Dziennik Ustaw 2007 Nr 2 poz. 24 - Materiały paszowe wprowadzane do obrotu


ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 20 grudnia 2006 r.

w sprawie materiałów paszowych wprowadzanych do obrotu2)

(Dz. U. z dnia 8 stycznia 2007 r.)


Na podstawie art. 26 ust. 2 ustawy z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach (Dz. U. Nr 144, poz. 1045) zarządza się, co następuje:


§ 1. Rozporządzenie określa:
  1)   materiały paszowe oraz nazwy, pod którymi te materiały mogą być wprowadzane do obrotu, stanowiące załącznik nr 1 do rozporządzenia;
  2)   rodzaje procesów technologicznych stosowanych do wytwarzania materiałów paszowych, o których mowa w pkt 1, stanowiące załącznik nr 2 do rozporządzenia.

§ 2. Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 stycznia 2005 r. w sprawie materiałów paszowych wprowadzanych do obrotu (Dz. U. Nr 16, poz. 137).

§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

______
1)   Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 131, poz. 915).
2)   Przepisy rozporządzenia wdrażają postanowienia dyrektywy Rady 96/25/WE z dnia 29 kwietnia 1996 r. w sprawie obrotu materiałami paszowymi, zmieniającej dyrektywy 70/524/EWG, 74/63/EWG, 82/471/EWG i 93/74/EWG oraz uchylającej dyrektywę 77/101/EWG (Dz. Urz. WE L 125 z 23.05.1996, str. 35, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 19, str. 96, z późn. zm.).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr 1 

