|
|
Dziennik Ustaw 1996 Nr 153 poz. 734 - Ustanowienie kontyngentów celnych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 11 grudnia 1996 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów celnych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy.
(Dz. U. z dnia 24 grudnia 1996 r.)
Na podstawie art. 9 pkt 2 oraz art. 4 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. - Prawo celne (Dz. U. z 1994 r. Nr 71, poz. 312, z 1995 r. Nr 85, poz. 427 i Nr 87, poz. 434 oraz z 1996 r. Nr 106, poz. 496) zarządza się, co następuje:
§ 1. Do dnia 31 grudnia 1997 r. ustanawia się kontyngenty celne ilościowe na przywóz towarów wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne w wysokości określonej w załączniku.
§ 2. W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik nr 1 do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 3 grudnia 1996 r. w sprawie ceł na towary przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 145, poz. 670).
§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1997 r.
ZAŁĄCZNIK
WYKAZ TOWARÓW, NA KTÓRYCH PRZYWÓZ USTANAWIA SIĘ KONTYNGENTY CELNE ILOŚCIOWE
Kod PCN | Wyszczególnienie | Stawka celna | Ilość |
2 | 3 | 4 | 5 |
0105 | Drób domowy - to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki: | | 5 mln szt. |
| - O masie nie przekraczającej 185 g: | | |
0105 11 | - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus: | | |
| - - - Pisklęta płci żeńskiej pochodzące z hodowli w drugim i trzecim pokoleniu: | | |
0105 11 11 0 | - - - - Nioski | 10 | |
0105 11 19 0 | - - - - Pozostałe | 10 | |
| - - - Pozostałe: | | |
0105 11 91 0 | - - - - Nioski | 10 | |
0201 | Mięso wołowe świeże | | 4.300 t |
0201 10 00 0 | - Tusze i półtusze | 30 | |
0201 20 | - Inne kawałki mięsa z kośćmi: | | |
0201 20 20 0 | - - Ćwierci "kompensowane" | 30 | |
0201 20 30 0 | - - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone | 30 | |
0201 20 50 0 | - - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone | 30 | |
0201 20 90 0 | - - Pozostałe | 30 | |
0201 30 00 0 | - Bez kości | 30 | |
0202 | Mięso wołowe mrożone: | | 13.354 t |
0202 10 00 0 | - Tusze i półtusze | 30 | |
0202 20 | - Inne kawałki mięsa z kośćmi: | | |
0202 20 10 0 | - - Ćwierci "kompensowane" | 30 | |
0202 20 30 0 | - - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone | 30 | |
0202 20 50 0 | - - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone | 30 | |
0202 20 90 0 | - - Pozostałe | 30 | |
0202 30 | - Bez kości: | | |
0202 30 10 0 | - - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci "kompensowane" w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną w jednym kawałku, ale bez polędwicy | 30 | |
0202 30 50 0 | - - Rostbef, antrykot i szponder - kawałki | 30 | |
0202 30 90 0 | - - Pozostałe | 30 | |
0203 | Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: | | 35.350 t |
| - Świeże lub chłodzone: | | |
0203 11 | - - Tusze i półtusze: | | |
0203 11 10 0 | - - - Ze świń domowych | 30 | |
0203 12 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: | | |
| - - - Ze świń domowych: | | |
0203 12 11 0 | - - - - Szynki i ich kawałki | 30 | |
0203 12 19 0 | - - - - Łopatki i ich kawałki | 30 | |
0203 19 | - - Pozostałe: | | |
| - - - Ze świń domowych: | | |
0203 19 11 0 | - - - - Przodki i ich kawałki | 30 | |
0203 19 13 0 | - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi | 30 | |
0203 19 15 0 | - - - - Boczek i jego kawałki | 30 | |
| - - - - Pozostałe: | | |
0203 19 55 0 | - - - - - Bez kości | 30 | |
0203 19 59 0 | - - - - - Pozostałe | 30 | |
| - Mrożone: | | |
0203 21 | - - Tusze i półtusze: | | |
0203 21 10 0 | - - - Ze świń domowych: | 30 | |
0203 22 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: | | |
| - - - Ze świń domowych: | | |
0203 22 11 0 | - - - - Szynki i ich kawałki | 30 | |
0203 22 19 0 | - - - - Łopatki i ich kawałki | 30 | |
0203 29 | - - Pozostałe: | | |
| - - - Ze świń domowych: | | |
0203 29 11 0 | - - - - Przodki i ich kawałki | 30 | |
0203 29 13 0 | - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi | 30 | |
0203 29 15 0 | - - - - Boczek i jego kawałki | 30 | |
| - - - - Pozostałe: | | |
0203 29 55 0 | - - - - - Bez kości | 30 | |
0203 29 59 0 | - - - - - Pozostałe | 30 | |
0207 | Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: | | 31.314 t |
| - Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus: | | |
0207 11 | - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: | | |
0207 11 10 0 | - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%" | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 11 30 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 11 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 12 | - - Nie cięte na kawałki, mrożone: | | |
0207 12 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 12 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 13 | - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: | | |
| - - - Kawałki: | | |
0207 13 10 0 | - - - - Bez kości | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| - - - - Z kośćmi: | | |
0207 13 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 13 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 13 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 13 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 13 60 0 | - - - - - Nogi i ich kawałki | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 13 70 0 | - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| - - - Podroby: | | |
