Dziennik Ustaw 2007 Nr 2 poz. 15 - Sposób ustalania i wysokość opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną, sposób i miejsca pobierania tych opłat oraz sposób przekazywania informacji


ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 15 grudnia 2006 r.

w sprawie sposobu ustalania i wysokości opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną, sposobu i miejsc pobierania tych opłat oraz sposobu przekazywania informacji w tym zakresie Komisji Europejskiej2)

(Dz. U. z dnia 8 stycznia 2007 r.)


Na podstawie art. 33 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. Nr 33, poz. 287, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:


§ 1. 1. Wysokość opłat za wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną:
  1)   czynności - jest określona w załączniku nr 1 do rozporządzenia;
  2)   badania laboratoryjne - jest określona w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
2. W przypadku przeprowadzania badań laboratoryjnych niewymienionych w załączniku nr 2 do rozporządzenia, opłaty pobiera się w wysokości opłat za badania zbliżone pod względem zużycia odczynników i pracochłonności.

§ 2. Wysokość opłat za czynności wymienione w poz. 1-4, 22 i 23 załącznika nr 1 do rozporządzenia powiększa się, doliczając koszty:
  1)   użytych produktów leczniczych weterynaryjnych lub wyrobów stosowanych w medycynie weterynaryjnej;
  2)   dojazdu do miejsca wykonania czynności, według stawek za 1 kilometr przebiegu pojazdu ustalonych zgodnie z przepisami w sprawie warunków ustalania oraz sposobu dokonywania zwrotu kosztów używania do celów służbowych samochodów osobowych, motocykli i motorowerów niebędących własnością pracodawcy, zwanych dalej "kosztami dojazdu";
  3)   wykonanych badań laboratoryjnych w wysokości określonej w załączniku nr 2 do rozporządzenia.

§ 3. Wysokość opłat za czynności wymienione:
  1)   w poz. 5 i 6 załącznika nr 1 do rozporządzenia powiększa się, doliczając koszty badań laboratoryjnych w wysokości określonej w załączniku nr 2 do rozporządzenia;
  2)   w poz. 8, 10 i 31 załącznika nr 1 do rozporządzenia powiększa się, doliczając koszty dojazdu, z tym że w przypadku nadzoru nad ubojem, o którym mowa w poz. 8 załącznika nr 1 do rozporządzenia - wyłącznie w przypadku dojazdu do rzeźni o małej zdolności produkcyjnej.

§ 4. Wysokość opłaty za czynności wymienione w poz. 27 załącznika nr 1 do rozporządzenia powiększa się, doliczając koszty przemieszczenia na statek.

§ 5. Opłaty wymienione w poz. 10 załącznika nr 1 do rozporządzenia obejmują powiększenie, o którym mowa w art. 31 ust. 1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej.

§ 6. 1. Opłaty za:
  1)   czynności wymienione w poz. 1-3 załącznika nr 1 do rozporządzenia pobiera się od posiadacza zwierzęcia;
  2)   nadzór nad ubojem zwierząt rzeźnych, o którym mowa w poz. 7-9 załącznika nr 1 do rozporządzenia, pobiera się od przedsiębiorcy prowadzącego rzeźnię;
  3)   badanie, o którym mowa w poz. 10 załącznika nr 1 do rozporządzenia, mięsa zwierząt rzeźnych na terenie gospodarstwa, mięsa zwierząt łownych na terenie ferm lub mięsa zwierząt łownych, po ich odstrzeleniu, przeznaczonego na użytek własny, pobiera się od posiadacza zwierzęcia;
  4)   oględziny tusz zwierząt łownych w skórze wraz z ewentualnym badaniem narogów i badaniem na włośnie oraz z wystawieniem wymaganych dokumentów weterynaryjnych lub badanie mięsa zwierząt łownych, o których mowa w poz. 11 i 12 załącznika nr 1 do rozporządzenia, pobiera się od przedsiębiorcy prowadzącego punkt skupu zwierząt łownych lub zakład przetwórstwa dziczyzny;
  5)   nadzór, o którym mowa w poz. 13 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad rozbiorem lub przetwórstwem mięsa pobiera się od przedsiębiorcy prowadzącego rzeźnię, zakład rozbioru mięsa lub zakład przetwórstwa;
  6)   nadzór, o którym mowa w poz. 14 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad zorganizowanymi poza gospodarstwami punktami odbioru mleka lub przetwórstwem mleka pobiera się od przedsiębiorcy zajmującego się skupem mleka lub przetwórstwem mleka;
  7)   nadzór, o którym mowa w poz. 15 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad przetwórstwem jaj konsumpcyjnych pobiera się od przedsiębiorcy prowadzącego zakład przetwórstwa jaj konsumpcyjnych;
  8)   nadzór, o którym mowa w poz. 16 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad pozyskiwaniem, obróbką lub przechowywaniem materiału biologicznego lub nadzór, o którym mowa w poz. 17 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad pozyskiwaniem jaj wylęgowych drobiu lub produktów akwakultury (jaj i gamet) pobiera się od przedsiębiorcy prowadzącego tę działalność;
  9)   nadzór, o którym mowa w poz. 18-21 załącznika nr 1 do rozporządzenia, pobiera się od przedsiębiorcy prowadzącego działalność objętą tym nadzorem;
  10)  nadzór, o którym mowa w poz. 22 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad miejscami gromadzenia, skupu lub sprzedaży zwierząt, targowiskami, a także wystawami, pokazami lub konkursami zwierząt, wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia lub orzeczeń, pobiera się od podmiotu prowadzącego działalność polegającą na prowadzeniu tych miejsc lub organizowaniu targowisk, wystaw, pokazów lub konkursów zwierząt;
  11)  nadzór, o którym mowa w poz. 23 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad kwarantanną zwierząt pobiera się od osoby odpowiedzialnej za przesyłkę zwierząt przywiezionych lub od posiadacza tych zwierząt;
  12)  nadzór, o którym mowa w poz. 24 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad wyładowywaniem ze statku rybackiego produktów rybołówstwa lub nad pierwszą sprzedażą tych produktów pobiera się odpowiednio od armatora statku albo od pierwszego nabywcy tych produktów;
  13)  nadzór, o którym mowa w poz. 25 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad wyładowywaniem produktów rybołówstwa ze statku rybackiego pływającego pod banderą państwa trzeciego i za kontrolę tego statku pobiera się od armatora statku lub jego przedstawiciela;
  14)  nadzór, o którym mowa w poz. 26 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad obróbką, przetwórstwem produktów rybołówstwa, skorupiaków, mięczaków, produktów akwakultury lub wyładowywaniem ze statku przetwórni produktów rybołówstwa pobiera się od przedsiębiorcy prowadzącego zakład obróbki, zakład przetwórstwa lub chłodnię;
  15)  nadzór, o którym mowa w poz. 28 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad działalnością związaną ze sprzedażą bezpośrednią produktów pochodzenia zwierzęcego pobiera się od podmiotu prowadzącego tę działalność;
  16)  nadzór, o którym mowa w poz. 29 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad przechowywaniem produktów pochodzenia zwierzęcego w obiektach stanowiących odrębny zakład, w tym w chłodniach składowych, wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia, pobiera się od przedsiębiorcy prowadzącego ten zakład;
  17)  monitorowanie, o którym mowa w poz. 30 załącznika nr 1 do rozporządzenia, pobiera się od przedsiębiorcy prowadzącego rzeźnię, zakład obróbki lub przetwórstwa produktów akwakultury, zakład przetwórstwa mleka, zakład przetwórstwa jaj lub zakład przetwórstwa miodu;
  18)  wydanie pozwolenia weterynaryjnego na przywóz przesyłek zwierząt, o którym mowa w poz. 32 załącznika nr 1 do rozporządzenia, pobiera się od osoby składającej wniosek o wydanie takiego pozwolenia;
  19)  wydanie dokumentu, o którym mowa w poz. 33 załącznika nr 1 do rozporządzenia, pobiera się od podmiotu lub osoby dokonującej wywozu bydła.
2. Jeżeli przedsiębiorca prowadzi więcej niż jeden rodzaj działalności w tym samym zakładzie, opłatę pobiera się w wysokości będącej sumą opłat za poszczególne czynności wykonane przez Inspekcję Weterynaryjną, z tym że, w przypadku gdy w zakładzie odbywa się:
  1)   rozbiór i przetwórstwo mięsa, opłatę za nadzór nad rozbiorem i przetwórstwem mięsa pobiera się za każdą tonę mięsa przeznaczonego do rozbioru, w wysokości określonej w poz. 13 załącznika nr 1 do rozporządzenia;
  2)   obróbka produktów rybołówstwa, skorupiaków lub mięczaków lub produktów akwakultury i ich przetwarzanie, opłatę za nadzór nad obróbką i przetwórstwem tych produktów pobiera się za każdą tonę produktów przeznaczonych do obróbki, w wysokości określonej w poz. 26 załącznika nr 1 do rozporządzenia.

