Dziennik Ustaw 2003 Nr 37 poz. 326 - Maksymalne poziomy zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, sub


ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)

z dnia 13 stycznia 2003 r.

w sprawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu albo na powierzchni żywności

(Dz. U. z dnia 4 marca 2003 r.)


Na podstawie art. 9 ust. 4a ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362) zarządza się, co następuje:


§ 1. W procesie produkcji żywności zawartość zanieczyszczeń utrzymuje się na najniższym poziomie możliwym do uzyskania przy zastosowaniu zasad dobrej praktyki produkcyjnej na wszystkich etapach produkcji, szczególnie w przypadku środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego.

§ 2. Zawartości zanieczyszczeń w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu żywności, przeznaczonych do obrotu lub do produkcji innych środków spożywczych, nie mogą przekraczać:
  1)   maksymalnych poziomów zanieczyszczeń metalami szkodliwymi dla zdrowia, określonych w załączniku nr 1 do rozporządzenia;
  2)   maksymalnych poziomów zanieczyszczeń azotanami i azotynami, określonych w załączniku nr 2 do rozporządzenia;
  3)   maksymalnych poziomów zanieczyszczeń w napojach alkoholowych, określonych w załączniku nr 3 do rozporządzenia;
  4)   maksymalnych poziomów zanieczyszczeń substancjami naturalnie występującymi, określonych w załączniku nr 4 do rozporządzenia;
  5)   maksymalnych poziomów zanieczyszczeń 3-mono-chloropropan-1,2-diolem (3-MCPD), określonych w załączniku nr 5 do rozporządzenia;
  6)   maksymalnych poziomów zanieczyszczeń osłonek białkowych jadalnych, określonych w załączniku nr 6 do rozporządzenia;
  7)   maksymalnych poziomów zanieczyszczeń mikrobiologicznych, określonych w załączniku nr 7 do rozporządzenia.

§ 3. W przypadkach nieokreślonych w § 2, maksymalne poziomy zanieczyszczeń dla produktów suszonych lub w inny sposób przetworzonych ustala się na podstawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń określonych dla produktów podstawowych, przy uwzględnieniu zmian składu związanych z przetwarzaniem.

§ 4. W przypadku żywności wyprodukowanej z użyciem dwóch lub więcej środków spożywczych, maksymalny poziom zanieczyszczeń ustala się na podstawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń dla poszczególnych środków spożywczych, po uwzględnieniu ich proporcji.

§ 5. W przypadku zanieczyszczenia aflatoksynami i ochratoksyną A jest niedozwolone:
  1)   mieszanie produktów, w których dopuszczalny poziom zanieczyszczeń mieści się w granicach tolerancji, z tymi, w których te granice są przekroczone;
  2)   mieszanie produktów, które powinny być poddane sortowaniu lub innym fizycznym zabiegom uzdatniającym, z produktami przeznaczonymi do bezpośredniego spożycia lub jako składnik środków spożywczych;
  3)   używanie jako składnika innych środków spożywczych produktów, w których dopuszczalny poziom zanieczyszczeń jest przekroczony;
  4)   dokonywanie chemicznej detoksykacji produktów.

§ 6. Maksymalne poziomy zanieczyszczeń:
  1)   rtęcią, z wyjątkiem ryb i przetworów - określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia,
  2)   arsenem - określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia,
  3)   cyną - określone w "Objaśnieniach" do załącznika nr 1 do rozporządzenia,
  4)   ołowiem i kadmem - określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia:
a)  w ust. 1 "Dietetyczne środki spożywcze dla dorosłych",
b)  w ust. 2 "Produkty pochodzenia roślinnego" lp. 9-19, "Produkty pochodzenia zwierzęcego" lp. 8-11, "Pozostałe" lp. 2-10,
c)  w ust. 3 "Substancje dodatkowe",
  5)   azotanami i azotynami - określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia:
a)  w ust. 2 "Produkty ogólnego przeznaczenia",
b)  w ust. 3 "Warzywa i ziemniaki (świeże i mrożone)" grupy 3-7,
  6)   osłonek białkowych jadalnych - określone w załączniku nr 6 do rozporządzenia,
  7)   w napojach alkoholowych - określone w załączniku nr 3 do rozporządzenia lp. 1 lit. j-m, lp. 2 i lp. 3 lit. b,
  8)   mikrobiologicznych - określone w załączniku nr 7 do rozporządzenia w ust. 2 pkt 2-6 oraz w ust. 3-6 i 8-17
- obowiązują do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.

§ 7. Maksymalnych poziomów zanieczyszczeń w środkach spożywczych przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci, określonych w załączniku nr 1 do rozporządzenia w ust. 1 lp. 1 (kadm), w ust. 1 lp. 2-7 (ołów i kadm) oraz w załączniku nr 2 do rozporządzenia w ust. 1, nie stosuje się do wprowadzanych do obrotu w Rzeczypospolitej Polskiej środków spożywczych znajdujących się w obrocie na terytorium państwa członkowskiego Unii Europejskiej innego niż Rzeczpospolita Polska.

§ 8. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia, z tym że § 7 stosuje się z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.2)

________
1)   Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833).
2)   Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 27 grudnia 2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach (Dz. U. z 2001 r. Nr 9, poz. 72, Nr 15, poz. 165, Nr 40, poz. 464 i Nr 73, poz. 780), które utraciło moc w dniu 31 grudnia 2002 r. na podstawie art. 59 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr 1

Maksymalne poziomy zanieczyszczeń metalami szkodliwymi dla zdrowia

1.   Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Produkty dla niemowląt i dzieci do lat 3 oraz produkty bezglutenowe
 
Lp. ołów (Pb) mg/kgkadm (Cd) mg/kgrtęć (Hg) mg/kgarsen (As) mg/kgUwagi
1 23456
1)Mleko płynne i produkty wg p. 2 w formie gotowej do spożycia lub odtworzonej zgodnie z instrukcją producenta0,020,0050,0030,05 
2)Produkty mleczne, mleczno-zbożowe, mleczno-zbożowo-owocowe i zastępujące je, np. sojowe0,100,010,0050,10
w produktach mleczno-zbożowych i mleczno-zbożowo-owocowych (z wyjątkiem produktów kukurydzianych) dla dzieci od 7 miesiąca życia Cd - 0,02;
w produktach sojowych
Cd - 0,02;
 oraz surowce:     
 a) mleko w proszku klasy ekstra0,100,010,0050,10 
 b) koncentrat serwatki w proszku0,100,010,010,20 
3)Produkty zbożowe, zbożowo-owocowe oraz mąki i kasze przeznaczone do ich produkcji0,100,020,010,20
w produktach kukurydzianych
Cd - 0,01;
4)Przetwory owocowe i mięsne0,100,010,010,20w sokach Pb - 0,05; As - 0,10;
5)Przetwory warzywne, warzywno-owocowe i warzywno-mięsne0,100,010,010,20
w produktach zawierających:
- powyżej 20% marchwi,
      
- powyżej 30% (łącznie) marchwi
 i ziemniaków,
      
- powyżej 40% warzyw
 Cd - 0,02;
6)Produkty bezglutenowe0,100,010,010,10
w produktach ryżowych
Cd - 0,02;
7)Inne:     
 
a) zawierające nie więcej niż
  50% s.m.
0,100,010,0050,10 
 b) zawierające powyżej 50% s.m.0,100,020,010,20 
 
Dietetyczne środki spożywcze dla dorosłych
 
Lp. 
ołów
(Pb) mg/kg
kadm
(Cd) mg/kg
rtęć
(Hg) mg/kg
arsen
(As) mg/kg
Uwagi
1 23456
1)Przetwory owocowo-warzywne0,200,020,010,20w sokach Pb - 0,05; As - 0,10;
2)Zarodki i otręby pszenne0,150,050,010,20 
3)Produkty cukiernicze0,300,050,010,20 
4)Inne:     
 a) zawierające poniżej 20% s.m.0,100,010,010,10 
 b) zawierające 20-50% s.m.0,200,030,010,20 
 c) zawierające powyżej 50% s.m.0,300,050,020,20w preparatach pochodzących
 d) preparaty witaminowo-mineralne i inne w postaci kapsułek, tabletek, drażetek0,500,100,020,50
z ryb morskich As - 4,0;
Hg - 0,10.
 
