/kg 
1702 40
- Glukoza i syrop glukozowy,
 zawierające w stanie suchym co
 najmniej 20%, ale mniej niż 50%
 fruktozy:
  
1702 40 10 0- - Izoglukoza40 minimum 0,17 ECU/kg 
1702 40 90 0- - Pozostałe40 minimum 0,17 ECU/kg 
1702 90
- Inne, łącznie z cukrem
 inwertowanym:
  
1702 90 50 0
- - Maltodekstryna i syrop
   maltodekstrynowy
40 minimum 0,17 ECU/kg 
 - - Karmel:  
1702 90 71 0
- - - Zawierający w masie 50%
     sacharozy lub więcej w
     substancji suchej
40 minimum 0,17 ECU/kg 
 - - - Pozostały:  
1702 90 75 0
- - - - W postaci proszku
       scalonego lub nie
40 minimum 0,17 ECU/kg 
1702 90 79 0- - - - Pozostały40 minimum 0,17 ECU/kg 
1901Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od nr 0401 do 0404, nie zawierające mniej niż 5% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone:  
1901 90- Pozostałe:  
 - - Pozostałe:  
1901 90 99- - - Pozostałe:  
1901 90 99 9- - - - Pozostałe30100 t
2002Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego: 2.600 t
2002 90- Pozostałe:  
 
- - O zawartości suchej masy
   poniżej 12%:
  
2002 90 11
- - - W bezpośrednich
     opakowaniach powyżej 1 kg:
  
2002 90 11 1
- - - - W bezpośrednich
       opakowaniach o zawartości
       netto powyżej 1 kg, ale
       nie przekraczającej 199 kg
30 minimum 0,35 ECU/kg 
2002 90 11 9
- - - - W bezpośrednich
       opakowaniach o zawartości
       netto powyżej 199 kg
25 minimum 0,3 ECU/kg 
2002 90 19 0
- - - W bezpośrednich
     opakowaniach o zawartości
     netto nie przekraczającej
     1 kg
30 minimum 0,35 ECU/kg 
 
- - O zawartości suchej masy nie
   mniejszej niż 12%, ale nie
   przekraczającej 30%:
30 minimum 0,35 ECU/kg 
2002 90 31
- - - W bezpośrednich
     opakowaniach o zawartości
     netto powyżej 1 kg:
  
2002 90 31 1
- - - - W bezpośrednich
       opakowaniach o zawartości
       netto powyżej 1 kg, ale
       nie przekraczającej 199
       kg
30 minimum 0,35 ECU/kg 
2002 90 31 9
- - - - W bezpośrednich
       opakowaniach o zawartości
       netto powyżej 199 kg
25 minimum 0,3 ECU/kg 
2002 90 39 0
- - - W bezpośrednich
     opakowaniach o zawartości
     netto nie przekraczającej
     1 kg
30 minimum 0,35 ECU/kg 
 
- - O zawartości suchej masy
   powyżej 30%:
  
2002 90 91
- - - W bezpośrednich
     opakowaniach o zawartości
     netto powyżej 1 kg:
  
2002 90 91 1
- - - - W bezpośrednich
       opakowaniach o zawartości
       netto powyżej 1 kg, ale
       nie przekraczającej 199
       kg
30 minimum 0,35 ECU/kg 
2002 90 91 9
- - - - W bezpośrednich
       opakowaniach o zawartości
       netto powyżej 199 kg:
25 minimum 0,3 ECU/kg 
2002 90 99 9
- - - W bezpośrednich
     opakowaniach o zawartości
     netto nie przekraczającej
     1 kg
30 minimum 0,35 ECU/kg 
 
