|
|
Dziennik Ustaw 2000 Nr 120 poz. 1273 - Ustanowienie kontyngentów taryfowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 20 grudnia 2000 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy.
(Dz. U. z dnia 29 grudnia 2000 r.)
Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 i § 4 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny zarządza się, co następuje:
§ 1. Do dnia 31 grudnia 2001 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§ 2. W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 20 grudnia 2000 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 119, poz. 1253).
§ 3. 1. Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, polega na wydaniu pozwoleń na podstawie kompletnych wniosków rozpatrywanych zgodnie z kolejnością ich złożenia, z wyjątkiem pozycji towarowych określonych kodem PCN 1701 i 2403 oraz pozycji towarowej określonej kodem PCN 2402 10 00 0, dla których rozdysponowanie kontyngentu polega na wydawaniu pozwoleń na podstawie kompletnych wniosków, proporcjonalnie do liczby składających te wnioski, z zastrzeżeniem ust. 4. 2. Wnioski o przydział kontyngentu, w przypadku pozycji towarowej określonej kodem PCN 1701, składa się na każdy kwartał oddzielnie, poczynając od pierwszego dnia roboczego do siódmego dnia miesiąca rozpoczynającego dany kwartał. 3. Wnioski o przydział kontyngentów, w przypadku pozycji towarowej określonej kodem PCN 2402 10 00 0 i pozycji towarowej określonej kodem PCN 2403, składa się w terminie 14 dni od dnia wejścia w życie rozporządzenia. 4. Wydane pozwolenie nie może przekraczać wnioskowanych wielkości. 5. Pozwolenia na przywóz, w przypadku: 1) pozycji towarowej 0203 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 100 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją, 2) pozycji towarowej 0207 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 100 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją, 3) pozycji towarowej 0405 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 20 ton dla każdej z pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją, 4) pozycji towarowej określonej kodem PCN 0910 40 90 0 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 7 ton towaru, 5) pozycji towarowej 1001 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 1.500 ton dla każdej z pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją, 6) pozycji towarowej 1108 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 100 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją, 7) pozycji towarowej określonej kodem PCN 1205 00 90 0 - może dotyczyć przywozu nie więcej niż 50 ton towaru, 8) pozycji towarowej 1702 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 20 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją, 9) pozycji towarowej 2002 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 20 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją, 10) pozycji towarowej 2106 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 20 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją.
§ 4. 1. W przypadku pozycji towarowych określonych kodami PCN 0201, 0202, 0203, 0207, 0405, 1001, 1205, 1701 rozdysponowanie ustanowionej puli kontyngentów taryfowych jest dokonywane kwartalnie w następujący sposób: I kwartał - 25%, II kwartał - 25%, III kwartał - 25%, IV kwartał - 25%. 2. Wnioski o przydział kontyngentów dla pozycji towarowych, o których mowa w ust. 1, składa się na każdy kwartał oddzielnie, poczynając od pierwszego dnia miesiąca rozpoczynającego dany kwartał, z zastrzeżeniem postanowień § 3 ust. 2. 3. Termin ważności pozwolenia na przywóz towarów z pozycji towarowych określonych kodami PCN 0201, 0202, 0203, 0207, 0405, 1001, 1205, 1701 nie może być dłuższy niż 60 dni. Termin ten nie może wykraczać poza ostatni dzień kwartału, na który pozwolenia zostały wydane.
§ 5. Wnioski o przydział kontyngentów, z wyjątkiem pozycji towarowych wymienionych w § 3 ust. 2 i 3 oraz § 4 ust. 1 i 2, składa się od dnia wejścia w życie rozporządzenia.
§ 6. Na osoby dokonujące przywozu na polski obszar celny towarów określonych kodem PCN 1701 nakłada się obowiązek składania, co 30 dni, licząc od dnia wydania pozwolenia, sprawozdań z wykorzystania udzielonego pozwolenia.
§ 7. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2001 r.
ZAŁĄCZNIK
WYKAZ TOWARÓW, NA KTÓRYCH PRZYWÓZ USTANAWIA SIĘ KONTYNGENTY TARYFOWE ILOŚCIOWE
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość |
1 | 2 | 3 | 4 |
0105 | Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki: | | |
| - O masie nie przekraczającej 185 g: | | |
0105 11 | - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus: | | 340 t |
| - - - Pisklęta płci żeńskiej pochodzące z hodowli w drugim i trzecim pokoleniu: | | |
0105 11 11 0 | - - - - Nioski | 10 | |
0105 11 19 0 | - - - - Pozostałe | 10 | |
| - - - Pozostałe: | | |
0105 11 91 0 | - - - - Nioski | 10 | |
0105 11 99 0 | - - - - Pozostałe | 10 | |
0201 | Mięso wołowe świeże lub chłodzone: | | 5.650 t |
0201 10 00 0 | - Tusze i półtusze | 30 | |
0201 20 | - Inne kawałki mięsa z kośćmi: | | |
0201 20 20 0 | - - Ćwierci "kompensowane" | 30 | |
0201 20 30 0 | - - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone | 30 | |
0201 20 50 0 | - - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone | 30 | |
0201 20 90 0 | - - Pozostałe | 30 | |
0201 30 00 0 | - Bez kości | 30 | |
0202 | Mięso wołowe mrożone: | | 17.545 t |
0202 10 00 0 | - Tusze i półtusze | 30 | |
0202 20 | - Inne kawałki mięsa z kośćmi: | | |
0202 20 10 0 | - - Ćwierci "kompensowane" | 30 | |
0202 20 30 0 | - - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone | 30 | |
0202 20 50 0 | - - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone | 30 | |
0202 20 90 0 | - - Pozostałe | 30 | |
0202 30 | - Bez kości: | | |
0202 30 10 0 | - - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedyńczy blok; ćwierci "kompensowane" w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną w jednym kawałku, ale bez polędwicy | 30 | |
0202 30 50 0 | - - Rostbef, antrykot i szponder - kawałki | 30 | |
0202 30 90 0 | - - Pozostałe | 30 | |
0203 | Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: | | 46.480 t |
| - Świeże lub chłodzone: | | |
0203 11 | - - Tusze i półtusze: | | |
0203 11 10 0 | - - - Ze świń domowych | 30 | |
0203 12 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: | | |
| - - - Ze świń domowych: | | |
0203 12 11 0 | - - - - Szynki i ich kawałki | 30 | |
0203 12 19 0 | - - - - Łopatki i ich kawałki | 30 | |
0203 19 | - - Pozostałe: | | |
| - - - Ze świń domowych: | | |
0203 19 11 0 | - - - - Przodki i ich kawałki | 30 | |
0203 19 13 0 | - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi | 30 | |
0203 19 15 0 | - - - - Boczek i jego kawałki | 30 | |
| - - - - Pozostałe: | | |
0203 19 55 0 | - - - - - Bez kości | 30 | |
0203 19 59 0 | - - - - - Pozostałe | 30 | |
| - Mrożone: | | |
0203 21 | - - Tusze i półtusze: | | |
0203 21 10 0 | - - - Ze świń domowych | 30 | |
0203 22 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: | | |
| - - - Ze świń domowych: | | |
0203 22 11 0 | - - - - Szynki i ich kawałki | 30 | |