2.   Pozostałe środki spożywcze

Produkty pochodzenia roślinnego
 
Lp. 
ołów
(Pb)
mg/kg
kadm
Cd)
mg/kg
rtęć
(Hg)
mg/kg
arsen
(As)
mg/kg
Uwagi
1 23456
1)Owoce świeże i mrożone     
 a) wszystkie z wyjątkiem b)0,100,020,010,20Cd - 0,05 *
 b) jagodowe0,200,030,010,20
w truskawkach Cd - 0,04;
Cd - 0,05 *;
2)Warzywa świeże i mrożone:     
 
a) wszystkie z wyjątkiem
  b),c),d),e),f)
0,100,030,020,20
Cd - 0,05 *
w szpinaku i jarmużu Cd - 0,10;
 b) liściaste0,300,050,020,20Cd - 0,20 *
 c) kapustne0,300,050,020,20 
 d) korzeniowe i łodygowe0,100,080,020,20Cd - 0,10*
 e) seler0,100,080,020,20Cd - 0,20 *
 f) ziemniaki (obrane)0,100,050,020,20Cd - 0,10*;
3)Soki, soki zagęszczone i nektary0,050,020,010,10Zn (cynk) - 5,0;
4)Zioła świeże0,300,050,020,02Cd - 0,20 *;
5)Grzyby świeże i przetwory grzybowe0,300,150,050,20Cd - 0,20 *;
6)Zboża i rośliny strączkowe - ziarno, mąki i kasze     
 a) wszystkie z wyjątkiem b) - e)0,200,100,020,20 
 b) pszenica i ryż0,200,100,020,20Cd - 0,20 *
 c) żyto0,200,050,020,20Cd - 0,10 *
 d) kukurydza0,200,030,010,20Cd - 0,10 *
 e) zarodki, otręby0,200,100,020,20Cd - 0,20 *;
7)Ziarno i białko sojowe0,200,100,020,30Cd - 0,20 *;
8)Tłuszcze i oleje roślinne, margaryna0,100,030,010,10
rafinowane: Cu - 0,10;
Fe (żelazo) - 1,50;
surowe:
Cu (miedź) - 0,40; Fe - 5,0;
w olejach surowych przeznaczonych do celów spożywczych wyłącznie po procesie rafinacji: Fe - 10,0; uwodornione i margaryna: Ni (nikiel) - 0,20;
9)Przetwory owocowe i warzywne z wyjątkiem 3)0,200,030,020,20w przetworach zawierających powyżej 50% warzyw korzeniowych i liściastych Cd - 0,05; powyżej 80% - Cd - 0,08;
10)Suszone:    w suszonych owocach jagodowych
 a) owoce0,500,100,020,30Cd - 0,20;
 b) ziemniaki1,000,200,030,50 
 
c) inne warzywa, zioła i przyprawy
  ziołowe
2,000,300,030,50
w tym mieszanki przyprawowe o zawartości przypraw ziołowych powyżej 50%;
w suszonych warzywach: liściastych Cd - 0,40; korzeniowych Cd - 0,50;
w suszonych algach morskich
As - 2,0;
 d) grzyby2,001,000,500,50 
11)Pieczywo i wyroby ciastkarskie, produkty zbożowe śniadaniowe oraz typu snack, chrupki0,300,050,010,20 
12)Makarony, pieczywo chrupkie i przetwory ziemniaczane smażone0,300,100,020,20 
13)Białka roślinne w proszku0,200,050,020,30 
14)Nasiona roślin oleistych     
 a) słonecznika, maku i lnu0,500,400,020,50 
 b) orzechy i pestki dyni0,300,150,030,20 
 c) ziarno kakaowe i sezamowe0,500,150,030,30 
15)Majonez i sosy majonezowe0,100,030,010,10Cu - 1,0;
16)Wyroby garmażeryjne niemięsne, w tym sojowe0,300,050,020,20w wyrobach o zawartości mąki pszennej lub skrobi powyżej 50% Cd - 0,10;
17)Cukier0,200,020,010,20 
18)Miód0,300,030,010,20 
19)Kawa, herbata, herbatki ziołowe i owocowe1,000,100,020,30
w herbatkach owocowych
Pb - 0,50;
w herbatkach ziołowych i herbatkach owocowych o zawartości owoców jagodowych powyżej 50% Cd - 0,20.
 
Produkty pochodzenia zwierzęcego
 
Lp. 
ołów
(Pb)
mg/kg
kadm
(Cd)
mg/kg
rtęć
(Hg)
mg/kg
arsen
(As)
mg/kg
Uwagi
1 23456
1)Mięso ssaków i drobiu, świeże     
 i mrożone0,100,050,020,20w mięsie koni Cd - 0,20;
 wątroba0,500,500,050,50nerki i wątroby koni nie nadają
 nerki0,501,000,050,50się do spożycia;
2)Ryby i przetwory    w produktach zawierających
 a) wszystkie z wyjątkiem b) - e)0,200,050,504,00wątrobę i ikrę Cd - 0,20;
 
b) Sola piaszczyca (Dicologoglossa
  cuneata), Węgorz słodkowodny
  (Anguilla anguilla), Ostrobok
  pospolity (Trachurus trachurus),
  Chelon (Mugil labrosus labrosus),
  Amarel (Diplodus vulgaris),
  Ryby z gatunku Pomadasys benneti,
  Sardynka europejska lub sardynka
  (Sardina pilchardus)
0,400,100,504,00 
 
c) Moron cętkowany
  (Dicentrarchus punctatus),
0,400,051,004,00 
 
d) Sardela europejska (Engraulis
  encrasicholus),
  Ryby z gatunku Luvarus imperialis
0,200,100,504,00 
 
e) Żabnica (Lophius spp.), Zębacz
  pasiasty (Anarhichas lupus)
  Molwa z gatunku Molva dipterygia
  Węgorz(Anguilla spp.)
  Ryby z gatunku Hoplostethus
  atlanticus, Grenadier
  (Coryphaenoides rupestris)
  Halibut(Hippoglossus hippoglossus)
  Marlin (Makaira spp.)
  Szczupak (Esox lucius)
  Ryby z gatunku Orcynopsis unicolor
  Ryby z gatunku Centroscymnes
  coelolepis, Raje (Raja spp.)
  Karmazyn (Sebastes marinus, S.
  Mentella, S. Viviparus)
  Żaglica z gatunku Istiophorus
  platypterus, Pałasze (Lepidopus,
  caudatus Aphanopus carbo)
  Rekin (wszystkie gatunki)
  Ryby z gatunków Lepidocybium
  flavobrunneum, Ruvettus pretiosus,
  Gempylus serpens
  Jesiotr (Acipenser spp.)
  Miecznik (Xiphias gladius)
0,200,051,004,00 
 
f) Bonito (Sarda spp.)
  Tuńczyk (Thunnus spp.,
  Euthynnus spp.)
0,400,101,004,00 
3)Skorupiaki (z wyjątkiem brązowego mięsa krabów, głów i korpusów homarów i innych podobnych skorupiaków)0,500,50-- 
4)Małże1,001,00-- 
5)Głowonogi1,501,00-- 
6)Mleko i napoje mleczne0,020,010,010,10 
7)Tłuszcze zwierzęce, masło0,100,020,010,10Cu - 0,40; Fe - 1,50; tłuszcze uwodornione: Ni - 0,20;
8)Przetwory mięsne, mięsno-warzywne i drobiowe, w tym wędliny i wyroby garmażeryjne mięsne0,300,050,020,20w produktach zawierających wątrobę i nerki Cd - 0,10;
9)Przetwory mleczarskie:     
 a) mleko zagęszczone0,100,020,010,20 
 
b) mleko w proszku i produkty mleczne
  w proszku, w tym białko mleka
0,200,030,010,20 
 c) sery podpuszczkowe dojrzewające0,300,050,020,20 
 
d) sery twarogowe, topione, bryndza,
  lody i desery
0,200,030,010,20 
10)Białka zwierzęce w proszku (poza białkiem mleka)0,300,050,020,20 
11)Żelatyna1,000,100,011,00Fe - 50,0.
 
