|
|
Dziennik Ustaw 2003 Nr 37 poz. 326 - Maksymalne poziomy zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, sub
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 13 stycznia 2003 r.
w sprawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu albo na powierzchni żywności
(Dz. U. z dnia 4 marca 2003 r.)
Na podstawie art. 9 ust. 4a ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362) zarządza się, co następuje:
§ 1. W procesie produkcji żywności zawartość zanieczyszczeń utrzymuje się na najniższym poziomie możliwym do uzyskania przy zastosowaniu zasad dobrej praktyki produkcyjnej na wszystkich etapach produkcji, szczególnie w przypadku środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego.
§ 2. Zawartości zanieczyszczeń w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu żywności, przeznaczonych do obrotu lub do produkcji innych środków spożywczych, nie mogą przekraczać: 1) maksymalnych poziomów zanieczyszczeń metalami szkodliwymi dla zdrowia, określonych w załączniku nr 1 do rozporządzenia; 2) maksymalnych poziomów zanieczyszczeń azotanami i azotynami, określonych w załączniku nr 2 do rozporządzenia; 3) maksymalnych poziomów zanieczyszczeń w napojach alkoholowych, określonych w załączniku nr 3 do rozporządzenia; 4) maksymalnych poziomów zanieczyszczeń substancjami naturalnie występującymi, określonych w załączniku nr 4 do rozporządzenia; 5) maksymalnych poziomów zanieczyszczeń 3-mono-chloropropan-1,2-diolem (3-MCPD), określonych w załączniku nr 5 do rozporządzenia; 6) maksymalnych poziomów zanieczyszczeń osłonek białkowych jadalnych, określonych w załączniku nr 6 do rozporządzenia; 7) maksymalnych poziomów zanieczyszczeń mikrobiologicznych, określonych w załączniku nr 7 do rozporządzenia.
§ 3. W przypadkach nieokreślonych w § 2, maksymalne poziomy zanieczyszczeń dla produktów suszonych lub w inny sposób przetworzonych ustala się na podstawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń określonych dla produktów podstawowych, przy uwzględnieniu zmian składu związanych z przetwarzaniem.
§ 4. W przypadku żywności wyprodukowanej z użyciem dwóch lub więcej środków spożywczych, maksymalny poziom zanieczyszczeń ustala się na podstawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń dla poszczególnych środków spożywczych, po uwzględnieniu ich proporcji.
§ 5. W przypadku zanieczyszczenia aflatoksynami i ochratoksyną A jest niedozwolone: 1) mieszanie produktów, w których dopuszczalny poziom zanieczyszczeń mieści się w granicach tolerancji, z tymi, w których te granice są przekroczone; 2) mieszanie produktów, które powinny być poddane sortowaniu lub innym fizycznym zabiegom uzdatniającym, z produktami przeznaczonymi do bezpośredniego spożycia lub jako składnik środków spożywczych; 3) używanie jako składnika innych środków spożywczych produktów, w których dopuszczalny poziom zanieczyszczeń jest przekroczony; 4) dokonywanie chemicznej detoksykacji produktów.
§ 6. Maksymalne poziomy zanieczyszczeń: 1) rtęcią, z wyjątkiem ryb i przetworów - określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia, 2) arsenem - określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia, 3) cyną - określone w "Objaśnieniach" do załącznika nr 1 do rozporządzenia, 4) ołowiem i kadmem - określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia: a) w ust. 1 "Dietetyczne środki spożywcze dla dorosłych", b) w ust. 2 "Produkty pochodzenia roślinnego" lp. 9-19, "Produkty pochodzenia zwierzęcego" lp. 8-11, "Pozostałe" lp. 2-10, c) w ust. 3 "Substancje dodatkowe", 5) azotanami i azotynami - określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia: a) w ust. 2 "Produkty ogólnego przeznaczenia", b) w ust. 3 "Warzywa i ziemniaki (świeże i mrożone)" grupy 3-7, 6) osłonek białkowych jadalnych - określone w załączniku nr 6 do rozporządzenia, 7) w napojach alkoholowych - określone w załączniku nr 3 do rozporządzenia lp. 1 lit. j-m, lp. 2 i lp. 3 lit. b, 8) mikrobiologicznych - określone w załączniku nr 7 do rozporządzenia w ust. 2 pkt 2-6 oraz w ust. 3-6 i 8-17 - obowiązują do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
§ 7. Maksymalnych poziomów zanieczyszczeń w środkach spożywczych przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci, określonych w załączniku nr 1 do rozporządzenia w ust. 1 lp. 1 (kadm), w ust. 1 lp. 2-7 (ołów i kadm) oraz w załączniku nr 2 do rozporządzenia w ust. 1, nie stosuje się do wprowadzanych do obrotu w Rzeczypospolitej Polskiej środków spożywczych znajdujących się w obrocie na terytorium państwa członkowskiego Unii Europejskiej innego niż Rzeczpospolita Polska.
§ 8. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia, z tym że § 7 stosuje się z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.2)
________ 1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833). 2) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 27 grudnia 2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach (Dz. U. z 2001 r. Nr 9, poz. 72, Nr 15, poz. 165, Nr 40, poz. 464 i Nr 73, poz. 780), które utraciło moc w dniu 31 grudnia 2002 r. na podstawie art. 59 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362).
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
Maksymalne poziomy zanieczyszczeń metalami szkodliwymi dla zdrowia
1. Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego
Produkty dla niemowląt i dzieci do lat 3 oraz produkty bezglutenowe
Lp. | | ołów (Pb) mg/kg | kadm (Cd) mg/kg | rtęć (Hg) mg/kg | arsen (As) mg/kg | Uwagi |
1 | | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
1) | Mleko płynne i produkty wg p. 2 w formie gotowej do spożycia lub odtworzonej zgodnie z instrukcją producenta | 0,02 | 0,005 | 0,003 | 0,05 | |
2) | Produkty mleczne, mleczno-zbożowe, mleczno-zbożowo-owocowe i zastępujące je, np. sojowe | 0,10 | 0,01 | 0,005 | 0,10 | w produktach mleczno-zbożowych i mleczno-zbożowo-owocowych (z wyjątkiem produktów kukurydzianych) dla dzieci od 7 miesiąca życia Cd - 0,02; w produktach sojowych Cd - 0,02; |
| oraz surowce: | | | | | |
| a) mleko w proszku klasy ekstra | 0,10 | 0,01 | 0,005 | 0,10 | |
| b) koncentrat serwatki w proszku | 0,10 | 0,01 | 0,01 | 0,20 | |
3) | Produkty zbożowe, zbożowo-owocowe oraz mąki i kasze przeznaczone do ich produkcji | 0,10 | 0,02 | 0,01 | 0,20 | w produktach kukurydzianych Cd - 0,01; |
4) | Przetwory owocowe i mięsne | 0,10 | 0,01 | 0,01 | 0,20 | w sokach Pb - 0,05; As - 0,10; |
5) | Przetwory warzywne, warzywno-owocowe i warzywno-mięsne | 0,10 | 0,01 | 0,01 | 0,20 | w produktach zawierających: - powyżej 20% marchwi, |
| | | | | | - powyżej 30% (łącznie) marchwi i ziemniaków, |
| | | | | | - powyżej 40% warzyw Cd - 0,02; |
6) | Produkty bezglutenowe | 0,10 | 0,01 | 0,01 | 0,10 | w produktach ryżowych Cd - 0,02; |
7) | Inne: | | | | | |
| a) zawierające nie więcej niż 50% s.m. | 0,10 | 0,01 | 0,005 | 0,10 | |
| b) zawierające powyżej 50% s.m. | 0,10 | 0,02 | 0,01 | 0,20 | |
Dietetyczne środki spożywcze dla dorosłych
Lp. | | ołów (Pb) mg/kg | kadm (Cd) mg/kg | rtęć (Hg) mg/kg | arsen (As) mg/kg | Uwagi |
1 | | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
1) | Przetwory owocowo-warzywne | 0,20 | 0,02 | 0,01 | 0,20 | w sokach Pb - 0,05; As - 0,10; |
2) | Zarodki i otręby pszenne | 0,15 | 0,05 | 0,01 | 0,20 | |
3) | Produkty cukiernicze | 0,30 | 0,05 | 0,01 | 0,20 | |
4) | Inne: | | | | | |