MATERIAŁY PASZOWE ORAZ NAZWY, POD KTÓRYMI TE MATERIAŁY MOGĄ BYĆ WPROWADZANE DO OBROTU
 
Lp.Nazwa materiału paszowegoOpis materiału paszowego
123
I. ZIARNA ZBÓŻ, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE
1.01OwiesZiarno Avena sativa L. i inne uprawne odmiany owsa
1.02Płatki owsianeProdukt uzyskany przez walcowanie i parowanie łuskanego owsa, który może zawierać niewielkie ilości łuski owsianej
1.03Śruta owsianaProdukt uboczny uzyskany w procesie przetwarzania przesianego, łuskanego ziarna owsa na kaszę i mąkę, składający się głównie z otrąb owsianych i bielma
1.04Otręby i łuski owsianeProdukt uboczny uzyskany w procesie przetwarzania przesianego owsa na kaszę owsianą, składający się głównie z łusek i otrąb owsianych
1.05JęczmieńZiarno Hordeum vulgare L.
1.06Śruta jęczmiennaProdukt uboczny uzyskany w procesie przetwarzania przesianego, łuskanego jęczmienia na kaszę perłową, grysik lub mąkę
1.07Białko jęczmienneWysuszony produkt uboczny uzyskany podczas produkcji skrobi jęczmiennej, składający się głównie z białka uzyskanego w procesie oddzielania skrobi
1.08Ryż połamanyProdukt uboczny uzyskany podczas polerowania lub szkliwienia ryżu Oryza sativa L., zawierający głównie niewymiarowe lub połamane ziarna
1.09Otręby ryżowe (brązowe) Produkt uboczny uzyskany podczas pierwszego polerowania łuskanego ryżu, składający się głównie z cząstek warstwy aleuronowej, bielma i zarodka
1.10Otręby ryżowe (białe) Produkt uboczny uzyskany podczas drugiego polerowania łuskanego ryżu, składający się głównie z cząstek warstwy aleuronowej, bielma i zarodka
1.11Otręby ryżowe z węglanem wapniaProdukt uboczny uzyskany podczas polerowania łuskanego ryżu, który składa się głównie ze srebrzystych łusek, cząstek warstwy aleuronowej, bielma i zarodka, zawierający zróżnicowane ilości węglanu wapnia używanego w procesie polerowania
1.12Mączka paszowa z ryżu parzonegoProdukt uboczny uzyskany podczas polerowania łuskanego, parzonego ryżu, który składa się głównie ze srebrzystych łusek, cząstek warstwy aleuronowej, bielma i zarodka, zawierający zróżnicowane ilości węglanu wapnia używanego w procesie polerowania
1.13Śruta ryżu pastewnegoProdukt uzyskany przez rozdrobnienie ryżu pastewnego, który składa się z zielonych, kredowobiałych lub niedojrzałych ziaren, oddzielonych w procesie mielenia łuskanego ryżu, lub z normalnych łuskanych ziaren o żółtym zabarwieniu lub mających plamy
1.14Makuch z zarodków ryżowychProdukt uboczny uzyskany przy tłoczeniu oleju z zarodków ryżowych, do których przylegają jeszcze cząstki bielma i łuski
1.15Poekstrakcyjne zarodki ryżoweProdukt uboczny uzyskany przy produkcji oleju, po ekstrakcji zarodków ryżowych, do których przylegają jeszcze cząstki bielma i łuski
1.16Skrobia ryżowaTechnicznie czysta skrobia ryżowa
1.17ProsoZiarno Panicum miliaceum L.
1.18ŻytoZiarno Secale cereale L.
1.19Śruta żytnia(1)Produkt uboczny uzyskany z przesianego żyta przy produkcji mąki, składający się głównie z cząstek bielma z drobnymi fragmentami łuski zewnętrznej i odpadków ziarna
1.20Mąka żytnia paszowaProdukt uboczny przy produkcji mąki, uzyskany z przesianego żyta, składający się głównie z fragmentów zewnętrznej łuski i cząstek ziarna, z których usunięto mniej bielma niż z otrąb żytnich
1.21Otręby żytnieProdukt uboczny przy produkcji mąki, uzyskany z przesianego żyta, składający się głównie z fragmentów zewnętrznej łuski i cząstek ziarna, z których usunięto większość bielma
1.22SorgoZiarno Sorghum bicolor (L.) Moench s.l.
1.23PszenicaZiarno Triticum aestivum (L.), Triticum durum Desf. i inne uprawne odmiany pszenicy
1.24Śruta pszenna(1)Produkt uboczny uzyskany przy produkcji mąki z przesianego ziarna pszenicy lub łuskanego orkiszu, składający się głównie z cząstek bielma z drobnymi fragmentami zewnętrznej łuski i odpadków ziarna
1.25Mąka pszenna paszowaProdukt uboczny przy produkcji mąki, uzyskany z przesianego ziarna pszenicy lub łuskanego orkiszu, składający się głównie z fragmentów zewnętrznej łuski i cząstek ziarna, z których usunięto mniej bielma niż z otrąb
1.26Otręby pszenne(2)Produkt uboczny przy produkcji mąki, uzyskany z przesianego ziarna pszenicy lub łuskanego orkiszu, składający się głównie z fragmentów zewnętrznej łuski i cząstek ziarna, z których usunięto większość bielma
1.27Zarodki pszenneProdukt uboczny przy produkcji mąki, składający się głównie z zarodków pszennych, walcowanych lub otrzymywanych w inny sposób, do których mogą jeszcze przylegać fragmenty bielma i zewnętrznej łuski
1.28Gluten pszennyWysuszony produkt uboczny uzyskany przy produkcji skrobi pszennej, składający się głównie z glutenu otrzymanego podczas oddzielania skrobi
1.29Gluten pszenny paszowyProdukt uboczny uzyskany przy produkcji skrobi pszennej i glutenu, składający się z otrąb, z których usunięto częściowo zarodki lub nie, oraz glutenu, do których mogą być dodane bardzo małe ilości składników powstałych przy przesiewaniu ziarna, jak też bardzo małe ilości pozostałości pochodzących z procesu hydrolizy skrobi
1.30Skrobia pszennaTechnicznie czysta skrobia otrzymana z pszenicy
1.31Żelowana skrobia pszennaProdukt składający się ze skrobi pszennej, znacznie spęczniałej w wyniku obróbki cieplnej
1.32OrkiszZiarno orkiszu Triticum spelta L., Triticum dioccum Schrank, Triticum monococcum
1.33PszenżytoZiarno krzyżówki Triticum X Secale
1.34KukurydzaZiarno Zea mays L.
1.35Śruta kukurydziana(1)Produkt uboczny przy produkcji mąki lub kaszki z kukurydzy, składający się głównie z fragmentów zewnętrznej łuski i cząstek ziarna, z których usunięto mniej bielma niż z otrąb
1.36Otręby kukurydzianeProdukt uboczny przy produkcji mąki lub kaszki z kukurydzy, składający się z zewnętrznej łuski oraz niewielkiej ilości zarodków kukurydzianych i niewielkiej ilości bielma
1.37Makuch z zarodków kukurydzianychProdukt uboczny uzyskany z tłoczenia oleju na sucho lub z tłoczenia oleju na mokro zarodków kukurydzianych, do których mogą przylegać jeszcze fragmenty bielma i łuski
1.38Poekstrakcyjne zarodki kukurydzianeProdukt uboczny ekstrakcji oleju z suchych lub przetworzonych na mokro zarodków kukurydzianych, do których mogą jeszcze przylegać fragmenty bielma i łuski
