Dziennik Ustaw 1995 Nr 151 poz. 741 - Ustanowienie kontyngentów celnych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy


ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW

z dnia 14 grudnia 1995 r.

w sprawie ustanowienia kontyngentów celnych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy.

(Dz. U. z dnia 27 grudnia 1995 r.)


Na podstawie art. 9 pkt 2 oraz art. 4 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. - Prawo celne (Dz. U. z 1994 r. Nr 71, poz. 312 oraz z 1995 r. Nr 85, poz. 427 i Nr 87, poz. 434) zarządza się, co następuje:


§ 1. Do dnia 31 grudnia 1996 r. ustanawia się kontyngenty celne ilościowe na przywóz towarów wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.

§ 2. W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w taryfie celnej, stanowiącej załącznik nr 1 do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 14 grudnia 1995 r. w sprawie ceł na towary przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 151, poz. 737).

§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1996 r.

Załącznik

WYKAZ TOWARÓW, NA KTÓRYCH PRZYWÓZ USTANAWIA SIĘ KONTYNGENTY CELNE ILOŚCIOWE
 
PozycjaKod PCNWyszczególnienieStawka celnaIlość
12345
01050105Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki: 5 mln sztuk
  
- O masie nie
 przekraczającej 185 g:
  
 0105 11
- - Ptactwo z gatunku
   Gallus domesticus:
  
  
- - - Pisklęta płci
     żeńskiej pochodzące
     z hodowli w drugim
     i trzecim pokoleniu:
  
 0105 11 11 0- - - - Nioski10 
 0105 11 19 0- - - - Pozostałe10 
  - - - Pozostałe:  
 0105 11 91 0- - - - Nioski10 
 0105 11 99 0- - - - Pozostałe10 
02010201Mięso wołowe świeże lub chłodzone: 3 850 t
 0201 10 00 0- Tusze i półtusze30 
 0201 20
- Inne kawałki mięsa z
 kośćmi:
  
 0201 20 20 0- - Ćwierci "kompensowane"30 
 0201 20 30 0
- - Ćwierci przednie nie
   rozdzielone lub
   rozdzielone
30 
 0201 20 50 0
- - Ćwierci tylne nie
   rozdzielone lub
   rozdzielone
30 
 0201 20 90 0- - Pozostałe30 
 0201 30 00 0- Bez kości30 
02020202Mięso wołowe mrożone: 11 957 t
 0202 10 00 0- Tusze i półtusze30 
 0202 20
- Inne kawałki mięsa z
 kośćmi:
  
 0202 20 10 0- - Ćwierci "kompensowane"30 
 0202 20 30 0
- - Ćwierci przednie nie
   rozdzielone lub
   rozdzielone
30 
 0202 20 50 0
- - Ćwierci tylne nie
   rozdzielone lub
   rozdzielone
30 
 0202 20 90 0- - Pozostałe30 
 0202 30- Bez kości:  
 0202 30 10 0
- - Ćwierci przednie całe
   lub pokrojone na
   maksymalnie pięć części,
   a każda ćwiartka
   stanowi pojedynczy blok;
   ćwierci "kompensowane"
   w dwóch blokach,
   z których jeden
   zawiera ćwierć
   przednią całą lub
   pokrojoną na maksymalnie
   5 kawałków, a drugi
   ćwierć tylną w jednym
   kawałku, ale bez
   polędwicy
30 
 0202 30 50 0
- - Rostbef, antrykot i
   szponder - kawałki
30 
 0202 30 90 0- - Pozostałe30 
02030203Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: 31 640 t
  - Świeże lub chłodzone:  
 0203 11- - Tusze i półtusze:  
 0203 11 10 0- - - Ze świń domowych30 
 0203 12
- - Szynki, łopatki i ich
   kawałki z kośćmi:
  
  - - - Ze świń domowych:  
 0203 12 11 0
- - - - Szynki i ich
       kawałki
30 
 0203 12 19 0
- - - - Łopatki i ich
       kawałki
30 
 0203 19- - Pozostałe:  
  - - - Ze świń domowych:  
 0203 19 11 0
- - - - Przodki i ich
       kawałki
30 
 0203 19 13 0
- - - - Schaby i ich
       kawałki, z kośćmi
30 
 0203 19 15 0
- - - - Boczek i jego
       kawałki
30 
  - - - - Pozostałe:  
 0203 19 55 0- - - - - Bez kości30 
 0203 19 59 0- - - - - Pozostałe30 
  - Mrożone:  
 0203 21- - Tusze i półtusze:  
 0203 21 10 0- - - Ze świń domowych30 
 0203 22
- - Szynki, łopatki i ich
   kawałki z kośćmi:
  
  - - - Ze świń domowych:  
 0203 22 11 0
- - - - Szynki i ich
       kawałki
30 
 0203 22 19 0
- - - - Łopatki i ich
       kawałki
30 
 0203 29- - Pozostałe:  
  - - - Ze świń domowych:  
 0203 29 11 0
- - - - Przodki i ich
       kawałki
30 
 0203 29 13 0
- - - - Schaby i ich
       kawałki, z kośćmi
30 
 0203 29 15 0
- - - - Boczek i jego
       kawałki
30 
  - - - - Pozostałe:  
 0203 29 55 0- - - - - Bez kości30 
 0203 29 59 0- - - - - Pozostałe30 
02070207Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: 28 900 t
  
- Z ptactwa z gatunku
 Gallus domesticus:
  
 0207 11
- - Nie cięte na
   kawałki, świeże lub
   chłodzone:
  
 0207 11 10 0
- - - Oskubane i bez jelit,
     z głowami i łapami,
     znane jako "kurczaki
     83%"
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 11 30 0
- - - Oskubane i
     wypatroszone, bez głów
     i łap, ale z szyjami,
     sercami, wątrobami i
     żołądkami znane jako
     "kurczaki 70%"
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 11 90 0
- - - Oskubane i
     wypatroszone, bez głów
     i łap
     oraz bez szyj, serc,
     wątrób i żołądków,
     znane jako "kurczaki
     65%" lub inaczej
     prezentowane
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 12
- - Nie cięte na kawałki,
   mrożone:
  