2005Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006: 90 t
2005 20- Ziemniaki:  
 - - Pozostałe:  
2005 20 20 0
- - - Pocięte w cienkie
     plasterki, smażone lub
     pieczone, także solone lub
     z przyprawami, w
     hermetycznych opakowaniach,
     nadające się do
     bezpośredniego spożycia
50 
2005 20 80 0- - - Pozostałe50 
2103Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda: 
580.000 l
i 100% alk.
2103 90- Pozostałe:  
2103 90 30 0
- - Gorzkie aromatyczne zaprawy o
   objętościowej mocy alkoholu
   od 44,2 do 49,2% obj.,
   zawierające w masie od 1,5 do
   6% goryczki, przypraw i
   różnych składników oraz 4 do
   10% cukru, w pojemnikach
   zawierających 0,5 litra lub
   mniej
35 minimum 0,35 ECU/kg 
2106Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:  
2106 90- Pozostałe:  
2106 90 20 0
- - Złożone preparaty alkoholowe,
   inne niż na bazie substancji
   zapachowych, w rodzaju
   używanych do produkcji
   napojów
55 + 2,5 ECU %/hl 
 
- - Aromatyzowane lub barwione
   syropy cukrowe:
 60 t
2106 90 30 0- - - Syropy izoglukozowe20 minimum 0,17 ECU/kg 
 - - - Pozostałe:  
2106 90 55 0
- - - - Syrop glukozowy i z
       maltodekstryny
20 minimum 0,17 ECU/kg 
2204Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: 7.000 hl
2204 10- Wino musujące:  
 
- - O rzeczywistej objętościowej
   mocy alkoholu nie mniejszej
   niż 8,5% obj.:
  
2204 10 11- - - Szampan:  
2204 10 11 9
- - - - O rzeczywistej
       objętościowej mocy
       alkoholu powyżej 22% obj.
30(a) minimum 42 ECU/hl 
2204 10 19- - - Pozostałe:  
2204 10 19 9
- - - - O rzeczywistej
       objętościowej mocy
       alkoholu powyżej 22% obj.
30(a) minimum 42 ECU/hl 
 
- Pozostałe wina; moszcz
 winogronowy z fermentacją nie
 rozpoczętą lub zatrzymaną przez
 dodanie alkoholu:
  
2204 21
- - W pojemnikach zawierających
   2 litry lub mniej:
  
2204 21 10
- - - Wina inne niż z podpozycji
     2204 10 w butelkach z
     korkami "grzybkowymi"
     przytrzymywanymi
     przewiązkami lub
     zapięciami; wina
     dostarczane inaczej,
     pozostające dzięki
     obecności dwutlenku węgla w
     roztworze pod nadciśnieniem
     nie mniejszym niż 1 bar,
     ale mniejszym niż 3 bary,
     mierzonym w temperaturze
     20oC:
  
2204 21 10 9
- - - - O rzeczywistej
       objętościowej mocy
       alkoholu powyżej 22% obj.
30(a) minimum 42 ECU/hl 
 - - - Pozostałe:  
2204 21 99 0
- - - - O rzeczywistej
       objętościowej mocy
       alkoholu powyżej 22% obj.
75(b) minimum 17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl 
2204 29- - Pozostałe:  
2204 29 10
- - - Wina inne niż z podpozycji
     2204 10 w butelkach z
     korkami "grzybkowymi"
     przytrzymywanymi
     przewiązkami lub
     zapięciami; wina
     dostarczane inaczej,
     pozostające dzięki
     obecności dwutlenku węgla w
     roztworze pod nadciśnieniem
     nie mniejszym niż 1 bar,
     ale mniejszym niż 3 bary,
     mierzonym w temperaturze
     20oC:
  
2204 29 10 9
- - - - O rzeczywistej
       objętościowej mocy
       alkoholu powyżej 22% obj.
25 minimum
42 ECU/hl
 
 - - - Pozostałe:  
2204 29 99 0
- - - - O rzeczywistej
       objętościowej mocy
       alkoholu powyżej 22% obj.
75 minimum
17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl
 
2204 30- Pozostały moszcz winogronowy:  
2204 30 10
- - W trakcie fermentacji lub z
   fermentacją zatrzymaną
   inaczej niż przez dodanie
   alkoholu:
  
