|
 |
Dziennik Ustaw 1995 Nr 72 poz. 360 - Ustanowienie kontyngentów celnych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 13 czerwca 1995 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów celnych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy.
(Dz. U. z dnia 27 czerwca 1995 r.)
Na podstawie art. 9 pkt 2 oraz art. 4 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. - Prawo celne (Dz. U. z 1994 r. Nr 71, poz. 312) zarządza się, co następuje:
§ 1. Do dnia 31 grudnia 1995 r. ustanawia się kontyngenty celne ilościowe na przywóz towarów wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§ 2. W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik nr 1 do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 13 czerwca 1995 r. w sprawie ceł na towary przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 72, poz. 357).
§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 lipca 1995 r.
Załącznik
WYKAZ TOWARÓW, NA KTÓRYCH PRZYWÓZ USTANAWIA SIĘ KONTYNGENTY CELNE ILOŚCIOWE
Pozy-cja | Kod PCN | Wyszczególnienie | Stawka celna | Ilość |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
0201 | 0201 | Mięso wołowe świeże lub chłodzone: | | 1 700 t |
| 0201 10 00 0 | - Tusze i półtusze | 30 | |
| 0201 20 | - Inne kawałki mięsa z kośćmi: | | |
| 0201 20 20 0 | - - Ćwierci "kompensowane" | 30 | |
| 0201 20 30 0 | - - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone | 30 | |
| 0201 20 50 0 | - - Ćwierci tylne nie roz- dzielone lub rozdzielo- ne | 30 | |
| 0201 20 90 0 | - - Pozostałe | 30 | |
| 0201 30 00 0 | - Bez kości | 30 | |
0202 | 0202 | Mięso wołowe mrożone: | | 5 280 t |
| 0202 10 00 0 | - Tusze i półtusze | 30 | |
| 0202 20 | - Inne kawałki mięsa z kośćmi: | | |
| 0202 20 10 0 | - - Ćwierci "kompensowane" | 30 | |
| 0202 20 30 0 | - - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub roz- dzielone | 30 | |
| 0202 20 50 0 | - - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone | 30 | |
| 0202 20 90 0 | - - Pozostałe | 30 | |
| 0202 30 | - Bez kości: | | |
| 0202 30 10 0 | - - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na mak- symalnie pięć części, a każda ćwiartka stano- wi pojedynczy blok; ćwierci "kompensowane" w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub po- krojoną na maksymalnie 5 kawałków, a drugi ćwierć tylną w jednym kawałku, ale bez po- lędwicy. | 30 | |
| 0202 30 50 0 | - - Rostbef, antrykot i szponder - kawałki | 30 | |
| 0202 30 90 0 | - - Pozostałe | 30 | |
0203 | 0203 | Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: | | 13 965 t |
| | - Świeże lub chłodzone: | | |
| 0203 11 | - - Tusze i półtusze: | | |
| 0203 11 10 0 | - - - Ze świń domowych | 30 | |
| 0203 12 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: | | |
| | - - - Ze świń domowych: | | |
| 0203 12 11 0 | - - - - Szynki i ich kawałki | 30 | |
| 0203 12 19 0 | - - - - Łopatki i ich kawałki | 30 | |
| 0203 19 | - - Pozostałe: | | |
| | - - - Ze świń domowych: | | |
| 0203 19 11 0 | - - - - Przodki i ich kawałki | 30 | |
| 0203 19 13 0 | - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi | 30 | |
| 0203 19 15 0 | - - - - Boczek i jego kawałki | 30 | |
| | - - - - Pozostałe: | | |
| 0203 19 55 0 | - - - - - Bez kości | 30 | |
| 0203 19 59 0 | - - - - - Pozostałe | 30 | |
| | - Mrożone: | | |
| 0203 21 | - - Tusze i półtusze: | | |
| 0203 21 10 0 | - - - Ze świń domowych | 30 | |
| 0203 22 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: | | |
| | - - - Ze świń domowych: | | |
| 0203 22 11 0 | - - - - Szynki i ich kawałki | 30 | |
| 0203 22 19 0 | - - - - Łopatki i ich kawałki | 30 | |
| 0203 29 | - - Pozostałe: | | |
| | - - - Ze świń domowych: | | |
| 0203 29 11 0 | - - - - Przodki i ich kawałki | 30 | |
| 0203 29 13 0 | - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi | 30 | |
| 0203 29 15 0 | - - - - Boczek i jego kawałki | 30 | |
| | - - - - Pozostałe: | | |
| 0203 29 55 0 | - - - - - Bez kości | 30 | |
| 0203 29 59 0 | - - - - - Pozostałe | 30 | |
0207 | 0207 | Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 105, świeże, chłodzone lub mrożone: | | 21 750 t |
| 0207 10 | - Drób nie cięty na kawałki, świeży lub chłodzony: | | |
| | - - Ptactwo gatunku Gallus domesticus: | | |
| 0207 10 11 0 | - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%" | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 10 15 0 | - - - Oskubane i wypatro- szone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami znane jako "kurczaki 70%" | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 10 19 0 | - - - Oskubane i wypatro- szone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| | - - Indyki: | | |
