Dziennik Ustaw 1998 Nr 42 poz. 243 - Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Słowenii


ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW

z dnia 31 marca 1998 r.

w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Słowenii.

(Dz. U. z dnia 1 kwietnia 1998 r.)


Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 i § 4 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. Nr 23, poz. 117, Nr 64, poz. 407, Nr 121, poz. 770, Nr 157, poz. 1026 i Nr 160, poz. 1084) zarządza się, co następuje:


§ 1. Do dnia 31 grudnia 1998 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Republiki Słowenii, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.

§ 2. Preferencyjne stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.

§ 3. W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 19 grudnia 1997 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 158, poz. 1047 i z 1998 r. Nr 19, poz. 88).

§ 4. Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, polega na wydaniu pozwolenia, na podstawie kompletnych wniosków rozpatrywanych zgodnie z kolejnością ich złożenia.

§ 5. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 kwietnia 1998 r.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI SŁOWENII
 
Kod PCNWyszczególnieniePreferencyjna stawka celnaKontyngent
0102Bydło żywe: 1.000 ton
0102 90- Pozostałe:  
 - - Gatunki domowe:  
0102 90 05 0
- - - O masie nie
     przekraczającej 80 kg
15 
 
- - - O masie powyżej 80 kg, ale
     nie przekraczającej 160 kg:
  
0102 90 21 0- - - - Rzeźne15 
0102 90 29 0- - - - Pozostałe15 
 
- - - O masie powyżej 160 kg, ale
     nie przekraczającej 300 kg:
  
0102 90 41 0- - - - Rzeźne15 
0102 90 49 0- - - - Pozostałe15 
 - - - O masie powyżej 300 kg:  
 
- - - - Jałówki (bydło płci
       żeńskiej, które nigdy nie
       miało cielaka):
  
0102 90 51 0- - - - - Rzeźne15 
0102 90 59 0- - - - - Pozostałe15 
 - - - - Krowy:  
0102 90 61 0- - - - - Rzeźne15 
0102 90 69 0- - - - - Pozostałe15 
 - - - - Pozostałe:  
0102 90 71 0- - - - - Rzeźne15 
0102 90 79 0- - - - - Pozostałe15 
0102 90 90 0- - Pozostałe15 
0103Trzoda chlewna żywa: 800 ton
 - Pozostałe:  
0103 91- - O masie poniżej 50 kg:  
0103 91 10 0- - - Gatunki domowe10 
0103 91 90 0- - - Pozostałe10 
0103 92- - O masie 50 kg lub większej:  
 - - - Gatunki domowe:  
0103 92 11 0
- - - - Maciory mające prosiaki
       co najmniej raz, o masie
       160 kg lub większej
15 
0103 92 19 0- - - - Pozostałe15 
0103 92 90 0- - - Pozostałe15 
0105Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki: 50 ton
 
- O masie nie przekraczającej
 185 g:
  
0105 11
- - Ptactwo z gatunku Gallus
   domesticus:
  
 
- - - Pisklęta płci żeńskiej
     pochodzące z hodowli w
     drugim i trzecim pokoleniu:
  
0105 11 11 0- - - - Nioski
32
maksimum
0,084 ECU/szt
 
0105 11 19 0- - - - Pozostałe
32
maksimum
0,084 ECU/szt
 
 - - - Pozostałe:  
0105 11 91 0- - - - Nioski
32
maksimum
0,084 ECU/szt
 
0105 11 99 0- - - - Pozostałe
32
maksimum
0,084 ECU/szt
 
0105 12 00 0- - Indyki9 
0105 19- - Pozostałe:  
0105 19 20 0- - - Gęsi9 
0105 19 90 0- - - Kaczki i perliczki9 
 - Pozostałe:  
0105 92 00 0
- - Ptactwo z gatunku Gallus
   domesticus o masie nie
   przekraczającej 2.000 g
10 
0105 93 00 0
- - Ptactwo z gatunku Gallus
   domesticus o masie powyżej
   2.000 g
10 
0105 99- - Pozostałe:  
0105 99 10 0- - - Kaczki10 
0105 99 20 0- - - Gęsi20 
0105 99 30 0- - - Indyki10 
0105 99 50 0- - - Perliczki10 
0201Mięso wołowe świeże lub chłodzone: 70 ton
0201 10 00 0- Tusze i półtusze25 
0201 20- Inne kawałki mięsa z kośćmi:  
0201 20 20 0- - Ćwierci "kompensowane"25 
0201 20 30 0
- - Ćwierci przednie nie
   rozdzielone lub rozdzielone
25 
0201 20 50 0
- - Ćwierci tylne nie rozdzielone
   lub rozdzielone
25 
0201 20 90 0- - Pozostałe 25 
0201 30 00 0- Bez kości25 
0202Mięso wołowe mrożone: 70 ton
0202 10 00 0- Tusze i półtusze25 
0202 20- Inne kawałki mięsa z kośćmi:  
0202 20 10 0- - Ćwierci "kompensowane"25 
0202 20 30 0
- - Ćwierci przednie nie
   rozdzielone lub rozdzielone
25 
0202 20 50 0
- - Ćwierci tylne nie rozdzielone
   lub rozdzielone
25 
0202 20 90 0- - Pozostałe25 
0202 30- Bez kości:  
0202 30 10 0
- - Ćwierci przednie całe lub
   pokrojone na maksymalnie pięć
   części, a każda ćwiartka
   stanowi pojedynczy blok;
   ćwierci "kompensowane" w
   dwóch blokach, z których
   jeden zawiera ćwierć przednią
   całą lub pokrojoną na
   maksymalnie pięć kawałków, a
   drugi ćwierć tylną w jednym
   kawałku, ale bez polędwicy
25 
0202 30 50 0
- - Rostbef, antrykot i szponder
   - kawałki
25 
0202 30 90 0- - Pozostałe25 
0203Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: 150 ton
 - Świeże lub chłodzone:  
0203 11- - Tusze i półtusze:  
0203 11 10 0- - - Ze świń domowych25 
0203 11 90 0- - - Pozostałe25 
0203 12
- - Szynki, łopatki i ich kawałki
   z kośćmi:
  
 - - - Ze świń domowych:  
0203 12 11 0- - - - Szynki i ich kawałki25 
0203 12 19 0- - - - Łopatki i ich kawałki25 
0203 12 90 0- - - Pozostałe25 
0203 19- - Pozostałe:  
 - - - Ze świń domowych:  
0203 19 11 0- - - - Przodki i ich kawałki25 
0203 19 13 0
- - - - Schaby i ich kawałki, z
       kośćmi
25 
0203 19 15 0- - - - Boczek i jego kawałki25 
 - - - - Pozostałe:  
0203 19 55 0- - - - - Bez kości25 
0203 19 59 0- - - - - Pozostałe25 
0203 19 90 0- - - Pozostałe25 
 - Mrożone:  
0203 21- - Tusze i półtusze:  
0203 21 10 0- - - Ze świń domowych25 
0203 21 90 0- - - Pozostałe25 
0203 22
- - Szynki, łopatki i ich kawałki
   z kośćmi:
  