Pozostałe
 
Lp. 
ołów
(Pb)
mg/kg
kadm
(Cd)
mg/kg
rtęć
(Hg)
mg/kg
arsen
(As)
mg/kg
Uwagi
1 23456
1)Wyroby winiarskie0,200,010,010,20 
2)Mieszanki tłuszczowe0,100,020,010,10Cu - 0,30; Fe - 1,50; zawierające tłuszcze uwodornione Ni - 0,20;
3)Drożdże piekarskie:     
 a) prasowane0,500,050,020,50 
 b) suszone1,500,150,031,00 
4)Wyroby i półprodukty cukiernicze:     
 
a) wszystkie z wyjątkiem czekolady
  naturalnej i gumy do żucia
0,300,050,010,20
w wyrobach zawierających powyżej 20% nasion maku, lnu, orzechów
Cd - 0,10; Hg - 0,02;
 b) czekolada naturalna1,000,200,020,30 
 c) miazga kakaowa0,500,150,030,30 
 d) kuch kakaowy i proszek kakaowy1,000,300,030,30 
 e) guma do żucia1,000,100,030,50 
5)Koncentraty spożywcze:     
 a) obiadowe0,500,100,030,50 
 
b) zawierające powyżej 50% suszonych
  ziemniaków
1,000,200,030,50 
 c) deserów i lodów0,300,050,010,20 
 d) ciast0,300,100,020,20 
 
e) napojów orzeźwiających, owocowych,
  a również typu kawa rozpuszczalna,
  kakaowych, smakowych oraz
  zabielacze i zaprawy do napojów
0,500,050,020,20w koncentratach zawierających nie mniej niż 20% proszku kakaowego Cd - 0,10;
6)Napoje bezalkoholowe i wody gazowane0,100,010,010,10
słodzone: Fe -2,0;
niesłodzone: Fe - 0,5 (z wyłączeniem napojów produkowanych w oparciu o wody mineralne);
7)Piwo0,100,020,010,10 
8)Napoje spirytusowe:     
 a) wódki czyste, spirytus butelkowany0,100,010,010,10 
 b) zawierające poniżej 22% s.m.0,300,030,010,20 
 c) zawierające powyżej 22% s.m.0,400,050,020,20 
9)Sól spożywcza1,000,050,030,50 
10)Inne:     
 a) zawierające poniżej 20% s.m.0,200,030,010,20 
 b) zawierające 20-50% s.m.0,300,050,020,20 
 c) zawierające powyżej 50% s.m.0,500,100,030,50w tym mieszanki przyprawowe o zawartości przypraw ziołowych poniżej 50%; w mieszankach zawierających powyżej 50% soli Pb - 1,00.
 
3.   Substancje dodatkowe**
 
1)o zawartości w środku spożywczym nieprzekraczającej 1,0 g/kg5,000,100,033,00w kompleksie miedziowym chlorofilu zawartość miedzi zjonizowanej - do 200 mg/kg;
2)o zawartości w środku spożywczym przekraczającej 1,0 g/kg***1,000,100,031,00 
3)barwniki organiczne syntetyczne5,000,100,051,00Cr (chrom) - 2,0; Cu - 30,0.
 
*    Z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
**    W tym preparaty enzymatyczne i szczepionki (kultury bakteryjne) przeznaczone do przetwórstwa spożywczego.
***    Preparaty zawierające substancje dodatkowe na bazie składników spożywczych, dodawane w ilościach wyższych niż 50 g/kg produktu, powinny spełniać wymagania ustalone dla ich głównego składnika spożywczego.

Objaśnienia:
1.   Najwyższe dopuszczalne zawartości metali dotyczą jadalnych części środków spożywczych.
2.   Zawartość cyny (Sn) nie może przekraczać:
1)   w produktach w opakowaniach metalowych ocynowanych:
a)   produkty dla niemowląt i dzieci do lat 3 - 10,0 mg/kg,
b)   pozostałe - 100,0 mg/kg;
2)   w przetworach owocowych, warzywnych, owocowo-warzywnych i produktach zawierających takie przetwory w składzie recepturowym (w innych opakowaniach):
a)   produkty dla niemowląt i dzieci do lat 3 - 10,0 mg/kg,
b)   pozostałe - 20,0 mg/kg.
3.   W przypadku produktów wzbogacanych związkami cynku (Zn), miedzi (Cu) i innych mikroelementów - zawartość tych metali powinna być taka, aby przy zalecanym dziennym dawkowaniu produktu ich pobranie nie przekraczało wartości zapotrzebowania dziennego.
4.   Oznaczanie zawartości metali szkodliwych dla zdrowia należy wykonywać co najmniej raz w roku, a w produktach przeznaczonych dla niemowląt i dzieci do lat 3 co najmniej 2 razy w roku, a również każdorazowo w przypadku zmian aparaturowych i technologicznych oraz na żądanie organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Weterynaryjnej.
5.   Wytyczne dotyczące metod pobierania próbek oraz metod analitycznych stosowanych w urzędowej kontroli poziomów metali szkodliwych dla zdrowia w produktach spożywczych powinny odpowiadać kryteriom podanym w Wydawnictwach Metodycznych Państwowego Zakładu Higieny "Metody pobierania próbek w celu kontroli zawartości ołowiu, kadmu, rtęci, arsenu i 3-MCPD w środkach spożywczych. Przygotowywanie próbek i kryteria wyboru metod analitycznych stosowanych do oznaczania zawartości metali szkodliwych dla zdrowia i 3-MCPD w produktach spożywczych", Warszawa 2003.

ZAŁĄCZNIK Nr 2

Maksymalne poziomy zanieczyszczeń azotanami i azotynami

1.   Produkty dla niemowląt i dzieci w wieku do 3 lat
 
Lp.Środek spożywczyNaNO3 mg/kgNaNO2 mg/kg
1234
1)Mleko w proszku pełne (do produkcji mleka, mleka modyfikowanego i mieszanek modyfikowanych oraz dla dzieci powyżej 1 roku)20,01,0
2)Mleko modyfikowane w proszku50,01,0
3)Mleko modyfikowane w płynie50,01,0
4)Produkty zbożowe ( kaszki, kleiki) i mleczno-zbożowe20,01,0
5)Produkty mleczno-owocowe (bez bananów), zbożowo-owocowe (bez bananów) i mleczno-zbożowo-owocowe (bez bananów)50,01,0
6)Produkty mleczno-warzywne, mleczno-warzywno-owocowe, mleczno-owocowe z udziałem bananów, zbożowo-warzywne, zbożowo-warzywno-owocowe i zbożowo-owocowe z udziałem bananów, mleczno-zbożowo-warzywne, mleczno-zbożowo-warzywno-owocowe i mleczno-zbożowo-owocowe z udziałem bananów200,01,0
7)Sok jabłkowy50,01,0
8)Soki owocowe bez bananów, soki owocowe z dodatkiem dyni oraz sok marchwiowo-jabłkowy bez dodatku cukru100,01,0
9)Soki owocowo-warzywne oraz owocowe z udziałem bananów200,01,0
10)Produkty owocowe (bez bananów)100,01,0
11)Produkty owocowo-warzywne oraz owocowe z udziałem bananów200,01,0
12)Produkty bananowe i bananowe z dodatkiem innych owoców (produkty z przewagą bananów), produkty warzywne250,01,0
13)Produkty warzywne i warzywno-mięsne250,01,0
14)Konserwy mięsne i drobiowe zawierające nie mniej niż 40% surowca mięsnego i drobiowego50,01,0
 