0203 22 19 0 | - - - - Łopatki i ich kawałki | 30 | |
0203 29 | - - Pozostałe: | | |
| - - - Ze świń domowych: | | |
0203 29 11 0 | - - - - Przodki i ich kawałki | 30 | |
0203 29 13 0 | - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi | 30 | |
0203 29 15 0 | - - - - Boczek i jego kawałki | 30 | |
| - - - - Pozostałe: | | |
0203 29 55 0 | - - - - - Bez kości | 30 | |
0203 29 59 0 | - - - - - Pozostałe | 30 | |
0207 | Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: | | 47.736 t |
| - Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus: | | |
0207 11 | - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: | | |
0207 11 10 0 | - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%" | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 11 30 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 11 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 12 | - - Nie cięte na kawałki, mrożone: | | |
0207 12 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 12 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 13 | - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: | | |
| - - - Kawałki: | | |
0207 13 10 0 | - - - - Bez kości | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
| - - - - Z kośćmi: | | |
0207 13 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 13 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 13 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 13 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 13 60 0 | - - - - - Nogi i ich kawałki | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 13 70 0 | - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
| - - - Podroby: | | |
0207 13 91 0 | - - - - Wątroby | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 13 99 0 | - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 14 | - - Kawałki i podroby mrożone: | | |
| - - - Kawałki: | | |
0207 14 10 0 | - - - - Bez kości | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
| - - - - Z kośćmi: | | |
0207 14 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 14 30 0 | - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 14 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 14 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 14 60 0 | - - - - - Nogi i ich kawałki | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 14 70 0 | - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
| - - - Podroby: | | |
0207 14 91 0 | - - - - Wątroby | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 14 99 0 | - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
| - Z indyków: | | |
0207 24 | - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: | | |
0207 24 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 24 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 25 | - - Nie cięte na kawałki, mrożone: | | |
0207 25 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 25 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 26 | - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: | | |
| - - - Kawałki: | | |
0207 26 10 0 | - - - - Bez kości | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
| - - - - Z kośćmi: | | |
0207 26 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 26 30 0 | - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 26 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 26 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
| - - - - - Nogi i ich kawałki: | | |
0207 26 60 0 | - - - - - - Podudzia i ich kawałki | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 26 70 0 | - - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 26 80 0 | - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
| - - - Podroby: | | |
0207 26 91 0 | - - - - Wątroby | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 26 99 0 | - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 27 | - - Kawałki i podroby, mrożone: | | |
| - - - Kawałki: | | |
0207 27 10 0 | - - - - Bez kości | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
| - - - - Z kośćmi: | | |
0207 27 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 27 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 27 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 27 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
| - - - - - Nogi i ich kawałki: | | |
0207 27 60 0 | - - - - - - Podudzia i ich kawałki | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 27 70 0 | - - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 27 80 0 | - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
| - - - Podroby: | | |
0207 27 91 0 | - - - - Wątroby | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 27 99 0 | - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
| - Z kaczek, gęsi i perliczek: | | |
0207 32 | - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: | | |
| - - - Kaczki: | | |
0207 32 11 0 | - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale nie wypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%" | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 32 15 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 32 19 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
| - - - Gęsi: | | |
0207 32 51 0 | - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 32 59 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 32 90 0 | - - - Perliczki | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 33 | - - Nie cięte na kawałki, mrożone: | | |
| - - - Kaczki: | | |
0207 33 11 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 33 19 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
| - - - Gęsi: | | |
0207 33 51 0 | - - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 33 59 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 33 90 0 | - - - Perliczki | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 34 | - - Otłuszczone wątroby, świeże lub chłodzone: | | |
0207 34 10 0 | - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 34 90 0 | - - - Z kaczek | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 35 | - - Pozostałe, świeże lub chłodzone: | | |
| - - - Kawałki: | | |
| - - - - Bez kości: | | |
0207 35 11 0 | - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 35 15 0 | - - - - - Z kaczek i perliczek | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
| - - - - Z kośćmi: | | |
| - - - - - Połówki lub ćwiartki: | | |
0207 35 21 0 | - - - - - - Z kaczek | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 35 23 0 | - - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 35 25 0 | - - - - - - Z perliczek | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 35 31 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 35 41 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
| - - - - - Piersi i ich kawałki: | | |
0207 35 51 0 | - - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 35 53 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
| - - - - - Nogi i ich kawałki: | | |
0207 35 61 0 | - - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 35 63 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 35 71 0 | - - - - - Tusze gęsie i kacze | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 35 79 0 | - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