 - - - Ze świń domowych:  
0203 22 11 0- - - - Szynki i ich kawałki25 
0203 22 19 0- - - - Łopatki i ich kawałki25 
0203 22 90 0- - - Pozostałe25 
0203 29- - Pozostałe:  
 - - - Ze świń domowych:  
0203 29 11 0- - - - Przodki i ich kawałki25 
0203 29 13 0
- - - - Schaby i ich kawałki, z
       kośćmi
25 
0203 29 15 0- - - - Boczek i jego kawałki25 
 - - - - Pozostałe:  
0203 29 55 0- - - - - Bez kości25 
0203 29 59 0- - - - - Pozostałe25 
0203 29 90 0- - - Pozostałe25 
0204Mięso baranie i kozie - świeże, chłodzone lub mrożone: 12 ton
0204 10 00 0
- Tusze i półtusze z jagniąt,
 świeże lub chłodzone
0 
 
- Inne mięso baranie, świeże lub
 chłodzone:
  
0204 21 00 0- - Tusze i półtusze0 
0204 22- - Inne kawałki z kośćmi:  
0204 22 10 0- - - Krótkie ćwierci przednie0 
0204 22 30 0- - - Grzbiety i/lub środki0 
0204 22 50 0- - - Nogi0 
0204 22 90 0- - - Pozostałe0 
0204 23 00 0- - Bez kości0 
0204 30 00 0
- Tusze i półtusze z jagniąt,
 mrożone
0 
 - Inne mięso baranie mrożone:  
0204 41 00 0- - Tusze i półtusze0 
0204 42- - Inne kawałki z kośćmi:  
0204 42 10 0- - - Krótkie ćwierci przednie0 
0204 42 30 0- - - Grzbiety i/lub środki0 
0204 42 50 0- - - Nogi0 
0204 42 90 0- - - Pozostałe0 
0204 43- - Bez kości:  
0204 43 10 0- - - Jagnięce0 
0204 43 90 0- - - Pozostałe0 
0204 50- Mięso kozie:  
 - - Świeże lub chłodzone:  
0204 50 11 0- - - Tusze i półtusze0 
0204 50 13 0- - - Krótkie ćwierci przednie0 
0204 50 15 0- - - Grzbiety i/lub środki0 
0204 50 19 0- - - Nogi0 
 - - - Pozostałe:  
0204 50 31 0- - - - Kawałki z kośćmi0 
0204 50 39 0- - - - Kawałki bez kości0 
 - - Mrożone:  
0204 50 51 0- - - Tusze i półtusze0 
0204 50 53 0- - - Krótkie ćwierci przednie0 
0204 50 55 0- - - Grzbiety i/lub środki0 
0204 50 59 0- - - Nogi0 
 - - - Pozostałe:  
0204 50 71 0- - - - Kawałki z kośćmi0 
0204 50 79 0- - - - Kawałki bez kości0 
0207Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: 375 ton
 
- Z ptactwa z gatunku Gallus
 domesticus:
  
0207 11
- - Nie cięte na kawałki, świeże
   lub chłodzone:
  
0207 11 10 0
- - - Oskubane i bez jelit, z
     głowami i łapami, znane
     jako "kurczaki 83%"
30
minimum
0,30 ECU/kg
 
0207 11 30 0
- - - Oskubane i wypatroszone,
     bez głów i łap, ale z
     szyjami, sercami, wątrobami
     i żołądkami, znane jako
     "kurczaki 70%"
30
minimum
0,30 ECU/kg
 
0207 11 90 0
- - - Oskubane i wypatroszone,
     bez głów i łap oraz bez
     szyj, serc, wątrób i
     żołądków, znane jako
     "kurczaki 65%" lub inaczej
     prezentowane
30
minimum
0,30 ECU/kg
 
0207 13
- - Kawałki i podroby, świeże lub
   chłodzone:
  
 - - - Kawałki:  
0207 13 10 0- - - - Bez kości
30
minimum
0,30 ECU/kg
 
 - - - - Z kośćmi:  
0207 13 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki
30
minimum
0,30 ECU/kg
 
0207 13 30 0
- - - - - Całe skrzydła, z
         końcami lub bez
30
minimum
0,30 ECU/kg
 
0207 13 40 0
- - - - - Grzbiety, szyje,
         grzbiety łącznie
         z szyjami, kupry
         i końce skrzydeł
30
minimum
0,30 ECU/kg
 
0207 13 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki
30
minimum
0,30 ECU/kg
 
0207 13 60 0- - - - - Nogi i ich kawałki
30
minimum
0,30 ECU/kg
 
0207 13 70 0- - - - - Pozostałe
30
minimum
0,30 ECU/kg
 
 - - - Podroby:  
0207 13 91 0- - - - Wątroby
30
minimum
0,30 ECU/kg
 
0207 13 99 0- - - - Pozostałe
30
minimum
0,30 ECU/kg
 
 - Z indyków:  
0207 24
- - Nie cięte na kawałki, świeże
   lub chłodzone:
  
0207 24 10 0
- - - Oskubane i wypatroszone,
     bez głów i łap, ale z
     szyjami, sercami, wątrobami
     i żołądkami, znane jako
     "indyki 80%"
30
minimum
0,30 ECU/kg
 
0207 24 90 0
- - - Oskubane i wypatroszone,
     bez głów i łap i bez szyj,
     serc, wątrób i żołądków,
     znane jako "indyki 73%" lub
     inaczej prezentowane
30
minimum
0,30 ECU/kg
 
0207 27- - Kawałki i podroby, mrożone:  
 - - - Kawałki:  
0207 27 10 0- - - - Bez kości
30
minimum
0,30 ECU/kg
 
 - - - - Z kośćmi:  
0207 27 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki
30
minimum
0,30 ECU/kg
 
0207 27 30 0
- - - - - Całe skrzydła, z
         końcami lub bez
30
minimum
0,30 ECU/kg
 
0207 27 40 0
- - - - - Grzbiety, szyje,
         grzbiety łącznie z
         szyjami, kupry i końce
         skrzydeł
30
minimum
0,30 ECU/kg
 
0207 27 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki
30
minimum
0,30 ECU/kg
 
 - - - - - Nogi i ich kawałki:  
0207 27 60 0- - - - - - Uda i ich kawałki
30
minimum
0,30 ECU/kg
 
0207 27 70 0- - - - - - Pozostałe
30
minimum
0,30 ECU/kg
 
0207 27 80 0- - - - - Pozostałe
30
minimum
0,30 ECU/kg
 
 - Z kaczek, gęsi i perliczek:  
0207 32
- - Nie cięte na kawałki, świeże
   lub chłodzone:
  
 - - - Kaczki:  
0207 32 11 0
- - - - Oskubane, bez krwi i
       jelit, ale nie
       wypatroszone, z głowami i
       łapami, znane jako
       "kaczki 85%"
30
minimum
0,30 ECU/kg
 
0207 32 15 0
- - - - Oskubane i wypatroszone,
       bez głów i łap, ale z
       szyjami, sercami,
       wątrobami i żołądkami,
       znane jako "kaczki 70%"
30
minimum
0,30 ECU/kg
 
0207 32 19 0
- - - - Oskubane i wypatroszone,
       bez głów i łap oraz bez
       szyj, serc, wątrób i
       żołądków, znane jako
       "kaczki 63%" lub inaczej
       prezentowane
30
minimum
0,30 ECU/kg
 
 - - - Gęsi:  
0207 32 51 0
- - - - Oskubane bez krwi,
       niewypatroszone z głowami
       i łapami, znane jako
       "gęsi 82%"
30
minimum
0,30 ECU/kg
 
0207 32 59 0
- - - - Oskubane i wypatroszone,
       bez głów i łap, z sercami
       i żołądkami lub bez serc
       i żołądków, znane jako
       "gęsi 75%" lub inaczej
       prezentowane
30
minimum
0,30 ECU/kg
 