| a) zawierające poniżej 20% s.m. | 0,10 | 0,01 | 0,01 | 0,10 | |
| b) zawierające 20-50% s.m. | 0,20 | 0,03 | 0,01 | 0,20 | |
| c) zawierające powyżej 50% s.m. | 0,30 | 0,05 | 0,02 | 0,20 | w preparatach pochodzących |
| d) preparaty witaminowo-mineralne i inne w postaci kapsułek, tabletek, drażetek | 0,50 | 0,10 | 0,02 | 0,50 | z ryb morskich As - 4,0; Hg - 0,10. |
2. Pozostałe środki spożywcze
Produkty pochodzenia roślinnego
Lp. | | ołów (Pb) mg/kg | kadm Cd) mg/kg | rtęć (Hg) mg/kg | arsen (As) mg/kg | Uwagi |
1 | | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
1) | Owoce świeże i mrożone | | | | | |
| a) wszystkie z wyjątkiem b) | 0,10 | 0,02 | 0,01 | 0,20 | Cd - 0,05 * |
| b) jagodowe | 0,20 | 0,03 | 0,01 | 0,20 | w truskawkach Cd - 0,04; Cd - 0,05 *; |
2) | Warzywa świeże i mrożone: | | | | | |
| a) wszystkie z wyjątkiem b),c),d),e),f) | 0,10 | 0,03 | 0,02 | 0,20 | Cd - 0,05 * w szpinaku i jarmużu Cd - 0,10; |
| b) liściaste | 0,30 | 0,05 | 0,02 | 0,20 | Cd - 0,20 * |
| c) kapustne | 0,30 | 0,05 | 0,02 | 0,20 | |
| d) korzeniowe i łodygowe | 0,10 | 0,08 | 0,02 | 0,20 | Cd - 0,10* |
| e) seler | 0,10 | 0,08 | 0,02 | 0,20 | Cd - 0,20 * |
| f) ziemniaki (obrane) | 0,10 | 0,05 | 0,02 | 0,20 | Cd - 0,10*; |
3) | Soki, soki zagęszczone i nektary | 0,05 | 0,02 | 0,01 | 0,10 | Zn (cynk) - 5,0; |
4) | Zioła świeże | 0,30 | 0,05 | 0,02 | 0,02 | Cd - 0,20 *; |
5) | Grzyby świeże i przetwory grzybowe | 0,30 | 0,15 | 0,05 | 0,20 | Cd - 0,20 *; |
6) | Zboża i rośliny strączkowe - ziarno, mąki i kasze | | | | | |
| a) wszystkie z wyjątkiem b) - e) | 0,20 | 0,10 | 0,02 | 0,20 | |
| b) pszenica i ryż | 0,20 | 0,10 | 0,02 | 0,20 | Cd - 0,20 * |
| c) żyto | 0,20 | 0,05 | 0,02 | 0,20 | Cd - 0,10 * |
| d) kukurydza | 0,20 | 0,03 | 0,01 | 0,20 | Cd - 0,10 * |
| e) zarodki, otręby | 0,20 | 0,10 | 0,02 | 0,20 | Cd - 0,20 *; |
7) | Ziarno i białko sojowe | 0,20 | 0,10 | 0,02 | 0,30 | Cd - 0,20 *; |
8) | Tłuszcze i oleje roślinne, margaryna | 0,10 | 0,03 | 0,01 | 0,10 | rafinowane: Cu - 0,10; Fe (żelazo) - 1,50; surowe: Cu (miedź) - 0,40; Fe - 5,0; w olejach surowych przeznaczonych do celów spożywczych wyłącznie po procesie rafinacji: Fe - 10,0; uwodornione i margaryna: Ni (nikiel) - 0,20; |
9) | Przetwory owocowe i warzywne z wyjątkiem 3) | 0,20 | 0,03 | 0,02 | 0,20 | w przetworach zawierających powyżej 50% warzyw korzeniowych i liściastych Cd - 0,05; powyżej 80% - Cd - 0,08; |
10) | Suszone: | | | | | w suszonych owocach jagodowych |
| a) owoce | 0,50 | 0,10 | 0,02 | 0,30 | Cd - 0,20; |
| b) ziemniaki | 1,00 | 0,20 | 0,03 | 0,50 | |
| c) inne warzywa, zioła i przyprawy ziołowe | 2,00 | 0,30 | 0,03 | 0,50 | w tym mieszanki przyprawowe o zawartości przypraw ziołowych powyżej 50%; w suszonych warzywach: liściastych Cd - 0,40; korzeniowych Cd - 0,50; w suszonych algach morskich As - 2,0; |
| d) grzyby | 2,00 | 1,00 | 0,50 | 0,50 | |
11) | Pieczywo i wyroby ciastkarskie, produkty zbożowe śniadaniowe oraz typu snack, chrupki | 0,30 | 0,05 | 0,01 | 0,20 | |
12) | Makarony, pieczywo chrupkie i przetwory ziemniaczane smażone | 0,30 | 0,10 | 0,02 | 0,20 | |
13) | Białka roślinne w proszku | 0,20 | 0,05 | 0,02 | 0,30 | |
14) | Nasiona roślin oleistych | | | | | |
| a) słonecznika, maku i lnu | 0,50 | 0,40 | 0,02 | 0,50 | |
| b) orzechy i pestki dyni | 0,30 | 0,15 | 0,03 | 0,20 | |
| c) ziarno kakaowe i sezamowe | 0,50 | 0,15 | 0,03 | 0,30 | |
15) | Majonez i sosy majonezowe | 0,10 | 0,03 | 0,01 | 0,10 | Cu - 1,0; |
16) | Wyroby garmażeryjne niemięsne, w tym sojowe | 0,30 | 0,05 | 0,02 | 0,20 | w wyrobach o zawartości mąki pszennej lub skrobi powyżej 50% Cd - 0,10; |
17) | Cukier | 0,20 | 0,02 | 0,01 | 0,20 | |
18) | Miód | 0,30 | 0,03 | 0,01 | 0,20 | |
19) | Kawa, herbata, herbatki ziołowe i owocowe | 1,00 | 0,10 | 0,02 | 0,30 | w herbatkach owocowych Pb - 0,50; w herbatkach ziołowych i herbatkach owocowych o zawartości owoców jagodowych powyżej 50% Cd - 0,20. |
Produkty pochodzenia zwierzęcego
Lp. | | ołów (Pb) mg/kg | kadm (Cd) mg/kg | rtęć (Hg) mg/kg | arsen (As) mg/kg | Uwagi |
1 | | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
1) | Mięso ssaków i drobiu, świeże | | | | | |
| i mrożone | 0,10 | 0,05 | 0,02 | 0,20 | w mięsie koni Cd - 0,20; |
| wątroba | 0,50 | 0,50 | 0,05 | 0,50 | nerki i wątroby koni nie nadają |
| nerki | 0,50 | 1,00 | 0,05 | 0,50 | się do spożycia; |
2) | Ryby i przetwory | | | | | w produktach zawierających |
| a) wszystkie z wyjątkiem b) - e) | 0,20 | 0,05 | 0,50 | 4,00 | wątrobę i ikrę Cd - 0,20; |
| b) Sola piaszczyca (Dicologoglossa cuneata), Węgorz słodkowodny (Anguilla anguilla), Ostrobok pospolity (Trachurus trachurus), Chelon (Mugil labrosus labrosus), Amarel (Diplodus vulgaris), Ryby z gatunku Pomadasys benneti, Sardynka europejska lub sardynka (Sardina pilchardus) | 0,40 | 0,10 | 0,50 | 4,00 | |
| c) Moron cętkowany (Dicentrarchus punctatus), | 0,40 | 0,05 | 1,00 | 4,00 | |
| d) Sardela europejska (Engraulis encrasicholus), Ryby z gatunku Luvarus imperialis | 0,20 | 0,10 | 0,50 | 4,00 | |
| e) Żabnica (Lophius spp.), Zębacz pasiasty (Anarhichas lupus) Molwa z gatunku Molva dipterygia Węgorz(Anguilla spp.) Ryby z gatunku Hoplostethus atlanticus, Grenadier (Coryphaenoides rupestris) Halibut(Hippoglossus hippoglossus) Marlin (Makaira spp.) Szczupak (Esox lucius) Ryby z gatunku Orcynopsis unicolor Ryby z gatunku Centroscymnes coelolepis, Raje (Raja spp.) Karmazyn (Sebastes marinus, S. Mentella, S. Viviparus) Żaglica z gatunku Istiophorus platypterus, Pałasze (Lepidopus, caudatus Aphanopus carbo) Rekin (wszystkie gatunki) Ryby z gatunków Lepidocybium flavobrunneum, Ruvettus pretiosus, Gempylus serpens Jesiotr (Acipenser spp.) Miecznik (Xiphias gladius) | 0,20 | 0,05 | 1,00 | 4,00 | |
| f) Bonito (Sarda spp.) Tuńczyk (Thunnus spp., Euthynnus spp.) | 0,40 | 0,10 | 1,00 | 4,00 | |
3) | Skorupiaki (z wyjątkiem brązowego mięsa krabów, głów i korpusów homarów i innych podobnych skorupiaków) | 0,50 | 0,50 | - | - | |
4) | Małże | 1,00 | 1,00 | - | - | |
5) | Głowonogi | 1,50 | 1,00 | - | - | |
6) | Mleko i napoje mleczne | 0,02 | 0,01 | 0,01 | 0,10 | |
7) | Tłuszcze zwierzęce, masło | 0,10 | 0,02 | 0,01 | 0,10 | Cu - 0,40; Fe - 1,50; tłuszcze uwodornione: Ni - 0,20; |
8) | Przetwory mięsne, mięsno-warzywne i drobiowe, w tym wędliny i wyroby garmażeryjne mięsne | 0,30 | 0,05 | 0,02 | 0,20 | w produktach zawierających wątrobę i nerki Cd - 0,10; |
9) | Przetwory mleczarskie: | | | | | |
| a) mleko zagęszczone | 0,10 | 0,02 | 0,01 | 0,20 | |
| b) mleko w proszku i produkty mleczne w proszku, w tym białko mleka | 0,20 | 0,03 | 0,01 | 0,20 | |
| c) sery podpuszczkowe dojrzewające | 0,30 | 0,05 | 0,02 | 0,20 | |
| d) sery twarogowe, topione, bryndza, lody i desery | 0,20 | 0,03 | 0,01 | 0,20 | |
10) | Białka zwierzęce w proszku (poza białkiem mleka) | 0,30 | 0,05 | 0,02 | 0,20 | |
11) | Żelatyna | 1,00 | 0,10 | 0,01 | 1,00 | Fe - 50,0. |
Pozostałe
Lp. | | ołów (Pb) mg/kg | kadm (Cd) mg/kg | rtęć (Hg) mg/kg | arsen (As) mg/kg | Uwagi |
1 | | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
1) | Wyroby winiarskie | 0,20 | 0,01 | 0,01 | 0,20 | |
2) | Mieszanki tłuszczowe | 0,10 | 0,02 | 0,01 | 0,10 | Cu - 0,30; Fe - 1,50; zawierające tłuszcze uwodornione Ni - 0,20; |
3) | Drożdże piekarskie: | | | | | |
| a) prasowane | 0,50 | 0,05 | 0,02 | 0,50 | |
| b) suszone | 1,50 | 0,15 | 0,03 | 1,00 | |
4) | Wyroby i półprodukty cukiernicze: | | | | | |