| 0207 10 31 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 10 39 0 | - - - Oskubane i wypatro- szone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| | - - Kaczki: | | |
| 0207 10 51 0 | - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale nie wy- patroszone, z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%" | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 10 55 0 | - - - Oskubane i wypatro- szone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 10 59 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| | - - Gęsi: | | |
| 0207 10 71 0 | - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 10 79 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 10 90 0 | - - Perliczki | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| | - Drób nie cięty na kawałki, mrożony: | | |
| 0207 21 | - - Ptactwo gatunku Gallus domesticus: | | |
| 0207 21 10 0 | - - - Oskubane i wypatro- szone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 21 90 0 | - - - Oskubane i wypatro- szone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 22 | - - Indyki: | | |
| 0207 22 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 22 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 23 | - - Kaczki, gęsi i perliczki: | | |
| | - - - Kaczki: | | |
| 0207 23 11 0 | - - - - Oskubane i wypatro- szone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 23 19 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| | - - - Gęsi: | | |
| 0207 23 51 0 | - - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 23 59 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75 %" lub inaczej prezen- towane | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 23 90 0 | - - - Perliczki | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| | - Drób w kawałkach i podro- by (łącznie z wątrobami), świeże lub chłodzone: | | |
| 0207 31 | - - Otłuszczone wątroby gęsi i kaczek | | |
| 0207 31 10 0 | - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 31 90 0 | - - - Z kaczek | 30 minimum 0,3 EC/kg | |
| 0207 39 | - - Pozostałe: | | |
| | - - - Z ptactwa gatunku Gallus domesticus: | | |
| | - - - - Kawałki: | | |
| 0207 39 11 0 | - - - - - Bez kości | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 39 13 0 | - - - - - - Połówki i ćwiartki | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 39 15 0 | - - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 39 17 0 | - - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzy- deł | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 39 21 0 | - - - - - - Piersi i ich kawałki | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 39 23 0 | - - - - - - Nogi i ich kawałki | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 39 25 0 | - - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 39 27 0 | - - - - Podroby inne niż wątroby | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| | - - - Z indyków: | | |
| | - - - - Kawałki: | | |
| 0207 39 31 0 | - - - - - Bez kości | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| | - - - - - Z kośćmi: | | |
| 0207 39 33 0 | - - - - - - Połówki albo ćwiartki | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 39 35 0 | - - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 39 37 0 | - - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szy- jami, kupry i końce skrzydeł | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 39 41 0 | - - - - - - Piersi i ich kawałki | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| | - - - - - - Nogi i ich kawałki: | | |
| 0207 39 43 0 | - - - - - - - Uda i ich kawałki | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 39 45 0 | - - - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 39 47 0 | - - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 39 51 0 | - - - - Podroby inne niż wątroby | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| | - - - Z kaczek, gęsi i perliczek: | | |
| | - - - - Kawałki: | | |
| | - - - - - Bez kości: | | |
| 0207 39 53 0 | - - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 39 55 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| | - - - - - Z kośćmi: | | |
| | - - - - - - Połówki i ćwiartki: | | |
