Dziennik Ustaw 2003 Nr 78 poz. 704 - Protokół dodatkowy ustalający porozumienia handlowe w sprawie niektórych ryb i produktów rybołówstwa odnoszące się do Układu Europejskiego ustanawiającego stowarzy


PROTOKÓŁ DODATKOWY

sporządzony w Brukseli dnia 14 czerwca 2002 r.,

ustalający porozumienia handlowe w sprawie niektórych ryb i produktów rybołówstwa odnoszące się do Układu Europejskiego ustanawiającego stowarzyszenie między Rzecząpospolitą Polską, z jednej strony, a Wspólnotami Europejskimi i ich Państwami Członkowskimi, z drugiej strony, sporządzonego w Brukseli dnia 16 grudnia 1991 r.

(Dz. U. z dnia 9 maja 2003 r.)


Przekład

Rzeczpospolita Polska, z jednej strony, i

Wspólnota Europejska, zwana dalej "Wspólnotą", z drugiej strony,

mając na uwadze, co następuje:

Układ Europejski ustanawiający Stowarzyszenie między Rzecząpospolitą Polską, z jednej strony, a Wspólnotami Europejskimi i ich Państwami Członkowskimi, z drugiej strony, zwany dalej "Układem Europejskim", sporządzony w Brukseli dnia 16 grudnia 1991 r. i który wszedł w życie w lutym 1994 r.,

oraz

negocjacje techniczne między Rzecząpospolitą Polską a Wspólnotą, w oparciu o art. 20 ust. 5 oraz art. 23 Układu Europejskiego, przeprowadzone i pomyślnie zakończone, w wyniku których uzgodniono obustronne koncesje celne w sektorze rybołówstwa;

wynegocjowane koncesje w sektorze rybołówstwa wpływają na dwustronne koncesje przyznane w ramach Układu Europejskiego, które w związku z niniejszym powinny zostać zmienione w myśl protokołu dostosowującego sprawy handlu w tym układzie;

a także uzgodnienie Rzeczypospolitej Polskiej i Wspólnoty w sprawie nieskomplikowanych administracyjnie procedur dotyczących stopniowego wprowadzania w życie wynegocjowanych koncesji celnych, najszybciej jak to możliwe,

uzgodniły, co następuje:


Artykuł 1

Miesiąc po wejściu w życie niniejszego protokołu Polska i Wspólnota zredukują o jedną trzecią opłaty celne stosowane dla ryb i produktów rybołówstwa określonych w art. 1 rozporządzenia Rady (WE) nr 104/2000. Rok po wejściu w życie niniejszego protokołu nastąpi dalsza redukcja opłat celnych o jedną trzecią w stosunku do stanu na dzień wejścia w życie niniejszego protokołu. Dwa lata po wejściu w życie niniejszego protokołu lub wcześniej, przy obopólnej zgodzie, zostaje zastosowany całkowicie wolny handel wszystkimi rybami i produktami rybołówstwa. Każda taka umowa o wcześniejszym zastosowaniu całkowicie wolnego handlu rybami i produktami rybołówstwa zostanie wprowadzona w życie zgodnie z art. 6.

Artykuł 2

Dla produktów wymienionych w załączniku I(a) i I(b) obydwie Strony zastosują, miesiąc po wejściu w życie niniejszego protokołu, 30% redukcję opłat celnych, odpowiednio przez Polskę i Wspólnotę. Rok po wejściu w życie niniejszego protokołu obydwie Strony zastosują kolejną 30% redukcję opłat celnych w stosunku do stanu na dzień wejścia w życie niniejszego protokołu. Dwa lata po wejściu w życie niniejszego protokołu lub wcześniej, przy obopólnej zgodzie, zostaje ustanowiony całkowicie wolny handel tymi produktami. Każda taka umowa o wcześniejszym zastosowaniu całkowicie wolnego handlu wszystkimi rybami i produktami rybołówstwa zostanie wprowadzona w życie zgodnie z art. 6.