| - - - Podroby: | | |
0207 35 91 0 | - - - - Wątroby drobiowe inne niż otłuszczone wątroby | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 35 99 0 | - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 36 | - - Pozostałe, mrożone: | | |
| - - Kawałki: | | |
| - - - - Bez kości: | | |
0207 36 11 0 | - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 36 15 0 | - - - - - Z kaczek i perliczek | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
| - - - - Z kośćmi: | | |
| - - - - - Połówki lub ćwiartki: | | |
0207 36 21 0 | - - - - - - Z kaczek | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 36 23 0 | - - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 36 25 0 | - - - - - - Z perliczek | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 36 31 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 36 41 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
| - - - - - Piersi i ich kawałki: | | |
0207 36 51 0 | - - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 36 53 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
| - - - - - Nogi i ich kawałki: | | |
0207 36 61 0 | - - - - - - Z gęsi | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 36 63 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 36 71 0 | - - - - - Tusze gęsie i kacze | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 36 79 0 | - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
| - - - Podroby: | | |
| - - - - Wątroby: | | |
0207 36 81 0 | - - - - - Otłuszczone wątroby gęsie | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 36 85 0 | - - - - - Otłuszczone wątroby kacze | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 36 89 0 | - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0207 36 90 0 | - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,3 EUR/kg | |
0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: | | 4.750 t |
0402 10 | - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 1,5%: | | |
| - - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: | | |
0402 10 11 0 | - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | 30 | |
0402 10 19 0 | - - - Pozostałe | 30 | |
| - - Pozostałe: | | |
0402 10 91 0 | - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | 30 | |
0402 10 99 0 | - - - Pozostałe | 30 | |
| - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie powyżej 1,5%: | | |
0402 21 | - - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: | | |
| - - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 27%: | | |
0402 21 11 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg: | | |
0402 21 11 9 | - - - - - Pozostałe | 40 | |
| - - - - Pozostałe: | | |
0402 21 17 | - - - - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 11%: | | |
0402 21 17 9 | - - - - - - Pozostałe | 40 | |
0402 21 19 | - - - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 11%, ale nie przekraczającej 27%: | | |
0402 21 19 9 | - - - - - - Pozostałe | 40 | |
| - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%: | | |
0402 21 91 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg: | | |
0402 21 91 9 | - - - - - Pozostałe | 40 | |
0402 21 99 | - - - - Pozostałe: | | |
0402 21 99 9 | - - - - - Pozostałe | 40 | |
| - Pozostałe: | | |
0402 91 | - - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: | | |
| - - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 8%: | | |
0402 91 11 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg: | 40 | |
0402 91 19 0 | - - - - Pozostałe | 40 | |
| - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 8%, ale nie przekraczającej 10%: | | |
0402 91 31 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg: | 40 | |
0402 91 39 0 | - - - - Pozostałe | 40 | |
| - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 10%, ale nie przekraczającej 45%: | | |
0402 91 51 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg: | 40 | |
0402 91 59 0 | - - - - Pozostałe | 40 | |
| - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 45%: | | |
0402 91 91 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg: | 40 | |
0402 91 99 0 | - - - - Pozostałe | 40 | |
0402 99 | - - Pozostałe: | | |
| - - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 9,5%: | | |
0402 99 11 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg: | 40 | |
0402 99 19 0 | - - - - Pozostałe | 40 | |
| - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 9,5%, ale nie przekraczającej 45%: | | |
0402 99 31 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg: | 40 | |
0402 99 39 0 | - - - - Pozostałe | 40 | |
| - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 45%: | | |
0402 99 91 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg: | 40 | |
0402 99 99 0 | - - - - Pozostałe | 40 | |
0405 | Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania: | | |
0405 10 | - Masło: | | |
| - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 85%: | | |
| - - - Masło naturalne: | | |
0405 10 11 0 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg | 40 | 1.661,5 t |
0405 10 19 0 | - - - - Pozostałe | 40 | 1.717,7 t |
0405 10 30 0 | - - - Masło odtwarzane | 40 | 1.739,1 t |
0405 10 50 0 | - - - Masła z serwatki | 40 | 1.739,1 t |
0405 10 90 0 | - - Pozostałe | 40 | 1.730,2 t |
0405 20 | - Produkty mleczarskie do smarowania: | | |
0405 20 10 0 | - - O zawartości tłuszczu w masie 39% i więcej, ale mniej niż 60 % | 40 | 1.739,1 t |
0405 20 30 0 | - - O zawartości tłuszczu w masie 60% i więcej, ale nie przekraczającej 75% | 40 | 1.649,6 t |
0405 20 90 0 | - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 75%, ale mniej niż 80% | 40 | 1.739,1 t |
0405 90 | - Pozostałe: | | |
0405 90 10 0 | - - O zawartości tłuszczu w masie 99,3% i więcej oraz o zawartości wody w masie poniżej 0,5% | 40 | 1.489,0 t |
0405 90 90 0 | - - Pozostałe | 40 | 1.695,5 t |
0408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka studzącego: | | |
| - Żółtka jaj: | | |
0408 11 | - - Suszone: | | 4 t |
0408 11 20 0 | - - - Nie nadające się do spożycia przez ludzi | 25 minimum 2 EUR/kg | |
0408 11 80 0 | - - - Pozostałe | 25 minimum 2 EUR/kg | |
0408 19 | - - Pozostałe: | | 9,2 t |
0408 19 20 0 | - - - Nie nadające się do spożycia przez ludzi | 25 minimum 2 EUR/kg | |
| - - - Pozostałe: | | |
0408 19 81 0 | - - - - Ciekłe | 25 minimum 2 EUR/kg | |
0408 19 89 0 | - - - - Pozostałe, włącznie z mrożonymi | 25 minimum 2 EUR/kg | |
| - Pozostałe: | | |
0408 91 | - - Suszone: | | 46 t |
0408 91 20 0 | - - - Nie nadające się do spożycia przez ludzi | 35 minimum 2 EUR/kg | |
0408 91 80 0 | - - - Pozostałe | 35 minimum 2 EUR/kg | |
0408 99 | - - Pozostałe: | | 63,4 t |
0408 99 20 0 | - - - Nie nadające się do spożycia przez ludzi | 35 | |
0408 99 80 0 | - - - Pozostałe | 35 | |
0409 00 00 0 | Miód naturalny | 35 | 340 t |
0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone: | | |
0504 00 00 1 | - Żołądki drobiowe | 15 | 335 t |
0603 | Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane: | | |
0603 10 | - Świeże: | | |