| 0207 39 57 0 | - - - - - - - Z kaczek | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 39 61 0 | - - - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 39 63 0 | - - - - - - - Z perliczek | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 39 65 0 | - - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 39 67 0 | - - - - - - Grzbiety, szy- je, grzbiety łącznie z szy- jami, kupry i końce skrzydeł | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| | - - - - - - Piersi i ich kawałki: | | |
| 0207 39 71 0 | - - - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 39 73 0 | - - - - - - - Z kaczek i perliczek | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| | - - - - - - Nogi i ich kawałki: | | |
| 0207 39 75 0 | - - - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 39 77 0 | - - - - - - - Z kaczek i perliczek | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 39 81 0 | - - - - - - Tusze gęsie i kacze | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 39 83 0 | - - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 39 85 0 | - - - - Podroby inne niż wątroby | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 39 90 0 | - - - Wątroby drobiowe inne niż otłuszczone wątroby gęsie i kacze | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| | - Drób w kawałkach i podroby inne niż wątroby, mrożone: | | |
| 0207 41 | - - Z ptactwa gatunku Gallus domesticus: | | |
| | - - - Kawałki: | | |
| 0207 41 10 0 | - - - - Bez kości | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| | - - - - Z kośćmi: | | |
| 0207 41 11 0 | - - - - - Połówki i ćwiartki | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 41 21 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 41 31 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 41 41 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 41 51 0 | - - - - - Nogi i ich kawałki | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 41 71 0 | - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 41 90 0 | - - - Podroby inne niż wątroby | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 42 | - - Z indyków: | | |
| | - - - Kawałki: | | |
| 0207 42 10 0 | - - - - Bez kości | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| | - - - - Z kośćmi: | | |
| 0207 42 11 0 | - - - - - Połówki i ćwiartki | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 42 21 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 42 31 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce szkrzydeł | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 42 41 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| | - - - - - Nogi i ich kawałki: | | |
| 0207 42 51 0 | - - - - - - Uda i ich kawałki | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 42 59 0 | - - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 42 71 0 | - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 42 90 0 | - - - Podroby inne niż wątroby | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 43 | - - Z kaczek, gęsi i perliczek: | | |
| | - - - Kawałki: | | |
| | - - - - Bez kości: | | |
| 0207 43 11 0 | - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 43 15 0 | - - - - - Z kaczek i perliczek | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| | - - - - Z kośćmi: | | |
| | - - - - - Połówki i i ćwiartki: | | |
| 0207 43 21 0 | - - - - - - Kaczek | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 43 23 0 | - - - - - - Gęsi | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 43 25 0 | - - - - - - Perliczek | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 43 31 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 43 41 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| | - - - - - Piersi i ich kawałki: | | |
| 0207 43 51 0 | - - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 43 53 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| | - - - - - Nogi i ich kawałki: | | |
| 0207 43 61 0 | - - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 43 63 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 43 71 0 | - - - - - Tusze gęsie i kacze | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 43 81 0 | - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 43 90 0 | - - - Podroby inne niż wątroby | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 50 | - Wątroby drobiowe, mro- żone: | | |
| 0207 50 10 0 | - - Otłuszczone wątroby gęsie i kacze | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 0207 50 90 0 | - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 ECU/kg | |
0402 | 0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: | | 1 650 t |
| 0402 10 | - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w ma- sie nie przekraczającej 1,5%: | | |
| | - - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: | | |