§ 7. 1. Opłatę za przeprowadzenie weterynaryjnej kontroli granicznej, o której mowa w poz. 5 i 6 załącznika nr 1 do rozporządzenia, pobiera się w posterunku weterynaryjnej kontroli granicznej od osoby odpowiedzialnej za przesyłkę.
2. Opłatę za przeprowadzenie weterynaryjnej kontroli granicznej zwierząt, produktów, pasz, słomy i siana, przewożonych przez terytorium Unii Europejskiej, pobiera się:
  1)   w wysokości 40 % opłaty wymienionej w poz. 5 i 6 załącznika nr 1 do rozporządzenia;
  2)   od osoby odpowiedzialnej za przesyłkę.

§ 8. Opłatę, o której mowa w poz. 27 załącznika nr 1 do rozporządzenia, za przeprowadzenie kontroli statku przetwórni lub statku rybackiego za granicą pobiera się od armatora statku.

§ 9. 1. Opłaty za nadzór lub badania, o których mowa w poz. 7-9, 11-21, 24-26 załącznika nr 1 do rozporządzenia, obejmują także opłatę za nadzór nad przechowywaniem produktów i wystawienie wymaganych świadectw zdrowia.
2. Za badania laboratoryjne:
  1)   próbek pobranych podczas postępowania związanego z wykryciem substancji niedozwolonych lub przekroczeniem dopuszczalnego poziomu pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych,
  2)   próbek pobranych podczas sprawowania nadzoru, jeżeli wyniki badań tych próbek wykażą naruszenie przepisów,
  3)   niezbędne do wydania świadectwa zdrowia, a wynikające ze szczególnych wymagań państwa, do którego jest przeznaczony produkt
- pobiera się opłaty w wysokości określonej w załączniku nr 2 do rozporządzenia.

§ 10. Opłaty za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną są:
  1)   pobierane w miejscu i czasie wykonania czynności, jeżeli są wnoszone gotówką, albo
  2)   wnoszone na rachunek bankowy wskazany przez powiatowego lekarza weterynarii, a w przypadku opłat:
a)  za przeprowadzenie weterynaryjnej kontroli granicznej - przez granicznego lekarza weterynarii,
b)  za usługowe badania laboratoryjne - przez wojewódzkiego lekarza weterynarii
- jeżeli są wpłacane przelewem.

§ 11. W przypadku wykonywania badania alergicznego ssaka, o którym mowa w poz. 4 pkt 1 lit. a załącznika nr 1 do rozporządzenia, wraz z pobieraniem próbek krwi lub mleka do badań laboratoryjnych, o którym mowa w poz. 4 pkt 3 lit. a tiret pierwsze załącznika nr 1 do rozporządzenia, pobiera się opłatę w wysokości 21,50 zł.

§ 12. W przypadku wystawienia świadectwa zdrowia, o którym mowa w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 22 czerwca 2006 r. w sprawie wprowadzenia programu zwalczania choroby Aujeszkyego u świń na obszarze województwa lubuskiego (Dz. U. Nr 109, poz. 751), w które zaopatruje się świnie wprowadzane do stad znajdujących się na terenie powiatów województwa lubuskiego, pobiera się opłaty w wysokości określonej w poz. 3 pkt 2 załącznika nr 1 do rozporządzenia. Przepisy § 2 stosuje się odpowiednio.

§ 13. 1. Główny Lekarz Weterynarii przekazuje corocznie Komisji Europejskiej informacje o sposobie ustalania i wysokości opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną oraz sposobie i miejscu pobierania tych opłat.
2. Informacje, o których mowa w ust. 1, Główny Lekarz Weterynarii przekazuje na podstawie informacji o pobieranych opłatach, przekazanych w formie zbiorczej przez powiatowych lekarzy weterynarii za każdy rok wojewódzkim lekarzom weterynarii, w terminie do 15 marca następnego roku.
3. Informacje dotyczące pobieranych opłat, przekazywane przez powiatowych lekarzy weterynarii, wojewódzcy lekarze weterynarii oraz graniczni lekarze weterynarii przekazują w formie zbiorczej za każdy rok Głównemu Lekarzowi Weterynarii, w terminie do 31 marca następnego roku.

§ 14. Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28 kwietnia 2004 r. w sprawie wysokości opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną, miejsc pobierania opłat oraz zakresu i sposobu przekazywanych informacji Komisji Europejskiej (Dz. U. Nr 100, poz. 1019, Nr 150, poz. 1588 i Nr 178, poz. 1838).