2.   Produkty ogólnego przeznaczenia
 
Lp.Środek spożywczyNaNO3 mg/kgNaNO2 mg/kg
1234
1)Mleko w proszku pełne i odtłuszczone70,01,5
2)Serwatka w proszku70,01,5
 
3.   Warzywa i ziemniaki (świeże i mrożone)
 
GrupaProduktmg NO3 /kg świeżego produktu
123
 
Sałata świeża gruntowa i szklarniowa (z wyjątkiem sałaty lodowej):
* zbierana od 1 października do 31 marca:
 
1)  - sałata szklarniowa  4.5001/
   - sałata gruntowa  4.0001/
 * zbierana od 1 kwietnia do 30 września: 
   - sałata szklarniowa  3.5001/
   - sałata gruntowa  2.5001/
 Sałata lodowa: 
   - sałata szklarniowa  2.5001/
   - sałata gruntowa  2.0001/
 Szpinak przetworzony, mrożony lub głęboko mrożony2.000
2)Szpinak świeży: 
 * zbierany od 1 listopada do 31 marca3.000
 * zbierany od 1 kwietnia do 31 października2.500
 Rzodkiewka 
 Burak 
3)Rzepa1.500
 Kalarepa 
 Koper 
 Kapusta 
4)Szczypior  750
 Jarmuż 
 Fasola szparagowa 
 Marchew 
 Pietruszka 
5)Czosnek  400
 Ogórek 
 Kalafior 
 Por 
 Seler 
 Brokuły 
 Pomidor 
 Ziemniak 
6)Cebula  200
 Papryka 
 Rabarbar 
 Fasola (suche ziarno) 
7)Warzywa i ziemniaki przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci  200
 
1/   W przypadku braku odpowiedniego znakowania, wskazującego na metodę produkcji, obowiązują ustalenia jak dla sałaty gruntowej (tj. uprawianej na otwartej przestrzeni).

ZAŁĄCZNIK Nr 3

Maksymalne poziomy zanieczyszczeń w napojach alkoholowych
 
Lp.NazwaNapoje alkoholoweMaksymalna ilość w g/hl alkoholu 100%
1234
1)Metanola) Alkohol etylowy rolniczy50
  b) Wódka naturalna z owoców1.000
  c) Wódka naturalna ze: 
  -  śliwek (Prunus domestica L.) 
  
-  mirabelek (Prunus domestica L. var
  syriaca)
 
  -  śliwek quetsch (Prunus domestica L.)1.200
  -  jabłek (Malus domestica Borkh.) 
  -  gruszek (Pyrus communis L.) 
  -  malin (Rubus idaeus L.) 
  -  jeżyn (Rubus fruticosus L.) 
  d) Wódka naturalna z: 
  
-  porzeczek czarnych i kolorowych (Ribes
  species)
 
  -  bzu czarnego (Sambucus nigra)1.350
  -  jarzębiny (Sorbus aucuparia) 
  
e) Wódka naturalna z gruszek odmiany
Williams
1.500
  f) Wódka naturalna z wina gronowego Brandy200
  g) Wódka naturalna z wytłoków z winogron Wódka naturalna z wina z jabłek albo z wina z gruszek1.000
  h) Wódka naturalna z wytłoków z owoców1.500
  i) Winiak400
  j) Likiery, kremy, aperitify250
  k) Napoje spirytusowe owocowe pozostałe800
  l) Pozostałe napoje spirytusowe400
  m) Wyroby winiarskie z wyłączeniem: soku winogronowego, zagęszczonego soku winogronowego, moszczu gronowego i octu winnego250
2)Fuzle1/a) Alkohol etylowy rolniczy0,5
  b) Likiery i aperitify150
  c) Pozostałe napoje spirytusowe500
  d) Wyroby winiarskie z wyłączeniem: soku winogronowego, zagęszczonego soku winogronowego, moszczu gronowego i octu winnego150
3)Cyjanowodór2/a) Napoje spirytusowe10
  b) Fermentowane napoje winiarskie0,3
 
Objaśnienia:
1/   W przeliczeniu na alkohol izobutylowy.
2/   Dotyczy napojów z owoców pestkowych.

ZAŁĄCZNIK Nr 4

Maksymalne poziomy zanieczyszczeń substancjami naturalnie występującymi

1.   Patulina
 
Lp.ProduktMaksymalny dopuszczalny poziom (µg/kg lub µg/l)
1)Sok jabłkowy, zagęszczony sok jabłkowy, kremogen jabłkowy oraz inne przetwory z udziałem jabłek30
 
Uwaga: produkt o zawartości ekstraktu 10% (m/m).

2.   Aflatoksyny
 
Lp.ProduktMaksymalny dopuszczalny poziom (µg/kg lub µg/ l)
  B1B1+B2+G1+G2M1
1)Orzechy arachidowe, orzechy, owoce suszone, produkty ich przetwarzania, przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub jako składnik środków spożywczych24-
2)Orzechy arachidowe, które muszą być sortowane lub będą poddane innym fizycznym zabiegom przed przeznaczeniem do bezpośredniego spożycia lub użyciem jako składnika żywności815-
3)Orzechy i owoce suszone, które muszą być sortowane lub będą poddane innym fizycznym zabiegom przed przeznaczeniem do bezpośredniego spożycia lub użyciem jako składnika żywności510-
4)Ziarno zboża, łącznie z gryką, oraz produkty ich przetwarzania, przeznaczone do bezpośredniego spożycia przez ludzi lub jako składnik środków spożywczych24-
5)Ziarno zboża, łącznie z gryką, a z wyłączeniem kukurydzy, które muszą być sortowane lub będą poddane innym fizycznym zabiegom przed przeznaczeniem do bezpośredniego spożycia lub użyciem jako składnika żywności24-
6)
Przyprawy
Capsicum spp. (suszone owoce, całe lub rozdrobnione, włączając chili, pieprz Cayenne i paprykę)
Piper spp. (owoce, biały i czarny pieprz)
Myristica fragrans (gałka muszkatołowa)
Zingiber officinale (imbir)
Curcuma longa (kurkuma)
510-
7)Mleko (surowe, mleko do przetwórstwa, spożywcze)--0,05
 
3.   Ochratoksyna A
 
Lp.ProduktMaksymalny dopuszczalny poziom (µg/kg)
1)Ziarno zboża nieprzetworzone (łącznie z nieprzetworzonym ryżem i gryką)5
2)Produkty otrzymane ze zboża (łącznie z przetworami zbożowymi i ziarnami zbóż przeznaczonymi do bezpośredniego spożycia przez ludzi)3
3)Rodzynki, suszone winogrona10
 