| a) wszystkie z wyjątkiem czekolady naturalnej i gumy do żucia | 0,30 | 0,05 | 0,01 | 0,20 | w wyrobach zawierających powyżej 20% nasion maku, lnu, orzechów Cd - 0,10; Hg - 0,02; |
| b) czekolada naturalna | 1,00 | 0,20 | 0,02 | 0,30 | |
| c) miazga kakaowa | 0,50 | 0,15 | 0,03 | 0,30 | |
| d) kuch kakaowy i proszek kakaowy | 1,00 | 0,30 | 0,03 | 0,30 | |
| e) guma do żucia | 1,00 | 0,10 | 0,03 | 0,50 | |
5) | Koncentraty spożywcze: | | | | | |
| a) obiadowe | 0,50 | 0,10 | 0,03 | 0,50 | |
| b) zawierające powyżej 50% suszonych ziemniaków | 1,00 | 0,20 | 0,03 | 0,50 | |
| c) deserów i lodów | 0,30 | 0,05 | 0,01 | 0,20 | |
| d) ciast | 0,30 | 0,10 | 0,02 | 0,20 | |
| e) napojów orzeźwiających, owocowych, a również typu kawa rozpuszczalna, kakaowych, smakowych oraz zabielacze i zaprawy do napojów | 0,50 | 0,05 | 0,02 | 0,20 | w koncentratach zawierających nie mniej niż 20% proszku kakaowego Cd - 0,10; |
6) | Napoje bezalkoholowe i wody gazowane | 0,10 | 0,01 | 0,01 | 0,10 | słodzone: Fe -2,0; niesłodzone: Fe - 0,5 (z wyłączeniem napojów produkowanych w oparciu o wody mineralne); |
7) | Piwo | 0,10 | 0,02 | 0,01 | 0,10 | |
8) | Napoje spirytusowe: | | | | | |
| a) wódki czyste, spirytus butelkowany | 0,10 | 0,01 | 0,01 | 0,10 | |
| b) zawierające poniżej 22% s.m. | 0,30 | 0,03 | 0,01 | 0,20 | |
| c) zawierające powyżej 22% s.m. | 0,40 | 0,05 | 0,02 | 0,20 | |
9) | Sól spożywcza | 1,00 | 0,05 | 0,03 | 0,50 | |
10) | Inne: | | | | | |
| a) zawierające poniżej 20% s.m. | 0,20 | 0,03 | 0,01 | 0,20 | |
| b) zawierające 20-50% s.m. | 0,30 | 0,05 | 0,02 | 0,20 | |
| c) zawierające powyżej 50% s.m. | 0,50 | 0,10 | 0,03 | 0,50 | w tym mieszanki przyprawowe o zawartości przypraw ziołowych poniżej 50%; w mieszankach zawierających powyżej 50% soli Pb - 1,00. |
3. Substancje dodatkowe**
1) | o zawartości w środku spożywczym nieprzekraczającej 1,0 g/kg | 5,00 | 0,10 | 0,03 | 3,00 | w kompleksie miedziowym chlorofilu zawartość miedzi zjonizowanej - do 200 mg/kg; |
2) | o zawartości w środku spożywczym przekraczającej 1,0 g/kg*** | 1,00 | 0,10 | 0,03 | 1,00 | |
3) | barwniki organiczne syntetyczne | 5,00 | 0,10 | 0,05 | 1,00 | Cr (chrom) - 2,0; Cu - 30,0. |
* Z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej. ** W tym preparaty enzymatyczne i szczepionki (kultury bakteryjne) przeznaczone do przetwórstwa spożywczego. *** Preparaty zawierające substancje dodatkowe na bazie składników spożywczych, dodawane w ilościach wyższych niż 50 g/kg produktu, powinny spełniać wymagania ustalone dla ich głównego składnika spożywczego.
Objaśnienia: 1. Najwyższe dopuszczalne zawartości metali dotyczą jadalnych części środków spożywczych. 2. Zawartość cyny (Sn) nie może przekraczać: 1) w produktach w opakowaniach metalowych ocynowanych: a) produkty dla niemowląt i dzieci do lat 3 - 10,0 mg/kg, b) pozostałe - 100,0 mg/kg; 2) w przetworach owocowych, warzywnych, owocowo-warzywnych i produktach zawierających takie przetwory w składzie recepturowym (w innych opakowaniach): a) produkty dla niemowląt i dzieci do lat 3 - 10,0 mg/kg, b) pozostałe - 20,0 mg/kg. 3. W przypadku produktów wzbogacanych związkami cynku (Zn), miedzi (Cu) i innych mikroelementów - zawartość tych metali powinna być taka, aby przy zalecanym dziennym dawkowaniu produktu ich pobranie nie przekraczało wartości zapotrzebowania dziennego. 4. Oznaczanie zawartości metali szkodliwych dla zdrowia należy wykonywać co najmniej raz w roku, a w produktach przeznaczonych dla niemowląt i dzieci do lat 3 co najmniej 2 razy w roku, a również każdorazowo w przypadku zmian aparaturowych i technologicznych oraz na żądanie organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Weterynaryjnej. 5. Wytyczne dotyczące metod pobierania próbek oraz metod analitycznych stosowanych w urzędowej kontroli poziomów metali szkodliwych dla zdrowia w produktach spożywczych powinny odpowiadać kryteriom podanym w Wydawnictwach Metodycznych Państwowego Zakładu Higieny "Metody pobierania próbek w celu kontroli zawartości ołowiu, kadmu, rtęci, arsenu i 3-MCPD w środkach spożywczych. Przygotowywanie próbek i kryteria wyboru metod analitycznych stosowanych do oznaczania zawartości metali szkodliwych dla zdrowia i 3-MCPD w produktach spożywczych", Warszawa 2003.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
Maksymalne poziomy zanieczyszczeń azotanami i azotynami
1. Produkty dla niemowląt i dzieci w wieku do 3 lat
Lp. | Środek spożywczy | NaNO3 mg/kg | NaNO2 mg/kg |
1 | 2 | 3 | 4 |
1) | Mleko w proszku pełne (do produkcji mleka, mleka modyfikowanego i mieszanek modyfikowanych oraz dla dzieci powyżej 1 roku) | 20,0 | 1,0 |
2) | Mleko modyfikowane w proszku | 50,0 | 1,0 |
3) | Mleko modyfikowane w płynie | 50,0 | 1,0 |
4) | Produkty zbożowe ( kaszki, kleiki) i mleczno-zbożowe | 20,0 | 1,0 |
5) | Produkty mleczno-owocowe (bez bananów), zbożowo-owocowe (bez bananów) i mleczno-zbożowo-owocowe (bez bananów) | 50,0 | 1,0 |
6) | Produkty mleczno-warzywne, mleczno-warzywno-owocowe, mleczno-owocowe z udziałem bananów, zbożowo-warzywne, zbożowo-warzywno-owocowe i zbożowo-owocowe z udziałem bananów, mleczno-zbożowo-warzywne, mleczno-zbożowo-warzywno-owocowe i mleczno-zbożowo-owocowe z udziałem bananów | 200,0 | 1,0 |
7) | Sok jabłkowy | 50,0 | 1,0 |
8) | Soki owocowe bez bananów, soki owocowe z dodatkiem dyni oraz sok marchwiowo-jabłkowy bez dodatku cukru | 100,0 | 1,0 |
9) | Soki owocowo-warzywne oraz owocowe z udziałem bananów | 200,0 | 1,0 |
10) | Produkty owocowe (bez bananów) | 100,0 | 1,0 |
11) | Produkty owocowo-warzywne oraz owocowe z udziałem bananów | 200,0 | 1,0 |
12) | Produkty bananowe i bananowe z dodatkiem innych owoców (produkty z przewagą bananów), produkty warzywne | 250,0 | 1,0 |
13) | Produkty warzywne i warzywno-mięsne | 250,0 | 1,0 |
14) | Konserwy mięsne i drobiowe zawierające nie mniej niż 40% surowca mięsnego i drobiowego | 50,0 | 1,0 |
2. Produkty ogólnego przeznaczenia
Lp. | Środek spożywczy | NaNO3 mg/kg | NaNO2 mg/kg |
1 | 2 | 3 | 4 |
1) | Mleko w proszku pełne i odtłuszczone | 70,0 | 1,5 |
2) | Serwatka w proszku | 70,0 | 1,5 |
3. Warzywa i ziemniaki (świeże i mrożone)
Grupa | Produkt | mg NO3 /kg świeżego produktu |
1 | 2 | 3 |
| Sałata świeża gruntowa i szklarniowa (z wyjątkiem sałaty lodowej): * zbierana od 1 października do 31 marca: | |
1) | - sałata szklarniowa | 4.5001/ |
| - sałata gruntowa | 4.0001/ |
| * zbierana od 1 kwietnia do 30 września: | |
| - sałata szklarniowa | 3.5001/ |
| - sałata gruntowa | 2.5001/ |
| Sałata lodowa: | |
| - sałata szklarniowa | 2.5001/ |
| - sałata gruntowa | 2.0001/ |
| Szpinak przetworzony, mrożony lub głęboko mrożony | 2.000 |
2) | Szpinak świeży: | |
| * zbierany od 1 listopada do 31 marca | 3.000 |
| * zbierany od 1 kwietnia do 31 października | 2.500 |
| Rzodkiewka | |
| Burak | |
3) | Rzepa | 1.500 |
| Kalarepa | |
| Koper | |
| Kapusta | |
4) | Szczypior | 750 |
| Jarmuż | |
| Fasola szparagowa | |
| Marchew | |
| Pietruszka | |
5) | Czosnek | 400 |
| Ogórek | |
| Kalafior | |
| Por | |
| Seler | |
| Brokuły | |
| Pomidor | |
| Ziemniak | |
6) | Cebula | 200 |
| Papryka | |
| Rabarbar | |
| Fasola (suche ziarno) | |
7) | Warzywa i ziemniaki przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci | 200 |
1/ W przypadku braku odpowiedniego znakowania, wskazującego na metodę produkcji, obowiązują ustalenia jak dla sałaty gruntowej (tj. uprawianej na otwartej przestrzeni).