1.39Gluten paszowy kukurydziany(3)Produkt uboczny produkcji skrobi kukurydzianej na mokro, składający się z otrąb i z glutenu, do których mogą być dodane pokruszone ziarna kukurydzy uzyskane z przesiewu w ilości nieprzekraczającej 15 % produktu lub pozostałości przesączanego płynu wykorzystywanego do produkcji alkoholu, lub inne produkty pochodne skrobi; produkt może również zawierać pozostałości po ekstrakcji oleju z zarodków kukurydzy uzyskanych również w drodze tłoczenia na mokro
1.40Gluten kukurydzianyWysuszony produkt uboczny uzyskany przy produkcji skrobi kukurydzianej, składający się głównie z glutenu uzyskanego podczas oddzielania skrobi
1.41Skrobia kukurydzianaTechnicznie czysta skrobia uzyskana z kukurydzy
1.42Żelowana skrobia kukurydziana(4)Produkt składający się ze skrobi kukurydzianej, znacznie spęczniałej w wyniku obróbki cieplnej
1.43Słód kukurydzianyProdukt uboczny słodowania, składający się głównie z suszonych korzonków skiełkowanego ziarna
1.44Młóto browarniane suszoneProdukt uboczny browarniany, uzyskany przez suszenie pozostałości słodowanych i niesłodowanych ziaren zbóż i innych produktów skrobiowych
1.45Wywar gorzelniczy zbożowy suszony(5)Produkt uboczny gorzelnictwa uzyskany przez suszenie stałych pozostałości sfermentowanego ziarna zbóż
1.46Wywar gorzelniczy ciemny suszony(6)Produkt uboczny gorzelnictwa, uzyskany przez suszenie stałych pozostałości sfermentowanego ziarna zbóż, do którego dodano syrop piwny lub odparowany, przefermentowany zacier
II. NASIONA OLEISTE, OWOCE OLEISTE, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE
2.01Makuch z częściowo obłuszczonych orzechów ziemnychProdukt uboczny tłoczenia oleju z częściowo obłuszczonych orzechów ziemnych Arachis hypogaea L. i innych gatunków Arachis, zawierający nie więcej niż 16 % włókna surowego w suchej masie
2.02Śruta poekstrakcyjna arachidowa z częściowo obłuszczonych orzechów ziemnychProdukt uboczny produkcji oleju, uzyskany przez ekstrakcję częściowo obłuszczonych orzechów ziemnych, zawierający nie więcej niż 16 % włókna surowego w suchej masie
2.03Makuch z orzechów ziemnych obłuszczonychProdukt uboczny produkcji oleju, uzyskany przy tłoczeniu obłuszczonych orzechów ziemnych
2.04Śruta poekstrakcyjna z obłuszczonych orzechów ziemnychProdukt uboczny produkcji oleju, uzyskany przez ekstrakcję obłuszczonych orzechów ziemnych
2.05Rzepak(7)Nasiona rzepaku Brassica napus L. ssp. oleifera (Metzg.) Sinsk., Indian sarson Brassica napus L. Var. Glauca (Roxb.) O.E. Schulz oraz rzepaku Brassica napa ssp. oleifera (Metzg.) Sinsk. o minimalnej czystości botanicznej 94 %
2.06Makuch rzepakowy(7)Produkt uboczny produkcji oleju, uzyskany przez tłoczenie nasion rzepaku o minimalnej czystości botanicznej 94 %
2.07Śruta poekstrakcyjna rzepakowa(7)Produkt uboczny produkcji oleju, uzyskany przez ekstrakcję nasion rzepaku o minimalnej czystości botanicznej 94 %
2.08Łuski nasion rzepakuProdukt uboczny uzyskany podczas obłuszczenia nasion rzepaku
2.09Śruta poekstrakcyjna z częściowo obłuszczonego krokoszuProdukt uboczny produkcji oleju, uzyskany przez ekstrakcję częściowo obłuszczonych nasion krokoszu Carthamus tinctorius L.
2.10Makuch z kopryProdukt uboczny produkcji oleju, uzyskany poprzez tłoczenie wysuszonego rdzenia (bielma) i zewnętrznej łuski nasion palmy kokosowej Cocos nucifera L.
2.11Śruta poekstrakcyjna z kopryProdukt uboczny produkcji oleju, uzyskany przez ekstrakcję wysuszonego rdzenia (bielmo nasion) i zewnętrznej łuski nasion palmy kokosowej
2.12Makuch z ziarna palmyProdukt uboczny produkcji oleju tłoczonego z rdzeni palmowych olejowca gwinejskiego Elaeis guineensis Jacq., Corozo oleifera (HBK) L. H. Bailey (Elaeis melanococca auct.), z których usunięto możliwie jak najwięcej twardej łupiny zewnętrznej
2.13Śruta poekstrakcyjna z ziarna palmyProdukt uboczny ekstrakcji oleju z nasion palmy, z których usunięto możliwie jak najwięcej twardej łupiny zewnętrznej
2.14Nasiona soi toastowaneNasiona soi (Glycine max. L. Merr.) poddane obróbce cieplnej, w których aktywność ureazy wynosi nie więcej niż 0,4 mg N/g x minuta
2.15Śruta poekstrakcyjna sojowa toastowanaProdukt uboczny produkcji oleju z nasion soi po ekstrakcji i obróbce cieplnej (nasiona soi (Glycine max. L. Merr.) poddane obróbce cieplnej), w którym aktywność ureazy wynosi nie więcej niż 0,4 mg N/g x minuta
2.16Śruta poekstrakcyjna z obłuszczonych nasion soi toastowanaProdukt uboczny uzyskany przy ekstrakcji oleju z podgrzanych i obłuszczonych nasion soi, zawierający maksymalnie 8 % włókna surowego w suchej masie (nasiona soi (Glycine max. L. Merr.) poddane obróbce cieplnej), w którym aktywność ureazy wynosi nie więcej niż 0,4 mg N/g x minuta
2.17Koncentrat białka sojowegoProdukt uzyskany z obłuszczonych, odtłuszczonych nasion soi, poddany ponownej ekstrakcji redukującej zawartość związków bezazotowych
2.18Olej roślinny(8)Olej uzyskany z roślin
2.19Łuski z nasion soiProdukt uboczny uzyskany podczas obłuszczenia nasion soi
2.20Nasiona bawełnyNasiona bawełny Gossypium ssp., z których usunięto włókno
2.21Śruta poekstrakcyjna z częściowo obłuszczonych nasion bawełnyProdukt uboczny ekstrakcji oleju z częściowo obłuszczonych nasion bawełny, z których usunięto włókno i część łuski, w którym maksymalna zawartość włókna surowego wynosi 22,5 % w suchej masie
2.22Makuch z nasion bawełnyProdukt uboczny uzyskany z tłoczenia oleju z nasion bawełny, z których usunięto włókno
2.23Makuch z nasion nigruProdukt uboczny produkcji oleju, uzyskany przy tłoczeniu nasion nigru, Guizotia abyssinica (Lf) Cass, w którym maksymalna zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl wynosi 3,4 %
2.24Nasiona słonecznikaNasiona słonecznika Helianthus annuus L.
2.25Śruta poekstrakcyjna słonecznikowaProdukt uboczny ekstrakcji oleju z nasion słonecznika
2.26Śruta poekstrakcyjna z częściowo obłuszczonych nasion słonecznikaProdukt uboczny produkcji oleju, uzyskany przy ekstrakcji nasion słonecznika, z których usunięto część łusek, w którym maksymalna zawartość włókna surowego wynosi 27,5 % suchej masy
2.27Nasiona lnuNasiona lnu Linum usitatissimum L. o minimalnej czystości botanicznej 93 %
2.28Makuch lnianyProdukt uboczny produkcji oleju, uzyskany w procesie tłoczenia nasion lnu o minimalnej czystości botanicznej 93 %
2.29Śruta poekstrakcyjna lnianaProdukt uboczny ekstrakcji oleju z nasion lnu o minimalnej czystości botanicznej 93 %