| 0402 10 11 0 | - - - W bezpośrednim opako- waniu o zawartości netto nie prze- kraczającej 2,5 kg | 30 | |
| 0402 10 19 0 | - - - Pozostałe | 30 | |
| | - - Pozostałe: | 30 | |
| 0402 10 91 0 | - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | 30 | |
| 0402 10 99 0 | - - - Pozostałe | | |
| | - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie powyżej 1,5%: | | |
| 0402 21 | - - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: | | |
| | - - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 27%: | | |
| 0402 21 11 | - - - - W bezpośrednim opa- kowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg: | | |
| 0402 21 11 9 | - - - - - Pozostałe | 40 | |
| | - - - - Pozostałe: | | |
| 0402 21 17 | - - - - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekra- czającej 11%: | | |
| 0402 21 17 9 | - - - - - - Pozostałe | 40 | |
| 0402 21 19 | - - - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 11%, ale nie przekraczają- cej 27%: | | |
| 0402 21 19 9 | - - - - - - Pozostałe | 40 | |
| | - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%: | | |
| 0402 21 91 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawar- tości netto nie przekraczającej 2,5 kg: | | |
| 0402 21 91 9 | - - - - - Pozostałe | 40 | |
| 0402 21 99 | - - - - Pozostałe: | | |
| 0402 21 99 9 | - - - - - Pozostałe | 40 | |
| | - Pozostałe: | | |
| 0402 91 | - - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: | | |
| | - - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 8%: | | |
| 0402 91 11 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | 40 | |
| 0402 91 19 0 | - - - - Pozostałe | 40 | |
| | - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 8%: nie przekraczającej 10%: | | |
| 0402 91 31 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | 40 | |
| 0402 91 39 0 | - - - - Pozostałe | 40 | |
| | - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 10%, ale nie przekraczającej 45%: | | |
| 0402 91 51 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekra- czającej 2,5 kg | 40 | |
| 0402 91 59 0 | - - - - Pozostałe | 40 | |
| | - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 45%: | | |
| 0402 91 91 0 | - - - - W bezpośrednim opa- kowaniu o zawarto- ści netto nie przekraczającej 2,5 kg | 40 | |
| 0402 91 99 0 | - - - - Pozostałe | 40 | |
| 0402 99 | - - Pozostałe: | | |
| | - - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekra- czającej 9,5%: | | |
| 0402 99 11 0 | - - - - W bezpośrednim opa- kowaniu o zawarto- ści netto nie przekraczającej 2,5 kg | 40 | |
| 0402 99 19 0 | - - - - Pozostałe | 40 | |
| | - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 9,5%, ale nie przekraczającej 45%: | | |
| 0402 99 31 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | 40 | |
| 0402 99 39 0 | - - - - Pozostałe | 40 | |
| | - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 45%: | | |
| 0402 99 91 0 | - - - - W bezpośrednim opa- kowaniu o zawarto- ści netto nie przekraczającej 2,5 kg | 40 | |
| 0402 99 99 0 | - - - - Pozostałe | 40 | |
0408 | 0408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego: | | 25 t |
| | - Żółtka jaj: | | |
| 0408 11 | - - Suszone: | | |
| 0408 11 20 0 | - - - Nie nadające się do spożycia przez ludzi | 25 minimum 2 ECU/kg | |
| 0408 11 80 0 | - - - Pozostałe | 25 minimum 2 ECU/kg | |
| | - Pozostałe: | | |
| 0408 91 | - - Suszone: | | |
| 0408 91 20 0 | - - - Nie nadające się do spożycia przez ludzi | 35 minimum 2 ECU/kg | |
| 0408 91 80 0 | - - - Pozostałe | 35 minimum 2 ECU/kg | |
0409 | 0409 00 00 0 | Miód naturalny | 35 | 102 t |
0504 | 0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierzęce (oprócz rybich), całe lub w kawałkach: | | 100 t |
| 0504 00 00 1 | - Żołądki drobiowe | 15 | |
0506 | 0506 | Kości i rdzenie rogów, nie obrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nie przecięte dla nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów: | | |
| 0506 10 00 0 | - Osseina i kości poddane działaniu kwasu | 0 | 6 tys. t |
| 0506 90 00 0 | - Pozostałe | 0 | 12 tys. t |
0707 | 0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone: | | |
| | - Ogórki: | | |
| 0707 00 19 0 | - - Od 16 maja do 31 paź- dziernika | 60 | 50 t |
0810 | 0810 | Pozostałe owoce, świeże: | | 4 t |
| 0810 10 | - Truskawki i poziomki: | | |
| 0810 10 10 0 | - - Od 1 maja do 31 lipca | 20 | |
0910 | 0910 | Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i inne przyprawy korzenne: | | 25 t |
| 0910 10 00 0 | - Imbir | 10 | |
| 0910 20 | - Szafran: | | |
