|
|
Dziennik Ustaw 1998 Nr 42 poz. 243 - Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Słowenii
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 31 marca 1998 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Słowenii.
(Dz. U. z dnia 1 kwietnia 1998 r.)
Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 i § 4 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. Nr 23, poz. 117, Nr 64, poz. 407, Nr 121, poz. 770, Nr 157, poz. 1026 i Nr 160, poz. 1084) zarządza się, co następuje:
§ 1. Do dnia 31 grudnia 1998 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Republiki Słowenii, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§ 2. Preferencyjne stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
§ 3. W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 19 grudnia 1997 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 158, poz. 1047 i z 1998 r. Nr 19, poz. 88).
§ 4. Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, polega na wydaniu pozwolenia, na podstawie kompletnych wniosków rozpatrywanych zgodnie z kolejnością ich złożenia.
§ 5. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 kwietnia 1998 r.
ZAŁĄCZNIK
WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI SŁOWENII
Kod PCN | Wyszczególnienie | Preferencyjna stawka celna | Kontyngent |
0102 | Bydło żywe: | | 1.000 ton |
0102 90 | - Pozostałe: | | |
| - - Gatunki domowe: | | |
0102 90 05 0 | - - - O masie nie przekraczającej 80 kg | 15 | |
| - - - O masie powyżej 80 kg, ale nie przekraczającej 160 kg: | | |
0102 90 21 0 | - - - - Rzeźne | 15 | |
0102 90 29 0 | - - - - Pozostałe | 15 | |
| - - - O masie powyżej 160 kg, ale nie przekraczającej 300 kg: | | |
0102 90 41 0 | - - - - Rzeźne | 15 | |
0102 90 49 0 | - - - - Pozostałe | 15 | |
| - - - O masie powyżej 300 kg: | | |
| - - - - Jałówki (bydło płci żeńskiej, które nigdy nie miało cielaka): | | |
0102 90 51 0 | - - - - - Rzeźne | 15 | |
0102 90 59 0 | - - - - - Pozostałe | 15 | |
| - - - - Krowy: | | |
0102 90 61 0 | - - - - - Rzeźne | 15 | |
0102 90 69 0 | - - - - - Pozostałe | 15 | |
| - - - - Pozostałe: | | |
0102 90 71 0 | - - - - - Rzeźne | 15 | |
0102 90 79 0 | - - - - - Pozostałe | 15 | |
0102 90 90 0 | - - Pozostałe | 15 | |
0103 | Trzoda chlewna żywa: | | 800 ton |
| - Pozostałe: | | |
0103 91 | - - O masie poniżej 50 kg: | | |
0103 91 10 0 | - - - Gatunki domowe | 10 | |
0103 91 90 0 | - - - Pozostałe | 10 | |
0103 92 | - - O masie 50 kg lub większej: | | |
| - - - Gatunki domowe: | | |
0103 92 11 0 | - - - - Maciory mające prosiaki co najmniej raz, o masie 160 kg lub większej | 15 | |
0103 92 19 0 | - - - - Pozostałe | 15 | |
0103 92 90 0 | - - - Pozostałe | 15 | |
0105 | Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki: | | 50 ton |
| - O masie nie przekraczającej 185 g: | | |
0105 11 | - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus: | | |
| - - - Pisklęta płci żeńskiej pochodzące z hodowli w drugim i trzecim pokoleniu: | | |
0105 11 11 0 | - - - - Nioski | 32 maksimum 0,084 ECU/szt | |
0105 11 19 0 | - - - - Pozostałe | 32 maksimum 0,084 ECU/szt | |
| - - - Pozostałe: | | |
0105 11 91 0 | - - - - Nioski | 32 maksimum 0,084 ECU/szt | |
0105 11 99 0 | - - - - Pozostałe | 32 maksimum 0,084 ECU/szt | |
0105 12 00 0 | - - Indyki | 9 | |
0105 19 | - - Pozostałe: | | |
0105 19 20 0 | - - - Gęsi | 9 | |
0105 19 90 0 | - - - Kaczki i perliczki | 9 | |
| - Pozostałe: | | |
0105 92 00 0 | - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus o masie nie przekraczającej 2.000 g | 10 | |
0105 93 00 0 | - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus o masie powyżej 2.000 g | 10 | |
0105 99 | - - Pozostałe: | | |
0105 99 10 0 | - - - Kaczki | 10 | |
0105 99 20 0 | - - - Gęsi | 20 | |
0105 99 30 0 | - - - Indyki | 10 | |
0105 99 50 0 | - - - Perliczki | 10 | |
0201 | Mięso wołowe świeże lub chłodzone: | | 70 ton |
0201 10 00 0 | - Tusze i półtusze | 25 | |
0201 20 | - Inne kawałki mięsa z kośćmi: | | |
0201 20 20 0 | - - Ćwierci "kompensowane" | 25 | |
0201 20 30 0 | - - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone | 25 | |
0201 20 50 0 | - - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone | 25 | |
0201 20 90 0 | - - Pozostałe | 25 | |
0201 30 00 0 | - Bez kości | 25 | |
0202 | Mięso wołowe mrożone: | | 70 ton |
0202 10 00 0 | - Tusze i półtusze | 25 | |
0202 20 | - Inne kawałki mięsa z kośćmi: | | |
0202 20 10 0 | - - Ćwierci "kompensowane" | 25 | |
0202 20 30 0 | - - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone | 25 | |
0202 20 50 0 | - - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone | 25 | |
0202 20 90 0 | - - Pozostałe | 25 | |
0202 30 | - Bez kości: | | |
0202 30 10 0 | - - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci "kompensowane" w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną w jednym kawałku, ale bez polędwicy | 25 | |
0202 30 50 0 | - - Rostbef, antrykot i szponder - kawałki | 25 | |
0202 30 90 0 | - - Pozostałe | 25 | |
0203 | Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: | | 150 ton |
| - Świeże lub chłodzone: | | |
0203 11 | - - Tusze i półtusze: | | |
0203 11 10 0 | - - - Ze świń domowych | 25 | |
0203 11 90 0 | - - - Pozostałe | 25 | |
0203 12 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: | | |
| - - - Ze świń domowych: | | |
0203 12 11 0 | - - - - Szynki i ich kawałki | 25 | |
0203 12 19 0 | - - - - Łopatki i ich kawałki | 25 | |
0203 12 90 0 | - - - Pozostałe | 25 | |
0203 19 | - - Pozostałe: | | |
| - - - Ze świń domowych: | | |
0203 19 11 0 | - - - - Przodki i ich kawałki | 25 | |
0203 19 13 0 | - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi | 25 | |
