Dziennik Ustaw 2000 Nr 120 poz. 1273 - Ustanowienie kontyngentów taryfowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy


ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW

z dnia 20 grudnia 2000 r.

w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy.

(Dz. U. z dnia 29 grudnia 2000 r.)


Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 i § 4 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny zarządza się, co następuje:


§ 1. Do dnia 31 grudnia 2001 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.

§ 2. W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 20 grudnia 2000 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 119, poz. 1253).

§ 3. 1. Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, polega na wydaniu pozwoleń na podstawie kompletnych wniosków rozpatrywanych zgodnie z kolejnością ich złożenia, z wyjątkiem pozycji towarowych określonych kodem PCN 1701 i 2403 oraz pozycji towarowej określonej kodem PCN 2402 10 00 0, dla których rozdysponowanie kontyngentu polega na wydawaniu pozwoleń na podstawie kompletnych wniosków, proporcjonalnie do liczby składających te wnioski, z zastrzeżeniem ust. 4.
2. Wnioski o przydział kontyngentu, w przypadku pozycji towarowej określonej kodem PCN 1701, składa się na każdy kwartał oddzielnie, poczynając od pierwszego dnia roboczego do siódmego dnia miesiąca rozpoczynającego dany kwartał.
3. Wnioski o przydział kontyngentów, w przypadku pozycji towarowej określonej kodem PCN 2402 10 00 0 i pozycji towarowej określonej kodem PCN 2403, składa się w terminie 14 dni od dnia wejścia w życie rozporządzenia.
4. Wydane pozwolenie nie może przekraczać wnioskowanych wielkości.
5. Pozwolenia na przywóz, w przypadku:
  1)   pozycji towarowej 0203 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 100 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją,
  2)   pozycji towarowej 0207 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 100 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją,
  3)   pozycji towarowej 0405 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 20 ton dla każdej z pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją,
  4)   pozycji towarowej określonej kodem PCN 0910 40 90 0 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 7 ton towaru,
  5)   pozycji towarowej 1001 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 1.500 ton dla każdej z pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją,
  6)   pozycji towarowej 1108 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 100 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją,
  7)   pozycji towarowej określonej kodem PCN 1205 00 90 0 - może dotyczyć przywozu nie więcej niż 50 ton towaru,
  8)   pozycji towarowej 1702 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 20 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją,
  9)   pozycji towarowej 2002 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 20 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją,
  10)  pozycji towarowej 2106 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 20 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją.

§ 4. 1. W przypadku pozycji towarowych określonych kodami PCN 0201, 0202, 0203, 0207, 0405, 1001, 1205, 1701 rozdysponowanie ustanowionej puli kontyngentów taryfowych jest dokonywane kwartalnie w następujący sposób:
I kwartał     - 25%,
II kwartał    - 25%,
III kwartał   - 25%,
IV kwartał    - 25%.
2. Wnioski o przydział kontyngentów dla pozycji towarowych, o których mowa w ust. 1, składa się na każdy kwartał oddzielnie, poczynając od pierwszego dnia miesiąca rozpoczynającego dany kwartał, z zastrzeżeniem postanowień § 3 ust. 2.
3. Termin ważności pozwolenia na przywóz towarów z pozycji towarowych określonych kodami PCN 0201, 0202, 0203, 0207, 0405, 1001, 1205, 1701 nie może być dłuższy niż 60 dni. Termin ten nie może wykraczać poza ostatni dzień kwartału, na który pozwolenia zostały wydane.

§ 5. Wnioski o przydział kontyngentów, z wyjątkiem pozycji towarowych wymienionych w § 3 ust. 2 i 3 oraz § 4 ust. 1 i 2, składa się od dnia wejścia w życie rozporządzenia.

§ 6. Na osoby dokonujące przywozu na polski obszar celny towarów określonych kodem PCN 1701 nakłada się obowiązek składania, co 30 dni, licząc od dnia wydania pozwolenia, sprawozdań z wykorzystania udzielonego pozwolenia.

§ 7. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2001 r.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW, NA KTÓRYCH PRZYWÓZ USTANAWIA SIĘ KONTYNGENTY TARYFOWE ILOŚCIOWE
 
Kod PCNWyszczególnienieObniżona stawka celnaIlość
1234
0105Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki:  
 - O masie nie przekraczającej 185 g:  
0105 11- - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus:    340 t
 
- - - Pisklęta płci żeńskiej pochodzące
     z hodowli w drugim i trzecim
     pokoleniu:
  
0105 11 11 0- - - - Nioski10 
0105 11 19 0- - - - Pozostałe10 
 - - - Pozostałe:  
0105 11 91 0- - - - Nioski10 
0105 11 99 0- - - - Pozostałe10 
0201Mięso wołowe świeże lub chłodzone:  5.650 t
0201 10 00 0- Tusze i półtusze30 
0201 20- Inne kawałki mięsa z kośćmi:  
0201 20 20 0- - Ćwierci "kompensowane"30 
0201 20 30 0
- - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub
   rozdzielone
30 
0201 20 50 0
- - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub
   rozdzielone
30 
0201 20 90 0- - Pozostałe30 
0201 30 00 0- Bez kości30 
0202Mięso wołowe mrożone: 17.545 t
0202 10 00 0- Tusze i półtusze30 
0202 20- Inne kawałki mięsa z kośćmi:  
0202 20 10 0- - Ćwierci "kompensowane"30 
0202 20 30 0
- - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub
   rozdzielone
30 
0202 20 50 0
- - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub
   rozdzielone
30 
0202 20 90 0- - Pozostałe30 
0202 30- Bez kości:  
0202 30 10 0
- - Ćwierci przednie całe lub pokrojone
   na maksymalnie pięć części, a każda
   ćwiartka stanowi pojedyńczy blok;
   ćwierci "kompensowane" w dwóch
   blokach, z których jeden zawiera
   ćwierć przednią całą lub pokrojoną
   na maksymalnie pięć kawałków,
   a drugi ćwierć tylną w jednym
   kawałku, ale bez polędwicy
30 
0202 30 50 0
- - Rostbef, antrykot i szponder
   - kawałki
30 
0202 30 90 0- - Pozostałe30 
0203Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: 46.480 t
 - Świeże lub chłodzone:  
0203 11- - Tusze i półtusze:  
0203 11 10 0- - - Ze świń domowych30 
0203 12
- - Szynki, łopatki i ich kawałki
   z kośćmi:
  
 - - - Ze świń domowych:  
0203 12 11 0- - - - Szynki i ich kawałki30 
0203 12 19 0- - - - Łopatki i ich kawałki30 
0203 19- - Pozostałe:  
 - - - Ze świń domowych:  
0203 19 11 0- - - - Przodki i ich kawałki30 
0203 19 13 0- - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi30 
0203 19 15 0- - - - Boczek i jego kawałki30 
 - - - - Pozostałe:  
0203 19 55 0- - - - - Bez kości30 
0203 19 59 0- - - - - Pozostałe30 
 - Mrożone:  
0203 21- - Tusze i półtusze:  
0203 21 10 0- - - Ze świń domowych30 
0203 22
- - Szynki, łopatki i ich kawałki
   z kośćmi:
  
 - - - Ze świń domowych:  
0203 22 11 0- - - - Szynki i ich kawałki30 
0203 22 19 0- - - - Łopatki i ich kawałki30 
0203 29- - Pozostałe:  
 - - - Ze świń domowych:  
0203 29 11 0- - - - Przodki i ich kawałki30 
0203 29 13 0- - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi30 
0203 29 15 0- - - - Boczek i jego kawałki30 
 - - - - Pozostałe:  
0203 29 55 0- - - - - Bez kości30 
0203 29 59 0- - - - - Pozostałe30 
0207Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: 47.736 t
 - Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:  
0207 11
- - Nie cięte na kawałki, świeże lub
   chłodzone:
  