0207 32 90 0- - - Perliczki
30
minimum
0,30 ECU/kg
 
0210Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mączki i grysiki z mięsa i podrobów: 70 ton
 - Mięso wieprzowe:  
0210 11
- - Szynki, łopatki i ich
   kawałki, z kośćmi:
  
 - - - Ze świń domowych:  
 - - - - Solone lub w solance:  
0210 11 11 0- - - - - Szynki i ich kawałki20 
0210 11 19 0- - - - - Łopatki i ich kawałki20 
 - - - - Suszone lub wędzone:  
0210 11 31 0- - - - - Szynki i ich kawałki20 
0210 11 39 0- - - - - Łopatki i ich kawałki20 
0210 11 90 0- - - Pozostałe20 
0210 12- - Boczek i jego kawałki:  
 - - - Ze świń domowych:  
0210 12 11 0- - - - Solony lub w solance20 
0210 12 19 0- - - - Suszony lub wędzony20 
0210 12 90 0- - - Pozostały20 
0210 19- - Pozostałe:  
 - - - Ze świń domowych:  
 - - - - Solone lub w solance:  
0210 19 10 0
- - - - - Bok bekonowy lub
         szpencer
20 
0210 19 20 0
- - - - - Bok trzyćwierciowy lub
         środki
20 
0210 19 30 0- - - - - Przodki i ich kawałki20 
0210 19 40 0- - - - - Schaby i ich kawałki20 
 - - - - - Pozostałe:  
0210 19 51 0- - - - - - Bez kości20 
0210 19 59 0- - - - - - Pozostałe20 
 - - - - Suszone lub wędzone:  
0210 19 60 0- - - - - Przodki i ich kawałki20 
0210 19 70 0- - - - - Schaby i ich kawałki20 
 - - - - - Pozostałe:  
0210 19 81 0- - - - - - Bez kości20 
0210 19 89 0- - - - - - Pozostałe20 
0210 19 90 0- - - Pozostałe20 
0210 20- Mięso wołowe:  
0210 20 10 0- - Z kośćmi20 
0210 20 90 0- - Bez kości20 
0210 90
- Inne, łącznie z jadalnymi
 mączkami i grysikami z mięsa
 lub podrobów:
  
 - - Mięso:  
0210 90 10 0
- - - Mięso koński solone, w
     solance lub suszone
20 
 - - - Baranie i kozie:  
0210 90 11 0- - - - Z kośćmi20 
0210 90 19 0- - - - Bez kości20 
0210 90 21 0- - - Z reniferów20 
0210 90 29 0- - - Pozostałe20 
 - - Podroby:  
 - - - Wieprzowe:  
0210 90 31 0- - - - Wątroby20 
0210 90 39 0- - - - Pozostałe20 
 - - - Wołowe:  
0210 90 41 0
- - - - Gruba przepona i cienka
       przepona
20 
0210 90 49 0- - - - Pozostałe20 
0210 90 60 0- - - Baranie i kozie20 
 - - - Pozostałe:  
 - - - - Wątroby drobiowe:  
0210 90 71 0
- - - - - Otłuszczone wątroby
         gęsie i kacze, solone
         lub w solance
20 
0210 90 79 0- - - - - Pozostałe20 
0210 90 80 0- - - - Pozostałe20 
0210 90 90 0
- - Jadalne mączki i grysiki z
   mięsa lub podrobów
20 
0402Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: 85 ton*
0402 10
- W proszku, granulkach lub w
 innej stałej postaci, o
 zawartości tłuszczu w masie nie
 przekraczającej 1,5%:
  
 
- - Nie zawierające dodatku cukru
   ani innego środka słodzącego:
  
0402 10 11 0
- - - W bezpośrednim opakowaniu o
     zawartości netto nie
     przekraczającej 2,5 kg
37 
0402 10 19 0- - - Pozostałe37 
 - - Pozostałe:  
0402 10 91 0
- - - W bezpośrednim opakowaniu o
     zawartości netto nie
     przekraczającej 2,5 kg
37 
0402 10 99 0- - - Pozostałe37 
0402 10 99 0
- W proszku, granulkach lub w
 innej stałej postaci, o
 zawartości tłuszczu w masie
 powyżej 1,5%:
  
0402 21
- - Nie zawierające dodatku cukru
   ani innego środka słodzącego:
  
 
- - - O zawartości tłuszczu w
     masie nie przekraczającej
     27%:
  
0404 21 11
- - - - W bezpośrednim opakowaniu
       o zawartości netto nie
       przekraczającej 2,5 kg
  
0402 21 11 1- - - - - Dla niemowląt37 
0402 21 11 9- - - - - Pozostałe37 
 - - - - Pozostałe:  
0402 21 17
- - - - - O zawartości tłuszczu
         w masie nie
         przekraczającej 11%:
  
0402 21 17 1- - - - - - Dla niemowląt37 
0402 21 17 9- - - - - - Pozostałe37 
0402 21 19
- - - - - O zawartości tłuszczu
         w masie powyżej 11%,
         ale nie przekraczającej
         27%:
  
0402 21 19 1- - - - - - Dla niemowląt37 
0402 21 19 9- - - - - - Pozostałe37 
 
- - - O zawartości tłuszczu w
     masie powyżej 27%:
  
0402 21 91
- - - - W bezpośrednim opakowaniu
       o zawartości netto nie
       przekraczającej 2,5 kg:
  
0402 21 91 1- - - - - Dla niemowląt37 
0402 21 91 9- - - - - Pozostałe37 
0402 21 99- - - - Pozostałe:  
0402 21 99 1- - - - - Dla niemowląt37 
0402 21 99 9- - - - - Pozostałe37 
0402 29- - Pozostałe:  
 
- - - O zawartości tłuszczu w
     masie nie przekraczającej
     27%:
  
0402 29 11 0
- - - - Mleko specjalne dla
       niemowląt, w hermetycznie
       zamkniętych pojemnikach,
       o zawartości netto nie
       przekraczającej 500 g i o
       zawartości tłuszczu w
       masie powyżej 10%
5 
 - - - - Pozostałe:  
0402 29 15 0
- - - - - W bezpośrednim
         opakowaniu o zawartości
         netto nie
         przekraczającej 2,5 kg
5 
0402 29 19 0- - - - - Pozostałe5 
 
- - - O zawartości tłuszczu w
     masie powyżej 27%:
  
0402 29 91 0
- - - - W bezpośrednim opakowaniu
       o zawartości netto nie
       przekraczającej 2,5 kg
5 
0402 29 99 0- - - - Pozostałe5 
 - Pozostałe:  
0402 91
- - Nie zawierające dodatku cukru
   ani innego środka słodzącego:
  
 
- - - O zawartości tłuszczu w
     masie nie przekraczającej
     8%:
  
0402 91 11 0
- - - - W bezpośrednim opakowaniu
       o zawartości netto nie
       przekraczającej 2,5 kg
37 
0402 91 19 0- - - - Pozostałe37 
 
- - - O zawartości tłuszczu w
     masie powyżej 8%, ale nie
     przekraczającej 10%:
  
0402 91 31 0
- - - - W bezpośrednim opakowaniu
       o zawartości netto nie
       przekraczającej 2,5 kg
37 
0402 91 39 0- - - - Pozostałe37 
 
- - - O zawartości tłuszczu w
     masie powyżej 10%, ale nie
     przekraczającej 45%:
  
0402 91 51 0
- - - - W bezpośrednim opakowaniu
       o zawartości netto nie
       przekraczającej 2,5 kg
37 
0402 91 59 0- - - - Pozostałe37 
 