Objaśnienia (dotyczy ust. 1, 2 i 3):
1.   Najwyższe dopuszczalne zanieczyszczenie mikotoksynami dotyczy również produktów przetworzonych zawierających w składzie wyżej wymienione surowce.
2.   Orzechy ziemne, orzechy i suszone owoce, w których najwyższe dopuszczalne zanieczyszczenie przekracza wartości podane w ust. 2 lp. 1, mogą być wprowadzane do obrotu, jeżeli:
1)   nie są przeznaczone do bezpośredniego spożycia przez ludzi lub nie będą użyte jako składniki środków spożywczych;
2)   najwyższe poziomy zanieczyszczeń nie przekraczają wartości podanych w ust. 2 lp. 2 i 3;
3)   muszą być poddane sortowaniu lub innym fizycznym zabiegom uzdatniającym, w wyniku których zanieczyszczenie aflatoksynami nie przekroczy najwyższych dopuszczalnych poziomów podanych w ust. 2 lp. 1 oraz czynności te nie spowodują powstania innych szkodliwych pozostałości.
Produkty oznacza się następująco: "Produkt przed przeznaczeniem do bezpośredniego spożycia lub wykorzystaniem jako składnik środka spożywczego musi być poddany sortowaniu lub innym fizycznym zabiegom uzdatniającym w celu zmniejszenia zawartości aflatoksyn".
3.   Pobieranie próbek do analizy aflatoksyn i ochratoksyny A oraz metody analityczne publikowane są w Wydawnictwach Metodycznych Państwowego Zakładu Higieny "Zasady pobierania próbek środków spożywczych do analizy aflatoksyn. Wytyczne dla metod analitycznych stosowanych w analizie aflatoksyn ", Warszawa, 1999, oraz "Zasady pobierania próbek środków spożywczych do analizy ochratoksyny A. Wytyczne dla metod analitycznych stosowanych w analizie ochratoksyny A. Zasady pobierania próbek środków spożywczych do analizy aflatoksyn - uzupełnienie", Warszawa, 2002.

4.   Histamina
 
Lp.ProduktMaksymalny dopuszczalny poziom (mg/100 g)
1)Przetwory z ryb tuńczykowatych (Thunnidae)20
2)Przetwory z ryb makrelowatych (Scombridae)20
3)Przetwory z ryb śledziowatych (Clupeidae)20
 
5.   Kwas erukowy
 
Lp.ProduktMaksymalny dopuszczalny poziom(%)1
1)Oleje, tłuszcze i ich mieszaniny5,0
2)Środki spożywcze, w składzie których znajdują się oleje, tłuszcze lub ich mieszaniny w ilości powyżej 5% składu środka spożywczego5,0
 
Objaśnienia:
1    W odniesieniu do kwasów tłuszczowych.

ZAŁĄCZNIK Nr 5

Maksymalne poziomy zanieczyszczeń 3-monochloropropan-1,2-diolem (3-MCPD)
 
Lp.ProduktMaksymalna dopuszczalna zawartość * mg/kg
1)Hydrolizowane białko roślinne0,02
2)Sos sojowy0,02
 
Objaśnienia:
*    Maksymalny dopuszczalny poziom 3-MCPD podano dla produktów płynnych, zawierających 40% suchej masy, co odpowiada maksymalnemu poziomowi 0,05 mg/kg produktu w przeliczeniu na suchą masę.
Poziom dopuszczalny należy obliczać w zależności od zawartości suchej masy w rozpatrywanych produktach.

ZAŁĄCZNIK Nr 6

Maksymalne poziomy zanieczyszczeń osłonek białkowych jadalnych
 
Lp.NazwaMaksymalna zawartość nie więcej niż %
1)Glioksal0,01
2)Wolny formaldehyd0,1
 

ZAŁĄCZNIK Nr 7

Maksymalne poziomy zanieczyszczeń mikrobiologicznych

1.   Przetwory mleczne
 
Środek spożywczyRodzaj drobnoustrojówncLimit w 1 g lub 1 ml
    mM
123456
1) Mleko surowe w opakowaniachdrobnoustroje tlenowe2050.000-
  jednostkowych, przeznaczonemezofilne52100500
  do bezpośredniego spożyciaStaphylococcus aureus500(25g)-
 Salmonella    
2) Mleko pasteryzowanedrobnoustroje tlenowe525x104105
 mezofilne    
 bakterie z grupy coli5105
 Salmonella500-
 Listeria monocytogenes500(25ml)-
3) Mleko sterylizowane i UHTpo inkubacji 15 dni w temp.5010(0,1 ml)-
 30 0C- drobnoustroje tlenowe    
 mezofilne    
4) Mleko w proszkubakterie z grupy coli52010
 Salmonella1000-
 Staphylococcus aureus5210102
 Listeria monocytogenes100-
5) Przetwory mleczne w proszkubakterie z grupy coli52010
 Salmonella500-
 Listeria monocytogenes500-
6) Masłobakterie z grupy coli52010
 Salmonella500-
 Listeria monocytogenes100-
7) Sery twarogowebakterie z grupy coli521001.000
 Salmonella500-
 Staphylococcus aureus5210102
 Listeria monocytogenes100-
8) Sery dojrzewające miękkiebakterie z grupy coli52104105
 Escherichia coli52102103
 Salmonella500-
 Listeria monocytogenes500(25g)-
 Staphylococcus aureus52102103
9) Sery dojrzewające twardeSalmonella500-
 Listeria monocytogenes100-
10) Mrożone przetwory mlecznedrobnoustroje tlenowe521055x105
   (w tym lody)mezofilne    
 bakterie z grupy coli5210102
 Salmonella500-
 Listeria monocytogenes100-
 Staphylococcus aureus5210102
11) Płynne przetwory mlecznebakterie z grupy coli5205
   fermentowaneSalmonella500-
 Listeria monocytogenes100-
12) Płynne przetwory mlecznedrobnoustroje tlenowe525x104105
   niefermentowanemezofilne    
 bakterie z grupy coli5205
 Salmonella500-
 Listeria monocytogenes100-
13) Przetwory mlecznedrobnoustroje tlenowe1010(0,1 ml)-
   sterylizowanemezofilne    
 
2.   Przetwory mięsne i drobiowe
 
Środek spożywczyRodzaj drobnoustrojówncLimit w 1 g
    mM
123456
1) Wędliny surowe i surowoEscherichia coli515 x 1025 x 103
  wędzoneSalmonella500(25g)-
 Staphylococcus aureus515 x 1025 x 103
2) Wędliny pozostałebakterie z grupy coli510(0,01g)0(0,001g)
 beztlenowe laseczki500(0,01g)-
 przetrwalnikujące    
 Salmonella500(25g)-
 Staphylococcus aureus50102-
3) Przetwory mięsne paczkowanedrobnoustroje tlenowe521055x105
  (wędliny, konserwy)mezofilne    
  plasterkowane lub(z wyjątkiem wyrobów typu    
  porcjowanesalami)    
 bakterie z grupy coli510(0,01g)0(0,001g)
 beztlenowe laseczki500(0,01g)-
 przetrwalnikujące    
 Salmonella500(25g)-
 Staphylococcus aureus50102-
 Listeria monocytogenes500-
4) Konserwy mięsnedrobnoustroje beztlenowe500-
  sterylizowane i konserwymezofilne przetrwalnikujące    
  trwałe w temperaturzedrobnoustroje tlenowe520(0,1g)0(0,01g)
  otoczeniaa)mezofilne    
 bakterie z grupy coli500-
5) Konserwy mięsne
  pasteryzowanea)
     
  - nietermostatowanedrobnoustroje tlenowe511,0x1042,0x104
 mezofilne    
 bakterie z grupy coli500-
 drobnoustroje beztlenowe500-
 mezofilne przetrwalnikujące    
  - termostatowanedrobnoustroje beztlenowe500-
 mezofilne przetrwalnikujące    
6) Żelatynadrobnoustroje tlenowe52103104
 mezofilne    
 bakterie z grupy coli5200(0,1g)
 Escherichia coli510(10g)0
 Salmonella500(25g)-
 Staphylococcus aureus5210100
 bakterie beztlenowe500(0,1g)-
 przetrwalnikujące redukujące siarczany (IV)    
 