§ 15. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

______
1)   Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 131, poz. 915).
2)   Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają postanowienia dyrektywy Rady 85/73/EWG z dnia 29 stycznia 1985 r. w sprawie finansowania badania i kontroli sanitarnej świeżego mięsa, w tym drobiowego (Dz. Urz. WE L 32 z 05.02.1985, str. 14, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 6, str. 161, z późn. zm.).
3)   Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2004 r. Nr 91, poz. 877 i Nr 273, poz. 2703, z 2005 r. Nr 23, poz. 188, Nr 33, poz. 289, Nr 163, poz. 1362 i Nr 178, poz. 1480 oraz z 2006 r. Nr 17, poz. 127, Nr 144, poz. 1045, Nr 170, poz. 1217 i Nr 171, poz. 1225.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr 1 

OPŁATY ZA CZYNNOŚCI WYKONYWANE PRZEZ INSPEKCJĘ WETERYNARYJNĄ
 
Poz.Rodzaj czynnościOpłata w zł
123
1Przeprowadzenie kontroli zwierząt, w miejscu ich pochodzenia, przeznaczonych do wywozu lub handlu, a w przypadku koniowatych również przemieszczania w innym celu, wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia (w przypadku zarejestrowanych koniowatych - informacji o stanie ich zdrowia): 
 1) od zwierzęcia: 
 
  a) konia, bydła dorosłego, jelenia i daniela utrzymywanych
     w warunkach fermowych
  14,25
 
     z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być
     niższa niż
  45,50
    b) świni, owcy, kozy    2,85
 
     z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być
     niższa niż
  15,00
 
  c) cielęcia (do 6 miesięcy życia), źrebięcia (do 12
     miesięcy życia)
   5,80
 
     z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być
     niższa niż
  15,00
    d) jagnięcia i koźlęcia (do 3 miesięcy życia)    2,85
 
     z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być
     niższa niż
  45,50
    e) prosięcia (do 15 kg)    2,38
 
     z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być
     niższa niż
  45,50
    f) psa, kota    8,55
 
     z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być
     niższa niż
  25,00
    g) zwierzęcia futerkowego    0,65
 
     z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być
     niższa niż
  25,00
    h) zwierzęcia egzotycznego   17,10
 
     z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być
     niższa niż
  25,00
    i) strusia    9,50
 
     z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być
     niższa niż
  25,00
 2) od przesyłki: 
    a) drobiu, królików lub nutrii   45,50
    b) piskląt, zwierząt drobnych, owadów użytkowych   45,50
    c) małych zwierząt egzotycznych   45,50
    d) ryb, skorupiaków lub mięczaków   45,50
    e) zajęcy, ptaków łownych   45,50
2Przeprowadzenie kontroli zwierząt, w miejscu ich pochodzenia, wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia (w przypadku zarejestrowanych koniowatych - informacji o stanie ich zdrowia): 
 
1) koniowatych przemieszczanych na terytorium Rzeczypospolitej
  Polskiej:
 
    a) konia hodowlanego lub użytkowego: 
       - do 3 sztuk zwierząt   30,00
       - powyżej 3 sztuk - za każde następne zwierzę   10,00
    b) konia przeznaczonego na rzeź - od zwierzęcia   15,00
 
  c) źrebięcia (do 12 miesięcy życia) hodowlanego lub
     użytkowego przeznaczonego do dalszego chowu:
 
       - do 10 sztuk zwierząt   25,00
       - powyżej 10 sztuk - za każde następne zwierzę    2,50
    d) źrebięcia (do 12 miesięcy życia) przeznaczonego na rzeź: 
       - do 5 sztuk    5,00
       - powyżej 5 sztuk - za każde następne zwierzę    1,00
 2) drobiu przeznaczonego na rzeź: 
    a) do 1.000 sztuk zwierząt   25,00
 
  b) powyżej 1.000 sztuk - od każdego następnego rozpoczętego
     1.000 sztuk zwierząt
   6,50
3Badanie zwierząt umieszczanych na rynku krajowym, w przypadkach, o których mowa w art. 45 ust. 1 pkt 5, art. 46 ust. 3 pkt 5 i art. 47 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. Nr 69, poz. 625, z późn. zm.1)), wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia: 
 1) konia, bydła dorosłego: 
    a) do 5 sztuk zwierząt   17,00
    b) powyżej 5 sztuk - za każde następne zwierzę    3,00
 2) świni, owcy, kozy, cielęcia, źrebięcia: 
    a) do 15 sztuk zwierząt   17,00
    b) powyżej 15 sztuk - za każde następne zwierzę    1,00
 3) jagnięcia, koźlęcia: 
    a) do 100 sztuk zwierząt   23,00
    b) powyżej 100 sztuk - za każde następne zwierzę    0,20
 4) królika, zająca, ptaka łownego: 
    a) do 200 sztuk zwierząt   23,00
    b) powyżej 200 sztuk - za każde następne zwierzę    0,10
 5) drobiu: 
    a) do 1.000 sztuk zwierząt   23,00
 
  b) powyżej 1.000 sztuk - od każdego następnego rozpoczętego
     1.000 sztuk zwierząt
   6,00
4Jeżeli przy przeprowadzeniu kontroli lub badaniu zwierząt, o których mowa w poz. 1-3, lub wykonywaniu nadzoru nad miejscami gromadzenia, skupu lub sprzedaży zwierząt, lub nad kwarantanną zwierząt, o których mowa w poz. 22 i 23, lub przy wykonywaniu nadzoru nad pozyskiwaniem jaj wylęgowych drobiu, o którym mowa w poz. 17, zachodzi konieczność, wynikająca z przepisów odrębnych, wykonania szczegółowych badań i zabiegów specjalistycznych, to pobiera się dodatkowe opłaty za: 
 1) badanie alergiczne ssaka (tuberkulinizacja, maleinizacja): 
    a) za pierwszą sztukę w stadzie   16,13
    b) od 2 do 5 sztuk - za każde zwierzę    8,07
    c) powyżej 5 sztuk - za każde następne zwierzę    6,46
 2) badanie alergiczne ptaka - od zwierzęcia    1,43
 
3) pobranie prób do badań laboratoryjnych - bez względu na
  ilość kierunków badań ssaka:
 
    a) krwi lub mleka: 
       - za pierwszą sztukę w stadzie   16,13
       - od 2 do 5 sztuk - za każde zwierzę    4,84
       - powyżej 5 sztuk - za każde następne zwierzę    3,65
    b) wymazu - od zwierzęcia    1,47
    c) wypłuczyn z worka napletkowego - od zwierzęcia   16,15
 
4) pobranie prób do badań laboratoryjnych - bez względu na
  ilość kierunków badań ptaka - od zwierzęcia:
 
    a) krwi    0,60
    b) wymazu    0,70
 
5) pobranie krwi od ptaka wraz z badaniem metodą płytkową - od
  ptaka
   1,10
5Przeprowadzenie weterynaryjnej kontroli granicznej: 
 
1) zwierząt jednokopytnych, bydła, świń, owiec, kóz, drobiu,
  królików,
 
    za każdą tonę żywca   21,79
 
  z tym że minimalna opłata za przesyłkę nie może być
  mniejsza niż
 130,77
 
2) świeżego mięsa zwierząt rzeźnych, mięsa zwierząt łownych,
  mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach oraz
 
    produktów z nich uzyskanych - za każdą tonę   21,79
 
  z tym że minimalna opłata za przesyłkę nie może być
  mniejsza niż
 130,77
 3) produktów rybołówstwa lub produktów akwakultury: 
    a) do 100 ton - za każdą tonę   21,79
 
     z tym że minimalna opłata za przesyłkę nie może być
     mniejsza niż
 130,77
    b) powyżej 100 ton: 
 
     - za każdą następną tonę produktów, które nie są poddane
       żadnej obróbce (poza usunięciem wnętrzności)
   6,54
 
     - za każdą następną tonę produktów poddanych obróbce lub
       przetworzeniu
  10,90
 
4) produktów pochodzenia zwierzęcego niewymienionych w pkt 2 i
  3
 
    - za każdą tonę   21,79
 
  z tym że minimalna opłata za przesyłkę nie może być
  mniejsza niż
 130,77
 5) pasz: 
 
  a) zawierających materiały paszowe pochodzące z tkanek
     zwierząt - za przesyłkę:
 
