Dziennik Ustaw 1995 Nr 151 poz. 740 - Ustanowienie kontyngentów celnych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Słowenii


ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW

z dnia 14 grudnia 1995 r.

w sprawie ustanowienia kontyngentów celnych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Słowenii.

(Dz. U. z dnia 27 grudnia 1995 r.)


Na podstawie art. 9 pkt 2 oraz art. 4 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. - Prawo celne (Dz. U. z 1994 r. Nr 71, poz. 312 oraz z 1995 r. Nr 85, poz. 427 i Nr 87, poz. 434) zarządza się, co następuje:


§ 1. Do dnia 31 marca 1996 r. ustanawia się kontyngenty celne ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Republiki Słowenii, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.

§ 2. Preferencyjne stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.

§ 3. W zakresie uregulowanym w § 1 i 2 nie stosuje się stawek celnych określonych w taryfie celnej, stanowiącej załącznik nr 1 do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 14 grudnia 1995 r. w sprawie ceł na towary przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 151, poz. 737).

§ 4. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1996 r.

Załącznik

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI CELNYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI SŁOWENII
 
PozycjaKod PCNWyszczególnieniePreferencyjna stawka celnaKontyngent
02070207Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: 125 ton
  
- Z ptactwa z gatunku Gallus
 domesticus:
  
 0207 11
- - Nie cięte na kawałki,
   świeże lub chłodzone:
  
 0207 11 10 0
- - - Oskubane i bez jelit,
     z głowami i łapami,
     znane jako "kurczaki
     83%"
30 minimum 0,30 ECU/kg 
 0207 11 30 0
- - - Oskubane i
     wypatroszone, bez głów
     i łap, ale z szyjami,
     sercami, wątrobami i
     żołądkami, znane jako
     "kurczaki 70%"
30 minimum 0,30 ECU/kg 
 0207 11 90 0
- - - Oskubane i
     wypatroszone, bez głów
     i łap oraz bez szyj,
     serc, wątrób i
     żołądków, znane jako
     kurczaki 65%" l
     ub inaczej prezentowane
30 minimum 0,30 ECU/kg 
 0207 12
- - Nie cięte na kawałki,
   mrożone:
  
 0207 12 10 0
- - - Oskubane i
     wypatroszone, bez głów
     i łap, ale z szyjami,
     sercami, wątrobami
     i żołądkami, znane
     jako "kurczaki 70%"
30 minimum 0,30 ECU/kg 
 0207 12 90 0
- - - Oskubane i
     wypatroszone, bez głów
     i łap i bez szyj, serc,
     wątrób i żołądków,
     znane jako "kurczaki
     65%" lub inaczej
     prezentowane
30 minimum 0,30 ECU/kg 
 0207 14
- - Kawałki i podroby
   mrożone:
  
  - - - Kawałki:  
 0207 14 10 0- - - - Bez kości30 minimum 0,30 ECU/kg 
  - - - - Z kośćmi:  
 0207 14 20 0- - - - - Połówki i ćwiartki30 minimum 0,30 ECU/kg 
 0207 14 30 0
- - - - - Całe skrzydła z
         końcami lub bez
30 minimum 0,30 ECU/kg 
 0207 14 40 0
- - - - - Grzbiety, szyje,
         grzbiety łącznie z
         szyjami, kupry i
         końce skrzydeł
30 minimum 0,30 ECU/kg 
 0207 14 50 0
- - - - - Piersi i ich
         kawałki
30 minimum 0,30 ECU/kg 
 0207 14 60 0- - - - - Nogi i ich kawałki30 minimum 0,30 ECU/kg 
 0207 14 70 0- - - - - Pozostałe30 minimum 0,30 ECU/kg 
  - - - Podroby:  
 0207 14 99 0- - - - Pozostałe30 minimum 0,30 ECU/kg 
  - Z indyków:  
 0207 24
- - Nie cięte na kawałki,
   świeże lub chłodzone:
  
 0207 24 10 0
- - - Oskubane i
     wypatroszone, bez głów
     i łap, ale z szyjami,
     sercami, wątrobami
     i żołądkami, znane
     jako "indyki 80%"
30 minimum 0,30 ECU/kg 
 0207 24 90 0
- - - Oskubane i
     wypatroszone, bez głów
     i łap i bez szyj, serc,
     wątrób i żołądków,
     znane jako "indyki
     73%" lub inaczej
     prezentowane
30 minimum 0,30 ECU/kg 
 0207 25
- - Nie cięte na kawałki,
   mrożone
  
 0207 25 10 0
- - - Oskubane i
     wypatroszone, bez głów
     i łap, ale z szyjami,
     sercami, wątrobami
     i żołądkami znane
     jako "indyki 80%"
30 minimum 0,30 ECU/kg 
 0207 25 90 0
- - - Oskubane i
     wypatroszone, bez
     głów i łap oraz bez
     szyj, serc, wątrób i
     żołądków, znane jako
     "indyki 73%" lub
     inaczej prezentowane
30 minimum 0,30 ECU/kg 
 0207 27
- - Kawałki i podroby,
   mrożone:
  
  - - - Kawałki:  
 0207 27 10 0- - - - Bez kości30 minimum 0,30 ECU/kg 
  - - - - Z kośćmi:  
 0207 27 20 0
- - - - - Połówki lub
         ćwiartki
30 minimum 0,30 ECU/kg 
 0207 27 30 0
- - - - - Całe skrzydła,
         z końcami lub bez
30 minimum 0,30 ECU/kg 
 0207 27 40 0
- - - - - Grzbiety, szyje,
         grzbiety łącznie
         z szyjami, kupry i
         końce skrzydeł
30 minimum 0,30 ECU/kg 
 0207 27 50 0
- - - - - Piersi i ich
         kawałki
30 minimum 0,30 ECU/kg 
  
- - - - - Nogi i ich
         kawałki:
  
 0207 27 60 0
- - - - - - Uda i ich
           kawałki
30 minimum 0,30 ECU/kg 
 0207 27 70 0- - - - - - Pozostałe30 minimum 0,30 ECU/kg 
 0207 27 80 0- - - - - Pozostałe30 minimum 0,30 ECU/kg 
  
- Z kaczek, gęsi i
 perliczek:
  
 0207 32
- - Nie cięte na kawałki,
   świeże lub chłodzone:
  
