|
|
Dziennik Ustaw 2017 poz. 2012 - Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 5 października 2017 r. w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędow...
DZIENNIK USTAWRZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJWarszawa, dnia 30 października 2017 r.Poz. 2012
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1
z dnia 5 października 2017 r.
w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności
Na podstawie art. 75 ust. 4 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2017 r. poz. 149 i 60) zarządza się, co następuje:
§ 1. Rozporządzenie określa wysokość opłat mających na celu pokrycie kosztów ponoszonych przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej za czynności wykonywane w ramach urzędowych kontroli żywności, w tym metody obliczania niektórych opłat, stawki opłat oraz sposób wnoszenia opłat.
§ 2. 1. Opłaty za czynności wykonywane przez pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności obejmują koszty wykonania następujących czynności:
1) czynności kontrolnych w zakresie spełniania przez podmiot działający na rynku spożywczym obowiązujących wymagań prawa żywnościowego;
2) oceny spełniania wymagań w zakresie bezpieczeństwa żywności przez środki spożywcze oraz materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, w tym:
a) oceny cech organoleptycznych,
b) pobrania próbek środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych,
c) wykonania badań laboratoryjnych pobranych próbek środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz przedstawienia ich wyników;
3) innych niż określone w pkt 1 i 2 czynności kontrolnych w ramach granicznej kontroli sanitarnej środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym wydania świadectwa stwierdzającego spełnienie wymagań zdrowotnych przez środek spożywczy lub materiał i wyrób przeznaczony do kontaktu z żywnością lub sporządzenia wspólnotowego dokumentu wejścia (CED - Common Entiy Document).
2. Koszty, o których mowa w ust. 1, obejmują również inne uzasadnione wydatki poniesione w związku z:
1) dojazdem do miejsca wykonania czynności;
2) kontrolą dokumentów;
3) wysłaniem próbek do badań laboratoryjnych;
4) kontrolą prawidłowości procesów technologicznych, warunków produkcji, magazynowania i transportu środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
9 Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. poz. 1908).
§ 3. Stawka opłaty za wykonanie czynności, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 1, obejmuje:
1) stawkę ryczałtową z tytułu przeprowadzenia czynności kontrolnych - 52 zł oraz
2) stawkę ryczałtową za każdą rozpoczętą godzinę przeprowadzenia czynności kontrolnych - 17 zł.
§ 4. 1. Stawki opłat za wykonanie czynności, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 2 lit. a i b, dotyczących jednego środka spożywczego lub materiału i wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością wynoszą:
1) ocena cech organoleptycznych - 9 zł;
2) prawidłowość oznakowania, prezentacji i reklamy:
a) środków spożywczych powszechnego spożycia lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością - 23 zł,
b) suplementów diety, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i środków spożywczych wzbogacanych witaminami lub składnikami mineralnymi - 52 zł;
3) proste pobranie próbek - 17 zł;
4) złożone pobranie próbek - 52 zł.
2. Czynność, o której mowa w ust. 1 pkt 3, obejmuje pobranie próbki bez konieczności dzielenia lub mieszania poszczególnych składników środka spożywczego.
3. Czynność, o której mowa w ust. 1 pkt 4, obejmuje, wymagające użycia sterylnego sprzętu i opakowania, wydzielenie określonej części reprezentatywnej z całej partii lub pobranie kilku części lub składników środka spożywczego i ich wymieszanie w celu uzyskania próbki reprezentatywnej dla danego środka spożywczego.
§ 5. 1. Stawki opłat za wykonanie badań laboratoryjnych, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 2 lit. c, określa załącznik do rozporządzenia.
2. W przypadku konieczności wykonania badania laboratoryjnego, dla którego w załączniku do rozporządzenia nie określono stawki opłaty, przy ustalaniu wysokości opłaty uwzględnia się stawkę za badanie takiego samego rodzaju.
§ 6. Stawki opłat za wykonanie czynności, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 3, wynoszą:
1) kontrola dokumentacji jednej partii towaru zgłoszonego do granicznej kontroli sanitarnej - 17 zł;
2) oględziny jednej partii towaru o masie:
a) poniżej 1 tony za 1 kontener lub pojemnik - 17 zł,
b) od 1 do 10 ton - 100 zł,
c) powyżej 10 ton do 25 ton - 200 zł,
d) powyżej 25 ton do 60 ton - 300 zł,
e) powyżej 60 ton - 500 zł;
3) kontrola jednej partii towaru przewożonego w samochodzie, autocysternie, cysternie, wagonie kolejowym lub na statku - 41 zł;
4) w przypadku świadectwa lub innego dokumentu, stwierdzającego spełnienie wymagań zdrowotnych przez środek spożywczy lub materiał i wyrób przeznaczony do kontaktu z żywnością za:
a) jego sporządzenie - 35 zł,
b) każdy kolejny środek spożywczy lub materiał i wyrób przeznaczony do kontaktu z żywnością ujęty w świadectwie lub innym dokumencie - 15 zł,
c) każdy dodatkowy, żądany przez stronę, egzemplarz świadectwa lub innego dokumentu - 5 zł;
5) sporządzenie wspólnotowego dokumentu wejścia (CED - Common Entry Document) - 35 zł.
§ 7. Opłaty za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności są wnoszone:
1) gotówką do kasy właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej albo
2) na wskazany rachunek bankowy właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej, albo
3) na wskazany rachunek bankowy właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji albo Wojskowej Inspekcji Sanitarnej.
§ 8. Do ustalania wysokości opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności, wszczętych i niezakończonych przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, stosuje się przepisy dotychczasowe.
§ 9. Traci moc rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 8 maja 2009 r. w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności (Dz. U. poz. 656 oraz z 2011 r. poz. 95).