 0207 12 10 0
- - - Oskubane i
     wypatroszone, bez
     głów i łap, ale z
     szyjami, sercami,
     wątrobami i
     żołądkami, znane jako
     "kurczaki 70%"
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 12 90 0
- - - Oskubane i
     wypatroszone, bez
     głów i łap,i bez szyj,
     serc, wątrób
     i żołądków,
     znane jako "kurczaki
     65%" lub inaczej
     prezentowane
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 13
- - Kawałki i podroby,
   świeże lub chłodzone:
  
  - - - Kawałki:  
 0207 13 10 0- - - - Bez kości
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
  - - - - Z kośćmi:  
 0207 13 20 0
- - - - - Połówki i
         ćwiartki
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 13 30 0
- - - - - Całe skrzydła,
         z końcami lub
         bez
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 13 40 0
- - - - - Grzbiety,
         szyje, grzbiety
         łącznie z
         szyjami, kupry
         i końce skrzydeł
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 13 50 0
- - - - - Piersi i ich
         kawałki
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 13 60 0
- - - - - Nogi i ich
         kawałki
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 13 70 0- - - - - Pozostałe
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
  - - - Podroby:  
 0207 13 91 0- - - - Wątroby
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 13 99 0- - - - Pozostałe
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 14
- - Kawałki i podroby,
   mrożone:
  
  - - - Kawałki:  
 0207 14 10 0- - - - Bez kości
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
  - - - - Z kośćmi:  
 0207 14 20 0
- - - - - Połówki i
         ćwiartki
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 14 30 0
- - - - - Całe skrzydła,
         z końcami lub
         bez
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 14 40 0
- - - - - Grzbiety,
         szyje, grzbiety
         łącznie z szyjami,
         kupry i
         końce skrzydeł
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 14 50 0
- - - - - Piersi i ich
         kawałki
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 14 60 0
- - - - - Nogi i ich
         kawałki
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 14 70 0- - - - - Pozostałe
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
  - - - Podroby:  
 0207 14 91 0- - - - Wątroby
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 14 99 0- - - - Pozostałe
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
  - Z indyków:  
 0207 24
- - Nie cięte na kawałki,
   świeże lub chłodzone:
  
 0207 24 10 0
- - - Oskubane i
     wypatroszone, bez
     głów i łap, ale z
     szyjami, sercami,
     wątrobami i
     żołądkami, znane jako
     "indyki 80%"
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 24 90 0
- - - Oskubane i
     wypatroszone, bez
     głów i łap i bez
     szyj, serc, wątrób i
     żołądków, znane jako
     "indyki 73%" lub
     inaczej prezentowane
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 25
- - Nie cięte na kawałki,
   mrożone:
  
 0207 25 10 0
- - - Oskubane i
     wypatroszone, bez
     głów i łap, ale z
     szyjami, sercami,
     wątrobami i
     żołądkami, znane jako
     "indyki 80%"
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 25 90 0
- - - Oskubane i
     wypatroszone, bez
     głów i łap oraz bez
     szyj, serc, wątrób i
     żołądków, znane jako
     "indyki 73%" lub
     inaczej prezentowane
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 26
- - Kawałki i podroby,
   świeże lub chłodzone:
  
  - - - Kawałki:  
 0207 26 10 0- - - - Bez kości
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
  - - - - Z kośćmi:  
 0207 26 20 0
- - - - - Połówki i
         ćwiartki
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 26 30 0
- - - - - Całe skrzydła,
         z końcami lub
         bez
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 26 40 0
- - - - - Grzbiety,
         szyje, grzbiety
         łącznie z
         szyjami, kupry
         i końce skrzydeł
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 26 50 0
- - - - - Piersi i ich
         kawałki
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
  
- - - - - Nogi i ich
         kawałki:
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 26 60 0
- - - - - - Uda i ich
           kawałki
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 26 70 0- - - - - - Pozostałe
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 26 80 0- - - - - Pozostałe
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
  - - - Podroby:  
 0207 26 91 0- - - - Wątroby
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 26 99 0- - - - Pozostałe
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 27
- - Kawałki i podroby,
   mrożone:
  
  - - - Kawałki:  
 0207 27 10 0- - - - Bez kości
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
  - - - - Z kośćmi:  
 0207 27 20 0
- - - - - Połówki i
         ćwiartki
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 27 30 0
- - - - - Całe skrzydła,
         z końcami lub
         bez
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 27 40 0
- - - - - Grzbiety,
         szyje, grzbiety
         łącznie z szyjami,
         kupry i
         końce skrzydeł
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 27 50 0
- - - - - Piersi i ich
         kawałki
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
  
- - - - - Nogi i ich
         kawałki
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 27 60 0
- - - - - - Uda i ich
           kawałki
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 27 70 0- - - - - - Pozostałe
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 27 80 0- - - - - Pozostałe
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
  - - - Podroby:  
 0207 27 91 0- - - - Wątroby
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 27 99 0- - - - Pozostałe
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
  
- Z kaczek, gęsi i
 perliczek:
  
 0207 32
- - Nie cięte na kawałki,
   świeże lub chłodzone:
  
  - - - Kaczki:  
 0207 32 11 0
- - - - Oskubane, bez krwi
       i jelit, ale nie
       wypatroszone,
       z głowami
       i łapami, znane
       jako "kaczki 85%"
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 32 15 0
- - - - Oskubane i
       wypatroszone, bez
       głów i łap, ale
       z szyjami, sercami,
       wątrobami
       i żołądkami, znane
       jako "kaczki 70%"
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 32 19 0
- - - - Oskubane i
       wypatroszone, bez
       głów i łap oraz
       szyj, serc, wątrób
       i żołądków, znane
       jako "kaczki 63%"
       lub inaczej
       prezentowane
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
  - - - Gęsi:  
 0207 32 51 0
- - - - Oskubane, bez krwi,
       nie wypatroszone,
       z głowami i łapami,
       znane jako
       "gęsi 82%"
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 32 59 0
- - - - Oskubane i
       wypatroszone, bez
       głów i łap,
       z sercami
       i żołądkami lub bez
       serc i żołądków,
       znane jako
       "gęsi 75%"
       lub inaczej
       prezentowane
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 32 90 0- - - Perliczki
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 33
- - Nie cięte na kawałki,
   mrożone:
  