ZAŁĄCZNIK Nr 3
Maksymalne poziomy zanieczyszczeń w napojach alkoholowych
Lp. | Nazwa | Napoje alkoholowe | Maksymalna ilość w g/hl alkoholu 100% |
1 | 2 | 3 | 4 |
1) | Metanol | a) Alkohol etylowy rolniczy | 50 |
| | b) Wódka naturalna z owoców | 1.000 |
| | c) Wódka naturalna ze: | |
| | - śliwek (Prunus domestica L.) | |
| | - mirabelek (Prunus domestica L. var syriaca) | |
| | - śliwek quetsch (Prunus domestica L.) | 1.200 |
| | - jabłek (Malus domestica Borkh.) | |
| | - gruszek (Pyrus communis L.) | |
| | - malin (Rubus idaeus L.) | |
| | - jeżyn (Rubus fruticosus L.) | |
| | d) Wódka naturalna z: | |
| | - porzeczek czarnych i kolorowych (Ribes species) | |
| | - bzu czarnego (Sambucus nigra) | 1.350 |
| | - jarzębiny (Sorbus aucuparia) | |
| | e) Wódka naturalna z gruszek odmiany Williams | 1.500 |
| | f) Wódka naturalna z wina gronowego Brandy | 200 |
| | g) Wódka naturalna z wytłoków z winogron Wódka naturalna z wina z jabłek albo z wina z gruszek | 1.000 |
| | h) Wódka naturalna z wytłoków z owoców | 1.500 |
| | i) Winiak | 400 |
| | j) Likiery, kremy, aperitify | 250 |
| | k) Napoje spirytusowe owocowe pozostałe | 800 |
| | l) Pozostałe napoje spirytusowe | 400 |
| | m) Wyroby winiarskie z wyłączeniem: soku winogronowego, zagęszczonego soku winogronowego, moszczu gronowego i octu winnego | 250 |
2) | Fuzle1/ | a) Alkohol etylowy rolniczy | 0,5 |
| | b) Likiery i aperitify | 150 |
| | c) Pozostałe napoje spirytusowe | 500 |
| | d) Wyroby winiarskie z wyłączeniem: soku winogronowego, zagęszczonego soku winogronowego, moszczu gronowego i octu winnego | 150 |
3) | Cyjanowodór2/ | a) Napoje spirytusowe | 10 |
| | b) Fermentowane napoje winiarskie | 0,3 |
Objaśnienia: 1/ W przeliczeniu na alkohol izobutylowy. 2/ Dotyczy napojów z owoców pestkowych.
ZAŁĄCZNIK Nr 4
Maksymalne poziomy zanieczyszczeń substancjami naturalnie występującymi
1. Patulina
Lp. | Produkt | Maksymalny dopuszczalny poziom (µg/kg lub µg/l) |
1) | Sok jabłkowy, zagęszczony sok jabłkowy, kremogen jabłkowy oraz inne przetwory z udziałem jabłek | 30 |
Uwaga: produkt o zawartości ekstraktu 10% (m/m).
2. Aflatoksyny
Lp. | Produkt | Maksymalny dopuszczalny poziom (µg/kg lub µg/ l) |
| | B1 | B1+B2+G1+G2 | M1 |
1) | Orzechy arachidowe, orzechy, owoce suszone, produkty ich przetwarzania, przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub jako składnik środków spożywczych | 2 | 4 | - |
2) | Orzechy arachidowe, które muszą być sortowane lub będą poddane innym fizycznym zabiegom przed przeznaczeniem do bezpośredniego spożycia lub użyciem jako składnika żywności | 8 | 15 | - |
3) | Orzechy i owoce suszone, które muszą być sortowane lub będą poddane innym fizycznym zabiegom przed przeznaczeniem do bezpośredniego spożycia lub użyciem jako składnika żywności | 5 | 10 | - |
4) | Ziarno zboża, łącznie z gryką, oraz produkty ich przetwarzania, przeznaczone do bezpośredniego spożycia przez ludzi lub jako składnik środków spożywczych | 2 | 4 | - |
5) | Ziarno zboża, łącznie z gryką, a z wyłączeniem kukurydzy, które muszą być sortowane lub będą poddane innym fizycznym zabiegom przed przeznaczeniem do bezpośredniego spożycia lub użyciem jako składnika żywności | 2 | 4 | - |
6) | Przyprawy Capsicum spp. (suszone owoce, całe lub rozdrobnione, włączając chili, pieprz Cayenne i paprykę) Piper spp. (owoce, biały i czarny pieprz) Myristica fragrans (gałka muszkatołowa) Zingiber officinale (imbir) Curcuma longa (kurkuma) | 5 | 10 | - |
7) | Mleko (surowe, mleko do przetwórstwa, spożywcze) | - | - | 0,05 |
3. Ochratoksyna A
Lp. | Produkt | Maksymalny dopuszczalny poziom (µg/kg) |
1) | Ziarno zboża nieprzetworzone (łącznie z nieprzetworzonym ryżem i gryką) | 5 |
2) | Produkty otrzymane ze zboża (łącznie z przetworami zbożowymi i ziarnami zbóż przeznaczonymi do bezpośredniego spożycia przez ludzi) | 3 |
3) | Rodzynki, suszone winogrona | 10 |
Objaśnienia (dotyczy ust. 1, 2 i 3): 1. Najwyższe dopuszczalne zanieczyszczenie mikotoksynami dotyczy również produktów przetworzonych zawierających w składzie wyżej wymienione surowce. 2. Orzechy ziemne, orzechy i suszone owoce, w których najwyższe dopuszczalne zanieczyszczenie przekracza wartości podane w ust. 2 lp. 1, mogą być wprowadzane do obrotu, jeżeli: 1) nie są przeznaczone do bezpośredniego spożycia przez ludzi lub nie będą użyte jako składniki środków spożywczych; 2) najwyższe poziomy zanieczyszczeń nie przekraczają wartości podanych w ust. 2 lp. 2 i 3; 3) muszą być poddane sortowaniu lub innym fizycznym zabiegom uzdatniającym, w wyniku których zanieczyszczenie aflatoksynami nie przekroczy najwyższych dopuszczalnych poziomów podanych w ust. 2 lp. 1 oraz czynności te nie spowodują powstania innych szkodliwych pozostałości. Produkty oznacza się następująco: "Produkt przed przeznaczeniem do bezpośredniego spożycia lub wykorzystaniem jako składnik środka spożywczego musi być poddany sortowaniu lub innym fizycznym zabiegom uzdatniającym w celu zmniejszenia zawartości aflatoksyn". 3. Pobieranie próbek do analizy aflatoksyn i ochratoksyny A oraz metody analityczne publikowane są w Wydawnictwach Metodycznych Państwowego Zakładu Higieny "Zasady pobierania próbek środków spożywczych do analizy aflatoksyn. Wytyczne dla metod analitycznych stosowanych w analizie aflatoksyn ", Warszawa, 1999, oraz "Zasady pobierania próbek środków spożywczych do analizy ochratoksyny A. Wytyczne dla metod analitycznych stosowanych w analizie ochratoksyny A. Zasady pobierania próbek środków spożywczych do analizy aflatoksyn - uzupełnienie", Warszawa, 2002.