3.   Produkty owocowe, warzywne, owocowo-warzywne
 
Środek spożywczyRodzaj drobnoustrojówncLimit w 1g lub 1 ml
    mM
123456
1) Produkty owocowe, warzywne,drobnoustroje tlenowe52103104
  owocowo-warzywne o pH <4,5mezofilne    
  pasteryzowane a)bakterie beztlenowe500(0,1g)-
 przetrwalnikujące    
 pleśnie i drożdże52102x10
2) Produkty warzywne,drobnoustroje tlenowe525x10102
  mięsnowarzywne o pH >4,5mezofilne    
  sterylizowane a)bakterie beztlenowe500(0,1g)-
 przetrwalnikujące    
3) Produkty owocowe lubdrobnoustroje tlenowe521025x102
  warzywne pasteryzowanemezofilne    
  lub konserwowanepleśnie i drożdże51105x10
  chemicznie o pH < 4,5bakterie kwaszące typu5110102
 mlekowego    
  w opakowaniach
  niehermetycznych
     
4) Owoce mrożonedrobnoustroje tlenowe53104105
 mezofilne    
 Escherichia coli500(0,1g)-
 Salmonella500(25g)-
5) Owoce homogenizowaneEscherichia coli500(0,1g)-
  mrożone w opakowaniachpleśnie i drożdże523x1025x102
  niehermetycznych     
6) Owoce suszone i nasionaSalmonella500(25g)-
  łuskaneEscherichia coli500(0,1g)-
 Staphylococcus aureus5210100
7) Świeże lub blanszowane,Escherichia coli5210102
  chłodzone lub mrożone
  kiełki,
Salmonella500(25g) 
  surówki warzywne doListeria monocytogenes500-
  bezpośredniego spożyciaYersinia enterocolitica500-
8) Przyprawy, ziołapleśnie531045x104
  przyprawowebakterie z grupy coli510(0,001g)0(0,0001g)
  w całości i rozdrobnione,Salmonella500(25g)-
  suszone     
  oraz mieszanki przyprawowe     
9) Napoje sojowedrobnoustroje tlenowe50102-
 mezofilne    
 bakterie beztlenowe500(0,1ml)-
 przetrwalnikujące    
 bakterie z grupy coli500(0,1ml)-
 Salmonella500(25ml)-
10) Napoje sojowe UHT a)drobnoustroje tlenowe5010 w 0,1ml 
 mezofilne oznaczane po próbie    
 termostatowej    
11) Półprodukty owocowe lubdrobnoustroje tlenowe521022x102
   warzywne do napojówmezofilne    
   mlecznychSalmonella500(25g)-
   i deserów fermentowanychStaphylococcus aureus500(0,1g)-
 pleśnie i drożdże510(10g)0
 
4.   Przetwory grzybowe
 
Środek spożywczyRodzaj drobnoustrojówncLimit w 1 g
    mM
123456
1) Grzyby sterylizowanebakterie beztlenowe500-
 przetrwalnikujące    
2) Grzyby w solancebakterie beztlenowe500(0,001 g)-
 przetrwalnikujące    
 
5.   Wyroby garmażeryjne
 
Środek spożywczyRodzaj drobnoustrojówncLimit w 1g
    mM
123456
1) Półprodukty garmażeryjneSalmonella500(25g)-
 Staphylococcus aureus511025x102
2) Wyroby garmażeryjnebakterie z grupy coli510(0,001g)0
  i potrawy    (0,0001g)
  kulinarne gotowe (mięsne bakterie beztlenowe500(0,1g)-
  lub niemięsne, podroboweprzetrwalnikujące    
  i galarety)     
 Salmonella500(25g)-
 Staphylococcus aureus521025x102
 pleśnie511022x102
 drożdże5110-wyroby102-wyroby
    niemięsneniemięsne
3) Wyroby garmażeryjne -Escherichia coli515x105x102
  befsztyk tatarskiSalmonella500(10g)-
 Staphylococcus aureus51102103
4) Sosy zimne, sałatkibakterie z grupy coli510(0,01)g0(0,001g)
 Salmonella500(25g)-
 Staphylococcus aureus511025x102
 pleśnie i drożdże52102103
5) Majonezbakterie z grupy coli510(0,1g)0(0,01 g)
 Salmonella500 (25g)-
 Staphylococcus aureus5210100
 pleśnie i drożdże522x105x10
6) Wyroby kulinarne mrożonebakterie z grupy coli520(0,1g)0(0,01g)
 bakterie beztlenowe520(0,1g)0(0,01g)
 przetrwalnikujące    
 Salmonella500(25g)-
 Staphylococcus aureus521025x102
 
6.   Przetwory rybne
 
Środek spożywczyRodzaj drobnoustrojówncLimit w 1 g
    mM
123456
1) Ryby wędzonebakterie beztlenowe500-
 przetrwalnikujące    
 redukujące siarczany (IV) *    
 Salmonella500(25g)-
 Staphylococcus aureus500(0,1g)-
 pleśnie5110102
2) Konserwy rybne a)drobnoustroje tlenowe500(0,1g)-
 mezofilne    
 nieprzetrwalnikujące    
 drobnoustroje tlenowe510(0,1g)102
 mezofilne przetrwalnikujące    
 bakterie beztlenowe500-
 mezofilne przetrwalnikujące    
 redukujące siarczany (IV)    
3) Prezerwy rybnedrobnoustroje tlenowe53104105
 mezofilne    
 bakterie z grupy coli510(0,1g)0(0,01g)
 bakterie beztlenowe500-
 przetrwalnikujące    
 redukujące siarczany (IV)    
 Salmonella500(25g)-
 Staphylococcus aureus500(0,1g)-
4) Przetwory rybne marynowanebakterie z grupy coli510(0,1g)0(0,01g)
 bakterie beztlenowe500-
 przetrwalnikujące    
 redukujące siarczany (IV)    
 Salmonella500(25g)-
 Staphylococcus aureus500(0,1g)-
 pleśnie5110102
 drożdże52102103
5) Ryby solonebakterie z grupy coli520(0,1g)0(0,01g)
 bakterie beztlenowe500-
 przetrwalnikujące    
 Salmonella500(25g)-
 Staphylococcus aureus500(0,1g)-
 pleśnie5110102
6) Farsze rybne świeże idrobnoustroje tlenowe521055x105
  mrożone, mięso rybnemezofilne    
  mielonebakterie beztlenowe500-
 przetrwalnikujące    
 redukujące siarczany (IV)    
 bakterie z grupy coli **520(0,001g)0(0,0001g)
 Escherichia coli5210102
 Salmonella500(25g)-
 Staphylococcus aureus50102-
 Listeria monocytogenes500(1g)-
7) Mrożone, rybne wyroby
  gotowe
bakterie beztlenowe przetrwalnikujące500(0,1g)-
 redukujące siarczany (IV)    
 bakterie z grupy coli520(0,01g)0(0,001g)
 Salmonella500(25g)-
 Staphylococcus aureus50102-
 
*    Wymagania dotyczące ryb wędzonych pakowanych próżniowo lub w zmodyfikowanej atmosferze (MAP).
**   Wymagania dotyczące mielonego mięsa i farszu rybnego.