2.30Pulpa z oliwekProdukt uboczny uzyskany przez ekstrakcję prasowanych oliwek Olea europea L., z których usunięto jak największą liczbę pestek
2.31Makuch sezamowyProdukt uboczny uzyskany z tłoczenia oleju z nasion sezamu indyjskiego Sesamum indicum L., zawierający popiół nierozpuszczalny w HCl w ilości nie większej niż 5 %
2.32Śruta poekstrakcyjna z częściowo obłuszczonego ziarna kakaowegoProdukt uboczny uzyskany przy ekstrakcji oleju z suszonego i prażonego ziarna kakaowego Theobroma cacao L., częściowo obłuszczonego
2.33Łuski kakaoweŁupiny suszonego i prażonego ziarna kakaowego Theobroma cacao L.
III. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE
3.01CiecierzycaNasiona Cicer arietinum L.
3.02Mączka z ekstrahowanych nasion guaruProdukt uboczny uzyskany po ekstrakcji kleju roślinnego z nasion Cyanopsis tetragonoloba (L.) Taub.
3.03SoczewicaNasiona Ervum ervilia L.
3.04Lędźwian siewny(9)Nasiona Lathyrus sativus L. poddane obróbce cieplnej
3.05Soczewica jadalnaNasiona Lens culinaris a.o. Medik.
3.06Łubiny słodkieNasiona Lupinus ssp. o niskiej zawartości gorzkich nasion
3.07Fasola toastowanaNasiona Phaseolus lub Vigna ssp. poddane obróbce cieplnej mającej na celu inaktywację toksycznych lektyn
3.08GrochNasiona Pisum ssp.
3.09Śruta grochowaProdukt uboczny uzyskany przy produkcji mączki grochowej, składający się głównie z cząstek liścienia oraz małej ilości łusek
3.10Otręby grochoweProdukt uboczny uzyskany przy produkcji mączki grochowej, składający się głównie z łupin usuniętych podczas łuszczenia i czyszczenia grochu
3.11BobikNasiona Vicia faba L. ssp. Faba odm. equina Pers. i odm. minuta (Alef.) Mansf.
3.12Wyka jednokwiatowaNasiona Vicia monathos Desf.
3.13Wyka siewnaNasiona Vicia sativa L. odm. sativa i inne
IV. BULWY, ROŚLINY KORZENIOWE, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE
4.01Wysłodki buraczaneProdukt uboczny uzyskany przy produkcji cukru, składający się z ekstrahowanej i suszonej krajanki buraków cukrowych Beta vulgaris L. ssp. vulgaris odm. altissima Doell., w którym maksymalna zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl wynosi 4,5 % suchej masy
4.02Melasa buraczanaProdukt uboczny składający się z pozostałości syropu z produkcji lub rafinacji cukru z buraków
4.03Wysłodki buraczane melasowaneProdukt uboczny uzyskany przy produkcji cukru, zawierający wysuszone wysłodki, do których dodano melasę, w którym maksymalna zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl wynosi 4,5 % suchej masy
4.04Wywar melasowy z buraków cukrowychProdukt uboczny fermentacji melasy z buraków przy produkcji alkoholu, drożdży, kwasu cytrynowego i innych substancji organicznych
4.05Cukier z buraków cukrowych(10)Cukier ekstrahowany z buraków cukrowych
4.06BatatBulwy - Wilec ziemniaczany Ipomoea Batatas (L.) Poir, niezależnie od postaci
4.07Maniok(11) jadalnyKorzenie Manihot esculenta Crantz, niezależnie od postaci, w których maksymalna zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl wynosi 4,5 % suchej masy
4.08Skrobia z manioku(12) ekspandowanaSkrobia uzyskana z korzeni manioku, ekspandowana w wyniku stosownej obróbki cieplnej
4.09Pulpa ziemniaczanaProdukt uboczny uzyskany przy produkcji skrobi ziemniaczanej (Solanum tuberosum L.)
4.10Skrobia ziemniaczanaTechnicznie czysta skrobia ziemniaczana
4.11Białko ziemniaczaneWysuszony produkt uboczny uzyskany przy produkcji skrobi, składający się głównie z substancji białkowych otrzymanych po oddzieleniu skrobi
4.12Płatki ziemniaczaneProdukt uzyskany przez suszenie bębnowe umytych, obranych lub nieobranych, parowanych ziemniaków
4.13Koncentrat soku ziemniaczanegoProdukt uboczny uzyskany przy produkcji skrobi ziemniaczanej, z której usunięto częściowo białko i wodę
4.14Żelowana skrobia ziemniaczanaProdukt składający się ze skrobi ziemniaczanej w znacznej części rozłożonej w wyniku obróbki cieplnej
V. INNE NASIONA I OWOCE, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE
5.01Strąki szarańczynuProdukt kruszenia suchych owoców (strąków) drzewa szarańczynu - Rożkowiec strąkowy Ceratonia seliqua L., z których usunięto nasiona
5.02Pulpa cytrusowaProdukt uboczny uzyskany z wyciskania owoców cytrusowych Citrus ssp. podczas produkcji soku
5.03Pulpa owocowa(13)Produkt uboczny uzyskany z wyciskania owoców miąższowych lub pestkowych podczas produkcji soku owocowego
5.04Pulpa pomidorowaProdukt uboczny uzyskany przy wyciskaniu pomidorów Solanum lycopersicum Karst podczas produkcji soku pomidorowego
5.05Pestki winogronowe ekstrahowaneProdukt uboczny uzyskany podczas ekstrakcji oleju z pestek winogronowych
5.06Pulpa winogronowaPulpa winogronowa poddana szybkiemu suszeniu po ekstrakcji alkoholu, z której usunięto możliwie największą ilość szypułek i pestek
5.07Pestki winogronowePestki usunięte z pulpy winogronowej, z których nie wytłoczono oleju
VI. PASZE Z ZIELONEK I PASZE OBJĘTOŚCIOWE
6.01Susz z lucerny - mączka(14)Produkt uzyskany przez suszenie i mielenie młodych roślin lucerny Medicago sativa L. i Medicago odm. Martyn; może zawierać do 20 % młodych roślin koniczyny lub innych roślin paszowych wysuszonych i zmielonych jednocześnie z lucerną
6.02Miazga z lucernyWysuszony produkt uboczny powstały przy wyciskaniu soku z lucerny
6.03Koncentrat białkowy z lucernyProdukt uzyskany przez sztuczne wysuszenie frakcji soku z lucerny, który odwirowano i ogrzano w celu oddzielenia białka
6.04Susz z koniczyny - mączka(14) Produkt uzyskany przez suszenie i mielenie młodych roślin koniczyny Trifolium ssp.; może zawierać do 20 % młodych roślin lucerny lub innych roślin paszowych wysuszonych i zmielonych jednocześnie z koniczyną
6.05Susz z traw(14) - mączka(15)Produkt uzyskany przez wysuszenie i zmielenie młodych traw paszowych
6.06Słoma zbożowa(16) Słoma zbóż
6.07Słoma zbożowa po obróbce(17)Produkt uzyskany w wyniku obróbki słomy zbóż
VII. INNE ROŚLINY, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE
7.01Melasa z trzciny cukrowejProdukt uboczny składający się z resztek syropu zebranego podczas produkcji lub rafinacji cukru z trzciny cukrowej Saccharum officinarum L.
7.02Wywar melasowy z trzciny cukrowejProdukt uboczny fermentacji melasy z trzciny cukrowej przy produkcji alkoholu, drożdży, kwasu cytrynowego i innych substancji organicznych