  - - - Kaczki:  
 0207 32 11 0
- - - - Oskubane, bez krwi
       i jelit, ale nie
       wypatroszone z
       głowami i łapami,
       znane jako
       "kaczki 85%"
30 minimum 0,30 ECU/kg 
 0207 32 15 0
- - - - Oskubane i
       wypatroszone, bez
       głów i łap, ale z
       szyjami, sercami,
       wątrobami i
       żołądkami znane
       jako "kaczki 70%"
30 minimum 0,30 ECU/kg 
 0207 32 19 0
- - - - Oskubane i
       wypatroszone, bez
       głów i łap oraz bez
       szyj, serc, wątrób i
       żołądków, znane
       jako "kaczki
       63%" lub inaczej
       prezentowane
30 minimum 0,30 ECU/kg 
  - - - Gęsi:  
 0207 32 51 0
- - - - Oskubane, bez krwi,
       nie wypatroszone, z
       głowami i łapami,
       znane jako "gęsi
       82%"
30 minimum 0,30 ECU/kg 
 0207 32 59 0
- - - - Oskubane i
       wypatroszone, bez
       głów i łap, z sercami
       i żołądkami lub bez
       serc i żołądków,
       znane jako "gęsi
       75%" lub inaczej
       prezentowane
30 minimum 0,30 ECU/kg 
 0207 32 90 0- - - Perliczki30 minimum 0,30 ECU/kg 
 0207 33
- - Nie cięte na kawałki,
   mrożone:
  
  - - - Kaczki:  
 0207 33 11 0
- - - - Oskubane i
       wypatroszone, bez
       głów i łap ale z
       szyjami, sercami,
       wątrobami
       i żołądkami, znane
       jako "kaczki 70%"
30 minimum 0,30 ECU/kg 
 0207 33 19 0
- - - - Oskubane i
       wypatroszone bez głów
       i łap oraz bez
       szyj, serc, wątrób
       i żołądków, znane
       jako "kaczki 63%
       lub inaczej
       prezentowane
30 minimum 0,30 ECU/kg 
  - - - Gęsi:  
 0207 33 51 0
- - - - Oskubane, bez krwi,
       nie wypatroszone, z
       głowami i łapami,
       znane jako "gęsi
       82%"
30 minimum 0,30 ECU/kg 
 0207 33 59 0
- - - - Oskubane i
       wypatroszone, bez
       głów i łap, z sercami
       i żołądkami lub bez
       serc i żołądków,
       znane jako "gęsi
       75%" lub inaczej
       prezentowane
30 minimum 0,30 ECU/kg 
 0207 33 90 0- - - Perliczki30 minimum 0,30 ECU/kg 
 0207 36- - Pozostałe, mrożone:  
  - - - Kawałki:  
  - - - - Bez kości:  
 0207 36 11 0- - - - - Z gęsi30 minimum 0,30 ECU/kg 
 0207 36 15 0
- - - - - Z kaczek i
         perliczek
30 minimum 0,30 ECU/kg 
  - - - - Z kośćmi:  
  
- - - - - Połówki lub
         ćwiartki:
  
 0207 36 21 0- - - - - - Z kaczek30 minimum 0,30 ECU/kg 
 0207 36 23 0- - - - - - Z gęsi30 minimum 0,30 ECU/kg 
 0207 36 25 0- - - - - - Z perliczek30 minimum 0,30 ECU/kg 
 0207 36 31 0
- - - - - Całe skrzydła, z
         końcami lub bez
30 minimum 0,30 ECU/kg 
 0207 36 41 0
- - - - - Grzbiety, szyje,
         grzbiety łącznie
         z szyjami, kupry i
         końce skrzydeł
30 minimum 0,30 ECU/kg 
  
- - - - - Piersi i ich
         kawałki:
  
 0207 36 51 0- - - - - - Z gęsi30 minimum 0,30 ECU/kg 
 0207 36 53 0
- - - - - - Z kaczek i
           perliczek
30 minimum 0,30 ECU/kg 
  
- - - - - Nogi i ich
         kawałki:
  
 0207 36 61 0- - - - - - Z gęsi30 minimum 0,30 ECU/kg 
 0207 36 63 0
- - - - - - Z kaczek i
           perliczek
30 minimum 0,30 ECU/kg 
 0207 36 71 0
- - - - - Tusze gęsie i
         kacze
30 minimum 0,30 ECU/kg 
 0207 36 79 0- - - - - Pozostałe30 minimum 0,30 ECU/kg 
 0207 36 89 0- - - - - Pozostałe30 minimum 0,30 ECU/kg 
 0207 36 90 0- - - - Pozostałe30 minimum 0,30 ECU/kg 
04020402Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: 25 ton
 0402 10
- W proszku, granulkach lub
 w innej stałej postaci,
 o zawartości tłuszczu w
 masie nie przekraczającej
 1,5%:
  
  
- - Nie zawierające dodatku
   cukru ani innego środka
   słodzącego:
  
 0402 10 11 0
- - - W bezpośrednim
     opakowaniu o
     zawartości netto nie
     przekraczającej 2,5 kg
35 
 0402 10 19 0- - - Pozostałe35 
  - - Pozostałe:  
 0402 10 91 0
- - - W bezpośrednim
     opakowaniu o zawartości
     netto nie
     przekraczającej 2,5 kg
35 
 0402 10 99 0- - - Pozostałe35 
  
- W proszku, granulkach lub
 w innej stałej postaci,
 o zawartości tłuszczu w
 masie powyżej 1,5%:
  
 0402 29- - Pozostałe:  
  
- - - O zawartości tłuszczu
     w masie nie
     przekraczającej 27%:
  
 0402 29 11 0
- - - - Mleko specjalne dla
       niemowląt, w
       hermetycznie
       zamkniętych
       pojemnikach, o
       zawartości netto
       nie przekraczającej
       500 g i o
       zawartości tłuszczu
       w masie powyżej
       10%
5 
  - - - - Pozostałe:  
 0402 29 15 0
- - - - - W bezpośrednim
         opakowaniu o
         zawartości netto
         nie przekraczającej
         2,5 kg
5 
 0402 29 19 0- - - - - Pozostałe5 
  
- - - O zawartości tłuszczu
     w masie powyżej 27%:
  
 0402 29 91 0
- - - - W bezpośrednim
       opakowaniu o
       zawartości netto
       nie przekraczającej
       2,5 kg
5 
 0402 29 99 0- - - - Pozostałe5 
04060406Sery i twarogi: 50 ton
 0406 90- Pozostałe sery:  
  - - Pozostałe:  
  
- - - Emmentaler, Gruyére,
     Sbrinz, Bergkäse i
     Appenzell:
  
  - - - - Pozostałe:  
 0406 90 12 0- - - - - Emmentaler17,5 
 0406 90 23 0- - - Edam17,5 
  - - - Pozostałe:  
  - - - - Pozostałe:  
  
- - - - - O zawartości
         tłuszczu w masie
         nie
         przekraczającej
         40% i o
         zawartości
         masy wody w
         substancji
         beztłuszczowej:
  
  
- - - - - - Powyżej 47%, ale
           nie
           przekraczającej
           72%:
  