4. Histamina
Lp. | Produkt | Maksymalny dopuszczalny poziom (mg/100 g) |
1) | Przetwory z ryb tuńczykowatych (Thunnidae) | 20 |
2) | Przetwory z ryb makrelowatych (Scombridae) | 20 |
3) | Przetwory z ryb śledziowatych (Clupeidae) | 20 |
5. Kwas erukowy
Lp. | Produkt | Maksymalny dopuszczalny poziom(%)1 |
1) | Oleje, tłuszcze i ich mieszaniny | 5,0 |
2) | Środki spożywcze, w składzie których znajdują się oleje, tłuszcze lub ich mieszaniny w ilości powyżej 5% składu środka spożywczego | 5,0 |
Objaśnienia: 1 W odniesieniu do kwasów tłuszczowych.
ZAŁĄCZNIK Nr 5
Maksymalne poziomy zanieczyszczeń 3-monochloropropan-1,2-diolem (3-MCPD)
Lp. | Produkt | Maksymalna dopuszczalna zawartość * mg/kg |
1) | Hydrolizowane białko roślinne | 0,02 |
2) | Sos sojowy | 0,02 |
Objaśnienia: * Maksymalny dopuszczalny poziom 3-MCPD podano dla produktów płynnych, zawierających 40% suchej masy, co odpowiada maksymalnemu poziomowi 0,05 mg/kg produktu w przeliczeniu na suchą masę. Poziom dopuszczalny należy obliczać w zależności od zawartości suchej masy w rozpatrywanych produktach.
ZAŁĄCZNIK Nr 6
Maksymalne poziomy zanieczyszczeń osłonek białkowych jadalnych
Lp. | Nazwa | Maksymalna zawartość nie więcej niż % |
1) | Glioksal | 0,01 |
2) | Wolny formaldehyd | 0,1 |
ZAŁĄCZNIK Nr 7
Maksymalne poziomy zanieczyszczeń mikrobiologicznych
1. Przetwory mleczne
Środek spożywczy | Rodzaj drobnoustrojów | n | c | Limit w 1 g lub 1 ml |
| | | | m | M |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
1) Mleko surowe w opakowaniach | drobnoustroje tlenowe | 2 | 0 | 50.000 | - |
jednostkowych, przeznaczone | mezofilne | 5 | 2 | 100 | 500 |
do bezpośredniego spożycia | Staphylococcus aureus | 5 | 0 | 0(25g) | - |
| Salmonella | | | | |
2) Mleko pasteryzowane | drobnoustroje tlenowe | 5 | 2 | 5x104 | 105 |
| mezofilne | | | | |
| bakterie z grupy coli | 5 | 1 | 0 | 5 |
| Salmonella | 5 | 0 | 0 | - |
| Listeria monocytogenes | 5 | 0 | 0(25ml) | - |
3) Mleko sterylizowane i UHT | po inkubacji 15 dni w temp. | 5 | 0 | 10(0,1 ml) | - |
| 30 0C- drobnoustroje tlenowe | | | | |
| mezofilne | | | | |
4) Mleko w proszku | bakterie z grupy coli | 5 | 2 | 0 | 10 |
| Salmonella | 10 | 0 | 0 | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 2 | 10 | 102 |
| Listeria monocytogenes | 1 | 0 | 0 | - |
5) Przetwory mleczne w proszku | bakterie z grupy coli | 5 | 2 | 0 | 10 |
| Salmonella | 5 | 0 | 0 | - |
| Listeria monocytogenes | 5 | 0 | 0 | - |
6) Masło | bakterie z grupy coli | 5 | 2 | 0 | 10 |
| Salmonella | 5 | 0 | 0 | - |
| Listeria monocytogenes | 1 | 0 | 0 | - |
7) Sery twarogowe | bakterie z grupy coli | 5 | 2 | 100 | 1.000 |
| Salmonella | 5 | 0 | 0 | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 2 | 10 | 102 |
| Listeria monocytogenes | 1 | 0 | 0 | - |
8) Sery dojrzewające miękkie | bakterie z grupy coli | 5 | 2 | 104 | 105 |
| Escherichia coli | 5 | 2 | 102 | 103 |
| Salmonella | 5 | 0 | 0 | - |
| Listeria monocytogenes | 5 | 0 | 0(25g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 2 | 102 | 103 |
9) Sery dojrzewające twarde | Salmonella | 5 | 0 | 0 | - |
| Listeria monocytogenes | 1 | 0 | 0 | - |
10) Mrożone przetwory mleczne | drobnoustroje tlenowe | 5 | 2 | 105 | 5x105 |
(w tym lody) | mezofilne | | | | |
| bakterie z grupy coli | 5 | 2 | 10 | 102 |
| Salmonella | 5 | 0 | 0 | - |
| Listeria monocytogenes | 1 | 0 | 0 | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 2 | 10 | 102 |
11) Płynne przetwory mleczne | bakterie z grupy coli | 5 | 2 | 0 | 5 |
fermentowane | Salmonella | 5 | 0 | 0 | - |
| Listeria monocytogenes | 1 | 0 | 0 | - |
12) Płynne przetwory mleczne | drobnoustroje tlenowe | 5 | 2 | 5x104 | 105 |
niefermentowane | mezofilne | | | | |
| bakterie z grupy coli | 5 | 2 | 0 | 5 |
| Salmonella | 5 | 0 | 0 | - |
| Listeria monocytogenes | 1 | 0 | 0 | - |
13) Przetwory mleczne | drobnoustroje tlenowe | 1 | 0 | 10(0,1 ml) | - |
sterylizowane | mezofilne | | | | |
2. Przetwory mięsne i drobiowe
Środek spożywczy | Rodzaj drobnoustrojów | n | c | Limit w 1 g |
| | | | m | M |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
1) Wędliny surowe i surowo | Escherichia coli | 5 | 1 | 5 x 102 | 5 x 103 |
wędzone | Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 1 | 5 x 102 | 5 x 103 |
2) Wędliny pozostałe | bakterie z grupy coli | 5 | 1 | 0(0,01g) | 0(0,001g) |
| beztlenowe laseczki | 5 | 0 | 0(0,01g) | - |
| przetrwalnikujące | | | | |
| Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 0 | 102 | - |
3) Przetwory mięsne paczkowane | drobnoustroje tlenowe | 5 | 2 | 105 | 5x105 |
(wędliny, konserwy) | mezofilne | | | | |
plasterkowane lub | (z wyjątkiem wyrobów typu | | | | |
porcjowane | salami) | | | | |
| bakterie z grupy coli | 5 | 1 | 0(0,01g) | 0(0,001g) |
| beztlenowe laseczki | 5 | 0 | 0(0,01g) | - |
| przetrwalnikujące | | | | |
| Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 0 | 102 | - |
| Listeria monocytogenes | 5 | 0 | 0 | - |
4) Konserwy mięsne | drobnoustroje beztlenowe | 5 | 0 | 0 | - |
sterylizowane i konserwy | mezofilne przetrwalnikujące | | | | |
trwałe w temperaturze | drobnoustroje tlenowe | 5 | 2 | 0(0,1g) | 0(0,01g) |
otoczeniaa) | mezofilne | | | | |
| bakterie z grupy coli | 5 | 0 | 0 | - |
5) Konserwy mięsne pasteryzowanea) | | | | | |
- nietermostatowane | drobnoustroje tlenowe | 5 | 1 | 1,0x104 | 2,0x104 |
| mezofilne | | | | |
| bakterie z grupy coli | 5 | 0 | 0 | - |
| drobnoustroje beztlenowe | 5 | 0 | 0 | - |
| mezofilne przetrwalnikujące | | | | |
- termostatowane | drobnoustroje beztlenowe | 5 | 0 | 0 | - |
| mezofilne przetrwalnikujące | | | | |
6) Żelatyna | drobnoustroje tlenowe | 5 | 2 | 103 | 104 |
| mezofilne | | | | |
| bakterie z grupy coli | 5 | 2 | 0 | 0(0,1g) |
| Escherichia coli | 5 | 1 | 0(10g) | 0 |
| Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 2 | 10 | 100 |
| bakterie beztlenowe | 5 | 0 | 0(0,1g) | - |
| przetrwalnikujące redukujące siarczany (IV) | | | | |
3. Produkty owocowe, warzywne, owocowo-warzywne
Środek spożywczy | Rodzaj drobnoustrojów | n | c | Limit w 1g lub 1 ml |
| | | | m | M |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
1) Produkty owocowe, warzywne, | drobnoustroje tlenowe | 5 | 2 | 103 | 104 |
owocowo-warzywne o pH <4,5 | mezofilne | | | | |
pasteryzowane a) | bakterie beztlenowe | 5 | 0 | 0(0,1g) | - |
| przetrwalnikujące | | | | |
| pleśnie i drożdże | 5 | 2 | 10 | 2x10 |
2) Produkty warzywne, | drobnoustroje tlenowe | 5 | 2 | 5x10 | 102 |
mięsnowarzywne o pH >4,5 | mezofilne | | | | |