| 0910 20 10 0 | - - Nie rozgniatany ani nie mielony | 10 | |
| 0910 20 90 0 | - - Rozgniatany lub mielony | 10 | |
| 0910 30 00 0 | - Kurkuma | 10 | |
| 0910 40 | - Tymianek; liście laurowe: | | |
| | - - Tymianek: | | 3 t |
| | - - - Nie rozgniatany ani nie mielony: | | |
| 0910 40 11 0 | - - - - Tymianek dziki (Thymus serpyllum) | 10 | |
| 0910 40 13 0 | - - - - Pozostały | 10 | |
| 0910 40 19 0 | - - - Rozgniatany lub mielony | 10 | |
| 0910 40 90 0 | - - Liście laurowe | 10 | 18,85 t |
| 0910 50 00 0 | - Curry | 10 | |
| | - Inne przyprawy korzenne: | | |
| 0910 91 | - - Mieszanki wymienione w uwadze 1 (b) do niniejszego działu: | | |
| 0910 91 10 0 | - - - Nie rozgniatane ani nie mielone | 10 | |
| 0910 91 90 0 | - - - Rozgniatane lub mielone | 10 | |
| 0910 99 | - - Pozostałe: | | |
| 0910 99 10 0 | - - - Nasiona kozieradki | 10 | 0,15 t |
| | - - - Pozostałe: | | |
| 0910 99 91 0 | - - - - Nie rozgniatane ani nie mielone | 10 | 5 t |
| 0910 99 99 0 | - - - - Rozgniatane lub mielone | 10 | |
1101 | 1101 00 00 0 | Mąka pszenna i żytnio-pszenna | 25 | 3 300 t |
1102 | 1102 | Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą: | | |
| 1102 10 00 0 | - Mąka żytnia | 25 | 570 t |
1209 | 1209 | Nasiona, owoce i zarodniki, siewne: | | 2 t |
| | - Nasiona buraków: | | |
| 1209 11 00 0 | - - Nasiona buraków cukro- wych | 10 | |
| 1209 19 00 0 | - - Pozostałe | 10 | |
1514 | 1514 | Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie: | | 3 700 t |
| 1514 10 | - Olej surowy: | | |
| 1514 10 10 0 | - - Do zastosowań technicznych lub prze- mysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi | 35 | |
| 1514 10 90 0 | - - Pozostały | 35 | |
| 1514 90 | - Pozostałe: | | |
| 1514 90 10 0 | - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi | 35 | |
| 1514 90 90 | - - Pozostałe: | | 300 t |
| 1514 90 90 1 | - - - Rafinowane, konfekcjonowane | 45 | |
| 1514 90 90 9 | - - - Pozostałe | 40 | |
1901 | 1901 | Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub ekstraktu słodowego, nie zawierające proszku kakaowego lub zawierające w masie proszek kakaowy w ilości mniejszej niż 50%, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, nie zawierające proszku kakaowego lub zawierające w masie proszek kakaowy w ilości mniejszej niż 10%, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: | | |
| 1901 90 | - Pozostałe: | | |
| 1901 90 90 0 | - - Pozostałe | 5 | 4 000 t |
2002 | 2002 | Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego: | | 1 000 t |
| 2002 90 | - Pozostałe: | | |
| | - - O zawartości suchej ma- sy poniżej 12%: | | |
| 2002 90 11 | - - - W bezpośrednich opa- kowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: | | |
| 2002 90 11 1 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o za- wartości netto po- wyżej 1 kg, ale nie przekraczającej 199 kg | 30 minimum 0,35 ECU/kg | |
| 2002 90 11 9 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg | 25 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 2002 90 19 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg | 30 minimum 0,35 ECU/kg | |
| | - - O zawartości suchej ma- sy nie mniejszej niż 12%, ale nie przekra- czającej 30%: | | |
| 2002 90 31 | - - - W bezpośrednich opa- kowaniach o zawarto- ści netto powyżej 1 kg: | | |
| 2002 90 31 1 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o za- wartości netto po- wyżej 1 kg, ale nie przekraczającej 199 kg | 30 minimum 0,35 ECU/kg | |
| 2002 90 31 9 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg | 25 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 2002 90 39 0 | - - - W bezpośrednich opa- kowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg | 30 minimum 0,35 ECU/kg | |
| | - - O zawartości suchej masy powyżej 30%: | | |
| 2002 90 91 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: | | |
| 2002 90 91 1 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nie przekra - czającej 199 kg | 30 minimum 0,35 ECU/kg | |
| 2002 90 91 9 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o za- wartości netto po- wyżej 199 kg | 25 minimum 0,3 ECU/kg | |
| 2002 90 99 0 | - - - W bezpośrednich opa- kowaniach o zawarto- ści netto nie prze- kraczającej 1 kg | 30 minimum 0,35 ECU/kg | |
2005 | 2005 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone: | | 40 t |
| 2005 20 | - Ziemniaki: | | |
| | - - Pozostałe: | | |
| 2005 20 20 0 | - - - Pocięte w cienkie plasterki, smażone lub pieczone, także solone lub z przyprawami, w hermetycznych opakowaniach, nadają- ce się do bezpośre- dniego spożycia | 50 | |