§ 10. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Zdrowia: K. Radziwiłł
Załącznik do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 5 października 2017 r. (poz. 2012)
STAWKI OPŁAT ZA WYKONANIE BADAŃ LABORATORYJNYCH POBRANYCH PRÓBEK ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH LUB MATERIAŁÓW I WYROBÓW PRZEZNACZONYCH DO KONTAKTU Z ŻYWNOŚCIĄ
I. Badania fizykochemiczne
Lp. |
Rodzaj oznaczenia |
Stawka w zł |
1 |
2 |
3 |
1 |
Alkohol etylowy: |
|
|
1) metoda piknometryczna bez destylacji |
59 |
|
2) metoda piknometryczna z destylacją |
85 |
|
3) metoda areometryczna |
9 |
|
4) metoda chromatograficzna GC |
73 |
2 |
Alkohol etylowy - fuzle:
metoda kolorymetryczna z odczytem wizualnym: |
|
|
1) pierwsza próbka |
109 |
|
2) następna próbka w serii |
52 |
3 |
Alkohol etylowy w occie: |
|
|
metoda miareczkowa |
116 |
4 |
Alkohol metylowy z destylacją: metoda kolorymetryczna: |
|
|
1) pierwsza próbka |
143 |
|
2) następna próbka w serii |
70 |
5 |
Alkohol metylowy bez destylacji: metoda kolorymetryczna: |
|
|
1) pierwsza próbka |
128 |
|
2) następna próbka w serii |
35 |
6 |
Alkohol metylowy:
1) metoda chromatograficzna GC: |
|
|
a) pierwsza próbka |
52 |
|
b) następna próbka w serii |
29 |
|
2) destylacja próbki |
23 |
7 |
Aldehyd epihydrynowy (próba Kreisa): |
|
|
metoda wizualna |
14 |
8 |
Azotany i azotyny:
1) metoda spektrofotometryczna: |
|
|
a) pierwsza próbka |
238 |
|
b) następna próbka w serii 2) metoda enzymatyczna w przetworach mięsnych: |
80 |
|
a) pierwsza próbka |
354 |
|
b) następna próbka w serii |
238 |
9 |
Barwa oleju: |
|
|
skala jodowa |
44 |
10 |
Barwniki: |
|
|
1) wykrywanie |
28 |
|
2) identyfikacja - metoda chromatografii bibułowej lub cienkowarstwowej |
84 |
|
3) oznaczanie ilościowe jednego barwnika w próbce - metoda spektrofotometryczna |
232 |
1 |
2 |
3 |
11 |
Barwniki:
metoda chromatograficzna HPLC: 1) w napojach: |
|
|
a) pierwszy barwnik |
235 |
|
b) każdy następny barwnik w próbce 2) w innych środkach spożywczych: |
153 |
|
a) pierwszy barwnik |
272 |
|
b) każdy następny barwnik w próbce |
153 |
12 |
Barwniki: Sudan I-IV lub biksyna lub para-Red metoda chromatograficzna HPLC: |
|
|
1) pierwsza próbka |
258 |
|
2) następna próbka w serii |
169 |
13 |
Białko: |
|
|
metoda Kjeldahla |
93 |
14 |
Chlorki:
1) metoda Mohra: |
|
|
a) pierwsza próbka |
46 |
|
b) następna próbka w serii 2) metoda Volharda: |
20 |
|
a) pierwsza próbka |
43 |
|
b) następna próbka w serii |
34 |
15 |
Cukier:
przed i po inwersji - metoda Lane-Eynona: |
|
|
1) pierwsza próbka |
108 |
|
2) następna próbka w serii |
74 |
16 |
Ciężar właściwy: |
|
|
1) metoda areometryczna |
9 |
|
2) metoda piknometryczna |
35 |
17 |
Cyjanowodór:
metoda spektrofotometryczna: |
|
|
1) pierwsza próbka |
81 |
|
2) następna próbka w serii |
23 |
18 |
Dwutlenek węgla: |
|
|
nasycenie |
6 |
19 |
Ekstrakt: |
|
|
1) metoda piknometryczna |
46 |
|
2) metoda refraktometryczna |
35 |
20 |
Gluten: |
|
|
1) metoda wagowa |
44 |
|
2) metoda immunoenzymatyczna |
290 |
21 |
Glutaminian sodu: |
|
|
1) metoda spektrofotometryczna
2) metoda chromatograficzna HPLC: |
377 |
|
a) pierwsza próbka |
297 |
|
b) następna próbka w serii |
117 |
22 |
Jodek potasu: |
|
|
metoda kolorymetryczna |
162 |
23 |
Histamina:
metoda chromatograficzna HPLC: |
|
|
1) pierwsza próbka |
292 |
|
2) następna próbka w serii |
116 |
1 |
2 |
3 |
24 |
Kofeina:
1) metoda chromatograficzna HPLC: a) w napojach: |
|
|
- pierwsza próbka |
147 |
|
- następna próbka w serii b) w pozostałych środkach spożywczych: |
95 |
|
- pierwsza próbka |
174 |
|
- następna próbka w serii |
122 |
|
2) metoda Prange-Waltera |
81 |
25 |
Kwasowość: |
|
|
1) metoda miareczkowa - w środowisku wodnym |
28 |
|
2) metoda miareczkowa - w środowisku etanolowo-wodnym |
58 |
|
3) metoda miareczkowa - kwasowość lotna |
64 |
|
4) metoda potencjometryczna |
21 |
26 |
Konserwanty: kwas benzoesowy |
|
|
1) metoda spektrofotometryczna |
164 |
|
2) metoda kolorymetryczna |
207 |
27 |
Konserwanty: kwas benzoesowy metoda chromatograficzna HPLC: 1) w napojach: |
|
|
a) pierwsza próbka |
252 |
|
b) następna próbka w serii 2) w pozostałych środkach spożywczych: |
164 |
|
a) pierwsza próbka |
290 |
|
b) następna próbka w serii |
202 |
28 |
Konserwanty: kwas sorbowy |
|
|
metoda spektrofotometryczna |
162 |
29 |
Konserwanty: kwas sorbowy metoda chromatograficzna HPLC: 1) w napojach: |
|
|
a) pierwsza próbka |
266 |
|
b) następna próbka w serii 2) w pozostałych środkach spożywczych: |
173 |
|
a) pierwsza próbka |
306 |
|
b) następna próbka w serii |
213 |
30 |
Konserwanty: kwas sorbowy + kwas benzoesowy metoda chromatograficzna HPLC:
1) w napojach: |
|
|
a) pierwsza próbka |
286 |
|
b) następna próbka w serii 2) w pozostałych środkach spożywczych: |
198 |
|
a) pierwsza próbka |
324 |
|
b) następna próbka w serii |
237 |
31 |
Konserwanty: dwutlenek siarki |
|
|
1) metoda destylacyjna i miareczkowanie |
85 |
|
2) metoda miareczkowa bezpośrednia |
62 |
32 |
Kwas erukowy:
metoda chromatografii gazowej: |
|
|
1) pierwsza próbka |
187 |
|
2) następna próbka w serii |
77 |
33 |
Liczba kwasowa w tłuszczach: |
|
|
metoda miareczkowa |
66 |
1 |
2 |
3 |
34 |
Liczba nadtlenkowa w tłuszczach: |
|
|
