Dziennik Ustaw 2000 Nr 15 poz. 192 - Określenie cen progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy


ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI

z dnia 22 lutego 2000 r.

w sprawie określenia cen progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

(Dz. U. z dnia 7 marca 2000 r.)


Na podstawie art. 6 ust. 3 pkt 2 ustawy z dnia 28 czerwca 1995 r. o zasadach, warunkach i trybie nakładania opłat celnych dodatkowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 98, poz. 485 i z 1999 r. Nr 45, poz. 435) zarządza się, co następuje:


§ 1. Ustala się do dnia 31 grudnia 2000 r. ceny progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy, określone w załączniku do rozporządzenia.

§ 2. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

CENY PROGU DLA TOWARÓW ROLNYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY
 
KOD PCNNazwa towaru
Jednostka
miary
Cena progu w złotych za jednostkę miary
1234
0102Bydło żywe:  
0102 90- Pozostałe:  
 - - Gatunki domowe:  
 
- - - O masie powyżej 80 kg, ale nie
     przekraczającej 160 kg:
  
0102 90 21 0- - - - Rzeźnet5.889,31
0102 90 29 0- - - - Pozostałet5.889,31
0103Trzoda chlewna żywa:  
 - Pozostałe:  
0103 91- - O masie poniżej 50 kg:  
0103 91 10 0- - - Gatunki domowet5.289,55
0103 92- - O masie 50 kg lub większej:  
 - - - Gatunki domowe:  
0103 92 11 0
- - - - Maciory mające prosiaki co najmniej raz,
       o masie 160 kg lub większej
t16.660,00
0103 92 19 0- - - - Pozostałet4.173,33
0104Owce i kozy żywe:  
0104 10- Owce:  
 - - Pozostałe:  
0104 10 30 0- - - Jagnięta (do jednego roku życia)t7.701,09
0104 10 80 0- - - Pozostałet7.701,09
0104 20- Kozy:  
0104 20 90 0- - Pozostałet24.906,70
0201Mięso wołowe świeże lub chłodzone:  
0201 10 00 0- Tusze i półtuszet8.275,86
0201 20- Inne kawałki mięsa z kośćmi:  
0201 20 20 0- - Ćwierci "kompensowane"t8.275,86
0201 20 30 0
- - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub
   rozdzielone
t7.746,90
0201 20 50 0- - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielonet10.808,18
0201 20 90 0- - Pozostałet18.180,23
0201 30 00 0- Bez kościt23.290,68
0202Mięso wołowe mrożone:  
0202 10 00 0- Tusze i półtuszet9.621,15
0202 20- Inne kawałki mięsa z kośćmi:  
0202 20 10 0- - Ćwierci "kompensowane"t9.996,00
0202 20 30 0
- - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub
   rozdzielone
t6.384,95
0202 20 50 0- - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielonet7.197,12
0202 20 90 0- - Pozostałet11.366,29
0202 30- Bez kości:  
0202 30 10 0
- - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na
   maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka
   stanowi pojedynczy blok; ćwierci
   "kompensowane" w dwóch blokach, z których
   jeden zawiera ćwierć przednią całą lub
   pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a
   drugi ćwierć tylną w jednym kawałku, ale bez
   polędwicy
t7.155,47
0202 30 50 0- - Rostbef, antrykot i szponder - kawałkit10.733,21
0202 30 90 0- - Pozostałet12.403,37
0203Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone:  
 - Świeże lub chłodzone:  
0203 11- - Tusze i półtusze:  
0203 11 10 0- - - Ze świń domowycht5.177,10
0203 12- - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:  
 - - - Ze świń domowych:  
0203 12 11 0- - - - Szynki i ich kawałkit7.613,62
0203 12 19 0- - - - Łopatki i ich kawałkit8.709,02
0203 19- - Pozostałe:  
 - - - Ze świń domowych:  
0203 19 11 0- - - - Przodki i ich kawałkit6.963,88
0203 19 13 0- - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmit9.075,54
0203 19 15 0- - - - Boczek i jego kawałkit4.898,04
 - - - - Pozostałe:  
0203 19 55 0- - - - - Bez kościt8.850,63
 - Mrożone:  
0203 21- - Tusze i półtusze:  
0203 21 10 0- - - Ze świń domowycht4.673,13
0203 22- - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:  
 - - - Ze świń domowych:  
0203 22 11 0- - - - Szynki i ich kawałkit7.438,69
0203 22 19 0- - - - Łopatki i ich kawałkit7.059,68
0203 29- - Pozostałe:  
 - - - Ze świń domowych:  
0203 29 11 0- - - - Przodki i ich kawałkit6.963,88
0203 29 13 0- - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmit8.709,02
0203 29 15 0- - - - Boczek i jego kawałkit5.202,09
 - - - - Pozostałe:  
0203 29 55 0- - - - - Bez kościt9.171,33
0203 29 59 0- - - - - Pozostałet9.171,33