| 2005 20 80 0 | - - - Pozostałe | 50 | |
2103 | 2103 | Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda: | | |
| 2103 90 | - Pozostałe: | | |
| 2103 90 30 0 | - - Gorzkie aromatyczne za- prawy o objętościowej mocy alkoholu od 44,2 do 49,2% obj., zawie- rające w masie od 1,5 do 6% goryczki, przy- praw i różnych składni- ków oraz 4 do 10% cukru, w pojemnikach zawierających 0,5 litra lub mniej | 35 minimum 0,35 ECU/kg | wielkość kontyngentu włączona do kodu 2208 10 00 0 |
2204 | 2204 | Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: | | 3 500 hl |
| 2204 10 | - Wino musujące: | | |
| | - - O rzeczywistej objęto- ściowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5 % objętościowych: | | |
| 2204 10 11 | - - - Szampan: | | |
| 2204 10 11 9 | - - - - O rzeczywistej objętości mocy alkoholu powyżej 22% objętościowych | 30 (a) minimum 42 ECU/hl | |
| 2204 10 19 | - - - Pozostałe: | | |
| 2204 10 19 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% objętościowych | 30 (a) minimum 42 ECU/hl | |
| | - Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nie rozpoczętą lub za- trzymaną przez dodanie alkoholu: | | |
| 2204 21 | - - W pojemnikach zawiera- jących 2 litry lub mniej: | | |
| 2204 21 10 | - - - Wina inne niż z pod- pozycji 2204 10 w bu- telkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub za- pięciami; wina do- starczane inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20oC: | | |
| 2204 21 10 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% objętościowych | 30 (a) minimum 42 ECU/hl | |
| | - - - Pozostałe: | | |
| 2204 21 90 0 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 75 (b) minimum 17ECU/hl +1,7 ECU%/hl | |
| 2204 29 | - - Pozostałe: | | |
| 2204 29 10 | - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi" przy- trzymywanymi przewiązkami lub za- pięciami; wina dostarczone inaczej, pozostające w wyniku obecności dwutlenku węgla w roztworze, pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20oC: | | |
| 2204 29 10 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 25 minimum 42 ECU/hl | |
| | - - - Pozostałe: | | |
| 2204 29 90 0 | - - - - O rzeczywistej objętości mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 75 minimum 17 ECU/hl +1,7 ECU%/hl | |
| 2204 30 | - Pozostały moszcz winogronowy: | | |
| 2204 30 10 | - - W trakcie fermentacji lub z fermentacją za- trzymaną inaczej niż przez dodanie alkoholu: | | |
| 2204 30 10 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 45 (c) | |
| | - - Pozostałe: | | |
| 2204 30 99 | - - - Pozostałe: | | |
| 2204 30 99 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 65 (d) | |
2205 | 2205 | Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi: | | wielkość kontyngentu włączona do kodu 2208 20 |
| 2205 10 | - W pojemnikach zawierają- cych 2 litry lub mniej: | | |
| 2205 10 90 | - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj.: | | |
| 2205 10 90 9 | - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% objętościowych | 75 minimum 17 ECU/hl +1,7 ECU%/hl | |
| 2205 90 | - Pozostałe: | | |
| 2205 90 90 | - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj. | | |
| 2205 90 90 9 | - - - O rzeczywistej obję- tościowej mocy alkoholu powyżej 22% objętościowych | 75 minimum 17 ECU/hl +1,7 ECU%/hl | |
2206 | 2206 00 | Pozostałe napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych nie wymienione ani nie włączone gdzie indziej: | | |
| 2206 00 10 | - Wzbudzone: | | |
| 2206 00 10 9 | - - O rzeczywistej obję- tościowej mocy alkoholu powyżej 22% objętościo- wych | 45 minimum 14 ECU/hl | |
| | - Pozostałe: | | |
| | - - Musujące: | | |
| 2206 00 31 | - - - Z jabłek lub gruszek: | | |
| 2206 00 31 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% objętościowych | 45 minimum 14 ECU/hl | |
| 2206 00 39 | - - - Pozostałe: | | |
| 2206 00 39 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% objętościowych | 45 minimum 14 ECU/hl | |
| | - - Spokojne, w pojemnikach zawierających: | | |
| | - - - 2 litry lub mniej: | | |
| 2206 00 51 | - - - - Z jabłek lub gruszek: | | |
| 2206 00 51 9 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obję- tościowych | 45 minimum 14 ECU/hl | |
| 2206 00 59 | - - - - Pozostałe: | | |
| 2206 00 59 9 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% objętościowych | 45 minimum 14 ECU/hl | |
| | - - - Więcej niż 2 litry: | | |
| 2206 00 81 | - - - - Z jabłek lub gru- szek: | | |
| 2206 00 81 9 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mo- cy alkoholu po- wyżej 22% objęto- ściowych | 45 minimum 14 ECU/hl | |