sterylizowane a) | bakterie beztlenowe | 5 | 0 | 0(0,1g) | - |
| przetrwalnikujące | | | | |
3) Produkty owocowe lub | drobnoustroje tlenowe | 5 | 2 | 102 | 5x102 |
warzywne pasteryzowane | mezofilne | | | | |
lub konserwowane | pleśnie i drożdże | 5 | 1 | 10 | 5x10 |
chemicznie o pH < 4,5 | bakterie kwaszące typu | 5 | 1 | 10 | 102 |
| mlekowego | | | | |
w opakowaniach niehermetycznych | | | | | |
4) Owoce mrożone | drobnoustroje tlenowe | 5 | 3 | 104 | 105 |
| mezofilne | | | | |
| Escherichia coli | 5 | 0 | 0(0,1g) | - |
| Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
5) Owoce homogenizowane | Escherichia coli | 5 | 0 | 0(0,1g) | - |
mrożone w opakowaniach | pleśnie i drożdże | 5 | 2 | 3x102 | 5x102 |
niehermetycznych | | | | | |
6) Owoce suszone i nasiona | Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
łuskane | Escherichia coli | 5 | 0 | 0(0,1g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 2 | 10 | 100 |
7) Świeże lub blanszowane, | Escherichia coli | 5 | 2 | 10 | 102 |
chłodzone lub mrożone kiełki, | Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | |
surówki warzywne do | Listeria monocytogenes | 5 | 0 | 0 | - |
bezpośredniego spożycia | Yersinia enterocolitica | 5 | 0 | 0 | - |
8) Przyprawy, zioła | pleśnie | 5 | 3 | 104 | 5x104 |
przyprawowe | bakterie z grupy coli | 5 | 1 | 0(0,001g) | 0(0,0001g) |
w całości i rozdrobnione, | Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
suszone | | | | | |
oraz mieszanki przyprawowe | | | | | |
9) Napoje sojowe | drobnoustroje tlenowe | 5 | 0 | 102 | - |
| mezofilne | | | | |
| bakterie beztlenowe | 5 | 0 | 0(0,1ml) | - |
| przetrwalnikujące | | | | |
| bakterie z grupy coli | 5 | 0 | 0(0,1ml) | - |
| Salmonella | 5 | 0 | 0(25ml) | - |
10) Napoje sojowe UHT a) | drobnoustroje tlenowe | 5 | 0 | 10 w 0,1ml | |
| mezofilne oznaczane po próbie | | | | |
| termostatowej | | | | |
11) Półprodukty owocowe lub | drobnoustroje tlenowe | 5 | 2 | 102 | 2x102 |
warzywne do napojów | mezofilne | | | | |
mlecznych | Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
i deserów fermentowanych | Staphylococcus aureus | 5 | 0 | 0(0,1g) | - |
| pleśnie i drożdże | 5 | 1 | 0(10g) | 0 |
4. Przetwory grzybowe
Środek spożywczy | Rodzaj drobnoustrojów | n | c | Limit w 1 g |
| | | | m | M |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
1) Grzyby sterylizowane | bakterie beztlenowe | 5 | 0 | 0 | - |
| przetrwalnikujące | | | | |
2) Grzyby w solance | bakterie beztlenowe | 5 | 0 | 0(0,001 g) | - |
| przetrwalnikujące | | | | |
5. Wyroby garmażeryjne
Środek spożywczy | Rodzaj drobnoustrojów | n | c | Limit w 1g |
| | | | m | M |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
1) Półprodukty garmażeryjne | Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 1 | 102 | 5x102 |
2) Wyroby garmażeryjne | bakterie z grupy coli | 5 | 1 | 0(0,001g) | 0 |
i potrawy | | | | | (0,0001g) |
kulinarne gotowe (mięsne | bakterie beztlenowe | 5 | 0 | 0(0,1g) | - |
lub niemięsne, podrobowe | przetrwalnikujące | | | | |
i galarety) | | | | | |
| Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 2 | 102 | 5x102 |
| pleśnie | 5 | 1 | 102 | 2x102 |
| drożdże | 5 | 1 | 10-wyroby | 102-wyroby |
| | | | niemięsne | niemięsne |
3) Wyroby garmażeryjne - | Escherichia coli | 5 | 1 | 5x10 | 5x102 |
befsztyk tatarski | Salmonella | 5 | 0 | 0(10g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 1 | 102 | 103 |
4) Sosy zimne, sałatki | bakterie z grupy coli | 5 | 1 | 0(0,01)g | 0(0,001g) |
| Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 1 | 102 | 5x102 |
| pleśnie i drożdże | 5 | 2 | 102 | 103 |
5) Majonez | bakterie z grupy coli | 5 | 1 | 0(0,1g) | 0(0,01 g) |
| Salmonella | 5 | 0 | 0 (25g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 2 | 10 | 100 |
| pleśnie i drożdże | 5 | 2 | 2x10 | 5x10 |
6) Wyroby kulinarne mrożone | bakterie z grupy coli | 5 | 2 | 0(0,1g) | 0(0,01g) |
| bakterie beztlenowe | 5 | 2 | 0(0,1g) | 0(0,01g) |
| przetrwalnikujące | | | | |
| Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 2 | 102 | 5x102 |
6. Przetwory rybne
Środek spożywczy | Rodzaj drobnoustrojów | n | c | Limit w 1 g |
| | | | m | M |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
1) Ryby wędzone | bakterie beztlenowe | 5 | 0 | 0 | - |
| przetrwalnikujące | | | | |
| redukujące siarczany (IV) * | | | | |
| Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 0 | 0(0,1g) | - |
| pleśnie | 5 | 1 | 10 | 102 |
2) Konserwy rybne a) | drobnoustroje tlenowe | 5 | 0 | 0(0,1g) | - |
| mezofilne | | | | |
| nieprzetrwalnikujące | | | | |
| drobnoustroje tlenowe | 5 | 1 | 0(0,1g) | 102 |
| mezofilne przetrwalnikujące | | | | |
| bakterie beztlenowe | 5 | 0 | 0 | - |
| mezofilne przetrwalnikujące | | | | |
| redukujące siarczany (IV) | | | | |
3) Prezerwy rybne | drobnoustroje tlenowe | 5 | 3 | 104 | 105 |
| mezofilne | | | | |
| bakterie z grupy coli | 5 | 1 | 0(0,1g) | 0(0,01g) |
| bakterie beztlenowe | 5 | 0 | 0 | - |
| przetrwalnikujące | | | | |
| redukujące siarczany (IV) | | | | |
| Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 0 | 0(0,1g) | - |
4) Przetwory rybne marynowane | bakterie z grupy coli | 5 | 1 | 0(0,1g) | 0(0,01g) |
| bakterie beztlenowe | 5 | 0 | 0 | - |
| przetrwalnikujące | | | | |
| redukujące siarczany (IV) | | | | |
| Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 0 | 0(0,1g) | - |
| pleśnie | 5 | 1 | 10 | 102 |
| drożdże | 5 | 2 | 102 | 103 |
5) Ryby solone | bakterie z grupy coli | 5 | 2 | 0(0,1g) | 0(0,01g) |
| bakterie beztlenowe | 5 | 0 | 0 | - |
| przetrwalnikujące | | | | |
| Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 0 | 0(0,1g) | - |
| pleśnie | 5 | 1 | 10 | 102 |
6) Farsze rybne świeże i | drobnoustroje tlenowe | 5 | 2 | 105 | 5x105 |
mrożone, mięso rybne | mezofilne | | | | |
mielone | bakterie beztlenowe | 5 | 0 | 0 | - |
| przetrwalnikujące | | | | |
| redukujące siarczany (IV) | | | | |
| bakterie z grupy coli ** | 5 | 2 | 0(0,001g) | 0(0,0001g) |
| Escherichia coli | 5 | 2 | 10 | 102 |
| Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 0 | 102 | - |
| Listeria monocytogenes | 5 | 0 | 0(1g) | - |
7) Mrożone, rybne wyroby gotowe | bakterie beztlenowe przetrwalnikujące | 5 | 0 | 0(0,1g) | - |
| redukujące siarczany (IV) | | | | |
| bakterie z grupy coli | 5 | 2 | 0(0,01g) | 0(0,001g) |
| Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 0 | 102 | - |
* Wymagania dotyczące ryb wędzonych pakowanych próżniowo lub w zmodyfikowanej atmosferze (MAP). ** Wymagania dotyczące mielonego mięsa i farszu rybnego.