       - do 30 ton  130,00
       - powyżej 30 do 100 ton  300,00
       - powyżej 100 do 500 ton  600,00
       - powyżej 500 ton1.000,00
 
  b) niezawierających materiałów paszowych pochodzących z
     tkanek zwierząt - za przesyłkę:
 
       - do 60 ton  130,00
       - powyżej 60 do 1.200 ton  250,00
       - powyżej 1.200 do 5.000 ton  600,00
       - powyżej 5.000 ton2.000,00
 6) produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego - za każdą tonę   21,79
 
  z tym że minimalna opłata za przesyłkę nie może być
  mniejsza niż
 130,77
6Przeprowadzenie weterynaryjnej kontroli granicznej - za przesyłkę: 
 1) zwierząt futerkowych  130,77
 2) dużych zwierząt egzotycznych  130,77
 3) małych zwierząt egzotycznych  130,77
 4) dzikiego ptactwa  130,77
 5) ryb żywych  130,77
 6) materiału biologicznego  130,77
 7) jaj wylęgowych drobiu  130,77
 8) produktów akwakultury (jaj i gamet)  130,77
 9) psów, kotów   50,00
7Nadzór nad ubojem zwierząt rzeźnych w rzeźniach, w których ubój i obróbka poubojowa odbywają się przy użyciu automatycznego przesuwu taśmy, w tym badanie przedubojowe i poubojowe, ocena mięsa i nadzór nad przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt w trakcie uboju - od zwierzęcia: 
 1) bydła: 
    a) młodego (do 30 miesięcy życia)    8,00
 
  b) dorosłego (powyżej 30 miesięcy życia) - opłata nie
     obejmuje kosztów dowozu i badania prób w kierunku BSE
  11,00
 2) jednokopytnych   12,00
 3) świń o ciężarze: 
    a) poniżej 25 kg    2,00
    b) od 25 kg    4,08
 4) owiec i kóz o ciężarze: 
    a) poniżej 12 kg    0,70
    b) od 12 do 18 kg    1,40
    c) powyżej 18 kg    2,00
 5) drobiu i królików o ciężarze: 
    a) poniżej 2 kg  0,0402
    b) od 2 kg do poniżej 5 kg  0,0455
    c) od 5 kg  0,0890
 6) jelenia i daniela, utrzymywanych w warunkach fermowych   11,00
 7) strusia utrzymywanego w warunkach fermowych    9,00
 
8) dzikiego ptactwa utrzymywanego w warunkach fermowych, z
  wyjątkiem strusia
 0,0665
 9) nutrii    1,00
8Nadzór nad ubojem zwierząt rzeźnych w rzeźniach nieposiadających automatycznego przesuwu taśmy, o którym mowa w poz. 7, w tym badanie przedubojowe i poubojowe, ocena mięsa i nadzór nad przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt w trakcie uboju - od zwierzęcia: 
 1) bydła: 
    a) młodego (do 30 miesięcy życia)   10,00
 
  b) dorosłego (powyżej 30 miesięcy życia) - opłata nie
     obejmuje kosztów dowozu i badania prób w kierunku BSE
  15,00
 2) jednokopytnych   18,75
 3) świń o ciężarze: 
    a) poniżej 25 kg    2,20
    b) od 25 kg    5,50
 4) owiec i kóz o ciężarze: 
    a) poniżej 12 kg    0,88
    b) od 12 do 18 kg    1,75
    c) powyżej 18 kg    2,50
 5) drobiu i królików o ciężarze: 
    a) poniżej 2 kg  0,0502
    b) od 2 kg do poniżej 5 kg  0,0568
    c) od 5 kg  0,1112
 6) jelenia i daniela, utrzymywanych w warunkach fermowych   15,00
 7) strusia utrzymywanego w warunkach fermowych   10,00
 
8) dzikiego ptactwa utrzymywanego w warunkach fermowych, z
  wyjątkiem strusia
 0,0798
 9) nutrii    1,20
 przy czym, w przypadku gdy organizacja uboju świń uniemożliwia przeprowadzenie pełnego badania przed- i poubojowego, przy przebadaniu co najmniej 10 sztuk świń w czasie 1 godziny - za każdą godzinę nadzoru   45,50
9Nadzór nad ubojem zwierząt rzeźnych w rzeźniach, w tym badanie przedubojowe i poubojowe, ocena mięsa i nadzór nad przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt w trakcie uboju, w przypadku uboju z konieczności - od zwierzęcia: 
 1) bydła: 
    a) młodego (do 30 miesięcy życia)   13,00
 
  b) dorosłego (powyżej 30 miesięcy życia) - opłata nie
     obejmuje kosztów dowozu i badania prób w kierunku BSE
  19,00
 2) jednokopytnych   23,00
 3) świń o ciężarze: 
    a) poniżej 25 kg    3,00
    b) od 25 kg    7,00
 4) owiec i kóz o ciężarze: 
    a) poniżej 12 kg    1,10
    b) od 12 do 18 kg    2,30
    c) powyżej 18 kg    3,30
 5) jelenia i daniela, utrzymywanych w warunkach fermowych   19,00
 6) strusia utrzymywanego w warunkach fermowych   14,00
10Badanie mięsa zwierząt rzeźnych na terenie gospodarstwa, mięsa zwierząt łownych na terenie ferm lub mięsa zwierząt łownych, po ich odstrzeleniu, przeznaczonego na użytek własny - od zwierzęcia: 
  1) świni   11,00
  2) owcy, kozy    5,00
  3) jelenia i daniela, utrzymywanych w warunkach fermowych   30,00
  4) strusia   20,00
 
5) dzikiego ptactwa utrzymywanego w warunkach fermowych, z
   wyjątkiem strusia
   0,16
  6) nutrii    2,40
  7) dzika   20,00
  8) dzikiego zwierzęcia przeżuwającego    5,00
  9) dzikiego królika, zająca    0,11
 10) dzikiego ptactwa    0,10
11Oględziny tusz zwierząt łownych w skórze wraz z ewentualnym badaniem narogów i badaniem na włośnie oraz z wystawieniem wymaganych dokumentów weterynaryjnych - od zwierzęcia: 
 1) dzika o ciężarze: 
    a) poniżej 25 kg    3,04
    b) od 25 kg    4,53
 2) dzikiego zwierzęcia przeżuwającego o ciężarze: 
    a) poniżej 12 kg    0,23
    b) od 12 do 18 kg    0,61
    c) powyżej 18 kg    0,87
 3) dzikiego królika i zająca o ciężarze: 
    a) poniżej 2 kg    0,01
    b) od 2 kg do poniżej 5 kg    0,03
    c) od 5 kg    0,05
 4) dzikiego ptactwa o ciężarze: 
    a) poniżej 2 kg    0,01
    b) od 2 kg    0,03
12Badanie mięsa zwierząt łownych - od zwierzęcia: 
 