0207 13 91 0 | - - - - Wątroby | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 13 99 0 | - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 14 | - - Kawałki i podroby mrożone: | | |
| - - - Kawałki: | | |
0207 14 10 0 | - - - - Bez kości | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| - - - - Z kośćmi: | | |
0207 14 20 0 | - - - - - Połówki i ćwiartki | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 14 30 0 | - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 14 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 14 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 14 60 0 | - - - - - Nogi i ich kawałki | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 14 70 0 | - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| - - - Podroby: | | |
0207 14 91 0 | - - - - Wątroby | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 14 99 0 | - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| - Z indyków: | | |
0207 24 | - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: | | |
0207 24 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 24 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 25 | - - Nie cięte na kawałki, mrożone: | | |
0207 25 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 25 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 26 | - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: | | |
| - - - Kawałki: | | |
0207 26 10 0 | - - - - Bez kości | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| - - - - Z kośćmi: | | |
0207 26 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 26 30 0 | - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 26 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 26 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| - - - - - Nogi i ich kawałki | | |
0207 26 60 0 | - - - - - - Uda i ich kawałki | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 26 70 0 | - - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 26 80 0 | - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| - - - Podroby: | | |
0207 26 91 0 | - - - - Wątroby | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 26 99 0 | - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 27 | - - Kawałki i podroby, mrożone: | | |
| - - - Kawałki: | | |
0207 27 10 0 | - - - - Bez kości | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| - - - - Z kośćmi: | | |
0207 27 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 27 30 0 | - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 27 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 27 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| - - - - - Nogi i ich kawałki: | | |
0207 27 60 0 | - - - - - - Uda i ich kawałki | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 27 70 0 | - - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 27 80 0 | - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| - - - Podroby: | | |
0207 27 91 0 | - - - - Wątroby | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 27 99 0 | - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| - Z kaczek, gęsi i perliczek: | | |
0207 32 | - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: | | |
| - - - Kaczki: | | |
0207 32 11 0 | - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale nie wypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%" | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 32 15 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 32 19 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| - - - Gęsi: | | |
0207 32 51 0 | - - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 32 59 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 32 92 0 | - - - Perliczki | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 33 | - - Nie cięte na kawałki, mrożone: | | |
| - - - Kaczki: | | |
0207 33 11 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 33 19 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| - - - Gęsi: | | |
0207 33 51 0 | - - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 33 59 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 33 90 0 | - - - Perliczki | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 34 | - - Otłuszczone wątroby świeże lub chłodzone: | | |
0207 34 10 0 | - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 34 90 0 | - - - Z kaczek | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 35 | - - Pozostałe, świeże lub chłodzone: | | |
| - - - Kawałki: | | |
| - - - - Bez kości: | | |
0207 35 11 0 | - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 35 15 0 | - - - - - Z kaczek i perliczek | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| - - - - Z kośćmi: | | |
| - - - - - Połówki lub ćwiartki: | | |
0207 35 21 0 | - - - - - - Z kaczek | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 35 23 0 | - - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 35 25 0 | - - - - - - Z perliczek | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 35 31 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 35 41 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| - - - - - Piersi i ich kawałki: | | |
0207 35 51 0 | - - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 35 53 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| - - - - - Nogi i ich kawałki: | | |