7.   Przetwory jajowe
 
Środek spożywczyRodzaj drobnoustrojówncLimit w 1 g
    mM
123456
Przetwory jajowedrobnoustroje tlenowe52105106
pasteryzowanemezofilne    
 bakterie z grupy coli53102103
 Salmonella1000(25g)-
 Staphylococcus aureus500 
 
8.   Przetwory zbożowe, pieczywo, makarony, wyroby ciastkarskie
 
Środek spożywczyRodzaj drobnoustrojówncLimit w 1 g
    mM
123456
1) Otręby pszenne spożywczedrobnoustroje tlenowe52105106
 mezofilne    
 bakterie z grupy coli520(0,1g)0(0,01g)
 Salmonella500(25g)-
 Staphylococcus aureus5210100
 pleśnie523x102103
 Bacillus cereus50102-
2) MakaronSalmonella500(25g)-
 Staphylococcus aureus521035x103
3) Ciastka z kremami, masamibakterie z grupy coli3110102
  i nadzieniami świeże iSalmonella300(25g)-
  mrożoneStaphylococcus aureus3010-
 Bacillus cereus30102-
4) Wyroby ciastkarskie
  pozostałe
Salmonella500(25g)-
5) Zbożowe produktybakterie z grupy coli520(0,1g)0(0,01g)
  śniadaniowe     
  do bezpośredniego spożyciaSalmonella500(25g)-
 Staphylococcus aureus5210100
6) Bułka tartapleśnie535x103104
 Salmonella500(25g)-
 
9.   Przetwory ziemniaczane
 
Środek spożywczyRodzaj drobnoustrojówncLimit w 1 g
    mM
123456
Smażone przetworydrobnoustroje tlenowe521053x105
ziemniaczanemezofilne    
 bakterie z grupy coli52102103
 Salmonella500(25g)-
 Staphylococcus aureus5210100
 pleśnie i drożdże522x102103
 
10.  Tłuszcze roślinne i mieszane
 
Środek spożywczyRodzaj drobnoustrojówncLimit w 1 g
    mM
123456
Margaryna, tłuszcze mieszanebakterie z grupy coli510(0,01g)0(0,001g)
 Salmonella500(25g)-
 Staphylococcus aureus5210100
 pleśnie535x102103
 
11.  Napoje bezalkoholowe, zaprawy do napojów i piwo
 
Środek spożywczyRodzaj drobnoustrojówncLimit w 1 ml
    mM
123456
1) Napoje:ogólna liczba drożdży51- niesłodzone-
  bezalkoholowe gazowane
  i niegazowane niskowysycone
   2x102 słodzone3x102
  dwutlenkiem węgla i zaprawyogólna liczba drobnoustrojów    
   po 72h inkubacji52102-niesłodzone2x102
   w 20-22oC  2x102-słodzone3x102
   po 24h inkubacji w 37oC512x105x10
 bakterie z grupy coli510(50 ml)0(25ml)
 pleśnie52010
2) Piwobakterie z grupy coli    
  nieutrwalone 510(0,1ml)0(0,01ml)
  utrwalone 500(10ml) 
 
12.  Wyroby cukiernicze
 
Środek spożywczyRodzaj drobnoustrojówncLimit w 1 g
    mM
123456
1) Kakao i czekolada - proszekSalmonella500(25g)-
 pleśnie52103104
2) Kakao i czekolada instantbakterie z grupy coli521025x102
 Salmonella500(25g)-
 pleśnie525x102103
3) Czekolada, wyrobySalmonella500(25 g)-
  czekoladowane,pleśnie52102103
  czekoladopodobne i wsady     
  do wyrobów cukierniczych     
4) Sosy deserowe utrwalonebakterie z grupy coli5210102
  (karmelowe, toffi, kakaowe
  itp.)
Salmonella500(25g)-
  i polewy cukiernicze do Staphylococcus aureus5210100
  lodówpleśnie i drożdże521022x 102
 
13.  Preparaty enzymatyczne i kultury startowe przeznaczone do przetwórstwa
 
Środek spożywczyRodzaj drobnoustrojówncLimit w 1 g
    mM
123456
1) Preparaty enzymatycznedrobnoustroje tlenowe505x104-
 mezofilne    
 bakterie z grupy coli503x10-
 Escherichia coli500(25g)-
 Salmonella500(25g)-
 aktywność antybiotyczna  nieobecna 
 mikotoksyny w przypadku  nieobecne 
 enzymów pochodzenia    
 grzybowego    
2) Kultury startowe     
  - kultury startowe płynnedrobnoustroje tlenowe521025x102
    lub w proszku oraz mrożonemezofilne    
 przetrwalnikujące    
 bakterie z grupy coli5110102
 Salmonella500(25g)-
 Staphylococcus aureus5010-
 pleśnie i drożdże51102x10
  - kultury startowe wdrobnoustroje tlenowe521032x103
    postaci koncentratu, wmezofilne    
    proszku lub mrożoneprzetrwalnikujące    
 bakterie z grupy coli511025x102
 Salmonella500(25g)-
 Staphylococcus aureus505x10-
 pleśnie i drożdże511032x103
3) Kultury startowe dla
  przetworów mlecznych
     
  - kultury startowe płynnedrobnoustroje tlenowe50102-
    lub w proszku oraz mrożonemezofilne    
 przetwalnikujące    
 bakterie z grupy coli500-
 Salmonella500(25g)-
 Staphylococcus aureus500-
 pleśnie i drożdże500-
  - kultury startowe wdrobnoustroje tlenowe525x1025x103
    postaci koncentratu - wmezofilne    
    proszku lub mrożoneprzetrwalnikujące    
 bakterie z grupy coli500-
 Salmonella500(25g)-
 Staphylococcus aureus500-
 pleśnie i drożdże500-
 
14.  Produkty dietetyczne
 
Środek spożywczyRodzaj drobnoustrojówncLimit w 1 g lub 1 ml
    mM
123456
1) Produkty dla niemowląt i
  dzieci
drobnoustroje tlenowe525x103104
  do lat 3 - instantmezofilne    
 bakterie z grupy coli52<110
 bakterie beztlenowe5210102
 przetrwalnikujące redukujące    
 siarczany (IV)    
 Bacillus cereus50102-
 pleśnie i drożdże511025x102
 Salmonella1000(25g)-
 Staphylococcus aureus500-
2) Produkty dla niemowlątdrobnoustroje tlenowe523x1045x104
  i dzieci do lat 3mezofilne    
  - wymagające gotowaniabakterie z grupy coli5010-
 bakterie beztlenowe5210102
 przetrwalnikujące redukujące    
 siarczany (IV)    
 Bacillus cereus50102-
 pleśnie i drożdże51102103
 Salmonella1000(25g)-
 Staphylococcus aureus5210100
3) Produkty dla dorosłych -drobnoustroje tlenowe523x104105
  między innymi produkty dlamezofilne    
  sportowców i wspomagającebakterie z grupy coli5210102
  odchudzaniepleśnie i drożdże51102103
 Salmonella500(25g)-
 Staphylococcus aureus5210100
4) Preparaty witaminowo -
  mineralne i inne w formie
drobnoustroje tlenowe52104105
  kapsułek, drażetek,mezofilne    
  tabletek i ampułekpleśnie i drożdże511025x102
 Escherichia coli500-
 Salmonella500(10g)-
 Staphylococcus aureus500-
5) Herbatki owocowe lub
  ziołowe
drobnoustroje tlenowe52106107
  instantmezofilne    
 Escherichia coli5110102
 Salmonella500(25g)-
 pleśnie51104105
6) Preparaty pszczeledrobnoustroje tlenowe521045x104
  - mleczko pszczele, pyłekmezofilne    
  kwiatowy, propolisbakterie z grupy coli500(0,1g)-
 Salmonella500(25g)-
 Staphylococcus aureus5210100
 Bacillus cereus5210102
 pleśnie i drożdże521025x102
7) Napoje regeneracyjne i innedrobnoustroje tlenowe5010100
  dietetycznemezofilne    
 drożdże i pleśnie500-
 bakterie beztlenowe500-
 przetrwalnikujące redukujące    
 siarczany (IV)    
 
Dietetyczne środki spożywcze niewyszczególnione w tabeli powinny spełniać wymagania podane w innych punktach załącznika 7.