metoda miareczkowa |
125 |
35 |
Liczba jodowa w tłuszczach: |
|
|
metoda wizualna i miareczkowa |
55 |
36 |
Metale: ołów, kadm mineralizacja sucha - metoda ASA: |
|
|
1) pierwsza próbka |
186 (każdy pierwiastek) |
|
2) następna próbka w serii |
139 (każdy pierwiastek) |
37 |
Metale: żelazo, nikiel |
|
|
metoda ASA lub ICP |
164 (każdy metal) |
38 |
Metale: miedź, cynk mineralizacja sucha - metoda ASA: |
|
|
1) pierwsza próbka za jeden pierwiastek |
120 |
|
2) następna próbka w serii za jeden pierwiastek |
94 |
39 |
Metale: rtęć
1) mineralizacja mokra - metoda ASA: |
|
|
a) pierwsza próbka |
174 |
|
b) następna próbka w serii |
162 |
|
2) metoda ASA technika amalgamacji |
58 |
40 |
Metale: arsen
1) mineralizacja mikrofalowa - metoda ASA lub ICP: |
|
|
a) pierwsza próbka |
131 |
|
b) następna próbka w serii 2) mineralizacja sucha - metoda ASA lub ICP: |
120 |
|
a) pierwsza próbka |
160 |
|
b) następna próbka w serii |
92 |
41 |
Metale: cyna
1) mineralizacja mikrofalowa - metoda ASA lub ICP: |
|
|
a) pierwsza próbka |
131 |
|
b) następna próbka w serii 2) mineralizacja sucha - metoda ASA lub ICP: |
79 |
|
a) pierwsza próbka |
116 |
|
b) następna próbka w serii 3) metoda ekstrakcyjna - metoda ASA: |
59 |
|
a) pierwsza próbka |
107 |
|
b) następna próbka w serii |
50 |
|
4) metoda spektrofotometryczna |
232 |
42 |
Mikroelementy: wapń, magnez |
|
|
metoda ASA lub ICP |
81
(każdy
pierwiastek) |
43 |
5-hydroksymetylofurfurol w miodzie: |
|
|
metoda spektrofotometryczna |
41 |
44 |
Obecność dekstryn skrobiowych w miodzie: |
|
|
metoda wizualna |
41 |
45 |
Obecność melasy w miodzie: |
|
|
metoda wizualna |
33 |
1 |
2 |
3 |
46 |
Obecność skrobi w miodzie: |
|
|
metoda wizualna |
23 |
47 |
Liczba diastazowa w miodzie: |
|
|
metoda miareczkowa |
65 |
48 |
Mikotoksyny - ochratoksyna A:
1) metoda immunoenzymatyczna ELISA: |
|
|
a) pierwsza próbka |
986 |
|
b) następna próbka w serii
2) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem na kolumienkach ekstrakcyjnych: |
114 |
|
a) pierwsza próbka |
1044 |
|
b) następna próbka w serii 3) metoda chromatograficzna HPLC: |
406 |
|
a) pierwsza próbka |
347 |
|
b) następna próbka w serii |
171 |
49 |
Mikotoksyny - aflatoksyna B;:
1) metoda chromatograficzna HPLC: |
|
|
a) pierwsza próbka |
347 |
|
b) następna próbka w serii 2) metoda immunoenzymatyczna ELISA: |
171 |
|
a) pierwsza próbka |
579 |
|
b) następna próbka w serii
3) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem na kolumienkach ekstrakcyjnych: |
151 |
|
a) pierwsza próbka |
812 |
|
b) następna próbka w serii |
327 |
50 |
Mikotoksyny - aflatoksyna Mj:
1) metoda chromatograficzna HPLC: |
|
|
a) pierwsza próbka |
343 |
|
b) następna próbka w serii |
171 |
|
2) metoda immunoenzymatyczna ELISA |
347 |
51 |
Mikotoksyny - suma aflatoksyn Bp B2, Gp G2: 1) metoda chromatograficzna HPLC: |
|
|
a) pierwsza próbka |
577 |
|
b) następna próbka w serii 2) metoda immunoenzymatyczna ELISA: |
162 |
|
a) pierwsza próbka |
389 |
|
b) następna próbka w serii
3) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem na kolumienkach ekstrakcyjnych: |
151 |
|
a) pierwsza próbka |
812 |
|
b) następna próbka w serii |
327 |
52 |
Mikotoksyny - zawartość ZEA:
1) metoda immunoenzymatyczna ELISA: |
|
|
a) pierwsza próbka |
684 |
|
b) następna próbka w serii 2) metoda chromatograficzna HPLC: |
87 |
|
a) pierwsza próbka |
347 |
|
b) następna próbka w serii |
171 |
1 |
2 |
3 |
53 |
Mikotoksyny - zawartość fumonizyny:
1) metoda immunoenzymatyczna ELISA: |
|
|
a) pierwsza próbka |
684 |
|
b) następna próbka w serii 2) metoda chromatograficzna HPLC: |
87 |
|
a) pierwsza próbka |
347 |
|
b) następna próbka w serii |
171 |
54 |
Mikotoksyny - zawartość DON:
1) metoda immunoenzymatyczna ELISA: |
|
|
a) pierwsza próbka |
684 |
|
b) następna próbka w serii 2) metoda chromatograficzna HPLC: |
87 |
|
a) pierwsza próbka |
347 |
|
b) następna próbka w serii |
171 |
55 |
Mikotoksyny - patulina: metoda chromatograficzna HPLC: |
|
|
1) pierwsza próbka |
371 |
|
2) następna próbka w serii |
267 |
56 |
Mikotoksyny - przygotowanie próbki przed oznaczaniem: |
|
|
1) próbki od 1 kg do 5 kg |
13 |
|
2) próbki powyżej 5 kg do 10 kg |
25 |
|
3) próbki powyżej 10 kg do 20 kg |
52 |
|
4) próbki powyżej 20 kg do 30 kg |
77 |
57 |
3-MCPD (3-monochIoropropan-1, 2-diol): |
|
|
technika GC/MS |
1450 |
58 |
pH: |
|
|
metoda potencjometryczna |
58 |
59 |
Popiół: |
|
|
1) całkowity - metoda wagowa |
99 |
|
2) nierozpuszczalny w kwasie solnym - metoda wagowa |
139 |
60 |
Polifosforany dodane (bez białka): metoda wagowa: |
|
|
1) pierwsza próbka |
125 |
|
2) następna próbka w serii |
81 |
61 |
Żelazocyjanek potasu (w soli): |
|
|
metoda fotokolorymetryczna |
104 |
62 |
Pestycydy - amitraz: |
|
|
technika GC/MS |
244 |
63 |
Pestycydy - bromek metylu: |
|
|
technika GC/ECD |
112 |
64 |
Pestycydy - chlormekwat/mepikwat: |
|
|
technika LC/MS/MS |
120 |
65 |
Pestycydy - ditiokarbaminiany: |
|
|
1) metoda spektrofotometryczną UV-VIS |
91 |
|
2) technika GC |
174 |
1 |
2 |
3 |
66 |
Pestycydy - związki z różnych grup chemicznych: metoda Quechers technika: |
|
|
1) GC/MS(/MS) i LC/MS(/MS) |
435 |
|
2) GC/ECD/NPD/MS i LC/MS/MS |
372 |
|
3) GC/ECD/NPD |
234 |
|
4) GC/ECD/NPD/MS |