2204 30 10 9
- - - O rzeczywistej
     objętościowej mocy alkoholu
     powyżej 22% obj.
45(c) 
 - - Pozostały:  
 - - - Pozostały:  
2204 30 96- - - - Skoncentrowany:  
2204 30 96 9
- - - - - O rzeczywistej
         objętościowej mocy
         alkoholu powyżej 22%
         obj.
65(d) 
2204 30 98- - - - Pozostały:  
2204 30 98 9
- - - - - O rzeczywistej
         objętościowej mocy
         alkoholu powyżej 22%
         obj.
65(d) 
2205Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi: 
580.000 l
100% alk.
2205 10
- W pojemnikach zawierających 2
 litry lub mniej:
  
2205 10 90
- - O rzeczywistej objętościowej
   mocy alkoholu powyżej 18%
   obj.:
  
2205 10 90 9
- - - O rzeczywistej
     objętościowej mocy alkoholu
     powyżej 22% obj.
75 minimum
17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl
 
2205 90- Pozostałe:  
2205 90 90
- - O rzeczywistej objętościowej
   mocy alkoholu powyżej 18%
   obj.:
  
2205 90 90 9
- - - O rzeczywistej
     objętościowej mocy alkoholu
     powyżej 22% obj.
75 minimum
17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl
 
 
2206 00Pozostałe napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów alkoholowych nie wymienione ani nie włączone gdzie indziej:  
2206 00 10- Wzbudzone:  
2206 00 10 9
- - O rzeczywistej objętościowej
   mocy alkoholu powyżej 22%
   obj.
45
minimum
14 ECU/hl
 
 - Pozostałe:  
 - - Musujące:  
2206 00 31- - - Z jabłek lub gruszek:  
2206 00 31 9
- - - - O rzeczywistej
       objętościowej mocy
       alkoholu powyżej 22% obj.
45
minimum
14 ECU/hl
 
2206 00 39- - - Pozostałe:  
2206 00 39 9
- - - - O rzeczywistej
       objętościowej mocy
       alkoholu powyżej 22% obj.
45
minimum
14 ECU/hl
 
 
- - Spokojne, w pojemnikach
   zawierających:
  
 - - - 2 litry lub mniej:  
2206 00 51- - - - Z jabłek lub gruszek:  
2206 00 51 9
- - - - - O rzeczywistej
         objętościowej mocy
         alkoholu powyżej 22%
         obj.
45
minimum
14 ECU/hl
 
2206 00 59- - - - Pozostałe:  
2206 00 59 9
- - - - - O rzeczywistej
         objętościowej mocy
         alkoholu powyżej 22%
         obj.
45
minimum
14 ECU/hl
 
 - - - Więcej niż 2 litry:  
2206 00 81- - - - Z jabłek lub gruszek:  
2206 00 81 9
- - - - - O rzeczywistej
         objętościowej mocy
         alkoholu powyżej 22%
         obj.
45
minimum
14 ECU/hl
 
2206 00 89- - - - Pozostałe:  
2206 00 89 9
- - - - - O rzeczywistej
         objętościowej mocy
         alkoholu powyżej 22%
         obj.
45
minimum
14 ECU/hl
 
2207Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej; alkohol etylowy skażony i pozostałe napoje alkoholowe o dowolnej mocy, skażone:  
2207 10 00 0
- Alkohol etylowy nieskażony o
 objętościowej mocy alkoholu
 wynoszącej 80% obj. lub więcej
105
minimum
58 ECU/hl
200.000 l
2207 20 00 0
- Alkohol etylowy skażony i
 pozostałe napoje alkoholowe o
 dowolnej mocy, skażone
65
minimum
50 ECU/hl
100 hl
2208Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe:  
2208 20
- Napoje alkoholowe otrzymywane
 przez destylację wina z
 winogron lub wytłoków z
 winogron:
 
3.220.000 l
100% alk.
 