| 2206 00 89 | - - - - Pozostałe: | | |
| 2206 00 89 9 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mo- cy alkoholu po- wyżej 22% objętościowych | 45 minimum 14 ECU/hl | |
2207 | 2207 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej; alkohol etylowy i pozostałe alkohole, skażone, o dowolnej mocy: | | |
| 2207 10 00 0 | - Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej | 105 minimum 58 ECU/hl | 100 000 dm3 |
| 2207 20 00 0 | - Alkohol etylowy i pozostałe alkohole, skażone, o dowolnej mocy | 65 minimum 50 ECU/hl | 50 hl |
2208 | 2208 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe; złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji napojów: | | 290 000 dm3 100%, łącznie z kodem 2103 90 30 0 |
| 2208 10 00 0 | - Złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji napojów | 55 +2,5 ECU%/hl | |
| 2208 20 | - Napoje alkoholowe otrzy- mywane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron: | | 1 900 000 dm3 100%, łącznie z pozycjami 2205 i 2206 |
| | - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: | | |
| 2208 20 12 0 | - - - Cognac | 75 minimum 21 ECU/hl +2 ECU%/hl | |
| 2208 20 14 0 | - - - Armagnac | 75 minimum 21 ECU/hl +2 ECU%/hl | |
| 2208 20 26 0 | - - - Grappa | 75 minimum 21 ECU/hl +2 ECU%/hl | |
| 2208 20 28 0 | - - - Pozostałe | 75 minimum 21 ECU/hl +2 ECU%/hl | |
| | - - W pojemnikach zawiera- jących więcej niż 2 litry | | |
| 2208 20 40 0 | - - - Surowy destylat | 75 minimum 17 ECU/hl +1,7 ECU%/hl | |
| | - - - Pozostałe: | | |
| 2208 20 62 0 | - - - - Cognac | 75 minimum 17 ECU/hl +1,7 ECU%/hl | |
| 2208 20 64 0 | - - - - Armagnac | 75 minimum 17 ECU/hl +1,7 ECU%/hl | |
| 2208 20 86 0 | - - - - Grappa | 75 minimum 17 ECU/hl +1,7 ECU%/hl | |
| 2208 20 88 0 | - - - - Pozostałe | 75 minimum 17 ECU/hl +1,7 ECU%/hl | |
| 2208 30 | - Whisky: | | 550 000 dm3 100% |
| | - - Whisky burbońskie, w pojemnikach zawiera- jących: | | |
| 2208 30 11 0 | - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 21 ECU/hl +2 ECU%/hl | |
| 2208 30 19 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 85 minimum 17 ECU/hl +1,7 ECU%/hl | |
| | - - Whisky "pure malt", w pojemnikach zawierających: | | |
| 2208 30 31 0 | - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 21 ECU/hl +2 ECU%/hl | |
| 2208 30 39 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 85 minimum 17 ECU/hl +1,7 ECU%/hl | |
| | - - Whisky "blended", w po- jemnikach zawierają- cych: | | |
| 2208 30 51 0 | - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 21 ECU/hl +2 ECU%/hl | |
| 2208 30 59 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 85 minimum 17 ECU/hl +1,7 ECU%/hl | |
| | - - Pozostałe, w pojemni- kach zawierających: | | |
| 2208 30 81 0 | - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 21 ECU/hl +2 ECU%/hl | |
| 2208 30 89 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 85 minimum 17 ECU/hl +1,7 ECU%/hl | |
| 2208 40 | - Rumy: | | 148 000 dm3 100% |
| 2208 40 10 0 | - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej | 80 minimum 12,5 ECU/hl +1,3 ECU%/hl | |
| 2208 40 90 0 | - - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry | 80 minimum 9 ECU/hl +0,9 ECU%/hl | |
| 2208 50 | - Giny i gin Geneva: | | 292 000 dm3 100% |
| | - Gin w pojemnikach zawierających: | | 292 000 dm3 100% |
| 2208 50 11 0 | - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 12,5 ECU/hl +1,3 ECU%/hl | |
| 2208 50 19 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 85 minimum 9 ECU/hl +0,9 ECU%/hl | |
| | - - Gin Geneva, w pojemni- kach zawierających: | | |
| 2208 50 91 0 | - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 12,5 ECU/hl +1,3 ECU%/hl | |
| 2208 50 99 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 85 minimum 9 ECU/hl +0,9 ECU%/hl | |
| 2208 90 | - Pozostałe | | 292 000 dm3 100% |
| | - - Arak, w pojemnikach za- wierających: | | |
| 2208 90 11 0 | - - - 2 litry lub mniej | 105 +2,5 ECU%/hl | |
| 2208 90 19 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 105 +2,5 ECU%/hl | |
| | - - Wódka czysta o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 45,4% obj. lub mniej oraz napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe lub wiśniowe (z wyłączeniem likierów), w pojemnikach zawierających: | | |
| | - - - 2 litry lub mniej: | | |
| 2208 90 31 0 | - - - - Wódka czysta | 105 +2,5 ECU%/hl | |
| 2208 90 33 0 | - - - - Napoje alkoholowe, śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem li- kierów) | 105 +2,5 ECU%/hl | |
| | - - - Więcej niż 2 litry: | | |