 0406 90 78 0- - - - - - - Gouda17,5 
04070407 00Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane: 15 ton
  - Drobiu:  
  - - Wylęgowe:  
 0407 00 11 0- - - Indycze albo gęsie12,5 minimum 0,015 ECU/szt. 
 0407 00 19 0- - - Pozostałe12,5 minimum 0,015 ECU/szt. 
 0407 00 30 0- - Pozostałe12,5 minimum 0,015 ECU/szt. 
 0407 00 90 0- Pozostałe12,5 minimum 0,015 ECU/szt. 
08080808Jabłka, gruszki i pigwy, świeże: 100 ton
 0808 10- Jabłka:  
 0808 10 10 0
- - Jabłka na sok, luzem, od
   16 września do 15
   grudnia
30 
  - - Pozostałe:  
  
- - - Od 1 stycznia do 31
     marca:
  
 0808 10 51 0
- - - - Odmiany Golden
       Delicious
30 
 0808 10 53 0- - - - Odmiany Grany Smith30 
 0808 10 59 0- - - - Pozostałe30 
  
- - - Od 1 kwietnia do 30
     czerwca:
  
 0808 10 61 0
- - - - Odmiany Golden
       Delicious
10 
 0808 10 63 0- - - - Odmiany Grany Smith10 
 0808 10 69 0- - - - Pozostałe10 
  - - - Od 1 do 31 lipca:  
 0808 10 71 0
- - - - Odmiany Golden
       Delicious
5 
 0808 10 73 0- - - - Odmiany Grany Smith5 
 0808 10 79 0- - - - Pozostałe5 
  
- - - Od 1 sierpnia do 31
     grudnia:
  
 0808 10 92 0
- - - - Odmiany Golden
       Delicious
30 
 0808 10 94 0- - - - Odmiany Grany Smith30 
 0808 10 98 0- - - - Pozostałe30 
 0808 20- Gruszki i pigwy: 25 ton
  - - Gruszki:  
 0808 20 10 0
- - - Na wino gruszkowe,
     luzem, od 1 sierpnia
     do 31 grudnia
25 
  - - - Pozostałe:  
 0808 20 31 0
- - - - Od 1 stycznia do 31
       marca
5 
 0808 20 37 0- - - - Od 1 do 30 kwietnia5 
 0808 20 41 0
- - - - Od 1 maja do 30
       czerwca
5 
 0808 20 47 0- - - - Od 1 do 15 lipca5 
 0808 20 51 0- - - - Od 15 do 31 lipca5 
 0808 20 57 0
- - - - Od 1 sierpnia do 31
       października
25 
 0808 20 67 0
- - - - Od 1 listopada do 31
       grudnia
25 
 0808 20 90 0- - Pigwy12,5 
12091209Nasiona, owoce i zarodniki, siewne: 25 ton
  - Nasiona buraków:  
 1209 11 00 0
- - Nasiona buraków
   cukrowych
7,5 
 1209 19 00 0- - Pozostałe7,5 
  
- Nasiona roślin pastewnych
 inne niż nasiona buraków:
  
 1209 21 00 0
- - Nasiona lucerny (alfa
   alfa)
5 
 1209 22
- - Nasiona koniczyny
   (Trifolium spp.):
  
 1209 22 10 0
- - - Koniczyny czerwonej
     (Trifolium pratense
     L.)
5 
 1209 22 80 0- - - Pozostałej5 
 1209 23- - Nasiona kostrzewy:  
 1209 23 11 0
- - - Kostrzewy łąkowej
     (Festuca pratensis
      Huds.)
5 
 1209 23 15 0
- - - Kostrzewy czerwonej
     (Festuca rubra L.)
5 
 1209 23 80 0- - - Pozostałe5 
 1209 24 00 0
- - Nasiona wiechliny
  łąkowej (Poa pratensis
  L.)
5 
 1209 25
- - Nasiona rajgrasu (Lolium
   multiflorum Lam., Lolium
   perenne L.):
  
 1209 25 10 0
- - - Rajgras włoski (życica
     wielokwiatowa)
     (łącznie z rajgrasem
     westerwoldzkim) (Lo-
     lium multiflorum Lam.)
5 
 1209 25 90 0
- - - Rajgras angielski
     (życica trwała) (Lolium
     perenne L.)
5 
 1209 26 00 0- - Nasiona tymotki5 
 1209 29- - Pozostałe:  
 1209 29 10 0
- - - Nasiona wyki; nasiona
     wiechliny (błotnej,
     zwyczajnej) (Poa
     palustris L., Poa
     trivalis L.); nasiona
     kupkówki (Dactylis
     glomerata L.); nasiona
     mietlicy (Agrostis)
5 
 1209 29 50- - - Ziarno łubinu:  
 1209 29 50 1- - - - Siewne5 
 1209 29 50 9- - - - Pozostałe5 
 1209 29 80 0- - - Pozostałe5 
 1209 30 00 0
- Nasiona roślin zielnych
 (ziołowych)hodowanych
 głównie dla ich kwiatów
5 
  - Pozostałe:  
 1209 91- - Nasiona warzyw:  
 1209 91 10 0
- - - Nasiona kalarepy
    (Brassica oleracea L.
    var. caulorapa i gon-
    gylodes L.)
5 
 1209 91 90 0- - - Pozostałe5 
 1209 99- - Pozostałe:  
 1209 99 10 0- - - Nasiona drzew leśnych5 
  - - - Pozostałe:  
 1209 99 91 0
- - - - Nasiona roślin
       hodowanych głównie
       dla ich kwiatów
       oprócz objętych
       podpozycją nr 1209 30
5 
 1209 99 99 0- - - - Pozostałe5 
12111211Rośliny i ich części (łącznie z nasionami i owocami) używane głównie w perfumerii, farmacji lub używane do celów owadobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, krojone, kruszone, nawet proszkowane: 25 ton
 1211 10 00 0- Korzenie lukrecji0 
 1211 20 00 0- Korzenie żeńszenia5 
 1211 90- Pozostałe:  
 1211 90 10 0
- - Maruna (kwiaty, liście,
   łodygi, skórki i
   korzenie)
5 
 1211 90 30 0- - Fasola tonkińska5 
 1211 90 40 0- - Mięta (łodygi i liście)5 
 1211 90 60 0- - Lipa (kwiaty i liście)5 
 1211 90 65 0
- - Werbena (liście i
   wierzchołki)
5 
 1211 90 70 0
- - Lebiodka pospolita
   (Origanum vulgare)
   (gałązki, łodyżki i
   liście)
5 
 1211 90 75 0
- - Szałwia (Salvia
   officinalis) (liście i
   kwiaty)
5 
 1211 90 80 0- - Pozostałe5 
16011601 00Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte na tych produktach: 10 ton
 1601 00 10 0- Z wątroby17,5 
  - Pozostałe:  
 1601 00 91 0
- - Kiełbasy suche lub do
   okładania, nie gotowane
17,5 
 1601 00 99 0- - Pozostałe17,5 
16021602Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: 250 ton
 1602 10 00 0- Przetwory homogenizowane20 
 1602 20
- Z wątroby dowolnych
 zwierząt:
  