0207Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone:  
 - Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:  
0207 11- - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:  
0207 11 10 0
- - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami,
     znane jako "kurczaki 83%"
t5.926,80
0207 11 30 0
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,
     ale z szyjami, sercami, wątrobami i
     żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"
t4.173,33
0207 11 90 0
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap
     oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków,
     znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej
     prezentowane
t5.352,03
0207 12- - Nie cięte na kawałki, mrożone:  
0207 12 10 0
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,
     ale z szyjami, sercami, wątrobami i
     żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"
t4.115,02
0207 12 90 0
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i
     bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane
     jako "kurczaki 65%" lub inaczej
     prezentowane
t5.464,48
0207 13- - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:  
 - - - Kawałki:  
0207 13 10 0- - - - Bez kościt14.152,67
 - - - - Z kośćmi:  
0207 13 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartkit4.165,00
0207 13 30 0- - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bezt7.497,00
0207 13 40 0
- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z
         szyjami, kupry i końce skrzydeł
t3.332,00
0207 13 50 0- - - - - Piersi i ich kawałkit9.458,72
0207 13 60 0- - - - - Nogi i ich kawałkit6.584,87
0207 13 70 0- - - - - Pozostałet12.940,66
 - - - Podroby:  
0207 13 99 0- - - - Pozostałet4.165,00
0207 14- - Kawałki i podroby mrożone:  
 - - - Kawałki:  
0207 14 10 0- - - - Bez kościt13.890,28
 - - - - Z kośćmi:  
0207 14 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartkit10.458,32
0207 14 30 0- - - - - Całe skrzydła z końcami lub bezt4.060,88
0207 14 40 0
- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z
         szyjami, kupry i końce skrzydeł
t3.332,00
0207 14 50 0- - - - - Piersi i ich kawałkit9.816,91
0207 14 60 0- - - - - Nogi i ich kawałkit6.618,19
0207 14 70 0- - - - - Pozostałet13.186,39
 - - - Podroby:  
0207 14 99 0- - - - Pozostałet5.972,61
 - Z indyków:  
0207 24- - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:  
0207 24 10 0
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,
     ale z szyjami, sercami, wątrobami i
     żołądkami, znane jako "indyki 80%"
t7.080,50
0207 24 90 0
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i
     bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane
     jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane
t10.412,50
0207 25- - Nie cięte na kawałki, mrożone:  
0207 25 10 0
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,
     ale z szyjami, sercami, wątrobami i
     żołądkami, znane jako "indyki 80%"
t7.401,21
0207 25 90 0
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap
     oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków,
     znane jako "indyki 73%" lub inaczej
     prezentowane
t7.488,67
0207 26- - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:  
 - - - Kawałki:  
0207 26 10 0- - - - Bez kościt14.119,35
 - - - - Z kośćmi:  
0207 26 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartkit14.256,80
0207 26 30 0- - - - - Całe skrzydła z końcami lub bezt4.248,30
0207 26 40 0
- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z
         szyjami, kupry i końce skrzydeł
t3.365,32
0207 26 50 0- - - - - Piersi i ich kawałkit11.657,84
 - - - - - Nogi i ich kawałki:  
0207 26 60 0- - - - - - Podudzia i ich kawałkit5.951,79
0207 26 70 0- - - - - - Pozostałet7.405,37
0207 26 80 0- - - - - Pozostałet8.330,00
 - - - Podroby:  
0207 26 99 0- - - - Pozostałet9.025,56
0207 27- - Kawałki i podroby, mrożone:  
 - - - Kawałki:  
0207 27 10 0- - - - Bez kościt13.740,34
 - - - - Z kośćmi:  
0207 27 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartkit14.069,37
0207 27 30 0- - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bezt4.248,30
0207 27 40 0
- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z
         szyjami, kupry i końce skrzydeł
t3.365,32
0207 27 50 0- - - - - Piersi i ich kawałkit11.662,00