7.03Cukier z trzciny cukrowej(18)Cukier ekstrahowany z trzciny cukrowej
7.04Mączka z wodorostów morskichProdukt uzyskany przez suszenie i kruszenie morskich wodorostów, zwłaszcza morszczynu, który może być poddany płukaniu w celu obniżenia zawartości jodu
VIII. PRODUKTY MLECZNE
8.01Mleko w proszku odtłuszczoneProdukt uzyskany przez suszenie mleka po prawie całkowitym odtłuszczeniu
8.02Maślanka w proszkuProdukt uzyskany przez suszenie cieczy pozostałej po produkcji masła
8.03Serwatka w proszkuProdukt uzyskany przez suszenie cieczy pozostałej po produkcji sera, twarogu i kazeiny lub podczas podobnych procesów
8.04Serwatka w proszku o niskiej zawartości cukruProdukt uzyskany przez suszenie serwatki, z której usunięto częściowo laktozę
8.05Białko serwatki w proszku(19)Produkt uzyskany przez suszenie związków białkowych wytrąconych z serwatki lub mleka przez chemiczną lub fizyczną obróbkę
8.06Kazeina w proszkuProdukt uzyskany z odtłuszczonego mleka lub maślanki przez suszenie kazeiny wytrąconej przy użyciu kwasów lub podpuszczki
8.07Laktoza w proszkuCukier oddzielony z mleka lub serwatki przez czyszczenie i suszenie
IX. PRODUKTY ZWIERZĘCE ZE ZWIERZĄT LĄDOWYCH
9.01Mączka mięsna(20)Produkt otrzymywany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie całości lub części zwierząt ciepłokrwistych, z których tłuszcz został częściowo wytopiony lub usunięty; produkt zasadniczo wolny od kopyt, rogów, sierści, włosia, piór i treści z przewodu pokarmowego, o minimalnej zawartości białka ogólnego wynoszącej 50 % suchej masy i maksymalnej zawartości fosforu całkowitego wynoszącej 8 %
9.02Mączka mięsno-kostna(20)Produkt otrzymywany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie całości lub części zwierząt ciepłokrwistych, z których tłuszcz został częściowo wytopiony lub usunięty; produkt zasadniczo wolny od kopyt, rogów, sierści, włosia, piór i treści przewodu pokarmowego
9.03Mączka kostnaProdukt otrzymywany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie kości zwierząt ciepłokrwistych, z których tłuszcz został częściowo wytopiony lub usunięty; produkt zasadniczo wolny od kopyt, rogów, sierści, włosia i piór, jak też treści przewodu pokarmowego
9.04SkwarkiProdukt otrzymywany przy produkcji łoju wołowego, smalcu i innych wytopionych lub wyciskanych tłuszczów pochodzenia zwierzęcego
9.05Mączka drobiowa(20)Produkt uzyskany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie produktów ubocznych powstałych podczas uboju drobiu; produkt zasadniczo wolny od piór
9.06Mączka z piór hydrolizowanaProdukt uzyskany przez poddanie hydrolizie piór drobiowych, ich suszenie i mielenie
9.07Suszona krewProdukt uzyskany przez suszenie krwi powstałej przy uboju zwierząt ciepłokrwistych; produkt nie może zawierać ciał obcych
9.08Tłuszcz zwierzęcy(21)Produkt składający się z tłuszczu zwierząt ciepłokrwistych
X. RYBY, INNE ORGANIZMY MORSKIE, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE
10.01Mączka rybna(22)Produkt uzyskany w wyniku przetwórstwa ryb lub ich części, z którego usunięto część oleju, do którego roztwór rybny może być ponownie dodany
10.02Koncentrat z rozpuszczalnych części rybProdukt otrzymywany przy produkcji mączki rybnej, który został oddzielony i stabilizowany przez zakwaszanie lub wysuszenie
10.03Olej rybnyOlej uzyskany z ryb lub ich części
10.04Rafinowany i utwardzony olej rybnyOlej uzyskany z ryb lub ich części, rafinowany i poddany uwodornieniu
XI. SUBSTANCJE MINERALNE
11.01Węglan wapnia(23)Produkt uzyskany przez mielenie materiałów będących źródłem węglanu wapnia, takich jak wapień, muszle ostryg lub małży, jak też przez wytrącanie z kwaśnego roztworu
11.02Węglan wapniowo-magnezowyNaturalna mieszanina węglanu wapnia i węglanu magnezu
11.03Kwaśny węglan wapnia z alg morskich (Maerl) Produkt naturalny uzyskany z wapiennych alg, mielonych lub granulowanych
11.04Tlenek magnezuTechnicznie czysty tlenek magnezu (MgO)
11.05Siarczan magnezuTechnicznie czysty siarczan magnezu (MgSO4 · 7H2O)
11.06Fosforan dwuwapniowy(24)Wodorofosforan wapnia wytrącony z kości lub źródeł nieorganicznych (CaHPO4 · xH2O)
11.07Fosforan jedno-, dwuwapniowyProdukt uzyskany chemicznie, składający się w równych częściach z fosforanu dwuwapniowego i jednowapniowego (CaHPO4 - Ca(H2PO4)2 · H2O)
11.08Fosforan odfluorowanyProdukt uzyskany przez mielenie oczyszczonych i odfluorowanych fosforanów naturalnych
11.09Odżelowana mączka kostnaOdżelowane, sterylizowane i zmielone kości, z których usunięto tłuszcz
11.10Fosforan jednowapniowyTechnicznie czysty dwuwodorofosforan wapnia (Ca(H2PO4)2 · xH2O)
11.11Fosforan wapniowo-magnezowyTechnicznie czysty fosforan wapniowo-magnezowy
11.12Fosforan jednoamonowyTechnicznie czysty fosforan jednoamonowy (NH4H2PO4)
11.13Chlorek sodu(23) Technicznie czysty chlorek sodu (NaCl) lub produkt uzyskany przez mielenie naturalnych źródeł chlorku sodu, takich jak sól kamienna lub morska
11.14Propionian magnezuTechnicznie czysty propionian magnezu
11.15Fosforan magnezuProdukt składający się z technicznie czystego fosforanu magnezowego dwuzasadowego (MgHPO4 · xH2O)
11.16Fosforan sodowo-wapniowo-magnezowyProdukt składający się z fosforanu sodowo-wapniowo-magnezowego
11.17Fosforan jednosodowyTechnicznie czysty fosforan jednosodowy (NaH2PO4 · H2O)
11.18Wodorowęglan soduTechnicznie czysty wodorowęglan sodu (NaHCO3)
XII. RÓŻNE
12.01Produkty przemysłu piekarniczego i zakładów wytwarzających makarony oraz ich produkty uboczne(25) Produkt lub produkt uboczny uzyskany podczas wypieku chleba, łącznie z pokruszonymi produktami piekarniczymi, herbatnikami lub makaronem
12.02Produkty przemysłu cukierniczego i produkty uboczne(25)Produkt lub produkt uboczny uzyskany podczas produkcji słodyczy, w tym czekolady
12.03Wyroby i produkty uboczne uzyskiwane w cukierniach przy produkcji ciast i lodów(25)Produkt lub produkt uboczny uzyskany podczas produkcji ciast cukierniczych, ciastek lub lodów
12.04Kwasy tłuszczoweProdukt uboczny uzyskany podczas traktowania ługiem lub przez destylację olejów i tłuszczy nieokreślonego pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego
12.05Sole kwasów tłuszczowych(26)Produkt uzyskany przez zmydlanie kwasów tłuszczowych wodorotlenkiem wapnia, sodu lub potasu