  - - - Kaczki:  
 0207 33 11 0
- - - - Oskubane i
       wypatroszone, bez
       głów i łap, ale
       z szyjami, sercami,
       wątrobami
       i żołądkami, znane
       jako "kaczki 70%"
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 33 19 0
- - - - Oskubane i
       wypatroszone, bez
       głów i łap oraz
       szyj, serc, wątrób
       i żołądków, znane
       jako "kaczki 63%"
       lub inaczej
       prezentowane
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
  - - - Gęsi:  
 0207 33 51 0
- - - - Oskubane, bez krwi,
       nie wypatroszone,
       z głowami i łapami,
       znane jako
       "gęsi 82%"
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 33 59 0
- - - - Oskubane i
       wypatroszone, bez
       głów i łap,
       z sercami
       i żołądkami lub bez
       serc i żołądków,
       znane jako
       "gęsi 75%"
       lub inaczej
       prezentowane
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 33 90 0- - - Perliczki
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 34
- - Otłuszczone wątroby
   świeże lub chłodzone:
  
 0207 34 10 0- - - Z gęsi
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 34 90 0- - - Z kaczek
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 35
- - Pozostałe, świeże lub
   chłodzone:
  
  - - - Kawałki:  
  - - - - Bez kości:  
 0207 35 11 0- - - - - Z gęsi
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 35 15 0
- - - - - Z kaczek
         i perliczek
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
  - - - - Z kośćmi:  
  
- - - - - Połówki lub
         ćwiartki:
  
 0207 35 21 0- - - - - - Z kaczek
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 35 23 0- - - - - - Z gęsi
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 35 25 0- - - - - - Z perliczek
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 35 31 0
- - - - - Całe skrzydła,
         z końcami lub
         bez
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 35 41 0
- - - - - Grzbiety,
         szyje, grzbiety
         łącznie z szyjami,
         kupry i
         końce skrzydeł
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
  
- - - - - Piersi i ich
         kawałki:
  
 0207 35 51 0- - - - - - Z gęsi
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 35 53 0
- - - - - - Z kaczek
           i perliczek
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
  
- - - - - Nogi i ich
         kawałki:
  
 0207 35 61 0- - - - - - Z gęsi
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 35 63 0
- - - - - - Z kaczek
           i perliczek
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 35 71 0
- - - - - Tusze gęsie
         i kacze
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 35 79 0- - - - - Pozostałe
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
  - - - Podroby:  
 0207 35 91 0
- - - - Wątroby drobiowe
       inne niż
       otłuszczone wątroby
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 35 99 0- - - - Pozostałe
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 36- - Pozostałe, mrożone:  
  - - - Kawałki:  
  - - - - Bez kości:  
 0207 36 11 0- - - - - Z gęsi
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 36 15 0
- - - - - Z kaczek
         i perliczek
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
  - - - - Z kośćmi:  
  
- - - - - Połówki lub
         ćwiartki:
  
 0207 36 21 0- - - - - - Z kaczek
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 36 23 0- - - - - - Z gęsi
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 36 25 0- - - - - - Z perliczek
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 36 31 0
- - - - - Całe skrzydła,
         z końcami lub
         bez
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 36 41 0
- - - - - Grzbiety,
         szyje, grzbiety
         łącznie z szyjami,
         kupry i
         końce skrzydeł
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
  
- - - - - Piersi i ich
         kawałki:
  
 0207 36 51 0- - - - - - Z gęsi
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 36 53 0
- - - - - - Z kaczek
           i perliczek
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
  
- - - - - Nogi i ich
         kawałki:
  
 0207 36 61 0- - - - - - Z gęsi
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 36 63 0
- - - - - - Z kaczek
           i perliczek
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 36 71 0
- - - - - Tusze gęsie
         i kacze
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 36 79 0- - - - - Pozostałe
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
  - - - Podroby:  
  - - - - Wątroby:  
 0207 36 81 0
- - - - - Otłuszczone
         wątroby gęsie
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 36 85 0
- - - - - Otłuszczone
         wątroby kacze
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 36 89 0- - - - - Pozostałe
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
 0207 36 90 0- - - - Pozostałe
30
minimum
0,3 ECU/kg
 
04020402Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: 3 740 t
 0402 10
- W proszku, granulkach lub
 w innej stałej postaci, o
 zawartości tłuszczu w
 masie nie przekraczającej
 1,5%:
  
  
- - Nie zawierające dodatku
   cukru ani innego środka
   słodzącego:
  
 0402 10 11 0
- - - W bezpośrednim
     opakowaniu o
     zawartości
     netto nie
     przekraczającej 2,5 kg
30 
 0402 10 19 0- - - Pozostałe30 
  - - Pozostałe:  
 0402 10 91 0
- - - W bezpośrednim
     opakowaniu o
     zawartości netto
     nie przekraczającej
     2,5 kg
30 
 0402 10 99 0- - - Pozostałe30 
  
- W proszku, granulkach lub
 w innej stałej postaci, o
 zawartości tłuszczu w
 masie powyżej 1,5%:
  
 0402 21
- - Nie zawierające dodatku
   cukru ani innego
   środka słodzącego:
  
  
- - - O zawartości tłuszczu
     w masie nie
     przekraczającej 27%:
  
 0402 21 11
- - - - W bezpośrednim
       opakowaniu o
       zawartości netto
       nie przekraczającej
       2,5 kg:
  
 0402 21 11 9- - - - - Pozostałe40 
  - - - - Pozostałe:  
 0402 21 17
- - - - - O zawartości
         tłuszczu w masie
         nie
         przekraczającej
         11%:
  
 0402 21 17 9- - - - - - Pozostałe40 
 0402 21 19
- - - - - O zawartości
         tłuszczu w masie
         powyżej 11%, ale
         nie
         przekraczającej
         27%:
  
 0402 21 19 9- - - - - - Pozostałe40 
  
- - - O zawartości tłuszczu
     w masie powyżej 27%:
  
 0402 21 91
- - - - W bezpośrednim
       opakowaniu o
       zawartości netto nie
       przekraczającej
       2,5 kg:
  
 0402 21 91 9- - - - - Pozostałe40 
 0402 21 99- - - - Pozostałe:  
 0402 21 99 9- - - - - Pozostałe40 
  - Pozostałe:  
 0402 91
- - Nie zawierające dodatku
   cukru ani innego środka
   słodzącego:
  
  
- - - O zawartości tłuszczu
     w masie nie
     przekraczającej 8%:
  