 - - - - - Nogi i ich kawałki:  
0207 27 60 0- - - - - - Podudzia i ich kawałkit4.627,32
0207 27 70 0- - - - - - Pozostałet7.192,96
0207 27 80 0- - - - - Pozostałet9.716,95
 - - - Podroby:  
0207 27 99 0- - - - Pozostałet5.468,65
 - Z kaczek, gęsi i perliczek:  
0207 32- - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:  
 - - - Kaczki:  
0207 32 11 0
- - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale nie
       wypatroszone, z głowami i łapami, znane
       jako "kaczki 85%"
t6.614,02
0207 32 15 0
- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,
       ale z szyjami, sercami, wątrobami i
       żołądkami, znane jako "kaczki 70%"
t7.709,42
0207 32 19 0
- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap
       oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków,
       znane jako "kaczki 63%" lub inaczej
       prezentowane
t7.226,28
 - - - Gęsi:  
0207 32 51 0
- - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z
       głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%"
t8.625,72
0207 32 59 0
- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,
       z sercami i żołądkami lub bez serc i
       żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub
       inaczej prezentowane
t10.716,55
0207 32 90 0- - - Perliczkit7.213,78
0207 33- - Nie cięte na kawałki, mrożone:  
 - - - Kaczki:  
0207 33 11 0
- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i
       łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i
       żołądkami, znane jako "kaczki 70%"
t7.084,67
0207 33 19 0
- - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap
       oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków,
       znane jako "kaczki 63%" lub inaczej
       prezentowane
t6.993,04
 - - - Gęsi:  
0207 33 51 0
- - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z
       głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%"
t8.330,00
0207 33 59 0
- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,
       z sercami i żołądkami lub bez serc i
       żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub
       inaczej prezentowane
t10.337,53
0207 33 90 0- - - Perliczkit8.517,43
0207 35- - Pozostałe, świeże lub chłodzone:  
 - - - Kawałki:  
 - - - - Bez kości:  
0207 35 11 0- - - - - Z gęsit18.130,25
0207 35 15 0- - - - - Z kaczek i perliczekt17.626,28
 - - - - Z kośćmi:  
 - - - - - Połówki lub ćwiartki:  
0207 35 21 0- - - - - - Z kaczekt4.165,00
0207 35 23 0- - - - - - Z gęsit5.551,95
0207 35 25 0- - - - - - Z perliczekt7.934,33
0207 35 31 0- - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bezt4.165,00
0207 35 41 0
- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z
         szyjami, kupry i końce skrzydeł
t3.261,20
 - - - - - Piersi i ich kawałki:  
0207 35 51 0- - - - - - Z gęsit19.300,61
0207 35 53 0- - - - - - Z kaczek i perliczekt13.823,64
 - - - - - Nogi i ich kawałki:  
0207 35 61 0- - - - - - Z gęsit12.899,01
0207 35 63 0- - - - - - Z kaczek i perliczekt6.838,93
0207 35 71 0- - - - - Tusze gęsie i kaczet9.766,93
0207 35 79 0- - - - - Pozostałet20.825,00
 - - - Podroby:  
0207 35 99 0- - - - Pozostałet6.797,28
0207 36- - Pozostałe, mrożone:  
 - - - Kawałki:  
 - - - - Bez kości:  
0207 36 11 0- - - - - Z gęsit19.379,75
0207 36 15 0- - - - - Z kaczek i perliczekt14.764,93
 - - - - Z kośćmi:  
 - - - - - Połówki lub ćwiartki:  
0207 36 21 0- - - - - - Z kaczekt4.165,00
0207 36 23 0- - - - - - Z gęsit5.551,95
0207 36 25 0- - - - - - Z perliczekt9.371,25
0207 36 31 0- - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bezt4.489,87
0207 36 41 0
- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z
         szyjami, kupry i końce skrzydeł
t3.377,82
 - - - - - Piersi i ich kawałki:  
0207 36 51 0- - - - - - Z gęsit18.009,46
0207 36 53 0- - - - - - Z kaczek i perliczekt12.840,70
 - - - - - Nogi i ich kawałki:  
0207 36 61 0- - - - - - Z gęsit12.899,01
0207 36 63 0- - - - - - Z kaczek i perliczekt6.913,90
0207 36 71 0- - - - - Tusze gęsie i kaczet9.766,93
0207 36 79 0- - - - - Pozostałet20.825,00
 - - - Podroby:  
 - - - - Wątroby:  
0207 36 85 0- - - - - Otłuszczone wątroby kaczet6.797,28
0401Mleko i śmietana, nie zagęszczone ani nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:  
0401 10
- O zawartości tłuszczu w masie nie wyższej niż
 1%:
  