0603 10 10 | - - Róże: | | |
0603 10 10 1 | - - - Od 1 czerwca do 31 października | 35 | 83 t |
0603 10 10 9 | - - - Od 1 listopada do 31 maja | 35 | 83 t |
0603 10 20 | - - Goździki: | | |
0603 10 20 1 | - - - Od 1 czerwca do 31 października | 35 | 159 t |
0603 10 20 9 | - - - Od 1 listopada do 31 maja | 35 | 159 t |
0603 10 50 | - - Chryzantemy: | | |
0603 10 50 1 | - - - Od 1 czerwca do 31 października | 35 | 84 t |
0603 10 50 9 | - - - Od 1 listopada do 31 maja | 35 | 159 t |
0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone: | | |
0707 00 05 | - Ogórki: | | |
0707 00 05 3 | - - Od 1 marca do 30 kwietnia | 60 | 289 t |
0707 00 05 5 | - - Od 1 do 15 maja | 60 | 73 t |
0707 00 05 7 | - - Od 1 do 31 października | 60 | 796 t |
0707 00 90 0 | - Korniszony | 60 | 4.612 t |
0808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże: | | |
0808 10 | - Jabłka: | | |
0808 10 10 0 | - - Jabłka na sok, luzem, od 16 września do 15 grudnia | 60 | 12.346 t |
| - Pozostałe: | | |
0808 10 20 | - - - Odmiany Golden Delicious: | | |
0808 10 20 1 | - - - - Od 1 stycznia do 31 marca | 60 | 1.710 t |
0808 10 20 3 | - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca | 20 | 1.710 t |
0808 10 20 7 | - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia | 60 | 2.850 t |
0808 10 50 | - - - Odmiany Grany Smith: | | |
0808 10 50 1 | - - - - Od 1 stycznia do 31 marca | 60 | 1.710 t |
0808 10 50 3 | - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca | 20 | 1.710 t |
0808 10 50 7 | - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia | 60 | 2.850 t |
0808 10 90 | - - Pozostałe: | | |
0808 10 90 1 | - - - - Od 1 stycznia do 31 marca | 60 | 2.654 t |
0808 10 90 3 | - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca | 20 | 2.654 t |
0808 10 90 7 | - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia | 60 | 4.422 t |
0810 | Pozostałe owoce, świeże: | | |
0810 10 00 | - Truskawki i poziomki: | | |
0810 10 00 3 | - - Od 1 maja do 31 lipca | 20 | 19 t |
0910 | Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i inne przyprawy korzenne: | | 41,6 t |
0910 10 00 0 | - Imbir | 10 | |
0910 20 | - Szafran: | | |
0910 20 10 0 | - - Nie rozgniatany ani nie mielony | 10 | |
0910 20 90 0 | - - Rozgniatany lub mielony | 10 | |
0910 30 00 0 | - Kurkuma | 10 | |
0910 40 | - Tymianek; liście laurowe: | | |
| - - Tymianek: | | 3,7 t |
| - - - Nie rozgniatany ani nie mielony: | | |
0910 40 11 0 | - - - - Tymianek dziki (Thymus serpyllum) | 10 | |
0910 40 13 0 | - - - - Pozostały | 10 | |
0910 40 19 0 | - - - Rozgniatany lub mielony | 10 | |
0910 40 90 0 | - - Liście laurowe | 10 | 33 t |
0910 50 00 0 | - Curry | 10 | |
| - Inne przyprawy korzenne: | | |
0910 91 | - - Mieszanki wymienione w uwadze 1(b) do niniejszego działu: | | |
0910 91 10 0 | - - - Nie rozgniatane ani nie mielone | 10 | |
0910 91 90 0 | - - - Rozgniatane lub mielone | 10 | |
0910 99 | - - Pozostałe: | | |
0910 99 10 0 | - - - Nasiona kozieradki | 10 | 0,3 t |
| - - - Pozostałe: | | 7,4 t |
0910 99 91 0 | - - - - Nie rozgniatane ani nie mielone | 10 | |
0910 99 99 0 | - - - - Rozgniatane lub mielone | 10 | |
1001 | Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): | | 388.000 t |
1001 10 00 0 | - Pszenica durum | 20 | |
1001 90 | - Pozostałe: | | |
1001 90 10 0 | - - Orkisz do siewu | 25 | |
| - - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): | | |
1001 90 91 | - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki żyta z pszenicą (meslin): | | |
1001 90 91 1 | - - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej | 25 | |
1001 90 91 9 | - - - - Mieszanki żyta z pszenicą (meslin) | 25 | |
1001 90 99 0 | - - - Pozostałe | 25 | |
1101 00 | Mąka pszenna i żytnio-pszenna: | | 9.718 t |
| - Mąka pszenna: | | |
1101 00 11 0 | - - Z pszenicy durum | 25 | |
1101 00 15 0 | - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza | 25 | |
1101 00 90 0 | - Mąka żytnio-pszenna | 25 | |
1102 | Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą: | | |
1102 10 00 0 | - Mąka żytnia | 25 | 1.683 t |
1102 20 | - Mąka kukurydziana: | | 130 t |
1102 20 10 0 | - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 1,5% | 25 | |
1102 20 90 0 | - - Pozostała | 25 | |
1102 90 | - Pozostałe: | | 48 t |
1102 90 10 0 | - - Mąka jęczmienna | 25 | |
1102 90 30 0 | - - Mąka owsiana | 25 | |
1102 90 90 0 | - - Pozostałe | 25 | |
1105 | Mąka, grysik, puder, płatki, granulki i grudki ziemniaczane: | | 634,8 t |
1105 10 00 0 | - Mąka, grysik i puder | 25 minimum 0,2 EUR/kg | |
1105 20 00 0 | - Płatki, grudki i granulki ziemniaczane | 25 minimum 0,2 EUR/kg | |
1107 | Słód palony lub nie: | | 9.000 t |
1107 10 | - Nie palony: | | |
| - - Z pszenicy: | | |
1107 10 11 0 | - - - W postaci mąki | 10 | |
1107 10 19 0 | - - - Pozostały | 10 | |
| - - Pozostałe: | | |
1107 10 91 0 | - - - W postaci mąki | 10 | |
1107 10 99 0 | - - - Pozostałe | 10 | |
1107 20 00 0 | - Palony | 10 | |
1108 | Skrobie; inulina: | | 2.500 t |
| - Skrobie: | | |
1108 11 00 0 | - - Skrobia pszenna | 30 minimum 0,2 EUR/kg | |
1108 12 00 0 | - - Skrobia kukurydziana | 30 minimum 0,2 EUR/kg | |
1108 13 00 0 | - - Skrobia ziemniaczana | 30 minimum 0,2 EUR/kg | |
1108 14 00 0 | - - Skrobia z manioku (cassava) | 30 minimum 0,2 EUR/kg | |
1108 19 | - - Pozostałe skrobie: | | |
1108 19 10 0 | - - - Skrobia z ryżu | 20 minimum 0,2 EUR/kg | |
1108 19 90 0 | - - - Pozostałe | 35 minimum 0,2 EUR/kg | |
1108 20 00 0 | - Inulina | 35 minimum 0,2 EUR/kg | |
1205 00 | Ziarno rzepaku lub rzepiku, nawet łamane: | | |
1205 00 90 0 | - Pozostałe | 15 | 29.235 t |
1209 | Nasiona, owoce i zarodniki, siewne: | | |
| - Nasiona buraków: | | 3,48 t |
1209 11 00 0 | - - Nasiona buraków cukrowych | 10 | |
1209 19 00 0 | - - Pozostałe | 10 | |
1210 | Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina: | | |
1210 20 | - Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina: | | |
1210 20 10 0 | - - Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek, z podwyższoną zawartością lupuliny; lupulina | 20 minimum 1,5 EUR/kg | 14 t |
1210 20 90 0 | - - Pozostałe | 20 minimum 1,5 EUR/kg | 27 t |
1302 | Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i inne śluzy i zagęszczacze modyfikowane lub nie, pochodzące z produktów roślinnych: | | |
| - Soki i ekstrakty roślinne: | | |
1302 13 00 0 | - - Z chmielu | 20 | 2,22 t |
1302 19 | - - Pozostałe: | | |
| - - Pozostałe: | | |
1302 19 98 | - - - - Pozostałe: | | |
1302 19 98 9 | - - - - - Pozostałe | 20 | 4,47 t |
1302 20 | - Substancje pektynowe, pektyniany i pektany: | | 13,4 t |
1302 20 90 0 | - - Pozostałe | 40 | |
| - Śluzy i zagęszczacze, modyfikowane lub nie, pochodzące z produktów roślinnych: | | |
1302 31 00 0 | - - Agar-agar | 15 | |
1514 | Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie: | | 7.400 t |
1514 10 | - Olej surowy: | | |
1514 10 10 0 | - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi | 35 | |
1514 10 90 0 | - - Pozostały | 35 | |
1514 90 | - Pozostałe: | | |
1514 90 10 0 | - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi | 35 | |
1514 90 90 | - - Pozostałe: | | 600 t |
1514 90 90 1 | - - - Rafinowane, konfekcjonowane | 45 | |