 0402 91 11 0
- - - - W bezpośrednim
       opakowaniu o
       zawartości netto
       nie przekraczającej
       2,5 kg
40 
 0402 91 19 0- - - - Pozostałe40 
  
- - - O zawartości tłuszczu
     w masie powyżej 8%,
     ale nie
     przekraczającej 10%:
  
 0402 91 31 0
- - - - W bezpośrednim
       opakowaniu o
       zawartości netto
       nie przekraczającej
       2,5 kg
40 
 0402 91 39 0- - - - Pozostałe40 
  
- - - O zawartości tłuszczu
     w masie powyżej 10%,
     ale nie
     przekraczającej 45%:
  
 0402 91 51 0
- - - - W bezpośrednim
       opakowaniu o
       zawartości netto
       nie
       przekraczającej
       2,5 kg
40 
 0402 91 59 0- - - - Pozostałe40 
  
- - - O zawartości
     tłuszczu w masie
     powyżej 45%:
  
 0402 91 91 0
- - - - W bezpośrednim
       opakowaniu o
       zawartości netto nie
       przekraczającej
       2,5 kg
40 
 0402 91 99 0- - - - Pozostałe40 
 0402 99- - Pozostałe:  
  
- - - O zawartości tłuszczu
     w masie nie
     przekraczającej 9,5%:
  
 0402 99 11 0
- - - - W bezpośrednim
       opakowaniu o
       zawartości netto nie
       przekraczającej
       2,5 kg
40 
 0402 99 19 0- - - - Pozostałe40 
  
- - - O zawartości tłuszczu
     w masie powyżej 9,5%,
     ale nie
     przekraczającej 45%:
  
 0402 99 31 0
- - - - W bezpośrednim
       opakowaniu o
       zawartości netto
       nie przekraczającej
       2,5 kg
40 
 0402 99 39 0- - - - Pozostałe40 
  
- - - O zawartości tłuszczu
     w masie powyżej 45%:
  
 0402 99 91 0
- - - - W bezpośrednim
       opakowaniu o
       zawartości netto nie
       przekraczającej
       2,5 kg
40 
 0402 99 99 0- - - - Pozostałe40 
04080408Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego:  
  - Żółtka jaj:  
 0408 11- - Suszone: 4 t
 0408 11 20 0
- - - Nie nadające się do
     spożycia przez ludzi
25
minimum
2 ECU/kg
 
 0408 11 80 0- - - Pozostałe
25
minimum
2 ECU/kg
 
 0408 19- - Pozostałe: 6,2 t
 0408 19 20 0
- - - Nie nadające się do
     spożycia przez ludzi
25
minimum
2 ECU/kg
 
  - - - Pozostałe:  
 0408 19 81 0- - - - Ciekłe
25
minimum
2 ECU/kg
 
 0408 19 89 0
- - - - Pozostałe, włącznie
       z mrożonymi
25
minimum
2 ECU/kg
 
  - Pozostałe: 46 t
 0408 91- - Suszone:  
 0408 91 20 0
- - - Nie nadające się do
     spożycia przez ludzi
35
minimum
2 ECU/kg
 
 0408 91 80 0- - - Pozostałe
35
minimum
2 ECU/kg
 
 0408 99- - Pozostałe: 41,6 t
 0408 99 20 0
- - - Nie nadające się do
     spożycia przez ludzi
35 
 0408 99 80 0- - - Pozostałe35 
04090409 00 00 0Miód naturalny35231 t
05040504 00 00Jelita, pęcherze i żołądki zwierzęce (oprócz rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone: 227 t
 0504 00 00 1- Żołądki drobiowe15 
07070707 00Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone: 114 t
  - Ogórki:  
 0707 00 25 0
- - Od 16 maja do
   30 września
60 
 0707 00 30 0- - Od 1 do 31 października60 
08100810Pozostałe owoce, świeże:  
 0810 10- Truskawki i poziomki:  
 0810 10 10 0- - Od 1 maja do 31 lipca2010 t
09100910Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i inne przyprawy korzenne: 29 t
 0910 10 - Imbir:  
  
- - Całe korzenie, części
   lub plasterki:
  
 0910 10 11 0
- - - Do przemysłowej
     produkcji olejków
     eterycznych
     i rezinoidów (żywic
     termoutwardzalnych)
10 
 0910 10 19 0- - - Pozostałe10 
 0910 10 90 0- - Pozostałe10 
 0910 20- Szafran:  
 0910 20 10 0
- - Nie rozgniatany ani nie
   mielony
10 
 0910 20 90 0- - Rozgniatany lub mielony10 
 0910 30 00 0- Kurkuma10 
 0910 40- Tymianek; liście laurowe:  
  - - Tymianek: 3 t
  
- - - Nie rozgniatany ani
     nie mielony:
  
 0910 40 11 0
- - - - Tymianek dziki
       (Thymus serpyllum)
10 
 0910 40 13 0- - - - Pozostały10 
 0910 40 19 0
- - - Rozgniatany lub
     mielony
10 
 0910 40 90 0- - Liście laurowe1021,85 t
 0910 50 00 0- Curry10 
  - Inne przyprawy korzenne:  
 0910 91
- - Mieszanki wymienione w
   uwadze 1(b) do
   niniejszego działu:
  
 0910 91 10 0
- - - Nie rozgniatane ani
     nie mielone
10 
 0910 91 90 0
- - - Rozgniatane lub
     mielone
10 
 0910 99- - Pozostałe:  
 0910 99 10 0- - - Nasiona kozieradki100,15 t
  - - - Pozostałe:  
 0910 99 91 0
- - - - Nie rozgniatane ani
       nie mielone
105 t
 0910 99 99 0
- - - - Rozgniatane lub
       mielone
10 
11011101 00 00 0Mąka pszenna i żytnio-pszenna:256 700 t
  - Mąka pszenna:  
 1101 00 11 0- - Z pszenicy durum25 
 1101 00 15 0
- - Z pszenicy zwykłej
   i orkisza
25 
 1101 00 90 0- Mąka żytniopszenna25 
11021102Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą:  
 1102 10 00 0- Mąka żytnia251 160 t
12091209Nasiona, owoce i zarodniki, siewne: 2 t
  - Nasiona buraków:  
 1209 11 00 0
- - Nasiona buraków
   cukrowych
10 
 1209 19 00 0- - Pozostałe10 
12101210Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina:  
 1210 20
- Szyszki chmielowe,
 mielone, sproszkowane lub
 w formie granulek;
 lupulina:
 30 t
 1210 20 10 0
- - Szyszki chmielowe,
   mielone, sproszkowane
   lub w formie granulek,
   z podwyższoną
   zawartością lupuliny;
   lupulina:
20
minimum
1,5 ECU/kg
 