- - - O zawartości tłuszczu w
     masie powyżej 45%:
  
0402 91 91 0
- - - - W bezpośrednim opakowaniu
       o zawartości netto nie
       przekraczającej 2,5 kg
37 
0402 91 99 0- - - - Pozostałe37 
0402 99- - Pozostałe:  
 
- - - O zawartości tłuszczu w
     masie nie przekraczającej
     9,5%:
  
0402 99 11 0
- - - - W bezpośrednim opakowaniu
       o zawartości netto nie
       przekraczającej 2,5 kg
37 
0402 99 19 0- - - - Pozostałe37 
 
- - - O zawartości tłuszczu w
     masie powyżej 9,5%, ale nie
     przekraczającej 45%:
  
0402 99 31 0
- - - - W bezpośrednim opakowaniu
       o zawartości netto nie
       przekraczającej 2,5 kg
37 
0402 99 39 0- - - - Pozostałe37 
 
- - - O zawartości tłuszczu w
     masie powyżej 45%:
  
0402 99 91 0
- - - - W bezpośrednim opakowaniu
       o zawartości netto nie
       przekraczającej 2,5 kg
37 
0402 99 99 0- - - - Pozostałe37 
0406Sery i twarogi: 150 ton
0406 90- Pozostałe sery:  
 - - Pozostałe:  
 
- - - Emmentaler, Gruyére,
     Sbrinz, Bergkäse i
     Appenzell:
  
 - - - - Pozostałe:  
0406 90 13 0- - - - - Emmentaler17,5 
0406 90 23 0- - - Edam17,5 
 - - - Pozostałe:  
 - - - - Pozostałe:  
 
- - - - - O zawartości tłuszczu w
         masie nie
         przekraczającej 40% o
         zawartości masy wody w
         substancji
         beztłuszczowej:
  
 
- - - - - - Powyżej 47%, ale nie
           przekraczającej 72%:
  
0406 90 78 0- - - - - - - Gouda17,5 
0407 00Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane: 45 ton
 - Drobiu:  
 - - Wylęgowe:  
0407 00 11 0- - - Indycze albo gęsie
12,5
minimum
0,015 ECU/szt.
 
0407 00 19 0- - - Pozostałe
12,5
minimum
0,015 ECU/szt.
 
0407 00 30 0- - Pozostałe
12,5
minimum
0,015 ECU/szt.
 
0407 00 90 0- Pozostałe
12,5
minimum
0,015 ECU/szt.
 
0808Jabłka, gruszki i pigwy, świeże: 300 ton
0808 10- Jabłka:  
0808 10 10 0
- - Jabłka na sok, luzem, od 16
   września do 15 grudnia
0,15 ECU/kg 
 - - Pozostałe:  
0808 10 20- - - Odmiany Golden Delicious:  
0808 10 20 1- - - - Od 1 stycznia do 31 marca0,165 ECU/kg 
0808 10 20 3
- - - - Od 1 kwietnia do 30
       czerwca
0,06 ECU/kg 
0808 10 20 5- - - - Od 1 do 31 lipca5 
0808 10 20 7
- - - - Od 1 sierpnia do 31
       grudnia
0,15 ECU/kg 
0808 10 50- - - Odmiany Grany Smith:  
0808 10 50 1- - - - Od 1 stycznia do 31 marca0,165 ECU/kg 
0808 10 50 3
- - - - Od 1 kwietnia do 30
       czerwca
0,06 ECU/kg 
0808 10 50 5- - - - Od 1 do 31 lipca5 
0808 10 50 7
- - - - Od 1 sierpnia do 31
       grudnia
0,165 ECU/kg 
0808 10 90- - - Pozostałe:  
0808 10 90 1- - - - Od 1 stycznia do 31 marca0,165 ECU/kg 
0808 10 90 3
- - - - Od 1 kwietnia do 30
       czerwca
0,06 ECU/kg 
0808 10 90 5- - - - Od 1 do 31 lipca5 
0808 10 90 7
- - - - Od 1 sierpnia do 31
       grudnia
0,15 ECU/kg 
1601 00Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty: 70 ton
1601 00 10 0- Z wątroby17,5 
 - Pozostałe:  
1601 00 91 0
- - Kiełbasy, suche lub do
   smarowania, nie gotowane
17,5 
1601 00 99 0- - Pozostałe17,5 
1602Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: 825 ton**
 
- Z drobiu objętego pozycją nr
 0105:
  
1602 31- - Z indyków:  
 
- - - Zawierające w masie 57% lub
     więcej mięsa lub podrobów:
  
1602 31 11 0
- - - - Zawierające wyłącznie nie
       gotowane mięso indycze
16 
1602 31 19 0- - - - Pozostałe16 
1602 31 30 0
- - - Zawierające w masie 25% lub
     więcej, ale mniej niż 57%
     mięsa lub podrobów
16 
1602 31 90 0- - - Pozostałe16 
1602 32
- - Z drobiu z gatunku Gallus
   domesticus:
  
 
- - - Zawierające w masie 57% lub
     więcej mięsa lub podrobów:
  
1602 32 11 0- - - - Nie gotowane16 
1602 32 19 0- - - - Pozostałe16 
1602 32 30 0
- - - Zawierające w masie 25% lub
     więcej, ale mniej niż 57%
     mięsa lub podrobów
16 
1602 32 90 0- - - Pozostałe16 
1602 39- - Pozostałe:  
 
- - - Zawierające w masie 57% lub
     więcej mięsa lub podrobów:
  
1602 39 21 0- - - - Nie gotowane16 
1602 39 29 0- - - - Pozostałe16 
1602 39 40 0
- - - Zawierające w masie 25% lub
     więcej, ale mniej niż 57%
     mięsa drobiowego lub
     podrobów
16 
1602 39 80 0- - - Pozostałe16 
 - Z wieprzowiny:  
1602 41- - Szynki i ich części:  
1602 41 10 0- - - Ze świń domowych20 
1602 41 90 0- - - Pozostałe20 
1602 42- - Łopatki i ich części:  
1602 42 10 0- - - Ze świń domowych16 
1602 42 90 0- - - Pozostałe16 
1602 49
- - Pozostałe łącznie z
   mieszankami:
  
 - - - Ze świń domowych:  
 
- - - - Zawierające w masie 80%
       lub więcej mięsa lub
       dowolnego rodzaju
       podrobów, włącznie z
       tłuszczami dowolnego
       rodzaju i pochodzenia:
  
1602 49 11 0
- - - - - Schaby (bez karkowych)
         i ich części łącznie z
         mieszankami schabów i
         szynek
16 
1602 49 13 0
- - - - - Karki i ich części
         łącznie z mieszankami
         obojczyków i łopatek
16 
1602 49 15 0
- - - - - Pozostałe mieszanki
         zawierające szynki,
         łopatki, schaby lub
         karki oraz ich części
16 
1602 49 19 0- - - - - Pozostałe16 
1602 49 30 0
- - - - Zawierające w masie 40%
       lub więcej, ale mniej niż
       80% mięsa lub dowolnego
       rodzaju podrobów łącznie
       z tłuszczami dowolnego
       rodzaju i pochodzenia
16 
1602 49 50 0
- - - - Zawierające w masie mniej
       niż 40% mięsa lub
       dowolnego rodzaju
       podrobów łącznie z
       tłuszczami dowolnego
       rodzaju i pochodzenia
16 
1602 49 90 0- - - Pozostałe16 
1602 50- Z wołowiny:  
1602 50 10 0
- - Nie gotowane; mieszanki
   gotowanego mięsa lub podrobów
   z nie gotowanym mięsem lub
   podrobami
18 
 - - Pozostałe:  
 