  
- - Z wątroby gęsiej lub
   kaczej:
  
 1602 20 11 0
- - - Zawierające w masie
     75% lub więcej
     otłuszczonej
     wątroby
20 
 1602 20 19 0- - - Pozostałe20 
 1602 20 90 0- - Pozostałe20 
  
- Z drobiu objętego pozycją
 nr 0105:
  
 1602 31- - Z indyków:  
  
- - - Zawierające w masie 57%
     lub więcej mięsa lub
     podrobów:
  
 1602 31 11 0
- - - - Zawierające
       wyłącznie
       nie gotowane mięso
       indycze
20 
 1602 31 19 0- - - - Pozostałe20 
 1602 31 30 0
- - - Zawierające w masie
     25% lub więcej, ale
     mniej niż 57% mięsa
     lub podrobów
20 
 1602 31 90 0- - - Pozostałe20 
 1602 39- - Pozostałe:  
  
- - - Zawierające w masie
     57% lub więcej mięsa
     lub podrobów:
  
 1602 39 21 0- - - - Nie gotowane20 
 1602 39 29 0- - - - Pozostałe20 
 1602 39 40 0
- - - Zawierające w masie
     25% lub więcej, ale
     mniej niż 57 % mięsa
     drobiowego lub
     podrobów
20 
 1602 39 80 0- - - Pozostałe20 
  - Z wieprzowiny:  
 1602 41- - Szynki i ich części:  
 1602 41 10 0- - - Ze świń domowych20 
 1602 41 90 0- - - Pozostałe20 
 1602 42- - Łopatki i ich części:  
 1602 42 10 0- - - Ze świń domowych20 
 1602 42 90 0- - - Pozostałe20 
 1602 49
- - Pozostałe łącznie z
   mieszankami:
  
  - - - Ze świń domowych:  
  
- - - - Zawierające w masie
       80% lub więcej mięsa
       lub dowolnego
       rodzaju podrobów,
       włącznie z
       tłuszczami
       dowolnego rodzaju
       i pochodzenia:
  
 1602 49 11 0
- - - - - Schaby (bez
         karkowych) i ich
         części łącznie z
         mieszankami
         schabów i szynek
20 
 1602 49 13 0
- - - - - Karki i ich części
         łącznie z
         mieszankami
         obojczyków i
         łopatek
20 
 1602 49 15 0
- - - - - Pozostałe
         mieszanki
         zawierające
         szynki, łopatki,
         schaby lub karki
         oraz ich części
20 
 1602 49 19 0- - - - - Pozostałe20 
 1602 49 30 0
- - - - Zawierające w masie
       40% lub więcej, ale
       mniej niż 80% mięsa
       lub dowolnego
       rodzaju podrobów
       łącznie z tłuszczami
       dowolnego rodzaju
       i pochodzenia
20 
 1602 49 50 0
- - - - Zawierające w masie
       mniej niż 40% mięsa
       lub dowolnego
       rodzaju podrobów
       łącznie z tłuszczami
       dowolnego rodzaju i
       pochodzenia
20 
 1602 49 90 0- - - Pozostałe20 
 1602 50- Z wołowiny:  
 1602 50 10 0
- - Nie gotowane; mieszanki
   gotowanego mięsa lub
   podrobów z nie gotowanym
   mięsem lub podrobami
20 
  - - Pozostałe:  
  
- - - W opakowaniach
     hermetycznych:
  
 1602 50 31 0
- - - - Wołowina gotowana
       konserwowana solą
20 
 1602 50 39 0- - - - Pozostałe20 
 1602 50 80 0- - - Pozostałe20 
 1602 90
- Pozostałe łącznie z
 przetworami z krwi
 dowolnych zwierząt:
  
 1602 90 10 0
- - Przetwory z krwi
   dowolnych zwierząt
20 
  - - Pozostałe:  
 1602 90 31 0
- - - Z dziczyzny lub z
     królików
20 
  - - - Pozostałe:  
 1602 90 51 0
- - - - Zawierającej mięso
       lub podroby ze świń
       domowych
20 
  - - - - Pozostałe:  
  
- - - - - Zawierające mięso
         wołowe lub
         podroby:
  
 1602 90 61 0
- - - - - - Nie gotowane;
           mieszanki
           gotowanego mięsa
           lub
           podrobów z nie
           gotowanym mięsem
           lub podrobami
20 
 1602 90 69 0- - - - - - Pozostałe20 
  - - - - - Pozostałe:  
  
- - - - - - Z baraniny lub
           koziny:
  
  
- - - - - - - Nie gotowane;
             mieszanki
             gotowanego
             mięsa
             lub podrobów z
             nie gotowanym
             mięsem lub
             podrobami:
  
 1602 90 72 0- - - - - - - - Z baraniny20 
 1602 90 74 0- - - - - - - - Z koziny20 
  - - - - - - - Pozostałe:  
 1602 90 76 0- - - - - - - - Z baraniny20 
 1602 90 78 0- - - - - - - - Z koziny20 
 1602 90 98 0- - - - - - Pozostałe20 
16041604Przetworzone i konserwowane ryby; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej: 100 ton
  
- Ryby, całe lub w kawałkach,
 ale nie mielone:
  
 1604 13
- - Sardynki, sardynele i
   szproty:
  
  - - - Sardynki:  
 1604 13 11 0- - - - W oliwie z oliwek17,5 
 1604 13 19 0- - - - Pozostałe17,5 
 1604 13 90 0- - - Pozostałe17,5 
 1604 15- - Makrele:  
  
- - - Z gatunków Scomber
     scombrus i Scomber
     japonicus:
  
 1604 15 11 0- - - - - Filety17,5 
 1604 15 19 0- - - - Pozostałe17,5 
 1604 15 90 0
- - - Z gatunku Scomber
     australasicus
17,5 
 1604 20
- Pozostałe przetwory lub
 konserwy z ryb:
  
 1604 20 05 0- - Przetwory z surimi17,5 
  - - Pozostałe:  
 1604 20 10 0- - - Z łososia17,5 
 1604 20 30 0
- - - Z łososiowatych
     innych niż łosoś
17,5 
 1604 20 40 0- - - Z sardeli17,5 
 1604 20 50 0
- - - Z sardynek, bonito
     śródziemnomorskiego,
     makreli z gatunków
     Scomber scombrus i
     Scomber japonicus, ryb
     z gatunku Orcynopsis
     unicolor
17,5 
 1604 20 70 0
- - - Z tuńczyków, bonito
     latających lub
     pozostałych ryb z
     rodzaju Euthynnus
17,5 
 1604 20 90 0- - - Z pozostałych ryb17,5 
17041704Wyroby cukiernicze (łącznie z białą czekoladą), nie zawierające kakao: 7,5 tony
 1704 10
- Guma do żucia, również
 pokryta cukrem:
  