0401 10 10 0
- - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto
   nie przekraczającej 2 litrów
t1.561,88
0401 10 90 0- - Pozostałet1.074,57
0401 20
- O zawartości tłuszczu w masie powyżej 1%, ale
 nie wyższej niż 6%:
  
 - - Nie przekraczającej 3%:  
0401 20 11 0
- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości
     netto nie przekraczającej 2 litrów
t1.711,82
0401 20 19 0- - - Pozostałet783,02
 - - Powyżej 3%:  
0401 20 91 0
- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości
     netto nie przekraczającej 2 litrów
t2.032,52
0401 20 99 0- - - Pozostałet828,84
0401 30- O zawartości tłuszczu w masie powyżej 6%:  
 - - Nie przekraczającej 21%:  
0401 30 11 0
- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości
     netto nie przekraczającej 2 litrów
t12.495,00
0401 30 19 0- - - Pozostałet10.412,50
 - - Powyżej 21%, ale nie wyższej niż 45%:  
0401 30 31 0
- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości
     netto nie przekraczającej 2 litrów
t9.716,95
0401 30 39 0- - - Pozostałet9.650,31
 - - Powyżej 45%:  
0401 30 99 0- - - Pozostałet4.165,00
0402Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:  
0402 10
- W proszku, granulkach lub w innej stałej
 postaci, o zawartości tłuszczu w masie nie
 przekraczającej 1,5%:
  
 
- - Nie zawierające dodatku cukru ani innego
   środka słodzącego:
  
0402 10 11 0
- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości
     netto nie przekraczającej 2,5 kg
t5.497,80
0402 10 19 0- - - Pozostałet2.940,49
 - - Pozostałe:  
0402 10 91 0
- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości
     netto nie przekraczającej 2,5 kg
t3.561,08
0402 10 99 0- - - Pozostałet6.943,06
 
- W proszku, granulkach lub w innej stałej
 postaci, o zawartości tłuszczu w masie powyżej
 1,5%:
  
0402 21
- - Nie zawierające dodatku cukru ani innego
   środka słodzącego:
  
 
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie
     przekraczającej 27%:
  
0402 21 11
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości
       netto nie przekraczającej 2,5 kg:
  
0402 21 11 1- - - - - Dla niemowlątt6.114,22
0402 21 11 9- - - - - Pozostałet6.114,22
 - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%:  
0402 21 91
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości
       netto nie przekraczającej 2,5 kg:
  
0402 21 91 1- - - - - Dla niemowlątt7.730,24
0402 21 91 9- - - - - Pozostałet7.730,24
0402 21 99- - - - Pozostałe:  
0402 21 99 1- - - - - Dla niemowlątt6.180,86
0402 21 99 9- - - - - Pozostałet6.180,86
0402 29- - Pozostałe:  
 
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie
     przekraczającej 27%:
  
0402 29 11 0
- - - - Mleko specjalne dla niemowląt, w
       hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o
       zawartości netto nie przekraczającej
       500 g i o zawartości tłuszczu w masie
       powyżej 10%
t16.676,66
 - - - - Pozostałe:  
0402 29 15 0
- - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości
         netto nie przekraczającej 2,5 kg
t3.540,25
 
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 10%,
     ale nie przekraczającej 45%:
  
0402 91 59 0- - - - Pozostałet5.880,98
 - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 45%:  
0402 91 91 0
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości
       netto nie przekraczającej 2,5 kg
t4.165,00
0402 91 99 0- - - - Pozostałet3.123,75
0402 99- - Pozostałe:  
 
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie
     przekraczającej 9,5%:
  
0402 99 11 0
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości
       netto nie przekraczającej 2,5 kg
t3.465,28
 
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 9,5%,
     ale nie przekraczającej 45%:
  