1) zaopatrzonego w dokument o wyniku oględzin tuszy i badaniu,
  o którym mowa w poz. 11:
 
    a) dzika o ciężarze poniżej 25 kg    0,76
    b) dzika o ciężarze od 25 kg    1,13
 
  c) dzikiego zwierzęcia przeżuwającego o ciężarze poniżej 12
     kg
   0,53
 
  d) dzikiego zwierzęcia przeżuwającego o ciężarze od 12 do
     18 kg
   0,91
 
  e) dzikiego zwierzęcia przeżuwającego o ciężarze powyżej 18
     kg
   1,31
    f) dzikiego królika, zająca o ciężarze poniżej 2 kg    0,03
 
  g) dzikiego królika, zająca o ciężarze od 2 kg do poniżej 5
     kg
   0,06
    h) dzikiego królika, zająca o ciężarze od 5 kg    0,12
    i) dzikiego ptactwa o ciężarze poniżej 2 kg    0,03
    j) dzikiego ptactwa o ciężarze od 2 kg    0,06
 
2) niepoddanego oględzinom tuszy i badaniu, o którym mowa w
  poz. 11:
 
    a) dzika o ciężarze poniżej 25 kg    3,80
    b) dzika o ciężarze od 25 kg    5,66
 
  c) dzikiego zwierzęcia przeżuwającego o ciężarze poniżej 12
     kg
   0,76
 
  d) dzikiego zwierzęcia przeżuwającego o ciężarze od 12 do
     18 kg
   1,52
 
  e) dzikiego zwierzęcia przeżuwającego o ciężarze powyżej 18
     kg
   2,18
    f) dzikiego królika, zająca o ciężarze poniżej 2 kg    0,04
 
  g) dzikiego królika, zająca o ciężarze od 2 kg do poniżej 5
     kg
   0,09
    h) dzikiego królika, zająca o ciężarze od 5 kg    0,17
    i) dzikiego ptactwa o ciężarze poniżej 2 kg    0,04
    j) dzikiego ptactwa o ciężarze od 2 kg    0,09
13Nadzór nad rozbiorem lub przetwórstwem mięsa - za każdą tonę mięsa wprowadzanego do zakładu rozbioru mięsa lub zakładu przetwórstwa    6,00
14Nadzór nad zorganizowanymi poza gospodarstwami punktami odbioru mleka lub przetwórstwem mleka - za godzinę nadzoru   67,50
15Nadzór nad przetwórstwem jaj konsumpcyjnych - za godzinę nadzoru   67,50
16Nadzór nad pozyskiwaniem, obróbką lub przechowywaniem materiału biologicznego - za godzinę nadzoru   67,50
17Nadzór nad pozyskiwaniem jaj wylęgowych drobiu lub produktów akwakultury (jaj i gamet) - za godzinę nadzoru   67,50
18Nadzór nad wytwarzaniem pasz i pasz leczniczych przeznaczonych do obrotu - za godzinę nadzoru   67,50
19Nadzór nad wytwarzaniem pasz nieprzeznaczonych do obrotu, zawierających dodatki paszowe z grup: antybiotyków, kokcydiostatyków i innych produktów leczniczych i stymulatorów wzrostu, oraz warunkami ich przechowywania - za godzinę nadzoru   67,50
20Nadzór nad warunkami przechowywania lub sprzedaży pasz i pasz leczniczych - za godzinę nadzoru   67,50
21Nadzór nad pozyskiwaniem, składowaniem lub przetwarzaniem ubocznych produktów zwierzęcych - za godzinę nadzoru   67,50
22Nadzór nad miejscami gromadzenia, skupu lub sprzedaży zwierząt, targowiskami, a także wystawami, pokazami lub konkursami zwierząt, wraz z wystawieniem przez urzędowego lekarza weterynarii wymaganych świadectw zdrowia lub orzeczeń, że zwierzęta nadają się do transportu na odległość powyżej 50 km - za godzinę nadzoru   45,50
23Nadzór nad kwarantanną zwierząt, z wyjątkiem kwarantanny przeprowadzanej w posterunku weterynaryjnej kontroli granicznej - za godzinę nadzoru   45,50
24Nadzór nad wyładowywaniem ze statku rybackiego produktów rybołówstwa lub nad pierwszą sprzedażą tych produktów: 
 1) do 50 ton - za każdą tonę    3,86
 2) powyżej 50 ton - za każdą następną tonę    1,93
25Nadzór nad wyładowywaniem produktów rybołówstwa ze statku rybackiego pływającego pod banderą państwa trzeciego: 
 1) do 50 ton - za każdą tonę    3,86
 2) powyżej 50 ton - za każdą następną tonę    1,93
 przy czym za kontrolę tego statku dolicza się opłatę w celu pokrycia kosztów Inspekcji Weterynaryjnej związanych z tą kontrolą - za każdą wyładowaną tonę produktów    3,86
26Nadzór nad obróbką, przetwórstwem produktów rybołówstwa, skorupiaków, mięczaków, produktów akwakultury lub wyładowywaniem ze statku przetwórni produktów rybołówstwa - za każdą tonę produktów wprowadzanych do zakładu lub wyładowywanych ze statku przetwórni    3,86
27Kontrola statku przetwórni lub statku rybackiego za granicą - za godzinę kontroli   45,50
28Nadzór nad działalnością związaną ze sprzedażą bezpośrednią produktów pochodzenia zwierzęcego - za godzinę nadzoru   56,50
29Nadzór nad przechowywaniem produktów pochodzenia zwierzęcego w obiektach stanowiących odrębny zakład, w tym w chłodniach składowych, wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia - za godzinę nadzoru   56,50
30Monitorowanie występowania substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych oraz skażeń promieniotwórczych u zwierząt, w produktach pochodzenia zwierzęcego, wodzie przeznaczonej do pojenia zwierząt oraz w paszach: 
 1) za każdą tonę mięsa pozyskanego w rzeźni    2,50
 
2) za każdą tonę produktów akwakultury wywożonych z zakładu
  obróbki lub przetwórstwa
   0,20
 
3) za każde 1.000 litrów mleka surowego wprowadzanego do
  zakładu przetwórstwa
  0,039
 
4) za każdą tonę produktów jajecznych wywożonych z zakładu
  przetwórstwa
   0,10
 5) za każdą tonę miodu wywożonego z zakładu przetwórstwa    0,44
31Badanie mięsa w przypadku odwołania się posiadacza od decyzji w sprawie oceny tego mięsa, jeżeli wynik powtórnego badania potwierdzi pierwotną ocenę bez względu na gatunek i wagę zwierzęcia - od zwierzęcia   30,00
32Wydawanie pozwoleń weterynaryjnych na przywóz przesyłek zwierząt  100,00
33Wydanie przez granicznego lekarza weterynarii dokumentu poświadczającego, że przesyłka żywego bydła przeznaczona do kraju trzeciego opuściła terytorium Unii Europejskiej   50,00
 
______
1)   Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2005 r. Nr 23, poz. 188 i Nr 33, poz. 289 oraz z 2006 r. Nr 17, poz. 127, Nr 144, poz. 1045 i Nr 249, poz. 1830.