1514 90 90 9 | - - - Pozostałe | 40 | |
1701 | Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: | | 65.285 t(*) |
| - Cukier surowy nie zawierający dodatku środków aromatyzujących ani barwiących: | | |
1701 11 | - - Cukier trzcinowy: | | |
1701 11 10 0 | - - - Do rafinacji | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
1701 11 90 0 | - - - Pozostały | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
1701 12 | - - Cukier buraczany: | | |
1701 12 10 0 | - - - Do rafinacji | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
1701 12 90 0 | - - - Pozostały | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
| - Pozostały: | | |
1701 91 00 0 | - - Zawierający dodatki aromatyzujące lub barwiące | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
1701 99 | - - Pozostały: | | |
1701 99 10 0 | - - - Cukier biały | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
1701 99 90 0 | - - - Pozostały | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
1702 | Pozostałe cukry łącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zmieszany z miodem naturalnym lub nie; karmel: | | 317,7 t |
1702 30 | - Glukoza i syrop glukozowy nie zawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20% fruktozy w masie: | | |
1702 30 10 0 | - - Izoglukoza | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
| - - Pozostałe: | | |
| - - - Zawierające w stanie suchym 99% lub więcej glukozy w masie: | | |
1702 30 51 0 | - - - - W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego lub nie | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
1702 30 59 0 | - - - - Pozostałe | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
| - - - Pozostałe: | | |
1702 30 91 0 | - - - - W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego lub nie | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
1702 30 99 0 | - - - - Pozostałe | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
1702 40 | - Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w stanie suchym co najmniej 20%, ale mniej niż 50% fruktozy: | | |
1702 40 10 0 | - - Izoglukoza | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
1702 40 90 0 | - - Pozostałe | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
1702 90 | - Inne, łącznie z cukrem inwertowanym: | | |
1702 90 50 0 | - - Maltodekstryna i syrop maltodekstrynowy | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
| - - Karmel: | | |
1702 90 71 0 | - - - Zawierający w masie 50% sacharozy lub więcej w substancji suchej | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
| - - - Pozostały: | | |
1702 90 75 0 | - - - - W postaci proszku, scalonego lub nie | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
1702 90 79 0 | - - - - Pozostały | 40 minimum 0,17 EUR/kg | |
1901 | Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od nr 0401 do 0404, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone: | | |
1901 90 | - Pozostałe: | | |
| - - Pozostałe: | | |
1901 90 99 | - - - Pozostałe: | | |
1901 90 99 9 | - - - - Pozostałe | 30 | 130 t |
2002 | Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego: | | 3.460 t |
2002 90 | - Pozostałe: | | |
| - - O zawartości suchej masy poniżej 12%: | | |
2002 90 11 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: | | |
2002 90 11 1 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej 199 kg | 30 minimum 0,35 EUR/kg | |
2002 90 11 9 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg | 25 minimum 0,3 EUR/kg | |
2002 90 19 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg | 30 minimum 0,35 EUR/kg | |
| - - O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12%, ale nie przekraczającej 30%: | | |
2002 90 31 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: | | |
2002 90 31 1 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej 199 kg | 30 minimum 0,35 EUR/kg | |
2002 90 31 9 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg | 25 minimum 0,3 EUR/kg | |
2002 90 39 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg | 30 minimum 0,35 EUR/kg | |
| - - O zawartości suchej masy powyżej 30%: | | |
2002 90 91 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: | | |
2002 90 91 1 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej 199 kg | 30 minimum 0,35 EUR/kg | |
2002 90 91 9 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg | 25 minimum 0,3 EUR/kg | |
2002 90 99 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg | 30 minimum 0,35 EUR/kg | |
2005 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006: | | 119,6 t |
2005 20 | - Ziemniaki: | | |
| - - Pozostałe: | | |
2005 20 20 0 | - - - Cienkie plasterki, smażone lub pieczone, także solone lub z przyprawami, w hermetycznych opakowaniach, nadające się do bezpośredniego spożycia | 50 | |
2005 20 80 0 | - - - Pozostałe | 50 | |
2103 | Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda: | | 690.400 l 100% alk. |
2103 90 | - Pozostałe: | | |
2103 90 30 0 | - - Gorzkie aromatyczne zaprawy o objętościowej mocy alkoholu od 44,2 do 49,2% obj., zawierające w masie od 1,5 do 6% goryczki, przypraw i różnych składników oraz od 4 do 10% cukru, w pojemnikach zawierających 0,5 litra lub mniej | 35 minimum 0,35 EUR/kg | |
2106 | Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: | | |
2106 90 | - Pozostałe: | | |
2106 90 20 0 | - - Złożone preparaty alkoholowe, inne niż na bazie substancji zapachowych, w rodzaju używanych do produkcji napojów | 55 + 2,5 EUR %/hl | |
| - - Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe: | | 74 t |
2106 90 30 0 | - - - Syropy izoglukozowe | 20 minimum 0,17 EUR/kg | |
| - - - Pozostałe: | | |
2106 90 55 0 | - - - - Syrop glukozowy i z maltodekstryny | 20 minimum 0,17 EUR/kg | |
2106 90 59 0 | - - - - Pozostałe | 20 | 195 t |
| - - Pozostałe: | | |
2106 90 98 0 | - - - Pozostałe | 20 | 921 t |
2204 | Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: | | 8.340 hl |
2204 10 | - Wino musujące: | | |
| - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj.: | | |
2204 10 11 | - - - Szampan: | | |
2204 10 11 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 30(a) minimum 42 EUR/hl | |
2204 10 19 | - - - Pozostałe: | | |
2204 10 19 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 30(a) minimum 42 EUR/hl | |
| - Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nie rozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu: | | |
2204 21 | - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: | | |
2204 21 10 | - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C: | | |
2204 21 10 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 30(a) minimum 42 EUR/hl | |
| - - - Pozostałe: | | |
2204 21 99 0 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 75(b) minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
2204 29 | - - Pozostałe: | | |
2204 29 10 | - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające w wyniku obecności dwutlenku węgla w roztworze, pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C: | | |
2204 29 10 9 | - - - - 0 rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 25 minimum 42 EUR/hl | |