0402 99 31 0
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości
       netto nie przekraczającej 2,5 kg
t16.660,00
0407 00Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane:  
 - Drobiu:  
0407 00 30 0- - Pozostałemln sztuk113.662,85
0408Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego:  
 - Żółtka jaj:  
0408 11- - Suszone:  
0408 11 80 0- - - Pozostałet14.298,45
0408 19- - Pozostałe:  
 - - - Pozostałe:  
0408 19 81 0- - - - Ciekłet2.898,84
0408 19 89 0- - - - Pozostałe, włącznie z mrożonymit4.660,64
 - Pozostałe:  
0408 91- - Suszone:  
0408 91 80 0- - - Pozostałet11.303,81
0408 99- - Pozostałe:  
0408 99 80 0- - - Pozostałet2.486,51
0409 00 00 0Miód naturalnyt3.681,86
0603Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:  
0603 10- Świeże:  
0603 10 10- - Róże:  
0603 10 10 1- - - Od 1 czerwca do 31 październikaszt.0,42
0603 10 10 9- - - Od 1 listopada do 31 majaszt.0,70
0603 10 50- - Chryzantemy:  
0603 10 50 1- - - Od 1 czerwca do 31 październikaszt.0,70
0603 10 50 9- - - Od 1 listopada do 31 majaszt.1,05
0702 00 00Pomidory, świeże lub chłodzone:  
0702 00 00 1- Od 1 stycznia do 31 marcat2.873,85
0702 00 00 2- Od 1 do 30 kwietniat2.873,85
0702 00 00 3- Od 1 do 14 majat2.873,85
0702 00 00 5- Od 15 do 31 majat2.515,66
0702 00 00 7- Od 1 czerwca do 30 wrześniat2.515,66
0702 00 00 8- Od 1 do 31 październikat2.515,66
0702 00 00 9- Od 1 listopada do 31 grudniat2.515,66
0707 00Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone:  
0707 00 05- Ogórki:  
0707 00 05 1- - Od 1 stycznia do końca lutegot2.840,53
0707 00 05 3- - Od 1 marca do 30 kwietniat2.840,53
0707 00 05 5- - Od 1 do 15 majat2.840,53
0707 00 05 6- - Od 16 maja do 30 wrześniat1.207,85
0707 00 05 7- - Od 1 do 31 październikat1.207,85
0707 00 05 8- - Od 1 do 10 listopadat2.840,53
0707 00 05 9- - Od 11 listopada do 31 grudniat2.840,53
0712Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nie przetworzone:  
0712 90- Inne warzywa; mieszanki warzyw:  
 - - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata):  
0712 90 19 0- - - Pozostałet15.714,55
0808Jabłka, gruszki i pigwy, świeże:  
0808 10- Jabłka:  
 - - Pozostałe:  
0808 10 20- - - Odmiany Golden Delicious:  
0808 10 20 1- - - - Od 1 stycznia do 31 marcat2.115,82
0808 10 20 3- - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwcat2.469,85
0808 10 20 7- - - - Od 1 sierpnia do 31 grudniat2.082,50
0808 10 50- - - Odmiany Granny Smith:  
0808 10 50 1- - - - Od 1 stycznia do 31 marcat2.115,82
0808 10 50 3- - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwcat2.469,85
0808 10 50 7- - - - Od 1 sierpnia do 31 grudniat2.082,50
0808 10 90- - - Pozostałe:  
0808 10 90 1- - - - Od 1 stycznia do 31 marcat2.469,85
0808 10 90 3- - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwcat2.469,85
0808 10 90 7- - - - Od 1 sierpnia do 31 grudniat2.082,50
0809Morele, wiśnie, brzoskwinie (łącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże:  
0809 40- Śliwki i owoce tarniny:  
0809 40 05- - Śliwki:  
0809 40 05 5- - - Od 1 lipca do 30 wrześniat1.661,84
1001Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin):  
1001 90- Pozostałe:  
 
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i
   mieszanka żyta z pszenicą (meslin):
  
1001 90 91
- - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki
     żyta z pszenicą (meslin):
  
1001 90 91 1- - - - Ziarno pszenicy zwyczajnejt616,42
1002 00 00 0Żytot528,96
1003 00Jęczmień:  
1003 00 90 0- Pozostałyt462,32
1004 00 00 0Owiest612,26
1008Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża:  
1008 10 00 0- Grykat833,00
1008 20 00 0- Prosot724,71
1008 90- Pozostałe zboża:  
1008 90 10 0- - Pszenżyto (Triticale)t2.603,13
1008 90 90 0- - Pozostałet3.848,46
1101 00Mąka pszenna i żytnio-pszenna:  
 - Mąka pszenna:  
1101 00 11 0- - Z pszenicy durumt1.620,19
1101 00 15 0- - Z pszenicy zwyczajnej i orkiszat1.620,19
1101 00 90 0- Mąka żytnio-pszennat1.620,19
1102Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą:  
1102 10 00 0- Mąka żytniat4.998,00
1103Kasze, grysiki i granulki zbożowe:  
 - Kasze i grysiki:  
1103 11- - Z pszenicy:  
1103 11 10 0- - - Z pszenicy durumt1.395,28
1103 11 90 0- - - Z pszenicy zwyczajnej i orkiszat1.786,79
1103 12 00 0- - Z owsat641,41
1103 13- - Z kukurydzy:  
1103 13 90 0- - - Pozostałet1.849,26
1103 14 00 0- - Z ryżut1.378,62
1103 19- - Z pozostałych zbóż:  
1103 19 90 0- - - Pozostałet4.023,39
 - Granulki:  
1103 21 00 0- - Z pszenicyt10.412,50
1103 29- - Z pozostałych zbóż:  
1103 29 30 0- - - Z owsat2.082,50
1103 29 40 0- - - Z kukurydzyt1.120,39
1103 29 90 0- - - Pozostałet15.273,06
1105Mąka, grysik, puder, płatki, granulki i grudki ziemniaczane:  
1105 10 00 0- Mąka, grysik i pudert2.474,01
1107Słód palony lub nie:  
1107 10- Nie palony:  
 - - Pozostałe:  
1107 10 99 0- - - Pozostałet932,96
1108Skrobie; inulina:  
 - Skrobie:  
1108 12 00 0- - Skrobia kukurydzianat2.261,60
1108 13 00 0- - Skrobia ziemniaczanat1.149,54
1210Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina:  
1210 10 00 0
- Szyszki chmielowe, nie mielone, nie
 sproszkowane ani nie w formie granulek
t493,97
1517Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje z pozycji 1516:  
1517 10- Margaryna, z wyjątkiem margaryny płynnej:  
1517 10 10 0
- - Zawierająca więcej niż 10%, ale nie więcej
   niż 15% masy tłuszczów z mleka
t30.900,14
1517 90- Pozostałe:  
1517 90 10 0
- - Zawierające więcej niż 10%, ale nie więcej
   niż 15% masy tłuszczów z mleka
t45.815,00
1601 00Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte na tych produktach:  
 - Pozostałe:  
1601 00 91 0
- - Kiełbasy, suche lub do smarowania, nie
   gotowane
t20.679,23
1601 00 99 0- - Pozostałet12.503,33
1602Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:  
 - Z wieprzowiny:  
1602 41- - Szynki i ich części:  
1602 41 10 0- - - Ze świń domowycht16.206,02
1602 42- - Łopatki i ich części:  
1602 42 10 0- - - Ze świń domowycht11.891,08
1602 49- - Pozostałe łącznie z mieszankami:  
 - - - Ze świń domowych:  
 