0207 35 61 0 | - - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 35 63 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 35 71 0 | - - - - - Tusze gęsie i kacze | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 35 79 0 | - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| - - - Podroby: | | |
0207 35 91 0 | - - - - Wątroby drobiowe inne niż otłuszczone wątroby | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 35 99 0 | - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 36 | - - Pozostałe, mrożone: | | |
| - - - Kawałki: | | |
| - - - - Bez kości: | | |
0207 36 11 0 | - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 36 15 0 | - - - - - Z kaczek i perliczek | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| - - - - Z kośćmi: | | |
| - - - - - Połówki lub ćwiartki: | | |
0207 36 21 0 | - - - - - - Z kaczek | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 36 23 0 | - - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 36 25 0 | - - - - - - Z perliczek | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 36 31 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 36 41 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| - - - - - Piersi i ich kawałki: | | |
0207 36 51 0 | - - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 36 53 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| - - - - - Nogi i ich kawałki: | | |
0207 36 61 0 | - - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 36 63 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 36 71 0 | - - - - - Tusze gęsie i kacze | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 36 79 0 | - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| - - - Podroby: | | |
| - - - - Wątroby: | | |
0207 36 81 0 | - - - - - Otłuszczone wątroby gęsie | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 36 85 0 | - - - - - Otłuszczone wątroby kacze | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 36 89 0 | - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0207 36 90 0 | - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: | | 4.180 t |
0402 10 | - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 1,5%: | | |
| - - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: | | |
0402 10 11 0 | - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | 30 | |
0402 10 19 0 | - - - Pozostałe | 30 | |
| - - Pozostałe: | | |
0402 10 91 0 | - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | 30 | |
0402 10 99 0 | - - - Pozostałe | 30 | |
| - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie powyżej 1,5%: | 30 | |
0402 21 | - - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: | | |
| - - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 27%: | | |
0402 21 11 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg: | | |
0402 21 11 9 | - - - - - Pozostałe | 40 | |
| - - - - Pozostałe: | | |
0402 21 17 | - - - - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 11%: | | |
0402 21 17 9 | - - - - - - Pozostałe | 40 | |
0402 21 19 | - - - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 11%, ale nie przekraczającej 27%: | | |
0402 21 19 9 | - - - - - - Pozostałe | 40 | |
| - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%: | | |
0402 21 91 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg: | | |
0402 21 91 9 | - - - - - Pozostałe | 40 | |
0402 21 99 | - - - - Pozostałe: | | |
0402 21 99 9 | - - - - - Pozostałe | 40 | |
| - Pozostałe: | | |
0402 91 | - - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: | | |
| - - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 8%: | | |
0402 91 11 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | 40 | |
0402 91 19 0 | - - - - Pozostałe | 40 | |
| - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 8%, ale nie przekraczającej 10%: | | |
0402 91 31 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | 40 | |
0402 91 39 0 | - - - - Pozostałe | 40 | |
| - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 10%, ale nie przekraczającej 45%: | | |
0402 91 51 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | 40 | |
0402 91 59 0 | - - - - Pozostałe | 40 | |
| - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 45%: | | |
0402 91 91 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | 40 | |
0402 91 99 0 | - - - - Pozostałe | 40 | |
0402 99 | - - Pozostałe: | | |
| - - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 9,5%: | | |
0402 99 11 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | 40 | |
0402 99 19 0 | - - - - Pozostałe | 40 | |
| - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 9,5%, ale nie przekraczającej 45%: | | |
0402 99 31 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | 40 | |
0402 99 39 0 | - - - - Pozostałe | 40 | |
| - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 45%: | | |
0402 99 91 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | 40 | |
0402 99 99 0 | - - - - Pozostałe | 40 | |
0408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego: | | |
| - Żółtka jaj: | | |
0408 11 | - - Suszone: | | 4 t |
0408 11 20 0 | - - - Nie nadające się do spożycia przez ludzi | 25 minimum 2 ECU/kg | |
0408 11 80 0 | - - - Pozostałe | 25 minimum 2 ECU/kg | |
0408 19 | - - Pozostałe: | | 6,9 t |
0408 19 20 0 | - - - Nie nadające się do spożycia przez ludzi | 25 minimum 2 ECU/kg | |
| - - - Pozostałe: | | |
0408 19 81 0 | - - - - Ciekłe | 25 minimum 2 ECU/kg | |