0207 11 10 0
- - - Oskubane i bez jelit, z głowami
     i łapami, znane jako "kurczaki
     83%"
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 11 30 0
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów
     i łap, ale z szyjami, sercami,
     wątrobami i żołądkami, znane jako
     "kurczaki 70%"
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 11 90 0
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów
     i łap oraz bez szyj, serc, wątrób
     i żołądków, znane jako "kurczaki
     65%" lub inaczej prezentowane
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 12- - Nie cięte na kawałki, mrożone:  
0207 12 10 0
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów
     i łap, ale z szyjami, sercami,
     wątrobami i żołądkami, znane jako
     "kurczaki 70%"
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 12 90 0
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów
     i łap, i bez szyj, serc, wątrób i
     żołądków, znane jako "kurczaki
     65%" lub inaczej prezentowane
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 13
- - Kawałki i podroby, świeże lub
   chłodzone:
  
 - - - Kawałki:  
0207 13 10 0- - - - Bez kości
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
 - - - - Z kośćmi:  
0207 13 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 13 30 0
- - - - - Całe skrzydła, z końcami lub
         bez
30 minimum 0,3 EUR/kg 
0207 13 40 0
- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety
         łącznie z szyjami, kupry
         i końce skrzydeł
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 13 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 13 60 0- - - - - Nogi i ich kawałki
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 13 70 0- - - - - Pozostałe
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
 - - - Podroby:  
0207 13 91 0- - - - Wątroby
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 13 99 0- - - - Pozostałe
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 14- - Kawałki i podroby mrożone:  
 - - - Kawałki:  
0207 14 10 0- - - - Bez kości
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
 - - - - Z kośćmi:  
0207 14 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 14 30 0
- - - - - Całe skrzydła z końcami lub
         bez
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 14 40 0
- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety
         łącznie z szyjami, kupry
         i końce skrzydeł
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 14 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 14 60 0- - - - - Nogi i ich kawałki
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 14 70 0- - - - - Pozostałe
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
 - - - Podroby:  
0207 14 91 0- - - - Wątroby
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 14 99 0- - - - Pozostałe
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
 - Z indyków:  
0207 24
- - Nie cięte na kawałki, świeże lub
   chłodzone:
  
0207 24 10 0
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów
     i łap, ale z szyjami, sercami,
     wątrobami i żołądkami, znane jako
     "indyki 80%"
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 24 90 0
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów
     i łap i bez szyj, serc, wątrób
     i żołądków, znane jako "indyki
     73%" lub inaczej prezentowane
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 25- - Nie cięte na kawałki, mrożone:  
0207 25 10 0
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów
     i łap, ale z szyjami, sercami,
     wątrobami i żołądkami, znane jako
     "indyki 80%"
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 25 90 0
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów
     i łap oraz bez szyj, serc, wątrób
     i żołądków, znane jako "indyki
     73%" lub inaczej prezentowane
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 26
- - Kawałki i podroby, świeże lub
   chłodzone:
  
 - - - Kawałki:  
0207 26 10 0- - - - Bez kości
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
 - - - - Z kośćmi:  
0207 26 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 26 30 0
- - - - - Całe skrzydła z końcami lub
         bez
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 26 40 0
- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety
         łącznie z szyjami, kupry
         i końce skrzydeł
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 26 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
 - - - - - Nogi i ich kawałki:  
0207 26 60 0- - - - - - Podudzia i ich kawałki
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 26 70 0- - - - - - Pozostałe
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 26 80 0- - - - - Pozostałe
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
 - - - Podroby:  
0207 26 91 0- - - - Wątroby
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 26 99 0- - - - Pozostałe
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 27- - Kawałki i podroby, mrożone:  
 - - - Kawałki:  
0207 27 10 0- - - - Bez kości
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
 - - - - Z kośćmi:  
0207 27 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 27 30 0
- - - - - Całe skrzydła, z końcami lub
         bez
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 27 40 0
- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety
         łącznie z szyjami, kupry
         i końce skrzydeł
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 27 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
 - - - - - Nogi i ich kawałki:  
0207 27 60 0- - - - - - Podudzia i ich kawałki
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 27 70 0- - - - - - Pozostałe
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 27 80 0- - - - - Pozostałe
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
 - - - Podroby:  
0207 27 91 0- - - - Wątroby
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 27 99 0- - - - Pozostałe
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
 - Z kaczek, gęsi i perliczek:  
0207 32
- - Nie cięte na kawałki, świeże lub
   chłodzone:
  
 - - - Kaczki:  
0207 32 11 0
- - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale
       nie wypatroszone, z głowami
       i łapami, znane jako "kaczki
       85%"
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 32 15 0
- - - - Oskubane i wypatroszone, bez
       głów i łap, ale z szyjami,
       sercami, wątrobami i żołądkami,
       znane jako "kaczki 70%"
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 32 19 0
- - - - Oskubane i wypatroszone, bez
       głów i łap oraz bez szyj, serc,
       wątrób i żołądków, znane jako
       "kaczki 63%" lub inaczej
       prezentowane
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
 - - - Gęsi:  
0207 32 51 0
- - - - Oskubane, bez krwi,
       niewypatroszone z głowami
       i łapami, znane jako "gęsi 82%"
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 32 59 0
- - - - Oskubane i wypatroszone, bez
       głów i łap, z sercami
       i żołądkami lub bez
       serc i żołądków, znane jako
       "gęsi 75%" lub inaczej
       prezentowane
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 32 90 0- - - Perliczki
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 33- - Nie cięte na kawałki, mrożone:  
 - - - Kaczki:  
0207 33 11 0
- - - - Oskubane i wypatroszone, bez
       głów i łap, ale z szyjami,
       sercami, wątrobami i żołądkami,
       znane jako "kaczki 70%"
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 33 19 0
- - - - Oskubane i wypatroszone bez głów
       i łap oraz bez szyj, serc,
       wątrób i żołądków, znane jako
       "kaczki 63%" lub inaczej
       prezentowane
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
 - - - Gęsi:  
0207 33 51 0
- - - - Oskubane, bez krwi, nie
       wypatroszone z głowami i łapami,
       znane jako "gęsi 82%"
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 33 59 0
- - - - Oskubane i wypatroszone, bez
       głów i łap, z sercami
       i żołądkami lub bez
       serc i żołądków, znane jako
       "gęsi 75%" lub inaczej
       prezentowane
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 33 90 0- - - Perliczki
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 34
- - Otłuszczone wątroby, świeże lub
   chłodzone:
  
0207 34 10 0- - - Z gęsi
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 34 90 0- - - Z kaczek
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 35- - Pozostałe, świeże lub chłodzone:  
 - - - Kawałki:  
 - - - - Bez kości:  
0207 35 11 0- - - - - Z gęsi
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 35 15 0- - - - - Z kaczek i perliczek
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
 - - - - Z kośćmi:  
 - - - - - Połówki lub ćwiartki:  
0207 35 21 0- - - - - - Z kaczek
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 35 23 0- - - - - - Z gęsi
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 35 25 0- - - - - - Z perliczek
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 35 31 0
- - - - - Całe skrzydła, z końcami lub
         bez
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 35 41 0
- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety
         łącznie z szyjami, kupry
         i końce skrzydeł
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
 - - - - - Piersi i ich kawałki:  
0207 35 51 0- - - - - - Z gęsi
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 35 53 0- - - - - - Z kaczek i perliczek
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
 - - - - - Nogi i ich kawałki:  
0207 35 61 0- - - - - - Z gęsi
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 35 63 0- - - - - - Z kaczek i perliczek
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 35 71 0- - - - - Tusze gęsie i kacze
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 35 79 0- - - - - Pozostałe
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
 - - - Podroby:  
0207 35 91 0
- - - - Wątroby drobiowe inne niż
       otłuszczone wątroby
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 35 99 0- - - - Pozostałe
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 36- - Pozostałe, mrożone:  
 - - Kawałki:  
 - - - - Bez kości:  
0207 36 11 0- - - - - Z gęsi
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 36 15 0- - - - - Z kaczek i perliczek
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
 - - - - Z kośćmi:  
 - - - - - Połówki lub ćwiartki:  
0207 36 21 0- - - - - - Z kaczek
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 36 23 0- - - - - - Z gęsi
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 36 25 0- - - - - - Z perliczek
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 36 31 0
- - - - - Całe skrzydła, z końcami lub
         bez
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 36 41 0
- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety
         łącznie z szyjami, kupry
         i końce skrzydeł
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
 - - - - - Piersi i ich kawałki:  
0207 36 51 0- - - - - - Z gęsi
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 36 53 0- - - - - - Z kaczek i perliczek
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
 - - - - - Nogi i ich kawałki:  
0207 36 61 0- - - - - - Z gęsi
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 36 63 0- - - - - - Z kaczek i perliczek
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 36 71 0- - - - - Tusze gęsie i kacze
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 36 79 0- - - - - Pozostałe
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
 - - - Podroby:  
 - - - - Wątroby:  
0207 36 81 0- - - - - Otłuszczone wątroby gęsie
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 36 85 0- - - - - Otłuszczone wątroby kacze
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 36 89 0- - - - - Pozostałe
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0207 36 90 0- - - - Pozostałe
30
minimum 0,3 EUR/kg
 