- - - W opakowaniach
     hermetycznych:
  
1602 50 31 0
- - - - Corned beef (wołowina
       peklowana)
18 
1602 50 39 0- - - - Pozostałe18 
1602 50 80 0- - - Pozostałe18 
1602 90
- Pozostałe łącznie z przetworami
 z krwi dowolnych zwierząt:
  
1602 90 10 0
- - Przetwory z krwi dowolnych
   zwierząt
20 
 - - Pozostałe:  
1602 90 31 0- - - Z dziczyzny lub z królików20 
 - - - Pozostałe:  
1602 90 51 0
- - - - Zawierające mięso lub
       podroby ze świń domowych
20 
 - - - - Pozostałe:  
 
- - - - - Zawierające mięso
         wołowe lub podroby:
  
1602 90 61 0
- - - - - - Nie gotowane,
           mieszanki gotowanego
           mięsa lub podrobów z
           nie gotowanym mięsem
           lub podrobami
20 
1602 90 69 0- - - - - - Pozostałe20 
 - - - - - Pozostałe:  
 
- - - - - - Z baraniny lub
           koziny:
  
 
- - - - - - - Nie gotowane;
             mieszanki
             gotowanego mięsa
             lub podrobów z nie
             gotowanym mięsem
             lub podrobami:
  
1602 90 72 0- - - - - - - - Z baraniny20 
1602 90 74 0- - - - - - - - Z koziny20 
 - - - - - - - Pozostałe:  
1602 90 76 0- - - - - - - - Z baraniny20 
1602 90 78 0- - - - - - - - Z koziny20 
1602 90 98 0- - - - - - Pozostałe20 
1806Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao: 150 ton
1806 90- Pozostałe:  
1806 90 60 0
- - Pasty do smarowania
   zawierające kakao
22,5+DCC 
2005Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006: 45 ton
2005 90
- Pozostałe warzywa i mieszanki
 warzywne:
  
2005 90 10 0
- - Owoce z rodzaju Capsicum inne
   niż słodka papryka lub pieprz
   angielski
15 
2009Soki owocowe (łącznie z moszczem winogronowym) i soki warzywne nie sfermentowane i nie zawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: 150 ton
2009 80
- Sok z dowolnego innego
 pojedynczego owocu lub z
 dowolnego warzywa:
  
 
- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3
   przy 20°C:
  
 - - - Sok z gruszek:  
2009 80 11 0
- - - - O wartości nie
       przekraczającej 22 ECU za
       100 kg masy netto
25 
2009 80 19 0- - - - Pozostałe25 
 - - - Pozostałe:  
 
- - - - O wartości nie
       przekraczającej 30 ECU za
       100 kg masy netto:
  
2009 80 32 0
- - - - - Soki z owoców
         męczennicy i guawy
17,5 
2009 80 33 0
- - - - - Soki z mango, owoców
         smaczeliny, papaya,
         owoców tamaryndy,
         owoców nerkowca, liczi
         (śliwek chińskich),
         owoców kanawalii,
         owoców sączyńca, owoców
         oskomianu (carambola) i
         pitahaya
17,5 
2009 80 35 0- - - - - Pozostałe17,5 
 - - - - Pozostałe:  
2009 80 36 0
- - - - - Soki z owoców
         tropikalnych
25 
2009 80 38 0- - - - - Pozostałe25 
 
- - O gęstości nie
   przekraczającej 1,33 g/cm3
   przy 20°C:
  
 - - - Sok z gruszek:  
2009 80 50 0
- - - - O wartości powyżej 18 ECU
       za 100 kg masy netto,
       zawierający dodatek cukru
17,5 
 - - - - Pozostałe:  
2009 80 61 0
- - - - - Z dodatkiem cukru o
         zawartości powyżej 30%
         w masie
17,5 
2009 80 63 0
- - - - - O zawartości dodatku
         cukru nie
         przekraczającej 30% w
         masie
17,5 
2009 80 69 0
- - - - - Nie zawierający dodatku
         cukru
17,5 
 - - - Pozostałe:  
 
- - - - O wartości powyżej 30 ECU
       za 100 kg masy netto,
       zawierający dodatek
       cukru:
  
2009 80 71 0
- - - - - Sok wiśniowy i
         czereśniowy
17,5 
2009 80 73 0
- - - - - Soki z owoców
         tropikalnych
17,5 
2009 80 79 0- - - - - Pozostałe17,5 
 - - - - Pozostałe:  
 
- - - - - O zawartości dodatku
         cukru w masie powyżej
         30%:
  
2009 80 83 0
- - - - - - Soki z owoców
           męczennicy i guawy
17,5 
2009 80 84 0
- - - - - - Soki z mango, owoców
           smaczeliny, papaya,
           owoców tamaryndy,
           owoców nerkowca,
           liczi (śliwki
           chińskie), owoce
           kanawalii, owoców
           sączyńca, owoców
           oskomianu (carambola)  
           i pitahaya
17,5 
2009 80 86 0- - - - - - Pozostałe17,5 
 
- - - - - O zawartości dodatku
         cukru w masie nie
         przekraczającej 30%:
  
2009 80 88 0
- - - - - - Soki z owoców
           tropikalnych
17,5 
2009 80 89 0- - - - - - Pozostałe17,5 
 
- - - - - Nie zawierający dodatku
         cukru:
  
2009 80 95 0
- - - - - - Soki z owoców z
           gatunku Vaccinium
           macrocarpon
17,5 
2009 80 96 0
- - - - - - Sok wiśniowy i
           czereśniowy
17,5 
2009 80 97 0
- - - - - - Soki z owoców
           tropikalnych
25 
2009 80 99- - - - - - Pozostałe:  
2009 80 99 1- - - - - - - Soki owocowe17,5 
2009 80 99 9- - - - - - - Pozostałe17,5 
2009 90- Mieszanki soków:  
 
- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3
   przy 20°C:
  
 
- - - Mieszanki soków jabłkowego
     i gruszkowego:
  
2009 90 11 0
- - - - O wartości nie
       przekraczającej 22 ECU za
       100 kg masy netto
25 
2009 90 19 0- - - - Pozostałe25 
 - - - Pozostałe:  
2009 90 21 0
- - - - O wartości nie
       przekraczającej 30 ECU za
       100 kg masy netto
25 
2009 90 29 0- - - - Pozostałe25 
 
- - O gęstości nie
   przekraczającej 1,33 g/cm3
   przy 20°C:
  
 
- - - Mieszanki soków jabłkowego
     i gruszkowego:
  
2009 90 31 0
- - - - O wartości nie
       przekraczającej 18 ECU za
       100 kg masy netto i o
       zawartości dodatku cukru
       w masie powyżej 30%
17,5 
2009 90 39 0- - - - Pozostałe17,5 
 - - - Pozostałe:  
 
- - - - O wartości powyżej 30 ECU
       za 100 kg masy netto:
  
 
- - - - - Mieszanki soków owoców
         cytrusowych i soku
         ananasowego:
  
2009 90 41 0
- - - - - - Zawierające dodatek
           cukru
17,5 
2009 90 49 0- - - - - - - Pozostałe17,5 
 - - - - - Pozostałe:  
2009 90 51 0
- - - - - - Zawierające dodatek
           cukru
17,5 
200 90 59 0- - - - - - Pozostałe17,5 
 