- - W pojemnikach zawierających 2
   litry lub mniej:
  
2208 20 12 0- - - Cognac
75
minimum
21 ECU/hl + 2 ECU %/hl
 
2208 20 14 0- - - Armagnac
75
minimum
21 ECU/hl + 2 ECU %/hl
 
2208 20 26 0- - - Grappa
75
minimum
21 ECU/hl + 2 ECU %/hl
 
2208 20 27 0- - - Brandy de Jerez
75
minimum
21 ECU/hl + 2 ECU %/hl
 
2208 20 29 0- - - Pozostałe
75
minimum
21 ECU/hl + 2 ECU %/hl
 
 
- - W pojemnikach zawierających
   więcej niż 2 litry:
  
2208 20 40 0- - - Surowy destylat
75
minimum
17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl
 
 - - - Pozostałe:  
2208 20 62 0- - - - Cognac
75
minimum
17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl
 
2208 20 64 0- - - - Armagnac
75
minimum
17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl
 
2208 20 86 0- - - - Grappa
75
minimum
17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl
 
2208 20 87 0- - - - Brandy de Jerez
75
minimum
17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl
 
2208 20 89 0- - - - Pozostałe
75
minimum
17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl
 
2208 30- Whisky: 
1.100.000 l
100% alk.
 
- - Whisky burbońskie w
   pojemnikach zawierających:
  
2208 30 11 0- - - 2 litry lub mniej
85
minimum
21 ECU/hl + 2 ECU %/hl
 
2208 30 19 0- - - Więcej niż 2 litry
85
minimum
17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl
 
 - - Szkocka whisky:  
 
- - - Whisky "malt", w
     pojemnikach zawierających:
  
2208 30 32 0- - - - 2 litry lub mniej
85
minimum
21 ECU/hl + 2 ECU %/hl
 
2208 30 38 0- - - - Więcej niż 2 litry
85
minimum
17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl
 
 
- - - Whisky "blended", w
     pojemnikach zawierających:
  
2208 30 52 0- - - - 2 litry lub mniej
85
minimum
21 ECU/hl + 2 ECU %/hl
 
 
- - - Pozostałe, w pojemnikach
     zawierających:
  
2208 30 72 0- - - - 2 litry lub mniej
85
minimum
21 ECU/hl + 2 ECU %/hl
 
2208 30 78 0- - - - Więcej niż 2 litry
85
minimum
17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl
 
 
- - Pozostałe, w pojemnikach
   zawierających:
  
2208 30 82 0- - - 2 litry lub mniej
85
minimum
17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl
 
2208 30 88 0- - - Więcej niż 2 litry
85
minimum
17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl
 
2208 40- Rum i tafia: 
296.000 l
100% alk.
2208 40 10 0
- - W pojemnikach zawierających 2
   litry lub mniej
80
minimum
12,5 ECU/hl + 1,3 ECU %/hl
 
2208 40 90 0
- - W pojemnikach zawierających
   więcej niż 2 litry
80
minimum
9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl
 
2208 50- Giny i gin Geneva: 
584.000 l
100% alk.
 
- - Gin w pojemnikach
   zawierających:
  
2208 50 11 0- - - 2 litry lub mniej
85
minimum
12,5 ECU/hl + 1,3 ECU %/hl
 
2208 50 19 0- - - Więcej niż 2 litry
85
minimum
9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl
 
 
- - Gin Geneva, w pojemnikach
   zawierających:
  
2208 50 91 0- - - 2 litry lub mniej
85
minimum
12,5 ECU/hl + 1,3 ECU %/hl
 
2208 50 99 0- - - Więcej niż 2 litry
85
minimum
9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl
 
2208 60- Vodka:  
 
- - O objętościowej mocy alkoholu
   wynoszącej 45,4% obj. lub
   mniej, w pojemnikach
   zawierających:
  
2208 60 11 0- - - 2 litry lub mniej
85
minimum
9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl
 
2208 60 19 0- - - Więcej niż 2 litry
85
minimum
9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl
 
 
- - O objętościowej mocy alkoholu
   większej niż 45,4% obj., w
   pojemnikach zawierających:
  
2208 60 91 0- - - 2 litry lub mniej
85
minimum
9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl
 
2208 60 99 0- - - Więcej niż 2 litry
85
minimum
9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl
 
2208 70- Likiery i kordiały:  
2208 70 10 0
- - W pojemnikach zawierających 2
   litry lub mniej
85
minimum
9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl
 
2208 70 90 0
- - W pojemnikach zawierających
   więcej niż 2 litry
85
minimum
9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl
 
2208 90- Pozostałe: 
584.000 l
100% alk.
 