7. Przetwory jajowe
Środek spożywczy | Rodzaj drobnoustrojów | n | c | Limit w 1 g |
| | | | m | M |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
Przetwory jajowe | drobnoustroje tlenowe | 5 | 2 | 105 | 106 |
pasteryzowane | mezofilne | | | | |
| bakterie z grupy coli | 5 | 3 | 102 | 103 |
| Salmonella | 10 | 0 | 0(25g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 0 | 0 | |
8. Przetwory zbożowe, pieczywo, makarony, wyroby ciastkarskie
Środek spożywczy | Rodzaj drobnoustrojów | n | c | Limit w 1 g |
| | | | m | M |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
1) Otręby pszenne spożywcze | drobnoustroje tlenowe | 5 | 2 | 105 | 106 |
| mezofilne | | | | |
| bakterie z grupy coli | 5 | 2 | 0(0,1g) | 0(0,01g) |
| Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 2 | 10 | 100 |
| pleśnie | 5 | 2 | 3x102 | 103 |
| Bacillus cereus | 5 | 0 | 102 | - |
2) Makaron | Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 2 | 103 | 5x103 |
3) Ciastka z kremami, masami | bakterie z grupy coli | 3 | 1 | 10 | 102 |
i nadzieniami świeże i | Salmonella | 3 | 0 | 0(25g) | - |
mrożone | Staphylococcus aureus | 3 | 0 | 10 | - |
| Bacillus cereus | 3 | 0 | 102 | - |
4) Wyroby ciastkarskie pozostałe | Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
5) Zbożowe produkty | bakterie z grupy coli | 5 | 2 | 0(0,1g) | 0(0,01g) |
śniadaniowe | | | | | |
do bezpośredniego spożycia | Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 2 | 10 | 100 |
6) Bułka tarta | pleśnie | 5 | 3 | 5x103 | 104 |
| Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
9. Przetwory ziemniaczane
Środek spożywczy | Rodzaj drobnoustrojów | n | c | Limit w 1 g |
| | | | m | M |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
Smażone przetwory | drobnoustroje tlenowe | 5 | 2 | 105 | 3x105 |
ziemniaczane | mezofilne | | | | |
| bakterie z grupy coli | 5 | 2 | 102 | 103 |
| Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 2 | 10 | 100 |
| pleśnie i drożdże | 5 | 2 | 2x102 | 103 |
10. Tłuszcze roślinne i mieszane
Środek spożywczy | Rodzaj drobnoustrojów | n | c | Limit w 1 g |
| | | | m | M |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
Margaryna, tłuszcze mieszane | bakterie z grupy coli | 5 | 1 | 0(0,01g) | 0(0,001g) |
| Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 2 | 10 | 100 |
| pleśnie | 5 | 3 | 5x102 | 103 |
11. Napoje bezalkoholowe, zaprawy do napojów i piwo
Środek spożywczy | Rodzaj drobnoustrojów | n | c | Limit w 1 ml |
| | | | m | M |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
1) Napoje: | ogólna liczba drożdży | 5 | 1 | - niesłodzone | - |
bezalkoholowe gazowane i niegazowane niskowysycone | | | | 2x102 słodzone | 3x102 |
dwutlenkiem węgla i zaprawy | ogólna liczba drobnoustrojów | | | | |
| po 72h inkubacji | 5 | 2 | 102-niesłodzone | 2x102 |
| w 20-22oC | | | 2x102-słodzone | 3x102 |
| po 24h inkubacji w 37oC | 5 | 1 | 2x10 | 5x10 |
| bakterie z grupy coli | 5 | 1 | 0(50 ml) | 0(25ml) |
| pleśnie | 5 | 2 | 0 | 10 |
2) Piwo | bakterie z grupy coli | | | | |
nieutrwalone | | 5 | 1 | 0(0,1ml) | 0(0,01ml) |
utrwalone | | 5 | 0 | 0(10ml) | |
12. Wyroby cukiernicze
Środek spożywczy | Rodzaj drobnoustrojów | n | c | Limit w 1 g |
| | | | m | M |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
1) Kakao i czekolada - proszek | Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
| pleśnie | 5 | 2 | 103 | 104 |
2) Kakao i czekolada instant | bakterie z grupy coli | 5 | 2 | 102 | 5x102 |
| Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
| pleśnie | 5 | 2 | 5x102 | 103 |
3) Czekolada, wyroby | Salmonella | 5 | 0 | 0(25 g) | - |
czekoladowane, | pleśnie | 5 | 2 | 102 | 103 |
czekoladopodobne i wsady | | | | | |
do wyrobów cukierniczych | | | | | |
4) Sosy deserowe utrwalone | bakterie z grupy coli | 5 | 2 | 10 | 102 |
(karmelowe, toffi, kakaowe itp.) | Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
i polewy cukiernicze do | Staphylococcus aureus | 5 | 2 | 10 | 100 |
lodów | pleśnie i drożdże | 5 | 2 | 102 | 2x 102 |
13. Preparaty enzymatyczne i kultury startowe przeznaczone do przetwórstwa
Środek spożywczy | Rodzaj drobnoustrojów | n | c | Limit w 1 g |
| | | | m | M |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
1) Preparaty enzymatyczne | drobnoustroje tlenowe | 5 | 0 | 5x104 | - |
| mezofilne | | | | |
| bakterie z grupy coli | 5 | 0 | 3x10 | - |
| Escherichia coli | 5 | 0 | 0(25g) | - |
| Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
| aktywność antybiotyczna | | | nieobecna | |
| mikotoksyny w przypadku | | | nieobecne | |
| enzymów pochodzenia | | | | |
| grzybowego | | | | |
2) Kultury startowe | | | | | |
- kultury startowe płynne | drobnoustroje tlenowe | 5 | 2 | 102 | 5x102 |
lub w proszku oraz mrożone | mezofilne | | | | |
| przetrwalnikujące | | | | |
| bakterie z grupy coli | 5 | 1 | 10 | 102 |
| Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 0 | 10 | - |
| pleśnie i drożdże | 5 | 1 | 10 | 2x10 |
- kultury startowe w | drobnoustroje tlenowe | 5 | 2 | 103 | 2x103 |
postaci koncentratu, w | mezofilne | | | | |
proszku lub mrożone | przetrwalnikujące | | | | |
| bakterie z grupy coli | 5 | 1 | 102 | 5x102 |
| Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 0 | 5x10 | - |
| pleśnie i drożdże | 5 | 1 | 103 | 2x103 |
3) Kultury startowe dla przetworów mlecznych | | | | | |
- kultury startowe płynne | drobnoustroje tlenowe | 5 | 0 | 102 | - |
lub w proszku oraz mrożone | mezofilne | | | | |
| przetwalnikujące | | | | |
| bakterie z grupy coli | 5 | 0 | 0 | - |
| Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 0 | 0 | - |
| pleśnie i drożdże | 5 | 0 | 0 | - |
- kultury startowe w | drobnoustroje tlenowe | 5 | 2 | 5x102 | 5x103 |
postaci koncentratu - w | mezofilne | | | | |
proszku lub mrożone | przetrwalnikujące | | | | |
| bakterie z grupy coli | 5 | 0 | 0 | - |
| Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 0 | 0 | - |
| pleśnie i drożdże | 5 | 0 | 0 | - |
14. Produkty dietetyczne
Środek spożywczy | Rodzaj drobnoustrojów | n | c | Limit w 1 g lub 1 ml |
| | | | m | M |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
1) Produkty dla niemowląt i dzieci | drobnoustroje tlenowe | 5 | 2 | 5x103 | 104 |
do lat 3 - instant | mezofilne | | | | |
| bakterie z grupy coli | 5 | 2 | <1 | 10 |
| bakterie beztlenowe | 5 | 2 | 10 | 102 |
| przetrwalnikujące redukujące | | | | |
| siarczany (IV) | | | | |
| Bacillus cereus | 5 | 0 | 102 | - |
| pleśnie i drożdże | 5 | 1 | 102 | 5x102 |
| Salmonella | 10 | 0 | 0(25g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 0 | 0 | - |
2) Produkty dla niemowląt | drobnoustroje tlenowe | 5 | 2 | 3x104 | 5x104 |
i dzieci do lat 3 | mezofilne | | | | |
- wymagające gotowania | bakterie z grupy coli | 5 | 0 | 10 | - |
| bakterie beztlenowe | 5 | 2 | 10 | 102 |
| przetrwalnikujące redukujące | | | | |
| siarczany (IV) | | | | |
| Bacillus cereus | 5 | 0 | 102 | - |
| pleśnie i drożdże | 5 | 1 | 102 | 103 |
| Salmonella | 10 | 0 | 0(25g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 2 | 10 | 100 |
3) Produkty dla dorosłych - | drobnoustroje tlenowe | 5 | 2 | 3x104 | 105 |
między innymi produkty dla | mezofilne | | | | |
sportowców i wspomagające | bakterie z grupy coli | 5 | 2 | 10 | 102 |
odchudzanie | pleśnie i drożdże | 5 | 1 | 102 | 103 |
| Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 2 | 10 | 100 |
4) Preparaty witaminowo - mineralne i inne w formie | drobnoustroje tlenowe | 5 | 2 | 104 | 105 |
kapsułek, drażetek, | mezofilne | | | | |
tabletek i ampułek | pleśnie i drożdże | 5 | 1 | 102 | 5x102 |
| Escherichia coli | 5 | 0 | 0 | - |
| Salmonella | 5 | 0 | 0(10g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 0 | 0 | - |
5) Herbatki owocowe lub ziołowe | drobnoustroje tlenowe | 5 | 2 | 106 | 107 |
instant | mezofilne | | | | |
| Escherichia coli | 5 | 1 | 10 | 102 |
| Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
| pleśnie | 5 | 1 | 104 | 105 |
6) Preparaty pszczele | drobnoustroje tlenowe | 5 | 2 | 104 | 5x104 |
- mleczko pszczele, pyłek | mezofilne | | | | |
kwiatowy, propolis | bakterie z grupy coli | 5 | 0 | 0(0,1g) | - |
| Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 2 | 10 | 100 |
| Bacillus cereus | 5 | 2 | 10 | 102 |
| pleśnie i drożdże | 5 | 2 | 102 | 5x102 |
7) Napoje regeneracyjne i inne | drobnoustroje tlenowe | 5 | 0 | 10 | 100 |
dietetyczne | mezofilne | | | | |
| drożdże i pleśnie | 5 | 0 | 0 | - |
| bakterie beztlenowe | 5 | 0 | 0 | - |
| przetrwalnikujące redukujące | | | | |
| siarczany (IV) | | | | |
Dietetyczne środki spożywcze niewyszczególnione w tabeli powinny spełniać wymagania podane w innych punktach załącznika 7.