- - - - O wartości nie
       przekraczającej 30 ECU za
       100 kg masy netto:
  
 
- - - - - Mieszanki soków owoców
         cytrusowych i soku
         ananasowego:
  
2009 90 71 0
- - - - - - O zawartości dodatku
           cukru w masie powyżej
           30%
17,5 
2009 90 73 0
- - - - - - O zawartości dodatku
           cukru w masie nie
           przekraczającej 30%
17,5 
2009 90 79 0
- - - - - - Nie zawierające
           dodatku cukru
17,5 
 - - - - - Pozostałe:  
 
- - - - - - O zawartości dodatku
           cukru w masie powyżej
           30%:
  
2009 90 92 0
- - - - - - - Mieszanki soków z
             owoców tropikalnych
17,5 
2009 90 94 0- - - - - - - Pozostałe17,5 
 
- - - - - - O zawartości dodatku
           cukru w masie nie
           przekraczającej 30%:
  
2009 90 95 0
- - - - - - - Mieszanki soków z
             owoców tropikalnych
17,5 
2009 90 96 0- - - - - - - Pozostałe17,5 
 
- - - - - - Nie zawierające
           dodatku cukru:
  
2009 90 97 0
- - - - - - - Mieszanki soków z
             owoców tropikalnych
17,5 
2009 90 98 0- - - - - - - Pozostałe17,5 
2103Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda: 225 ton
2103 20 00 0
- Ketchup pomidorowy i inne sosy
 pomidorowe
17,5
minimum
0,175 ECU/kg
 
2103 30
- Mąka i grysik z gorczycy oraz
 gotowa musztarda:
  
2103 30 10 0- - Mąka i grysik z gorczycy17,5 
2103 30 90 0- - Gotowa musztarda22,5 
2103 90- Pozostałe:  
2103 90 10 0- - Ostry sos z mango w płynie15 
2103 90 30 0
- - Gorzkie aromatyczne zaprawy
   o objętościowej mocy alkoholu
   od 44,2 do 49,2% obj.,
   zawierające w masie od 1,5 do
   6% goryczki, przypraw i
   różnych składników oraz od 4
   do 10% cukru, w pojemnikach
   zawierających 0,5 litra lub
   mniej
53
minimum
0,5 ECU/kg
 
2103 90 90 0- - Pozostałe15 
2106Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: 150 ton
2106 90- Pozostałe:  
2106 90 10 0- - Fondue z sera10 
2106 90 20 0
- - Złożone preparaty alkoholowe,
   inne niż na bazie substancji
   zapachowych, w rodzaju
   używanych do produkcji
   napojów
162,05
minimum
3,68 ECU/%hl
 
 
- - Aromatyzowane lub barwione
   syropy cukrowe:
  
 - - - Pozostałe:  
2106 90 51 0- - - - Syrop laktozowy10 
2106 90 59 0- - - - Pozostałe10 
 - - Pozostałe:  
2106 90 92 0
- - - Nie zawierające tłuszczów
     mleka, sacharozy,
     izoglukozy, glukozy lub
     skrobi lub zawierające w
     masie mniej niż 1,5%
     tłuszczu mleka, 5%
     sacharozy lub izoglukozy,
     5% glukozy lub skrobi
10 
2106 90 98 0- - - Pozostałe10 
2203 00Piwo otrzymane ze słodu: 3.750 hl
 
- W pojemnikach zawierających nie
 więcej niż 10 litrów:
  
2203 00 01 0- - W butelkach
15
minimum
0,125 ECU/l
 
2203 00 09 0- - Pozostałe
15
minimum
0,125 ECU/l
 
2203 00 10 0
- W pojemnikach zawierających
 więcej niż 10 litrów
15
minimum
0,125 ECU/l
 
2204Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: 12.750 hl
2204 10- Wino musujące:  
 
- - O rzeczywistej objętościowej
   mocy alkoholu nie mniejszej
   niż 8,5% obj.:
  
2204 10 11- - - Szampan:  
2204 10 11 1
- - - - O rzeczywistej
       objętościowej mocy
       alkoholu nie mniejszej
       niż 8,5%, ale nie
       większej niż 22% obj.
15
minimum
21 ECU/hl
 
2204 10 19- - - Pozostałe:  
2204 10 19 1
- - - - O rzeczywistej
       objętościowej mocy
       alkoholu nie mniejszej
       niż 8,5%, ale nie
       większej niż 22% obj.
15
minimum
21 ECU/hl
 
 - - Pozostałe:  
2204 10 91 0- - - Asti spumante
15
minimum
21 ECU/hl
 
2204 10 99 0- - - Pozostałe
15
minimum
21 ECU/hl
 
 
- Pozostałe wina; moszcz
 winogronowy z fermentacją nie
 rozpoczętą lub zatrzymaną przez
 dodanie alkoholu:
  
2204 21
- - W pojemnikach zawierających
   2 litry lub mniej:
  
2204 21 10
- - - Wina inne niż z podpozycji
     2204 10 w butelkach z
     korkami "grzybkowymi"
     przytrzymywanymi
     przewiązkami lub
     zapięciami; wina
     dostarczane inaczej,
     pozostające dzięki
     obecności dwutlenku węgla w
     roztworze pod nadciśnieniem
     nie mniejszym niż 1 bar,
     ale mniejszym niż 3 bary,
     mierzonym w temperaturze
     20°C:
  
2204 21 10 1
- - - - O rzeczywistej
       objętościowej mocy
       alkoholu nie większej niż
       22% obj.
15
minimum
21 ECU/hl
 
 - - - Pozostałe:  
 
- - - - O rzeczywistej
       objętościowej mocy
       alkoholu nie
       przewyższającej 13% obj.:
  
 
- - - - - Wina jakościowe
         produkowane w
         określonych rejonach:
  
 - - - - - - Białe:  
2204 21 11 0- - - - - - - Alsace
15
minimum
12,5 ECU/hl
 
2204 21 12 0- - - - - - - Bordeaux
15
minimum
12,5 ECU/hl
 
2204 21 13 0
- - - - - - - Bourgogne
             (Burgundy)
15
minimum
12,5 ECU/hl
 
2204 21 17 0
- - - - - - - Val de Loire (Loire
             valley)
15
minimum
12,5 ECU/hl
 
2204 21 18 0- - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer
15
minimum
12,5 ECU/hl
 
2204 21 19 0- - - - - - - Pfalz
15
minimum
12,5 ECU/hl
 
2204 21 22 0- - - - - - - Rheinhessen
15
minimum
12,5 ECU/hl
 
2204 21 24 0- - - - - - - Lazio (Latium)
15
minimum
12,5 ECU/hl
 
2204 2 26 0- - - - - - - Toscana (Tuscany)
15
minimum
12,5 ECU/hl
 
2204 21 27 0
- - - - - - - Trentino, Alto
             Adige i Friuli
15
minimum
12,5 ECU/hl
 
2204 21 28 0- - - - - - - Veneto
15
minimum
12,5 ECU/hl
 
2204 21 32 0- - - - - - - Vinho Verde
15
minimum
12,5 ECU/hl
 
2204 21 34 0- - - - - - - Penedes
15
minimum
12,5 ECU/hl
 
2204 21 36 0- - - - - - - Rioja
15
minimum
12,5 ECU/hl
 
2204 21 37 0- - - - - - - Valencia
15
minimum
12,5 ECU/hl
 
2204 21 38 0- - - - - - - Pozostałe
15
minimum
12,5 ECU/hl
 
 - - - - - - Pozostałe:  
2204 21 42 0- - - - - - - Bordeaux
15
minimum
12,5 ECU/hl
 