______

Objaśnienia:
(1)  Produkty zawierające ponad 40 % skrobi mogą być określone jako "bogate w skrobię".
(2)  W przypadku gdy materiał paszowy został poddany procesowi mielenia, do nazwy można dodać wyraz "drobne".
(3)  Nazwę można zastąpić wyrazami "gluten kukurydziany paszowy".
(4)  Nazwę można zastąpić wyrazami "skrobia kukurydziana ekstrudowana".
(5)  Nazwę można uzupełnić o nazwę gatunków ziarna.
(6)  Nazwę można zastąpić wyrazami "suche ziarno i substancje rozpuszczalne z gorzelni" lub uzupełnić o nazwę gatunków ziarna.
(7)  W uzasadnionym przypadku można dodać wyrazy "o niskiej zawartości glukozynolanów".
(8)  Nazwę należy uzupełnić przez dodanie nazwy rośliny.
(9)  Nazwę należy uzupełnić wskazaniem metody obróbki cieplnej.
(10)  Nazwa materiału paszowego może być zastąpiona wyrazem "sacharoza".
(11)  Nazwę można zastąpić wyrazem "tapioka".
(12)  Nazwę można zastąpić wyrazami "skrobia z tapioki".
(13)  Nazwę należy uzupełnić o nazwę gatunku owoców.
(14)  Wyraz "mączka" można zastąpić wyrazem "granulat" lub określić sposób suszenia.
(15)  Do nazwy można dodać nazwę rośliny paszowej.
(16)  W nazwie należy wskazać nazwę gatunku zboża.
(17)  Nazwę należy uzupełnić wskazaniem rodzaju obróbki chemicznej, której poddano słomę.
(18)  Nazwa materiału paszowego może być zastąpiona wyrazem "sacharoza".
(19)  Nazwę można zastąpić wyrazami "albumina mleka w proszku".
(20)  Produkty zawierające ponad 13 % tłuszczu w suchej masie należy kwalifikować jako "bogate w tłuszcz".
(21)  Nazwę należy uzupełnić szczegółowym wskazaniem rodzaju tłuszczu zwierzęcego w zależności od jego pochodzenia lub procesu technologicznego (np. łój wołowy, smalec, tłuszcz kostny).
(22)  Produkty zawierające ponad 75 % białka ogólnego w suchej masie mogą być kwalifikowane jako "bogate w białko".
(23)  Rodzaj źródła węglanu wapnia albo chlorku sodu może być wskazany dodatkowo w nazwie lub może ją zastąpić.
(24)  W nazwie może być zawarte wskazanie technologii produkcji.
(25)  Nazwę można zmienić lub uzupełnić w celu określenia procesu, w wyniku którego uzyskano materiał paszowy w przetwórstwie spożywczym.
(26)  Nazwę można uzupełnić o wskazanie rodzaju soli, jaka została uzyskana.

Materiały paszowe zostały wymienione i nazwane według następujących kryteriów:
  1)   pochodzenie produktu lub produktu ubocznego, np. zwierzęcy, roślinny, mineralny;
  2)   część używanego produktu lub produktu ubocznego, np. cały, nasiona, bulwy, kości;
  3)   obróbka, jakiej poddano produkt lub produkt uboczny, np. łuszczenie, ekstrakcja; ogrzewanie lub powstały produkt lub produkt uboczny, np. płatki, otręby, pulpa, tłuszcz;
  4)   dojrzałość produktu lub produktu ubocznego lub jakość produktu lub produktu ubocznego, np. "o niskiej zawartości glukozynolanów", "o wysokiej zawartości tłuszczu", "o niskiej zawartości cukru".

Wykaz materiałów paszowych został podzielony na 12 rozdziałów:
I.    Ziarna zbóż, ich produkty i produkty uboczne
II.   Nasiona oleiste, owoce oleiste, ich produkty i produkty uboczne
III.  Nasiona roślin strączkowych, ich produkty i produkty uboczne
IV.   Bulwy, rośliny korzeniowe, ich produkty i produkty uboczne
V.    Inne nasiona i owoce, ich produkty i produkty uboczne
VI.   Pasze z zielonek i pasze objętościowe
VII.  Inne rośliny, ich produkty i produkty uboczne
VIII.  Produkty mleczne
IX.   Produkty zwierzęce ze zwierząt lądowych
X.    Ryby, inne organizmy morskie, ich produkty i produkty uboczne
XI.   Substancje mineralne
XII.  Różne

ZAŁĄCZNIK Nr 2 

RODZAJE PROCESÓW TECHNOLOGICZNYCH STOSOWANYCH DO WYTWARZANIA MATERIAŁÓW PASZOWYCH
 
Lp.Nazwa procesu technologicznegoOpis procesu technologicznegoNazwa zwyczajowa produktu uzyskanego w wyniku zastosowania procesu technologicznego
1234
1ZagęszczanieZwiększenie zawartości niektórych składników przez suszenie lub zastosowanie innych procesów technologicznychKoncentrat
2Łuszczenie(1)Całkowite lub częściowe usuwanie zewnętrznych powłok z ziarna, nasion, owoców, orzechów i innychŁuszczony, częściowo obłuszczony
3SuszenieUsuwanie wody metodami sztucznymi lub naturalnymiWysuszony (na słońcu lub sztucznie)
4EkstrakcjaUsuwanie tłuszczu lub oleju z określonego materiału za pomocą rozpuszczalnika organicznego lub przy użyciu wodnego rozpuszczalnika cukru i innych składników rozpuszczalnych w wodzie. W przypadku stosowania rozpuszczalnika organicznego uzyskany produkt powinien być technicznie oczyszczony z danego rozpuszczalnikaEkstrahowany, poekstrakcyjny (w przypadku materiałów tłuszczowych); melasa, pulpa (w przypadku produktów zawierających cukier lub inne składniki rozpuszczalne w wodzie)
5EkstruzjaPrzeciskanie materiału przez otwór pod ciśnieniem (również wstępne żelowanie) Ekstrudowany
6PłatkowanieWalcowanie wilgotnego materiału poddanego obróbce cieplnejPłatki
7MielenieFizyczne przetwarzanie ziarna zbóż w celu zmniejszenia wielkości cząsteczek i ułatwienia rozdziału na frakcje (głównie mąkę, otręby i śrutę) Mąka, otręby, śruta, mąka paszowa
8OgrzewanieOgólne określenie obejmujące elementy składające się na obróbkę cieplną, prowadzone w określonych warunkach w celu oddziaływania na wartość żywieniową lub strukturę materiałuToastowany, gotowany, ogrzewany
9UwodornieniePrzekształcanie glicerydów nienasyconych w glicerydy nasycone (olejów i tłuszczy) Utwardzony, częściowo utwardzony
10HydrolizaRozbicie składników chemicznych na prostsze przez działanie wodą, enzymami lub kwasami/zasadamiHydrolizowany
11WyciskanieUsuwanie poprzez wyciskanie (przy użyciu prasy śrubowej lub innej), z jednoczesnym niewielkim podgrzaniem lub bez podgrzania, tłuszczu lub oleju z materiałów zawierających duże ilości oleju, soku z owoców lub innych produktów roślinnychWytłok (w przypadku materiałów zawierających olej); pulpa, miazga (w przypadku owoców); wyciskana pulpa (w przypadku buraków cukrowych)
12GranulowanieSpecjalne kształtowanie materiału w wyniku ściskania przez matrycęGranulat, granulowany
13Wstępne żelowanieModyfikacja skrobi w celu znacznego poprawienia jej właściwości pęcznienia w zimnej wodzieŻelowany, preparowany
14RafinacjaPełne lub częściowe usuwanie zanieczyszczeń w cukrach, olejach, tłuszczach i innych naturalnych materiałach przy zastosowaniu obróbki fizyczno-chemicznejRafinowany, częściowo rafinowany
15Mielenie na mokroMechaniczne rozdzielanie elementów składowych ziarna przez zanurzenie w wodzie z dodatkiem lub bez dodatku dwutlenku siarki, w celu ekstrakcji skrobiKiełki, gluten, skrobia
16RozgniatanieMechaniczne przetwarzanie ziarna lub innych materiałów paszowych w celu zmniejszenia ich wymiarówRozdrobniony, rozdrabnianie
17OdcukrzanieCałkowite lub częściowe usuwanie jedno- i dwusacharydów z melasy i innego materiału zawierającego cukier metodami chemicznymi lub fizycznymiOdcukrzony, częściowo odcukrzony
 
(1)  Wyraz "łuszczenie" można zastąpić wyrazem "wyłuskiwanie" albo "obłuszczanie" z dodaniem wyrazu "wyłuskany" lub "obłuszczony" do nazwy uzyskanego produktu.