0203 19 15 0 | - - - - Boczek i jego kawałki | 25 | |
| - - - - Pozostałe: | | |
0203 19 55 0 | - - - - - Bez kości | 25 | |
0203 19 59 0 | - - - - - Pozostałe | 25 | |
0203 19 90 0 | - - - Pozostałe | 25 | |
| - Mrożone: | | |
0203 21 | - - Tusze i półtusze: | | |
0203 21 10 0 | - - - Ze świń domowych | 25 | |
0203 21 90 0 | - - - Pozostałe | 25 | |
0203 22 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: | | |
| - - - Ze świń domowych: | | |
0203 22 11 0 | - - - - Szynki i ich kawałki | 25 | |
0203 22 19 0 | - - - - Łopatki i ich kawałki | 25 | |
0203 22 90 0 | - - - Pozostałe | 25 | |
0203 29 | - - Pozostałe: | | |
| - - - Ze świń domowych: | | |
0203 29 11 0 | - - - - Przodki i ich kawałki | 25 | |
0203 29 13 0 | - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi | 25 | |
0203 29 15 0 | - - - - Boczek i jego kawałki | 25 | |
| - - - - Pozostałe: | | |
0203 29 55 0 | - - - - - Bez kości | 25 | |
0203 29 59 0 | - - - - - Pozostałe | 25 | |
0203 29 90 0 | - - - Pozostałe | 25 | |
0204 | Mięso baranie i kozie - świeże, chłodzone lub mrożone: | | 12 ton |
0204 10 00 0 | - Tusze i półtusze z jagniąt, świeże lub chłodzone | 0 | |
| - Inne mięso baranie, świeże lub chłodzone: | | |
0204 21 00 0 | - - Tusze i półtusze | 0 | |
0204 22 | - - Inne kawałki z kośćmi: | | |
0204 22 10 0 | - - - Krótkie ćwierci przednie | 0 | |
0204 22 30 0 | - - - Grzbiety i/lub środki | 0 | |
0204 22 50 0 | - - - Nogi | 0 | |
0204 22 90 0 | - - - Pozostałe | 0 | |
0204 23 00 0 | - - Bez kości | 0 | |
0204 30 00 0 | - Tusze i półtusze z jagniąt, mrożone | 0 | |
| - Inne mięso baranie mrożone: | | |
0204 41 00 0 | - - Tusze i półtusze | 0 | |
0204 42 | - - Inne kawałki z kośćmi: | | |
0204 42 10 0 | - - - Krótkie ćwierci przednie | 0 | |
0204 42 30 0 | - - - Grzbiety i/lub środki | 0 | |
0204 42 50 0 | - - - Nogi | 0 | |
0204 42 90 0 | - - - Pozostałe | 0 | |
0204 43 | - - Bez kości: | | |
0204 43 10 0 | - - - Jagnięce | 0 | |
0204 43 90 0 | - - - Pozostałe | 0 | |
0204 50 | - Mięso kozie: | | |
| - - Świeże lub chłodzone: | | |
0204 50 11 0 | - - - Tusze i półtusze | 0 | |
0204 50 13 0 | - - - Krótkie ćwierci przednie | 0 | |
0204 50 15 0 | - - - Grzbiety i/lub środki | 0 | |
0204 50 19 0 | - - - Nogi | 0 | |
| - - - Pozostałe: | | |
0204 50 31 0 | - - - - Kawałki z kośćmi | 0 | |
0204 50 39 0 | - - - - Kawałki bez kości | 0 | |
| - - Mrożone: | | |
0204 50 51 0 | - - - Tusze i półtusze | 0 | |
0204 50 53 0 | - - - Krótkie ćwierci przednie | 0 | |
0204 50 55 0 | - - - Grzbiety i/lub środki | 0 | |
0204 50 59 0 | - - - Nogi | 0 | |
| - - - Pozostałe: | | |
0204 50 71 0 | - - - - Kawałki z kośćmi | 0 | |
0204 50 79 0 | - - - - Kawałki bez kości | 0 | |
0207 | Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: | | 375 ton |
| - Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus: | | |
0207 11 | - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: | | |
0207 11 10 0 | - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%" | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 11 30 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 11 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 13 | - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: | | |
| - - - Kawałki: | | |
0207 13 10 0 | - - - - Bez kości | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
| - - - - Z kośćmi: | | |
0207 13 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 13 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 13 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 13 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 13 60 0 | - - - - - Nogi i ich kawałki | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 13 70 0 | - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
| - - - Podroby: | | |
0207 13 91 0 | - - - - Wątroby | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 13 99 0 | - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
| - Z indyków: | | |
0207 24 | - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: | | |
0207 24 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 24 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 27 | - - Kawałki i podroby, mrożone: | | |
| - - - Kawałki: | | |
0207 27 10 0 | - - - - Bez kości | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
| - - - - Z kośćmi: | | |
0207 27 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 27 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 27 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 27 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
| - - - - - Nogi i ich kawałki: | | |
0207 27 60 0 | - - - - - - Uda i ich kawałki | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 27 70 0 | - - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 27 80 0 | - - - - - Pozostałe | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
| - Z kaczek, gęsi i perliczek: | | |
0207 32 | - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: | | |
| - - - Kaczki: | | |
0207 32 11 0 | - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale nie wypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%" | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 32 15 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 32 19 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
| - - - Gęsi: | | |
0207 32 51 0 | - - - - Oskubane bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 32 59 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0207 32 90 0 | - - - Perliczki | 30 minimum 0,30 ECU/kg | |
0210 | Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mączki i grysiki z mięsa i podrobów: | | 70 ton |
| - Mięso wieprzowe: | | |
0210 11 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi: | | |