291 |
|
5) GC/MS/MS |
340 |
|
6) LC/MS/MS |
224 |
67 |
Obecność pestycydów: |
|
|
technika GC/MS/MS lub LC/MS/MS |
90 |
68 |
Substancje słodzące: aspartam, acesulfam K, sacharyniany: metoda chromatograficzna HPLC: |
|
|
1) w napojach |
232 |
|
2) w pozostałych środkach spożywczych |
306 |
69 |
Substancje dodatkowe inne niż substancje słodzące i barwniki: |
|
|
1) kwasowość/alkaliczność benzoesanu sodu - metoda miareczkowa |
66 |
|
2) chlorowane związki organiczne - metoda nefelometryczna |
121 |
70 |
Szkodniki żywnościowe: |
|
|
1) obecność - metoda makroskopowa |
12 |
|
2) obecność - metoda mikroskopowa |
42 |
71 |
Tłuszcz: |
|
|
1) metoda Gerbera |
53 |
|
2) metoda Soxhleta |
93 |
|
3) metoda Soxhleta z hydrolizą |
162 |
|
4) metoda Szmidt-Bondzyńskiego |
81 |
|
5) metoda Grossfelda |
95 |
72 |
Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne WWA: metoda chromatograficzna HPLC:
1) bez zmydlania: |
|
|
a) pierwsza próbka |
429 |
|
b) następna próbka w serii 2) ze zmydlaniem: |
249 |
|
a) pierwsza próbka |
719 |
|
b) następna próbka w serii |
348 |
73 |
Witamina C: |
|
|
1) w próbkach bezbarwnych - metoda miareczkowa |
55 |
|
2) w próbkach zabarwionych - metoda spektrofotometryczna |
64 |
|
3) metoda HPLC |
361 |
74 |
Zanieczyszczenia: |
|
|
1) organiczne - wykrywanie |
14 |
|
2) organiczne - oznaczenie, metoda wagowa |
70 |
|
3) mechaniczne - makroskopowe badanie na obecność szkła i innych zanieczyszczeń |
14 |
|
4) ferromagnetyczne - wykrywanie |
14 |
|
5) ferromagnetyczne - oznaczenie, metoda wagowa |
70 |
75 |
Oznaczanie jakościowe DNA soi Roundup Ready: |
|
|
metoda PCR |
391
(jedna
odmiana) |
76 |
Oznaczanie ilościowe DNA soi Roundup Ready: |
|
|
metoda PCR |
637
(jedna
odmiana) |
1 |
2 |
3 |
77 |
Oznaczanie jakościowe DNA kukurydzy: |
|
|
metoda PCR |
392
(jedna
odmiana) |
78 |
Oznaczanie jakościowe DNA kukurydzy: |
|
|
metoda PCR |
456
(wszystkie
odmiany) |
79 |
Oznaczanie jakościowe DNA sekwencji screeningowych (na wykrycie promotora 35S lub terminatora NOS): |
|
|
metoda PCR |
401 |
80 |
Oznaczanie ilościowe DNA kukurydzy: |
|
|
metoda PCR |
637
(jedna
odmiana) |
81 |
Oznaczanie zawartości pierwiastków promieniotwórczych cez-137 w żywności: |
|
|
metoda spektrometrii gamma |
174 |
82 |
Oznaczanie zawartości pierwiastków promieniotwórczych stront-90 w żywności: |
|
|
metoda radiochemiczna |
418 |
83 |
Wykrywanie napromieniania żywności: |
|
|
1) metoda spektrometrii elektronowego rezonansu paramagnetycznego (EPR) |
297 |
|
2) metoda luminescencji stymulowanej światłem (PSL) screening |
137 |
|
3) metoda termoluminescencji (TL) |
646 |
|
4) metoda analizy węglowodorów techniką chromatografii gazowej |
383 |
84 |
Jakościowe próby chemiczne |
29 |
85 |
Oznaczanie liczby formolowej |
29 |
86 |
Ocena organoleptyczna jednego środka spożywczego: |
|
|
1) metoda bezpośrednia (bez obróbki) |
40 |
|
2) po przygotowaniu próbki |
60 |
87 |
Ocena organoleptyczna jednego materiału i wyrobu do kontaktu z żywnością: |
|
|
1) metoda bezpośrednia (zapach) |
25
(każda
substancja
wzorcowa) |
|
2) metoda trójkątowa (smak) |
50
(każda
substancja
wzorcowa) |
88 |
Oznaczanie oleju mineralnego w oleju słonecznikowym: |
|
|
metoda chromatograficzna GC |
510 |
89 |
Oznaczanie wilgotności i suchej masy |
29 |
90 |
Migracja globalna dla wyrobów jednorazowego użytku: |
|
|
1) do wody destylowanej |
113 |
|
2) do 3% kwasu octowego |
115 |
|
3) do 10% lub 20% alkoholu etylowego |
132 |
|
4) do 50% alkoholu etylowego |
184 |
|
5) do izooktanu |
230 |
|
6) do 95% alkoholu etylowego |
299 |
1 |
2 |
3 |
91 |
Migracja globalna dla wyrobów wielokrotnego użytku: |
|
|
1) do wody destylowanej |
225 |
|
2) do 3% kwasu octowego |
230 |
|
3) do 10% lub 20% alkoholu etylowego |
265 |
|
4) do 50% alkoholu etylowego |
325 |
|
5) do izooktanu |
459 |
|
6) do 95% alkoholu etylowego |
59 |
92 |
Migracja bisfenolu A: metoda chromatograficzna HPLC: 1) do 50% etanolu: |
|
|
a) pierwsza próbka |
1232 |
|
b) następna próbka w serii 2) do wody destylowanej lub 3% kwasu octowego: |
1001 |
|
a) pierwsza próbka |
909 |
|
b) następna próbka w serii |
813 |
93 |
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych:
metoda chromatograficzna HPLC:
do 3% kwasu octowego lub wody destylowanej |
|
|
1) pierwsza próbka |
1692 |
|
2) następna próbka w serii |
1481 |
94 |
Wykrywanie i identyfikacja przeciwutleniaczy w PP: |
|
|
metoda chromatografii cienkowarstwowej |
62 |
95 |
Wykrywanie zmiękczaczy w wyrobach PVC oraz stabilizatorów cynoorganicznych: |
|
|
metoda chromatografii cienkowarstwowej |
86 |
96 |
Oznaczanie e-kaprolaktamu: metoda chromatografii gazowej GC: |
|
|
1) pierwsza próbka |
241 |
|
2) następna próbka w serii |
147 |
97 |
Wykrywanie w wyrobach z gumy pozostałości przyspieszaczy z grupy tiuramów i karbaminianów: |
|
|
metoda chromatografii cienkowarstwowej |
84 |
98 |
Formaldehyd: |
|
|
1) w papierze - metoda spektrofotometryczna |
348 |
|
2) w tworzywach sztucznych - w melaminie (do 1 płynu modelowego) - metoda spektrofoto-metryczna |
348 |
99 |
Oznaczanie uwalnianego ołowiu i kadmu z powierzchni naczyń ceramicznych i innych niż ceramiczne:
metoda ekstrakcyjna - odczyt metodą ASA: |
|
|
1) pierwsza próbka |