Artykuł 3

Kontyngenty celne przyznane uprzednio Polsce przez Wspólnotę na bazie autonomicznej pozostają ważne aż do akcesji lub zostaną zniesione wcześniej, na mocy wspólnego porozumienia. Każda taka umowa zostanie wprowadzona zgodnie z art. 6.
Import na teren Wspólnoty powyżej wymienionych kontyngentów pozostaje przedmiotem ustaleń redukcji celnych, jak to przedstawiono wyżej.

Artykuł 4

Redukcje odnośnie do art. 1, 2 i 3 zostają skalkulowane przy użyciu wspólnych zasad matematycznych, wziąwszy pod uwagę, że:
(a)  wszystkie liczby po przecinku dziesiętnym mniejsze od 50 (włącznie z 50) będą zaokrąglane w dół do najbliższej pełnej liczby,
(b)  wszystkie liczby po przecinku dziesiętnym większe od 50 będą zaokrąglane w górę do najbliższej pełnej liczby,
(c)  wszystkie cła poniżej 2% zostaną automatycznie zmienione do 0%.
Strony będą wymieniać się informacjami w niniejszych sprawach, gdzie zastosowano powyższe zasady.

Artykuł 5

Traktowanie w niniejszym protokole produktu określonego wg Polskiej Nomenklatury Scalonej kodem 1902 20 10 0 (Makarony nadziewane, również gotowane lub inaczej przygotowane, zawierające w masie powyżej 20% ryb, skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych) będzie zastępować koncesje dotyczące tego produktu określone w aneksie IX do Układu Europejskiego.

Artykuł 6

Niniejszy protokół wchodzi w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po dacie, kiedy to Strony powiadomią się nawzajem o zakończeniu wewnętrznych procedur niezbędnych dla niniejszego celu.

Artykuł 7

Niniejszy protokół może zostać zmieniony decyzją Rady Stowarzyszenia.

Sporządzono w Brukseli dnia 14 czerwca 2002 r.

ZAŁĄCZNIK I(a)
 
 Polska Nomenklatura ScalonaWyszczególnienie
0302 Ryby świeże lub chłodzone, z wyjątkiem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa z pozycji 0304:
 0302 40 00
- Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii),
 z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu:
 0302 40 00 1- - Od 1 stycznia do 14 lutego
  - - Od 15 lutego do 15 czerwca:
 0302 40 00 3- - - Śledź bałtycki od 1 marca do 15 czerwca
 0302 40 00 5- - - Pozostałe
  - - Od 16 czerwca do 31 grudnia:
 0302 40 00 7- - - Śledź bałtycki od 16 czerwca do 30 września
 0302 40 00 9- - - Pozostałe
0303 Ryby mrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa z pozycji 0304:
 0303 50 00
- Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii),
 z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu:
 0303 50 00 1- - Od 1 stycznia do 14 lutego
  - - Od 15 lutego do 15 czerwca:
 0303 50 00 3- - - Śledź bałtycki od 1 marca do 15 czerwca
 0303 50 00 5- - - Pozostałe
  - - Od 16 czerwca do 31 grudnia:
 0303 50 00 7- - - Śledź bałtycki od 16 czerwca do 30 września
 0303 50 00 9- - - Pozostałe
0304 Filety rybne i inne mięso rybie (rozdrobnione lub nie), świeże, chłodzone lub mrożone:
 0304 10 97 0- - - - Płaty śledziowe
  - Filety mrożone:
 0304 20 75 0- - Ze śledzi (Clupea harengus, Clupea pallasii)
  - Pozostałe
 0304 90 22- - - Ze śledzi (Clupea harengus, Clupea pallasii)
 0304 90 22 1- - - - Od 1 stycznia do 14 lutego
 0304 90 22 3- - - - Od 15 lutego do 15 czerwca
 0304 90 22 9- - - - Od 16 czerwca do 31 grudnia
0305 Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone niezależnie od tego czy są poddane obróbce termicznej podczas lub przed procesem wędzenia; mączki, grysiki i granulki z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi:
 0305 42 00 0- - Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii)
 0305 59 30 0- - - Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii)
 0305 61 00 0- - Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii)
1604 Przetworzone lub konserwowane ryby; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej:
 1604 12- - Śledzie:
 1604 12 10 0
- - - Filety, surowe, jedynie pokryte panierką lub
     bułką tartą, podsmażone w oleju lub nie,
     głęboko zamrożone
  - - - Pozostałe
 1604 12 91 0- - - - W opakowaniach hermetycznych
 1604 12 99 0- - - - Pozostałe
 