- - - - Zawierające w masie 80% lub więcej mięsa
       lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie
       z tłuszczami dowolnego rodzaju i
       pochodzenia:
  
1602 49 11 0
- - - - - Schaby (bez karkowych) i ich części
         łącznie z mieszankami schabów i szynek
t19.154,84
1602 49 13 0
- - - - - Karki i ich części łącznie z
         mieszankami obojczyków i łopatek
t7.476,18
1602 49 19 0- - - - - Pozostałet7.309,58
1602 49 30 0
- - - - Zawierające w masie 40% lub więcej, ale
       mniej niż 80% mięsa lub dowolnego rodzaju
       podrobów, łącznie z tłuszczami dowolnego
       rodzaju i pochodzenia
t8.363,32
1602 49 50 0
- - - - Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa
       lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie
       z tłuszczami dowolnego rodzaju i
       pochodzenia
t10.720,71
1602 50- Z wołowiny:  
1602 50 10 0
- - Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub
   podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami
t44.723,77
 - - Pozostałe:  
1602 90
- Pozostałe łącznie z przetworami z krwi
 dowolnych zwierząt:
  
 - - Pozostałe:  
 - - - Pozostałe:  
1602 90 51 0
- - - - Zawierające mięso lub podroby ze świń
       domowych
t11.736,97
 - - - - Pozostałe:  
 - - - - - Zawierające mięso wołowe lub podroby:  
1602 90 61 0
- - - - - - Nie gotowane; mieszanki gotowanego
           mięsa lub podrobów z nie gotowanym
           mięsem lub podrobami
t55.811,00
1701Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej:  
 
- Cukier surowy nie zawierający dodatku środków
 aromatyzujących ani barwiących:
  
1701 12- - Cukier buraczany:  
1701 12 10 0- - - Do rafinacjit1.720,15
1701 12 90 0- - - Pozostałyt2.253,27
 - Pozostały:  
1701 99- - Pozostały:  
1701 99 10 0- - - Cukier białyt2.211,62
1702Pozostałe cukry łącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zmieszany z miodem naturalnym lub nie; karmel:  
1702 30
- Glukoza i syrop glukozowy nie zawierające
 fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej
 niż 20% fruktozy w masie:
  
1702 30 10 0- - Izoglukozat2.315,74
 - - Pozostałe:  
 
- - - Zawierające w stanie suchym 99% lub więcej
     glukozy w masie:
  
1702 30 51 0
- - - - W postaci białego krystalicznego proszku,
       scalonego lub nie
t2.503,17
1702 30 59 0- - - - Pozostałet2.961,32
 - - - Pozostałe:  
1702 30 91 0
- - - - W postaci białego krystalicznego proszku,
       scalonego lub nie
t9.346,26
1702 40
- Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w stanie
 suchym co najmniej 20%, ale mniej niż 50%
 fruktozy:
  
1702 40 10 0- - Izoglukozat2.315,74
1702 40 90 0- - Pozostałet7.776,06
1702 60
- Pozostała fruktoza i syrop fruktozowy
 zawierające w stanie suchym powyżej 50%
 fruktozy w masie:
  
1702 60 10 0- - Izoglukozat2.315,74
1702 60 80 0- - Syrop inulinowyt2.986,31
1702 60 95 0- - Pozostałet2.986,31
1702 90- Inne, łącznie z cukrem inwertowanym:  
1702 90 30 0- - Izoglukozat11.841,10
1702 90 50 0- - Maltodekstryna i syrop maltodekstrynowyt5.647,74
2002Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego:  
2002 10- Pomidory, całe lub w kawałkach:  
2002 10 10 0- - Bez skórekt2.026,22
2002 10 90 0- - Pozostałet2.139,66
2002 90- Pozostałe:  
 - - O zawartości suchej masy poniżej 12%:  
2002 90 19 0
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości
     netto nie przekraczającej 1 kg
t2.375,90
 