| - - - Ze świń domowych: | | |
| - - - - Solone lub w solance: | | |
0210 11 11 0 | - - - - - Szynki i ich kawałki | 20 | |
0210 11 19 0 | - - - - - Łopatki i ich kawałki | 20 | |
| - - - - Suszone lub wędzone: | | |
0210 11 31 0 | - - - - - Szynki i ich kawałki | 20 | |
0210 11 39 0 | - - - - - Łopatki i ich kawałki | 20 | |
0210 11 90 0 | - - - Pozostałe | 20 | |
0210 12 | - - Boczek i jego kawałki: | | |
| - - - Ze świń domowych: | | |
0210 12 11 0 | - - - - Solony lub w solance | 20 | |
0210 12 19 0 | - - - - Suszony lub wędzony | 20 | |
0210 12 90 0 | - - - Pozostały | 20 | |
0210 19 | - - Pozostałe: | | |
| - - - Ze świń domowych: | | |
| - - - - Solone lub w solance: | | |
0210 19 10 0 | - - - - - Bok bekonowy lub szpencer | 20 | |
0210 19 20 0 | - - - - - Bok trzyćwierciowy lub środki | 20 | |
0210 19 30 0 | - - - - - Przodki i ich kawałki | 20 | |
0210 19 40 0 | - - - - - Schaby i ich kawałki | 20 | |
| - - - - - Pozostałe: | | |
0210 19 51 0 | - - - - - - Bez kości | 20 | |
0210 19 59 0 | - - - - - - Pozostałe | 20 | |
| - - - - Suszone lub wędzone: | | |
0210 19 60 0 | - - - - - Przodki i ich kawałki | 20 | |
0210 19 70 0 | - - - - - Schaby i ich kawałki | 20 | |
| - - - - - Pozostałe: | | |
0210 19 81 0 | - - - - - - Bez kości | 20 | |
0210 19 89 0 | - - - - - - Pozostałe | 20 | |
0210 19 90 0 | - - - Pozostałe | 20 | |
0210 20 | - Mięso wołowe: | | |
0210 20 10 0 | - - Z kośćmi | 20 | |
0210 20 90 0 | - - Bez kości | 20 | |
0210 90 | - Inne, łącznie z jadalnymi mączkami i grysikami z mięsa lub podrobów: | | |
| - - Mięso: | | |
0210 90 10 0 | - - - Mięso koński solone, w solance lub suszone | 20 | |
| - - - Baranie i kozie: | | |
0210 90 11 0 | - - - - Z kośćmi | 20 | |
0210 90 19 0 | - - - - Bez kości | 20 | |
0210 90 21 0 | - - - Z reniferów | 20 | |
0210 90 29 0 | - - - Pozostałe | 20 | |
| - - Podroby: | | |
| - - - Wieprzowe: | | |
0210 90 31 0 | - - - - Wątroby | 20 | |
0210 90 39 0 | - - - - Pozostałe | 20 | |
| - - - Wołowe: | | |
0210 90 41 0 | - - - - Gruba przepona i cienka przepona | 20 | |
0210 90 49 0 | - - - - Pozostałe | 20 | |
0210 90 60 0 | - - - Baranie i kozie | 20 | |
| - - - Pozostałe: | | |
| - - - - Wątroby drobiowe: | | |
0210 90 71 0 | - - - - - Otłuszczone wątroby gęsie i kacze, solone lub w solance | 20 | |
0210 90 79 0 | - - - - - Pozostałe | 20 | |
0210 90 80 0 | - - - - Pozostałe | 20 | |
0210 90 90 0 | - - Jadalne mączki i grysiki z mięsa lub podrobów | 20 | |
0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: | | 85 ton* |
0402 10 | - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 1,5%: | | |
| - - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: | | |
0402 10 11 0 | - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | 37 | |
0402 10 19 0 | - - - Pozostałe | 37 | |
| - - Pozostałe: | | |
0402 10 91 0 | - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | 37 | |
0402 10 99 0 | - - - Pozostałe | 37 | |
0402 10 99 0 | - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie powyżej 1,5%: | | |
0402 21 | - - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: | | |
| - - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 27%: | | |
0404 21 11 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | | |
0402 21 11 1 | - - - - - Dla niemowląt | 37 | |
0402 21 11 9 | - - - - - Pozostałe | 37 | |
| - - - - Pozostałe: | | |
0402 21 17 | - - - - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 11%: | | |
0402 21 17 1 | - - - - - - Dla niemowląt | 37 | |
0402 21 17 9 | - - - - - - Pozostałe | 37 | |
0402 21 19 | - - - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 11%, ale nie przekraczającej 27%: | | |
0402 21 19 1 | - - - - - - Dla niemowląt | 37 | |
0402 21 19 9 | - - - - - - Pozostałe | 37 | |
| - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%: | | |
0402 21 91 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg: | | |
0402 21 91 1 | - - - - - Dla niemowląt | 37 | |
0402 21 91 9 | - - - - - Pozostałe | 37 | |
0402 21 99 | - - - - Pozostałe: | | |
0402 21 99 1 | - - - - - Dla niemowląt | 37 | |
0402 21 99 9 | - - - - - Pozostałe | 37 | |
0402 29 | - - Pozostałe: | | |
| - - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 27%: | | |
0402 29 11 0 | - - - - Mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto nie przekraczającej 500 g i o zawartości tłuszczu w masie powyżej 10% | 5 | |
| - - - - Pozostałe: | | |
0402 29 15 0 | - - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | 5 | |
0402 29 19 0 | - - - - - Pozostałe | 5 | |
| - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%: | | |
0402 29 91 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | 5 | |
0402 29 99 0 | - - - - Pozostałe | 5 | |
| - Pozostałe: | | |
0402 91 | - - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: | | |
| - - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 8%: | | |
0402 91 11 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | 37 | |
0402 91 19 0 | - - - - Pozostałe | 37 | |
| - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 8%, ale nie przekraczającej 10%: | | |
0402 91 31 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | 37 | |
0402 91 39 0 | - - - - Pozostałe | 37 | |
| - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 10%, ale nie przekraczającej 45%: | | |
0402 91 51 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | 37 | |
0402 91 59 0 | - - - - Pozostałe | 37 | |
| - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 45%: | | |
0402 91 91 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | 37 | |
0402 91 99 0 | - - - - Pozostałe | 37 | |
0402 99 | - - Pozostałe: | | |
| - - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 9,5%: | | |