 1210 20 90 0- - Pozostałe
20
minimum
1,5 ECU/kg
 
13021302Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektyny; agar-agar i inne śluzy i zagęszczacze modyfikowane lub nie, pochodzące z produktów roślinnych:  
  
- Soki i ekstrakty
 roślinne:
  
 1302 13 00 0- - Z chmielu203,5 t
  - - - Pozostałe:  
 1302 19 99 0- - - - Pozostałe20 
 1302 20
- Substancje pektynowe,
 pektyniany i pektyny:
 11 t
 1302 20 10 0- - Suche45 
 1302 20 90 0- - Pozostałe40 
 1302 31 00 0- - Agar-agar15 
 1302 32
- - Śluzy i zagęszczacze,
   modyfikowane lub nie,
   pochodzące z chleba
   świętojańskiego, nasion
   chleba świętojańskiego
   lub z nasion guar:
  
 1302 32 10 0
- - - Z chleba
     świętojańskiego
     i jego nasion
20 
 1302 32 90 0- - - Z nasion rośliny guar20 
 1302 39 00 0- - Pozostałe20100 kg
15141514Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie: 7 400 t
 1514 10- Olej surowy:  
 1514 10 10 0
- - Do zastosowań
   technicznych lub
   przemysłowych innych niż
   produkcja artykułów
   spożywanych przez ludzi
35 
 1514 10 90 0- - Pozostały35 
 1514 90- Pozostałe:  
 1514 90 10 0
- - Do zastosowań
   technicznych lub
   przemysłowych innych
   niż produkcja artykułów
   spożywanych przez ludzi
35 
 1514 90 90- - Pozostałe: 600 t
 1514 90 90 1
- - - Rafinowane,
     konfekcjonowane
45 
 1514 90 90 9- - - Pozostałe40 
20022002Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego: 2 300 t
 2002 90- Pozostałe:  
  
- - O zawartości suchej
   masy poniżej 12%:
  
 2002 90 11
- - - W bezpośrednich
     opakowaniach o
     zawartości netto
     powyżej 1 kg:
  
 2002 90 11 1
- - - - W bezpośrednich
       opakowaniach o
       zawartości netto
       powyżej 1 kg, ale
       nie przekraczającej
       199 kg
30
minimum
0,35 ECU/kg
 
 2002 90 11 9
- - - - W bezpośrednich
       opakowaniach o
       zawartości netto
       powyżej 199 kg
25
minimum
0,3 ECU/kg
 
 2002 90 19 0
- - - W bezpośrednich
     opakowaniach o
     zawartości netto
     nie przekraczającej
     1 kg
30
minimum
0,35 ECU/kg
 
  
- - O zawartości suchej
   masy nie mniejszej niż
   12%, ale nie
   przekraczającej 30%:
  
 2002 90 31
- - - W bezpośrednich
     opakowaniach o
     zawartości netto
     powyżej 1 kg:
  
 2002 90 31 1
- - - - W bezpośrednich
       opakowaniach o
       zawartości netto
       powyżej 1 kg, ale
       nie przekraczającej
       199 kg
30
minimum
0,35 ECU/kg
 
 2002 90 31 9
- - - - W bezpośrednich
       opakowaniach o
       zawartości netto
       powyżej 199 kg
25
minimum
0,3 ECU/kg
 
 2002 90 39 0
- - - W bezpośrednich
     opakowaniach o
     zawartości netto nie
     przekraczającej 1 kg
30
minimum
0,35 ECU/kg
 
  
- - O zawartości suchej
   masy powyżej 30%:
  
 2002 90 91
- - - W bezpośrednich
     opakowaniach o
     zawartości netto
     powyżej 1 kg:
  
 2002 90 91 1
- - - - W bezpośrednich
       opakowaniach
       o zawartości netto
       powyżej 1 kg, ale
       nie przekraczającej
       199 kg
30
minimum
0,35 ECU/kg
 
 2002 90 91 9
- - - - W bezpośrednich
       opakowaniach o
       zawartości netto
       powyżej 199 kg
25
minimum
0,3 ECU/kg
 
 2002 90 99 0
- - - W bezpośrednich
     opakowaniach o
     zawartości netto nie
     przekraczającej 1 kg
30
minimum
0,35 ECU/kg
 
20052005Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006: 80 t
 2005 20- Ziemniaki:  
  - - Pozostałe:  
 2005 20 20 0
- - - Pocięte w cienkie
     plasterki, smażone
     lub pieczone, także
     solone lub z
     przyprawami, w
     hermetycznych
     opakowaniach,
     nadające się do
     bezpośredniego
     spożycia
50 
 2005 20 80 0- - - Pozostałe50 
21032103Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda:  
 2103 90- Pozostałe:  
 2103 90 30 0
- - Gorzkie aromatyczne
   zaprawy o objętościowej
   mocy alkoholu od 44,2
   do 49,2% obj.,
   zawierające w masie od
   1,5 do 6% goryczki,
   przypraw i różnych
   składników oraz 4 do 10%
   cukru, w pojemnikach
   zawierających 0,5 litra
   lub mniej
35
minimum
0,35 ECU/kg
580 000 l
100% alk.
21062106Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:  
 2106 90- Pozostałe:  
 2106 90 20 0
- - Złożone preparaty
   alkoholowe, inne niż na
   bazie substancji
   zapachowych, w rodzaju
   używanych do produkcji
   napojów
55
+ 2,5 ECU
%/hl
 
22042204Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: 7 000 hl
 2204 10- Wino musujące:  
  
- - O rzeczywistej
   objętościowej mocy
   alkoholu nie mniejszej
   niż 8,5%:
  
 2204 10 11- - - Szampan:  
 2204 10 11 9
- - - - O rzeczywistej
       objętościowej mocy
       alkoholu powyżej
       22%
30(a)
minimum
42 ECU/hl
 
 2204 10 19- - - Pozostałe:  
 2204 10 19 9
- - - - O rzeczywistej
       objętościowej mocy
       alkoholu powyżej
       22%
30(a)
minimum
42 ECU/hl
 