0402Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: 4.750 t
0402 10
- W proszku, granulkach lub w innej
 stałej postaci, o zawartości tłuszczu
 w masie nie przekraczającej 1,5%:
  
 
- - Nie zawierające dodatku cukru ani
   innego środka słodzącego:
  
0402 10 11 0
- - - W bezpośrednim opakowaniu
     o zawartości netto nie
     przekraczającej 2,5 kg
30 
0402 10 19 0- - - Pozostałe30 
 - - Pozostałe:  
0402 10 91 0
- - - W bezpośrednim opakowaniu
     o zawartości netto nie
     przekraczającej 2,5 kg
30 
0402 10 99 0- - - Pozostałe30 
 
- W proszku, granulkach lub w innej
 stałej postaci, o zawartości tłuszczu
 w masie powyżej 1,5%:
  
0402 21
- - Nie zawierające dodatku cukru ani
   innego środka słodzącego:
  
 
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie
     przekraczającej 27%:
  
0402 21 11
- - - - W bezpośrednim opakowaniu
       o zawartości netto nie
       przekraczającej 2,5 kg:
  
0402 21 11 9- - - - - Pozostałe40 
 - - - - Pozostałe:  
0402 21 17
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie
        nie przekraczającej 11%:
  
0402 21 17 9- - - - - - Pozostałe40 
0402 21 19
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie
         powyżej 11%, ale nie
         przekraczającej 27%:
  
0402 21 19 9- - - - - - Pozostałe40 
 
- - - O zawartości tłuszczu w masie
     powyżej 27%:
  
0402 21 91
- - - - W bezpośrednim opakowaniu
       o zawartości netto nie
       przekraczającej 2,5 kg:
  
0402 21 91 9- - - - - Pozostałe40 
0402 21 99- - - - Pozostałe:  
0402 21 99 9- - - - - Pozostałe40 
 - Pozostałe:  
0402 91
- - Nie zawierające dodatku cukru ani
   innego środka słodzącego:
  
 
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie
     przekraczającej 8%:
  
0402 91 11 0
- - - - W bezpośrednim opakowaniu
       o zawartości netto nie
       przekraczającej 2,5 kg:
40 
0402 91 19 0- - - - Pozostałe40 
 
- - - O zawartości tłuszczu w masie
     powyżej 8%, ale nie
     przekraczającej 10%:
  
0402 91 31 0
- - - - W bezpośrednim opakowaniu
       o zawartości netto nie
       przekraczającej 2,5 kg:
40 
0402 91 39 0- - - - Pozostałe40 
 
- - - O zawartości tłuszczu w masie
     powyżej 10%, ale nie
     przekraczającej 45%:
  
0402 91 51 0
- - - - W bezpośrednim opakowaniu
       o zawartości netto nie
       przekraczającej 2,5 kg:
40 
0402 91 59 0- - - - Pozostałe40 
 
- - - O zawartości tłuszczu w masie
     powyżej 45%:
  
0402 91 91 0
- - - - W bezpośrednim opakowaniu
       o zawartości netto nie
       przekraczającej 2,5 kg:
40 
0402 91 99 0- - - - Pozostałe40 
0402 99- - Pozostałe:  
 
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie
     przekraczającej 9,5%:
  
0402 99 11 0
- - - - W bezpośrednim opakowaniu
       o zawartości netto nie
       przekraczającej 2,5 kg:
40 
0402 99 19 0- - - - Pozostałe40 
 
- - - O zawartości tłuszczu w masie
     powyżej 9,5%, ale nie
     przekraczającej 45%:
  
0402 99 31 0
- - - - W bezpośrednim opakowaniu
       o zawartości netto nie
       przekraczającej 2,5 kg:
40 
0402 99 39 0- - - - Pozostałe40 
 
- - - O zawartości tłuszczu w masie
     powyżej 45%:
  
0402 99 91 0
- - - - W bezpośrednim opakowaniu
       o zawartości netto nie
       przekraczającej 2,5 kg:
40 
0402 99 99 0- - - - Pozostałe40 
0405Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania:  
0405 10- Masło:  
 
- - O zawartości tłuszczu w masie nie
   przekraczającej 85%:
  
 - - - Masło naturalne:  
0405 10 11 0
- - - - W bezpośrednich opakowaniach
       o zawartości netto nie
       przekraczającej 1 kg
401.661,5 t
0405 10 19 0- - - - Pozostałe401.717,7 t
0405 10 30 0- - - Masło odtwarzane401.739,1 t
0405 10 50 0- - - Masła z serwatki401.739,1 t
0405 10 90 0- - Pozostałe401.730,2 t
0405 20- Produkty mleczarskie do smarowania:  
0405 20 10 0
- - O zawartości tłuszczu w masie 39%
   i więcej, ale mniej niż 60 %
401.739,1 t
0405 20 30 0
- - O zawartości tłuszczu w masie 60% i
   więcej, ale nie przekraczającej 75%
401.649,6 t
0405 20 90 0
- - O zawartości tłuszczu w masie
   powyżej 75%, ale mniej niż 80%
401.739,1 t
0405 90- Pozostałe:  
0405 90 10 0
- - O zawartości tłuszczu w masie 99,3%
   i więcej oraz o zawartości wody
   w masie poniżej 0,5%
401.489,0 t
0405 90 90 0- - Pozostałe401.695,5 t
0408Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka studzącego:  
 - Żółtka jaj:  
0408 11- - Suszone:    4 t
0408 11 20 0
- - - Nie nadające się do spożycia przez
     ludzi
25
minimum 2 EUR/kg
 
0408 11 80 0- - - Pozostałe
25
minimum 2 EUR/kg
 
0408 19- - Pozostałe:     9,2 t
0408 19 20 0
- - - Nie nadające się do spożycia przez
     ludzi
25
minimum 2 EUR/kg
 
 - - - Pozostałe:  
0408 19 81 0- - - - Ciekłe
25
minimum 2 EUR/kg
 
0408 19 89 0- - - - Pozostałe, włącznie z mrożonymi
25
minimum 2 EUR/kg
 
 - Pozostałe:  
0408 91- - Suszone:   46 t
0408 91 20 0
- - - Nie nadające się do spożycia przez
     ludzi
35
minimum 2 EUR/kg
 