0402 99 11 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | 37 | |
0402 99 19 0 | - - - - Pozostałe | 37 | |
| - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 9,5%, ale nie przekraczającej 45%: | | |
0402 99 31 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | 37 | |
0402 99 39 0 | - - - - Pozostałe | 37 | |
| - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 45%: | | |
0402 99 91 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | 37 | |
0402 99 99 0 | - - - - Pozostałe | 37 | |
0406 | Sery i twarogi: | | 150 ton |
0406 90 | - Pozostałe sery: | | |
| - - Pozostałe: | | |
| - - - Emmentaler, Gruyére, Sbrinz, Bergkäse i Appenzell: | | |
| - - - - Pozostałe: | | |
0406 90 13 0 | - - - - - Emmentaler | 17,5 | |
0406 90 23 0 | - - - Edam | 17,5 | |
| - - - Pozostałe: | | |
| - - - - Pozostałe: | | |
| - - - - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 40% o zawartości masy wody w substancji beztłuszczowej: | | |
| - - - - - - Powyżej 47%, ale nie przekraczającej 72%: | | |
0406 90 78 0 | - - - - - - - Gouda | 17,5 | |
0407 00 | Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane: | | 45 ton |
| - Drobiu: | | |
| - - Wylęgowe: | | |
0407 00 11 0 | - - - Indycze albo gęsie | 12,5 minimum 0,015 ECU/szt. | |
0407 00 19 0 | - - - Pozostałe | 12,5 minimum 0,015 ECU/szt. | |
0407 00 30 0 | - - Pozostałe | 12,5 minimum 0,015 ECU/szt. | |
0407 00 90 0 | - Pozostałe | 12,5 minimum 0,015 ECU/szt. | |
0808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże: | | 300 ton |
0808 10 | - Jabłka: | | |
0808 10 10 0 | - - Jabłka na sok, luzem, od 16 września do 15 grudnia | 0,15 ECU/kg | |
| - - Pozostałe: | | |
0808 10 20 | - - - Odmiany Golden Delicious: | | |
0808 10 20 1 | - - - - Od 1 stycznia do 31 marca | 0,165 ECU/kg | |
0808 10 20 3 | - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca | 0,06 ECU/kg | |
0808 10 20 5 | - - - - Od 1 do 31 lipca | 5 | |
0808 10 20 7 | - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia | 0,15 ECU/kg | |
0808 10 50 | - - - Odmiany Grany Smith: | | |
0808 10 50 1 | - - - - Od 1 stycznia do 31 marca | 0,165 ECU/kg | |
0808 10 50 3 | - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca | 0,06 ECU/kg | |
0808 10 50 5 | - - - - Od 1 do 31 lipca | 5 | |
0808 10 50 7 | - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia | 0,165 ECU/kg | |
0808 10 90 | - - - Pozostałe: | | |
0808 10 90 1 | - - - - Od 1 stycznia do 31 marca | 0,165 ECU/kg | |
0808 10 90 3 | - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca | 0,06 ECU/kg | |
0808 10 90 5 | - - - - Od 1 do 31 lipca | 5 | |
0808 10 90 7 | - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia | 0,15 ECU/kg | |
1601 00 | Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty: | | 70 ton |
1601 00 10 0 | - Z wątroby | 17,5 | |
| - Pozostałe: | | |
1601 00 91 0 | - - Kiełbasy, suche lub do smarowania, nie gotowane | 17,5 | |
1601 00 99 0 | - - Pozostałe | 17,5 | |
1602 | Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: | | 825 ton** |
| - Z drobiu objętego pozycją nr 0105: | | |
1602 31 | - - Z indyków: | | |
| - - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów: | | |
1602 31 11 0 | - - - - Zawierające wyłącznie nie gotowane mięso indycze | 16 | |
1602 31 19 0 | - - - - Pozostałe | 16 | |
1602 31 30 0 | - - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa lub podrobów | 16 | |
1602 31 90 0 | - - - Pozostałe | 16 | |
1602 32 | - - Z drobiu z gatunku Gallus domesticus: | | |
| - - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów: | | |
1602 32 11 0 | - - - - Nie gotowane | 16 | |
1602 32 19 0 | - - - - Pozostałe | 16 | |
1602 32 30 0 | - - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa lub podrobów | 16 | |
1602 32 90 0 | - - - Pozostałe | 16 | |
1602 39 | - - Pozostałe: | | |
| - - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów: | | |
1602 39 21 0 | - - - - Nie gotowane | 16 | |
1602 39 29 0 | - - - - Pozostałe | 16 | |
1602 39 40 0 | - - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa drobiowego lub podrobów | 16 | |
1602 39 80 0 | - - - Pozostałe | 16 | |
| - Z wieprzowiny: | | |
1602 41 | - - Szynki i ich części: | | |
1602 41 10 0 | - - - Ze świń domowych | 20 | |
1602 41 90 0 | - - - Pozostałe | 20 | |
1602 42 | - - Łopatki i ich części: | | |
1602 42 10 0 | - - - Ze świń domowych | 16 | |
1602 42 90 0 | - - - Pozostałe | 16 | |
1602 49 | - - Pozostałe łącznie z mieszankami: | | |
| - - - Ze świń domowych: | | |
| - - - - Zawierające w masie 80% lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia: | | |
1602 49 11 0 | - - - - - Schaby (bez karkowych) i ich części łącznie z mieszankami schabów i szynek | 16 | |
1602 49 13 0 | - - - - - Karki i ich części łącznie z mieszankami obojczyków i łopatek | 16 | |
1602 49 15 0 | - - - - - Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki, schaby lub karki oraz ich części | 16 | |
1602 49 19 0 | - - - - - Pozostałe | 16 | |
1602 49 30 0 | - - - - Zawierające w masie 40% lub więcej, ale mniej niż 80% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia | 16 | |
1602 49 50 0 | - - - - Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia | 16 | |
1602 49 90 0 | - - - Pozostałe | 16 | |
1602 50 | - Z wołowiny: | | |
1602 50 10 0 | - - Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami | 18 | |
| - - Pozostałe: | | |
| - - - W opakowaniach hermetycznych: | | |
1602 50 31 0 | - - - - Corned beef (wołowina peklowana) | 18 | |
1602 50 39 0 | - - - - Pozostałe | 18 | |
1602 50 80 0 | - - - Pozostałe | 18 | |
1602 90 | - Pozostałe łącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt: | | |