  
- Pozostałe wina; moszcz
 winogronowy z fermentacją
 nie rozpoczętą lub
 zatrzymaną przez dodanie
 alkoholu:
  
 2204 21
- - W pojemnikach
   zawierających 2 litry
   lub mniej:
  
 2204 21 10
- - - Wina inne niż z
     podpozycji 2204 10 w
     butelkach z korkami
     "grzybkowymi"
     przytrzymywanymi
     przewiązkami lub
     zapięciami; wina
     dostarczane inaczej,
     pozostające dzięki
     obecności dwutlenku
     węgla w roztworze
     pod nadciśnieniem nie
     mniejszym niż 1 bar,
     ale mniejszym niż 3
     bary, mierzonym w
     temperaturze 20oC:
  
 2204 21 10 9
- - - - O rzeczywistej
       objętościowej mocy
       alkoholu powyżej
       22%
30(a)
minimum
42 ECU/hl
 
  - - - Pozostałe:  
 2204 21 99 0
- - - - O rzeczywistej
       objętościowej mocy
       alkoholu powyżej
       22% obj.
75(b)
minimum
17 ECU/hl
+1,7 ECU%/hl
 
 2204 29- - Pozostałe:  
 2204 29 10
- - - Wina inne niż z
     podpozycji 2204 10 w
     butelkach z korkami
     "grzybkowymi"
     przytrzymywanymi
     przewiązkami lub
     zapięciami; wina
     dostarczane inaczej,
     pozostające w wyniku
     obecności dwutlenku
     węgla w roztworze,
     pod nadciśnieniem nie
     mniejszym niż 1 bar,
     ale mniejszym niż 3
     bary, mierzonym w
     temperaturze 20oC:
  
 2204 29 10 9
- - - - O rzeczywistej
       objętościowej mocy
       alkoholu powyżej
       22% obj.
25
minimum
42 ECU/hl
 
  - - - Pozostałe:  
 2204 29 99 0
- - - - O rzeczywistej
       objętościowej mocy
       alkoholu powyżej
       22% obj.
75
minimum
17 ECU/hl
+1,7 ECU%/hl
 
 2204 30
- Pozostały moszcz
 winogronowy:
  
 2204 30 10
- - W trakcie fermentacji
   lub z fermentacją
   zatrzymaną inaczej niż
   przez dodanie alkoholu:
  
 2204 30 10 9
- - - O rzeczywistej
     objętościowej mocy
     alkoholu powyżej
     22% obj.
45(c) 
  - - Pozostały:  
  - - - Pozostały:  
 2204 30 96- - - - Skoncentrowany:  
 2204 30 96 9
- - - - - O rzeczywistej
         objętościowej
         mocy alkoholu
         powyżej 22% obj.
65(d) 
 2204 30 98- - - - Pozostały:  
 2204 30 98 9
- - - - - O rzeczywistej
         objętościowej
         mocy alkoholu
         powyżej 22% obj.
65(d) 
22052205Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi: 
580 000 l
100% alk.
 2205 10
- W pojemnikach
 zawierających 2 litry lub
 mniej:
  
 2205 10 90
- - O rzeczywistej
   objętościowej mocy
   alkoholu powyżej 18%
   obj.:
  
 2205 10 90 9
- - - O rzeczywistej
     objętościowej mocy
     alkoholu powyżej 22%
     obj.
75
minimum
17 ECU/hl
+1,7 ECU%/hl
 
 2205 90- Pozostałe:  
 2205 90 90
- - O rzeczywistej
   objętościowej mocy
   alkoholu powyżej 18%
   obj.:
  
 2205 90 90 9
- - - O rzeczywistej
     objętościowej mocy
     alkoholu powyżej 22%
     obj.
75
minimum
17 ECU/hl
+1,7 ECU%/hl
 
22062206 00Pozostałe napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych nie wymienione ani nie włączone gdzie indziej:  
 2206 00 10- Wzbudzone:  
 2206 00 10 9
- - O rzeczywistej
   objętościowej mocy
   alkoholu powyżej 22%
   obj.
45
minimum
14 ECU/hl
 
  - Pozostałe:  
  - - Musujące:  
 2206 00 31- - - Z jabłek lub gruszek:  
 2206 00 31 9
- - - - O rzeczywistej
       objętościowej mocy
       alkoholu powyżej
       22% obj.
45
minimum
14 ECU/hl
 
 2206 00 39- - - Pozostałe:  
 2206 00 39 9
- - - - O rzeczywistej
       objętościowej mocy
       alkoholu powyżej
       22% obj.
45
minimum
14 ECU/hl
 
  
- - Spokojne, w pojemnikach
   zawierających:
  
  - - - 2 litry lub mniej:  
 2206 00 51
- - - - Z jabłek lub
       gruszek:
  
 2206 00 51 9
- - - - - O rzeczywistej
         objętościowej
         mocy alkoholu
         powyżej 22% obj.
45
minimum
14 ECU/hl
 
 2206 00 59- - - - Pozostałe:  
 2206 00 59 9
- - - - - O rzeczywistej
         objętościowej
         mocy alkoholu
         powyżej 22% obj.
45
minimum
14 ECU/hl
 
  - - - Więcej niż 2 litry:  
 2206 00 81
- - - - Z jabłek lub
       gruszek:
  
 2206 00 81 9
- - - - - O rzeczywistej
         objętościowej
         mocy alkoholu
         powyżej 22% obj.
45
minimum
14 ECU/hl
 
 2206 00 89- - - - Pozostałe:  
 2206 00 89 9
- - - - - O rzeczywistej
         objętościowej
         mocy alkoholu
         powyżej 22% obj.
45
minimum
14 ECU/hl
 
22072207Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej; alkohol etylowy i pozostałe alkohole skażone, o dowolnej mocy:  
 2207 10 00 0
- Alkohol etylowy
 nieskażony
 o objętościowej mocy
 alkoholu wynoszącej 80%
 obj. lub więcej
105
minimum
58 ECU/hl
200 000 l
 2207 20 00 0
- Alkohol etylowy i
 pozostałe alkohole
 skażone, o dowolnej mocy
65
minimum
50 ECU/hl
100 hl
22082208Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe:  
 2208 20
- Napoje alkoholowe
 otrzymywane przez
 destylację wina z
 winogron lub
 wytłoków z winogron:
 
3 220 000 l  
100% alk.
  