15. Koncentraty spożywcze
Środek spożywczy | Rodzaj drobnoustrojów | n | c | Limit w 1 g |
| | | | m | M |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
1) Koncentraty deserów | drobnoustroje tlenowe mezofilne | 5 | 2 | 5x104 | 105 |
przyrządzane na zimno | bakterie z grupy coli | 5 | 0 | 0(0,1g) | - |
| Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 2 | 10 | 100 |
| pleśnie | 5 | 2 | 5x102 | 103 |
2) Koncentraty deserów | drobnoustroje tlenowe mezofilne | 5 | 2 | 105 | 106 |
przyrządzane na gorąco | bakterie z grupy coli | 5 | 2 | 0(0,01g) | 0(0,001g) |
| Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 2 | 10 | 100 |
| pleśnie | 5 | 2 | 5x102 | 103 |
3) Koncentraty obiadowe | Escherichia coli | 5 | 0 | 0(0,01g) | - |
wymagające gotowania | Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 2 | 10 | 100 |
| pleśnie | 5 | 2 | 3x103 | 104 |
4) Koncentraty obiadowe i | drobnoustroje tlenowe mezofilne | 5 | 2 | 2x105 | 5x105 |
hydrolizaty białkowe - instant | bakterie z grupy coli | 5 | 0 | 0(0,01g) | - |
| Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 2 | 10 | 100 |
| pleśnie | 5 | 2 | 103 | 3x103 |
5) Koncentraty napojów w proszku | drobnoustroje tlenowe mezofilne | 5 | 2 | 105 | 2x105 |
| bakterie z grupy coli | 5 | 1 | 0(0,1g) | 0(0,01g) |
| Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 2 | 10 | 100 |
6) Ekstrakty kaw zbożowych | drobnoustroje tlenowe mezofilne | 5 | 2 | 104 | 5x104 |
i naturalnych | bakterie z grupy coli | 5 | 0 | 0(0,1g) | - |
| Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 2 | 10 | 100 |
| pleśnie | 5 | 2 | 102 | 2x102 |
| drożdże | 5 | 2 | 102 | 2x102 |
7) Koncentraty lodów w proszku | drobnoustroje tlenowe mezofilne | 5 | 2 | 105 | 2x105 |
| bakterie z grupy coli | 5 | 2 | 0(0,1g) | 0(0,01g) |
| Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 0 | 0(0,1g) | - |
8) Chrupki zbożowe (pszenne, | drobnoustroje tlenowe mezofilne | 5 | 2 | 105 | 3x105 |
ryżowe, kukurydziane, mieszane) | bakterie z grupy coli | 5 | 2 | 102 | 103 |
| Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 2 | 10 | 100 |
| pleśnie i drożdże | 5 | 2 | 2x102 | 103 |
16. Substancje dodatkowe
Środek spożywczy | Rodzaj drobnoustrojów | n | c | Limit w 1 g |
| | | | m | M |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
1) Barwnik naturalny koszenilla | Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
17. Różne*
Środek spożywczy | Rodzaj drobnoustrojów | n | c | Limit w 1 g |
| | | | m | M |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
1) Białka roślinne i zwierzęce | drobnoustroje tlenowe | 5 | 2 | 2x104 | 105 |
| mezofilne | | | | |
| bakterie z grupy coli | 5 | 2 | 0(0,1g) | 0(0,01g) |
| Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 2 | 10 | 100 |
| pleśnie i drożdże | 5 | 2 | 102 | 103 |
2) Przyprawy i posypki do wyrobów | drobnoustroje tlenowe | 5 | 3 | 2x105 | 7,5x105 |
typu snack (chipsy, pellety | mezofilne | | | | |
i wyroby ekstrudowane) | bakterie z grupy coli | 5 | 1 | 10 | 102 |
| Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 2 | 10 | 102 |
| pleśnie i drożdże | 5 | 2 | 103 | 104 |
3) Musztarda | beztlenowe laseczki | 5 | 1 | 0(0,01g) | 0(0,001g) |
| przetrwalnikujące | | | | |
| bakterie z grupy coli | 5 | 2 | 0(0,1g) | 0(0,01g) |
| Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 2 | 10 | 100 |
| drożdże | 5 | 2 | 0(0,1g) | 0(0,01g) |
4) Preparaty słodzące | drobnoustroje tlenowe | 5 | 2 | 105 | 2x105 |
| mezofilne | | | | |
| bakterie z grupy coli | 5 | 0 | 0(0,1g) | - |
| Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
5) Zabielacze do kawy | drobnoustroje tlenowe | 5 | 2 | 104 | 5x104 |
| mezofilne | | | | |
| bakterie z grupy coli | 5 | 1 | 0(01g) | 0(0,01g) |
| Salmonella | 5 | 0 | 0(25g) | - |
| Staphylococcus aureus | 5 | 2 | 10 | 100 |
| pleśnie i drożdże | 5 | 2 | 102 | 103 |
a) Wszystkie środki spożywcze w opakowaniach hermetycznych powinny spełniać wymagania sterylności przemysłowej, tj. nie zawierać drobnoustrojów zdolnych do namnażania w warunkach przechowywania. Przed szczegółowym badaniem mikrobiologicznym powinny być poddane testom: 1) próbie na szczelność; 2) próbie termostatowej.
*Objaśnienia:
1. Symbole: M - akceptowana wartość progowa, powyżej której wyniki są dyskwalifikujące, m - wartość równa lub poniżej której wszystkie wyniki uznawane są za zadowalające, n - liczba próbek badanych w partii, c - liczba próbek z partii dających wynik między m i M. 2. Wyniki badań mikrobiologicznych powinny być oceniane następująco: 1) stosując trzy kategorie wartości, tzn. a) do wartości m włącznie, b) pomiędzy m i M, c) powyżej wartości progowej M; 2) stosując jedną kategorię wartości zapisaną w tabelach jako m, od których nie ma odstępstwa, niezależnie od liczby badanych próbek; 3) w stosunku do bakterii z rodzaju Salmonella stwierdzenie nieobecności jest wynikiem zadowalającym. Przy wykonywaniu badania pojedynczej próbki wyniki nie powinny przekraczać wartości M.
Pozycje
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479, 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486, 487, 488, 489, 490, 491, 492, 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532, 533, 534, 535, 536, 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555, 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576, 577, 578, 579, 580, 581, 582, 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597, 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611, 612, 613, 614, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651, 652, 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659, 660, 661, 662, 663, 664, 665, 666, 667, 668, 669, 670, 671, 672, 673, 674, 675, 676, 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683, 684, 685, 686, 687, 688, 689, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 696, 697, 698, 699, 700, 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715, 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730, 731, 732, 733, 734, 735, 736, 737, 738, 739, 740, 741, 742, 743, 744, 745, 746, 747, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 754, 755, 756, 757, 758, 759, 760, 761, 762, 763, 764, 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774, 775, 776, 777, 778, 779, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 787, 788, 789, 790, 791, 792, 793, 794, 795, 796, 797, 798, 799, 800, 801, 802, 803, 804, 805, 806, 807, 808, 809, 810, 811, 812, 813, 814, 815, 816, 817, 818, 819, 820, 821, 822, 823, 824, 825, 826, 827, 828, 829, 830, 831, 832, 833, 834, 835, 836, 837, 838, 839, 840, 841, 842, 843, 844, 845, 846, 847, 848, 849, 850, 851, 852, 853, 854, 855, 856, 857, 858, 859, 860, 861, 862, 863, 864, 865, 866, 867, 868, 869, 870, 871, 872, 873, 874, 875, 876, 877, 878, 879, 880, 881, 882, 883, 884, 885, 886, 887, 888, 889, 890, 891, 892, 893, 894, 895, 896, 897, 898, 899, 900, 901, 902, 903, 904, 905, 906, 907, 908, 909, 910, 911, 912, 913, 914, 915, 916, 917, 918, 919, 920, 921
|