- - O zawartości suchej masy nie mniejszej niż
   12%, ale nie przekraczającej 30%:
  
2002 90 31
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości
     netto powyżej 1 kg:
  
2002 90 31 1
- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości
       netto powyżej 1 kg, ale nie
       przekraczającej 199 kg
t3.572,89
2002 90 31 9
- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości
       netto powyżej 199 kg
t3.025,29
2002 90 39 0
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości
     netto nie przekraczającej 1 kg
t4.258,69
 - - O zawartości suchej masy powyżej 30%:  
2002 90 91
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości
     netto powyżej 1 kg:
  
2002 90 91 1
- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości
       netto powyżej 1 kg, ale nie
       przekraczającej 199 kg
t3.069,85
2002 90 91 9
- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości
       netto powyżej 199 kg
t3.311,18
2002 90 99 0
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości
     netto nie przekraczającej 1 kg
t3.311,18
2106Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:  
2106 90- Pozostałe:  
 - - Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe:  
2106 90 30 0- - - Syropy izoglukozowet12.174,30
 - - - Pozostałe:  
2106 90 55 0- - - - Syrop glukozowy i z maltodekstrynyt6.089,23
2106 90 59 0- - - - Pozostałet8.592,40
2302Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane:  
2302 10- Kukurydziane:  
2302 10 10 0
- - O zawartości skrobi w masie nie
   przekraczającej 35%
t204,09
2302 10 90 0- - Pozostałet566,44
2302 20- Ryżowe:  
2302 20 10 0
- - O zawartości skrobi w masie nie
   przekraczającej 35%
t399,84
2302 20 90 0- - Pozostałet466,48
2302 30- Pszenne:  
2302 30 10 0
- - O zawartości skrobi w masie nie
   przekraczającej 28%, których przesiew przez
   sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy
   całości lub alternatywnie część, która
   przechodzi przez sito zawiera w masie 1,5%
   lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy
   produkt
t399,84
2302 30 90 0- - Pozostałet508,13
2302 40- Z innych zbóż:  
2302 40 10 0
- - O zawartości skrobi w masie nie
   przekraczającej 28%, których przesiew przez
   sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy
   całości lub alternatywnie część, która
   przechodzi przez sito zawiera w masie 1,5%
   lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy
   produkt
t441,49
2302 40 90 0- - Pozostałet545,62
3502Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej protein z serwatki, zawierające w suchej masie powyżej 80% protein z serwatki), albuminiany i inne pochodne albumin:  
 - Albumina jaja:  
3502 11- - Suszona:  
3502 11 90 0- - - Pozostałat4.910,54