91 (każdy metal) |
|
2) następna próbka w serii |
56 (każdy metal) |
100 |
Metale: antymon, arsen, bar, kadm, chrom, ołów, rtęć, selen (tworzywa sztuczne): metoda ekstrakcyjna - odczyt metodą ASA: |
|
|
1) pierwsza próbka |
91
(każdy metal) |
|
2) następna próbka w serii |
56
(każdy metal) |
1 |
2 |
3 |
101 |
Metale: antymon, arsen, bar, kadm, chrom, ołów, rtęć, selen (papier, ceramika): metoda ekstrakcyjna - odczyt metodą ASA: |
|
|
1) pierwsza próbka |
91
(każdy metal) |
|
2) następna próbka w serii |
56
(każdy metal) |
102 |
Oznaczanie: |
|
|
1) odporności nadruku farbami |
27 |
|
2) sprawdzenie przyczepności nadruku |
7 |
103 |
Oznaczanie zawartości związków fenolowych w papierze: metoda kolorymetryczna: |
|
|
1) pierwsza próbka |
169 |
|
2) następna próbka w serii |
136 |
104 |
Związki lotne w wyrobach z silikonu: |
|
|
metoda wagowa |
35 |
105 |
Próba nieobecności baru w gumie: |
|
|
metoda wizualna |
37 |
106 |
Zawartość cynku w gumie: |
|
|
metoda miareczkowa |
165 |
107 |
Badanie gumy: |
|
|
1) chemiczne zapotrzebowanie tlenu |
52 |
|
2) siarczki |
41 |
|
3) metale w przeliczeniu na ołów |
63 |
|
4) organoleptyka bezpośrednia |
11 |
|
5) organoleptyka bezpośrednia z innymi substancjami |
41 (każda substancja modelowa) |
|
6) sucha pozostałość |
41 |
|
7) migracja globalna do wody destylowanej |
41 |
108 |
Gramatura w papierze: |
|
|
metoda wagowa |
27 |
109 |
Badanie papieru: |
|
|
1) chlorki |
46 |
|
2) wilgotność |
41 |
110 |
Ocena organoleptyczna papieru |
232 |
111 |
Oznaczenie styrenu:
metoda chromatografii gazowej GC: |
|
|
1) pierwsza próbka |
244 |
|
2) następna próbka w serii |
145 |
112 |
Papier i tworzywa: |
|
|
trwałość nadruku |
44 |
113 |
Oznaczenie związków polarnych w tłuszczach smażalniczych: |
|
|
metoda wagowa |
300 |
114 |
Oznaczenie kwasów tłuszczowych, w tym izomerów trans: |
|
|
metoda chromatografii gazowej |
350 |
115 |
Oznaczenie metali - glin, ołów, kadm: |
|
|
mineralizacja mikrofalowa ciśnieniowa, odczyt metodą ASA |
133
(każdy metal) |
116 |
Ocena organoleptyczna naturalnej wody mineralnej, wody źródlanej, wody stołowej oraz wody |
|
|
do spożycia |
35 |
1 |
2 |
3 |
117 |
Oznaczenie zawartości jodu w soli kuchennej: metoda miareczkowa |
44 |
118 |
Oznaczenie kaloryczności: metoda miareczkowa |
80 |
119 |
Oznaczenie akryloamidu:
metoda chromatografii gazowej z detektorem masowym (GC-MS) |
180 |
120 |
Witaminy rozpuszczalne w wodzie (z grupy B): metoda HPLC |
117
(każda
witamina) |
121 |
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E): metoda HPLC |
340
(każda
witamina) |
122 |
Oznaczenia ilościowe/jakościowe modyfikacji genetycznych związane z występowaniem nieautoryzowanego GMO:
1) oznaczenie jakościowe DNA, sekwencje P35S, TNOS, CryIAb/Ac w ryżu Bt 63 pochodzenia chińskiego
2) oznaczenie ilościowe dla jednej odmiany modyfikacji genetycznej na ABI 7500
3) oznaczenie sekwencji ctp2-CP4 epsps; bar; pat; pFMV; nptII
4) oznaczenie sekwencji P-nos-nptII |
1232
495
273 (każda sekwencja) 335 |
II. Badania mikrobiologiczne
Lp. |
Rodzaj oznaczenia |
Stawka w zł |
1 |
2 |
3 |
1 |
Wykrywanie obecności Salmonella spp.: |
|
|
1) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR |
110 |
|
2) identyfikacja - metoda klasyczna |
165 |
|
3) wykrywanie obecności - metoda testowa Mini Vidas |
99 |
|
4) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR |
311 (jedna próbka) |
|
5) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii |
175 (każda próbka) |
2 |
Badanie w kierunku bakterii z grupy coli: |
|
|
1) oznaczanie liczby - metoda płytkowa: |
46 |
|
a) potwierdzenie 1 kolonii |
4 |
|
2) oznaczanie liczby - metoda NPL: |
70 |
|
a) potwierdzenie 1 probówki |
4 |
|
3) wykrywanie obecności |
35 |
3 |
Badanie w kierunku Escherichia coli: |
|
|
1) wykrywanie obecności |
35 |
|
2) oznaczanie liczby - metoda płytkowa |
46 |
|
3) oznaczanie liczby - metoda NPL: |
70 |
|
a) potwierdzenie 1 probówki |
4 |
|
4) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR |
110 |
|
5) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR |
110 |
|
6) identyfikacja izolatów bakteryjnych - metoda Real-Time PCR |
110 |
|
7) identyfikacja izolatów bakteryjnych - metoda klasyczna PCR |
110 |
1 |
2 |
3 |
4 |
Badanie w kierunku Escherichia coli O157: |
|
|
1) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR |
329 (jedna próbka) |
|
2) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii |
175 (każda próbka) |
|
3) metoda testowa Mini Vidas |
139 |
|
4) wykrywanie obecności - metoda z użyciem separatora wg PN ISO |
122 |
|
5) potwierdzenie kolonii |
93 |
|
6) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR |
110 |
5 |
Badanie w kierunku Enterobacteriaceae: |
|
|
1) oznaczanie liczby - metoda płytkowa |
46 |
|
2) oznaczanie liczby - metoda NPL |
70 |
|
3) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR |
295 (jedna próbka) |
|
4) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii |
143 (każda próbka) |
|
5) wykrywanie obecności |
35 |
|
6) identyfikacja 1 kolonii |
6 |
6 |
Badanie w kierunku Cronobacter spp. (Enterobacter sakazakii) |
|
|
1) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR |
295 (jedna próbka) |
|
2) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii |
143 (każda próbka) |
|
3) wykrywanie obecności - metoda klasyczna |
35 |
|
4) identyfikacja |
33 |
7 |
Badanie w kierunku Bacillus cereus: |
|
|
1) oznaczanie liczby - metoda płytkowa |
64 |
|
2) identyfikacja |
29 |
8 |
Badanie w kierunku gronkowców koagulazo-dodatnich: |
|
|
1) wykrywanie obecności |
35 |
|
2) oznaczanie liczby - metoda płytkowa |
62 |
|
3) oznaczanie liczby - metoda NPL: |
60 |
|
a) potwierdzenie 1 probówki |
7 |
|
4) identyfikacja 1 kolonii |
7 |
9 |
Badanie w kierunku enterotoksyny gronkowcowej: metoda testowa Mini Vidas: |
|
|
1) bez zagęszczenia |
121 |
|
2) z zagęszczeniem |
176 |
10 |
Badanie w kierunku Listeria monocytogenes: |
|
|
1) wykrywanie obecności w 25 g |
93 |
|
2) wykrywanie obecności w 1 g |
63 |
|
3) oznaczanie liczby - metoda płytkowa |
89 |
|
4) metoda testowa Mini Vidas |
127 |
|
5) identyfikacja |
232 |
|
6) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR |
110 |
11 |
Badanie w kierunku Yersinia enterocolitica: |
|
|
1) wykrywanie obecności w 1 g |
75 |
|
2) wykrywanie obecności w 25 g |
290 |
|
3) identyfikacja |
116 |
|
4) wykrywanie obecności przy zastosowaniu metody klasycznej PCR |
110 |
1 |
2 |
3 |
12 |
Badanie w kierunku Campylobacter spp.: |
|
|
1) wykrywanie obecności - metoda testowa Mini Vidas |
139 |
|
2) wykrywanie obecności - metoda referencyjna wg PN ISO |
116 |
|
3) identyfikacja |
107 |
|
4) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR |
110 |
13 |
Pleśnie i drożdże - oznaczanie liczby: |
|
|
metoda płytkowa |
70 |
14 |
Drobnoustroje tlenowe mezofilne - oznaczanie liczby: |
|
|
metoda płytkowa |
58 |
15 |
Badanie w kierunku bakterii beztlenowych przetrwalnikujących: |
|
|
1) wykrywanie obecności |
23 |
|
2) wykrywanie obecności beztlenowców redukujących siarczany |
23 |
|
3) oznaczanie liczby - metoda płytkowa |
77 |
|
4) identyfikacja |
72 |
|
5) wykrywanie najbardziej prawdopodobnej liczby przetrwalników bakterii beztlenowych redukujących siarczany - metoda NPL |
99 |
16 |
Badanie naturalnej wody mineralnej, wody źródlanej i wody stołowej: |
|
|
1) ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 22±2°C - metoda płytkowa |
40 |
|
2) ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 36±2°C - metoda płytkowa
3) badanie bakterii grupy coli: |
40 |
|
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej |
39 |
|
b) potwierdzenie 1 kolonii 4) badanie Escherichia coli: |
10 |
|
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej |
39 |
|
b) potwierdzenie 1 kolonii 5) badanie enterokoków kałowych: |
14 |
|
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej |
39 |
|
b) potwierdzenie 1 płytki 6) badanie Pseudomonas aeruginosa: |
10 |
|
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej |
39 |
|
b) potwierdzenie 1 kolonii - pierwszy etap |
11 |
|
c) potwierdzenie 1 kolonii - drugi etap 7) badanie Clostridiów redukujących siarczyny (łącznie z przetrwalnikami): |
30 |
|
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej 8) badanie Clostridium perfringens (łącznie ze sporami): |
59 |
|
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej |
55 |
17 |
Wykonanie próby szczelności: |
|
|
metoda wizualna |
12 |
18 |
Wykonanie próby termostatowej: |
|
|
metoda wizualna |
12 |
19 |
Badanie bakterioskopowe |
17 |
20 |
Oznaczanie toksyn T2 i HT-2 - metoda HPLC: |
|
|
1) pierwsza próbka |
347 |
|
2) następna próbka w serii |
171 |
21 |
Identyfikacja poszczególnych kolonii (10 kolonii) |
180 |
22 |
Badanie w kierunku obecności szczepów Escherichia coli wytwarzających toksyny Shiga (STEC): |
|
|
1) wykrywanie obecności genetycznych markerów STEC we wstępnie namnożonej próbce |
329 (jedna |
|
- metoda Real-Time PCR |
próbka) |
|
2) wykrywanie obecności genetycznych markerów STEC we wstępnie namnożonej próbce |
179 (każda |
|
- metoda Real-Time PCR PCR, analiza 5 próbek w jednej serii |
próbka) |
|
3) izolacja STEC (w przypadku wyniku dodatniego) |
1512 |
1 |
2 |
3 |
23 |
Badanie zanieczyszczenia mikrobiologicznego powierzchni kontaktujących się z żywnością -metoda wymazów:
1) wykrywanie obecności Salmonella spp.: |
|
|
a) wykrywanie obecności - metoda klasyczna |
72 |
|
b) identyfikacja - metoda klasyczna 2) badanie w kierunku gronkowców koagulazo-dodatnich: |
165 |
|
a) wykrywanie obecności |
12 |
|
b) oznaczanie liczby - metoda płytkowa |
62 |
|
c) potwierdzenie 1 probówki |
7 |
|
d) identyfikacja 1 kolonii 3) badanie w kierunku bakterii z grupy coli: |
7 |
|
a) wykrywanie obecności |
12 |
|
b) potwierdzenie 1 probówki 4) wykrywanie obecności Listeria monocytogenes: |
4 |
|
a) wykrywanie obecności - metoda klasyczna |
93 |
|
b) oznaczanie liczby - metoda płytkowa |
89 |
|
c) identyfikacja
5) drobnoustroje tlenowe mezofilne: |
232 |
|
a) oznaczanie liczby - metoda płytkowa 6) badanie w kierunku Enterobacteriaceae: |
58 |
|
a) oznaczanie liczby - metoda płytkowa |
46 |
|
b) identyfikacja |
6 |
Pozycje