- - Arak, w pojemnikach
   zawierających:
  
2208 90 11 0- - - 2 litry lub mniej
105
minimum
2,5 ECU %/hl
 
2208 90 19 0- - - Więcej niż 2 litry
105
minimum
2,5 ECU %/hl
 
 
- - Napoje alkoholowe śliwkowe,
   gruszkowe i wiśniowe (z
   wyłączeniem likierów), w
   pojemnikach zawierających:
  
2208 90 33 0- - - 2 litry lub mniej
105
minimum
2,5 ECU %/hl
 
2208 90 38 0- - - Więcej niż 2 litry
105
minimum
2,5 ECU %/hl
 
 
- - Pozostałe wódki i inne napoje
   alkoholowe, w pojemnikach
   zawierających:
  
 - - - 2 litry lub mniej  
2208 90 41 0- - - - Ouzo
105
minimum
2,5 ECU %/hl
 
 - - - - Pozostałe:  
 
- - - - - Wódki i napoje
         alkoholowe (z
         wyłączeniem likierów):
  
 - - - - - - Destylowane z owoców:  
2208 90 45 0- - - - - - - Calvados
105
minimum
2,5 ECU %/hl
 
2208 90 48 0- - - - - - - Pozostałe
105
minimum
2,5 ECU %/hl
 
 - - - - - - Pozostałe:  
2208 90 52 0- - - - - - - Korn
105
minimum
2,5 ECU %/hl
 
2208 90 57 0- - - - - - - Pozostałe
85
minimum
9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl
 
2208 90 69
- - - - - Pozostałe napoje
         alkoholowe:
  
2208 90 69 9- - - - - - Pozostałe
105
minimum
2,5 ECU %/hl
 
 - - - Więcej niż 2 litry  
 
- - - - Wódki (z wyłączeniem
       likierów):
  
2208 90 71 0- - - - - Destylowane z owoców
105
minimum
2,5 ECU %/hl
 
2208 90 74 0- - - - - Pozostałe
85
minimum
9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl
 
2208 90 78 0- - - - Inne napoje alkoholowe
105
minimum
2,5 ECU %/hl
 
 
- - Alkohol etylowy nieskażony o
   objętościowej mocy alkoholu
   mniejszej niż 80% obj., w
   pojemnikach zawierających:
  
2208 90 91 0- - - 2 litry lub mniej
105
minimum
2,5 ECU %/hl
 
2208 90 99 0- - - Więcej niż 2 litry
105
minimum
2,5 ECU %/hl
 
 
2402Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu:  
2402 10 00 0
- Cygara, również z obciętymi
 końcami i cygaretki, z tytoniu
5520 mln szt.
2402 20- Papierosy z tytoniu: 6 mld szt.
2402 20 10 0- - Zawierające goździki
90
minimum 9 ECU/tys. szt.
 
2402 20 90 0- - Pozostałe
90
minimum 9 ECU/tys. szt.
 
2402 90 00 0- Pozostałe9020 mln szt.
2403Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń "homogenizowany" i "odtworzony"; ekstrakty i esencje tytoniowe: 1.300 t
2403 10
- Tytoń do palenia, nawet
 zawierający namiastki tytoniu w
 dowolnej proporcji:
  
2403 10 10 0
- - W bezpośrednich opakowaniach
   o zawartości netto nie
   przekraczającej 500 g
120 
2403 10 90 0- - Pozostałe120 
 - Pozostałe:  
2403 91 00 0
- - Tytoń "homogenizowany" lub
   "odtworzony"
55
minimum
1,13 ECU/kg
 
2403 99- - Pozostałe:  
2403 99 10 0- - - Tytoń do żucia i tabaka65 
2403 99 90- - - Pozostałe:  
2403 99 90 1- - - - Tytoń ekspandowany
55
minimum
1,13 ECU/kg
 