1602 90 10 0 | - - Przetwory z krwi dowolnych zwierząt | 20 | |
| - - Pozostałe: | | |
1602 90 31 0 | - - - Z dziczyzny lub z królików | 20 | |
| - - - Pozostałe: | | |
1602 90 51 0 | - - - - Zawierające mięso lub podroby ze świń domowych | 20 | |
| - - - - Pozostałe: | | |
| - - - - - Zawierające mięso wołowe lub podroby: | | |
1602 90 61 0 | - - - - - - Nie gotowane, mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami | 20 | |
1602 90 69 0 | - - - - - - Pozostałe | 20 | |
| - - - - - Pozostałe: | | |
| - - - - - - Z baraniny lub koziny: | | |
| - - - - - - - Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami: | | |
1602 90 72 0 | - - - - - - - - Z baraniny | 20 | |
1602 90 74 0 | - - - - - - - - Z koziny | 20 | |
| - - - - - - - Pozostałe: | | |
1602 90 76 0 | - - - - - - - - Z baraniny | 20 | |
1602 90 78 0 | - - - - - - - - Z koziny | 20 | |
1602 90 98 0 | - - - - - - Pozostałe | 20 | |
1806 | Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao: | | 150 ton |
1806 90 | - Pozostałe: | | |
1806 90 60 0 | - - Pasty do smarowania zawierające kakao | 22,5+DCC | |
2005 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006: | | 45 ton |
2005 90 | - Pozostałe warzywa i mieszanki warzywne: | | |
2005 90 10 0 | - - Owoce z rodzaju Capsicum inne niż słodka papryka lub pieprz angielski | 15 | |
2009 | Soki owocowe (łącznie z moszczem winogronowym) i soki warzywne nie sfermentowane i nie zawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: | | 150 ton |
2009 80 | - Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu lub z dowolnego warzywa: | | |
| - - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20°C: | | |
| - - - Sok z gruszek: | | |
2009 80 11 0 | - - - - O wartości nie przekraczającej 22 ECU za 100 kg masy netto | 25 | |
2009 80 19 0 | - - - - Pozostałe | 25 | |
| - - - Pozostałe: | | |
| - - - - O wartości nie przekraczającej 30 ECU za 100 kg masy netto: | | |
2009 80 32 0 | - - - - - Soki z owoców męczennicy i guawy | 17,5 | |
2009 80 33 0 | - - - - - Soki z mango, owoców smaczeliny, papaya, owoców tamaryndy, owoców nerkowca, liczi (śliwek chińskich), owoców kanawalii, owoców sączyńca, owoców oskomianu (carambola) i pitahaya | 17,5 | |
2009 80 35 0 | - - - - - Pozostałe | 17,5 | |
| - - - - Pozostałe: | | |
2009 80 36 0 | - - - - - Soki z owoców tropikalnych | 25 | |
2009 80 38 0 | - - - - - Pozostałe | 25 | |
| - - O gęstości nie przekraczającej 1,33 g/cm3 przy 20°C: | | |
| - - - Sok z gruszek: | | |
2009 80 50 0 | - - - - O wartości powyżej 18 ECU za 100 kg masy netto, zawierający dodatek cukru | 17,5 | |
| - - - - Pozostałe: | | |
2009 80 61 0 | - - - - - Z dodatkiem cukru o zawartości powyżej 30% w masie | 17,5 | |
2009 80 63 0 | - - - - - O zawartości dodatku cukru nie przekraczającej 30% w masie | 17,5 | |
2009 80 69 0 | - - - - - Nie zawierający dodatku cukru | 17,5 | |
| - - - Pozostałe: | | |
| - - - - O wartości powyżej 30 ECU za 100 kg masy netto, zawierający dodatek cukru: | | |
2009 80 71 0 | - - - - - Sok wiśniowy i czereśniowy | 17,5 | |
2009 80 73 0 | - - - - - Soki z owoców tropikalnych | 17,5 | |
2009 80 79 0 | - - - - - Pozostałe | 17,5 | |
| - - - - Pozostałe: | | |
| - - - - - O zawartości dodatku cukru w masie powyżej 30%: | | |
2009 80 83 0 | - - - - - - Soki z owoców męczennicy i guawy | 17,5 | |
2009 80 84 0 | - - - - - - Soki z mango, owoców smaczeliny, papaya, owoców tamaryndy, owoców nerkowca, liczi (śliwki chińskie), owoce kanawalii, owoców sączyńca, owoców oskomianu (carambola) i pitahaya | 17,5 | |
2009 80 86 0 | - - - - - - Pozostałe | 17,5 | |
| - - - - - O zawartości dodatku cukru w masie nie przekraczającej 30%: | | |
2009 80 88 0 | - - - - - - Soki z owoców tropikalnych | 17,5 | |
2009 80 89 0 | - - - - - - Pozostałe | 17,5 | |
| - - - - - Nie zawierający dodatku cukru: | | |
2009 80 95 0 | - - - - - - Soki z owoców z gatunku Vaccinium macrocarpon | 17,5 | |
2009 80 96 0 | - - - - - - Sok wiśniowy i czereśniowy | 17,5 | |
2009 80 97 0 | - - - - - - Soki z owoców tropikalnych | 25 | |
2009 80 99 | - - - - - - Pozostałe: | | |
2009 80 99 1 | - - - - - - - Soki owocowe | 17,5 | |
2009 80 99 9 | - - - - - - - Pozostałe | 17,5 | |
2009 90 | - Mieszanki soków: | | |
| - - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20°C: | | |
| - - - Mieszanki soków jabłkowego i gruszkowego: | | |
2009 90 11 0 | - - - - O wartości nie przekraczającej 22 ECU za 100 kg masy netto | 25 | |
2009 90 19 0 | - - - - Pozostałe | 25 | |
| - - - Pozostałe: | | |
2009 90 21 0 | - - - - O wartości nie przekraczającej 30 ECU za 100 kg masy netto | 25 | |
2009 90 29 0 | - - - - Pozostałe | 25 | |
| - - O gęstości nie przekraczającej 1,33 g/cm3 przy 20°C: | | |
| - - - Mieszanki soków jabłkowego i gruszkowego: | | |
2009 90 31 0 | - - - - O wartości nie przekraczającej 18 ECU za 100 kg masy netto i o zawartości dodatku cukru w masie powyżej 30% | 17,5 | |
2009 90 39 0 | - - - - Pozostałe | 17,5 | |
| - - - Pozostałe: | | |
| - - - - O wartości powyżej 30 ECU za 100 kg masy netto: | | |
| - - - - - Mieszanki soków owoców cytrusowych i soku ananasowego: | | |
2009 90 41 0 | - - - - - - Zawierające dodatek cukru | 17,5 | |
2009 90 49 0 | - - - - - - - Pozostałe | 17,5 | |
| - - - - - Pozostałe: | | |
2009 90 51 0 | - - - - - - Zawierające dodatek cukru | 17,5 | |
200 90 59 0 | - - - - - - Pozostałe | 17,5 | |
| - - - - O wartości nie przekraczającej 30 ECU za 100 kg masy netto: | | |
| - - - - - Mieszanki soków owoców cytrusowych i soku ananasowego: | | |
2009 90 71 0 | - - - - - - O zawartości dodatku cukru w masie powyżej 30% | 17,5 | |
2009 90 73 0 | - - - - - - O zawartości dodatku cukru w masie nie przekraczającej 30% | 17,5 | |