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 25, 26, 27, 28, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 40, 41, 42, 44, 45, 47, 48, 49, 50, 52, 53, 56, 58, 59, 60, 61, 65, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 85, 86, 87, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 122, 123, 124, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 360, 361, 362, 367, 376, 377, 382, 383, 389, 395, 396, 399, 410, 424, 425, 433, 434, 435, 440, 442, 460, 464, 473, 475, 480, 492, 494, 495, 496, 497, 498, 499, 500, 501, 517, 518, 532, 551, 552, 553, 554, 555, 558, 559, 560, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576, 577, 578, 579, 580, 581, 582, 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594, 596, 597, 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651, 652, 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659, 660, 661, 662, 664, 665, 666, 668, 669, 670, 671, 672, 674, 675, 676, 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683, 684, 685, 686, 687, 688, 689, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 696, 698, 700, 702, 703, 704, 705, 706, 708, 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715, 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730, 731, 732, 733, 734, 735, 736, 738, 740, 741, 742, 743, 745, 746, 747, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 754, 755, 756, 757, 758, 759, 760, 761, 762, 763, 764, 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774, 776, 777, 778, 779, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 787, 788, 789, 790, 791, 797, 799, 800, 809, 813, 815, 825, 835, 841, 845, 846, 851, 864, 871, 887, 899, 905, 907, 914, 917, 921, 923, 924, 932, 951, 952, 954, 956, 957, 958, 959, 961, 968, 971, 980, 981, 982, 983, 984, 985, 986, 987, 988, 989, 990, 991, 992, 994, 995, 996, 997, 998, 999, 1000, 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1006, 1007, 1008, 1009, 1010, 1011, 1012, 1013, 1014, 1015, 1016, 1017, 1018, 1019, 1020, 1021, 1022, 1023, 1024, 1025, 1026, 1027, 1028, 1029, 1030, 1031, 1032, 1033, 1034, 1035, 1036, 1037, 1038, 1039, 1040, 1041, 1042, 1043, 1044, 1045, 1046, 1047, 1048, 1049, 1050, 1051, 1052, 1053, 1054, 1055, 1056, 1057, 1058, 1059, 1060, 1061, 1062, 1064, 1065, 1066, 1067, 1068, 1069, 1070, 1071, 1072, 1073, 1074, 1075, 1076, 1077, 1078, 1079, 1080, 1081, 1082, 1083, 1084, 1085, 1086, 1087, 1088, 1089, 1090, 1091, 1092, 1093, 1094, 1095, 1096, 1097, 1098, 1099, 1100, 1101, 1102, 1103, 1104, 1105, 1106, 1107, 1108, 1109, 1110, 1111, 1112, 1113, 1114, 1115, 1116, 1117, 1120, 1121, 1122, 1123, 1124, 1125, 1126, 1127, 1128, 1129, 1130, 1131, 1132, 1133, 1134, 1135, 1136, 1138, 1139, 1140, 1141, 1142, 1143, 1144, 1145, 1146, 1147, 1148, 1149, 1150, 1151, 1152, 1153, 1155, 1156, 1157, 1158, 1159, 1160, 1161, 1162, 1163, 1164, 1165, 1166, 1167, 1168, 1169, 1170, 1171, 1172, 1173, 1174, 1175, 1176, 1177, 1178, 1180, 1181, 1182, 1183, 1184, 1185, 1186, 1187, 1188, 1189, 1190, 1191, 1192, 1193, 1194, 1195, 1196, 1197, 1198, 1199, 1200, 1201, 1202, 1203, 1204, 1205, 1206, 1207, 1208, 1209, 1210, 1211, 1212, 1213, 1214, 1215, 1216, 1217, 1218, 1219, 1220, 1221, 1222, 1223, 1224, 1225, 1226, 1227, 1228, 1229, 1230, 1231, 1232, 1233, 1234, 1235, 1236, 1237, 1238, 1239, 1240, 1241, 1242, 1243, 1244, 1245, 1246, 1247, 1248, 1249, 1250, 1251, 1252, 1253, 1254, 1255, 1256, 1257, 1258, 1259, 1260, 1261, 1262, 1263, 1264, 1265, 1266, 1267, 1268, 1269, 1270, 1271, 1272, 1273, 1274, 1275, 1276, 1277, 1278, 1279, 1280, 1281, 1282, 1283, 1284, 1285, 1286, 1287, 1288, 1289, 1290, 1291, 1292, 1293, 1294, 1295, 1296, 1297, 1298, 1299, 1300, 1301, 1302, 1303, 1304, 1305, 1306, 1307, 1308, 1309, 1310, 1311, 1312, 1313, 1314, 1315, 1316, 1317, 1318, 1319, 1320, 1321, 1322, 1323, 1324, 1325, 1327, 1328, 1329, 1330, 1331, 1332, 1333, 1334, 1335, 1336, 1337, 1338, 1339, 1340, 1341, 1342, 1343, 1344, 1345, 1346, 1347, 1348, 1349, 1350, 1351, 1352, 1353, 1354, 1356, 1357, 1358, 1359, 1360, 1361, 1362, 1363, 1364, 1365, 1366, 1367, 1368, 1369, 1370, 1371, 1372, 1373, 1374, 1375, 1376, 1377, 1378, 1379, 1380, 1381, 1382, 1383, 1384, 1385, 1386, 1387, 1388, 1389, 1390, 1391, 1392, 1393, 1394, 1395, 1396, 1397, 1398, 1399, 1400, 1401, 1402, 1403, 1404, 1405, 1406, 1407, 1408, 1409, 1410, 1411, 1412, 1413, 1414, 1415, 1417, 1418, 1419, 1420, 1421, 1422, 1423, 1424, 1425, 1426, 1427, 1428, 1429, 1430, 1431, 1432, 1433, 1434, 1435, 1436, 1437, 1438, 1439, 1440, 1441, 1442, 1443, 1444, 1445, 1446, 1447, 1450, 1451, 1452, 1453, 1454, 1456, 1457, 1458, 1459, 1460, 1461, 1462, 1463, 1464, 1465, 1466, 1467, 1468, 1469, 1470, 1471, 1472, 1473, 1474, 1475, 1476, 1477, 1478, 1479, 1480, 1481, 1482, 1483, 1484, 1485, 1486, 1487, 1488, 1489, 1490, 1491, 1492, 1493, 1494, 1495, 1496, 1497, 1498, 1499, 1500, 1501, 1502, 1503, 1504, 1505, 1506, 1507, 1508, 1509, 1510, 1511, 1512, 1513, 1514, 1515, 1516, 1517, 1518, 1519, 1520, 1521, 1522, 1523, 1524, 1525, 1526, 1527, 1528, 1529, 1530, 1531, 1532, 1533, 1534, 1535, 1536, 1537, 1538, 1539, 1540, 1541, 1542, 1543, 1544, 1545, 1546, 1547, 1548, 1549, 1550, 1551, 1552, 1553, 1554, 1555, 1556, 1557, 1558, 1559, 1560, 1561, 1562, 1563, 1564, 1565, 1567, 1568, 1569, 1570, 1571, 1572, 1573, 1574, 1575, 1576, 1577, 1578, 1579, 1580, 1581, 1582, 1583, 1584, 1585, 1586, 1587, 1588, 1589, 1590, 1591, 1592, 1593, 1594, 1595, 1596, 1597, 1598, 1599, 1600, 1601, 1602, 1603, 1604, 1605, 1606, 1607, 1608, 1609, 1610, 1611, 1612, 1613, 