0408 19 89 0 | - - - - Pozostałe, włącznie z mrożonymi | 25 minimum 2 ECU/kg | |
| - Pozostałe: | | 46 t |
0408 91 | - - Suszone: | | |
0408 91 20 0 | - - - Nie nadające się do spożycia przez ludzi | 35 minimum 2 ECU/kg | |
0408 91 80 0 | - - - Pozostałe | 35 minimum 2 ECU/kg | |
0408 99 | - - Pozostałe: | | 46,7 t |
0408 99 20 0 | - - - Nie nadające się do spożycia przez ludzi | 35 | |
0408 99 80 0 | - - - Pozostałe | 35 | |
0409 00 00 0 | Miód naturalny | 35 | 258,4 t |
0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierzęce (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone: | | 254 t |
0504 00 00 1 | - Żołądki drobiowe | 15 | |
0603 | Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane: | | |
0603 10 | - Świeże: | | |
| - - Od 1 czerwca do 31 października: | | |
0603 10 11 0 | - - - Róże | 35 | 63 t |
0603 10 13 0 | - - - Goździki | 35 | 120 t |
0603 10 25 0 | - - - Chryzantemy | 35 | 63 t |
| - - Od 1 listopada do 31 maja: | | |
0603 10 51 0 | - - - Róże | 35 | 63 t |
0603 10 53 0 | - - - Goździki | 35 | 120 t |
0603 10 65 0 | - - - Chryzantemy | 35 | 120 t |
0702 | Pomidory świeże lub chłodzone: | | |
0702 00 20 0 | - Od 1 do 30 kwietnia | 50 | 780 t |
0702 00 25 0 | - Od 1 do 14 maja | 50 | |
0702 00 30 0 | - Od 15 do 31 maja | 40 | |
0702 00 35 0 | - Od 1 czerwca do 30 września | 40 | 4.500 t |
0702 00 40 0 | - Od 1 do 31 października | 40 | 1.000 t |
0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone: | | |
| - Ogórki: | | 600 t |
0707 00 15 0 | - - Od 1 marca do 30 kwietnia | 20 | |
0707 00 20 0 | - - Od 1 do 15 maja | 60 | |
0707 00 25 0 | - - Od 16 maja do 30 września | 60 | 128 t |
0707 00 30 0 | - - Od 1 do 31 października | 60 | |
0707 00 90 0 | - Korniszony | 60 | 3.200 t |
0808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże: | | |
0808 10 | - Jabłka: | | |
0808 10 10 0 | - - Jabłka na sok, luzem, od 16 września do 15 grudnia | 60 | 10.000 t |
| - - Pozostałe: | | |
| - - - Od 1 stycznia do 31 marca: | | 4.000 t |
0808 10 51 0 | - - - - Odmiany Golden Delicious | 60 | |
0808 10 53 0 | - - - - Odmiany Grany Smith | 60 | |
0808 10 59 0 | - - - - Pozostałe | 60 | |
| - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca: | | 2.000 t |
0808 10 61 0 | - - - - Odmiany Golden Delicious | 20 | |
0808 10 63 0 | - - - - Odmiany Grany Smith | 20 | |
0808 10 69 0 | - - - - Pozostałe | 20 | |
| - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia: | | 12.000 t |
0808 10 92 0 | - - - - Odmiany Golden Delicious | 60 | |
0808 10 94 0 | - - - - Odmiany Grany Smith | 60 | |
0808 10 98 0 | - - - - Pozostałe | 60 | |
0810 | Pozostałe owoce, świeże: | | |
0810 10 | - Truskawki i poziomki: | | |
0810 10 10 0 | - - Od 1 maja do 31 lipca | 20 | 13 t |
0910 | Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i inne przyprawy korzenne: | | |
0910 10 | - Imbir: | | 32,3 t |
| - - Całe korzenie, części lub plasterki: | | |
0910 10 11 0 | - - - Do przemysłowej produkcji olejków eterycznych i rezinoidów (żywic termoutwardzalnych) | 10 | |
0910 10 19 0 | - - - Pozostałe | 10 | |
0910 10 90 0 | - - Pozostałe | 10 | |
0910 20 | - Szafran: | | |
0910 20 10 0 | - - Nie rozgniatany ani nie mielony | 10 | |
0910 20 90 0 | - - Rozgniatany lub mielony | 10 | |
0910 30 00 0 | - Kurkuma | 10 | |
0910 40 | - Tymianek; liście laurowe: | | |
| - - Tymianek: | | 3,1 t |
| - - - Nie rozgniatany ani nie mielony: | | |
0910 40 11 0 | - - - - Tymianek dziki (Thymus serpyllum) | 10 | |
0910 40 13 0 | - - - - Pozostały | 10 | |
0910 40 19 0 | - - - Rozgniatany lub mielony | 10 | |
0910 40 90 0 | - - Liście laurowe | 10 | 24,4 t |
0910 50 0 0 | - Curry | 10 | |
| - Inne przyprawy korzenne: | | |
0910 91 | - - Mieszanki wymienione w uwadze 1(b) do niniejszego działu: | | |
0910 91 10 0 | - - - Nie rozgniatane ani nie mielone | 10 | |
0910 91 90 0 | - - - Rozgniatane lub mielone | 10 | |
0910 99 | - - Pozostałe: | | |
0910 99 10 0 | - - - Nasiona kozieradki | 10 | 0,2 t |
| - - - Pozostałe: | | 5,6 t |
0910 99 91 0 | - - - - Nie rozgniatane ani nie mielone | 10 | |
0910 99 99 0 | - - - - Rozgniatane lub mielone | 10 | |
1101 00 | Mąka pszenna i żytnio-pszenna: | 25 | 7.450 t |
| - Mąka pszenna: | | |
1101 00 11 0 | - - Z pszenicy durum | 25 | |
1101 00 15 0 | - - Z pszenicy zwykłej i orkisza | 25 | |
1101 00 90 0 | - Mąka żytnio-pszenna | 25 | |
1102 | Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą: | | |
1102 10 00 0 | - Mąka żytnia | 25 | 1.290 t |
1105 | Mąka, grysik, puder, płatki, granulki i grudki ziemniaczane: | | 400 t |
1105 10 00 0 | - Mąka, grysik i puder | 25 minimum 0,2 ECU/kg | |
1105 20 00 0 | - Płatki, grudki i granulki ziemniaczane | 25 minimum 0,2 ECU/kg | |
1108 | Skrobie; inulina: | | 2.000 t |
| - Skrobie: | | |
1108 11 00 0 | - - Skrobia pszenna | 30 minimum 0,2 ECU/kg | |
1108 12 00 0 | - - Skrobia kukurydziana | 30 minimum 0,2 ECU/kg | |
1108 13 00 0 | - - Skrobia ziemniaczana | 30 minimum 0,2 ECU/kg | |
1108 14 00 0 | - - Skrobia z manioku (cassava) | 30 minimum 0,2 ECU/kg | |
1108 19 | - - Pozostałe skrobie: | 30 minimum 0,2 ECU/kg | |
1108 19 10 0 | - - - Skrobia z ryżu | 20 minimum 0,2 ECU/kg | |
1108 19 90 0 | - - - Pozostałe | 40 minimum 0,2 ECU/kg | |
1209 | Nasiona, owoce i zarodniki, siewne: | | 2,2 t |
| - Nasiona buraków: | | |
1209 11 00 0 | - - Nasiona buraków cukrowych | 10 | |
1209 19 00 0 | - - Pozostałe | 10 | |