2009 90 79 0 | - - - - - - Nie zawierające dodatku cukru | 17,5 | |
| - - - - - Pozostałe: | | |
| - - - - - - O zawartości dodatku cukru w masie powyżej 30%: | | |
2009 90 92 0 | - - - - - - - Mieszanki soków z owoców tropikalnych | 17,5 | |
2009 90 94 0 | - - - - - - - Pozostałe | 17,5 | |
| - - - - - - O zawartości dodatku cukru w masie nie przekraczającej 30%: | | |
2009 90 95 0 | - - - - - - - Mieszanki soków z owoców tropikalnych | 17,5 | |
2009 90 96 0 | - - - - - - - Pozostałe | 17,5 | |
| - - - - - - Nie zawierające dodatku cukru: | | |
2009 90 97 0 | - - - - - - - Mieszanki soków z owoców tropikalnych | 17,5 | |
2009 90 98 0 | - - - - - - - Pozostałe | 17,5 | |
2103 | Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda: | | 225 ton |
2103 20 00 0 | - Ketchup pomidorowy i inne sosy pomidorowe | 17,5 minimum 0,175 ECU/kg | |
2103 30 | - Mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda: | | |
2103 30 10 0 | - - Mąka i grysik z gorczycy | 17,5 | |
2103 30 90 0 | - - Gotowa musztarda | 22,5 | |
2103 90 | - Pozostałe: | | |
2103 90 10 0 | - - Ostry sos z mango w płynie | 15 | |
2103 90 30 0 | - - Gorzkie aromatyczne zaprawy o objętościowej mocy alkoholu od 44,2 do 49,2% obj., zawierające w masie od 1,5 do 6% goryczki, przypraw i różnych składników oraz od 4 do 10% cukru, w pojemnikach zawierających 0,5 litra lub mniej | 53 minimum 0,5 ECU/kg | |
2103 90 90 0 | - - Pozostałe | 15 | |
2106 | Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: | | 150 ton |
2106 90 | - Pozostałe: | | |
2106 90 10 0 | - - Fondue z sera | 10 | |
2106 90 20 0 | - - Złożone preparaty alkoholowe, inne niż na bazie substancji zapachowych, w rodzaju używanych do produkcji napojów | 162,05 minimum 3,68 ECU/%hl | |
| - - Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe: | | |
| - - - Pozostałe: | | |
2106 90 51 0 | - - - - Syrop laktozowy | 10 | |
2106 90 59 0 | - - - - Pozostałe | 10 | |
| - - Pozostałe: | | |
2106 90 92 0 | - - - Nie zawierające tłuszczów mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi lub zawierające w masie mniej niż 1,5% tłuszczu mleka, 5% sacharozy lub izoglukozy, 5% glukozy lub skrobi | 10 | |
2106 90 98 0 | - - - Pozostałe | 10 | |
2203 00 | Piwo otrzymane ze słodu: | | 3.750 hl |
| - W pojemnikach zawierających nie więcej niż 10 litrów: | | |
2203 00 01 0 | - - W butelkach | 15 minimum 0,125 ECU/l | |
2203 00 09 0 | - - Pozostałe | 15 minimum 0,125 ECU/l | |
2203 00 10 0 | - W pojemnikach zawierających więcej niż 10 litrów | 15 minimum 0,125 ECU/l | |
2204 | Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: | | 12.750 hl |
2204 10 | - Wino musujące: | | |
| - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj.: | | |
2204 10 11 | - - - Szampan: | | |
2204 10 11 1 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 22% obj. | 15 minimum 21 ECU/hl | |
2204 10 19 | - - - Pozostałe: | | |
2204 10 19 1 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 22% obj. | 15 minimum 21 ECU/hl | |
| - - Pozostałe: | | |
2204 10 91 0 | - - - Asti spumante | 15 minimum 21 ECU/hl | |
2204 10 99 0 | - - - Pozostałe | 15 minimum 21 ECU/hl | |
| - Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nie rozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu: | | |
2204 21 | - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: | | |
2204 21 10 | - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C: | | |
2204 21 10 1 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj. | 15 minimum 21 ECU/hl | |
| - - - Pozostałe: | | |
| - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.: | | |
| - - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych rejonach: | | |
| - - - - - - Białe: | | |
2204 21 11 0 | - - - - - - - Alsace | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 12 0 | - - - - - - - Bordeaux | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 13 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 17 0 | - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 18 0 | - - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 19 0 | - - - - - - - Pfalz | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 22 0 | - - - - - - - Rheinhessen | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 24 0 | - - - - - - - Lazio (Latium) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 2 26 0 | - - - - - - - Toscana (Tuscany) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 27 0 | - - - - - - - Trentino, Alto Adige i Friuli | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 28 0 | - - - - - - - Veneto | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 32 0 | - - - - - - - Vinho Verde | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 34 0 | - - - - - - - Penedes | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 36 0 | - - - - - - - Rioja | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 37 0 | - - - - - - - Valencia | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 38 0 | - - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
| - - - - - - Pozostałe: | | |