Pozycje

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479, 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486, 487, 488, 489, 490, 491, 492, 493, 494, 495, 496, 497, 498, 499, 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532, 533, 534, 535, 536, 537, 538, 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555, 556, 557, 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576, 577, 578, 579, 580, 581, 582, 583, 584, 585, 586, 587, 588, 589, 590, 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597, 598, 599, 600, 601, 602, 603, 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611, 612, 613, 614, 615, 616, 617, 618, 619, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637, 638, 639, 640, 641, 642, 643, 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650, 651, 652, 653, 654, 655, 656, 657, 658, 659, 660, 661, 662, 663, 664, 665, 666, 667, 668, 669, 670, 671, 672, 673, 674, 675, 676, 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683, 684, 685, 686, 687, 688, 689, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 696, 697, 698, 699, 700, 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 711, 712, 713, 714, 715, 716, 717, 718, 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726, 727, 728, 729, 730, 731, 732, 733, 734, 735, 736, 737, 738, 739, 740, 741, 742, 743, 744, 745, 746, 747, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 754, 755, 756, 757, 758, 759, 760, 761, 762, 763, 764, 765, 766, 767, 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774, 775, 776, 777, 778, 779, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 787, 788, 789, 790, 791, 792, 793, 794, 795, 796, 797, 798, 799, 800, 801, 802, 803, 804, 805, 806, 807, 808, 809, 810, 811, 812, 813, 814, 815, 816, 817, 818, 819, 820, 821, 822, 823, 824, 825, 826, 827, 828, 829, 830, 831, 832, 833, 834, 835, 836, 837, 838, 839, 840, 841, 842, 843, 844, 845, 846, 847, 848, 849, 850, 851, 852, 853, 854, 855, 856, 857, 858, 859, 860, 861, 862, 863, 864, 865, 866, 867, 868, 869, 870, 871, 872, 873, 874, 875, 876, 877, 878, 879, 880, 881, 882, 883, 884, 885, 886, 887, 888, 889, 890, 891, 892, 893, 894, 895, 896, 897, 898, 899, 900, 901, 902, 903, 904, 905, 906, 907, 908, 909, 910, 911, 912, 913, 914, 915, 916, 917, 918, 919, 920, 921, 922, 923, 924, 925, 926, 927, 928, 929, 930, 931, 932, 933, 934, 935, 936, 937, 938, 939, 940, 941, 942, 943, 944, 945, 946, 947, 948, 949, 950, 951, 952, 953, 954, 955, 956, 957, 958, 959, 960, 961, 962, 963, 964, 965, 966, 967, 968, 969, 970, 971, 972, 973, 974, 975, 976, 977, 978, 979, 980, 981, 982, 983, 984, 985, 986, 987, 988, 989, 990, 991, 992, 993, 994, 995, 996, 997, 998, 999, 1000, 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1006, 1007, 1008, 1009, 1010, 1011, 1012, 1013, 1014, 1015, 1016, 1017, 1018, 1019, 1020, 1021, 1022, 1023, 1024, 1025, 1026, 1027, 1028, 1029, 1030, 1031, 1032, 1033, 1034, 1035, 1036, 1037, 1038, 1039, 1040, 1041, 1042, 1043, 1044, 1045, 1046, 1047, 1048, 1049, 1050, 1051, 1052, 1053, 1054, 1055, 1056, 1057, 1058, 1059, 1060, 1061, 1062, 1063, 1064, 1065, 1066, 1067, 1068, 1069, 1070, 1071, 1072, 1073, 1074, 1075, 1076, 1077, 1078, 1079, 1080, 1081, 1082, 1083, 1084, 1085, 1086, 1087, 1088, 1089, 1090, 1091, 1092, 1093, 1094, 1095, 1096, 1097, 1098, 1099, 1100, 1101, 1102, 1103, 1104, 1105, 1106, 1107, 1108, 1109, 1110, 1111, 1112, 1113, 1114, 1115, 1116, 1117, 1118, 1119, 1120, 1121, 1122, 1123, 1124, 1125, 1126, 1127, 1128, 1129, 1130, 1131, 1132, 1133, 1134, 1135, 1136, 1137, 1138, 1139, 1140, 1141, 1142, 1143, 1144, 1145, 1146, 1147, 1148, 1149, 1150, 1151, 1152, 1153, 1154, 1155, 1156, 1157, 1158, 1159, 1160, 1161, 1162, 1163, 1164, 1165, 1166, 1167, 1168, 1169, 1170, 1171, 1172, 1173, 1174, 1175, 1176, 1177, 1178, 1179, 1180, 1181, 1182, 1183, 1184, 1185, 1186, 1187, 1188, 1189, 1190, 1191, 1192, 1193, 1194, 1195, 1196, 1197, 1198, 1199, 1200, 1201, 1202, 1203, 1204, 1205, 1206, 1207, 1208, 1209, 1210, 1211, 1212, 1213, 1214, 1215, 1216, 1217, 1218, 1219, 1220, 1221, 1222, 1223, 1224, 1225, 1226, 1227, 1228, 1229, 1230, 1231, 1232, 1233, 1234, 1235, 1236, 1237, 1238, 1239, 1240, 1241, 1242, 1243, 1244, 1245, 1246, 1247, 1248, 1249, 1250, 1251, 1252, 1253, 1254, 1255, 1256, 1257, 1258, 1259, 1260, 1261, 1262, 1263, 1264, 1265, 1266, 1267, 1268, 1269, 1270, 1271, 1272, 1273, 1274, 