15.  Koncentraty spożywcze
 
Środek spożywczyRodzaj drobnoustrojówncLimit w 1 g
    mM
123456
1) Koncentraty deserówdrobnoustroje tlenowe mezofilne525x104105
  przyrządzane na zimnobakterie z grupy coli500(0,1g)-
 Salmonella500(25g)-
 Staphylococcus aureus5210100
 pleśnie525x102103
2) Koncentraty deserówdrobnoustroje tlenowe mezofilne52105106
  przyrządzane na gorącobakterie z grupy coli520(0,01g)0(0,001g)
 Salmonella500(25g)-
 Staphylococcus aureus5210100
 pleśnie525x102103
3) Koncentraty obiadoweEscherichia coli500(0,01g)-
  wymagające gotowaniaSalmonella500(25g)-
 Staphylococcus aureus5210100
 pleśnie523x103104
4) Koncentraty obiadowe idrobnoustroje tlenowe mezofilne522x1055x105
  hydrolizaty białkowe - instantbakterie z grupy coli500(0,01g)-
 Salmonella500(25g)-
 Staphylococcus aureus5210100
 pleśnie521033x103
5) Koncentraty napojów w proszkudrobnoustroje tlenowe mezofilne521052x105
 bakterie z grupy coli510(0,1g)0(0,01g)
 Salmonella500(25g)-
 Staphylococcus aureus5210100
6) Ekstrakty kaw zbożowychdrobnoustroje tlenowe mezofilne521045x104
  i naturalnychbakterie z grupy coli500(0,1g)-
 Salmonella500(25g)-
 Staphylococcus aureus5210100
 pleśnie521022x102
 drożdże521022x102
7) Koncentraty lodów w proszkudrobnoustroje tlenowe mezofilne521052x105
 bakterie z grupy coli520(0,1g)0(0,01g)
 Salmonella500(25g)-
 Staphylococcus aureus500(0,1g)-
8) Chrupki zbożowe (pszenne,drobnoustroje tlenowe mezofilne521053x105
  ryżowe, kukurydziane, mieszane)bakterie z grupy coli52102103
 Salmonella500(25g)-
 Staphylococcus aureus5210100
 pleśnie i drożdże522x102103
 
16.  Substancje dodatkowe
 
Środek spożywczyRodzaj drobnoustrojówncLimit w 1 g
    mM
123456
1) Barwnik naturalny
  koszenilla
Salmonella500(25g)-
 
17.  Różne*
 
Środek spożywczyRodzaj drobnoustrojówncLimit w 1 g
    mM
123456
1) Białka roślinne i zwierzęcedrobnoustroje tlenowe522x104105
 mezofilne    
 bakterie z grupy coli520(0,1g)0(0,01g)
 Salmonella500(25g)-
 Staphylococcus aureus5210100
 pleśnie i drożdże52102103
2) Przyprawy i posypki do wyrobówdrobnoustroje tlenowe532x1057,5x105
  typu snack (chipsy, pelletymezofilne    
  i wyroby ekstrudowane)bakterie z grupy coli5110102
 Salmonella500(25g)-
 Staphylococcus aureus5210102
 pleśnie i drożdże52103104
3) Musztardabeztlenowe laseczki510(0,01g)0(0,001g)
 przetrwalnikujące    
 bakterie z grupy coli520(0,1g)0(0,01g)
 Salmonella500(25g)-
 Staphylococcus aureus5210100
 drożdże520(0,1g)0(0,01g)
4) Preparaty słodzącedrobnoustroje tlenowe521052x105
 mezofilne    
 bakterie z grupy coli500(0,1g)-
 Salmonella500(25g)-
5) Zabielacze do kawydrobnoustroje tlenowe521045x104
 mezofilne    
 bakterie z grupy coli510(01g)0(0,01g)
 Salmonella500(25g)-
 Staphylococcus aureus5210100
 pleśnie i drożdże52102103
 
a)   Wszystkie środki spożywcze w opakowaniach hermetycznych powinny spełniać wymagania sterylności przemysłowej, tj. nie zawierać drobnoustrojów zdolnych do namnażania w warunkach przechowywania. Przed szczegółowym badaniem mikrobiologicznym powinny być poddane testom:
1)   próbie na szczelność;
2)   próbie termostatowej.

*Objaśnienia:

1.   Symbole:
M    - akceptowana wartość progowa, powyżej której wyniki są dyskwalifikujące,
m    - wartość równa lub poniżej której wszystkie wyniki uznawane są za zadowalające,
n    - liczba próbek badanych w partii,
c    - liczba próbek z partii dających wynik między m i M.
2.   Wyniki badań mikrobiologicznych powinny być oceniane następująco:
1)   stosując trzy kategorie wartości, tzn.
a)   do wartości m włącznie,
b)   pomiędzy m i M,
c)   powyżej wartości progowej M;
2)   stosując jedną kategorię wartości zapisaną w tabelach jako m, od których nie ma odstępstwa, niezależnie od liczby badanych próbek;
3)   w stosunku do bakterii z rodzaju Salmonella stwierdzenie nieobecności jest wynikiem zadowalającym.
Przy wykonywaniu badania pojedynczej próbki wyniki nie powinny przekraczać wartości M.

Pozycje

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479, 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486, 487, 488, 489, 490, 491, 492, 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532, 533, 534, 535, 536, 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555, 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576, 577, 578, 579, 580, 581, 582, 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597, 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611, 612, 613, 614, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651, 652, 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659, 660, 661, 662, 663, 664, 665, 666, 667, 668, 669, 670, 671, 672, 673, 674, 675, 676, 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683, 684, 685, 686, 687, 688, 689, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 696, 697, 698, 699, 700, 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715, 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730, 731, 732, 733, 734, 735, 736, 737, 738, 739, 740, 741, 742, 743, 744, 745, 746, 747, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 754, 755, 756, 757, 758, 759, 760, 761, 762, 763, 764, 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774, 775, 776, 777, 778, 779, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 787, 788, 789, 790, 791, 792, 793, 794, 795, 796, 797, 798, 799, 800, 801, 802, 803, 804, 805, 806, 807, 808, 809, 810, 811, 812, 813, 814, 815, 816, 817, 818, 819, 820, 821, 822, 823, 824, 825, 826, 827, 828, 829, 830, 831, 832, 833, 834, 835, 836, 837, 838, 839, 840, 841, 842, 843, 844, 845, 846, 847, 848, 849, 850, 851, 852, 853, 854, 855, 856, 857, 858, 859, 860, 861, 862, 863, 864, 865, 866, 867, 868, 869, 870, 871, 872, 873, 874, 875, 876, 877, 878, 879, 880, 881, 882, 883, 884, 885, 886, 887, 888, 889, 890, 891, 892, 893, 894, 895, 896, 897, 898, 899, 900, 901, 902, 903, 904, 905, 906, 907, 908, 909, 910, 911, 912, 913, 914, 915, 916, 917, 918, 919, 920, 921

Polecamy

Poszukując najlepszego prawnika na dolnym śląsku pamiętajmy że tylko prawnik Wrocław oferuje najtańsze usługi prawnicze w tej części kraju. Planujesz remont? Poszukujesz projektanta domu? Najlepsi fachowcy pomogą Ci w każdej pracy budowlanej – kwiaty na telefon Wrocław – najtaniej zakupisz w kwiaciarni Margarita we Wrocławiu przy ul. Orląt Lwowskich. Kiedy zdaży Ci się stłuczka lub kiedy Twój samochód odmówi Ci posłuszeństwa - znajdź najlepszą firmę holowniczą dzięki serwisowi o tematyce "pomoc drogowa". Polecamy równierz.
Wszelkie prawa zastrzeżone, © ZnanyPrawnik 2024
Dodaj do ulubionych Mapa strony Polityka prywatności Regulamin Reklama Współpraca Kontakt