Pozycje

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479, 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486, 487, 488, 489, 490, 491, 492, 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532, 533, 534, 535, 536, 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555, 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576, 577, 578, 579, 580, 581, 582, 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597, 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611, 612, 613, 614, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651, 652, 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659, 660, 661, 662, 663, 664, 665, 666, 667, 668, 669, 670, 671, 672, 673, 674, 675, 676, 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683, 684, 685, 686, 687, 688, 689, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 696, 697, 698, 699, 700, 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715, 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730, 731, 732, 733, 734, 735, 736, 737, 738, 739, 740, 741, 742, 743, 744, 745, 746, 747, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 754, 755, 756, 757, 758, 759, 760, 761, 762, 763, 764, 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774, 775, 776, 777, 778, 779, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 787, 788, 789, 790, 791, 792, 793, 794, 795, 796, 797, 798, 799, 800, 801, 802, 803, 804, 805, 806, 807, 808, 809, 810, 811, 812, 813, 814, 815, 816, 817, 818, 819, 820, 821, 822, 823, 824, 825, 826, 827, 828, 829, 830, 831, 832, 833, 834, 835, 836, 837, 838, 839, 840, 841, 842, 843, 844, 845, 846, 847, 848, 849, 850, 851, 852, 853, 854, 855, 856, 857, 858, 859, 860, 861, 862, 863, 864, 865, 866, 867, 868, 869, 870, 871, 872, 873, 874, 875, 876, 877, 878, 879, 880, 881, 882, 883, 884, 885, 886, 887, 888, 889, 890, 891, 892, 893, 894, 895, 896, 897, 898, 899, 900, 901, 902, 903, 904, 905, 906, 907, 908, 909, 910, 911, 912, 913, 914, 915, 916, 917, 918, 919, 920, 921, 922, 923, 924, 925, 926, 927, 928, 929, 930, 931, 932, 933, 934, 935, 936, 937, 938, 939, 940, 941, 942, 943, 944, 945, 946, 947, 948, 949, 950, 951, 952, 953, 954, 955, 956, 957, 958, 959, 960, 961, 962, 963, 964, 965, 966, 967, 968, 969, 970, 971, 972, 973, 974, 975, 976, 977, 978, 979, 980, 981, 982, 983, 984, 985, 986, 987, 988, 989, 990, 991, 992, 993, 994, 995, 996, 997, 998, 999, 1000, 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1006, 1007, 1008, 1009, 1010, 1011, 1012, 1013, 1014, 1015, 1016, 1017, 1018, 1019, 1020, 1021, 1022, 1023, 1024, 1025, 1026, 1027, 1028, 1029, 1030, 1031, 1032, 1033, 1034, 1035, 1036, 1037, 1038, 1039, 1040, 1041, 1042, 1043, 1044, 1045, 1046, 1047, 1048, 1049, 1050, 1051, 1052, 1053, 1054, 1055, 1056, 1057, 1058, 1059, 1060, 1061, 1062, 1063, 1064, 1065, 1066, 1067, 1068, 1069, 1070, 1071, 1072, 1073, 1074, 1075, 1076, 1077, 1078, 1079, 1080, 1081, 1082, 1083, 1084, 1085, 1086, 1087, 1088, 1089, 1090, 1091, 1092, 1093, 1094, 1095, 1096, 1097, 1098, 1099, 1100, 1101, 1102, 1103, 1104, 1105, 1106, 1107, 1108, 1109, 1110, 1111, 1112, 1113, 1114, 1115, 1116, 1117, 1118, 1119, 1120, 1121, 1122, 1123, 1124, 1125, 1126, 1127, 1128, 1129, 1130, 1131, 1132, 1133, 1134, 1135, 1136, 1137, 1138, 1139, 1140, 1141, 1142, 1143, 1144, 1145, 1146, 1147, 1148, 1149, 1150, 1151, 1152, 1153, 1154, 1155, 1156, 1157, 1158, 1159, 1160, 1161, 1162, 1163, 1164, 1165, 1166, 1167, 1168, 1169, 1170, 1171, 1172, 1173, 1174, 1175, 1176, 1177, 1178, 1179, 1180, 1181, 1182, 1183, 1184, 1185, 1186, 1187, 1188, 1189, 1190, 1191, 1192, 1193, 1194, 1195, 1196, 1197, 1198, 1199, 1200, 1201, 1202, 1203, 1204, 1205, 1206, 1207, 1208, 1209, 1210, 1211, 1212, 1213, 1214, 1215, 1216, 1217, 1218, 1219, 1220, 1221, 1222, 1223, 1224, 1225, 1226, 1227, 1228, 1229, 1230, 1231, 1232, 1233, 1234, 1235, 1236, 1237, 1238, 1239, 1240, 1241, 1242, 1243, 1244, 1245, 1246, 1247, 1248, 1249, 1250, 1251, 1252, 1253, 1254, 1255, 1256, 1257, 1258, 1259, 1260, 1261, 1262, 1263, 1264, 1265, 1266, 1267, 1268, 1269, 1270, 1271, 1272, 1273, 1274, 1275, 1276, 1277, 1278, 1279, 1280, 1281, 1282, 1283, 1284, 1285, 1286, 1287, 1288, 1289, 1290, 1291, 1292, 1293, 1294, 1295, 1296, 1297, 1298, 1299, 1300, 1301, 1302, 1303, 1304, 1305, 1306, 1307, 1308, 1309, 1310, 1311, 1312, 1313, 1314, 1315, 1316, 1317, 1318, 1319, 1320, 1321, 1322, 1323, 1324, 1325, 1326, 1327, 1328, 1329, 1330, 1331, 1332, 1333, 1334, 1335, 1336, 1337, 1338, 1339, 1340, 1341, 1342, 1343, 1344, 1345, 1346

Polecamy

Poszukując najlepszego prawnika na dolnym śląsku pamiętajmy że tylko prawnik Wrocław oferuje najtańsze usługi prawnicze w tej części kraju. Planujesz remont? Poszukujesz projektanta domu? Najlepsi fachowcy pomogą Ci w każdej pracy budowlanej – kwiaty na telefon Wrocław – najtaniej zakupisz w kwiaciarni Margarita we Wrocławiu przy ul. Orląt Lwowskich. Kiedy zdaży Ci się stłuczka lub kiedy Twój samochód odmówi Ci posłuszeństwa - znajdź najlepszą firmę holowniczą dzięki serwisowi o tematyce "pomoc drogowa". Polecamy równierz.
Wszelkie prawa zastrzeżone, © ZnanyPrawnik 2024
Dodaj do ulubionych Mapa strony Polityka prywatności Regulamin Reklama Współpraca Kontakt