  
- - Zawierająca w masie
   mniej niż 60% sacharozy
   (łącznie z cukrem
   inwertowanym wyrażonym
   jako sacharoza):
  
 1704 10 11 0- - - Guma w paskach15 + DCC 
 1704 10 19 0- - - Pozostała15 + DCC 
  
- - Zawierająca w masie 60%
   lub więcej sacharozy
   (łącznie z cukrem
   inwertowanym wyrażonym
   jako sacharoza):
  
 1704 10 91 0- - - Guma w paskach15 + DCC 
 1704 10 99 0- - - Pozostała15 + DCC 
18061806Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao 50 ton
 1806 90- Pozostałe:  
 1806 90 60 0
- - Pasty do smarowania
   zawierające kakao:
22,5+DCC 
19021902Ciasto makaronowe, również gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, makaron, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, przygotowany lub nie: 50 ton
  
- Ciasto makaronowe nie
 gotowane, nie nadziewane
 ani nie przygotowane
 inaczej:
  
 1902 11 00 0- - Zawierające jaja20 
 1902 19- - Pozostałe:  
 1902 19 10 0
- - - Nie zawierające mąki
     lub grysiku ze zwykłej
     pszenicy
20 
 1902 19 90 0- - - Pozostałe20 
19051905Chleb, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby:  
 1905 90- Inne:  
 1905 90 10 0- - Mace12,5 
 1905 90 20 0
- - Opłatki sakralne, puste
   kapsułki stosowane do
   celów farmaceutycznych,
   wafle wytłaczane,
   papier ryżowy i podobne
   produkty
12,5 
  - - Pozostałe:  
 1905 90 30 0
- - - Chleb nie zawierający
     dodatku miodu, jajek,
     sera lub owoców, a
     zawierający w suchej
     masie nie więcej niż
     5% cukru i nie więcej
     niż 5% tłuszczu
12,5 + DCC 
 1905 90 40 0
- - - Wafle i opłatki o
     zawartości wody w
     masie powyżej 10%
17,5 + DCC 
 1905 90 45 0- - - Herbatniki (biskwity)12,5 + DCC 
 1905 90 55 0
- - - Produkty wytłaczane
     lub ekspandowane,
     pikantne lub solone
12,5 
  - - - Pozostałe:  
 1905 90 60 0
- - - - Z dodatkiem środka
       słodzącego
20 + DCC 
 1905 90 90 0- - - - Pozostałe17,5 
20052005Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006: 15 ton
 2005 90
- Pozostałe warzywa i
 mieszanki warzywne:
  
 2005 90 10 0
- - Owoce z rodzaju Capsicum
   inne niż słodka papryka
   lub pieprz angielski
15 
20092009Soki owocowe (łącznie z  moszczem winogronowym) i soki warzywne nie sfermentowane i nie zawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: 50 ton
 2009 80
- Sok z dowolnego innego
 pojedynczego owocu lub z
 dowolnego warzywa:
  
  
- - O gęstości powyżej 1,33
   g/cm3 przy 20oC:
  
  - - - Sok z gruszek:  
 2009 80 11 0
- - - - O wartości nie
       przekraczającej 22
       ECU za 100 kg masy
       netto
25 + DCC 
 2009 80 19 0- - - - Pozostałe25 + DCC 
  - - - Pozostałe:  
  
- - - - O wartości nie
       przekraczającej 30
       ECU za 100 kg masy
       netto:
  
 2009 80 32 0
- - - - - Soki z owoców
         męczennicy i guawy
17,5 + DCC 
 2009 80 33 0
- - - - - Soki z mango,
         owoców smaczeliny,
         papaya, owoców
         tamaryndy, owoców
         nerkowca, lychees
         (Lyphii
         chinensis),
         jackfruit (owoców
         indyjskiego drzewa
         chlebowego),
         owoców sączyńca,
         owoców oskomianu
         (carambola) i
         pitahaya
17,5 + DCC 
 2009 80 35 0- - - - - Pozostałe17,5 + DCC 
  - - - - Pozostałe:  
 2009 80 36 0
- - - - - Soki z owoców
         tropikalnych
17,5 + DCC 
 2009 80 38 0- - - - - Pozostałe17,5 + DCC 
  
- - O gęstości nie
   przekraczającej 1,33
   g/cm3 przy 20oC:
  
  - - - Sok z gruszek:  
 3009 80 50 0
- - - - O wartości powyżej
       18 ECU za 100 kg
       masy netto,
       zawierający dodatek
       cukru
17,5 + DCC 
  - - - - Pozostałe:  
 2009 80 61 0
- - - - - Z dodatkiem cukru
         o zawartości
         powyżej 30% w
         masie
17,5 + DCC 
 2009 80 63 0
- - - - - O zawartości
         dodatku cukru nie
         przekraczającej
         30 % w masie
17,5 + DCC 
 2009 80 69 0
- - - - - Nie zawierający
         dodatku cukru
17,5 
  - - - Pozostałe:  
  
- - - - O wartości powyżej
       30 ECU za 100 kg
       masy netto,
       zawierający dodatek
       cukru:
  
 2009 80 71 0
- - - - - Sok wiśniowy i
         czereśniowy
17,5 + DCC 
 2009 80 73 0
- - - - - Soki z owoców
         tropikalnych
17,5 + DCC 
 2009 80 79 0- - - - - Pozostałe17,5 + DCC 
  - - - - Pozostałe:  
  
- - - - - O zawartości
         dodatku cukru w
         masie powyżej 30%:
  
 2009 80 83 0
- - - - - - Soki z owoców
           męczennicy i
           guawy
17,5 + DCC 
 2009 80 84 0
- - - - - - Soki z mango,
           owoców
           smaczeliny,
           papaya,
           owoców tamaryndy,
           owoców
           nerkowca,
           lychees (Lyphii
           chinensis),
           jackfruit (owoców
           indyjskiego
           drzewa
           chlebowego),
           owoców sączyńca,
           owoców oskomianu
           (carambola) i
           pitahaya
17,5 + DCC 
 2009 80 86 0- - - - - - Pozostałe17,5 + DCC 
  
- - - - - O zawartości
         dodatku cukru w
         masie nie
         przekraczającej
         30%:
  
 2009 80 88 0
- - - - - - Soki z owoców
           tropikalnych
17,5 + DCC 
 2009 80 89 0- - - - - - Pozostałe17,5 + DCC 
  
- - - - - Nie zawierający
         dodatku cukru:
  
 2009 80 95 0
- - - - - - Soki z owoców z
           gatunku
           Vaccinium
           macrocarpon
17,5 
 2009 80 96 0
- - - - - - Sok wiśniowy i
           czereśniowy
17,5 
 2009 80 97 0
- - - - - - Soki z owoców
           tropikalnych
25 + DCC 
 2009 80 99- - - - - - Pozostałe:  
 2009 80 99 1- - - - - - - Soki owocowe25 + DCC 
 2009 80 99 9- - - - - - - Pozostałe25 + DCC 
 2009 90- Mieszanki soków:  
  