| 2208 90 35 0 | - - - - Wódka czysta | 105 +2,5 ECU%/hl | |
| 2208 90 38 0 | - - - - Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem likierów) | 105 +2,5 ECU%/hl | |
| | - - Pozostałe wódki, likie- ry i inne napoje al- koholowe, w pojemnikach zawierających: | | |
| | - - - 2 litry lub mniej: | | |
| 2208 90 41 0 | - - - - Ouzo | 105 +2,5 ECU%/hl | |
| | - - - - Pozostałe: | | |
| | - - - - - Wódki i napoje alkoholowe (z wy- łączeniem likierów): | | |
| | - - - - - - Destylowane z owoców: | | |
| 2208 90 45 0 | - - - - - - - Calvados | 105 +2,5 ECU%/hl | |
| 2208 90 48 0 | - - - - - - - Pozostałe | 105 +2,5 ECU%/hl | |
| | - - - - - - Pozostałe: | | |
| 2208 90 52 0 | - - - - - - - Korn | 105 +2,5 ECU%/hl | |
| 2208 90 58 0 | - - - - - - - Pozostałe | 105 +2,5 ECU%/hl | |
| 2208 90 65 0 | - - - - - Likiery | 105 +2,5 ECU%/hl | |
| 2208 90 69 0 | - - - - - Pozostałe napoje alkoholowe | 105 +2,5 ECU%/hl | |
| | - - - Więcej niż 2 litry: | | |
| | - - - - Wódki (z wyłączeniem likierów): | | |
| 2208 90 71 0 | - - - - - Destylowane z owoców | 105 +2,5 ECU%/hl | |
| 2208 90 73 0 | - - - - - Pozostałe | 105 +2,5 ECU%/hl | |
| 2208 90 79 0 | - - - - Likiery i inne na- poje alkoholowe | 105 +2,5 ECU%/hl | |
| | - - Alkohol etylowy nieska- żony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w poje- mnikach zawierających: | | |
| 2208 90 91 0 | - - - 2 litry lub mniej | 105 +2,5 ECU%/hl | |
| 2208 90 99 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 105 +2,5 ECU%/hl | |
2402 | 2402 | Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu: | | |
| 2402 10 00 0 | - Cygara, również z obcię- tymi końcami i cygaretki, z tytoniu | 55 | 10 mln szt. |
| 2402 20 00 0 | - Papierosy z tytoniu | 90 minimum 9 ECU/tys.szt. | 3 mln szt. |
| 2402 90 00 0 | - Pozostałe | 90 | 10 mln szt. |
2403 | 2403 | Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń "homogenizowany" i "odtworzony"; ekstrakty i esencje tytoniowe: | | 150 t |
| 2403 10 | - Tytoń do palenia, nawet zawierający namiastki tytoniu w dowolnej proporcji: | | |
| 2403 10 10 0 | - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 500 g | 120 | |
| 2403 10 90 0 | - - Pozostałe | 120 | |
| | - Pozostałe: | | |
| 2403 91 00 0 | - - Tytoń "homogenizowany" lub "odtworzony" | 55 minimum 1,13 ECU/kg | |
| 2403 99 | - - Pozostałe: | | |
| 2403 99 10 0 | - - - Tytoń do żucia i ta- baka | 65 | |
| 2403 99 90 0 | - - - Pozostałe | 55 minimum 1,13 ECU/kg | |
3503 | 3503 00 | Żelatyna (łącznie z żelatyną w arkuszach prostokątnych/nawet kwadratowych/, barwionych lub nie i obrobionych powierzchniowo lub nie) oraz pochodne żelatyny; karuk; inne kleje pochodzenia zwierzęcego, wyłączając kleje kazeinowe z pozycji nr 3501: | | |
| 3503 00 10 0 | - Żelatyna i jej pochodne | 15 | 20,5 t |
| 3503 00 80 0 | - Pozostałe | 15 | 20,5 t |
(a) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 20% minimum 42 ECU/hl. (b) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 65% minimum 21 ECU/hl+2 ECU%/hl. (c) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 35%. (d) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 55%.

Pozycje
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479, 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486, 487, 488, 489, 490, 491, 492, 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532, 533, 534, 535, 536, 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555, 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576, 577, 578, 579, 580, 581, 582, 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597, 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611, 612, 613, 614, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651, 652, 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659, 660, 661, 662, 663, 664, 665, 666, 667, 668, 669, 670, 671, 672, 673, 674, 675, 676, 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683, 684, 685, 686, 687, 688, 689, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 696, 697, 698, 699, 700, 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715, 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730, 731, 732, 733, 734, 735, 736, 737, 738, 739, 740, 741, 742, 743, 744, 745, 746, 747, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 754, 755, 756, 757, 758, 759, 760, 761, 762, 763, 764, 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774, 775, 776, 777, 778, 779, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 787, 788, 789, 790, 791, 792, 793, 794, 795, 796, 797, 798, 799, 800, 801
|