ZAŁĄCZNIK Nr 2 

OPŁATY ZA BADANIA LABORATORYJNE WYKONYWANE PRZEZ INSPEKCJĘ WETERYNARYJNĄ
 
Poz.Rodzaj badańOpłata w zł
123
1Pobranie materiału do przygotowania próbki zbiorczej (bez sekcji) z padłego drobiu mającego: 
 1) nie więcej niż 2 tygodnie życia 10,00
 2) powyżej 2 tygodni życia 25,00
2Otwarcie czaszki z pobraniem materiału do badania - od zwierzęcia: 
 1) zwierząt małych 15,00
 2) zwierząt średnich i dużych 30,00
3Ocena anatomopatologiczna narządów lub wycinków 15,00
4Badanie: 
 1) histopatologiczne 40,00
 2) histochemiczne 70,00
5Badania mikrobiologiczne materiału patologicznego: 
 1) badanie bakterioskopowe  6,00
 2) badanie bakteriologiczne materiału pochodzącego od: 
    a) ssaka 15,00
    b) ptaka 12,00
    c) oznaczanie lekooporności szczepu bakteryjnego  9,00
 3) badanie w kierunku Campylobacter foetus 40,00
 
4) badanie w kierunku zakażeń pałeczkami z rodzaju Salmonella
  u ssaków
30,00
6Badanie pszczół: 
 1) badanie 1 próbki czerwia  5,00
 2) badanie 1 próbki owadów dorosłych  6,00
7Badanie próbek zbiorczych w kierunku wykrycia pałeczek z rodzaju Salmonella: 
 
1) jaj wylęgowych, zamarłych zarodków, mekonium, wymazów z
  kloaki, wymazów z powierzchni obiektów, kału, inne
40,00
 2) przygotowanie próbek zbiorczych z jaj, zamarłych zarodków 15,00
8Badanie nasienia: 
 1) morfologiczne 15,00
 2) koncentracji plemników 11,00
9Badanie w kierunku gruźlicy, choroby Johnego: 
 1) badanie bakterioskopowe 18,00
 2) badanie hodowlane 50,00
 3) identyfikacja prątka 25,00
 4) próba biologiczna (bez kosztów użytych zwierząt) 50,00
10Badania parazytologiczne: 
 1) wykrywanie rzęsistka bydlęcego (w wypłuczynach i nasieniu) 25,00
 2) identyfikacja rzęsistka 20,00
 3) wykrywanie Echinococcus 12,00
 4) określenie rodzaju i liczby pasożytów w rybach spożywczych 26,00
11Badania serologiczne i wirusologiczne: 
  1) badanie metodą ELISA w kierunku EBB: 
     a) próbka pulowana 25,00
     b) próbka pojedyncza 11,00
 
2) badanie metodą ELISA chorób drobiu (jedna próbka -1
   kierunek)
14,00
  3) inne badania metodą ELISA (jedna próbka - 1 kierunek) 25,00
  4) badanie w kierunku toksoplazmozy lub kryptosporidiozy 18,00
  5) odczyn seroneutralizacji 25,00
  6) test aglutynacji mikroskopowej LEPTOSPIRA: 
     a) z 6 serotypami 12,00
     b) z 16 serotypami 25,00
  7) immunodyfuzja w żelu agarowym (ID) 11,00
  8) próba immunofluorescencyjna (różne) 35,00
  9) badanie koni w kierunku NZK metodą Cooginsa 11,00
 10) badanie metodą OWD 12,00
 11) badanie metodą OWD w kierunku zarazy stadniczej koni: 
     a) metodą makro 65,00
     b) metodą mikro 30,00
 
12) odczyn kwaśnej aglutynacji płytowej (OKAP), aglutynacja
   płytowa
 3,00
 13) test hemaglutynacji czynnej lub biernej  7,00
 
14) test aglutynacji probówkowej (OA) i antyglobulinowy według
   Coombsa, próba merkaptoetanolowa
10,00
 15) badanie nasienia z izolacją wirusa 65,00
 16) badanie owiec w kierunku brucelozy: 
     a) metodą OKAP  3,50
     b) metodą OWD 12,00
 17) badanie w kierunku wścieklizny: 
     a) metodą immunofluorescencji 80,00
 
   b) próba biologiczna (bez kosztów zwierząt
      doświadczalnych)
30,00
     c) metodą hodowli komórkowej 50,00
 18) badanie w kierunku wąglika: 
     a) próba termoprecypitacji 20,00
     b) badanie hodowlane 25,00
 19) badanie w kierunku BSE testem diagnostycznym120,00
12Badanie techniką PCR110,00
13Badanie mikrobiologiczne produktów pochodzenia zwierzęcego oraz pasz i ich komponentów: 
  1) oznaczenie ogólnej liczby drobnoustrojów tlenowych 16,00
 
2) oznaczanie ogólnej liczby drożdży lub pleśni (za każdą
   grupę)
18,00
  3) wykrywanie obecności pałeczek z rodzaju Salmonella: 
     a) metodą klasyczną 38,00
     b) szybkimi testami 90,00
  4) badanie w kierunku obecności gronkowców chorobotwórczych: 
     a) wykrywanie obecności 14,00
     b) oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL) 30,00
     c) oznaczanie liczby metodą płytkową 15,00
  5) badanie w kierunku obecności bakterii z grupy coli: 
     a) wykrywanie obecności 14,00
     b) oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL) 30,00
     c) oznaczanie liczby bakterii metodą płytkową 16,00
  6) badanie w kierunku Escherichia coli: 
     a) wykrywanie obecności 12,00
     b) oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL) 30,00
 
7) badanie w kierunku wykrywania obecności Escherichia coli
   verotoksycznych
45,00
 
8) badanie w kierunku Campylobacter, Shigella, Yersinia ent.
   i innych:
 
     a) wykrywanie obecności 30,00
     b) oznaczanie liczby 40,00
  9) badania w kierunku Listeria monocytogenes: 
     a) wykrywanie obecności w 25 g 90,00
     b) wykrywanie obecności w 1 g 18,00
     c) oznaczanie liczby w 1 g 22,00
 10) badania w kierunku enterokoków: 
     a) wykrywanie obecności 16,00
     b) oznaczanie liczby 16,00
 
11) badanie w kierunku beztlenowych bakterii
   przetrwalnikujących:
 
     a) wykrywanie obecności 16,00
 
   b) wykrywanie obecności beztlenowców redukujących
      siarczany
16,00
     c) oznaczenie NPL beztlenowców redukujących siarczany 30,00
 
   d) oznaczenie liczby rodzaju Clostridium perfingens metodą
      płytkową
34,00
     e) oznaczanie liczby Bacillus cereus metodą płytową 17,00
 12) badanie w kierunku bakterii proteolitycznych: 
     a) wykrywanie obecności 12,00
     b) oznaczanie liczby 20,00
 13) oznaczenie NPL bakterii z rodziny Enterobacteriaceae 20,00
 
14) oznaczenie liczby bakterii z rodziny Enterobacteriaceae
   metodą płytkową
16,00
 15) oznaczenie liczby bakterii kwasu mlekowego 14,00
 16) oznaczenie bakterii z rodzaju Pseudomonas 14,00
 17) wykonanie próby termostatowej  8,00
 18) wykonanie próby szczelności 13,00
 19) wykonanie próby organoleptycznej 13,00
 
20) oznaczenie pozostałości antybiotyków lub innych substancji
   przeciwbakteryjnych:
 
     a) w mleku surowym 25,00
     b) w tkankach zwierzęcych 40,00
 21) badanie mięsa mielonego w systemie N-5200,00
 22) badanie mączek paszowych w systemie N-5180,00
 23) oznaczanie liczby komórek somatycznych w mleku surowym 25,00
14Badania radiologiczne: 
 1) oznaczenie całkowitej aktywności β 30,00
 2) oznaczenie poziomu izotopów cezu 70,00
15Badanie chemiczne żywności pochodzenia zwierzęcego oraz pasz: 
  1) oznaczenie zawartości azotanów i azotynów 34,00
 