2204 21 43 0
- - - - - - - Bourgogne
             (Burgundy)
15
minimum
12,5 ECU/hl
 
2204 21 44 0- - - - - - - Beaujolais
15
minimum
12,5 ECU/hl
 
2204 21 46 0- - - - - - - Cotes du Rhone
15
minimum
12,5 ECU/hl
 
2204 21 47 0- - - - - - - Languedoc-Rousillon
15
minimum
12,5 ECU/hl
 
2204 21 48 0
- - - - - - - Val de Loire (Loire
             valley)
15
minimum
12,5 ECU/hl
 
2204 21 62 0- - - - - - - Piemonte (Piemont)
15
minimum
12,5 ECU/hl
 
2204 21 66 0- - - - - - - Toscana (Tuscany)
15
minimum
12,5 ECU/hl
 
2204 21 67 0
- - - - - - - Trentino i Alto
             Adige
15
minimum
12,5 ECU/hl
 
2204 21 68 0- - - - - - - Veneto
15
minimum
12,5 ECU/hl
 
2204 21 69 0
- - - - - - - Dao, Bairrada i
             Douro
15
minimum
12,5 ECU/hl
 
2204 21 71 0- - - - - - - Navarra
15
minimum
12,5 ECU/hl
 
2204 21 74 0- - - - - - - Penedes
15
minimum
12,5 ECU/hl
 
2204 21 76 0- - - - - - - Rioja
15
minimum
12,5 ECU/hl
 
2204 21 77 0- - - - - - - Valdepenas
15
minimum
12,5 ECU/hl
 
2204 21 78 0- - - - - - - Pozostałe
15
minimum
12,5 ECU/hl
 
 - - - - - Pozostałe:  
2204 21 79 0- - - - - - Białe
15
minimum
12,5 ECU/hl
 
2204 21 80 0- - - - - - Pozostałe
15
minimum
12,5 ECU/hl
 
 
- - - - O rzeczywistej
       objętościowej mocy
       alkoholu powyżej 13%
       obj., ale nie
       przewyższającej 15% obj.:
  
 
- - - - - Wina jakościowe
         produkowane w
         określonych regionach:
  
2204 21 81 0- - - - - - Białe
15
minimum
12,5 ECU/hl
 
2204 21 82 0- - - - - - Pozostałe
15
minimum
12,5 ECU/hl
 
 - - - - - Pozostałe:  
2204 21 83 0- - - - - - Białe
15
minimum
12,5 ECU/hl
 
2204 21 84 0- - - - - - Pozostałe
15
minimum
12,5 ECU/hl
 
 
- - - - O rzeczywistej
       objętościowej mocy
       alkoholu powyżej 15%
       obj., ale nie
       przewyższającej 18% obj.:
  
2204 21 89 0- - - - - Port
15
minimum
12,5 ECU/hl
 
2204 21 94 0- - - - - Pozostałe
15
minimum
12,5 ECU/hl
 
 
- - - - O rzeczywistej
       objętościowej mocy
       alkoholu powyżej 18%
       obj., ale nie
       przekraczającej 22% obj.:
  
2204 21 95 0- - - - - Port
15
minimum
12,5 ECU/hl
 
2204 29- - Pozostałe:  
2204 29 10
- - - Wina inne niż z podpozycji
     2204 10 w butelkach z
     korkami "grzybkowymi"
     przytrzymywanymi
     przewiązkami lub
     zapięciami; wina
     dostarczane inaczej,
     pozostające w wyniku
     obecności dwutlenku węgla w
     roztworze, pod
     nadciśnieniem nie mniejszym
     niż 1 bar, ale mniejszym
     niż 3 bary, mierzonym w
     temperaturze 20°C:
  
2204 29 10 1
- - - - O rzeczywistej
       objętościowej mocy
       alkoholu nie większej niż
       22% obj.
12,5
minimum
21 ECU/hl
 
 - - - Pozostałe:  
 
- - - - O rzeczywistej
       objętościowej mocy
       alkoholu nie
       przewyższającej 13% obj.:
  
 
- - - - - Wina jakościowe
         produkowane w
         określonych regionach:
  
 - - - - - - Białe:  
2204 29 12 0- - - - - - - Bordeaux
12,5
minimum
2,5 ECU/hl
 
2204 29 13 0
- - - - - - - Bourgogne
             (Burgundy)
12,5
minimum
2,5 ECU/hl
 
2204 29 17 0
- - - - - - - Val de Loire (Loire
             valley)
12,5
minimum
2,5 ECU/hl
 
2204 29 18 0- - - - - - - Pozostałe
12,5
minimum
2,5 ECU/hl
 
 - - - - - - Pozostałe:  
2204 29 42 0- - - - - - - Bordeaux
12,5
minimum
2,5 ECU/hl
 
2204 29 43 0
- - - - - - - Bourgogne
             (Burgundy)
12,5
minimum
2,5 ECU/hl
 
2204 29 44 0- - - - - - - Beaujolais
12,5
minimum
2,5 ECU/hl
 
2204 29 46 0- - - - - - - Cotes du Rhone
12,5
minimum
2,5 ECU/hl
 
2204 29 47 0- - - - - - - Languedoc-Roussillon
12,5
minimum
2,5 ECU/hl
 
2204 29 48 0
- - - - - - - Val de Loire (Loire
             valley)
12,5
minimum
2,5 ECU/hl
 
2204 29 58 0- - - - - - - Pozostałe
12,5
minimum
2,5 ECU/hl
 
 - - - - - Pozostałe:  
 - - - - - - Białe:  
2204 29 62 0- - - - - - - Sicilia (Sicily)
12,5
minimum
2,5 ECU/hl
 
2204 29 64 0- - - - - - - Veneto
12,5
minimum
2,5 ECU/hl
 
2204 29 65 0- - - - - - - Pozostałe
12,5
minimum
2,5 ECU/hl
 
 - - - - - - Pozostałe:  
2204 29 71 0- - - - - - - Puglia (Apuglia)
12,5
minimum
2,5 ECU/hl
 
2204 29 72 0- - - - - - - Sicilia (Sicily)
12,5
minimum
2,5 ECU/hl
 
2204 29 75 0- - - - - - - Pozostałe
12,5
minimum
2,5 ECU/hl
 
 
- - - - O rzeczywistej
       objętościowej mocy
       alkoholu powyżej 13%
       obj., ale nie
       przewyższającej 15% obj.:
  
 
- - - - - Wina jakościowe
         produkowane w
         określonych regionach:
  
2204 29 81 0- - - - - - Białe
12,5
minimum
3,5 ECU/hl
 
2204 29 82 0- - - - - - Pozostałe
12,5
minimum
3,5 ECU/hl
 
 - - - - - Pozostałe:  
2204 29 83 0- - - - - - Białe
12,5
minimum
3,5 ECU/hl
 
2204 29 84 0- - - - - - Pozostałe
12,5
minimum
3,5 ECU/hl
 
 
- - - - O rzeczywistej
       objętościowej mocy
       alkoholu powyżej 15%
       obj., ale nie
       przeważającej 18% obj.:
  
2204 29 89 0- - - - - Port
12,5
minimum
10,5 ECU/hl
 
2204 29 91 0
- - - - - Madeira i Setubal
         muscatel
12,5
minimum
10,5 ECU/hl
 