- - O gęstości powyżej 1,33
   g/cm3 przy 20oC:
  
  
- - - Mieszanki soków
     jabłkowego i
     gruszkowego:
  
 2009 90 11 0
- - - - O wartości nie
       przekraczającej 22
       ECU za 100 kg masy
       netto
25 + DCC 
 2009 90 19 0- - - - Pozostałe25 + DCC 
  - - - Pozostałe:  
 2009 90 21 0
- - - - O wartości nie
       przekraczającej 30
       ECU za 100 kg masy
       netto
25 + DCC 
 2009 90 29 0- - - - Pozostałe25 + DCC 
  
- - O gęstości nie
   przekraczającej 1,33
   g/cm3 przy 20oC:
  
  
- - - Mieszanki soków
     jabłkowego i
     gruszkowego:
  
 2009 90 31 0
- - - - O wartości nie
       przekraczającej 18
       ECU za 100 kg masy
       netto i o zawartości
       dodatku cukru w masie
       powyżej 30%
17,5 + DCC 
 2009 90 39 0- - - - Pozostałe17,5 + DCC 
  - - - Pozostałe:  
  
- - - - O wartości powyżej
       30 ECU za 100 kg
       masy netto:
  
  
- - - - - Mieszanki soków
         owoców cytrusowych
         i soku
         ananasowego:
  
 2009 90 41 0
- - - - - - Zawierające
           dodatek cukru
17,5 + DCC 
 2009 90 49 0- - - - - - Pozostałe17,5 
  - - - - - Pozostałe:  
 2009 90 51 0
- - - - - - Zawierające
           dododatek cukru
17,5 + DCC 
 2009 90 59 0- - - - - - - Pozostałe17,5 
  
- - - - O wartości nie
       przekraczającej 30
       ECU za 100 kg masy
       netto:
  
  
- - - - - Mieszanki soków
         owoców cytrusowych
         i soku ananasowego:
  
 2009 90 71 0
- - - - - - O zawartości
           dodatku cukru w
           masie powyżej
           30%
17,5 + DCC 
 2009 90 73 0
- - - - - - O zawartości
           dodatku cukru w
           masie nie
           przekraczającej
           30 %
17,5 + DCC 
 2009 90 79 0
- - - - - - Nie zawierające
           dodatku cukru
17,5 
  - - - - - Pozostałe:  
  
- - - - - - O zawartości
           dodatku cukru w
           masie powyżej
           30%:
  
 2009 90 92 0
- - - - - - - Mieszanki soków
             z owoców
             tropikalnych
17,5 + DCC 
 2009 90 94 0- - - - - - - Pozostałe17,5 + DCC 
  
- - - - - - O zawartości
           dodatku cukru w
           masie nie
           przekraczającej
           30%:
  
 2009 90 95 0
- - - - - - - Mieszanki soków
             z owoców
             tropikalnych
17,5 + DCC 
 2009 90 96 0- - - - - - - Pozostałe17,5 + DCC 
  
- - - - - - Nie zawierające
           dodatku cukru:
  
 2009 90 97 0
- - - - - - - Mieszanki
             soków z owoców
             tropikalnych
17,5 
 2009 90 98 0- - - - - - - Pozostałe17,5 
21032103
Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z
gorczycy oraz gotowa musztarda:
 75 ton
 2103 10 00 0- Sos sojowy10 
 2103 20 00 0
- Ketchup pomidorowy i inne
 sosy pomidorowe
17,5 minimum 0,175 ECU/kg 
 2103 30
- Mąka i grysik z gorczycy
 oraz gotowa musztarda:
  
 2103 30 10 0- - Mąka i grysik z gorczycy17,5 
 2103 30 90 0- - Gotowa musztarda22,5 
 2103 90- Pozostałe:  
 2103 90 10 0
- - Ostry sos z mango w
   płynie
15 
 2103 90 30 0
- - Gorzkie aromatyczne
   zaprawy o objętościowej
   mocy alkoholu od 44,2 do
   49,2% obj., zawierające
   w masie od 1,5 do 6%
   goryczki, przypraw i
   różnych składników oraz
   4 do 10% cukru, w
   pojemnikach
   zawierających 0,5 litra
   lub mniej
65,7 minimum 0,657 ECU/kg 
 2103 90 90 0- - Pozostałe15 
21062106Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: 50 ton
 2106 10
- Koncentraty proteinowe i
 teksturowane substancje
 proteinowe:
  
 2106 10 20 0
- - Nie zawierające tłuszczów
   mleka, sacharozy,
   izoglukozy, glukozy lub
   skrobi lub zawierające
   mniej niż 1,5% tłuszczu
   mleka, 5% sacharozy lub
   izoglukozy, 5% glukozy
   lub skrobi
10 
 2106 10 80 0- - Pozostałe10 
 2106 90- Pozostałe:  
 2106 90 10 0- - Fondue z sera10 
 2106 90 20 0
- - Złożone preparaty
   alkoholowe, inne niż na
   bazie substancji
   zapachowych, w rodzaju
   używanych do produkcji
   napojów
184,65 minimum 4,35 ECU/%hl 
  
- - Aromatyzowane lub
   barwione syropy cukrowe:
  
 2106 90 30 0- - - Syropy izoglukozowe10 minimum 0,085 ECU/kg 
  - - - Pozostałe:  
 2106 90 51 0- - - - Syrop laktozowy10 
 2106 90 55 0
- - - - Syrop glukozowy i z
       maltodekstryny
10 minimum 0,085 ECU/kg 
 2106 90 59 0- - - - Pozostałe10 
  - - Pozostałe:  
 2106 90 92 0
- - - Nie zawierające
     tłuszczów mleka,
     sacharozy, izoglukozy,
     glukozy lub skrobi lub
     zawierające mniej niż
     1,5% tłuszczu mleka,
     5% sacharozy lub
     izoglukozy, 5% glukozy
     lub skrobi
10 
 2106 90 98 0- - - Pozostałe10 
22032203 00Piwo otrzymywane ze słodu: 1250 hl
  
- W pojemnikach
 zawierających nie więcej
 niż 10 litrów:
  
 2203 00 01 0- - W butelkach15 minimum 0,125 ECU/l 
 2203 00 09 0- - Pozostałe15 minimum 0,125 ECU/l 
 2203 00 10 0
- W pojemnikach
 zawierających więcej niż
 10 litrów
15 minimum 0,125 ECU/l 
22042204Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: 4250 hl
 2204 10- Wino musujące:  
  
- - O rzeczywistej
   objętościowej mocy
   alkoholu nie mniejszej
   niż 8,5% obj.:
  