- - W pojemnikach
   zawierających 2 litry
   lub mniej:
  
 2208 20 12 0- - - Cognac
75
minimum
21 ECU/hl
+2 ECU%/hl
 
 2208 20 14 0- - - Armagnac
75
minimum
21 ECU/hl
+2 ECU%/hl
 
 2208 20 26 0- - - Grappa
75
minimum
21 ECU/hl
+2 ECU%/hl
 
 2208 20 27 0- - - Brandy de Jerez
75
minimum
21 ECU/hl
+2 ECU%/hl
 
 2208 20 29 0- - - Pozostałe
75
minimum
21 ECU/hl
+2 ECU%/hl
 
  
- - W pojemnikach
   zawierających więcej
   niż 2 litry:
  
 2208 20 40 0- - - Surowy destylat
75
minimum
17 ECU/hl
+1,7 ECU%/hl
 
  - - - Pozostałe:  
 2208 20 62 0- - - - Cognac
75
minimum
17 ECU/hl
+1,7 ECU%/hl
 
 2208 20 64 0- - - - Armagnac
75
minimum
17 ECU/hl
+1,7 ECU%/hl
 
 2208 20 86 0- - - - Grappa
75
minimum
17 ECU/hl
+1,7 ECU%/hl
 
 2208 20 87 0- - - - Brandy de Jerez
75
minimum
17 ECU/hl
+1,7 ECU%/hl
 
 2208 20 89 0- - - - Pozostałe
75
minimum
17 ECU/hl
+1,7 ECU%/hl
 
 2208 30- Whisky: 
1 100 000 l
100% alk.
  
- - Whisky burbońskie
   w pojemnikach
   zawierających:
  
 2208 30 11 0- - - 2 litry lub mniej
85
minimum
21 ECU/hl
+2 ECU%/hl
 
 
 2208 30 19 0- - - Więcej niż 2 litry
85
minimum
17 ECU/hl
+1,7 ECU%/hl
 
  - - Szkocka whisky:  
  
- - - Whisky "malt", w
     pojemnikach
     zawierających:
  
 2208 30 32 0- - - - 2 litry lub mniej
85
minimum
21 ECU/hl
+2 ECU%/hl
 
 2208 30 38 0- - - - Więcej niż 2 litry
85
minimum
17 ECU/hl
+1,7 ECU%/hl
 
  
- - - Whisky "blended",
     w pojemnikach
     zawierających:
  
 2208 30 52 0- - - - 2 litry lub mniej
85
minimum
21 ECU/hl
+2 ECU%/hl
 
 2208 30 58 0- - - - Więcej niż 2 litry
85
minimum
17 ECU/hl
+1,7 ECU%/hl
 
  
- - - Pozostałe, w
     pojemnikach
     zawierających:
  
 2208 30 72 0- - - - 2 litry lub mniej
85
minimum
21 ECU/hl
+2 ECU%/hl
 
 2208 30 78 0- - - - Więcej niż 2 litry
85
minimum
17 ECU/hl
+1,7 ECU%/hl
 
  
- - Pozostałe, w
   pojemnikach
   zawierających:
  
 2208 30 82 0- - - 2 litry lub mniej
85
minimum
21 ECU/hl
+2 ECU%/hl
 
 2208 30 88 0- - - Więcej niż 2 litry
85
minimum
17 ECU/hl
+1,7 ECU%/hl
 
 2208 40- Rumy: 
296 000 l
100% alk.
 2208 40 10 0
- - W pojemnikach
   zawierających 2 litry
   lub mniej
80
minimum
12,5 ECU/hl
+1,3 ECU%/hl
 
 2208 40 90 0
- - W pojemnikach
   zawierających więcej
   niż 2 litry
80
minimum
9 ECU/hl
+0,9 ECU%/hl
 
 2208 50- Giny i gin Geneva: 
584 000 l
100% alk.
 
  
- - Gin w pojemnikach
   zawierających:
  
 2208 50 11 0- - - 2 litry lub mniej
85
minimum
12,5 ECU/hl
+1,3 ECU%/hl
 
 2208 50 19 0- - - Więcej niż 2 litry
85
minimum
9 ECU/hl
+0,9 ECU%/hl
 
  
- - Gin Geneva, w
   pojemnikach
   zawierających:
  
 2208 50 91 0- - - 2 litry lub mniej
85
minimum
12,5 ECU/hl
+1,3 ECU%/hl
 
 2208 50 99 0- - - Więcej niż 2 litry
85
minimum
9 ECU/hl
+0,9 ECU%/hl
 
 2208 60- Wódka:  
  
- - O objętościowej mocy
   alkoholu wynoszącej
   45,4% obj. lub mniej,
   w pojemnikach
   zawierających:
  
 2208 60 11 0- - - 2 litry lub mniej
85
minimum
9 ECU/hl
+0,9 ECU%/hl
 
 2208 60 19 0- - - Więcej niż 2 litry
85
minimum
9 ECU/hl
+0,9 ECU%/hl
 
  
- - O objętościowej mocy
   alkoholu większej niż
   45,4% obj.,
   w pojemnikach
   zawierających:
  
 2208 60 91 0- - - 2 litry lub mniej
85
minimum
9 ECU/hl
+0,9 ECU%/hl
 
 2208 60 99 0- - - Więcej niż 2 litry
85
minimum
9 ECU/hl
+0,9 ECU%/hl
 
 2208 70- Likiery i kordiały:  
 2208 70 10 0
- - W pojemnikach
   zawierających 2 litry
   lub mniej
85
minimum
9 ECU/hl
+0,9 ECU%/hl
 
 2208 70 90 0
- - W pojemnikach
   zawierających więcej
   niż 2 litry
85
minimum
9 ECU/hl
+0,9 ECU%/hl
 
 2208 90- Pozostałe: 
584 000 l
100% alk.
  