1210 | Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina: | | 32 t |
1210 20 | - Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina: | | |
1210 20 10 0 | - - Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek, z podwyższoną zawartością lupuliny; lupulina | 20 minimum 1,5 ECU/kg | |
1210 20 90 0 | - - Pozostałe | 20 minimum 1,5 ECU/kg | |
1302 | Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i inne śluzy i zagęszczacze modyfikowane lub nie, pochodzące z produktów roślinnych: | | 3,9 t |
| - Soki i ekstrakty roślinne: | | |
1302 13 00 0 | - - Z chmielu | 20 | |
1302 19 | - - Pozostałe: | | |
| - - - Pozostałe: | | |
1302 19 99 0 | - - - - Pozostałe | 20 | |
1302 20 | - Substancje pektynowe, pektyniany i pektany: | | 10 t |
1302 20 90 0 | - - Pozostałe | 40 | |
| - Śluzy i zagęszczacze, modyfikowane lub nie, pochodzące z produktów roślinnych: | | |
1302 31 00 0 | - - Agar-agar | 15 | |
1302 32 | - - Śluzy i zagęszczacze, modyfikowane lub nie, pochodzące z chleba świętojańskiego, nasion chleba świętojańskiego lub z nasion rośliny guar: | | |
1302 32 10 0 | - - - Z chleba świętojańskiego i jego nasion | 20 | |
1302 32 90 0 | - - - Z nasion rośliny guar | 20 | |
1302 39 00 0 | - - Pozostałe | 20 | 1,1 t |
1514 | Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie: | | 7.400 t |
1514 10 | - Olej surowy: | | |
1514 10 10 0 | - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi | 35 | |
1514 10 90 0 | - - Pozostały | 35 | |
1514 90 | - Pozostałe: | | |
1514 90 10 0 | - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi | 35 | |
1514 90 90 | - - Pozostałe: | | 600 t |
1514 90 90 1 | - - - Rafinowane, konfekcjonowane | 45 | |
1514 90 90 9 | - - - Pozostałe | 40 | |
1702 | Pozostałe cukry łącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zmieszany z miodem naturalnym lub nie; karmel: | | 200 t |
1702 30 | - Glukoza i syrop glukozowy nie zawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20% fruktozy w masie: | | |
1702 30 10 0 | - - Izoglukoza | 40 minimum 0,17 ECU/kg | |
| - - Pozostałe: | | |
| - - - Zawierające w stanie suchym 99% lub więcej glukozy w masie: | | |
1702 30 51 0 | - - - - W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego lub nie | 40 minimum 0,17 ECU/kg | |
1702 30 59 0 | - - - - Pozostałe | 40 minimum 0,17 ECU/kg | |
| - - - Pozostałe: | | |
1702 30 91 0 | - - - - W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego lub nie | 40 minimum 0,17 ECU/kg | |
1702 30 99 0 | - - - - Pozostałe | 40 minimum 0,17 ECU/kg | |
1702 40 | - Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w stanie suchym co najmniej 20%, ale mniej niż 50% fruktozy: | | |
1702 40 10 0 | - - Izoglukoza | 40 minimum 0,17 ECU/kg | |
1702 40 90 0 | - - Pozostałe | 40 minimum 0,17 ECU/kg | |
1702 90 | - Inne, łącznie z cukrem inwertowanym: | | |
1702 90 50 0 | - - Maltodekstryna i syrop maltodekstrynowy | 40 minimum 0,17 ECU/kg | |
| - - Karmel: | | |
1702 90 71 0 | - - - Zawierający w masie 50% sacharozy lub więcej w substancji suchej | 40 minimum 0,17 ECU/kg | |
| - - - Pozostały: | | |
1702 90 75 0 | - - - - W postaci proszku scalonego lub nie | 40 minimum 0,17 ECU/kg | |
1702 90 79 0 | - - - - Pozostały | 40 minimum 0,17 ECU/kg | |
1901 | Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od nr 0401 do 0404, nie zawierające mniej niż 5% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone: | | |
1901 90 | - Pozostałe: | | |
| - - Pozostałe: | | |
1901 90 99 | - - - Pozostałe: | | |
1901 90 99 9 | - - - - Pozostałe | 30 | 100 t |
2002 | Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego: | | 2.600 t |
2002 90 | - Pozostałe: | | |
| - - O zawartości suchej masy poniżej 12%: | | |
2002 90 11 | - - - W bezpośrednich opakowaniach powyżej 1 kg: | | |
2002 90 11 1 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej 199 kg | 30 minimum 0,35 ECU/kg | |
2002 90 11 9 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg | 25 minimum 0,3 ECU/kg | |
2002 90 19 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg | 30 minimum 0,35 ECU/kg | |
| - - O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12%, ale nie przekraczającej 30%: | 30 minimum 0,35 ECU/kg | |
2002 90 31 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: | | |
2002 90 31 1 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej 199 kg | 30 minimum 0,35 ECU/kg | |
2002 90 31 9 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg | 25 minimum 0,3 ECU/kg | |
2002 90 39 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg | 30 minimum 0,35 ECU/kg | |
| - - O zawartości suchej masy powyżej 30%: | | |
2002 90 91 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: | | |
2002 90 91 1 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej 199 kg | 30 minimum 0,35 ECU/kg | |
2002 90 91 9 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg: | 25 minimum 0,3 ECU/kg | |
2002 90 99 9 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg | 30 minimum 0,35 ECU/kg | |
2005 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006: | | 90 t |
2005 20 | - Ziemniaki: | | |
| - - Pozostałe: | | |
2005 20 20 0 | - - - Pocięte w cienkie plasterki, smażone lub pieczone, także solone lub z przyprawami, w hermetycznych opakowaniach, nadające się do bezpośredniego spożycia | 50 | |
2005 20 80 0 | - - - Pozostałe | 50 | |
2103 | Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda: | | 580.000 l i 100% alk. |