2) oznaczenie zawartości polifosforanów dodanych (metoda
   klasyczna)
60,00
  3) oznaczenie zawartości polifosforanów metodą HTPLC 80,00
  4) oznaczenie zawartości białka 44,00
  5) oznaczenie zawartości tłuszczu 33,00
  6) oznaczenie zawartości soli kuchennej 25,00
  7) oznaczenie zawartości histaminy 65,00
  8) oznaczenie stopnia zjełczenia tłuszczu: 
     a) za 1 wskaźnik 27,00
     b) za 3 wskaźniki 75,00
  9) oznaczenie metali ciężkich - za każdy pierwiastek 50,00
 
10) oznaczanie poziomu pozostałości pestycydów
   chloroorganicznych, fosforoorganicznych, chlorowanych
   bifenyli - za każdą grupę
99,00
 11) oznaczenie poziomu kongenerów PCBs300,00
 12) oznaczenie poziomu mikotoksyn - za każdą mikotoksynę: 
     a) metodą HPLC170,00
     b) metodą powinowactwa immunologicznego130,00
 
13) wykrycie obecności hormonów anabolicznych w płynach
   ustrojowych, tkankach, wydalinach i paszach - za każdą
   grupę
220,00
 
14) oznaczenie obecności produktów leczniczych weterynaryjnych
   w płynach ustrojowych, tkankach, wydalinach lub w paszach,
   za każdą grupę, metodą HPLC
130,00
 15) oznaczenie obecności kokcydiostatyków jonoforowych: 
     a) jakościowe 40,00
     b) ilościowe 78,00
 16) oznaczenie zawartości skrobi: 
     a) w wyrobach garmażeryjnych 40,00
 
   b) w wyrobach wędliniarskich (zgodnie z PN-85/A-82059
      Przetwory mięsne - wykrywanie i oznaczanie zawartości
      skrobi)
190,00
 17) oznaczenie zawartości wody 20,00
 18) oznaczenie zawartości kolagenu 50,00
 
19) badanie na zafałszowanie mleka - oznaczanie punktu
   zamarzania
20,00
16Stwierdzenie obecności przetworzonego białka zwierzęcego w paszach metodą mikroskopową100,00