0408 91 80 0- - - Pozostałe
35
minimum 2 EUR/kg
 
0408 99- - Pozostałe:    63,4 t
0408 99 20 0
- - - Nie nadające się do spożycia przez
     ludzi
35 
0408 99 80 0- - - Pozostałe35 
0409 00 00 0Miód naturalny35  340 t
0504 00 00Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone:  
0504 00 00 1- Żołądki drobiowe15  335 t
0603Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:  
0603 10- Świeże:  
0603 10 10- - Róże:  
0603 10 10 1- - - Od 1 czerwca do 31 października35   83 t
0603 10 10 9- - - Od 1 listopada do 31 maja35   83 t
0603 10 20- - Goździki:  
0603 10 20 1- - - Od 1 czerwca do 31 października35  159 t
0603 10 20 9- - - Od 1 listopada do 31 maja35  159 t
0603 10 50- - Chryzantemy:  
0603 10 50 1- - - Od 1 czerwca do 31 października35   84 t
0603 10 50 9- - - Od 1 listopada do 31 maja35  159 t
0707 00Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone:  
0707 00 05- Ogórki:  
0707 00 05 3- - Od 1 marca do 30 kwietnia60  289 t
0707 00 05 5- - Od 1 do 15 maja60   73 t
0707 00 05 7- - Od 1 do 31 października60  796 t
0707 00 90 0- Korniszony604.612 t
0808Jabłka, gruszki i pigwy, świeże:  
0808 10- Jabłka:  
0808 10 10 0
- - Jabłka na sok, luzem, od 16 września
   do 15 grudnia
6012.346 t
 - Pozostałe:  
0808 10 20- - - Odmiany Golden Delicious:  
0808 10 20 1- - - - Od 1 stycznia do 31 marca601.710 t
0808 10 20 3- - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca201.710 t
0808 10 20 7- - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia602.850 t
0808 10 50- - - Odmiany Grany Smith:  
0808 10 50 1- - - - Od 1 stycznia do 31 marca601.710 t
0808 10 50 3- - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca201.710 t
0808 10 50 7- - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia602.850 t
0808 10 90- - Pozostałe:  
0808 10 90 1- - - - Od 1 stycznia do 31 marca602.654 t
0808 10 90 3- - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca202.654 t
0808 10 90 7- - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia604.422 t
0810Pozostałe owoce, świeże:  
0810 10 00- Truskawki i poziomki:  
0810 10 00 3- - Od 1 maja do 31 lipca20   19 t
0910Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i inne przyprawy korzenne:    41,6 t
0910 10 00 0- Imbir10 
0910 20- Szafran:  
0910 20 10 0- - Nie rozgniatany ani nie mielony10 
0910 20 90 0- - Rozgniatany lub mielony10 
0910 30 00 0- Kurkuma10 
0910 40- Tymianek; liście laurowe:  
 - - Tymianek:     3,7 t
 - - - Nie rozgniatany ani nie mielony:  
0910 40 11 0- - - - Tymianek dziki (Thymus serpyllum)10 
0910 40 13 0- - - - Pozostały10 
0910 40 19 0- - - Rozgniatany lub mielony10 
0910 40 90 0- - Liście laurowe10   33 t
0910 50 00 0- Curry10 
 - Inne przyprawy korzenne:  
0910 91
- - Mieszanki wymienione w uwadze 1(b)
   do niniejszego działu:
  
0910 91 10 0- - - Nie rozgniatane ani nie mielone10 
0910 91 90 0- - - Rozgniatane lub mielone10 
0910 99- - Pozostałe:  
0910 99 10 0- - - Nasiona kozieradki100,3 t
 - - - Pozostałe: 7,4 t
0910 99 91 0- - - - Nie rozgniatane ani nie mielone10 
0910 99 99 0- - - - Rozgniatane lub mielone10 
1001Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): 388.000 t
1001 10 00 0- Pszenica durum20 
1001 90- Pozostałe:  
1001 90 10 0- - Orkisz do siewu25 
 
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna
   i mieszanka żyta z pszenicą
   (meslin):
  
1001 90 91
- - - Ziarno pszenicy zwyczajnej
     i mieszanki żyta z pszenicą
     (meslin):
  
1001 90 91 1- - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej25 
1001 90 91 9
- - - - Mieszanki żyta z pszenicą
      (meslin)
25 
1001 90 99 0- - - Pozostałe25 
1101 00Mąka pszenna i żytnio-pszenna:   9.718 t
 - Mąka pszenna:  
1101 00 11 0- - Z pszenicy durum25 
1101 00 15 0- - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza25 
1101 00 90 0- Mąka żytnio-pszenna25 
1102Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą:  
1102 10 00 0- Mąka żytnia25  1.683 t
1102 20- Mąka kukurydziana:     130 t
1102 20 10 0
- - O zawartości tłuszczu w masie nie
   przekraczającej 1,5%
25 
1102 20 90 0- - Pozostała25 
1102 90- Pozostałe:      48 t
1102 90 10 0- - Mąka jęczmienna25 
1102 90 30 0- - Mąka owsiana25 
1102 90 90 0- - Pozostałe25 
1105Mąka, grysik, puder, płatki, granulki i grudki ziemniaczane:   634,8 t
1105 10 00 0- Mąka, grysik i puder
25
minimum 0,2 EUR/kg
 
1105 20 00 0- Płatki, grudki i granulki ziemniaczane
25
minimum 0,2 EUR/kg
 
1107Słód palony lub nie:   9.000 t
1107 10- Nie palony:  
 - - Z pszenicy:  
1107 10 11 0- - - W postaci mąki10 
1107 10 19 0- - - Pozostały10 
 - - Pozostałe:  
1107 10 91 0- - - W postaci mąki10 
1107 10 99 0- - - Pozostałe10 
1107 20 00 0- Palony10 
1108Skrobie; inulina:   2.500 t
 - Skrobie:  
1108 11 00 0- - Skrobia pszenna
30
minimum 0,2 EUR/kg
 
1108 12 00 0- - Skrobia kukurydziana
30
minimum 0,2 EUR/kg
 
1108 13 00 0- - Skrobia ziemniaczana
30
minimum 0,2 EUR/kg
 
1108 14 00 0- - Skrobia z manioku (cassava)
30
minimum 0,2 EUR/kg
 
1108 19- - Pozostałe skrobie:  
1108 19 10 0- - - Skrobia z ryżu
20
minimum 0,2 EUR/kg
 
1108 19 90 0- - - Pozostałe
35
minimum 0,2 EUR/kg
 
1108 20 00 0- Inulina
35
minimum 0,2 EUR/kg
 
1205 00Ziarno rzepaku lub rzepiku, nawet łamane:  
1205 00 90 0- Pozostałe15 29.235 t
1209Nasiona, owoce i zarodniki, siewne:  
 - Nasiona buraków:    3,48 t
1209 11 00 0- - Nasiona buraków cukrowych10 
1209 19 00 0- - Pozostałe10 
1210
Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w
formie granulek; lupulina:
  
1210 20
- Szyszki chmielowe, mielone,
 sproszkowane lub w formie granulek;
 lupulina:
  
1210 20 10 0
- - Szyszki chmielowe, mielone,
   sproszkowane lub w formie granulek,
   z podwyższoną zawartością lupuliny;
   lupulina
20
minimum 1,5 EUR/kg
   14 t
1210 20 90 0- - Pozostałe
20
minimum 1,5 EUR/kg
   27 t
1302Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i inne śluzy i zagęszczacze modyfikowane lub nie, pochodzące z produktów roślinnych:  
 - Soki i ekstrakty roślinne:  
1302 13 00 0- - Z chmielu20   2,22 t
1302 19- - Pozostałe:  
 - - Pozostałe:  
1302 19 98- - - - Pozostałe:  
1302 19 98 9- - - - - Pozostałe20   4,47 t
1302 20
- Substancje pektynowe, pektyniany
 i pektany:
  13,4 t
1302 20 90 0- - Pozostałe40 
 
- Śluzy i zagęszczacze, modyfikowane lub
 nie, pochodzące z produktów
 roślinnych:
  
1302 31 00 0- - Agar-agar15 
1514Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie:   7.400 t
1514 10- Olej surowy:  
1514 10 10 0
- - Do zastosowań technicznych lub
   przemysłowych innych niż produkcja
   artykułów spożywanych przez ludzi
35 
1514 10 90 0- - Pozostały35 
1514 90- Pozostałe:  
1514 90 10 0
- - Do zastosowań technicznych lub
   przemysłowych innych niż produkcja
   artykułów spożywanych przez ludzi
35 
1514 90 90- - Pozostałe:     600 t
1514 90 90 1- - - Rafinowane, konfekcjonowane45 
1514 90 90 9- - - Pozostałe40 
1701Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: 65.285 t(*)
 
- Cukier surowy nie zawierający dodatku
 środków aromatyzujących ani
 barwiących:
  
1701 11- - Cukier trzcinowy:  
1701 11 10 0- - - Do rafinacji
40
minimum 0,17 EUR/kg
 