- - Arak, w pojemnikach
   zawierających:
  
 2208 90 11 0- - -  2 litry lub mniej
105
minimum
2,5 ECU%/hl
 
 2208 90 19 0- - - Więcej niż 2 litry
105
minimum
2,5 ECU%/hl
 
  
- - Napoje alkoholowe
   śliwkowe, gruszkowe i
   wiśniowe (z wyłączeniem
   likierów), w
   pojemnikach
   zawierających:
  
 2208 90 33 0- - - 2 litry lub mniej
105
minimum
+2,5 ECU%/hl
 
 2208 90 38 0- - - Więcej niż 2 litry
105
minimum
+2,5 ECU%/hl
 
  
- - Pozostałe wódki i inne
   napoje alkoholowe,
   w pojemnikach
   zawierających:
  
  - - - 2 litry lub mniej:  
 2208 90 41 0- - - - Ouzo
105
minimum
2,5 ECU%/hl
 
  - - - - Pozostałe:  
  
- - - - - Wódki i napoje
         alkoholowe (z
         wyłączeniem
         likierów):
  
  
- - - - - - Destylowane z
           owoców:
  
 2208 90 45 0- - - - - - - Calvados
105
minimum
2,5 ECU%/hl
 
 2208 90 48 0- - - - - - - Pozostałe
105
minimum
2,5 ECU%/hl
 
  - - - - - - Pozostałe:  
 2208 90 52 0- - - - - - - Korn
105
minimum
2,5 ECU%/hl
 
 2208 90 57 0- - - - - - - Pozostałe
85
minimum
9 ECU/hl
0,9 ECU%/hl
 
 2208 90 69
- - - - - Pozostałe napoje
         alkoholowe:
  
 2208 90 69 9- - - - - - Pozostałe
105
minimum
2,5 ECU%/hl
 
  - - - Więcej niż 2 litry:  
  
- - - - Wódki (z
       wyłączeniem
       likierów):
  
 2208 90 71 0
- - - - - Destylowane z
         owoców
105
minimum
2,5 ECU%/hl
 
 2208 90 74 0- - - - - Pozostałe
85
minimum
9 ECU/hl + 0,9 ECU%/hl
 
 2208 90 78 0
- - - - Inne napoje
       alkoholowe
105
minimum
2,5 ECU%/hl
 
  
- - Alkohol etylowy
   nieskażony o
   objętościowej
   mocy alkoholu mniejszej
   niż 80% obj., w
   pojemnikach
   zawierających:
105
minimum
2,5 ECU%/hl
 
 2208 90 91 0- - - 2 litry lub mniej
105
minimum
2,5 ECU%/hl
 
 2208 90 99 0- - - Więcej niż 2 litry
105
minimum
2,5 ECU%/hl
 
24022402Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu:  
 2402 10 00 0
- Cygara, również z
 obciętymi końcami i
 cygaretki, z tytoniu
5520 mln szt.
 2402 20 - Papierosy z tytoniu: 6 mld szt.
 2402 20 10 0- - Zawierające goździki
90
minimum
9 ECU/tys. szt.
 
 2402 20 90 0- - Pozostałe
90
minimum
9 ECU/tys. szt.
 
 2402 90 00 0- Pozostałe9020 mln szt.
24032403Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń "homogenizowany" i "odtworzony"; ekstrakty i esencje tytoniowe: 300 t
 2403 10
- Tytoń do palenia, nawet
 zawierający namiastki
 tytoniu w dowolnej
 proporcji:
  
 2403 10 10 0
- - W bezpośrednich
   opakowaniach o
   zawartości netto nie
   przekraczającej 500 g
120 
 2403 10 90 0- - Pozostałe120 
  - Pozostałe:  
 2403 91 00 0
- - Tytoń "homogenizowany"
   lub "odtworzony"
55
minimum
1,13 ECU/kg
 
 2403 99- - Pozostałe:  
 2403 99 10 0
- - - Tytoń do żucia i
     tabaka
65 
 2403 99 90 0- - - Pozostałe
55
minimum
1,13 ECU/kg
 
35023502 Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej protein z serwatki, zawierające w suchej masie powyżej 80% protein z serwatki), albuminiany i inne pochodne albumin:  
  - Albumina jaja:  
 3502 11- - Suszona:  
 3502 11 90 0- - - Pozostała
15
minimum
2 ECU/kg
400 kg
35033503 00Żelatyna (łącznie z żelatyną w arkuszach prostokątnych/nawet kwadratowych/, barwionych lub nie i obrobionych powierzchniowo lub nie) oraz pochodne żelatyny; karuk; inne kleje pochodzenia zwierzęcego, wyłączając kleje kazeinowe z pozycji nr 3501:  
 3503 00 10 0- Żelatyna i jej pochodne1546,5 t
 3503 00 80 0- Pozostałe1546,5 t
 
(a) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 20% minimum 42 ECU/hl.
(b) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 65% minimum 17 ECU/hl + 1,7 ECU%/hl.
(c) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 35%.
(d) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 55%.

Pozycje

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479, 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486, 487, 488, 489, 490, 491, 492, 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532, 533, 534, 535, 536, 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555, 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576, 577, 578, 579, 580, 581, 582, 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597, 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611, 612, 613, 614, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651, 652, 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659, 660, 661, 662, 663, 664, 665, 666, 667, 668, 669, 670, 671, 672, 673, 674, 675, 676, 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683, 684, 685, 686, 687, 688, 689, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 696, 697, 698, 699, 700, 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715, 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730, 731, 732, 733, 734, 735, 736, 737, 738, 739, 740, 741, 742, 743, 744, 745, 746, 747, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 754, 755, 756, 757, 758, 759, 760, 761, 762, 763, 764, 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774, 775, 776, 777, 778, 779, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 787, 788, 789, 790, 791, 792, 793, 794, 795, 796, 797, 798, 799, 800, 801

Polecamy

Poszukując najlepszego prawnika na dolnym śląsku pamiętajmy że tylko prawnik Wrocław oferuje najtańsze usługi prawnicze w tej części kraju. Planujesz remont? Poszukujesz projektanta domu? Najlepsi fachowcy pomogą Ci w każdej pracy budowlanej – kwiaty na telefon Wrocław – najtaniej zakupisz w kwiaciarni Margarita we Wrocławiu przy ul. Orląt Lwowskich. Kiedy zdaży Ci się stłuczka lub kiedy Twój samochód odmówi Ci posłuszeństwa - znajdź najlepszą firmę holowniczą dzięki serwisowi o tematyce "pomoc drogowa". Polecamy równierz.
Wszelkie prawa zastrzeżone, © ZnanyPrawnik 2025
Dodaj do ulubionych Mapa strony Polityka prywatności Regulamin Reklama Współpraca Kontakt