| - - - Pozostałe: | | |
2204 29 99 0 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
2204 30 | - Pozostały moszcz winogronowy: | | |
2204 30 10 | - - W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną inaczej niż przez dodanie alkoholu: | | |
2204 30 10 9 | - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 45(c) | |
| - - Pozostały: | | |
| - - - Pozostały: | | |
2204 30 96 | - - - - Skoncentrowany: | | |
2204 30 96 9 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 65(d) | |
2204 30 98 | - - - - Pozostały: | | |
2204 30 98 9 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 65(d) | |
2205 | Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi: | | 690.400 l 100% alk. |
2205 10 | - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: | | |
2205 10 90 | - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj.: | | |
2205 10 90 9 | - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
2205 90 | - Pozostałe: | | |
2205 90 90 | - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj: | | |
2205 90 90 9 | - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
2206 00 | Pozostałe napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, nie wymienione ani nie włączone gdzie indziej: | | |
2206 00 10 | - Wzbudzone: | | |
2206 00 10 9 | - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 45 minimum 14 EUR/hl | |
| - Pozostałe: | | |
| - - Musujące: | | |
2206 00 31 | - - - Z jabłek lub gruszek: | | |
2206 00 31 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 45 minimum 14 EUR/hl | |
2206 00 39 | - - - Pozostałe: | | |
2206 00 39 9 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 45 minimum 14 EUR/hl | |
| - - Spokojne, w pojemnikach zawierających: | | |
| - - - 2 litry lub mniej: | | |
2206 00 51 | - - - - Z jabłek lub gruszek: | | |
2206 00 51 9 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 45 minimum 14 EUR/hl | |
2206 00 59 | - - - - Pozostałe: | | |
2206 00 59 9 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 45 minimum 14 EUR/hl | |
| - - - Więcej niż 2 litry: | | |
2206 00 81 | - - - - Z jabłek lub gruszek: | | |
2206 00 81 9 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 45 minimum 14 EUR/hl | |
2206 00 89 | - - - - Pozostałe: | | |
2206 00 89 9 | - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. | 45 minimum 14 EUR/hl | |
2207 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej; alkohol etylowy skażony i pozostałe wyroby alkoholowe o dowolnej mocy, skażone: | | |
2207 10 00 0 | - Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej | 105 minimum 58 EUR/hl | 230.000 l |
2207 20 00 0 | - Alkohol etylowy skażony i pozostałe wyroby alkoholowe, o dowolnej mocy, skażone | 65 minimum 50 EUR/hl | 11.500 l |
2208 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe: | | |
2208 20 | - Napoje alkoholowe otrzymywane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron: | | 3.830.000 l 100% alk. |
| - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: | | |
2208 20 12 0 | - - - Cognac | 75 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl | |
2208 20 14 0 | - - - Armagnac | 75 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl | |
2208 20 26 0 | - - - Grappa | 75 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl | |
2208 20 27 0 | - - - Brandy de Jerez | 75 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl | |
2208 20 29 0 | - - - Pozostałe | 75 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl | |
| - - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry: | | |
2208 20 40 0 | - - - Surowy destylat | 75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
| - - - Pozostałe: | | |
2208 20 62 0 | - - - - Cognac | 75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
2208 20 64 0 | - - - - Armagnac | 75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
2208 20 86 0 | - - - - Grappa | 75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
2208 20 87 0 | - - - - Brandy de Jerez | 75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
2208 20 89 0 | - - - - Pozostałe | 75 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
2208 30 | - Whisky: | | 1.330.000 l 100% alk. |
| - - Whisky burbońskie w pojemnikach zawierających: | | |
2208 30 11 0 | - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl | |
2208 30 19 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 85 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
| - - Szkocka whisky: | | |
| - - - Whisky "malt", w pojemnikach zawierających: | | |
2208 30 32 0 | - - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl | |
2208 30 38 0 | - - - - Więcej niż 2 litry | 85 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
| - - - Whisky "blended", w pojemnikach zawierających: | | |
2208 30 52 0 | - - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl | |
2208 30 58 0 | - - - - Więcej niż 2 litry | 85 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
| - - - Pozostałe, w pojemnikach zawierających: | | |
2208 30 72 0 | - - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl | |
2208 30 78 0 | - - - - Więcej niż 2 litry | 85 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
| - - Pozostałe, w pojemnikach zawierających: | | |
2208 30 82 0 | - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl | |
2208 30 88 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 85 minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl | |
2208 40 | - Rum i tafia: | | 352.400 l 100% alk. |
| - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: | | |
2208 40 11 0 | - - - Rum o zawartości lotnych substancji innych niż alkohol etylowy i metylowy, równej lub przekraczającej 225 g na hektolitr czystego alkoholu (z tolerancją 10 %) | 80 minimum 12,5 EUR/hl + 1,3 EUR %/hl | |
| - - - Pozostałe: | | |
2208 40 31 0 | - - - - O wartości przekraczającej 7,9 EUR za litr czystego alkoholu | 80 minimum 12,5 EUR/hl + 1,3 EUR %/hl | |
2208 40 39 0 | - - - - Pozostałe | 80 minimum 12,5 EUR/hl + 1,3 EUR %/hl | |
| - - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry: | | |
2208 40 51 0 | - - - Rum o zawartości lotnych substancji innych niż alkohol etylowy i metylowy, równej lub przekraczającej 225 g na hektolitr czystego alkoholu (z tolerancją 10 %) | 80 minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl | |
| - - - Pozostałe: | | |
2208 40 91 0 | - - - - O wartości przekraczającej 2 EUR za litr czystego alkoholu | 80 minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl | |
2208 40 99 0 | - - - - Pozostałe | 80 minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl | |
2208 50 | - Giny i gin Geneva: | | 695.200 l 100% alk. |
| - - Gin w pojemnikach zawierających: | | |
2208 50 11 0 | - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 12,5 EUR/hl + 1,3 EUR %/hl | |
2208 50 19 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 85 minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl | |
| - - Gin Geneva, w pojemnikach zawierających: | | |
2208 50 91 0 | - - - 2 litry lub mniej | 85 minimum 12,5 EUR/hl + 1,3 EUR %/hl | |
2208 50 99 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 85 minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl | |
2208 60 | - Vodka: | | |
| - - O objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 45,4% obj. lub mniej, w pojemnikach zawierających: | | |
2208 60 11 0 | - - - 2 litry lub mniej | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
2208 60 19 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
| - - O objętościowej mocy alkoholu większej niż 45,4% obj., w pojemnikach zawierających: | | |
2208 60 91 0 | - - - 2 litry lub mniej | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
2208 60 99 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
2208 70 | - Likiery i kordiały: | | |
2208 70 10 0 | - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
2208 70 90 0 | - - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
2208 90 | - Pozostałe: | | 695.200 l 100% alk. |
| - - Arak, w pojemnikach zawierających: | | |
2208 90 11 0 | - - - 2 litry lub mniej | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
2208 90 19 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
| - - Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem likierów), w pojemnikach zawierających: | | |
2208 90 33 0 | - - - 2 litry lub mniej | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
2208 90 38 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
| - - Pozostałe wódki i inne napoje alkoholowe, w pojemnikach zawierających: | | |
| - - - 2 litry lub mniej: | | |
2208 90 41 0 | - - - - Ouzo | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
| - - - - Pozostałe: | | |
| - - - - - Wódki i napoje alkoholowe (z wyłączeniem likierów): | | |
| - - - - - - Destylowane z owoców: | | |
2208 90 45 0 | - - - - - - - Calvados | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
2208 90 48 0 | - - - - - - - Pozostałe | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
| - - - - - - Pozostałe: | | |
2208 90 52 0 | - - - - - - - Korn | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
2208 90 57 0 | - - - - - - - Pozostałe | 85 minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl | |
2208 90 69 | - - - - - Pozostałe napoje alkoholowe: | | |
2208 90 69 9 | - - - - - - Pozostałe | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
| - - - Więcej niż 2 litry: | | |
| - - - - Wódki (z wyłączeniem likierów): | | |
2208 90 71 0 | - - - - - Destylowane z owoców | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
2208 90 74 0 | - - - - - Pozostałe | 85 minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl | |
2208 90 78 0 | - - - - Inne napoje alkoholowe | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
| - - Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej nit 80% obj., w pojemnikach zawierających: | | |
2208 90 91 0 | - - - 2 litry lub mniej | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
2208 90 99 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 105 minimum 2,5 EUR %/hl | |
2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane: | | |
2302 10 | - Kukurydziane: | | 10.420 t |
2302 10 10 0 | - - O zawartości skrobi w masie nie przekraczającej 35% | 10 | |
2302 10 90 0 | - - Pozostałe | 10 | |
2302 30 | - Pszenne: | | |
2302 30 10 0 | - - O zawartości skrobi w masie nie przekraczającej 28%, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część, która przechodzi przez sito zawiera w masie 1,5% lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt | 10 | 6.380 t |
2302 30 90 0 | - - Pozostałe | 10 | 49.240 t |
2302 40 | - Z innych zbóż: | | 4.130 t |
2302 40 10 0 | - - O zawartości skrobi w masie nie przekraczającej 28%, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część, która przechodzi przez sito, zawiera w masie 1,5% lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt | 10 | |
2302 40 90 0 | - - Pozostałe | 10 | |
2402 | Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu: | | |
2402 10 00 0 | - Cygara, również z obciętymi końcami i cygaretki, z tytoniu | 55 | 2,5 t |
2402 20 | - Papierosy z tytoniu: | | 75 t |
2402 20 10 0 | - - Zawierające goździki | 90 minimum 9 EUR/tys.szt. | |
2402 20 90 0 | - - Pozostałe | 90 minimum 9 EUR/tys.szt. | |
2402 90 00 0 | - Pozostałe | 90 | 2,5 t |
2403 | Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń "homogenizowany" i "odtworzony"; ekstrakty i esencje tytoniowe: | | 1.300 t |
2403 10 | - Tytoń do palenia, nawet zawierający namiastki tytoniu w dowolnej proporcji: | | |
2403 10 10 0 | - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 500 g | 120 | |
2403 10 90 0 | - - Pozostałe | 120 | |
| - Pozostałe: | | |
2403 91 00 0 | - - Tytoń "homogenizowany" lub "odtworzony" | 55 minimum 1,13 EUR/kg | |
2403 99 | - - Pozostałe: | | |
2403 99 10 0 | - - - Tytoń do żucia i tabaka | 65 | |
2403 99 90 | - - - Pozostałe: | | |
2403 99 90 1 | - - - - Tytoń ekspandowany | 55 minimum 1,13 EUR/kg | |
2403 99 90 9 | - - - - Pozostałe | 55 minimum 1,13 EUR/kg | |
3502 | Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej protein z serwatki, zawierające w suchej masie powyżej 80% protein z serwatki), albuminiany i inne pochodne albumin: | | |
| - Albumina jaja: | | |
3502 11 | - - Suszona: | | |
3502 11 90 0 | - - - Pozostała | 15 minimum 2 EUR/kg | 0,56 t |
3503 00 | Żelatyna (łącznie z żelatyną w arkuszach prostokątnych (nawet kwadratowych), barwionych lub nie i obrobionych powierzchniowo lub nie) oraz pochodne żelatyny; karuk; inne kleje pochodzenia zwierzęcego, wyłączając kleje kazeinowe z pozycji nr 3501: | | |
3503 00 10 0 | - Żelatyna i jej pochodne | 15 | 68,5 t |
3503 00 80 0 | - Pozostałe | 15 | 68,5 t |
3505 | Dekstryny i inne skrobie modyfikowane (np, skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub innych modyfikowanych skrobiach: | | 392 t |
3505 10 | - Dekstryny i inne modyfikowane skrobie: | | |
3505 10 10 0 | - - Dekstryny | 15 minimum 0,2 EUR/kg | |
| - - Inne modyfikowane skrobie: | | |
3505 10 50 0 | - - - Skrobie, estryfikowane lub eteryfikowane | 15 minimum 0,2 EUR/kg | |
3505 10 90 0 | - - - Pozostałe | 15 minimum 0,2 EUR/kg | |
3505 20 | - Kleje: | | |
3505 20 10 0 | - - Zawierające w masie mniej niż 25% skrobi lub dekstryn, lub innych modyfikowanych skrobi | 15 minimum 0,2 EUR/kg | |
3505 20 30 0 | - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 55% skrobi lub dekstryn, lub innych modyfikowanych skrobi | 15 minimum 0,2 EUR/kg | |
3505 20 50 0 | - - Zawierające w masie 55% lub więcej, ale mniej niż 80% skrobi lub dekstryn, lub innych modyfikowanych skrobi | 15 minimum 0,2 EUR/kg | |
3505 20 90 0 | - - Zawierające w masie 80% lub więcej skrobi lub dekstryn, lub innych modyfikowanych skrobi | 15 minimum 0,2 EUR/kg | |
_______________________________ (*) Kwota w wysokości 32.500 ton przeznaczona jest wyłącznie dla importu z krajów członkowskich Unii Europejskiej, po udokumentowaniu pochodzenia. (a) dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 20% minimum 42 EUR/hl, (b) dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 65% minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl, (c) dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 35%, (d) dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 55%.