1701 11 90 0- - - Pozostały
40
minimum 0,17 EUR/kg
 
1701 12- - Cukier buraczany:  
1701 12 10 0- - - Do rafinacji
40
minimum 0,17 EUR/kg
 
1701 12 90 0- - - Pozostały
40
minimum 0,17 EUR/kg
 
 - Pozostały:  
1701 91 00 0
- - Zawierający dodatki aromatyzujące
   lub barwiące
40
minimum 0,17 EUR/kg
 
1701 99- - Pozostały:  
1701 99 10 0- - - Cukier biały
40
minimum 0,17 EUR/kg
 
1701 99 90 0- - - Pozostały
40
minimum 0,17 EUR/kg
 
1702
Pozostałe cukry łącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i
fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków
aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zmieszany z miodem
naturalnym lub nie; karmel:
   317,7 t
1702 30
- Glukoza i syrop glukozowy nie
 zawierające fruktozy lub zawierające
 w stanie suchym mniej niż 20% fruktozy
 w masie:
  
1702 30 10 0- - Izoglukoza
40
minimum 0,17 EUR/kg
 
 - - Pozostałe:  
 
- - - Zawierające w stanie suchym 99%
     lub więcej glukozy w masie:
  
1702 30 51 0
- - - - W postaci białego krystalicznego
       proszku, scalonego lub nie
40
minimum 0,17 EUR/kg
 
1702 30 59 0- - - - Pozostałe
40
minimum 0,17 EUR/kg
 
 - - - Pozostałe:  
1702 30 91 0
- - - - W postaci białego krystalicznego
       proszku, scalonego lub nie
40
minimum 0,17 EUR/kg
 
1702 30 99 0- - - - Pozostałe
40
minimum 0,17 EUR/kg
 
1702 40
- Glukoza i syrop glukozowy, zawierające
 w stanie suchym co najmniej 20%, ale
 mniej niż 50% fruktozy:
  
1702 40 10 0- - Izoglukoza
40
minimum 0,17 EUR/kg
 
1702 40 90 0- - Pozostałe
40
minimum 0,17 EUR/kg
 
1702 90- Inne, łącznie z cukrem inwertowanym:  
1702 90 50 0
- - Maltodekstryna i syrop
   maltodekstrynowy
40
minimum 0,17 EUR/kg
 
 - - Karmel:  
1702 90 71 0
- - - Zawierający w masie 50% sacharozy
     lub więcej w substancji suchej
40
minimum 0,17 EUR/kg
 
 - - - Pozostały:  
1702 90 75 0
- - - - W postaci proszku, scalonego lub
       nie
40
minimum 0,17 EUR/kg
 
1702 90 79 0- - - - Pozostały
40
minimum 0,17 EUR/kg
 
1901Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od nr 0401 do 0404, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone:  
1901 90- Pozostałe:  
 - - Pozostałe:  
1901 90 99- - - Pozostałe:  
1901 90 99 9- - - - Pozostałe30   130 t
2002
Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub
kwasu octowego:
  3.460 t
2002 90- Pozostałe:  
 
- - O zawartości suchej masy poniżej
   12%:
  
2002 90 11
- - - W bezpośrednich opakowaniach
     o zawartości netto powyżej 1 kg:
  
2002 90 11 1
- - - - W bezpośrednich opakowaniach
       o zawartości netto powyżej 1 kg,
       ale nie przekraczającej 199 kg
30
minimum 0,35 EUR/kg
 
2002 90 11 9
- - - - W bezpośrednich opakowaniach o
       zawartości netto powyżej 199 kg
25
minimum 0,3 EUR/kg
 
2002 90 19 0
- - - W bezpośrednich opakowaniach
     o zawartości netto nie
     przekraczającej 1 kg
30
minimum 0,35 EUR/kg
 
 
- - O zawartości suchej masy nie
   mniejszej niż 12%, ale nie
   przekraczającej 30%:
  
2002 90 31
- - - W bezpośrednich opakowaniach
     o zawartości netto powyżej 1 kg:
  
2002 90 31 1
- - - - W bezpośrednich opakowaniach
       o zawartości netto powyżej 1 kg,
       ale nie przekraczającej 199 kg
30
minimum 0,35 EUR/kg
 
2002 90 31 9
- - - - W bezpośrednich opakowaniach o
       zawartości netto powyżej 199 kg
25
minimum 0,3 EUR/kg
 
2002 90 39 0
- - - W bezpośrednich opakowaniach o
     zawartości netto nie
     przekraczającej 1 kg
30
minimum 0,35 EUR/kg
 
 
- - O zawartości suchej masy powyżej
   30%:
  
2002 90 91
- - - W bezpośrednich opakowaniach
     o zawartości netto powyżej 1 kg:
  
2002 90 91 1
- - - - W bezpośrednich opakowaniach
       o zawartości netto powyżej 1 kg,
       ale nie przekraczającej 199 kg
30
minimum 0,35 EUR/kg
 
2002 90 91 9
- - - - W bezpośrednich opakowaniach
       o zawartości netto powyżej
       199 kg
25
minimum 0,3 EUR/kg
 
2002 90 99 0
- - - W bezpośrednich opakowaniach
     o zawartości netto nie
     przekraczającej 1 kg
30
minimum 0,35 EUR/kg
 
2005
Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za
pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne niż produkty objęte
pozycją nr 2006:
   119,6 t
2005 20- Ziemniaki:  
 - - Pozostałe:  
2005 20 20 0
- - - Cienkie plasterki, smażone lub
     pieczone, także solone lub
     z przyprawami, w hermetycznych
     opakowaniach, nadające się do
     bezpośredniego spożycia
50 
2005 20 80 0- - - Pozostałe50 
2103Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda: 690.400 l 100% alk.
2103 90- Pozostałe:  
2103 90 30 0
- - Gorzkie aromatyczne zaprawy
   o objętościowej mocy alkoholu od
   44,2 do 49,2% obj., zawierające
   w masie od 1,5 do 6% goryczki,
   przypraw i różnych składników oraz
   od 4 do 10% cukru, w pojemnikach
   zawierających 0,5 litra lub
   mniej
35
minimum 0,35 EUR/kg
 
2106Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:  
2106 90- Pozostałe:  
2106 90 20 0
- - Złożone preparaty alkoholowe, inne
   niż na bazie substancji zapachowych,
   w rodzaju używanych do produkcji
   napojów
55 + 2,5 EUR %/hl 
 
- - Aromatyzowane lub barwione syropy
   cukrowe:
     74 t
2106 90 30 0- - - Syropy izoglukozowe
20
minimum 0,17 EUR/kg
 
 - - - Pozostałe:  
2106 90 55 0
- - - - Syrop glukozowy i
       z maltodekstryny
20
minimum
0,17 EUR/kg
 
2106 90 59 0- - - - Pozostałe20   195 t
 - - Pozostałe:  
2106 90 98 0- - - Pozostałe20   921 t
2204
Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz
winogronowy inny niż z pozycji nr 2009:
 8.340 hl
2204 10- Wino musujące:  
 
- - O rzeczywistej objętościowej mocy
   alkoholu nie mniejszej niż 8,5%
   obj.:
  
2204 10 11- - - Szampan:  
2204 10 11 9
- - - - O rzeczywistej objętościowej
       mocy alkoholu powyżej 22% obj.
30(a)
minimum 42 EUR/hl
 
2204 10 19- - - Pozostałe:  
2204 10 19 9
- - - - O rzeczywistej objętościowej
       mocy alkoholu powyżej 22% obj.
30(a)
minimum 42 EUR/hl
 
 
- Pozostałe wina; moszcz winogronowy
 z fermentacją nie rozpoczętą lub
 zatrzymaną przez dodanie alkoholu:
  
2204 21
- - W pojemnikach zawierających 2 litry
   lub mniej:
  
2204 21 10
- - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10
     w butelkach z korkami
     "grzybkowymi" przytrzymywanymi
     przewiązkami lub zapięciami; wina
     dostarczane inaczej, pozostające
     dzięki obecności dwutlenku węgla
     w roztworze pod nadciśnieniem nie
     mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym
     niż 3 bary, mierzonym
     w temperaturze 20°C:
  