1275, 1276, 1277, 1278, 1279, 1280, 1281, 1282, 1283, 1284, 1285, 1286, 1287, 1288, 1289, 1290, 1291, 1292, 1293, 1294, 1295, 1296, 1297, 1298, 1299, 1300, 1301, 1302, 1303, 1304, 1305, 1306, 1307, 1308, 1309, 1310, 1311, 1312, 1313, 1314, 1315, 1316, 1317, 1318, 1319, 1320, 1321, 1322, 1323, 1324, 1325, 1326, 1327, 1328, 1329, 1330, 1331, 1332, 1333, 1334, 1335, 1336, 1337, 1338, 1339, 1340, 1341, 1342, 1343, 1344, 1345, 1346, 1347, 1348, 1349, 1350, 1351, 1352, 1353, 1354, 1355, 1356, 1357, 1358, 1359, 1360, 1361, 1362, 1363, 1364, 1365, 1366, 1367, 1368, 1369, 1370, 1371, 1372, 1373, 1374, 1375, 1376, 1377, 1378, 1379, 1380, 1381, 1382, 1383, 1384, 1385, 1386, 1387, 1388, 1389, 1390, 1391, 1392, 1393, 1394, 1395, 1396, 1397, 1398, 1399, 1400, 1401, 1402, 1403, 1404, 1405, 1406, 1407, 1408, 1409, 1410, 1411, 1412, 1413, 1414, 1415, 1416, 1417, 1418, 1419, 1420, 1421, 1422, 1423, 1424, 1425, 1426, 1427, 1428, 1429, 1430, 1431, 1432, 1433, 1434, 1435, 1436, 1437, 1438, 1439, 1440, 1441, 1442, 1443, 1444, 1445, 1446, 1447, 1448, 1449, 1450, 1451, 1452, 1453, 1454, 1455, 1456, 1457, 1458, 1459, 1460, 1461, 1462, 1463, 1464, 1465, 1466, 1467, 1468, 1469, 1470, 1471, 1472, 1473, 1474, 1475, 1476, 1477, 1478, 1479, 1480, 1481, 1482, 1483, 1484, 1485, 1486, 1487, 1488, 1489, 1490, 1491, 1492, 1493, 1494, 1495, 1496, 1497, 1498, 1499, 1500, 1501, 1502, 1503, 1504, 1505, 1506, 1507, 1508, 1509, 1510, 1511, 1512, 1513, 1514, 1515, 1516, 1517, 1518, 1519, 1520, 1521, 1522, 1523, 1524, 1525, 1526, 1527, 1528, 1529, 1530, 1531, 1532, 1533, 1534, 1535, 1536, 1537, 1538, 1539, 1540, 1541, 1542, 1543, 1544, 1545, 1546, 1547, 1548, 1549, 1550, 1551, 1552, 1553, 1554, 1555, 1556, 1557, 1558, 1559, 1560, 1561, 1562, 1563, 1564, 1565, 1566, 1567, 1568, 1569, 1570, 1571, 1572, 1573, 1574, 1575, 1576, 1577, 1578, 1579, 1580, 1581, 1582, 1583, 1584, 1585, 1586, 1587, 1588, 1589, 1590, 1591, 1592, 1593, 1594, 1595, 1596, 1597, 1598, 1599, 1600, 1601, 1602, 1603, 1604, 1605, 1606, 1607, 1608, 1609, 1610, 1611, 1612, 1613, 1614, 1615, 1616, 1617, 1618, 1619, 1620, 1621, 1622, 1623, 1624, 1625, 1626, 1627, 1628, 1629, 1630, 1631, 1632, 1633, 1634, 1635, 1636, 1637, 1638, 1639, 1640, 1641, 1642, 1643, 1644, 1645, 1646, 1647, 1648, 1649, 1650, 1651, 1652, 1653, 1654, 1655, 1656, 1657, 1658, 1659, 1660, 1661, 1662, 1663, 1664, 1665, 1666, 1667, 1668, 1669, 1670, 1671, 1672, 1673, 1674, 1675, 1676, 1677, 1678, 1679, 1680, 1681, 1682, 1683, 1684, 1685, 1686, 1687, 1688, 1689, 1690, 1691, 1692, 1693, 1694, 1695, 1696, 1697, 1698, 1699, 1700, 1701, 1702, 1703, 1704, 1705, 1706, 1707, 1708, 1709, 1710, 1711, 1712, 1713, 1714, 1715, 1716, 1717, 1718, 1719, 1720, 1721, 1722, 1723, 1724, 1725, 1726, 1727, 1728, 1729, 1730, 1731, 1732, 1733, 1734, 1735, 1736, 1737, 1738, 1739, 1740, 1741, 1742, 1743, 1744, 1745, 1746, 1747, 1748, 1749, 1750, 1751, 1752, 1753, 1754, 1755, 1756, 1757, 1758, 1759, 1760, 1761, 1762, 1763, 1764, 1765, 1766, 1767, 1768, 1769, 1770, 1771, 1772, 1773, 1774, 1775, 1776, 1777, 1778, 1779, 1780, 1781, 1782, 1783, 1784, 1785, 1786, 1787, 1788, 1789, 1790, 1791, 1792, 1793, 1794, 1795, 1796, 1797, 1798, 1799, 1800, 1801, 1802, 1803, 1804, 1805, 1806, 1807, 1808, 1809, 1810, 1811, 1812, 1813, 1814, 1815, 1816, 1817, 1818, 1819, 1820, 1821, 1822, 1823, 1824, 1825, 1826, 1827, 1828, 1829, 1830, 1831, 1832, 1833, 1834, 1835, 1836, 1837, 1838, 1839, 1840, 1841, 1842, 1843, 1844, 1845, 1846, 1847, 1848, 1849, 1850, 1851, 1852, 1853, 1854, 1855, 1856, 1857, 1858, 1859, 1860, 1861, 1862, 1863, 1864, 1865, 1866, 1867, 1868, 1869, 1870, 1871, 1872, 1873, 1874, 1875, 1876, 1877, 1878, 1879, 1880, 1881, 1882, 1883, 1884, 1885, 1886, 1887

Polecamy

Poszukując najlepszego prawnika na dolnym śląsku pamiętajmy że tylko prawnik Wrocław oferuje najtańsze usługi prawnicze w tej części kraju. Planujesz remont? Poszukujesz projektanta domu? Najlepsi fachowcy pomogą Ci w każdej pracy budowlanej – kwiaty na telefon Wrocław – najtaniej zakupisz w kwiaciarni Margarita we Wrocławiu przy ul. Orląt Lwowskich. Kiedy zdaży Ci się stłuczka lub kiedy Twój samochód odmówi Ci posłuszeństwa - znajdź najlepszą firmę holowniczą dzięki serwisowi o tematyce "pomoc drogowa". Polecamy równierz.
Wszelkie prawa zastrzeżone, © ZnanyPrawnik 2024
Dodaj do ulubionych Mapa strony Polityka prywatności Regulamin Reklama Współpraca Kontakt