2204 21 42 0 | - - - - - - - Bordeaux | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 43 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 44 0 | - - - - - - - Beaujolais | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 46 0 | - - - - - - - Cotes du Rhone | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 47 0 | - - - - - - - Languedoc-Rousillon | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 48 0 | - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 62 0 | - - - - - - - Piemonte (Piemont) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 66 0 | - - - - - - - Toscana (Tuscany) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 67 0 | - - - - - - - Trentino i Alto Adige | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 68 0 | - - - - - - - Veneto | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 69 0 | - - - - - - - Dao, Bairrada i Douro | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 71 0 | - - - - - - - Navarra | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 74 0 | - - - - - - - Penedes | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 76 0 | - - - - - - - Rioja | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 77 0 | - - - - - - - Valdepenas | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 78 0 | - - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
| - - - - - Pozostałe: | | |
2204 21 79 0 | - - - - - - Białe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 80 0 | - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
| - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15% obj.: | | |
| - - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: | | |
2204 21 81 0 | - - - - - - Białe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 82 0 | - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
| - - - - - Pozostałe: | | |
2204 21 83 0 | - - - - - - Białe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 84 0 | - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
| - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18% obj.: | | |
2204 21 89 0 | - - - - - Port | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 94 0 | - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
| - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie przekraczającej 22% obj.: | | |
2204 21 95 0 | - - - - - Port | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 29 | - - Pozostałe: | | |
2204 29 10 | - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające w wyniku obecności dwutlenku węgla w roztworze, pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C: | | |
2204 29 10 1 | - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj. | 12,5 minimum 21 ECU/hl | |
| - - - Pozostałe: | | |
| - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.: | | |
| - - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: | | |
| - - - - - - Białe: | | |
2204 29 12 0 | - - - - - - - Bordeaux | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 13 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 17 0 | - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 18 0 | - - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
| - - - - - - Pozostałe: | | |
2204 29 42 0 | - - - - - - - Bordeaux | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 43 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 44 0 | - - - - - - - Beaujolais | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 46 0 | - - - - - - - Cotes du Rhone | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 47 0 | - - - - - - - Languedoc-Roussillon | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 48 0 | - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 58 0 | - - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
| - - - - - Pozostałe: | | |
| - - - - - - Białe: | | |
2204 29 62 0 | - - - - - - - Sicilia (Sicily) | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 64 0 | - - - - - - - Veneto | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 65 0 | - - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
| - - - - - - Pozostałe: | | |
2204 29 71 0 | - - - - - - - Puglia (Apuglia) | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 72 0 | - - - - - - - Sicilia (Sicily) | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 75 0 | - - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
| - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15% obj.: | | |
| - - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: | | |
2204 29 81 0 | - - - - - - Białe | 12,5 minimum 3,5 ECU/hl | |
2204 29 82 0 | - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 3,5 ECU/hl | |
| - - - - - Pozostałe: | | |
2204 29 83 0 | - - - - - - Białe | 12,5 minimum 3,5 ECU/hl | |
2204 29 84 0 | - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 3,5 ECU/hl | |
| - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przeważającej 18% obj.: | | |
2204 29 89 0 | - - - - - Port | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 29 91 0 | - - - - - Madeira i Setubal muscatel | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 29 92 0 | - - - - - Sherry | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 29 93 0 | - - - - - Tokaj (Aszu I Szamorodni) | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 29 94 0 | - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | |
2205 | Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi: | | 3.750 hl |
2205 10 | - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: | | |
2205 10 10 0 | - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub mniejszej | 15 minimum 6,25 ECU/hl | |
2205 90 | - Pozostałe: | | |
2205 90 10 0 | - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub mniejszej | 15 minimum 5 ECU/hl | |
* W ilości 85 ton zgodnie z Protokołem Dodatkowym nr 6 do Środkowoeuropejskiej Umowy o Wolnym Handlu oraz Protokołem 13 do CEFTA, który określa koncesje celne w relacji pomiędzy Polską a Słowenią, wysokość kontyngentu dla pozycji 0402 29 - wynosi 45 ton. ** W ilości 825 ton zgodnie z Protokołem Dodatkowym nr 6 do Środkowoeuropejskiej Umowy o Wolnym Handlu oraz Protokołem 13 do CEFTA, który określa koncesje celne w relacji pomiędzy Polską a Słowenią, wysokość kontyngentu dla pozycji 1602 31, 1602 32, 1602 39, 1602 42, 1602 49, 1602 50 - wynosi 45 ton.