 2204 10 11- - - Szampan:  
 2204 10 11 1
- - - - O rzeczywistej
       objętościowej mocy
       alkoholu nie
       mniejszej
       niż 8,5%, ale nie
       większej niż 22%
       obj.
15 minimum 21 ECU/hl 
 2204 10 11 9
- - - - O rzeczywistej
       objętościowej mocy
       alkoholu powyżej 22%
       obj.
33 + 66,35 ECU/hl + 0,11 ECU/kg 
 2204 10 19- - - Pozostałe:  
 2204 10 19 1
- - - - O rzeczywistej
       objętościowej mocy
       alkoholu nie
       mniejszej niż 8,5%,
       ale nie większej niż
       22% obj.
15 minimum 21 ECU/hl 
 2204 10 19 9
- - - - O rzeczywistej
       objętościowej mocy
       alkoholu powyżej 22%
       obj.
33 + 66,35 ECU/hl + 0,11 ECU/kg 
  - - Pozostałe:  
 2204 10 91 0- - - Asti spumante15 minimum 21 ECU/hl 
 2204 10 99 0- - - Pozostałe15 minimum 21 ECU/hl 
  
- Pozostałe wina; moszcz
 winogronowy z fermentacją
 nie rozpoczętą lub
 zatrzymaną przez dodanie
 alkoholu:
  
 2204 21
- - W pojemnikach
   zawierających 2 litry lub
   mniej:
  
 2204 21 10
- - - Wina inne niż z
     podpozycji 2204 10 w
     butelkach z korkami
     "grzybkowymi"
     przytrzymywanymi
     przewiązkami lub
     zapięciami; wina
     dostarczane inaczej,
     pozostające dzięki
     obecności dwutlenku
     węgla w roztworze pod
     nadciśnieniem nie
     mniejszym niż 1 bar,
     ale mniejszym niż 3
     bary, mierzonym w
     temperaturze 20oC:
  
 2204 21 10 1
- - - - O rzeczywistej
       objętościowej mocy
       alkoholu nie
       większej niż 22%
       obj.
15 minimum 21 ECU/hl 
 2204 21 10 9
- - - - O rzeczywistej
       objętościowej mocy
       alkoholu powyżej 22%
       obj.
33 + 66,35 ECU/hl + 0,11 ECU/kg 
  - - - Pozostałe:  
  
- - - - O rzeczywistej
       objętościowej mocy
       alkoholu nie
       przewyższającej 13%
       obj.:
  
  
- - - - - Wina jakościowe
         produkowane w
         określonych
         rejonach:
  
  - - - - - - Białe:  
 2204 21 11 0- - - - - - - Alsace15 minimum 25 ECU/hl 
 2204 21 12 0- - - - - - - Bordeaux15 minimum 12,5 ECU/hl 
 2204 21 13 0
- - - - - - - Bourgogne
            (Burgundy)
15 minimum 12,5 ECU/hl 
 2204 21 17 0
- - - - - - - Val de loire
             (Loire valley)
15 minimum 12,5 ECU/hl 
 2204 21 18 0
- - - - - - - Mosel-Saar-
             Ruwer
15 minimum 12,5 ECU/hl 
 2204 21 19 0- - - - - - - Pfalz15 minimum 12,5 ECU/hl 
 2204 21 22 0- - - - - - - Rheinhessen15 minimum 12,5 ECU/hl 
 2204 21 24 0- - - - - - - Lazio (Latium)15 minimum 12,5 ECU/hl 
 2204 21 26 0
- - - - - - - Toscana
            (Tuscany)
15 minimum 12,5 ECU/hl 
 2204 21 27 0
- - - - - - - Trentino, Alto
             Adige i Friuli
15 minimum 12,5 ECU/hl 
 2204 21 28 0- - - - - - - Veneto15 minimum 12,5 ECU/hl 
 2204 21 32 0- - - - - - - Vinho Verde15 minimum 12,5 ECU/hl 
 2204 21 34 0- - - - - - - Penedes15 minimum 12,5 ECU/hl 
 2204 21 36 0- - - - - - - Rioja15 minimum 12,5 ECU/hl 
 2204 21 37 0- - - - - - - Valencia15 minimum 12,5 ECU/hl 
 2204 21 38 0- - - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl 
  - - - - - - Pozostałe:  
 2204 21 42 0- - - - - - - Bordeaux15 minimum 12,5 ECU/hl 
 2204 21 43 0
- - - - - - - Bourgogne
             (Burgundy)
15 minimum 12,5 ECU/hl 
 2204 21 44 0- - - - - - - Beaujolais15 minimum 12,5 ECU/hl 
 2204 21 46 0- - - - - - - Cotes du Rhone15 minimum 12,5 ECU/hl 
 2204 21 47 0
- - - - - - - Languedoc-
             Rousillon
15 minimum 12,5 ECU/hl 
 2204 21 48 0
- - - - - - - Val de Loire
             (Loire valley)
15 minimum 12,5 ECU/hl 
 2204 21 62 0
- - - - - - - Piemonte
             (Piemont)
15 minimum 12,5 ECU/hl 
 2204 21 66 0
- - - - - - - Toscana
             (Tuscany)
15 minimum 12,5 ECU/hl 
 2204 21 67 0
- - - - - - - Trentino i
             Alto Adige
15 minimum 12,5 ECU/hl 
 2204 21 68 0- - - - - - - Veneto15 minimum 12,5 ECU/hl 
 2204 21 69 0
- - - - - - - Dao, Bairrada
             i Douro
15 minimum 12,5 ECU/hl 
 2204 21 71 0- - - - - - - Navarra15 minimum 12,5 ECU/hl 
 2204 21 74 0- - - - - - - Penedes15 minimum 12,5 ECU/hl 
 2204 21 76 0- - - - - - - Rioja15 minimum 12,5 ECU/hl 
 2204 21 77 0- - - - - - - Valdepenas15 minimum 12,5 ECU/hl 
 2204 21 78 0- - - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl 
  - - - - - Pozostałe:  
 2204 21 79 0- - - - - - Białe15 minimum 12,5 ECU/hl 
 2204 21 80 0- - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl 
  
- - - - O rzeczywistej
       objętościowej mocy
       alkoholu powyżej
       13% obj., ale nie
       przewyższającej 15%
       obj.:
  
  
- - - - - Wina jakościowe
         produkowane w
         określonych
         regionach:
  
 2204 21 81 0- - - - - - Białe15 minimum 12,5 ECU/hl 
 2204 21 82 0- - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl 
  - - - - - Pozostałe:  
 2204 21 83 0- - - - - - Białe15 minimum 12,5 ECU/hl 
 2204 21 84 0- - - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl 
  
- - - - O rzeczywistej
       objętościowej mocy
       alkoholu powyżej 15
       % obj., ale nie
       przewyższającej 18%
       obj.:
  
 2204 21 89 0- - - - - Port15 minimum 12,5 ECU/hl 
 2204 21 94 0- - - - - Pozostałe15 minimum 12,5 ECU/hl 
  