2103 90 | - Pozostałe: | | |
2103 90 30 0 | - - Gorzkie aromatyczne zaprawy o objętościowej mocy alkoholu od 44,2 do 49,2% obj., zawierające w masie od 1,5 do 6% goryczki, przypraw i różnych składników oraz 4 do 10% cukru, w pojemnikach zawierających 0,5 litra lub mniej | 35 minimum 0,35 ECU/kg | |
2106 | Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: | | |
2106 90 | - Pozostałe: | | |
2106 90 20 0 | - - Złożone preparaty alkoholowe, inne niż na bazie substancji zapachowych, w rodzaju używanych do produkcji napojów | 55 + 2,5 ECU %/hl | |
| - - Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe: | | 60 t |
2106 90 30 0 | - - - Syropy izoglukozowe | 20 minimum 0,17 ECU/kg | |
| - - - Pozostałe: | | |
2106 90 55 0 | - - - - Syrop glukozowy i z maltodekstryny | 20 minimum 0,17 ECU/kg | |
2204 | Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: | | 7.000 hl |
2204 10 | - Wino musujące: | | |
| - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj.: | | |
2204 10 11 | - - - Szampan: | | |
2204 10 11 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 30(a) minimum 42 ECU/hl | |
2204 10 19 | - - - Pozostałe: | | |
2204 10 19 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 30(a) minimum 42 ECU/hl | |
| - Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nie rozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu: | | |
2204 21 | - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: | | |
2204 21 10 | - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20oC: | | |
2204 21 10 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 30(a) minimum 42 ECU/hl | |
| - - - Pozostałe: | | |
2204 21 99 0 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 75(b) minimum 17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl | |
2204 29 | - - Pozostałe: | | |
2204 29 10 | - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20oC: | | |
2204 29 10 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 25 minimum 42 ECU/hl | |
| - - - Pozostałe: | | |
2204 29 99 0 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 75 minimum 17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl | |
2204 30 | - Pozostały moszcz winogronowy: | | |
2204 30 10 | - - W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną inaczej niż przez dodanie alkoholu: | | |
2204 30 10 9 | - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 45(c) | |
| - - Pozostały: | | |
| - - - Pozostały: | | |
2204 30 96 | - - - - Skoncentrowany: | | |
2204 30 96 9 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 65(d) | |
2204 30 98 | - - - - Pozostały: | | |
2204 30 98 9 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 65(d) | |
2205 | Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi: | | 580.000 l 100% alk. |
2205 10 | - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: | | |
2205 10 90 | - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj.: | | |
2205 10 90 9 | - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 75 minimum 17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl | |
2205 90 | - Pozostałe: | | |
2205 90 90 | - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj.: | | |
2205 90 90 9 | - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 75 minimum 17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl | |
2206 00 | Pozostałe napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów alkoholowych nie wymienione ani nie włączone gdzie indziej: | | |
2206 00 10 | - Wzbudzone: | | |
2206 00 10 9 | - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 45 minimum 14 ECU/hl | |
| - Pozostałe: | | |
| - - Musujące: | | |
2206 00 31 | - - - Z jabłek lub gruszek: | | |
2206 00 31 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 45 minimum 14 ECU/hl | |
2206 00 39 | - - - Pozostałe: | | |
2206 00 39 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 45 minimum 14 ECU/hl | |
| - - Spokojne, w pojemnikach zawierających: | | |
| - - - 2 litry lub mniej: | | |
2206 00 51 | - - - - Z jabłek lub gruszek: | | |
2206 00 51 9 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 45 minimum 14 ECU/hl | |
2206 00 59 | - - - - Pozostałe: | | |
2206 00 59 9 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 45 minimum 14 ECU/hl | |
| - - - Więcej niż 2 litry: | | |
2206 00 81 | - - - - Z jabłek lub gruszek: | | |
2206 00 81 9 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 45 minimum 14 ECU/hl | |
2206 00 89 | - - - - Pozostałe: | | |
2206 00 89 9 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 45 minimum 14 ECU/hl | |
2207 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej; alkohol etylowy skażony i pozostałe napoje alkoholowe o dowolnej mocy, skażone: | | |
2207 10 00 0 | - Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej | 105 minimum 58 ECU/hl | 200.000 l |
2207 20 00 0 | - Alkohol etylowy skażony i pozostałe napoje alkoholowe o dowolnej mocy, skażone | 65 minimum 50 ECU/hl | 100 hl |
2208 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe: | | |
2208 20 | - Napoje alkoholowe otrzymywane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron: | | 3.220.000 l 100% alk. |
| - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: | | |
2208 20 12 0 | - - - Cognac | 75 minimum 21 ECU/hl + 2 ECU %/hl | |
2208 20 14 0 | - - - Armagnac | 75 minimum 21 ECU/hl + 2 ECU %/hl | |
2208 20 26 0 | - - - Grappa | 75 minimum 21 ECU/hl + 2 ECU %/hl | |