2204 29 92 0- - - - - Sherry
12,5
minimum
10,5 ECU/hl
 
2204 29 93 0
- - - - - Tokaj (Aszu I
         Szamorodni)
12,5
minimum
10,5 ECU/hl
 
2204 29 94 0- - - - - Pozostałe
12,5
minimum
10,5 ECU/hl
 
2205Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi: 3.750 hl
2205 10
- W pojemnikach zawierających
 2 litry lub mniej:
  
2205 10 10 0
- - O rzeczywistej objętościowej
   mocy alkoholu wynoszącej 18%
   obj. lub mniejszej
15
minimum
6,25 ECU/hl
 
2205 90- Pozostałe:  
2205 90 10 0
- - O rzeczywistej objętościowej
   mocy alkoholu wynoszącej 18%
   obj. lub mniejszej
15
minimum
5 ECU/hl
 
 
*    W ilości 85 ton zgodnie z Protokołem Dodatkowym nr 6 do Środkowoeuropejskiej Umowy o Wolnym Handlu oraz Protokołem 13 do CEFTA, który określa koncesje celne w relacji pomiędzy Polską a Słowenią, wysokość kontyngentu dla pozycji 0402 29 - wynosi 45 ton.
**   W ilości 825 ton zgodnie z Protokołem Dodatkowym nr 6 do Środkowoeuropejskiej Umowy o Wolnym Handlu oraz Protokołem 13 do CEFTA, który określa koncesje celne w relacji pomiędzy Polską a Słowenią, wysokość kontyngentu dla pozycji 1602 31, 1602 32, 1602 39, 1602 42, 1602 49, 1602 50 - wynosi 45 ton.

Pozycje

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479, 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486, 487, 488, 489, 490, 491, 492, 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532, 533, 534, 535, 536, 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555, 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576, 577, 578, 579, 580, 581, 582, 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597, 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611, 612, 613, 614, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651, 652, 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659, 660, 661, 662, 663, 664, 665, 666, 667, 668, 669, 670, 671, 672, 673, 674, 675, 676, 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683, 684, 685, 686, 687, 688, 689, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 696, 697, 698, 699, 700, 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715, 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730, 731, 732, 733, 734, 735, 736, 737, 738, 739, 740, 741, 742, 743, 744, 745, 746, 747, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 754, 755, 756, 757, 758, 759, 760, 761, 762, 763, 764, 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774, 775, 776, 777, 778, 779, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 787, 788, 789, 790, 791, 792, 793, 794, 795, 796, 797, 798, 799, 800, 801, 802, 803, 804, 805, 806, 807, 808, 809, 810, 811, 812, 813, 814, 815, 816, 817, 818, 819, 820, 821, 822, 823, 824, 825, 826, 827, 828, 829, 830, 831, 832, 833, 834, 835, 836, 837, 838, 839, 840, 841, 842, 843, 844, 845, 846, 847, 848, 849, 850, 851, 852, 853, 854, 855, 856, 857, 858, 859, 860, 861, 862, 863, 864, 865, 866, 867, 868, 869, 870, 871, 872, 873, 874, 875, 876, 877, 878, 879, 880, 881, 882, 883, 884, 885, 886, 887, 888, 889, 890, 891, 892, 893, 894, 895, 896, 897, 898, 899, 900, 901, 902, 903, 904, 905, 906, 907, 908, 909, 910, 911, 912, 913, 914, 915, 916, 917, 918, 919, 920, 921, 922, 923, 924, 925, 926, 927, 928, 929, 930, 931, 932, 933, 934, 935, 936, 937, 938, 939, 940, 941, 942, 943, 944, 945, 946, 947, 948, 949, 950, 951, 952, 953, 954, 955, 956, 957, 958, 959, 960, 961, 962, 963, 964, 965, 966, 967, 968, 969, 970, 971, 972, 973, 974, 975, 976, 977, 978, 979, 980, 981, 982, 983, 984, 985, 986, 987, 988, 989, 990, 991, 992, 993, 994, 995, 996, 997, 998, 999, 1000, 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1006, 1007, 1008, 1009, 1010, 1011, 1012, 1013, 1014, 1015, 1016, 1017, 1018, 1019, 1020, 1021, 1022, 1023, 1024, 1025, 1026, 1027, 1028, 1029, 1030, 1031, 1032, 1033, 1034, 1035, 1036, 1037, 1038, 1039, 1040, 1041, 1042, 1043, 1044, 1045, 1046, 1047, 1048, 1049, 1050, 1051, 1052, 1053, 1054, 1055, 1056, 1057, 1058, 1059, 1060, 1061, 1062, 1063, 1064, 1065, 1066, 1067, 1068, 1069, 1070, 1071, 1072, 1073, 1074, 1075, 1076, 1077, 1078, 1079, 1080, 1081, 1082, 1083, 1084, 1085, 1086, 1087, 1088, 1089, 1090, 1091, 1092, 1093, 1094, 1095, 1096, 1097, 1098, 1099, 1100, 1101, 1102, 1103, 1104, 1105, 1106, 1107, 1108, 1109, 1110, 1111, 1112, 1113, 1114, 1115, 1116, 1117, 1118, 1119, 1120, 1121, 1122, 1123, 1124, 1125, 1126, 1127, 1128, 1129, 1130, 1131, 1132, 1133, 1134, 1135, 1136, 1137, 1138, 1139, 1140, 1141, 1142, 1143, 1144, 1145, 1146, 1147, 1148, 1149, 1150, 1151, 1152, 1153, 1154, 1155, 1156, 1157, 1158, 1159, 1160, 1161, 1162, 1163, 1164, 1165, 1166, 1167, 1168, 1169, 1170, 1171, 1172, 1173, 1174, 1175, 1176, 1177, 1178, 1179, 1180, 1181, 1182, 1183, 1184, 1185, 1186, 1187, 1188, 1189, 1190, 1191, 1192, 1193, 1194, 1195, 1196, 1197, 1198, 1199, 1200, 1201, 1202, 1203, 1204, 1205, 1206, 1207, 1208, 1209, 1210, 1211, 1212, 1213, 1214, 1215, 1216, 1217, 1218, 1219, 1220, 1221, 1222, 1223, 1224, 1225, 1226, 1227, 1228, 1229, 1230, 1231, 1232, 1233, 1234, 1235, 1236, 1237, 1238, 1239, 1240, 1241, 1242, 1243, 1244, 1245, 1246, 1247, 1248, 1249, 1250, 1251, 1252, 1253, 1254, 1255, 1256, 1257, 1258, 1259, 1260, 1261, 1262, 1263, 1264, 1265, 1266, 1267

Polecamy

Poszukując najlepszego prawnika na dolnym śląsku pamiętajmy że tylko prawnik Wrocław oferuje najtańsze usługi prawnicze w tej części kraju. Planujesz remont? Poszukujesz projektanta domu? Najlepsi fachowcy pomogą Ci w każdej pracy budowlanej – kwiaty na telefon Wrocław – najtaniej zakupisz w kwiaciarni Margarita we Wrocławiu przy ul. Orląt Lwowskich. Kiedy zdaży Ci się stłuczka lub kiedy Twój samochód odmówi Ci posłuszeństwa - znajdź najlepszą firmę holowniczą dzięki serwisowi o tematyce "pomoc drogowa". Polecamy równierz.
Wszelkie prawa zastrzeżone, © ZnanyPrawnik 2025
Dodaj do ulubionych Mapa strony Polityka prywatności Regulamin Reklama Współpraca Kontakt