Pozycje
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479, 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486, 487, 488, 489, 490, 491, 492, 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532, 533, 534, 535, 536, 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555, 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576, 577, 578, 579, 580, 581, 582, 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597, 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611, 612, 613, 614, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651, 652, 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659, 660, 661, 662, 663, 664, 665, 666, 667, 668, 669, 670, 671, 672, 673, 674, 675, 676, 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683, 684, 685, 686, 687, 688, 689, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 696, 697, 698, 699, 700, 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715, 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730, 731, 732, 733, 734, 735, 736, 737, 738, 739, 740, 741, 742, 743, 744, 745, 746, 747, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 754, 755, 756, 757, 758, 759, 760, 761, 762, 763, 764, 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774, 775, 776, 777, 778, 779, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 787, 788, 789, 790, 791, 792, 793, 794, 795, 796, 797, 798, 799, 800, 801, 802, 803, 804, 805, 806, 807, 808, 809, 810, 811, 812, 813, 814, 815, 816, 817, 818, 819, 820, 821, 822, 823, 824, 825, 826, 827, 828, 829, 830, 831, 832, 833, 834, 835, 836, 837, 838, 839, 840, 841, 842, 843, 844, 845, 846, 847, 848, 849, 850, 851, 852, 853, 854, 855, 856, 857, 858, 859, 860, 861, 862, 863, 864, 865, 866, 867, 868, 869, 870, 871, 872, 873, 874, 875, 876, 877, 878, 879, 880, 881, 882, 883, 884, 885, 886, 887, 888, 889, 890, 891, 892, 893, 894, 895, 896, 897, 898, 899, 900, 901, 902, 903, 904, 905, 906, 907, 908, 909, 910, 911, 912, 913, 914, 915, 916, 917, 918, 919, 920, 921, 922, 923, 924, 925, 926, 927, 928, 929, 930, 931, 932, 933, 934, 935, 936, 937, 938, 939, 940, 941, 942, 943, 944, 945, 946, 947, 948, 949, 950, 951, 952, 953, 954, 955, 956, 957, 958, 959, 960, 961, 962, 963, 964, 965, 966, 967, 968, 969, 970, 971, 972, 973, 974, 975, 976, 977, 978, 979, 980, 981, 982, 983, 984, 985, 986, 987, 988, 989, 990, 991, 992, 993, 994, 995, 996, 997, 998, 999, 1000, 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1006, 1007, 1008, 1009, 1010, 1011, 1012, 1013, 1014, 1015, 1016, 1017, 1018, 1019, 1020, 1021, 1022, 1023, 1024, 1025, 1026, 1027, 1028, 1029, 1030, 1031, 1032, 1033, 1034, 1035, 1036, 1037, 1038, 1039, 1040, 1041, 1042, 1043, 1044, 1045, 1046, 1047, 1048, 1049, 1050, 1051, 1052, 1053, 1054, 1055, 1056, 1057, 1058, 1059, 1060, 1061, 1062, 1063, 1064, 1065, 1066, 1067, 1068, 1069, 1070, 1071, 1072, 1073, 1074, 1075, 1076, 1077, 1078, 1079, 1080, 1081, 1082, 1083, 1084, 1085, 1086, 1087, 1088, 1089, 1090, 1091, 1092, 1093, 1094, 1095, 1096, 1097, 1098, 1099, 1100, 1101, 1102, 1103, 1104, 1105, 1106, 1107, 1108, 1109, 1110, 1111, 1112, 1113, 1114, 1115, 1116, 1117, 1118, 1119, 1120, 1121, 1122, 1123, 1124, 1125, 1126, 1127, 1128, 1129, 1130, 1131, 1132, 1133, 1134, 1135, 1136, 1137, 1138, 1139, 1140, 1141, 1142, 1143, 1144, 1145, 1146, 1147, 1148, 1149, 1150, 1151, 1152, 1153, 1154, 1155, 1156, 1157, 1158, 1159, 1160, 1161, 1162, 1163, 1164, 1165, 1166, 1167, 1168, 1169, 1170, 1171, 1172, 1173, 1174, 1175, 1176, 1177, 1178, 1179, 1180, 1181, 1182, 1183, 1184, 1185, 1186, 1187, 1188, 1189, 1190, 1191, 1192, 1193, 1194, 1195, 1196, 1197, 1198, 1199, 1200, 1201, 1202, 1203, 1204, 1205, 1206, 1207, 1208, 1209, 1210, 1211, 1212, 1213, 1214, 1215, 1216, 1217, 1218, 1219, 1220, 1221, 1222, 1223, 1224, 1225, 1226, 1227, 1228, 1229, 1230, 1231, 1232, 1233, 1234, 1235, 1236, 1237, 1238, 1239, 1240, 1241, 1242, 1243, 1244, 1245, 1246, 1247, 1248, 1249, 1250, 1251, 1252, 1253, 1254, 1255, 1256, 1257, 1258, 1259, 1260, 1261, 1262, 1263, 1264, 1265, 1266, 1267
|