ZAŁĄCZNIK I(b)
 
 
Nomenklatura
Scalona UE
Wyszczególnienie
0302 Ryby świeże lub chłodzone, z wyjątkiem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa z pozycji 0304:
 0302 40 00
- Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii),
 z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu
0303 Ryby mrożone, z wyjątkiem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa z pozycji 0304:
 0303 50 00
- Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii),
 z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu
0304 Filety rybne i inne mięso rybie (rozdrobnione lub nie), świeże, chłodzone lub mrożone:
 0304 10 97- - - - Płaty śledziowe
  - Filety mrożone:
 0304 20 75- - Ze śledzi (Clupea harengus, Clupea pallasii)
  - Pozostałe
 0304 90 22- - - Ze śledzi (Clupea harengus, Clupea pallasii)
0305 Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone niezależnie od tego czy są poddane obróbce termicznej podczas lub przed procesem wędzenia; mączki, grysiki i granulki z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi:
 0305 42 00- - Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii)
 0305 59 30- - - Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii)
 0305 61 00- - Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii)
1604 Przetworzone lub konserwowane ryby; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej:
 1604 12- - Śledzie

Pozycje

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479, 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486, 487, 488, 489, 490, 491, 492, 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532, 533, 534, 535, 536, 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555, 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576, 577, 578, 579, 580, 581, 582, 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597, 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611, 612, 613, 614, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651, 652, 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659, 660, 661, 662, 663, 664, 665, 666, 667, 668, 669, 670, 671, 672, 673, 674, 675, 676, 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683, 684, 685, 686, 687, 688, 689, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 696, 697, 698, 699, 700, 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715, 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730, 731, 732, 733, 734, 735, 736, 737, 738, 739, 740, 741, 742, 743, 744, 745, 746, 747, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 754, 755, 756, 757, 758, 759, 760, 761, 762, 763, 764, 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774, 775, 776, 777, 778, 779, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 787, 788, 789, 790, 791, 792, 793, 794, 795, 796, 797, 798, 799, 800, 801, 802, 803, 804, 805, 806, 807, 808, 809, 810, 811, 812, 813, 814, 815, 816, 817, 818, 819, 820, 821, 822, 823, 824, 825, 826, 827, 828, 829, 830, 831, 832, 833, 834, 835, 836, 837, 838, 839, 840, 841, 842, 843, 844, 845, 846, 847, 848, 849, 850, 851, 852, 853, 854, 855, 856, 857, 858, 859, 860, 861, 862, 863, 864, 865, 866, 867, 868, 869, 870, 871, 872, 873, 874, 875, 876, 877, 878, 879, 880, 881, 882, 883, 884, 885, 886, 887, 888, 889, 890, 891, 892, 893, 894, 895, 896, 897, 898, 899, 900, 901, 902, 903, 904, 905, 906, 907, 908, 909, 910, 911, 912, 913, 914, 915, 916, 917, 918, 919, 920, 921

Polecamy

Poszukując najlepszego prawnika na dolnym śląsku pamiętajmy że tylko prawnik Wrocław oferuje najtańsze usługi prawnicze w tej części kraju. Planujesz remont? Poszukujesz projektanta domu? Najlepsi fachowcy pomogą Ci w każdej pracy budowlanej – kwiaty na telefon Wrocław – najtaniej zakupisz w kwiaciarni Margarita we Wrocławiu przy ul. Orląt Lwowskich. Kiedy zdaży Ci się stłuczka lub kiedy Twój samochód odmówi Ci posłuszeństwa - znajdź najlepszą firmę holowniczą dzięki serwisowi o tematyce "pomoc drogowa". Polecamy równierz.
Wszelkie prawa zastrzeżone, © ZnanyPrawnik 2024
Dodaj do ulubionych Mapa strony Polityka prywatności Regulamin Reklama Współpraca Kontakt