1614, 1615, 1616, 1617, 1618, 1619, 1620, 1621, 1622, 1623, 1624, 1625, 1626, 1627, 1628, 1629, 1630, 1631, 1632, 1633, 1634, 1635, 1636, 1637, 1638, 1639, 1640, 1641, 1642, 1643, 1644, 1645, 1646, 1647, 1648, 1649, 1650, 1651, 1652, 1653, 1654, 1655, 1656, 1657, 1658, 1659, 1660, 1661, 1662, 1663, 1664, 1665, 1666, 1667, 1668, 1669, 1670, 1671, 1672, 1673, 1674, 1675, 1676, 1677, 1678, 1679, 1680, 1681, 1682, 1683, 1684, 1685, 1686, 1687, 1688, 1689, 1690, 1691, 1692, 1693, 1694, 1695, 1696, 1697, 1698, 1699, 1700, 1701, 1702, 1703, 1704, 1705, 1706, 1707, 1708, 1709, 1710, 1711, 1712, 1713, 1714, 1715, 1716, 1717, 1718, 1720, 1721, 1722, 1723, 1724, 1725, 1726, 1727, 1728, 1729, 1730, 1731, 1732, 1733, 1734, 1735, 1736, 1737, 1739, 1740, 1741, 1742, 1743, 1744, 1745, 1746, 1747, 1748, 1749, 1750, 1751, 1752, 1753, 1754, 1755, 1756, 1757, 1758, 1759, 1760, 1761, 1763, 1764, 1765, 1766, 1767, 1768, 1769, 1770, 1771, 1772, 1773, 1774, 1775, 1776, 1777, 1778, 1779, 1780, 1782, 1783, 1784, 1785, 1786, 1787, 1788, 1789, 1790, 1791, 1792, 1794, 1795, 1796, 1797, 1798, 1799, 1800, 1801, 1802, 1803, 1804, 1805, 1806, 1807, 1808, 1809, 1810, 1811, 1812, 1813, 1814, 1815, 1816, 1817, 1818, 1819, 1820, 1821, 1822, 1823, 1824, 1825, 1826, 1827, 1828, 1829, 1830, 1831, 1832, 1833, 1834, 1835, 1836, 1837, 1838, 1839, 1840, 1841, 1842, 1843, 1844, 1845, 1846, 1847, 1848, 1849, 1850, 1851, 1852, 1853, 1854, 1855, 1856, 1857, 1858, 1859, 1860, 1861, 1862, 1863, 1864, 1865, 1866, 1867, 1868, 1869, 1870, 1871, 1872, 1873, 1874, 1875, 1876, 1877, 1878, 1880, 1881, 1882, 1883, 1884, 1885, 1886, 1887, 1888, 1889, 1890, 1891, 1892, 1893, 1894, 1895, 1896, 1897, 1898, 1899, 1900, 1901, 1902, 1903, 1904, 1905, 1906, 1907, 1908, 1909, 1910, 1911, 1912, 1913, 1914, 1915, 1916, 1917, 1918, 1919, 1920, 1921, 1922, 1923, 1924, 1925, 1926, 1927, 1928, 1929, 1930, 1931, 1932, 1933, 1934, 1935, 1936, 1937, 1938, 1939, 1940, 1941, 1942, 1943, 1944, 1945, 1946, 1947, 1948, 1949, 1950, 1951, 1952, 1953, 1954, 1955, 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1961, 1962, 1963, 1964, 1965, 1966, 1967, 1968, 1969, 1970, 1971, 1972, 1973, 1974, 1975, 1976, 1977, 1978, 1979, 1980, 1981, 1982, 1983, 1984, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991, 1992, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023, 2024, 2025, 2026, 2027, 2028, 2029, 2030, 2031, 2032, 2033, 2034, 2035, 2036, 2037, 2038, 2039, 2040, 2041, 2042, 2043, 2044, 2045, 2046, 2047, 2048, 2049, 2050, 2051, 2052, 2053, 2054, 2055, 2056, 2057, 2058, 2059, 2060, 2061, 2062, 2063, 2064, 2065, 2066, 2067, 2068, 2069, 2070, 2071, 2072, 2073, 2074, 2075, 2076, 2077, 2078, 2079, 2080, 2081, 2082, 2083, 2084, 2085, 2086, 2087, 2088, 2089, 2090, 2091, 2092, 2093, 2094, 2095, 2096, 2097, 2098, 2099, 2100, 2101, 2102, 2103, 2104, 2105, 2106, 2107, 2108, 2109, 2110, 2111, 2112, 2113, 2114, 2115, 2116, 2117, 2118, 2119, 2120, 2121, 2122, 2123, 2124, 2125, 2126, 2127, 2128, 2129, 2130, 2131, 2132, 2133, 2134, 2135, 2136, 2137, 2138, 2139, 2140, 2141, 2142, 2143, 2144, 2145, 2146, 2147, 2148, 2149, 2150, 2151, 2152, 2153, 2154, 2155, 2156, 2157, 2158, 2159, 2160, 2161, 2163, 2164, 2165, 2166, 2167, 2168, 2169, 2170, 2171, 2172, 2173, 2174, 2175, 2176, 2177, 2178, 2179, 2180, 2181, 2182, 2183, 2184, 2185, 2186, 2187, 2188, 2189, 2190, 2191, 2192, 2193, 2194, 2195, 2196, 2197, 2199, 2200, 2201, 2202, 2203, 2204, 2205, 2206, 2207, 2208, 2209, 2210, 2211, 2212, 2213, 2214, 2215, 2216, 2217, 2218, 2219, 2220, 2221, 2222, 2223, 2224, 2225, 2226, 2227, 2228, 2229, 2230, 2231, 2232, 2233, 2234, 2235, 2236, 2237, 2238, 2239, 2240, 2241, 2242, 2243, 2244, 2245, 2246, 2247, 2248, 2249, 2250, 2251, 2252, 2253, 2254, 2255, 2256, 2257, 2259, 2260, 2261, 2262, 2263, 2264, 2265, 2267, 2268, 2269, 2270, 2271, 2272, 2273, 2274, 2275, 2276, 2277, 2278, 2279, 2280, 2281, 2282, 2283, 2284, 2285, 2286, 2287, 2288, 2289, 2290, 2291, 2292, 2293, 2294, 2296, 2297, 2298, 2299, 2300, 2301, 2302, 2303, 2304, 2305, 2306, 2307, 2308, 2309, 2310, 2311, 2312, 2313, 2314, 2315, 2316, 2317, 2318, 2319, 2320, 2321, 2322, 2323, 2324, 2325, 2326, 2327, 2328, 2329, 2330, 2331, 2332, 2333, 2334, 2335, 2336, 2337, 2338, 2339, 2340, 2341, 2342, 2343, 2344, 2345, 2346, 2347, 2348, 2349, 2350, 2351, 2352, 2353, 2354, 2355, 2356, 2357, 2358, 2359, 2360, 2361, 2362, 2363, 2365, 2366, 2367, 2368, 2369, 2370, 2371, 2372, 2374, 2375, 2376, 2377, 2378, 2379, 2380, 2381, 2382, 2383, 2384, 2385, 2386, 2387, 2388, 2389, 2390, 2391, 2392, 2393, 2394, 2395, 2396, 2397, 2398, 2399, 2400, 2401, 2402, 2403, 2404, 2405, 2406, 2407, 2408, 2409, 2410, 2411, 2412, 2414, 2415, 2416, 2417, 2418, 2419, 2420, 2421, 2422, 2423, 2424, 2425, 2426, 2427, 2428, 2429, 2430, 2431, 2432, 2433, 2434, 2435, 2436, 2437, 2438, 2439, 2440, 2441, 2442, 2443, 2444, 2445, 2446, 2447, 2448, 2449, 2450, 2451, 2452, 2453, 2454, 2455, 2456, 2457, 2458, 2459, 2460, 2461, 2462, 2463, 2464, 2465, 2466, 2467, 2468, 2470, 2472, 2473, 2474, 2475, 2476, 2477, 2478, 2479, 2480, 2481, 2482, 2483, 2484, 2485, 2486, 2487, 2488, 2489, 2490, 2491, 2492, 2493, 2494, 2495, 2496, 2497, 2498, 2499, 2500, 2501, 2502, 2503, 2504, 2505, 2506, 2507, 2508, 2509
|