2204 21 10 9
- - - - O rzeczywistej objętościowej
       mocy alkoholu powyżej 22% obj.
30(a)
minimum 42 EUR/hl
 
 - - - Pozostałe:  
2204 21 99 0
- - - - O rzeczywistej objętościowej
       mocy alkoholu powyżej 22% obj.
75(b)
minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl
 
2204 29- - Pozostałe:  
2204 29 10
- - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10
     w butelkach z korkami
     "grzybkowymi" przytrzymywanymi
     przewiązkami lub zapięciami; wina
     dostarczane inaczej, pozostające w
     wyniku obecności dwutlenku węgla w
     roztworze, pod nadciśnieniem nie
     mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym
     niż 3 bary, mierzonym
     w temperaturze 20°C:
  
2204 29 10 9
- - - - 0 rzeczywistej objętościowej
       mocy alkoholu powyżej 22% obj.
25
minimum 42 EUR/hl
 
 - - - Pozostałe:  
2204 29 99 0
- - - - O rzeczywistej objętościowej
       mocy alkoholu powyżej 22% obj.
75
minimum 17 EUR/hl
+ 1,7 EUR %/hl
 
2204 30- Pozostały moszcz winogronowy:  
2204 30 10
- - W trakcie fermentacji lub z
   fermentacją zatrzymaną inaczej niż
   przez dodanie alkoholu:
  
2204 30 10 9
- - - O rzeczywistej objętościowej mocy
     alkoholu powyżej 22% obj.
45(c) 
 - - Pozostały:  
 - - - Pozostały:  
2204 30 96- - - - Skoncentrowany:  
2204 30 96 9
- - - - - O rzeczywistej objętościowej
         mocy alkoholu powyżej 22% obj.
65(d) 
2204 30 98- - - - Pozostały:  
2204 30 98 9
- - - - - O rzeczywistej objętościowej
         mocy alkoholu powyżej 22% obj.
65(d) 
2205Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi: 690.400 l 100% alk.
2205 10
- W pojemnikach zawierających 2 litry
 lub mniej:
  
2205 10 90
- - O rzeczywistej objętościowej mocy
   alkoholu powyżej 18% obj.:
  
2205 10 90 9
- - - O rzeczywistej objętościowej mocy
     alkoholu powyżej 22% obj.
75
minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl
 
2205 90- Pozostałe:  
2205 90 90
- - O rzeczywistej objętościowej mocy
   alkoholu powyżej 18% obj:
  
2205 90 90 9
- - - O rzeczywistej objętościowej mocy
     alkoholu powyżej 22% obj.
75
minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl
 
2206 00Pozostałe napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, nie wymienione ani nie włączone gdzie indziej:  
2206 00 10- Wzbudzone:  
2206 00 10 9
- - O rzeczywistej objętościowej mocy
   alkoholu powyżej 22% obj.
45
minimum 14 EUR/hl
 
 - Pozostałe:  
 - - Musujące:  
2206 00 31- - - Z jabłek lub gruszek:  
2206 00 31 9
- - - - O rzeczywistej objętościowej
       mocy alkoholu powyżej 22% obj.
45
minimum 14 EUR/hl
 
2206 00 39- - - Pozostałe:  
2206 00 39 9
- - - - O rzeczywistej objętościowej
       mocy alkoholu powyżej 22% obj.
45
minimum 14 EUR/hl
 
 
- - Spokojne, w pojemnikach
   zawierających:
  
 - - - 2 litry lub mniej:  
2206 00 51- - - - Z jabłek lub gruszek:  
2206 00 51 9
- - - - - O rzeczywistej objętościowej
         mocy alkoholu powyżej 22% obj.
45
minimum 14 EUR/hl
 
2206 00 59- - - - Pozostałe:  
2206 00 59 9
- - - - - O rzeczywistej objętościowej
         mocy alkoholu powyżej 22% obj.
45
minimum 14 EUR/hl
 
 - - - Więcej niż 2 litry:  
2206 00 81- - - - Z jabłek lub gruszek:  
2206 00 81 9
- - - - - O rzeczywistej objętościowej
         mocy alkoholu powyżej 22% obj.
45
minimum 14 EUR/hl
 
2206 00 89- - - - Pozostałe:  
2206 00 89 9
- - - - - O rzeczywistej objętościowej
         mocy alkoholu powyżej 22% obj.
45
minimum 14 EUR/hl
 
2207Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej; alkohol etylowy skażony i pozostałe wyroby alkoholowe o dowolnej mocy, skażone:  
2207 10 00 0
- Alkohol etylowy nieskażony
 o objętościowej mocy alkoholu
 wynoszącej 80% obj. lub więcej
105
minimum 58 EUR/hl
230.000 l
2207 20 00 0
- Alkohol etylowy skażony i pozostałe
 wyroby alkoholowe, o dowolnej mocy,
 skażone
65
minimum 50 EUR/hl
11.500 l
2208Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe:  
2208 20
- Napoje alkoholowe otrzymywane przez
 destylację wina z winogron lub
 wytłoków z winogron:
 3.830.000 l 100% alk.
 
- - W pojemnikach zawierających 2 litry
   lub mniej:
  
2208 20 12 0- - - Cognac
75
minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl
 
2208 20 14 0- - - Armagnac
75
minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl
 
2208 20 26 0- - - Grappa
75
minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl
 
2208 20 27 0- - - Brandy de Jerez
75
minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl
 
2208 20 29 0- - - Pozostałe
75
minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl
 
 
- - W pojemnikach zawierających więcej
   niż 2 litry:
  
2208 20 40 0- - - Surowy destylat
75
minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl
 
 - - - Pozostałe:  
2208 20 62 0- - - - Cognac
75
minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl
 
2208 20 64 0- - - - Armagnac
75
minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl
 
2208 20 86 0- - - - Grappa
75
minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl
 
2208 20 87 0- - - - Brandy de Jerez
75
minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl
 
2208 20 89 0- - - - Pozostałe
75
minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl
 
2208 30- Whisky: 1.330.000 l 100% alk.
 
- - Whisky burbońskie w pojemnikach
   zawierających:
  
2208 30 11 0- - - 2 litry lub mniej
85
minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl
 
2208 30 19 0- - - Więcej niż 2 litry
85
minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl
 
 - - Szkocka whisky:  
 
- - - Whisky "malt", w pojemnikach
     zawierających:
  
2208 30 32 0- - - - 2 litry lub mniej
85
minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl
 
2208 30 38 0- - - - Więcej niż 2 litry
85
minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl
 
 
- - - Whisky "blended", w pojemnikach
     zawierających:
  
2208 30 52 0- - - - 2 litry lub mniej
85
minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl
 
2208 30 58 0- - - - Więcej niż 2 litry
85
minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl
 
 
- - - Pozostałe, w pojemnikach
     zawierających:
  
2208 30 72 0- - - - 2 litry lub mniej
85
minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl
 
2208 30 78 0- - - - Więcej niż 2 litry
85
minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl
 
 
- - Pozostałe, w pojemnikach
   zawierających:
  
2208 30 82 0- - - 2 litry lub mniej
85
minimum 21 EUR/hl + 2 EUR %/hl
 
2208 30 88 0- - - Więcej niż 2 litry
85
minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl
 
2208 40- Rum i tafia: 352.400 l 100% alk.
 