Pozycje

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479, 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486, 487, 488, 489, 490, 491, 492, 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532, 533, 534, 535, 536, 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555, 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576, 577, 578, 579, 580, 581, 582, 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597, 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611, 612, 613, 614, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651, 652, 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659, 660, 661, 662, 663, 664, 665, 666, 667, 668, 669, 670, 671, 672, 673, 674, 675, 676, 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683, 684, 685, 686, 687, 688, 689, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 696, 697, 698, 699, 700, 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715, 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730, 731, 732, 733, 734, 735, 736, 737, 738, 739, 740, 741, 742, 743, 744, 745, 746, 747, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 754, 755, 756, 757, 758, 759, 760, 761, 762, 763, 764, 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774, 775, 776, 777, 778, 779, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 787, 788, 789, 790, 791, 792, 793, 794, 795, 796, 797, 798, 799, 800, 801, 802, 803, 804, 805, 806, 807, 808, 809, 810, 811, 812, 813, 814, 815, 816, 817, 818, 819, 820, 821, 822, 823, 824, 825, 826, 827, 828, 829, 830, 831, 832, 833, 834, 835, 836, 837, 838, 839, 840, 841, 842, 843, 844, 845, 846, 847, 848, 849, 850, 851, 852, 853, 854, 855, 856, 857, 858, 859, 860, 861, 862, 863, 864, 865, 866, 867, 868, 869, 870, 871, 872, 873, 874, 875, 876, 877, 878, 879, 880, 881, 882, 883, 884, 885, 886, 887, 888, 889, 890, 891, 892, 893, 894, 895, 896, 897, 898, 899, 900, 901, 902, 903, 904, 905, 906, 907, 908, 909, 910, 911, 912, 913, 914, 915, 916, 917, 918, 919, 920, 921, 922, 923, 924, 925, 926, 927, 928, 929, 930, 931, 932, 933, 934, 935, 936, 937, 938, 939, 940, 941, 942, 943, 944, 945, 946, 947, 948, 949, 950, 951, 952, 953, 954, 955, 956, 957, 958, 959, 960, 961, 962, 963, 964, 965, 966, 967, 968, 969, 970, 971, 972, 973, 974, 975, 976, 977, 978, 979, 980, 981, 982, 983, 984, 985, 986, 987, 988, 989, 990, 991, 992, 993, 994, 995, 996, 997, 998, 999, 1000, 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1006, 1007, 1008, 1009, 1010, 1011, 1012, 1013, 1014, 1015, 1016, 1017, 1018, 1019, 1020, 1021, 1022, 1023, 1024, 1025, 1026, 1027, 1028, 1029, 1030, 1031, 1032, 1033, 1034, 1035, 1036, 1037, 1038, 1039, 1040, 1041, 1042, 1043, 1044, 1045, 1046, 1047, 1048, 1049, 1050, 1051, 1052, 1053, 1054, 1055, 1056, 1057, 1058, 1059, 1060, 1061, 1062, 1063, 1064, 1065, 1066, 1067, 1068, 1069, 1070, 1071, 1072, 1073, 1074, 1075, 1076, 1077, 1078, 1079, 1080, 1081, 1082, 1083, 1084, 1085, 1086, 1087, 1088, 1089, 1090, 1091, 1092, 1093, 1094, 1095, 1096, 1097, 1098, 1099, 1100, 1101, 1102, 1103, 1104, 1105, 1106, 1107, 1108, 1109, 1110, 1111, 1112, 1113, 1114, 1115, 1116, 1117, 1118, 1119, 1120, 1121, 1122, 1123, 1124, 1125, 1126, 1127, 1128, 1129, 1130, 1131, 1132, 1133, 1134, 1135, 1136, 1137, 1138, 1139, 1140, 1141, 1142, 1143, 1144, 1145, 1146, 1147, 1148, 1149, 1150, 1151, 1152, 1153, 1154, 1155, 1156, 1157, 1158, 1159, 1160, 1161, 1162, 1163, 1164, 1165, 1166, 1167, 1168, 1169, 1170, 1171, 1172, 1173, 1174, 1175, 1176, 1177, 1178, 1179, 1180, 1181, 1182, 1183, 1184, 1185, 1186, 1187, 1188, 1189, 1190, 1191, 1192, 1193, 1194, 1195, 1196, 1197, 1198, 1199, 1200, 1201, 1202, 1203, 1204, 1205, 1206, 1207, 1208, 1209, 1210, 1211, 1212, 1213, 1214, 1215, 1216, 1217, 1218, 1219, 1220, 1221, 1222, 1223, 1224, 1225, 1226, 1227, 1228, 1229, 1230, 1231, 1232, 1233, 1234, 1235, 1236, 1237, 1238, 1239, 1240, 1241, 1242, 1243, 1244, 1245, 1246, 1247, 1248, 1249, 1250, 1251, 1252, 1253, 1254, 1255, 1256, 1257, 1258, 1259, 1260, 1261, 1262, 1263, 1264, 1265, 1266, 1267, 1268, 1269, 1270, 1271, 1272, 1273, 1274, 1275, 1276, 1277, 1278, 1279, 1280, 1281, 1282, 1283, 1284, 1285, 1286, 1287, 1288, 1289, 1290, 1291, 1292, 1293, 1294, 1295, 1296, 1297, 1298, 1299, 1300, 1301, 1302, 1303, 1304, 1305, 1306, 1307, 1308, 1309, 1310, 1311, 1312, 1313, 1314, 1315, 1316, 1317, 1318, 1319, 1320, 1321, 1322, 1323, 1324, 1325, 1326, 1327, 1328, 1329, 1330, 1331, 1332, 1333, 1334, 1335, 1336, 1337, 1338, 1339, 1340, 1341, 1342, 1343, 1344, 1345, 1346, 1347, 1348, 1349, 1350, 1351, 1352, 1353, 1354, 1355, 1356, 1357, 1358, 1359, 1360, 1361, 1362, 1363, 1364, 1365, 1366, 1367, 1368, 1369, 1370, 1371, 1372, 1373, 1374, 1375, 1376, 1377, 1378, 1379, 1380, 1381, 1382, 1383, 1384, 1385, 1386, 1387, 1388, 1389, 1390, 1391, 1392, 1393, 1394, 1395, 1396, 1397, 1398, 1399, 1400, 1401, 1402, 1403, 1404, 1405, 1406, 1407, 1408, 1409, 1410, 1411, 1412, 1413, 1414, 1415, 1416, 1417, 1418, 1419, 1420, 1421, 1422, 1423, 1424, 1425, 1426, 1427, 1428, 1429, 1430, 1431, 1432, 1433, 1434, 1435, 1436, 1437, 1438, 1439, 1440, 1441, 1442, 1443, 1444, 1445, 1446, 1447, 1448, 1449, 1450, 1451, 1452, 1453, 1454, 1455, 1456, 1457, 1458, 1459, 1460, 1461, 1462, 1463, 1464, 1465, 1466, 1467, 1468, 1469, 1470, 1471, 1472, 1473, 1474, 1475, 1476, 1477, 1478, 1479, 1480, 1481, 1482, 1483, 1484, 1485, 1486, 1487, 1488, 1489, 1490, 1491, 1492, 1493, 1494, 1495, 1496, 1497, 1498, 1499, 1500, 1501, 1502, 1503, 1504, 1505, 1506, 1507, 1508, 1509, 1510, 1511, 1512, 1513, 1514, 1515, 1516, 1517, 1518, 1519, 1520, 1521, 1522, 1523, 1524, 1525, 1526, 1527, 1528, 1529, 1530, 1531, 1532, 1533, 1534, 1535, 1536, 1537, 1538, 1539, 1540, 1541, 1542, 1543, 1544, 1545, 1546, 1547, 1548, 1549, 1550, 1551, 1552, 1553, 1554, 1555, 1556, 1557, 1558, 1559, 1560, 1561, 1562, 1563, 1564, 1565, 1566, 1567, 1568, 1569, 1570, 1571, 1572, 1573, 1574, 1575, 1576, 1577, 1578, 1579, 1580, 1581, 1582, 1583, 1584, 1585, 1586, 1587, 1588, 1589, 1590, 1591, 1592, 1593, 1594, 1595, 1596, 1597, 1598, 1599, 1600, 1601, 1602, 1603, 1604, 1605, 1606, 1607, 1608, 1609, 1610, 1611, 1612, 1613, 1614, 1615, 1616, 1617, 1618, 1619, 1620, 1621, 1622, 1623, 1624, 1625, 1626, 1627, 1628, 1629, 1630, 1631, 1632, 1633, 1634, 1635, 1636, 1637, 1638, 1639, 1640, 1641, 1642, 1643, 1644, 1645, 1646, 1647, 1648, 1649, 1650, 1651, 1652, 1653, 1654, 1655, 1656, 1657, 1658, 1659, 1660, 1661, 1662, 1663, 1664, 1665, 1666, 1667, 1668, 1669, 1670, 1671, 1672, 1673, 1674, 1675, 1676, 1677, 1678, 1679, 1680, 1681, 1682, 1683, 1684, 1685, 1686, 1687, 1688, 1689, 1690, 1691, 1692, 1693, 1694, 1695, 1696, 1697, 1698, 1699, 1700, 1701, 1702, 1703, 1704, 1705, 1706, 1707, 1708, 1709, 1710, 1711, 1712, 1713, 1714, 1715, 1716, 1717, 1718, 1719, 1720, 1721, 1722, 1723, 1724, 1725, 1726, 1727, 1728, 1729, 1730, 1731, 1732, 1733, 1734, 1735, 1736, 1737, 1738, 1739, 1740, 1741, 1742, 1743, 1744, 1745, 1746, 1747, 1748, 1749, 1750, 1751, 1752, 1753, 1754, 1755, 1756, 1757, 1758, 1759, 1760, 1761, 1762, 1763, 1764, 1765, 1766, 1767, 1768, 1769, 1770, 1771, 1772, 1773, 1774, 1775, 1776, 1777, 1778, 1779, 1780, 1781, 1782, 1783, 1784, 1785, 1786, 1787, 1788, 1789, 1790, 1791, 1792, 1793, 1794, 1795, 1796, 1797, 1798, 1799, 1800, 1801, 1802, 1803, 1804, 1805, 1806, 1807, 1808, 1809, 1810, 1811, 1812, 1813, 1814, 1815, 1816, 1817, 1818, 1819, 1820, 1821, 1822, 1823, 1824, 1825, 1826, 1827, 1828, 1829, 1830, 1831, 1832, 1833, 1834, 1835, 1836, 1837, 1838, 1839, 1840, 1841, 1842, 1843, 1844, 1845, 1846, 1847, 1848, 1849, 1850, 1851, 1852, 1853, 1854, 1855, 1856, 1857, 1858, 1859, 1860, 1861, 1862, 1863, 1864, 1865, 1866, 1867, 1868, 1869, 1870, 1871, 1872, 1873, 1874, 1875, 1876, 1877, 1878, 1879, 1880, 1881, 1882, 1883, 1884, 1885, 1886, 1887

Polecamy

Poszukując najlepszego prawnika na dolnym śląsku pamiętajmy że tylko prawnik Wrocław oferuje najtańsze usługi prawnicze w tej części kraju. Planujesz remont? Poszukujesz projektanta domu? Najlepsi fachowcy pomogą Ci w każdej pracy budowlanej – kwiaty na telefon Wrocław – najtaniej zakupisz w kwiaciarni Margarita we Wrocławiu przy ul. Orląt Lwowskich. Kiedy zdaży Ci się stłuczka lub kiedy Twój samochód odmówi Ci posłuszeństwa - znajdź najlepszą firmę holowniczą dzięki serwisowi o tematyce "pomoc drogowa". Polecamy równierz.
Wszelkie prawa zastrzeżone, © ZnanyPrawnik 2024
Dodaj do ulubionych Mapa strony Polityka prywatności Regulamin Reklama Współpraca Kontakt