- - - - O rzeczywistej
       objętościowej mocy
       alkoholu powyżej 18%
       obj., ale nie
       przekraczającej 22%
       obj.:
  
 2204 21 95 0- - - - - Porto15 minimum 12,5 ECU/hl 
 2204 29- - Pozostałe:  
 2204 29 10
- - - Wina inne niż z
     podpozycji 2204 10 w
     butelkach z korkami
     "grzybkowymi"
     przytrzymywanymi
     przewiązkami lub
     zapięciami; wina
     dostarczane inaczej,
     pozostające w wyniku
     obecności dwutlenku
     węgla w roztworze, pod
     nadciśnieniem nie
     mniejszym niż 1 bar,
     ale mniejszym niż 3
     bary, mierzonym w
     temperaturze 20oC:
  
 2204 29 10 1
- - - - O rzeczywistej
       objętościowej mocy
       alkoholu nie
       większej niż 22%
       obj.
12,5 minimum 21 ECU/hl 
 2204 29 10 9
- - - - O rzeczywistej
       objętościowej
       mocy alkoholu
       powyżej 22% obj.
33 + 66,35 ECU/hl + 0,11 ECU/kg 
  - - - Pozostałe:  
  
- - - - O rzeczywistej
       objętościowej mocy
       alkoholu nie
       przewyższającej 13%
       obj.:
  
  
- - - - - Wina jakościowe
         produkowane w
         określonych
         regionach:
  
  - - - - - - Białe:  
 2204 29 12 0- - - - - - - Bordeaux12,5 minimum 2,5 ECU/hl 
 2204 29 13 0
- - - - - - - Bourgogne
             (Burgundy)
12,5 minimum 2,5 ECU/hl 
 2204 29 17 0
- - - - - - - Val de Loire
             (Loire valley)
12,5 minimum 2,5 ECU/hl 
 2204 29 18 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 2,5 ECU/hl 
  - - - - - - Pozostałe:12,5 minimum 2,5 ECU/hl 
 2204 29 42 0- - - - - - - Bordeaux12,5 minimum 2,5 ECU/hl 
 2204 29 43 0
- - - - - - - Bourgogne
             (Burgundy)
12,5 minimum 2,5 ECU/hl 
 2204 29 44 0- - - - - - - Beaujolais12,5 minimum 5 ECU/hl 
 2204 29 46 0- - - - - - - Côtes du Rhône12,5 minimum 2,5 ECU/hl 
 2204 29 47 0
- - - - - - - Languedoc-
             Roussillon
12,5 minimum 2,5 ECU/hl 
 2204 29 48 0
- - - - - - - - Val de Loire
               (Loire
                valley)
12,5 minimum 2,5 ECU/hl 
 2204 29 58 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 2,5 ECU/hl 
  - - - - - Pozostałe:  
  - - - - - - Białe:  
 2204 29 62 0
- - - - - - - Sicilia
            (Sicily)
12,5 minimum 2,5 ECU/hl 
 2204 29 64 0- - - - - - - Veneto12,5 minimum 2,5 ECU/hl 
 2204 29 65 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 2,5 ECU/hl 
  - - - - - - Pozostałe:  
 2204 29 71 0
- - - - - - - Puglia
             (Apuglia)
12,5 minimum 2,5 ECU/hl 
 2204 29 72 0
- - - - - - - Sicilia
             (Sicily)
12,5 minimum 2,5 ECU/hl 
 2204 29 75 0- - - - - - - Pozostałe12,5 minimum 2,5 ECU/hl 
  
- - - - O rzeczywistej
       objętościowej mocy
       alkoholu powyżej 13%
       obj., ale nie
       przewyższającej 15%
       obj.:
  
  
- - - - - Wina jakościowe
         produkowane w
         określonych
         regionach:
  
 2204 29 81 0- - - - - - Białe12,5 minimum 3,5 ECU/hl 
 2204 29 82 0- - - - - - Pozostałe
12,5 minimum
3,5 ECU/hl
 
  - - - - - Pozostałe:  
 2204 29 83 0- - - - - - Białe12,5 minimum 3,5 ECU/hl 
 2204 29 84 0- - - - - - Pozostałe12,5 minimum 3,5 ECU/hl 
  
- - - - O rzeczywistej
       objętościowej mocy
       alkoholu powyżej
       15% obj., ale nie
       przewyższającej 18%
       obj.:
  
 2204 29 89 0- - - - - Port12,5 minimum 10,5 ECU/hl 
 2204 29 94 0- - - - - Pozostałe12,5 minimum 10,5 ECU/hl 
22052205Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi: 1250 hl
 2205 10
- W pojemnikach
 zawierających 2 litry lub
 mniej:
  
 2205 10 10 0
- - O rzeczywistej
   objętościowej mocy
   alkoholu wynoszącej 18%
   obj. lub mniejszej
15 minimum 6,25 ECU/hl 
 2205 90 10 0
- - O rzeczywistej
   objętościowej mocy
   alkoholu wynoszącej 18%
   obj. lub mniejszej
15 minimum 5 ECU/hl 

Pozycje

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479, 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486, 487, 488, 489, 490, 491, 492, 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532, 533, 534, 535, 536, 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555, 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576, 577, 578, 579, 580, 581, 582, 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597, 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611, 612, 613, 614, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651, 652, 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659, 660, 661, 662, 663, 664, 665, 666, 667, 668, 669, 670, 671, 672, 673, 674, 675, 676, 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683, 684, 685, 686, 687, 688, 689, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 696, 697, 698, 699, 700, 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715, 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730, 731, 732, 733, 734, 735, 736, 737, 738, 739, 740, 741, 742, 743, 744, 745, 746, 747, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 754, 755, 756, 757, 758, 759, 760, 761, 762, 763, 764, 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774, 775, 776, 777, 778, 779, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 787, 788, 789, 790, 791, 792, 793, 794, 795, 796, 797, 798, 799, 800, 801

Polecamy

Poszukując najlepszego prawnika na dolnym śląsku pamiętajmy że tylko prawnik Wrocław oferuje najtańsze usługi prawnicze w tej części kraju. Planujesz remont? Poszukujesz projektanta domu? Najlepsi fachowcy pomogą Ci w każdej pracy budowlanej – kwiaty na telefon Wrocław – najtaniej zakupisz w kwiaciarni Margarita we Wrocławiu przy ul. Orląt Lwowskich. Kiedy zdaży Ci się stłuczka lub kiedy Twój samochód odmówi Ci posłuszeństwa - znajdź najlepszą firmę holowniczą dzięki serwisowi o tematyce "pomoc drogowa". Polecamy równierz.
Wszelkie prawa zastrzeżone, © ZnanyPrawnik 2025
Dodaj do ulubionych Mapa strony Polityka prywatności Regulamin Reklama Współpraca Kontakt