- - W pojemnikach zawierających 2 litry
   lub mniej:
  
2208 40 11 0
- - - Rum o zawartości lotnych
     substancji innych niż alkohol
     etylowy i metylowy, równej lub
     przekraczającej 225 g na hektolitr
     czystego alkoholu (z tolerancją
     10 %)
80
minimum 12,5 EUR/hl + 1,3 EUR %/hl
 
 - - - Pozostałe:  
2208 40 31 0
- - - - O wartości przekraczającej 7,9
       EUR za litr czystego alkoholu
80
minimum 12,5 EUR/hl + 1,3 EUR %/hl
 
2208 40 39 0- - - - Pozostałe
80
minimum 12,5 EUR/hl + 1,3 EUR %/hl
 
 
- - W pojemnikach zawierających więcej
   niż 2 litry:
  
2208 40 51 0
- - - Rum o zawartości lotnych
     substancji innych niż alkohol
     etylowy i metylowy, równej lub
     przekraczającej 225 g na hektolitr
     czystego alkoholu (z tolerancją
     10 %)
80
minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl
 
 - - - Pozostałe:  
2208 40 91 0
- - - - O wartości przekraczającej 2 EUR
       za litr czystego alkoholu
80
minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl
 
2208 40 99 0- - - - Pozostałe
80
minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl
 
2208 50- Giny i gin Geneva: 695.200 l 100% alk.
 - - Gin w pojemnikach zawierających:  
2208 50 11 0- - - 2 litry lub mniej
85
minimum 12,5 EUR/hl + 1,3 EUR %/hl
 
2208 50 19 0- - - Więcej niż 2 litry
85
minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl
 
 
- - Gin Geneva, w pojemnikach
   zawierających:
  
2208 50 91 0- - - 2 litry lub mniej
85
minimum 12,5 EUR/hl + 1,3 EUR %/hl
 
2208 50 99 0- - - Więcej niż 2 litry
85
minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl
 
2208 60- Vodka:  
 
- - O objętościowej mocy alkoholu
   wynoszącej 45,4% obj. lub mniej,
   w pojemnikach zawierających:
  
2208 60 11 0- - - 2 litry lub mniej
105
minimum 2,5 EUR %/hl
 
2208 60 19 0- - - Więcej niż 2 litry
105
minimum 2,5 EUR %/hl
 
 
- - O objętościowej mocy alkoholu
   większej niż 45,4% obj.,
   w pojemnikach zawierających:
  
2208 60 91 0- - - 2 litry lub mniej
105
minimum 2,5 EUR %/hl
 
2208 60 99 0- - - Więcej niż 2 litry
105
minimum 2,5 EUR %/hl
 
2208 70- Likiery i kordiały:  
2208 70 10 0
- - W pojemnikach zawierających 2 litry
   lub mniej
105
minimum 2,5 EUR %/hl
 
2208 70 90 0
- - W pojemnikach zawierających więcej
   niż 2 litry
105
minimum 2,5 EUR %/hl
 
2208 90- Pozostałe: 695.200 l 100% alk.
 - - Arak, w pojemnikach zawierających:  
2208 90 11 0- - - 2 litry lub mniej
105
minimum 2,5 EUR %/hl
 
2208 90 19 0- - - Więcej niż 2 litry
105
minimum 2,5 EUR %/hl
 
 
- - Napoje alkoholowe śliwkowe,
   gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem
   likierów), w pojemnikach
   zawierających:
  
2208 90 33 0- - - 2 litry lub mniej
105
minimum 2,5 EUR %/hl
 
2208 90 38 0- - - Więcej niż 2 litry
105
minimum 2,5 EUR %/hl
 
 
- - Pozostałe wódki i inne napoje
   alkoholowe, w pojemnikach
   zawierających:
  
 - - - 2 litry lub mniej:  
2208 90 41 0- - - - Ouzo
105
minimum 2,5 EUR %/hl
 
 - - - - Pozostałe:  
 
- - - - - Wódki i napoje alkoholowe
        (z wyłączeniem likierów):
  
 - - - - - - Destylowane z owoców:  
2208 90 45 0- - - - - - - Calvados
105
minimum 2,5 EUR %/hl
 
2208 90 48 0- - - - - - - Pozostałe
105
minimum 2,5 EUR %/hl
 
 - - - - - - Pozostałe:  
2208 90 52 0- - - - - - - Korn
105
minimum 2,5 EUR %/hl
 
2208 90 57 0- - - - - - - Pozostałe
85
minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl
 
2208 90 69- - - - - Pozostałe napoje alkoholowe:  
2208 90 69 9- - - - - - Pozostałe
105
minimum 2,5 EUR %/hl
 
 - - - Więcej niż 2 litry:  
 - - - - Wódki (z wyłączeniem likierów):  
2208 90 71 0- - - - - Destylowane z owoców
105
minimum 2,5 EUR %/hl
 
2208 90 74 0- - - - - Pozostałe
85
minimum 9 EUR/hl + 0,9 EUR %/hl
 
2208 90 78 0- - - - Inne napoje alkoholowe
105
minimum 2,5 EUR %/hl
 
 
- - Alkohol etylowy nieskażony
   o objętościowej mocy alkoholu
   mniejszej nit 80% obj.,
   w pojemnikach zawierających:
  
2208 90 91 0- - - 2 litry lub mniej
105
minimum 2,5 EUR %/hl
 
2208 90 99 0- - - Więcej niż 2 litry
105
minimum 2,5 EUR %/hl
 
2302Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane:  
2302 10- Kukurydziane: 10.420 t
2302 10 10 0
- - O zawartości skrobi w masie nie
   przekraczającej 35%
10 
2302 10 90 0- - Pozostałe10 
2302 30- Pszenne:  
2302 30 10 0
- - O zawartości skrobi w masie nie
   przekraczającej 28%, których
   przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm
   nie przekracza 10% masy całości lub
   alternatywnie część, która
   przechodzi przez sito zawiera
   w masie 1,5% lub więcej popiołu
   w przeliczeniu na suchy produkt
10 6.380 t
2302 30 90 0- - Pozostałe1049.240 t
2302 40- Z innych zbóż:  4.130 t
2302 40 10 0
- - O zawartości skrobi w masie nie
   przekraczającej 28%, których
   przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm
   nie przekracza 10% masy całości lub
   alternatywnie część, która
   przechodzi przez sito, zawiera
   w masie 1,5% lub więcej popiołu
   w przeliczeniu na suchy produkt
10 
2302 40 90 0- - Pozostałe10 
2402Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu:  
2402 10 00 0
- Cygara, również z obciętymi końcami
 i cygaretki, z tytoniu
55   2,5 t
2402 20- Papierosy z tytoniu:    75 t
2402 20 10 0- - Zawierające goździki
90
minimum 9 EUR/tys.szt.
 
2402 20 90 0- - Pozostałe
90
minimum 9 EUR/tys.szt.
 
2402 90 00 0- Pozostałe90   2,5 t
2403
Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń
"homogenizowany" i "odtworzony"; ekstrakty i esencje tytoniowe:
  1.300 t
2403 10
- Tytoń do palenia, nawet zawierający
 namiastki tytoniu w dowolnej
 proporcji:
  
2403 10 10 0
- - W bezpośrednich opakowaniach
   o zawartości netto nie
   przekraczającej 500 g
120 
2403 10 90 0- - Pozostałe120 
 - Pozostałe:  
2403 91 00 0
- - Tytoń "homogenizowany" lub
   "odtworzony"
55
minimum 1,13 EUR/kg
 
2403 99- - Pozostałe:  
2403 99 10 0- - - Tytoń do żucia i tabaka65 
2403 99 90- - - Pozostałe:  
2403 99 90 1- - - - Tytoń ekspandowany
55
minimum 1,13 EUR/kg
 
2403 99 90 9- - - - Pozostałe
55
minimum 1,13 EUR/kg
 
3502Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej protein z serwatki, zawierające w suchej masie powyżej 80% protein z serwatki), albuminiany i inne pochodne albumin:  
 - Albumina jaja:  
3502 11- - Suszona:  
3502 11 90 0- - - Pozostała
15
minimum 2 EUR/kg
  0,56 t
3503 00Żelatyna (łącznie z żelatyną w arkuszach prostokątnych (nawet kwadratowych), barwionych lub nie i obrobionych powierzchniowo lub nie) oraz pochodne żelatyny; karuk; inne kleje pochodzenia zwierzęcego, wyłączając kleje kazeinowe z pozycji nr 3501:  
3503 00 10 0- Żelatyna i jej pochodne15   68,5 t
3503 00 80 0- Pozostałe15   68,5 t
3505Dekstryny i inne skrobie modyfikowane (np, skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub innych modyfikowanych skrobiach:   392 t
3505 10- Dekstryny i inne modyfikowane skrobie:  
3505 10 10 0- - Dekstryny
15
minimum 0,2 EUR/kg
 