2208 20 27 0 | - - - Brandy de Jerez | 75 minimum 21 ECU/hl + 2 ECU %/hl | |
2208 20 29 0 | - - - Pozostałe | 75 minimum 21 ECU/hl + 2 ECU %/hl | |
| - - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry: | | |
2208 20 40 0 | - - - Surowy destylat | 75 minimum 17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl | |
| - - - Pozostałe: | | |
2208 20 62 0 | - - - - Cognac | 75 minimum 17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl | |
2208 20 64 0 | - - - - Armagnac | 75 minimum 17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl | |
2208 20 86 0 | - - - - Grappa | 75 minimum 17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl | |
2208 20 87 0 | - - - - Brandy de Jerez | 75 minimum 17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl | |
2208 20 89 0 | - - - - Pozostałe | 75 minimum 17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl | |
2208 30 | - Whisky: | | 1.100.000 l 100% alk. |
| - - Whisky burbońskie w pojemnikach zawierających: | | |
2208 30 11 0 | - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 21 ECU/hl + 2 ECU %/hl | |
2208 30 19 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 85 minimum 17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl | |
| - - Szkocka whisky: | | |
| - - - Whisky "malt", w pojemnikach zawierających: | | |
2208 30 32 0 | - - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 21 ECU/hl + 2 ECU %/hl | |
2208 30 38 0 | - - - - Więcej niż 2 litry | 85 minimum 17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl | |
| - - - Whisky "blended", w pojemnikach zawierających: | | |
2208 30 52 0 | - - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 21 ECU/hl + 2 ECU %/hl | |
| - - - Pozostałe, w pojemnikach zawierających: | | |
2208 30 72 0 | - - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 21 ECU/hl + 2 ECU %/hl | |
2208 30 78 0 | - - - - Więcej niż 2 litry | 85 minimum 17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl | |
| - - Pozostałe, w pojemnikach zawierających: | | |
2208 30 82 0 | - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl | |
2208 30 88 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 85 minimum 17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl | |
2208 40 | - Rum i tafia: | | 296.000 l 100% alk. |
2208 40 10 0 | - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej | 80 minimum 12,5 ECU/hl + 1,3 ECU %/hl | |
2208 40 90 0 | - - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry | 80 minimum 9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl | |
2208 50 | - Giny i gin Geneva: | | 584.000 l 100% alk. |
| - - Gin w pojemnikach zawierających: | | |
2208 50 11 0 | - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 12,5 ECU/hl + 1,3 ECU %/hl | |
2208 50 19 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 85 minimum 9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl | |
| - - Gin Geneva, w pojemnikach zawierających: | | |
2208 50 91 0 | - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 12,5 ECU/hl + 1,3 ECU %/hl | |
2208 50 99 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 85 minimum 9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl | |
2208 60 | - Vodka: | | |
| - - O objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 45,4% obj. lub mniej, w pojemnikach zawierających: | | |
2208 60 11 0 | - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl | |
2208 60 19 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 85 minimum 9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl | |
| - - O objętościowej mocy alkoholu większej niż 45,4% obj., w pojemnikach zawierających: | | |
2208 60 91 0 | - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl | |
2208 60 99 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 85 minimum 9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl | |
2208 70 | - Likiery i kordiały: | | |
2208 70 10 0 | - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej | 85 minimum 9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl | |
2208 70 90 0 | - - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry | 85 minimum 9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl | |
2208 90 | - Pozostałe: | | 584.000 l 100% alk. |
| - - Arak, w pojemnikach zawierających: | | |
2208 90 11 0 | - - - 2 litry lub mniej | 105 minimum 2,5 ECU %/hl | |
2208 90 19 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 105 minimum 2,5 ECU %/hl | |
| - - Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem likierów), w pojemnikach zawierających: | | |
2208 90 33 0 | - - - 2 litry lub mniej | 105 minimum 2,5 ECU %/hl | |
2208 90 38 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 105 minimum 2,5 ECU %/hl | |
| - - Pozostałe wódki i inne napoje alkoholowe, w pojemnikach zawierających: | | |
| - - - 2 litry lub mniej | | |
2208 90 41 0 | - - - - Ouzo | 105 minimum 2,5 ECU %/hl | |
| - - - - Pozostałe: | | |
| - - - - - Wódki i napoje alkoholowe (z wyłączeniem likierów): | | |
| - - - - - - Destylowane z owoców: | | |
2208 90 45 0 | - - - - - - - Calvados | 105 minimum 2,5 ECU %/hl | |
2208 90 48 0 | - - - - - - - Pozostałe | 105 minimum 2,5 ECU %/hl | |
| - - - - - - Pozostałe: | | |
2208 90 52 0 | - - - - - - - Korn | 105 minimum 2,5 ECU %/hl | |
2208 90 57 0 | - - - - - - - Pozostałe | 85 minimum 9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl | |
2208 90 69 | - - - - - Pozostałe napoje alkoholowe: | | |
2208 90 69 9 | - - - - - - Pozostałe | 105 minimum 2,5 ECU %/hl | |
| - - - Więcej niż 2 litry | | |
| - - - - Wódki (z wyłączeniem likierów): | | |
2208 90 71 0 | - - - - - Destylowane z owoców | 105 minimum 2,5 ECU %/hl | |
2208 90 74 0 | - - - - - Pozostałe | 85 minimum 9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl | |
2208 90 78 0 | - - - - Inne napoje alkoholowe | 105 minimum 2,5 ECU %/hl | |
| - - Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach zawierających: | | |
2208 90 91 0 | - - - 2 litry lub mniej | 105 minimum 2,5 ECU %/hl | |
2208 90 99 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 105 minimum 2,5 ECU %/hl | |
2402 | Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu: | | |
2402 10 00 0 | - Cygara, również z obciętymi końcami i cygaretki, z tytoniu | 55 | 20 mln szt. |
2402 20 | - Papierosy z tytoniu: | | 6 mld szt. |
2402 20 10 0 | - - Zawierające goździki | 90 minimum 9 ECU/tys. szt. | |
2402 20 90 0 | - - Pozostałe | 90 minimum 9 ECU/tys. szt. | |
2402 90 00 0 | - Pozostałe | 90 | 20 mln szt. |
2403 | Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń "homogenizowany" i "odtworzony"; ekstrakty i esencje tytoniowe: | | 1.300 t |
2403 10 | - Tytoń do palenia, nawet zawierający namiastki tytoniu w dowolnej proporcji: | | |
2403 10 10 0 | - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 500 g | 120 | |
2403 10 90 0 | - - Pozostałe | 120 | |
| - Pozostałe: | | |
2403 91 00 0 | - - Tytoń "homogenizowany" lub "odtworzony" | 55 minimum 1,13 ECU/kg | |
2403 99 | - - Pozostałe: | | |
2403 99 10 0 | - - - Tytoń do żucia i tabaka | 65 | |
2403 99 90 | - - - Pozostałe: | | |
2403 99 90 1 | - - - - Tytoń ekspandowany | 55 minimum 1,13 ECU/kg | |
2403 99 90 9 | - - - - Pozostały | 55 minimum 1,13 ECU/kg | |
3502 | Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej protein z serwatki, zawierające w suchej masie powyżej 80% protein z serwatki), albuminiany i inne pochodne albumin: | | |
| - Albumina jaja: | | |
3502 11 | - - Suszona: | | |
3502 11 90 0 | - - - Pozostałe | 15 minimum 2 ECU/kg | 0,41 t |
3503 | Żelatyna (łącznie z żelatyną w arkuszach prostokątnych /nawet kwadratowych/, barwionych lub nie i obrobionych powierzchniowo lub nie) oraz pochodne żelatyny; karuk; inne kleje pochodzenia zwierzęcego, wyłączając kleje kazeinowe z pozycji nr 3501: | | |
3503 00 10 0 | - Żelatyna i jej pochodne | 15 | 52 t |
3503 00 80 0 | - Pozostałe | 15 | 52 t |
3505 | Dekstryny i inne skrobie modyfikowane (np. skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub innych modyfikowanych skrobiach: | | 300 t |
3505 10 | - Dekstryny i inne modyfikowane skrobie: | | |
3505 10 10 0 | - - Dekstryny | 15 minimum 0,2 ECU/kg | |
| - - Inne modyfikowane skrobie: | | |
3505 10 50 0 | - - - Skrobie, estryfikowane lub eteryfikowane | 15 minimum 0,2 ECU/kg | |
3505 10 90 0 | - - - Pozostałe | 15 minimum 0,2 ECU/kg | |
3505 20 | - Kleje: | | |
3505 20 10 0 | - - Zawierające w masie mniej niż 25% skrobi lub dekstryn, lub innych modyfikowanych skrobi | 15 minimum 0,2 ECU/kg | |
3505 20 30 0 | - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 55% skrobi lub dekstryn, lub innych modyfikowanych skrobi | 15 minimum 0,2 ECU/kg | |
3505 20 50 0 | - - Zawierające w masie 55% lub więcej, ale mniej niż 80% skrobi lub dekstryn, lub innych modyfikowanych skrobi | 15 minimum 0,2 ECU/kg | |
3505 20 90 0 | - - Zawierające w masie 80% lub więcej skrobi lub dekstryn, lub innych modyfikowanych skrobi | 15 minimum 0,2 ECU/kg | |
(a) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 20% minimum 42 ECU/hl. (b) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 65% minimum 17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl. (c) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 35%. (d) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 55%.
Pozycje
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479, 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486, 487, 488, 489, 490, 491, 492, 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532, 533, 534, 535, 536, 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555, 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576, 577, 578, 579, 580, 581, 582, 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597, 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611, 612, 613, 614, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651, 652, 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659, 660, 661, 662, 663, 664, 665, 666, 667, 668, 669, 670, 671, 672, 673, 674, 675, 676, 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683, 684, 685, 686, 687, 688, 689, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 696, 697, 698, 699, 700, 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715, 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730, 731, 732, 733, 734, 735, 736, 737, 738, 739, 740, 741, 742, 743, 744, 745, 746, 747, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 754, 755, 756, 757, 758, 759, 760, 761, 762, 763, 764, 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774, 775, 776, 777, 778, 779, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 787, 788, 789, 790, 791, 792, 793, 794, 795, 796, 797, 798, 799, 800, 801, 802, 803, 804, 805, 806, 807, 808, 809, 810, 811, 812, 813, 814, 815, 816, 817, 818, 819, 820, 821
|