2403 99 90 9- - - - Pozostały
55
minimum
1,13 ECU/kg
 
3502Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej protein z serwatki, zawierające w suchej masie powyżej 80% protein z serwatki), albuminiany i inne pochodne albumin:  
 - Albumina jaja:  
3502 11- - Suszona:  
3502 11 90 0- - - Pozostałe
15
minimum
2 ECU/kg
0,41 t
3503Żelatyna (łącznie z żelatyną w arkuszach prostokątnych /nawet kwadratowych/, barwionych lub nie i obrobionych powierzchniowo lub nie) oraz pochodne żelatyny; karuk; inne kleje pochodzenia zwierzęcego, wyłączając kleje kazeinowe z pozycji nr 3501:  
3503 00 10 0- Żelatyna i jej pochodne1552 t
3503 00 80 0- Pozostałe1552 t
3505Dekstryny i inne skrobie modyfikowane (np. skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub innych modyfikowanych skrobiach: 300 t
3505 10
- Dekstryny i inne modyfikowane
 skrobie:
  
3505 10 10 0- - Dekstryny15 minimum 0,2 ECU/kg 
 - - Inne modyfikowane skrobie:  
3505 10 50 0
- - - Skrobie, estryfikowane lub
     eteryfikowane
15 minimum 0,2 ECU/kg 
3505 10 90 0- - - Pozostałe15 minimum 0,2 ECU/kg 
3505 20- Kleje:  
3505 20 10 0
- - Zawierające w masie mniej niż
   25% skrobi lub dekstryn, lub
   innych modyfikowanych skrobi
15 minimum 0,2 ECU/kg 
3505 20 30 0
- - Zawierające w masie 25% lub
   więcej, ale mniej niż 55%
   skrobi lub dekstryn, lub
   innych modyfikowanych skrobi
15 minimum 0,2 ECU/kg 
3505 20 50 0
- - Zawierające w masie 55% lub
   więcej, ale mniej niż 80%
   skrobi lub dekstryn, lub
   innych modyfikowanych skrobi
15 minimum 0,2 ECU/kg 
3505 20 90 0
- - Zawierające w masie 80% lub
   więcej skrobi lub dekstryn,
   lub innych modyfikowanych
   skrobi
15 minimum 0,2 ECU/kg 
 
(a)  Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 20% minimum 42 ECU/hl.
(b)  Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 65% minimum 17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl.
(c)  Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 35%.
(d)  Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 55%.

Pozycje

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479, 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486, 487, 488, 489, 490, 491, 492, 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532, 533, 534, 535, 536, 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555, 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576, 577, 578, 579, 580, 581, 582, 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597, 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611, 612, 613, 614, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651, 652, 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659, 660, 661, 662, 663, 664, 665, 666, 667, 668, 669, 670, 671, 672, 673, 674, 675, 676, 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683, 684, 685, 686, 687, 688, 689, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 696, 697, 698, 699, 700, 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715, 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730, 731, 732, 733, 734, 735, 736, 737, 738, 739, 740, 741, 742, 743, 744, 745, 746, 747, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 754, 755, 756, 757, 758, 759, 760, 761, 762, 763, 764, 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774, 775, 776, 777, 778, 779, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 787, 788, 789, 790, 791, 792, 793, 794, 795, 796, 797, 798, 799, 800, 801, 802, 803, 804, 805, 806, 807, 808, 809, 810, 811, 812, 813, 814, 815, 816, 817, 818, 819, 820, 821

Polecamy

Poszukując najlepszego prawnika na dolnym śląsku pamiętajmy że tylko prawnik Wrocław oferuje najtańsze usługi prawnicze w tej części kraju. Planujesz remont? Poszukujesz projektanta domu? Najlepsi fachowcy pomogą Ci w każdej pracy budowlanej – kwiaty na telefon Wrocław – najtaniej zakupisz w kwiaciarni Margarita we Wrocławiu przy ul. Orląt Lwowskich. Kiedy zdaży Ci się stłuczka lub kiedy Twój samochód odmówi Ci posłuszeństwa - znajdź najlepszą firmę holowniczą dzięki serwisowi o tematyce "pomoc drogowa". Polecamy równierz.
Wszelkie prawa zastrzeżone, © ZnanyPrawnik 2024
Dodaj do ulubionych Mapa strony Polityka prywatności Regulamin Reklama Współpraca Kontakt