 - - Inne modyfikowane skrobie:  
3505 10 50 0
- - - Skrobie, estryfikowane lub
     eteryfikowane
15
minimum 0,2 EUR/kg
 
3505 10 90 0- - - Pozostałe
15
minimum 0,2 EUR/kg
 
3505 20- Kleje:  
3505 20 10 0
- - Zawierające w masie mniej niż 25%
   skrobi lub dekstryn, lub innych
   modyfikowanych skrobi
15
minimum 0,2 EUR/kg
 
3505 20 30 0
- - Zawierające w masie 25% lub więcej,
   ale mniej niż 55% skrobi lub
   dekstryn, lub innych modyfikowanych
   skrobi
15
minimum 0,2 EUR/kg
 
3505 20 50 0
- - Zawierające w masie 55% lub więcej,
   ale mniej niż 80% skrobi lub
   dekstryn, lub innych modyfikowanych
   skrobi
15
minimum 0,2 EUR/kg
 
3505 20 90 0
- - Zawierające w masie 80% lub więcej
   skrobi lub dekstryn, lub innych
   modyfikowanych skrobi
15
minimum 0,2 EUR/kg
 
 
_______________________________
(*)  Kwota w wysokości 32.500 ton przeznaczona jest wyłącznie dla importu z krajów członkowskich Unii Europejskiej, po udokumentowaniu pochodzenia.
(a)  dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 20% minimum 42 EUR/hl,
(b)  dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 65% minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl,
(c)  dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 35%,
(d)  dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 55%.

Pozycje

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479, 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486, 487, 488, 489, 490, 491, 492, 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532, 533, 534, 535, 536, 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555, 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576, 577, 578, 579, 580, 581, 582, 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597, 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611, 612, 613, 614, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651, 652, 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659, 660, 661, 662, 663, 664, 665, 666, 667, 668, 669, 670, 671, 672, 673, 674, 675, 676, 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683, 684, 685, 686, 687, 688, 689, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 696, 697, 698, 699, 700, 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715, 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730, 731, 732, 733, 734, 735, 736, 737, 738, 739, 740, 741, 742, 743, 744, 745, 746, 747, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 754, 755, 756, 757, 758, 759, 760, 761, 762, 763, 764, 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774, 775, 776, 777, 778, 779, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 787, 788, 789, 790, 791, 792, 793, 794, 795, 796, 797, 798, 799, 800, 801, 802, 803, 804, 805, 806, 807, 808, 809, 810, 811, 812, 813, 814, 815, 816, 817, 818, 819, 820, 821, 822, 823, 824, 825, 826, 827, 828, 829, 830, 831, 832, 833, 834, 835, 836, 837, 838, 839, 840, 841, 842, 843, 844, 845, 846, 847, 848, 849, 850, 851, 852, 853, 854, 855, 856, 857, 858, 859, 860, 861, 862, 863, 864, 865, 866, 867, 868, 869, 870, 871, 872, 873, 874, 875, 876, 877, 878, 879, 880, 881, 882, 883, 884, 885, 886, 887, 888, 889, 890, 891, 892, 893, 894, 895, 896, 897, 898, 899, 900, 901, 902, 903, 904, 905, 906, 907, 908, 909, 910, 911, 912, 913, 914, 915, 916, 917, 918, 919, 920, 921, 922, 923, 924, 925, 926, 927, 928, 929, 930, 931, 932, 933, 934, 935, 936, 937, 938, 939, 940, 941, 942, 943, 944, 945, 946, 947, 948, 949, 950, 951, 952, 953, 954, 955, 956, 957, 958, 959, 960, 961, 962, 963, 964, 965, 966, 967, 968, 969, 970, 971, 972, 973, 974, 975, 976, 977, 978, 979, 980, 981, 982, 983, 984, 985, 986, 987, 988, 989, 990, 991, 992, 993, 994, 995, 996, 997, 998, 999, 1000, 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1006, 1007, 1008, 1009, 1010, 1011, 1012, 1013, 1014, 1015, 1016, 1017, 1018, 1019, 1020, 1021, 1022, 1023, 1024, 1025, 1026, 1027, 1028, 1029, 1030, 1031, 1032, 1033, 1034, 1035, 1036, 1037, 1038, 1039, 1040, 1041, 1042, 1043, 1044, 1045, 1046, 1047, 1048, 1049, 1050, 1051, 1052, 1053, 1054, 1055, 1056, 1057, 1058, 1059, 1060, 1061, 1062, 1063, 1064, 1065, 1066, 1067, 1068, 1069, 1070, 1071, 1072, 1073, 1074, 1075, 1076, 1077, 1078, 1079, 1080, 1081, 1082, 1083, 1084, 1085, 1086, 1087, 1088, 1089, 1090, 1091, 1092, 1093, 1094, 1095, 1096, 1097, 1098, 1099, 1100, 1101, 1102, 1103, 1104, 1105, 1106, 1107, 1108, 1109, 1110, 1111, 1112, 1113, 1114, 1115, 1116, 1117, 1118, 1119, 1120, 1121, 1122, 1123, 1124, 1125, 1126, 1127, 1128, 1129, 1130, 1131, 1132, 1133, 1134, 1135, 1136, 1137, 1138, 1139, 1140, 1141, 1142, 1143, 1144, 1145, 1146, 1147, 1148, 1149, 1150, 1151, 1152, 1153, 1154, 1155, 1156, 1157, 1158, 1159, 1160, 1161, 1162, 1163, 1164, 1165, 1166, 1167, 1168, 1169, 1170, 1171, 1172, 1173, 1174, 1175, 1176, 1177, 1178, 1179, 1180, 1181, 1182, 1183, 1184, 1185, 1186, 1187, 1188, 1189, 1190, 1191, 1192, 1193, 1194, 1195, 1196, 1197, 1198, 1199, 1200, 1201, 1202, 1203, 1204, 1205, 1206, 1207, 1208, 1209, 1210, 1211, 1212, 1213, 1214, 1215, 1216, 1217, 1218, 1219, 1220, 1221, 1222, 1223, 1224, 1225, 1226, 1227, 1228, 1229, 1230, 1231, 1232, 1233, 1234, 1235, 1236, 1237, 1238, 1239, 1240, 1241, 1242, 1243, 1244, 1245, 1246, 1247, 1248, 1249, 1250, 1251, 1252, 1253, 1254, 1255, 1256, 1257, 1258, 1259, 1260, 1261, 1262, 1263, 1264, 1265, 1266, 1267, 1268, 1269, 1270, 1271, 1272, 1273, 1274, 1275, 1276, 1277, 1278, 1279, 1280, 1281, 1282, 1283, 1284, 1285, 1286, 1287, 1288, 1289, 1290, 1291, 1292, 1293, 1294, 1295, 1296, 1297, 1298, 1299, 1300, 1301, 1302, 1303, 1304, 1305, 1306, 1307, 1308, 1309, 1310, 1311, 1312, 1313, 1314, 1315, 1316, 1317, 1318, 1319, 1320, 1321, 1322, 1323, 1324, 1325, 1326, 1327, 1328, 1329, 1330, 1331, 1332, 1333, 1334, 1335, 1336, 1337, 1338, 1339, 1340, 1341, 1342, 1343, 1344, 1345, 1346

Polecamy

Poszukując najlepszego prawnika na dolnym śląsku pamiętajmy że tylko prawnik Wrocław oferuje najtańsze usługi prawnicze w tej części kraju. Planujesz remont? Poszukujesz projektanta domu? Najlepsi fachowcy pomogą Ci w każdej pracy budowlanej – kwiaty na telefon Wrocław – najtaniej zakupisz w kwiaciarni Margarita we Wrocławiu przy ul. Orląt Lwowskich. Kiedy zdaży Ci się stłuczka lub kiedy Twój samochód odmówi Ci posłuszeństwa - znajdź najlepszą firmę holowniczą dzięki serwisowi o tematyce "pomoc drogowa". Polecamy równierz.
Wszelkie prawa zastrzeżone, © ZnanyPrawnik 2024
Dodaj do ulubionych Mapa strony Polityka prywatności Regulamin Reklama Współpraca Kontakt