Pozycje
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479, 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486, 487, 488, 489, 490, 491, 492, 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532, 533, 534, 535, 536, 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555, 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576, 577, 578, 579, 580, 581, 582, 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597, 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611, 612, 613, 614, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651, 652, 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659, 660, 661, 662, 663, 664, 665, 666, 667, 668, 669, 670, 671, 672, 673, 674, 675, 676, 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683, 684, 685, 686, 687, 688, 689, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 696, 697, 698, 699, 700, 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715, 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730, 731, 732, 733, 734, 735, 736, 737, 738, 739, 740, 741, 742, 743, 744, 745, 746, 747, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 754, 755, 756, 757, 758, 759, 760, 761, 762, 763, 764, 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774, 775, 776, 777, 778, 779, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 787, 788, 789, 790, 791, 792, 793, 794, 795, 796, 797, 798, 799, 800, 801, 802, 803, 804, 805, 806, 807, 808, 809, 810, 811, 812, 813, 814, 815, 816, 817, 818, 819, 820, 821, 822, 823, 824, 825, 826, 827, 828, 829, 830, 831, 832, 833, 834, 835, 836, 837, 838, 839, 840, 841, 842, 843, 844, 845, 846, 847, 848, 849, 850, 851, 852, 853, 854, 855, 856, 857, 858, 859, 860, 861, 862, 863, 864, 865, 866, 867, 868, 869, 870, 871, 872, 873, 874, 875, 876, 877, 878, 879, 880, 881, 882, 883, 884, 885, 886, 887, 888, 889, 890, 891, 892, 893, 894, 895, 896, 897, 898, 899, 900, 901, 902, 903, 904, 905, 906, 907, 908, 909, 910, 911, 912, 913, 914, 915, 916, 917, 918, 919, 920, 921, 922, 923, 924, 925, 926, 927, 928, 929, 930, 931, 932, 933, 934, 935, 936, 937, 938, 939, 940, 941, 942, 943, 944, 945, 946, 947, 948, 949, 950, 951, 952, 953, 954, 955, 956, 957, 958, 959, 960, 961, 962, 963, 964, 965, 966, 967, 968, 969, 970, 971, 972, 973, 974, 975, 976, 977, 978, 979, 980, 981, 982, 983, 984, 985, 986, 987, 988, 989, 990, 991, 992, 993, 994, 995, 996, 997, 998, 999, 1000, 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1006, 1007, 1008, 1009, 1010, 1011, 1012, 1013, 1014, 1015, 1016, 1017, 1018, 1019, 1020, 1021, 1022, 1023, 1024, 1025, 1026, 1027, 1028, 1029, 1030, 1031, 1032, 1033, 1034, 1035, 1036, 1037, 1038, 1039, 1040, 1041, 1042, 1043, 1044, 1045, 1046, 1047, 1048, 1049, 1050, 1051, 1052, 1053, 1054, 1055, 1056, 1057, 1058, 1059, 1060, 1061, 1062, 1063, 1064, 1065, 1066, 1067, 1068, 1069, 1070, 1071, 1072, 1073, 1074, 1075, 1076, 1077, 1078, 1079, 1080, 1081, 1082, 1083, 1084, 1085, 1086, 1087, 1088, 1089, 1090, 1091, 1092, 1093, 1094, 1095, 1096, 1097, 1098, 1099, 1100, 1101, 1102, 1103, 1104, 1105, 1106, 1107, 1108, 1109, 1110, 1111, 1112, 1113, 1114, 1115, 1116, 1117, 1118, 1119, 1120, 1121, 1122, 1123, 1124, 1125, 1126, 1127, 1128, 1129, 1130, 1131, 1132, 1133, 1134, 1135, 1136, 1137, 1138, 1139, 1140, 1141, 1142, 1143, 1144, 1145, 1146, 1147, 1148, 1149, 1150, 1151, 1152, 1153, 1154, 1155, 1156, 1157, 1158, 1159, 1160, 1161, 1162, 1163, 1164, 1165, 1166, 1167, 1168, 1169, 1170, 1171, 1172, 1173, 1174, 1175, 1176, 1177, 1178, 1179, 1180, 1181, 1182, 1183, 1184, 1185, 1186, 1187, 1188, 1189, 1190, 1191, 1192, 1193, 1194, 1195, 1196, 1197, 1198, 1199, 1200, 1201, 1202, 1203, 1204, 1205, 1206, 1207, 1208, 1209, 1210, 1211, 1212, 1213, 1214, 1215, 1216, 1217, 1218, 1219, 1220, 1221, 1222, 1223, 1224, 1225, 1226, 1227, 1228, 1229, 1230, 1231, 1232, 1233, 1234, 1235, 1236, 1237, 1238, 1239, 1240, 1241, 1242, 1243, 1244, 1245, 1246, 1247, 1248, 1249, 1250, 1251, 1252, 1253, 1254, 1255, 1256, 1257, 1258, 1259, 1260, 1261, 1262, 1263, 1264, 1265, 1266, 1267, 1268, 1269, 1270, 1271, 1272, 1273, 1274, 1275, 1276, 1277, 1278, 1279, 1280, 1281, 1282, 1283, 1284, 1285, 1286, 1287, 1288, 1289, 1290, 1291, 1292, 1293, 1294, 1295, 1296, 1297, 1298, 1299, 1300, 1301, 1302, 1303, 1304, 1305, 1306, 1307, 1308, 1309, 1310, 1311, 1312, 1313, 1314, 1315, 1316, 1317, 1318, 1319, 1320, 1321, 1322, 1323, 1324, 1325, 1326, 1327, 1328, 1329, 1330, 1331, 1332, 1333, 1334, 1335, 1336, 1337, 1338, 1339, 1340, 1341, 1342, 1343, 1344, 1345, 1346
|